Facebook daagt de Spaanse banken uit met de aanbieding van online betalingen

De Spaanse banken hebben er een nieuwe concurrent bijgekregen, Facebook. Sinds eind 2016 staat het sociale media netwerk geregistreerd bij de Spaanse Nationale Bank als een eenheid die elektronische geldtransacties mag beheren en behandelen in Spanje. De bedoeling is om in navolging van de Verenigde Staten personen  toe te laten om via Messenger kleinere betalingen te doen.

Eind oktober wist Facebook bij de Ierse Bank een licentie te krijgen waarmee de deur naar andere Europese landen werd geopend. Facebook gaat nu als betaaleenheid direct concurreren met andere online betaaldiensten zoals het veelgebruikte PayPal maar ook diensten van Apple, Google en bijvoorbeeld Vodafone. Daarnaast wordt Facebook nu een concurrent voor de Spaanse banken door betalingen toe te staan via debet en/of creditkaarten.

Facebook kan in de toekomst de grootste financiële eenheid worden omdat ze nu 1,6 miljard gebruikers hebben wereldwijd. Facebook heeft niet voor niets voor Spanje gekozen om het betalen te gaan activeren want alleen al in dit land heeft het sociale netwerk 21 miljoen gebruikers. Het is nog niet helemaal duidelijk hoe Facebook de dienst in Spanje gaat implementeren maar het is wel bekend dat dit via de Messenger app gaat gebeuren, de op WhatsApp na (maar ook eigendom van Facebook) meest gebruikte direct-messaging service ter wereld.

Via Messenger kunnen Facebook gebruikers in de toekomst een debet- en/of creditcard zoals Visa en Mastercard die met een Spaanse bank gelinkt is registreren. Daarna dienen de gebruikers een pin te kiezen of bij sommige telefoons een vingerafdruk opslaan. Daarna kunnen gebruikers via de Messenger app direct geld overmaken naar vrienden en/of familie zoals bijvoorbeeld voor concertkaartjes, boodschappen, verjaardagscadeaus etc. Het is niet helemaal bekend wat de limiet is voor deze bedragen en hoe het een en ander zal gaan functioneren in Spanje maar die informatie zal later zeker nog volgen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *