Verboden spelletjes ontdekt in Spanje

Agenten van Seprona, de Servicio de Protección de la Naturaleza, een dienst van de Guardia Civil hebben op Palma 1.247 spelletjesdozen in beslag genomen omdat zij eitjes van van schaaldieren bevatten.

Volgens de politie ging het om twee spelletjes, ‘Triops’ en ‘Mundo Jurásico’ waarin de zoet water  krab gevonden werd. Op de doos werd er geen informatie gegeven over de soort krab of van waar zij afkomstig was maar onderzoek wees uit dat het om de Triops Longicaudatus ging, een diertje dat normaal enkel in Noord en Zuid Amerika voorkomt.

Eenmaal het diertje geïdentificeerd was wist men dat het een invasief diertje was dat de potentie heeft om zich snel te vermenigvuldigen en dat daardoor het evenwicht in de Spaanse wateren ernstig kan verstoren.  Daarna viel de beslissing dat de spelletjes uit de verkoop moesten gehaald worden.

Agenten ontdekten al snel dat er een groot aantal spelletjes al verdeeld waren over een aantal winkels op Las Palmas en dat zij daardoor de verdeellijst moesten hebben om de spelletjes in beslag te nemen.

278 dozen werden in winkels ontdekt en 969 dozen lagen nog in de magazijnen.  Men hoopt dat men uiteindelijk de meerderheid van de spelletjes in beslag genomen heeft.

Het binnenbrengen van invasieve diersoorten is een groot probleem voor Spanje en de rest van Europa en iedereen die betrapt wordt riskeert een gevangenisstraf van 24 maanden, een boete en een verbod om handel te drijven gedurende 3 jaar.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *