All posts by RogerL

Circus geeft vrijwillig enkele grote katachtigen af aan een reddingscentrum

Circo Paris heeft drie grote katachtigen overbracht naar een reddingscentrum in Alicante en zij beloven tevens om geen wilde dieren meer te gebruiken tijdens voorstellingen in de toekomst.

Dit circus is het derde circus in een jaar dat vrijwillig grote katachtigen naar het Villena centrum brengt.  Dit centrum is het grootste centrum in zijn soort voor de opvang van exotische dieren in zuidelijk Europa.

Specialisten van het reddingscentrum dat in de Salinas de Villena bergen ligt, tussen Alicante, Albacete en Murcia, zijn geschokt door de conditie van de twee leeuwen en de tijger.

Volgens het hoofd van de grote katten in het centrum, Pablo Delgado, is de pijnlijke toestand waarin de dieren zich bevinden een veel voorkomende kwaal in de reddingen uit circussen.

De klauwen van de dieren waren verwijderd, een algemene praktijk in de circuswereld, terwijl de kooivloer zo glad was dat zij zich bijna niet konden verplaatsen.

De staart van een van de leeuwen was ook verwijderd en de verzorgers in het circus hadden niet de juiste kwalificaties voor de verzorging van de dieren.

De nieuwe accommodatie, Primadomus, is het Spaanse hoofdkwartier van de Stichting AAP en het opende zijn deuren in mei 2016.

Deze overbrenging van de drie dieren volgde op maandenlange onderhandelingen tussen de verantwoordelijken van het circus dat ook bekend staat als Circo Francia, de autoriteiten en dierenrechtenorganisaties.

Andere dieren die voorheen bij het circus waren, waaronder een pony en een stier, hebben een opvang gekregen in andere centra.

Meer dan 150 stuks wild werden onder het mom van natuurbeheer afgeslacht

Foto: Ecologistas en Acción

De milieuvereniging, Ecologistas en Acción, en de politieke partij, Izquierda Unida, hebben een beroep op de Andalusische autoriteiten gedaan om een onderzoek in te stellen naar de grote slachtpartij van herten en everzwijnen.

Deze slachtpartij gebeurde in een gebied dat aangetast was door de bosbranden in september in de gemeentes Zufre en La Granada de Riotinto in de provincie Huelva.

De brand verwoestte toen meer dan 4.000 hectare bos.

De slachtpartij gebeurde al op 30 december en de milieuverenigingen verwittigden de regionale overheid omdat er zoveel dieren gedood werden.  Verder willen zij dat de overheid zich meer bewust toont van het probleem en vragen zij de overbrenging van de dieren naar andere plaatsen waar zij verder kunnen leven.

Maar de regionale overheid zegt dat de jacht op 30 december was toegelaten omdat ze deel uitmaakte van een plan zodat het gebied zich sneller kan herstellen door het verminderen van grazende dieren in het gebied.

Zij voegen er nog aan toe dat de vermindering van het wildbestand niet met plezier wordt gedaan maar dat het de beste oplossing is.

De Spaanse hotelsector is niet gerust in de hernieuwde concurrentie met vakantielanden zoals Tunesië en Turkije

Na alle positieve berichten die de laatste tijd over de toeristische sector in Spanje zijn verschenen komen er nu toch donkere wolken aangedreven.

Volgens de laatste berichten zal Spanje zich schrap moeten zetten om te voorkomen dat de Britse toeristen die op zoek zijn naar goedkope vakanties dit jaar in grote aantallen terug naar Turkije, Egypte en Tunesië trekken.

Spaanse hoteleigenaars zeggen nu al dat zij geen hoop meer hebben om te kunnen concurreren met de Turkse vijf-sterren hotels die vakanties aanbieden voor €400 voor een week vakantie all-in..

Zij zeggen dat Spanje niet kan betrouwen op vakantiegangers die de Arabische landen gedurende de laatste jaren hebben gemeden omwille van veiligheidsredenen.

Deze groep, waarvan het aantal geschat wordt op 18 miljoen, kwam naar Spanje en zij brachten het land in 2017 naar de tweede plaats van de populairste vakantiebestemmingen.

De voorzitter van de Spaanse Vereniging van Hoteleigenaars, Luis Callejon, waarschuwt dat voor de Britse markt Tunesië de grootste bedreiging vormt.

Grote delen van Spanje, zoals de Balearen, hebben in het verleden pogingen ondernomen om het “zattemans toerisme” te verbieden maar een aantal hoteliers bieden dit soort toerisme al terug aan in een poging om de concurrentie met de Arabische landen aan te gaan.

De ambtenaren in Andalusië moeten terug 37,5 uur gaan werken

Vanaf 8 januari werken de 250.000 ambtenaren van de autonome regio Andalusië nog 37,5 uur per week.  Ze moeten dan 35 uur aanwezig zijn op hun werkplek en de andere 2,5 uur mogen zij vanaf thuis werken.   Dit is het gevolg van de overeenkomst die de vakbonden met de regionale overheid hebben bereikt in december 2017.

De reden dat de 37,5 uren werkweek terug werd ingesteld kwam er omdat het Constitutioneel Hof de 35 uren werkweek, die de Junta de Andalusië sinds 1999 hanteerde, ongeldig verklaarde.

Door deze uitspraak van het Grondwettelijk Hof moest de regionale overheid in Andalusië een andere maatregel nemen om de 37,5 uren werkweek terug in te voeren. Men heeft dat op een creatieve manier gedaan en zo moeten ambtenaren en overheidsfunctionarissen toch maar35 uur op de werkplek zullen zijn maar de overige 2,5 uur kunnen zij vanuit huis werken.

Het is de regionale belastingdienst, Consejería de Hacienda, die zal  moeten toezien dat de werknemers ook echt thuis werken. Dat lijkt een onbegonnen werk maar men kan dit blijkbaar op jaarbasis controleren aan de hand van de geleverde prestaties.

De extra werknemers die voor de 35 uren werkweek werden aangenomen verliezen hun werk niet.

 

Volgens de laatste opiniepeiling: Ciudadanos zou nu de grootste nationale partij zijn

Als er nu nationale verkiezingen zouden zijn dan zou de partij Ciudadanos de grootste partij van het land zijn, althans dat zegt een peiling van Metroscopia voor de krant EL PAÍS.

De partij van Albert Rivera zag haar ontstaan tijdens de economische crisis toen zij met een boodschap van verandering kwam.  In de peiling staan zij op 27,1% gevolgd door de Partido Popular met 23,2% de socialistische partij (PSOE) met 21,6%. Podemos, de andere maar linkse protestpartij die ook haar ontstaan zag tijdens de economische crisis staat nu op 15,1% of support.

De grote, nationale, winst heeft vermoedelijk veel te maken met het grote succes tijdens de Catalaanse verkiezingen van 21 december.  De lokale kandidate, Inés Arrimadas, won de meeste stemmen en de meeste zetels met een anti-onafhankelijkheidsprogramma.

De peiling toont aan dat de kiezers de duidelijke houding tijdens de Catalaanse crisis van Ciudadanos appreciëren.  Op de vraag welke partij het beste project voor de toekomst van Spanje heeft antwoordde 44% van de respondenten “Ciudadanos.” De conservatieve Partido Popular volgt ver achter met 20%.

De peiling wijst ook uit dat Ciudadanos de populairste partij is in de meerderheid van steden en gemeenten met een bevolking van meer dan 2.000 inwoners.

Na tientallen jaren van een twee partijsysteem waarin afwisselend de Partido Popular en de socialistische partij aan de macht was komt er nu de mogelijkheid om andere parlementaire meerderheden te maken.  Zo zou een centrum rechtse coalitie tussen Ciudadanos en PP (50,3% van de stemmen), een andere mogelijkheid is een centrum linkse meerderheid van Ciudadanos en de PSOE (48,7%).

Verder toont de peiling dat Ciudadanos stemmen weghaalt van de  PP (23%) maar ook van de PSOE (13%) en zelfs Podemos (5%). De trouw aan Ciudadanos is zeer hoog, 81 % van de kiezers die in 2016 voor de partij kozen zouden dat nu terug doen.

 

Politieagenten fotograferen kan een dure zaak zijn

Een man riskeert een boete tot max €30.000 omdat hij een foto nam van een mobiele snelheidscontrole in Alt Empordà, Catalonië en de foto daarna publiceerde op de sociale media.

De 23-jarige werd door de agenten van de Mossos d’Esquadra gezien toen hij vanop het dak van een benzinestation de foto nam.

De agenten zagen hem fotograferen maar toen hij de foto op de sociale media publiceerde hebben zij hem gearresteerd.

De man wordt nu aangeklaagd omdat hij de wet op de openbare veiligheid, LO 4/2015, heeft overtreden en hij riskeert een boete tussen de €601 en de €30.000.

Opletten geblazen voor valse telefoonoproepen

Zwendelaars zijn weer aan het werk en deze maal zijn het Spaanse telefoongebruikers  die gedupeerd worden voor €90 omdat zij gewoon de telefoon opnamen.

In mei was het nog de Zweedse politie die de alarmklok luidde want toen waren de zwendelaars in Zweden actief.  In dat land waren er minstens 10.000 slachtoffers.

De slachtoffers zeggen dat zij gebeld werden door buitenlandse nummers die beginnen met +234, +252 or +673 en dat zijn de landcodes van Nigeria, Somalië en Brunei maar voor zij dit goed beseften was het gesprek al in rekening gebracht.

Of het hier een zo grote zwendel is als in Zweden weet ik niet maar zowel mijn echtgenote als ikzelf hebben er al de voorbije week mee te maken gehad.  Gelukkig voor ons heeft geen van beiden onze telefoon opgenomen maar er zijn al wel een aantal slachtoffers gevallen.

Daarom kan men beter opletten, beantwoord buitenlandse nummers enkel als je ze kent.

Mijnbouw en corruptie zijn nefast voor het milieu

Monte Neme is een magische plaats voor de inwoners van de Costa da Morte in Galicië.  Legendes en archeologische vondsten bewijzen het bestaan van heksen en bovendien is het nog een plaats van waarop men prachtige zichten over de kust krijgt.

Maar Monte Neme is ook een plaats met littekens die veroorzaakt worden door bedrijven die “komen, plunderen en vertrekken”.  Althans dat zegt Luis Lamas, een gemeenteraadslid uit het nabije Carballo.  Dit is gewoon een ander voorbeeld hoe sommige bedrijven Galicië nog altijd behandelen alsof het stamt uit het koloniaal verleden.

De Monte Neme groeve werd sinds 2012 uitgebaat door het bedrijf, Leitosa SAU, een dochterbedrijf van het ook reeds gestopte bedrijf, Sedesa, uit Valencia dat eigendom is van de familie van de politicus van de Partido Popular, Juan Cotino.  Hij is een voormalige ondervoorzitter van de Spaanse regio Valencia.

Openbare aanklagers hebben 11 jaar gevangenisstraf tegen Cotino gevraagd voor corruptie gepleegd tijdens het bezoek van de toenmalige paus in 2006.  In februari 2017 heeft Cotino Escribá dan een akkoord met de aanklagers gesloten in nog een andere zaak van corruptie.

Volgens het handelsregister in Spanje was Sedesa actief van 2006 tot 2012 voordat een neef van Cotino het faillissement had aangevraagd.

Leitosa won kwarts, zand en cement uit de Monte Neme groeve maar zonder dat de regionale overheid van Galicië garanties had gevraagd dat de zone na de exploitatie in de oorspronkelijke staat zou teruggebracht worden.  Maar alhoewel er van het bedrijf geen garanties waren betaalde de overheid 500.000 euro aan subsidies.

Toen het bedrijf failliet ging liet het bedrijf van Cotino  een maanlandschap achter waarin zes grote poelen waarin een rare substantie was achtergebleven met een turkoois kleur.   Om de plaats terug in zijn oorspronkelijke staat terug te brengen zal het 1,5 miljoen euro kosten.

De milieuschade stopt nog niet met het verdwijnen van Leitosa. In februari 2014 brak een van de randen van een van de poelen waardoor er 24.000 kubieke meter giftig materiaal naar beneden stroomde waarbij de nabijgelegen dorpjes Aviño en Razo da Costa overstroomd werden wat een schade veroorzaakte van €140.000. Nadat er een rechtszaak gevoerd kreeg de regionale regering een schadevergoeding van €6.000 van de verzekeringsmaatschappij.  De lokale overheden Carballo en Malpica proberen nog altijd om een schadevergoeding los te krijgen.

De breuk in de rand van een van de poelen gebeurde ondanks de eerdere waarschuwingen van de lokale autoriteiten.  De regionale overheid houdt vol dat alles veilig is en dat zij de randen versterken.

Maar de lokale autoriteiten zeggen dat de regering enkel het absolute minimum doet om de plaats te beveiligen.

In feite gaat de regering nog verder want zij hebben de plaats, inclusief de poelen met het giftige product in, opgenomen in een regionale toeristische campagne. Men liet daarin uitschijnen dat de mooie turkoois kleur iets natuurlijks was. Na  protest werd dit wel gecorrigeerd.

Volgens activisten van het Plataforma pola Defensa de Monte Neme (Verdedigers van Monte Neme) lopen toeristen nog altijd op de randen van de poelen en is het enkel een kwestie van tijd vooraleer er iemand in het giftige water valt.

 

Een locatie uit Game of Thrones trok in 2017 een record aantal bezoekers

Foto: Baden van Maria Padilla / Lu JSN

Vorig jaar was een recordjaar voor het Real Alcázar in Sevilla, Andalusië, want de Werelderfgoed site kreeg in 2017 1.799.465 bezoekers te verwerken, een stijging met 11 procent ten opzichte van het vorig jaar.

Tijdens 2017 waren er 787 evenementen in het Real Alcázar waaronder concerten, theatervoorstellingen, kinderactiviteiten, tentoonstellingen, boekvoorstellingen en congressen.

Voor de reeks, Game of Thrones, filmde men in enkele delen van het Alcázar – de Hal van de Ambassadeurs, de Baden van Maria de Padilla en in de tuinen.

Het Alcázar werd al eerder gebruikt voor de verfilming van historische films waaronder “Lawrence of Arabia” en “Kingdom of Heaven”.

Wapenopslagplaats van de ETA in Frankrijk gevonden

De Franse politie heeft bekend gemaakt dat in een bos bij Bayonne een vermoedelijke wapenopslagplaats  van de Baskische ETA is gevonden.

Een wandelaar die aan het werk was met een metaaldetector liep tegen de vindplaats aan toen hij het gebied aan een onderzoek onderwierp.

Hij ging aan het graven en kon twee plastieken dozen  boven halen waarin ontstekers en explosieven zaten maar ook landkaarten met daarop het ETA symbool.

Nadat de politie op de hoogte was gesteld van de vondst werd het gebied helemaal afgesloten en begon er een onderzoek door het anti-terrorisme bureau in Parijs.

De plek ligt op 30 km van Bayonne, een plaats waar de ETA vorig jaar zijn wapens overhandigde.

De groep zegde toen dat zij al hun wapens hadden overgedragen in een stap naar vrede en de Franse president noemde dit “een beslissende stap vooruit naar het einde van het Baskisch separatistisch terrorisme”.

De regioregering van Andalusië wil obesitas terugdringen

In een poging om het steeds groter wordende probleem van obesitas in Spanje terug te dringen heeft de regionale regering van Andalusië een aantal nieuwe maatregelen goedgekeurd om zo het probleem terug te dringen.

Momenteel kan men spreken van een obesitas probleem bij 23% van de kinderen en bij 16% van de volwassenen.

Verkoopautomaten in scholen en cafetaria’s mogen geen voedsel of dranken meer verkopen die meer dan 200 calorieën per eenheid bevatten.

Colleges, scholen, universiteiten en recreatiecentra worden verder verplicht om gratis water aan te bieden en dat mag gebeuren met gratis flesjes water in de verkoopautomaten of door waterfonteintjes.

Verder is het aan te raden dat het mediterrane dieet in ere wordt hersteld met gebruik van lokaal en regionaal geteelde groenten en fruit.

Scholen wordt aangemoedigd om groentetuintjes aan te leggen zodat de studenten het belang van verse producten beter begrijpen.

Een andere maatregel om obesitas terug te dringen is dat men binnen de twee jaar wil overgaan tot het geven van minstens vijf lesuren per week met fysieke activiteiten.

Verder komen er nieuwe wetten die hun effect zullen hebben in bars, restaurants en werkplaatsen.

Zo wordt het verplicht dat werkplaatsen met meer dan 50 werknemers er een parking voor fietsen moet zijn.

Om de maatregelen af te dwingen zijn er boetes voorzien van 200 tot 300.000 euro, afhankelijk van de overtreding.

Andalusische stoofpot – Estofado a la andaluza

1 kg stoofvlees
1 grote groene peper
1 grote tomaat, gepeld
2 uien, fijn gesneden
3 wortels, langs doorgesneden
4 aardappelen, geschild en in stukken
1 mespunt saffraan
8 peperkorrels
2 kruidnagels
1 lookbol, geroosterd
1 mespunt kaneel
100 ml water
50 ml olijfolie
250 ml witte wijn
2 laurierbladen
1 takje peterselie
zout

Snij het vlees in blokjes van 3 cm. Leg ze in een stoofpot met de in reepjes gesneden groene peper, de tomaat in vieren gesneden, de uien en de wortelen.

Neem een vijzel en plet daar de saffraan, de peperkorrels, de kruidnagels, de geroosterde look, de kaneel in en los dan alles op in water. Voeg dit nu samen in de pot met de olijfolie, de laurierbladen, de peterselie, het zout en de witte wijn.

Leg een deksel op de pot en kook verder voor 1 uur, voeg meer water of bouillon toe indien nodig om het vlees bedekt met vocht te houden. Voeg er nu de aardappelen bij en laat verder koken voor ongeveer 30 minuten. Dit gerecht is voorzien voor 4 tot 6 personen.

Spanje krijgt steeds hogere gemiddelde temperaturen te verwerken

Foto: zonsopgang in Valencia

Spanje kreeg in 2017 de hoogste temperaturen te verwerken sinds het land  in 1965 met de registratie begon.

In 2017 was de gemiddelde temperatuur 16,2º, een volle 1,1ºboven het vorige gemiddelde.

Daarbij komt nog dat, volgens AEMET, het Staats Meteorologisch Agentschap, 2017 het op een na droogste jaar was in dezelfde periode.

Tot nu toe waren er tijdens zeven jaren in de eenentwintigste eeuw recordhoogtes voor de gemiddelde temperatuur en die vielen bijna allemaal tijdens de laatste 10 jaar.

De heetste plaats in 2017 in Spanje was volgens het agentschap de luchthaven van Granada toen op 12 juli een recordhoogte bereikt werd van 45,7º en werd het vorig record uit 1972 gebroken dat op 43º stond.

Vanaf 1 januari dalen de prijzen van een aantal geneesmiddelen in Spanje

Bijna alle buitenlanders weten het wel, Spaanse apotheken zijn goedkoper dan die in eigen land. Dat is ook de reden dat er een vorm van medicijnen toerisme is waarbij toeristen veel medicijnen in Spanje kopen en mee terugnemen naar eigen land.

De prijsverlaging op 1 januari van deze 1.253 medicijnen is niet alleen goed nieuws voor de gebruikers die deze medicijnen gebruiken maar ook voor de Spaanse staat die zo op een gemakkelijke wijze minder geld hoeft uit te geven voor de medicijnen.

Volgens het  Consejo General de Colegios Oficiales de Farmacéuticos zullen medicijnen waarin de volgende werkzame stoffen in prijs verlagen en dat zijn : Salbutamol (aangegeven bij astma), azithromycine (antibioticum), insuline glargine (diabetes), Chondroïtinesulfaat (osteoartritis), Olmesartan medoxomil (bloeddrukverlagend), levonorgestrel / ethinylestradiol (anticonceptie) Latanoprost (glaucoom) , Candesartan / hydrochloorthiazide (bloeddrukverlagend), methotrexaat (immuno) en mirtazapine (antidepressiva).

Dit artikel is geschreven door Remco Stoffer voor Spanje Vandaag maar aangepast voor Spanjeineennotendop.info. Overnemen van de hele of delen van deze tekst is zonder toestemming niet toegestaan.

Onwetendheid heeft nu weer 15 vale gieren door vergiftiging gedood

Foto: ladypine

Er is een onderzoek ingesteld naar een  herder nadat er 15 vale gieren werden vergiftigd in de Sierra de Zafarraya in de provincie Granada.

Men begon met het onderzoek nadat een boswachter de dieren vond die niet meer konden vliegen en waarvan de doodstrijd was ingezet, ze stierven trouwens iets later.

Een autopsie wees uit dat de dieren vergiftigd waren met een zeer giftig pesticide dat verstopt zat in aas.

De onderzoekers denken dat zij nu de dader geïdentificeerd hebben, een herder uit de streek.

De vale gier, zoals andere gieren, voedt zich enkel met kadavers van dode dieren en hij is daardoor geen bedreiging voor de veestapel.

Momenteel leven er nog ongeveer 30.000 paartjes in het wild en daarvan zijn er 17.500 dieren in Spanje aanwezig.