All posts by RogerL

De hotelsector in Benidorm gaat een schitterende septembermaand tegemoet

De hotelsector in Benidorm gaat een schitterende septembermaand tegemoet met een bezettingsgraad van 93,2 procent.  Dit is een stijging met 1,3 procent ten opzichte van augustus en met 1,9 procent ten opzichte van juli.

De september van 2017 is de beste maand voor het toerisme in Benidorm in de geschiedenis.

De Britse markt is een zeer belangrijke markt voor de toeristische industrie in Benidorm maar er is sinds dit jaar een belangrijke stijging van Franse en Roemeense toeristen te zien.

Hotels met drie sterren zijn het meest populair, zij halen een bezettingsgraad van 93,6 procent maar de hotels met vier sterren volgen kort met hun bezettingsgraad van 93,1 procent. Deze stijging in de bezettingsgraad van dit soort hotels suggereert dat september meer high-end toeristen aantrekt.

 

 

Nieuwe vergunningen voor windmolenparken in de provincie Almeria

Er is een vergunning afgegeven voor de bouw van 38 nieuwe windmolenparken doorheen de provincie Almeria.  Veertien parken komen er bij in het Los Balazos windmolenpark in Seron, waar men al sinds 2010 wacht op de nieuwe turbines.

Het is al vijf jaar geleden dat de overheid in Almeria, ondanks tal van beloften om in hernieuwbare energie te investeren, nog nieuwe windmolenparken heeft goedgekeurd.

Dat er iets moest gebeuren staat vast want duizenden inwoners in de provincie hadden regelmatig stroomonderbrekingen te verwerken.

Als de geplande installaties geplaatst zijn zal er genoeg elektriciteit geproduceerd worden voor de energievoorziening van 700.000 woningen en dat is ruwweg de ganse bevolking in de provincie.

Er is tevens een besparing van een halve ton koolmonoxide uitstoot, een equivalent van 200.000 wagens die van de weg gehaald worden.

Een achtergelaten hond stookt het debat op

Onlangs werd een hond ’s nachts achtergelaten aan het Centro Zoosanitario Municipal van Almeria.  De volgende ochtend werd het dier gered door de personeelsleden van het centrum en zij gaven hem ook al een naam, Floro.

Het dier was door zijn voormalige baas met een verroeste ketting aan een paal  vastgebonden en er was geen identificatie chip bij de hond te vinden.

Tijdens de nacht werd het dier door een groep jongeren gevonden die de politie verwittigden.  Maar de agenten zegden dat er geen plaats was waar de hond kon verblijven en zij besloten om hem tot de volgende ochtend daar te laten.

Ongelukkige medewerkers van de kennel zegden dat dit dier aantoont dat er in Almeria dringend een 24 uur opvangdienst voor dieren in nood moet komen en zij krijgen gelijk van de brandweermannen.  Zij hebben al meermaals bij de raad geklaagd dat het hun taak niet is om zwerfhonden ’s nachts te redden.

Ook de vakbond van de politieagenten bekritiseerde het ontbreken tijdens het weekend van een redding- en opvangdienst voor dieren.  De lokale politie zegt dat een groot deel van de oproepen die zij van bezorgde inwoners tijdens het weekend krijgen betrekking hebben op achtergelaten honden.

Maar het Centro Zoosanitario Municipal is ook verwikkeld in zijn eigen controverse.  Beheerders van het centrum proberen nog altijd aan te tonen waar de duizenden “vermiste” katten en honden gebleven zijn.  Een gemeenteraadslid denkt dat zij allemaal zijn ingeslapen.

 

De klok tikt, provincie op de rand van een catastrofe

Binnen de week kunnen er miljoenen fruitbomen afsterven in de Almanzora Vallei.

Daarom is er door het Mesa del Agua waterschap van Almeria een nood irrigatie aanvraag naar Madrid gestuurd.

Als het water niet tijdig ter plaatse geraakt dan kunnen ongeveer  vier miljoen clementine, perzik, pruim en nectarine bomen verdorren.

Miljoenen bomen zijn al begonnen met hun bladeren te verliezen en het fruit is dit jaar al kleiner dan normaal.  Het probleem is het meest acuut ten noorden van Huercal-Overa.  Hier hebben de boerderijen het stadium bereikt van ‘zero bevoorrading’ , zij ontvangen dus geen druppel water meer.

De boeren berusten al in een rampzalige oogst maar het afsterven van miljoenen bomen betekend een milieu en financiële catastrofe voor de ganse vallei.

“Als de overheid niets doet om te helpen dan betekend dat dat veel families geruïneerd worden en het einde van miljoenen bomen die tientallen jaren geleden zijn aangeplant”.  Dat zegt althans de woordvoerder van het Mesa del Agua, Jose Antonio Fernandez.

Het waterschap heeft dus in Madrid gebedeld om toelating te krijgen om 5 kubieke hectometer water uit het Negratin reservoir in Granada over te brengen naar het reservoir in Almanzora.

“De ontziltingsinstallatie in Villaricos is sinds 2012 buiten dienst.  Vijf jaar later heeft de overheid nog geen vinger uitgestoken om de belangen van de landbouwers in Almanzora te verdedigen” zegt Fernandez, “ondanks dat wij al een aantal keren hebben aangeboden om de ontziltingsinstallatie  op onze kosten terug in dienst te stellen.

Grotere groei voor de Spaanse economie

Na een bijkomend nazicht naar de manier waarop de nationale boekhouding in Spanje wordt bijgehouden hebben de autoriteiten de groeiresultaten voor 2015 en 2016 lichtjes naar boven bijgesteld.

Volgens het Nationaal Instituut voor de Statistiek wordt de economische groei van 3,3 procent in 2016 verhoogd met 0,1 procent en de groei voor 2015 wordt bijgesteld naar 3,4 procent, een stijging met 0,2 procent.

De regering is zo opgetogen met deze bijgestelde cijfers dat het minister van Economische Zaken denkt dat de cijfers voor 2017 nog beter zijn dan die van 2016.

Is er meer slecht nieuws op komst voor de passagiers van Ryanair?

Er wordt meer slecht nieuws verwacht voor de passagiers van Ryanair nadat zij al een lijst hebben gegeven waarop de 40-50 afgeschafte vluchten per dag  voor  de volgende zes weken staan. Volgens Ryanair was dit nodig omdat hun piloten verlof moesten nemen.

De lage kosten maatschappij biedt hun piloten nu een bonus van €13.500 belastingvrij aan om verlofdagen te laten vallen of om hun verlof te beëindigen om zo de maatschappij te helpen om deze miserie te stoppen en om nog meer annuleringen te vermijden.

Maar veel piloten weigeren het aanbod en daarenboven dreigen ze er mee om enkel hun normaal werk uit te voeren.  Dit betekend dat zij niet meer dagen willen werken en dat zij niet vroeger komen werken.

Momenteel circuleert er een brief van de piloten in de Europese basissen van Ryanair waarin opgeroepen wordt om de werkvoorschriften strikt toe te passen.

Als piloten hun naam op de lijst bijschrijven dan riskeren zij ontslag.  Veel van de 4.200 piloten bij Ryanair werken zonder vast contract.

Zeven honderd piloten hebben Ryanair dit jaar al verlaten en een piloot zegt dat de maatschappij niet in een positie zit om eisen te stellen en om piloten te ontslaan omdat dit hun probleem enkel zou verergeren.

Stadsbestuur veroorzaakt verontwaardiging met tips voor cocaïnegebruikers

Een stad in het noorden van Spanje heeft verontwaardiging veroorzaakt nadat de gezondheidsdienst tips heeft gegeven over hoe men veilig cocaïne kan snuiven.

Plastieken kaartjes waarop berichtjes stonden zoals “Hak uw lijntje goed fijn…als hij niet goed fijngehakt is dan kan het uw neusvleugel beschadigen” werden verdeeld aan gebruikers en potentiële gebruikers in Bilbao, Baskenland.

Een andere tip raad aan dat iedereen zijn eigen “rulo,” een opgerold bankbriefje, als snuifmiddel gebruikt zodat men geen infecties doorgeeft aan andere mensen.

Maar de actie werd ontdekt door de oppositiepartij, de Partido Popular.

Een woordvoerder van de partij zegt hierover: “het is absolute nonsens om een consumptiekit met  zo’n ondoordachte en frivole boodschap uit te delen.”

De gezondheidsverantwoordelijke van de stad zegt dan weer “dat het materiaal door dokters is nagekeken” en dat de campagne het risico verkleint van het cocaïnegebruik.

Spanje staat in Europa op de tweede plaats wat het cocaïneverbruik betreft na Groot-Brittannië.  De laatste cijfers van het Europees waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving zeggen dat 9,1 procent van de Spaanse residenten tussen de 15-64 cocaïne hebben geprobeerd.

Stierenvechter veroorzaakt verontwaardiging met de Franco vlag

De 44-jarige Spaanse stierenvechter Juan Jose Padilla veroorzaakte een storm van protest nadat hij in de arena van Villacarrillo, Jaen paradeerde met de Franco vlag over zijn schouders.

Politici van tal van partijen grepen naar Twitter om de rondgang te veroordelen.

Een andere Twitter gebruiker schreef, “Spanje in de XXI eeuw. De stierenvechter Juan Jose Padilla verheerlijkt het fascisme.  Dubbele afschuw. Dieren doder en fascist.”

Padilla zelf verdedigd zich door te zeggen dat de vlag hem toegeworpen was vanuit het publiek.   Volgens hem zag hij de adelaar niet en is het een symbool uit het verleden en leeft hij in het heden.

Op 7 oktober 2011 werd hij verwond door een stier in Zaragoza, een hoorn doorboorde zijn schedel, hij had breuken aan zijn schedel en kaak, hij leed aan een gezichtsverlamming en daarbij was er nog het verlies van zijn gehoor aan een oor en hij verloor het zicht aan een oog.

Vijf maanden stond hij met een ooglapje terug in de ring  waardoor hij de bijnaam ‘De Piraat’ kreeg.

De beschikbare waterhoeveelheid is in een aantal Spaanse provincies alarmerend laag

Officiële cijfers tonen de beschikbare waterhoeveelheid aan en in een aantal provincies is deze op een alarmerend laag niveau gekomen.  In deze regio’s kunnen de waterreservoirs droog vallen.

Ondanks een matige regenval op het einde van augustus staat het gemiddelde van alle waterreservoirs op 41,24 procent, de totale capaciteit van alle reservoirs doorheen het ganse land is 55.973 kubieke hectometer maar momenteel is er slechts 23.081 kubieke hectometer aanwezig in de reservoirs,  441 kubieke hectometer minder dan vorige week.

Sommige provincies hebben meer problemen dan andere.  De problemen zijn het grootst in Almeria (8.97%), Valencia  (21.62%), Granada (34.82%) en Málaga (38.23%).

Aan de andere zijde van de schaal zijn er de provincies met voldoende water zoals Huelva (74.1%) en Asturië (71.71%).

De volledige lijst, gerangschikt alfabetisch volgens provincie, is in dit artikel te vinden.  Hij zijn de laatste beschikbare cijfers van 12 september 2017.

Naam Provincie / Capaciteit van de reservoirs /  Actuele waterniveau/ Wijziging ten opzichte van de vorige cijfers

De vakbonden zien de onderhandelingen positief in maar houden een stok achter de deur

De vakbonden van het luchthavenpersoneel zijn er gerust in dat er een overeenkomst gemaakt zal worden en dat de gesprekken gewoon verder gaan op het ministerie van Ontwikkeling.

Hun doel blijft, volgens de verslagen, om de bereikte overeenkomsten op papier te zetten wat betreft het aantal personeelsleden en het hoger loon.

De vakbonden hebben een deadline gezet, op eind september,  om tot een overeenkomst te komen want de stakingen geen anders gewoon van start begin oktober.

De Spaanse overheid is het al eens om 600 extra werknemers in dienst te nemen, momenteel wordt er dus enkel nog onderhandeld over een opslag van het loon maar het is de belastingdienst die hier de touwtjes in handen heeft.

FC Barcelona mengt zich in de Catalaanse strijd om het referendum

De spanning in Catalonië stijgt. Over anderhalve week is daar een referendum over de afscheuring van de regio, iets wat op veel verzet stuit in Madrid. Nu heeft ook voetbalclub FC Barcelona gereageerd op de feiten van woensdag, 20 september waarbij een vice minister en een aantal topambtenaren werden aangehouden.

Barça legde dezelfde dag een persconferentie in. “In de nasleep van de gebeurtenissen die de afgelopen dagen hebben plaatsgevonden – en vooral met betrekking tot de huidige politieke situatie in Catalonië – veroordeelt FC Barcelona, dat trouw blijft aan zijn historische inzet voor de verdediging van de natie, de democratie, de vrijheid van meningsuiting en zelfbeschikking, elke handeling die de vrije uitoefening van deze rechten kan belemmeren.”

“Daarom spreekt FC Barcelona zich publiekelijk zijn steun uit voor alle mensen, entiteiten en instellingen die werken om deze rechten te waarborgen.

FC Barcelona zal de wil van de meerderheid van het Catalaanse volk blijven ondersteunen, en dat op een civiele, vreedzame en voorbeeldige wijze doen.”

Spaanse eerste minister doet oproep om referendum af te blazen

De Spaanse eerste minister Mariano Rajoy roept de Catalanen op  om het onafhankelijkheidsreferendum, dat door de nationale regering verboden wordt, te annuleren.  Eerder vandaag beschuldigde de president van de regionale regering van Catalonië de Spaanse regering ervan een noodtoestand te hebben afgekondigd in Catalonië, na het bevriezen van de financiële middelen en de arrestatie van dertien topambtenaren.

Tijdens een televisietoespraak zei Rajoy: “Ga niet verder. Ga terug naar de wet en de democratie. Dit referendum is een hersenschim.”

Anderhalve week, op 1 oktober,  voor het een referendum over de afscheuring van Spanje zijn in de regio Catalonië voor het eerst separatisten gearresteerd. Tot de dertien topambtenaren, die vandaag in de Catalaanse hoofdstad Barcelona werden opgepakt, bevond zich ook de vice minister van Economische Zaken en Financiën, Josep Maria Jové.

De regering “heeft de facto de noodtoestand uitgeroepen”, verklaarde de Catalaanse president Carles Puigdemont na de arrestaties. Hij beschuldigde de regering van de Spaanse premier Mariano Rajoy “totalitair” te zijn, en de “fundamentele rechten” te schenden.

Na de arrestaties van vandaag gingen duizenden Catalanen de straat op in Barcelona. “De bezettingstroepen buiten!”, riepen sommigen. “We zullen stemmen voor de vrijheid”, stond te lezen op pamfletten.

Justitie en de centrale regering proberen met verschillende maatregelen de separatisten af te brengen van hun onafhankelijkheidsplannen. Het Openbaar Ministerie dagvaardde honderden separatistische burgemeesters wegens ongehoorzaamheid en ambtsmisbruik. Premier Mariano Rajoy zei dat hij onder geen enkel beding een afscheuring van Catalonië zal toestaan.

De tentoonstelling over de reeks Game of Thrones begint in Barcelona

De winter komt vroeg naar Barcelona  met Game of Thrones: The Touring  Exhibition.  De tentoonstelling komt op 28 oktober 2017 naar het historisch  Museu Marítim in Barcelona.

De nieuwe ervaring geeft fans de mogelijkheid om binnen te gaan in Westeros en de omliggende landen.

De 1.000 vierkante meter tentoonstelling, geïnspireerd en gevuld door de adembenemende beelden en artefacten uit de HBO serie, wil de fans onderdompelen in het centrum van de Zeven Koninkrijken voor een kijk op authentieke rekwisieten, kostuums en decoraties uit de reeks.

Het pronkstuk van de tentoonstelling is de iconische Ijzeren Troon waar de bezoekers van kunnen genieten in al zijn glorie.

Bezoekers informatie

Plaats

Museu Marítim de Barcelona
Av. de les Drassanes s/n
08001 Barcelona
Tel. 933 429 920

Openingsuren

Dinsdag-Donderdag: 10.00 – 20.00
Vrijdag – Zaterdag: 10.00 – 21.00
Zondag: 10.00 – 20.00

Inkomprijzen

Volwassenen
Zaterdag – Zondag en feestdagen:  18,50€
Maandag- Vrijdag: 15,50€

Kinderen (3 tot 14 jaar)
Zaterdag – Zondag en feestdagen: 12,00€
Maandag- Vrijdag: 10,00€

Website: Game of Thrones Exhibition

Illegale import van steroïden aan banden gelegd door de Guardia Civil

Na een onderzoek dat gestart werd in Palma zijn 41 personen gearresteerd voor de illegale import en verkoop van verboden producten ter waarde van €2 miljoen.

Agenten van de Guardia Civil ontdekten dat in een sportcomplex in Palma de Mallorca verboden producten,waaronder anabole steroïden, verkocht werden die de gezondheid kunnen schaden.

Gebaseerd op informatie die tijdens een eerste onderzoek verkregen was realiseerden de agenten zich dat de import en de verkoop veel groter in omvang was dan dat zij eerst dachten.  De producten kwamen via Portugal naar Spanje maar origineel kwamen de producten uit Bulgarije , Griekenland, Hongarije, Letland, Polen en de Verenigde Staten.

In het algemeen kwamen deze producten naar Spanje in wagens met een valse vloer en zij werden verdeeld naar sportcentra.  Dat was vooral op de Balearen, Barcelona en de Canarische Eilanden maar ook in de provincies Almeria, Huelva, Malaga, Tarragona en Toledo kwamen deze producten terecht.

Uiteindelijk denken de onderzoekers dat er tussen 2016 en 2017 4.400 pakketten met een totaal gewicht van 3,1 ton Spanje zijn binnengebracht.

Betaling van de producten gebeurde cash en zo ontdekten de agenten een pakket printer cartridges waarin € 80.000 verstopt was, de bestemming was Griekenland.

Tijdens 45 verschillende invallen in eigendommen vonden de agenten een groot volume aan illegale producten, €180.000 cash, vijf luxewagens, drugs en een aantal wapens.

Spanje verklaart de ambassadeur van Noord Korea persona non grata

De Spaanse regering heeft de ambassadeur van Noord-Korea persona non grata verklaard en hij moet het land verlaten voor eind september.

Kim Hyok Chol werd in 2014 de eerste ambassadeur van de Democratische Volks Republiek van Korea.

Het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken werd het vierde lnd dat de vertegenwoordiger van de Grote Leider, Kim Jong-un, uit het land zet,  Koeweit, Mexico en Peru gingen Spanje voor.

De Spaanse beslissing komt er na de laatste Noord-Koreaanse kerntest met de waterstofbom en de lancering van lange afstand raketten die de Verenigde Staten kunnen raken.

De volgende stap is gezet tussen de Spaanse en de Catalaanse regering

De spanning tussen de nationale regering en de Catalaanse regionale regering blijft oplopen.  Nadat eerst 1.300.000 folders voor het referendum werden in beslag genomen en er een extra 1.000 agenten van de Guardia Civil naar Catalonië werden gestuurd  is nu de volgende stap door de Spaanse regering gezet.

De Spaanse politie heeft invallen gedaan in kantoren van het Catalaanse regiobestuur in Barcelona.Onder meer in het ministerie van Economische Zaken, Buitenlandse Zaken en het kantoor van de president wordt huiszoeking gedaan.

De politie zoekt naar documenten die bewijs leveren dat er overheidsgeld is gebruikt voor het Catalaanse referendum over onafhankelijkheid dat op 1 oktober wordt gehouden.

Er zijn twaalf mensen aangehouden,onder wie een topambtenaar van Economische Zaken.Het Constitutioneel Hof in Madrid heeft het referendum in de regio in het noordoosten van Spanje verboden.

Sonia Priego

Sonia Priego Bárbara, beter bekend als La Húngara, is geboren op 21 januari 1980 in Écija. Zij is een flamenco pop zangeres.

Na het beëindigen van haar studies trok zij van huis tot huis om er danslessen te geven maar later slaagde zij er in om haar eigen dansschool te openen.

Na een vrijgezellenfeest trokken zij, haar zuster en enkele vrienden naar een karaoke en zij zong daar “Ese Hombre” van Rocío Jurado en dat was de start van haar zangcarrière. Iemand aanwezig in het publiek naam contact met de producer Francisco Carmona op waarna “JJ Record’s” met haar in zee ging.

Haar artiestennaam werd door Francisco Carmona gekozen en dat werd “La Húngara”.

In november 2001, toen zij eenentwintig jaar was kwam haar eerste album “A Camarón” uit en er volgden nog meer albums .

In maart 2011 kwam haar album “Vivo cantando” uit, een verzameling klassiekers uit de jaren 60 en 70.

Discografie

 • A Camarón (2001)
 • Es un bandolero (2003)
 • Corazón flamenco (2004)
 • Amándote (2005)
 • Dibujando esperanzas (2006)
 • Mi mejor Navidad (2006)
 • Ahora me toca a mí (2007)
 • Morir en tu veneno (2008)
 • Mi sueño (2009)
 • Guerrera (2010)
 • Vivo cantando (2011)
 • Súper éxitos (2009)
 • Debajo del olivo (2010)
 • Fiesta por bulerías (2011)
 • Grandes éxitos: Todo tiene su fin (2012)
 • Te como tu cara (2015)
 • La niña bonita XV (2016)

Zij heeft een blog op Sonia Priego

Radamel Falcao geeft belastingfraude toe en hij gaat de achterstallige belastingen betalen

De Colombiaanse aanvaller Radamel Falcao gaat belastingfraude in Spanje toegeven en hij zal een boete van 6,9 miljoen euro betalen aan de Spaanse fiscus.

Falcao, die tussen 2011 en 2013 voor Atlético Madrid voetbalde, zou een opbrengst van ongeveer 5,6 miljoen aan portretrechten hebben verzwegen. De aanvaller die tegenwoordig actief is voor AS Monaco, zou de volledige schuld op zich nemen, bevestigde een bron rond zijn juridische team in de Spaanse krant El Mundo.

Falcao betaalde de Spaanse autoriteiten in juli al 8,2 miljoen euro en krijgt daarom 1,3 miljoen euro terug.De Spaanse justitie heeft tal van voetballers in het vizier, die rommelen met hun inkomsten uit portretrechten. Barcelona-ster Lionel Messi werd eerder ook al schuldig bevonden.

Guardia Civil neemt 1,3 miljoen brochures van het Catalaans referendum in beslag

Foto: Ministerio Interior

De Guardia Civil in Spanje heeft zondag in de buurt van Barcelona bijna 1,3 miljoen brochures, folders en affiches in beslag genomen over het onafhankelijkheidsreferendum, dat door Madrid verboden is. Dat heeft het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken meegedeeld.

Het materiaal werd in beslag genomen in een dorp in de provincie, volgens politiebronnen gaat het om Montcada i Reixac, een tiental kilometer van Barcelona.Onder de in beslag genomen documenten zaten ongeveer 700.000 brochures die een “ja” promoten bij het referendum, en 370.000 folders met het logo van de Catalaanse regering.

De Catalaanse regering ondertekende vorige week een decreet dat het referendum op 1 oktober vastlegde, maar het grondwettelijk hof schorste dat, op vraag van de regering in Madrid, bijna onmiddelijk.

Honden van stierenvechter werden in zijn tuin vergiftigd

De stierenvechter die tijdens de Toro de la Vega vieringen in 2015 de stier doodde vond zijn honden vergiftigd in zijn achtertuin.

Francisco Alcala, ook bekend als ‘Cachobo’, kwam thuis en hij vond drie van zijn honden dood en twee andere waren in een doodsstrijd verwikkeld.  Naast de dieren was de tekst geschilderd “Kchovo, moordenaar” en een tekening van wat een stier moet voorstellen.

Volgens geruchten werden er sporen van dierenvoeding gevonden die behandeld waren met vergif.

Seprona, de dieren en milieuafdeling van de Guardia Civil, onderzoekt het voorval maar een theorie is dat actievoerders tegen het stierenvechten verantwoordelijk zijn voor dit wrede voorval.