Vijf Spaanse bankiers gaan naar de gevangenis

Vijf voormalige bankiers van de Novacaixagalicia bank hebben van de rechtbank een gevangenisstraf gekregen omdat zij juist voordat de bank bankroet ging zich nog een cadeautje gaven van € 19 miljoen.

Het hoogste gerechtshof van Spanje oordeelde dat de vijf mannen naar de gevangenis moeten omdat “zij mensen zijn die een spaarbank moesten besturen die later door de staat moest gered worden”.  ”

De zaak gaat terug tot in 2010 toen de mannen bestuurder waren bij de bank en zij zichzelf grote ontslagvergoedingen uitbetaalden.

Het volgende haar werd de bank, samen met een aantal andere financiële instellingen,  genationaliseerd en moest de Spaanse overheid een borg van € 41,3 miljard aan de Europese Unie vragen.  Daarvan kreeg Novacaixagalicia € 9 miljard.

In 2013 werd de bank verkocht voor € 1 miljard.

De verdediging van de vijf mannen, die tussen de 59 en 85 jaar oud zijn, had gevraagd om een voorwaardelijke veroordeling te geven.  Maar hier wou de rechtbank niet op in gaan en koos het hof voor een gevangenisstraf.

De redenen voor de gevangenisstraf  waren onbetaalde boetes, de ernst van de feiten en de gevolgen op macro economisch vlak.   Daardoor moest er een gevangenisstraf gegeven worden omdat er anders een schijn van straffeloosheid zou zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *