Spanje zou meer rijke toeristen moeten aantrekken

Al enkele jaren verbreekt Spanje jaar na jaar het aantal buitenlandse toeristen die naar Spanje komen en ook in 2016  wordt er verwacht dat het land meer dan 70 miljoen internationale reizigers zal mogen ontvangen, een aantal wat in 2017 ongetwijfeld weer overtroffen zal worden.

Al deze miljoenen toeristen hebben tijdens hun verblijf ook meer geld uitgegeven in Spanje. Maar er is echter een soort toerist die de weg naar Spanje nog niet helemaal heeft gevonden en die hun geld liever in andere landen en op andere bestemmingen uitgeven en dat is de rijke toerist.

Spanje heeft een aantal bestemmingen waar rijke toeristen wel naartoe kunnen gaan zoals Barcelona, Madrid, Marbella of Ibiza maar dat is lang niet genoeg. Waar blijven die rijke Chinezen, Japanners, Arabieren uit Saudi Arabië of de rijke Amerikanen? Waarom gaan die wel naar Europese steden zoals Londen, Parijs of Berlijn. Op de een of andere manier is Spanje er nog niet in geslaagd om deze toeristen naar het land te lokken. Is dat een fout van de publiciteit van het land of heeft Spanje deze rijke toeristen niets te bieden. Dat laatste lijkt onwaarschijnlijk want Spanje heeft iedereen, arm of rijk, iets te bieden.

Volgens gegevens van Ernst & Young is bijna 90% van alle buitenlandse toeristen afkomstig uit andere Europese landen en worden deze gezien als low cost toeristen die met pakketreizen op zoek zijn naar zon, zee en strand waarbij een groot deel de grote steden niet eens bekijken. Het bedrijf  vndt dan ook dat Spanje verder moet kijken dan de huidige situatie waarin elk jaar records worden verbroken. Dat zal een keer ophouden als de tijdelijke toeristen weer terug gaan naar hun oude bestemmingen eenmaal die terug veiliger zijn.  Met een hoger budget voor marketing in die landen waar rijke toeristen te vinden zijn zou dat verlies goed gemaakt kunnen worden.

Een toerist die op dit moment Spanje bezoekt geeft gedurende een vakantiedag gemiddeld 135 euro per dag uit. Het gaat in dit geval dus om gemiddelde bedragen waarbij veel toeristen minder tot veel minder uitgeven per dag. Daarbij gaat het in 89,4% van de gevallen om toeristen afkomstig uit een ander Europees land. Daartegenover staat dat de niet Europese toeristen zoals Chinezen en Japanners tijdens een verblijf gemiddeld 960 euro per dag uitgeven terwijl dat gemiddelde voor Amerikanen op 720 euro ligt.

Van de 116 miljoen Chinezen die in 2015 op vakantie naar andere landen gingen kwam slechts 0,3% naar Spanje. Van de 68 miljoen Amerikanen kwam slechts 2,6% voor een vakantie naar Spanje. Chinese luchtvaartorganisaties hebben slechts 16 vluchten per week naar Madrid terwijl er 68 vluchten naar Parijs zijn, 66 naar Londen en 62 naar Frankfurt.

Volgens kenners moet Spanje meer gaan investeren in marketing van het land en zijn mogelijkheden voor rijkere vakantiegangers. Er is een enorm aantal potentiële toeristen die naar Spanje kunnen komen en daar veel geld kunnen achterlaten. Het probleem is dat alleen  Turespaña, de (overheids)instantie die het land moet promoten, haar budget gedurende de crisisjaren flink zag dalen van 224 miljoen euro in 2009 naar 91,7 miljoen euro in 2016 waarvan slechts 40,6% daadwerkelijk besteedt werd aan marketing.

Het vreemde is dat de toeristische sector steeds belangrijker voor Spanje aan het worden is en inmiddels 11% van het bbp voor rekening neemt en 12% van alle banen in het land. De investering in het toerisme en de aandacht die door de overheid aan deze sector wordt geboden is nog relatief klein te noemen. Een land met zoveel toeristen en economische impact heeft nog niet eens een ministerie dat zich alleen richt op het toerisme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *