Meer en meer Spanjaarden worden gecremeerd

Spanje is volgens de laatste cijfers het land waar de meeste crematoria te vinden zijn in de hele Europese Unie. Verdeeld over het hele land staan er nu inmiddels 358 ovens waar overledenen gecremeerd kunnen worden.

Het  eerste crematorium in Spanje werd geopend, in Madrid in 1981 en daarna volgden in 1987 in Barcelona, Sevilla en Zaragoza.  Daarmee  staat Spanje inmiddels dus op de eerste Europese plaats wat betreft het aantal crematoria.

Elk jaar steeg het aantal mensen die gecremeerd worden met 2% tot 3%  en is het aantal mensen die gecremeerd worden inmiddels 35% van het totaal aantal overleden inwoners van Spanje.

In 2014 werden er 256.779 mensen begraven en werden er 138.266 mensen gecremeerd.

Het aantal crematies is wel afhankelijk van waar de overledene gestorven is, in plattelandsgebieden hebben families vaak al familiegraven in eigendom waar overleden familieleden begraven worden. In  Pamplona wordt nog steeds 82% van de mensen begraven terwijl in Málaga 65% van de overledenen gecremeerd wordt.

Een van de redenen waarom steeds meer families kiezen voor crematie zijn de hoge kosten van een begrafenis, de begraafplaats en het onderhoud van de rustplaats. Dit komt onder andere omdat er steeds minder plaats is op de Spaanse kerkhoven wat de prijzen weer doet stijgen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *