All posts by RogerL

Autogigant Ford investeert €750 miljoen in zijn fabriek in Valencia

De autogigant Ford gaat meer dan €750 miljoen investeren in Valencia en daarmee komt het totale geïnvesteerde bedrag in de fabriek sinds 2011 op ongeveer €3 miljard.

De Ford fabriek in Valencia heeft sinds 1976 meer dan 12 miljoen voertuigen en 16 miljoen motoren gebouwd en het is daarmee een van de grootste auto exporteurs van Spanje.

Ongeveer 90 procent van de autoproductie wordt geëxporteerd naar meer dan 75 landen waaronder de Verenigde Staten.

Het bedrijf heeft nu plannen om de nieuwe generatie Ford Kuga Sports in Valencia te gaan bouwen.

Kuga is Ford’s derde best verkopende model in Europa na de Fiesta en de Focus. De Europese verkoop van de Kuga dit jaar staat op 126.900 auto’s en dat is een verbetering met 22 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2016.

De fabriek in Valencia is daarnaast verantwoordelijk voor de ganse productie van de Tourneo Connect en de Transit Connect. Ook de volledige productie van de Ford Mondeo, S-MAX en de Galaxy gebeurt hier in Spanje.

Volgens Steven Armstrong, president en CEO voor Europa, het Midden Oosten en Afrika is deze grote investering een herbevestiging van hun voortdurende vertrouwen in de fabriek in de regio Valencia. Hij dankte ook de nationale regering in Madrid en de Generalitat voor hun voortdurende steun en aan de uitbouw van een goed investeringsklimaat in de regio Valencia:

Momenteel stelt de fabriek in Valencia meer dan 8.000 mensen te werk en de nieuwe investeringen helpen om de tewerkstelling te behouden. Deze laatste investeringen gaan de kostefficiency verbeteren door het management, de vakbonden en de werknemers.

Andalusië is op weg naar een derde Nationaal Park

Foto: Rafakool

Het is de verwachting dat er een derde Nationaal Park in Andalusië komt en het zou daarmee naast de twee andere wereldberoemde nationale parken in Andalusië komen, het Doñana en Sierra Nevada park die beide kunnen genieten van een maximale milieubescherming door de overheid.

De Sierra de las Nieves, in de provincie Málaga, is momenteel een Unesco Biosfeer Reservaat, maar het kladwerk voor de verklaring als Nationaal Park moet klaar zijn tegen midden2018. Dat zegt de Staatssecretaris voor het Milieu, María García.

Het gebied wordt gedomineerd door de Torrecilla piek met zijn 1.919 meter.

Het is de verwachting dat de 13 dorpen, door de nieuwe status als nationaal park, rond de Sierra de las Nieves een enorm voordeel zullen halen uit het toerisme.

Momenteel telt Spanje 15 Nationale Parken.

Zuid Spanje is op weg naar de droogste november in tientallen jaren

Zuid Spanje is op weg naar zijn droogste novembermaand in 36 jaar, althans dat zegt het Spaanse weerinstituut Aemet nu de dagtemperaturen blijven stijgen.

De Aemet woordvoerder voor Murcia, Luis Bañon, zegt dat het weer hetzelfde patroon zal aanhouden van warme dagen en frissere nachten. Rond de Costa Blanca zullen tegen het einde van de week de temperaturen stijgen tot 25 graden.

Moest het deze maand nog regenen met minder dan vijf millimeter per vierkante meter dan zijn ze zelfs, in Murcia, op weg naar de droogste september tot november periode in de geschiedenis.

De weervoorspellingen voor december blijven onheilspellend, hoge temperaturen en weinig tot geen regen in de ganse zuidelijke regio.

De laatst uitgevoerde voorspelling voor de Catalaanse verkiezingen

Een nieuwe opiniepeiling van een van de grootste kranten in Spanje voorspelt dat 80% van de Catalanen zal deelnemen aan de verkiezingen in de regio op 21 december.

De onverwachte regionale verkiezing komt er nadat de Spaanse eerste minister Rajoy de toenmalige Catalaanse regering ontbond. Deze verkiezing deelt de Catalaanse samenleving in twee kampen, de ene groep bestaat uit voorstanders van de onafhankelijkheid terwijl het andere kamp radicaal tegen de onafhankelijkheid is.

Een nieuwe opiniepeiling uitgevoerd voor ABC door GAD3 toont aan dat de bevolking het serieus meent, zeven van de tien Catalanen denkt dat deze verkiezing belangrijker is dan de vorige regionale verkiezing van 2015. Dat was de verkiezing die werd voorgesteld als een kans om de onafhankelijkheid zoals ze was voorgesteld door de toenmalige President Artur Mas af te wijzen maar ze resulteerde in een regering die voorstander was van onafhankelijkheid.

ABC voorspelt nu dat 82 procent van de Catalanen zal deelnemen aan de verkiezingen op 21 december en dat is een stijging met vijf procent ten opzichte van die verkiezingen in 2015.

GAD3 voorspelt dat de partijen die voorstander zijn van de onafhankelijkheid de meerderheid halen met 1.974 miljoen stemmen. De unionistische partijen, Ciudadanos, PSC en Partido Popular zullen volgens deze voorspelling 1.966 miljoen stemmen halen. Een klein verschil dus.

Republikeins Links van Catalonië (ERC), de partij van de afgezette vice-president Oriol Junqueras, zou de grootste partij worden met 23,1 procent van de stemmen. Junqueras is een van de politici die momenteel in de gevangenis zitten.

De opiniepeiling werd uitgevoerd tussen 13 en 16 november en er werden 801 interviews in de regio afgenomen.

De voorspelling

  • ERC 23,1% (35-37 zetels)
  • Ciudadanos 22,3% (29-30 zetels)
  • Junts per Catalunya 16,7% (24 zetels)
  • PSC 15,1% (19 zetels)
  • PP 7,8% (10-11 zetels)
  • Catalunya en Comú 7,6% (8-9 zetels)
  • CUP 5,6% (7-8 zetels)

 

Agenten schieten man neer op de Spaans-Franse grens

Politieagenten hebben een ongewapende man neergeschoten aan de tolhuisjes in Spanje aan de Franse grens.

De man, uit Frankrijk, schreeuwde aanhoudend ‘Allahu akbar’ (God is de grootste) en de agenten uit het Spaans grensstadje La Jonquera dachten dat hij een wapen droeg.

Volgens de politie gedroeg de man zich “raar” en het leek er op dat hij iets verborgen hield in zijn voertuig. Toen de man uiteindelijk uit zijn voertuig stapte dachten de agenten dat hij iets in zijn handen had en naar de agenten toe stapte. De agenten hebben hem herhaaldelijk gezegd om te blijven staan en zij vuurden enkele schoten in de lucht.

Toen de man de agenten bleef naderen hebben zij hem in de heup geschoten.

Daarop begon de man zich te ontkleden en men denkt dat hij mentale problemen heeft. Later is de man overgebracht naar het ziekenhuis en zijn leven zou niet in gevaar zijn.

De politie gaat het incident onderzoeken maar zij denken dat het niets met terrorisme te maken heeft.

De populariteit van de Spaanse kerstloterij onder buitenlanders

Volgens een onderzoek van Ventura24 geven buitenlanders meer geld uit aan de loten voor de grote El Gordo loterij dan de Spanjaarden zelf. Uit het onderzoek blijkt dat de Europeanen die buiten Spanje wonen degene zijn die het meeste geld uitgeven aan de loten van de Sorteo Extraordinario de la Lotería de Navidad, ook bekend als El Gordo.

Volgens dat onderzoek geven buitenlanders gemiddeld 67 euro en Spanjaarden zelf 46 euro uit. Zo zijn de Duitsers en de Fransen de grootste  kopers met respectievelijk 13% en 10% van de verkoop via het internet. Daarnaast zijn er ook veel Mexicaanse, Zwitserse, Britse en Franse loterij kopers. Samen zijn deze landen goed voor 35% van de loterij verkopen in het buitenland.

Eerder hadden we het over gemiddelde bedragen maar de Mexicanen staan met 117 euro bovenaan de lijst van buitenlandse kopers gevolgd door de Zwitsers met 116,80 euro.  De Duitsers volgen met 74 euro en de Fransen met 61 euro. Volgens het onderzoek geven Nederlanders gemiddeld 59,93 euro en Belgen 54,30 euro uit aan de Spaanse kerstloten.

De loterij in Spanje bestaat uit meer dan alleen de Gordo, een overzicht van alle lotjes kan je hier vinden. Een beschrijving van de trekking en de ganse eindejaarsgebeurtenis kan je dan weer hier vinden.

Dit artikel is geschreven door Remco Stoffer en aangepast voor Spanjeineennotendop.info. Overnemen van de hele of delen van deze tekst is zonder toestemming niet toegestaan.

Politiehond ontdekt €200.000 spaargeld

De hondeneenheid van de Lokale Politie in Alicante heeft geholpen met de arrestatie van een man die €200.000 in zijn bezit had, verborgen in een valies.

De 27-jarige Fransman was een passagier op een bus van Barcelona naar Marbella die een korte tussenstop maakte in het busstation van Alicante.

Tijdens een willekeurige controle van de valiezen met daarvoor speciaal opgeleide speurhonden werd de valies van de Fransman er door de speurhond uitgepikt.  De politie ging in de bus om de eigenaar te zoeken om zich bekend te maken.

Toen niemand zich bekend maakte werden alle passagiers uit de bus gehaald om hen te identificeren en iedereen moest zijn bagage uit de bus halen.

Toen de juiste man aan de juiste bagage was gekoppeld moest de man zijn valies openen en waren de agenten verrast toen zij 25 bundels eurobiljetten in een raffia zak ontdekten.

Volgens de Fransman was dat het spaargeld van de eigenaars van een bar in Frankrijk en hij bracht enkel het geld over.

Politie rolt een illegale dierenhandel op de Balearen op

Slechtvalk Foto: Lily M

Politieagenten op de Balearen hebben een aantal invallen gedaan in dierentuinen en vogelcentra en daarbij werden 23 roofvogels gered uit de illegale dierenhandel.

Op Mallorca, Menorca en Ibiza werden acht arrestaties verricht waaronder de voorzitters van drie valkerij verenigingen.

Tijdens de operatie “Pihuelas” werd er ook nog een aap door de agenten gered.

Twee havikarenden en een slechtvalk waren onder de roofvogels die in beslag genomen werden.  De inspecties vonden plaats in Esporles, Cala Murada, Palma en Felanitx op Mallorca waarbij de politie onderzocht of de broedplaatsen legaal werden uitgebaat.

De meeste dieren, inclusief de arenden en de aap, waren afkomstig van een klein broedcentrum in Raiguer. Er lag geen documentatie over de dieren in het centrum en de arrestaties gebeurden op basis van het vervalsen van documenten.

De politie denkt dat de eigenaars van het broedcentrum nieuwe, juist uitgebroede vogels uit het wild namen en dat zij dan de documenten vervalsten alsof zij in gevangenschap geboren waren.

Dit laat hen toe om onder de huidige wetgeving de vogels te verkopen.

Naast de illegale vogelhandel hadden de uitbaters van het vogelcentrum nog een andere handel, de politie vond er 142  marihuanaplanten.

Een belasting voor particulieren die tweedehandse goederen op het internet verkopen komt er aan

Spaanse residenten die wel eens incidenteel of vaak iets verkopen via het internet zoals op Ebay, Amazon, Milanuncios of de mobiele apps Vibbo en Wallapop moeten er rekening mee houden dat de Spaanse belastingdienst meekijkt. Er ligt een plan klaar om particuliere verkopers 4% belasting te laten betalen op hetgeen men verkoopt door een naheffing te sturen.  Hiervoor heeft  men de Transmisiones Patrimoniales Onerosas (ITP) wat min of meer gezien kan worden als een IVA (btw).

Tot nu toe sloot de belastingdienst haar ogen voor de verkoop van goederen en de levering van diensten tussen particulieren. Dat kwam deels doordat deze onderhandse verkopen moeilijk te controleren zijn. Maar met de komst van websites en mobiele apps die mensen in staat stellen om artikelen te verkopen of diensten aan te bieden is de controle ook makkelijker geworden. De Spaanse belastingdienst Hacienda kan immers alles nakijken en in principe staat ook altijd alles geregistreerd bij de leveranciers van de diensten die volgens de wet ook hun gegevens zouden moeten afstaan als de belastingdienst daar om vraagt.

Het gaat hierbij over websites zoals Amazon, ebay of Milanuncios en speciale mobiele apps. zoals Vibbo en de in Spanje zeer bekende Wallapop. Via deze websites/apps kunnen particulieren makkelijk hun spullen verkopen alsof het een rommelmarkt is. Net zoals in andere landen is de internetverkoop ook in Spanje flink gestegen en dus meent de Agencia Tributaria dat het tijd is om over verkochte spullen en geleverde diensten belastingen te gaan heffen.

Veel mensen die iets verkopen vragen het zich wel vaker af of men geen IVA (BTW) moet betalen. Volgens de Minister van Belastingzaken Cristóbal Montoro zijn internetverkopen net zo onderhevig aan een vorm van belasting zoals de IVA als fysieke verkopen in winkels. Dat geldt voor de officiële winkels die hun eigen websites hebben of hun artikelen via andere websites aanbieden en dat zou dus volgens de Minister ook moeten gelden voor particulieren die op internet hun spullen verkopen of diensten aanbieden.

Eventuele verkopen op internet zouden bij het salaris opgeteld moeten worden en gedeclareerd worden bij de belastingdienst maar particulieren doen dat niet. Daarom is het mogelijk om naheffingen te sturen waarbij particuliere verkopers achteraf gevraagd wordt om de 4% belasting te betalen over hetgeen wat verkocht is. In principe is dat vreemd want over een nieuw product is al eens belasting betaald en in principe worden tweedehands artikelen altijd tegen lagere prijzen doorverkocht. Uitzonderingen daarop zijn kunstobjecten waar wel al veel langer een belasting op gevraagd wordt.

Voorlopig blijft het nog bij plannen en voert de belastingdienst in Spanje, zoals ze zelf zeggen, nog geen controle uit door websites en apps. af te speuren naar particuliere verkopers. De techniek is er echter wel en ook de wil om zo meer belastinggeld binnen te halen.

Dit artikel is geschreven door Remco Stoffer en aangepast voor Spanjeineennotendop.info. Overnemen van de hele of delen van deze tekst is zonder toestemming niet toegestaan.

 

De eerste persoon na de grote babyroof uit de Francoperiode gaat nu naar de gevangenis

Een vermoedelijk slachtoffer van de grote babyroof uit de Francoperiode is de eerste persoon die naar de gevangenis zal gestuurd worden.

Ascension Lopez werd in 2015 schuldig bevonden aan laster toen zij bleef beweren dat een non, zuster Dolores Baena, als tussenpersoon optrad in een hospitaal in Almeria tussen het ziekenhuis en de adoptieouders.

De uitspraak van de rechtbank was dat Lopez een boete van €3.000 en een schadevergoeding van €40.000 moet betalen.  Daarbovenop komt dan nog een gevangenisstraf van vijf maanden.

Meer dan 90.000 mensen hebben een petitie ondertekend tegen de gevangenisstraf maar vorige week kreeg zij te horen dat haar beroep tegen de straf afgewezen is en dat zij effectief naar de gevangenis zal gestuurd worden.

Volgens de gerechtsverslagen beweert mevrouw Lopez dat zij in 1964 voor 250.000 pesetas door haar vader, een vooraanstaand lid van het toenmalig Franco regime in Almeria, gekocht werd door bemiddeling van zuster Dolores Baena.

Tot op heden is er nog niemand anders voor een rechtbank verschenen in verband met dit stelen van kinderen of voor het vervalsen van documenten.

Onlangs is de zaak van de verdwenen baby’s uit de Francoperiode tot in het Europees Parlement geraakt.  Een aantal parlementsleden heeft een onderzoek gevoerd naar de zaak van de gestolen baby’s en er werden vijftien aanbevelingen aan de Spaanse staat gedaan.

Volgens het onderzoek heeft de Spaanse staat tot op heden weinig of niets gedaan om deze zaak op te lossen en is het nu tijd om het vreselijke onrecht dat de slachtoffers werd aangedaan gedeeltelijk recht te zetten.

In het Europees Parlement is er echter geen eensgezindheid over de zaak.  Het zijn vooral de linkse partijen in het parlement die een kritischer houding ten opzichte van Spanje willen.  Verder wensen zij meer eisen aan de Spaanse staat in de plaats van een aantal aanbevelingen.

Loonkost voor de Spaanse politie in Catalonië zal oplopen tot €220 miljoen

De Spaanse nationale regering denkt dat de totale loonkost voor de agenten van de Policía Nacional en de Guardia Civil die momenteel aan het werk zijn in Catalonië zal oplopen tot €220 miljoen.

De andere onkosten zoals onderdak, voedsel en uitrusting  voor de 6.000 agenten zijn nog niet in de raming opgenomen en daardoor zal de rekening nog zwaar oplopen.

Juan Ignacio Zoido, minister van Binnenlandse Zaken zegt dat de Catalanen veel meer zullen betalen omdat de Catalaanse economie en daardoor ook de Catalaanse maatschappij haar competitiviteit en tewerkstelling zal verliezen.

Kip met tomaten – Pollo con tomate

1 grote kip
2 kg tomaten, gepeld, ontpit en fijn gesneden
2 laurierbladen
50 ml olijfolie
zout
peper
paprika

Wrijf de kip in met zout, peper en een weinig paprika. Verhit de olijfolie in een pot en bruin de kip traag aan beide zijden. Tijdens het bakken van de kip legt men de tomaten in kokend water en vervolgens kan men ze pellen, de zaadjes verwijderen en snij ze klein.

Voeg de tomaten toe aan de kip samen met de laurier en een beetje zout. Laat de pot op het vuur staan, onbedekt tot de tomaten ingedikt zijn en tot de kip gaar is, dit is ongeveer 30 minuten.

Een Europese boete voor een onverdoofde slacht van een varken

Foto: Hortensia

Een vereniging in de buurt van Avila, in het noorden van Spanje, kreeg een zware boete omdat zij de Europese regels overtreden hebben die de matanza, een traditionele slacht van een varken, moeten regelen.

Het was een boete van €3.600 omdat het dier voor het doden niet verdoofd was.

Er was een klacht ingediend door de Asociación Nacional para la Protección y el Bienestar de los Animales (Anpba) nadat leden van de vereniging een video op YouTube zagen waarin het dier op 25 maart onverdoofd gedood werd.

De slacht van de varkens is een oude populaire gewoonte die nog in een aantal Europese landen blijft verder leven.  Het is een eeuwenoude manier om de winter door te komen en om zichzelf van voedsel te voorzien gedurende de rest van het jaar.

Matar betekend ‘doden’ in het Spaans maar met ‘matanza’ bedoeld men het ganse slacht en verwerkingsproces dat twee à drie dagen zal duren.

De politie vecht terug tegen tipgevers van alcoholcontroles

De Guardia Civil vecht terug tegen tweets en Whatsapp tips die bestuurders waarschuwen tegen de alcoholcontroles van de politie.

Zij hebben een vloot van 300 nieuwe moto’s in dienst genomen en die zijn uitgerust met draagbare alcohol en drug detectors die overal kunnen meegenomen worden.

De aankondiging van de indienststelling van de moto’s gebeurde vanop de persoonlijke Twitter account van de Directeur Generaal van de Verkeersdienst, Gregorio Serrano.

Al de nieuwe moto’s zijn uitgerust met draagbare ademtesters om zo een alcoholtest uit te voeren maar zij detecteren ook de aanwezigheid van drugs.  Als de autobestuurder dit wenst kan hij ook een bloedtest ondergaan.

Historische gevangenisstraf begint met een valse noot

De voormalige voorzitster van het Costa del Sol dierenasiel zal de eerste persoon in Spanje worden die de gevangenis in moet omwille van wreedheid ten opzichte van dieren.

Een rechter in Málaga heeft Carmen Marin veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar en negen maanden.

Marin werd vorig jaar schuldig bevonden aan,  in de periode van 2008-2010,  het afslachten van duizenden dieren,  zelf was zij naar buiten toe een grote verdedigster van een nul politiek waarbij men geen enkel dier laat inslapen.

In een verklaring zegde de rechter dat  Marin honden en katten injecteerde met middelen om euthanasie te plegen maar zonder de controle van een dierenarts en zij gebruikte daarbij te lage dosissen waarbij de dieren een trage pijnlijke dood stierven.

Voor haar was dit een zeer lucratieve deal omdat het stadsbestuur haar geld gaf voor de opvang van elk dier.

Alhoewel het grootste deel van de straf gerelateerd is aan het vervalsen van documenten is het een historische zaak in de bestraffing van dierenmishandeling.  Het is zelfs de eerste maal dat iemand naar de gevangenis moet omwille van dierenmishandeling.

Haar straf kan nog groter worden omdat er tegen haar en haar dochters nog altijd een zaak loopt voor fraude, wegwerken van gelden en het witwassen van geld.

Dat zij aan het afslachten van de dieren goed geld verdiende blijkt uit haar royale levenswandel waaronder een koopreisje voor €104.000, plastische chirurgie, luxe vakanties, dure wagens en dure etentjes.

Maar door een administratie fout werd zij niet tijdig verwittigd dat zij zich op het politiebureau moest aanbieden een daardoor kreeg zij enkele dagen langer in vrijheid.

De ergste droogte in 20 jaar treft bijna alle Spaanse regio’s

Spanje heeft momenteel te maken met een van de droogste periodes uit de laatste 20 jaar. Volgens experts is dit het gevolg van drie jaar weinig regen waardoor de stuwmeren niet meer gevuld geraken. Zij staan nu op het laagste niveau van de laatste 20 jaar met slechts een gemiddelde capaciteit van 37,22% terwijl dat vorig jaar rond dezelfde tijd nog 48,17% was en 10 jaar geleden was dat nog 53,6%.

Dit jaar heeft vooral het noordwesten van Spanje, de regio Galicië, te maken met de grote droogte. Dat is op zich vreemd te noemen omdat dit juist de regio in Spanje is waar meer regen te zien is dan zonneschijn. De Duero rivier in Galicië is voor slechts 29,8% gevuld en de Miño rivier voor 38,6%.

De leegstand van de stuwmeren en rivieren en het gebrek aan regenwater zorgen niet alleen voor minder kraanwater maar ook voor een lagere opwekking van elektriciteit waarbij men opnieuw de kolen en aardgascentrales moet aanspreken om stroom op te wekken. Tot nu toe is de hydro-elektrische opwekking, een hernieuwbare energiebron, in 2017 in vergelijking met dezelfde periode van 2016 met 49,2% gedaald. Die kloof is gevuld met steenkool (met een stijging van 27,9%) en aardgas (30,7% meer dan in 2016). Aan deze energiebronnen hangt er een prijskaartje en dat wordt doorgerekend aan de klanten.

Op satellietbeelden, die de Spaanse weerdienst Aemet op Twitter plaatste, is te zien dat tussen 31.10.2014 (links) en 31.10.2017 (rechts) er veel minder vegetatie te zien is in Spanje, iets wat af te lezen is uit het gebrek van de bruine plekken.

Dit artikel is geschreven door Remco Stoffer en aangepast voor Spanjeineennotendop.info. Overnemen van de hele of delen van deze tekst is zonder toestemming niet toegestaan.

Draag uw veiligheidsgordel of betaal een boete, de politie krijgt hulp

De nieuwe verkeerscamera’s kunnen vanaf deze week kijken of de inzittenden van de voorbij rijdende wagens hun gordel wel dragen.  Het niet dragen van de gordel brengt een boete met zich mee van €200.

De eerste 50 camera’s komen deze week in bedrijf en uiteindelijk zullen er 227 van dergelijke camera’s aan het werk zijn.

De camera’s werkten al twee maanden op proef en er werden 331 bestuurders betrapt op het niet dragen van hun gordel.  Zij ontvingen allemaal een informatieve brief.

Maar vanaf nu moeten bestuurders die hun gordel niet dragen een boete betalen.

Volgens de Dirección General de Tráfico (DGT) zijn de beelden die met deze camera’s genomen van de hoogste kwaliteit.  Alle dagen worden de beelden van de overtreders naar een centrale dienst gestuurd waar zij met speciaal ontworpen software zullen nagekeken worden.

De software verwijderd de foto’s waarop te zien is dat de autobestuurder een gordel draagt en de overblijvende foto’s worden handmatig nagekeken.

Als er een inbreuk wordt vastgesteld gaat de foto naar de provinciale kantoren van de verkeersdienst waar zij nog eens manueel worden nagekeken.

De eigenaar van het voertuig zal dan een brief ontvangen waarin hij gevraagd wordt om de bestuurder te identificeren.

Als er een passagier op de foto staat wordt zijn gezicht onherkenbaar gemaakt zodat hij niet geïdentificeerd kan worden.

Eenmaal de identiteit van de autobestuurder is vastgesteld krijgt hij een boete van €200 en trekt men 3 punten af van zijn rijbewijs.

Als de eigenaar van het voertuig de bestuurder niet kan of wil  identificeren dan krijgt hij een boete omdat hij de bestuurder niet kan identificeren.

Zestig procent van de camera’s worden op wegen geplaatst waar veel ongevallen gebeuren en de andere veertig procent komen op drukke wegen.

Het grootste Spaans nutsbedrijf, Iberdrola heeft een winst gemaakt van 2,41 miljard euro

Het grootste nutsbedrijf van Spanje, Iberdrola, heeft in het derde kwartaal van 2017 een nettowinst geboekt van €2,41 miljard, een toename met 18,4% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Slechte resultaten in Spanje werden gecompenseerd door goede resultaten elders in de wereld.

De aanhoudende droogte in Spanje lag aan de oorzaak van de verder teruglopende opbrengst van de hydro-elektrische centrales die een daling tijdens de eerste negen maanden van dit jaar te zien gaven van 57,2% ten opzichte van dezelfde periode.

De opbrengst van groene energie in Spanje heeft ook te lijden onder een daling van de opbrengst van windenergie maar de resultaten in het buitenland maakten deze sector nog positief.

Tijdens de eerste negen maanden van 2017 heeft Iberdrola voor €3,99 miljoen investeringen gedaan en dat is een stijging met 31,5% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

91% van deze investeringen gebeuren in de uitbouw van hun netwerken en in hernieuwbare energie.

Het bedrijf heeft 7.400 MW nieuwe capaciteit in de stijgers staan en daarvan moet 2.700 MW uitgevoerd zijn voor het einde van 2018.