Category Archives: Koken – soepen

De bonen van oom Lucas – Judias a lo tio Lucas

500 gram witte bonen, een nacht geweekt
50 ml olijfolie
200 gram gezouten spek of bacon
1 ui, in vieren gesneden
1 bol look, geroosterd
1 laurierblad
1 mespunt paprikapoeder
1 mespunt gemalen komijn
1 takje peterselie
zout
peper

Verhit de olijfolie in een soeppot en bak er het gezouten spek in dat in blokjes gesneden is. Doe er de geweekte bonen, de ui, de geroosterde look, het laurierblad, het paprikapoeder, de komijn en de peterselie bij.

Bedek alles met ongeveer 2 liter water, breng dan aan de kook en laat verder sudderen voor een uur. Breng op smaak met zout en peper en laat dan verder koken tot de bonen gaar zijn, dat is ongeveer 30 minuten meer. Dien heet op. Dit gerecht is voor 6 personen

Vijftien minuten soep – Sopa al Cuarto de Hora

1,5 liter water of visbouillon
50 ml olijfolie
50 ml droge sherry
1 kleine ui, fijngehakt
1 tomaat, gepeld en fijngehakt
100 gram ham in blokjes
150 gram rijst
100 gram erwtjes
250 gram venusschelpen, gekuist
250 gram garnalen, gekuist
2 hard gekookte eieren, fijngehakt
zout
peper
1 mespunt saffraan of paprikapoeder
peterselie, fijngehakt

sopa

Verhit de olijfolie in een soeppot en sauteer daarin de fijngehakte ui. Voeg er dan de tomaten, de visbouillon, de geplette saffraan, de ham, de sherry, de rijst en de erwtjes bij en breng alles aan de kook.

Kook op een hoog vuur voor ongeveer 10 minuten, verlaag het vuur en doe er de venusschelpen en de garnalen bij. Breng op smaak met peper en zout en laat 5 minuten verder koken. Garneer met fijngehakte peterselie en het fijngehakte ei. Dit gerecht is voor 6 personen.

Vissoep met Sherry – Sopa Viña AB

1,5 liter water of visbouillon
50 ml droge Sherry
220 ml mayonaise
500 gram vis
250 gram garnalen, gepeld
100 gram erwtjes, gepeld
50 gram serrano ham, in blokjes
1 pepertje uit blik, in blokjes
1 soeplepel citroensap
zout
peper

soep

Neem een soeppot en doe daar het water of de bouillon in en breng dit aan de kook. Verlaag het vuur en laat verder sudderen. Doe er dan de gekuiste vis bij. Kook 5 minuten en doe er de garnalen bij tot ze roze zijn geworden. Haal de pot van het vuur en giet de inhoud door een zeef in een andere pot.

Verwijder het vel en de graten van de vis en zet de gekuiste stukken aan de kant samen met de garnalen.

Doe nu de erwtjes, de ham en het pepertje in de soep en kook verder tot ze gaar zijn. Ondertussen neemt men de mayonaise en het citroensap en roer dit goed door elkaar tot men een glad mengsel bekomt. Roer nu de Sherry bij de mayonaise.

Doe de stukken vis en de garnalen terug in de soep en laat alles op een zeer zacht vuurtje verder sudderen. Neem een kopje soep en roer dit onder constant roeren door de mayonaise, doe vervolgens dit mengsel bij de soep.

Verwarm dit terug maar breng de soep niet aan de kook. Dien op met partjes citroen. Dit gerecht is voor 6-8 personen.

Mosselsoep – Sopa de mejillones

36 mosselen
½ liter water
3 soeplepels olijfolie
1 kleine ui, fijngehakt
4 tomaten, ontveld, ontpit en fijngehakt
2 teentjes look
1 soeplepel peterselie fijngehakt
1 mespunt kaneel
2 soeplepels aguardiente (droge anijs brandy)
zout
peper
peterselie
50 gram brood, getoast of gebakken

Reinig de mosselen goed en stoom ze open in water, in pot met een deksel op een zeer hoog vuur. Schud de pot nu en dan eens op tijdens het koken. Verwijder de pot van het vuur eens de mosselen open zijn. Haal de mosselen uit de schelp en gooi de schelpen weg. Hak de mosselen fijn en zet ze even opzij.  Zeef het kookvocht en bewaar dit even.

marisco

Verhit de olijfolie in een soeppot. Doe er de ui in tot hij glazig is. Voeg er dan de gepureerde tomaten bij. Bak verder voor 15 minuten of tot de tomaten ingedikt zijn tot een saus. Voeg er dan de geplette look, de peterselie en de kaneel aan toe, als laatste doet men er de anijs brandy bij. Als men geen aguardiente kan vinden kan men Pernod gebruiken.

Voeg nu het kookvocht van de mosselen bij de tomaten. Breng aan de kook en verlaag dan het vuur en laat verder sudderen, voeg nu de fijngehakte mosselen toe. Kook nog 5 minuten en dien op. Garneer met getoast brood en fijngehakte peterselie. Dit gerecht is voor 4 personen.

Spaanse gerechten – Soepen

Overal ter wereld heeft de plaatselijke keuken een groot aanbod aan soepen. In Spanje is dit aanbod aan soepen enorm. Soep is in Spanje zoals het brood een basisvoedsel. Sommige soepen hebben dan ook brood als ingrediënt. Ook looksoep in al zijn vormen is populair en ze staat zelfs op de menukaart van de betere restaurants.

soep

De meeste toeristen denken bij soep automatisch aan gazpacho, een soort vloeibare salade maar het aanbod is veel, veel groter. Naast de gazpacho is er een groot aanbod aan vissoepen Sommige van deze soepen bevatten zelfs 5 soorten vis of schaaldieren.

De basissoep is Spanje is echter de “cocido” of de “puchero”. Deze namen staan voor een gerecht met een samenstelling van kip, rundvlees, worsten, kikkererwten en groenten.

Dan zijn er nog de “potajes” of de “cazuelas”. Onder “potaje” verstaat men een gewone dikke soep.. Ze worden dikwijls gegeven als voorgerecht maar ze zijn sterk genoeg om als hoofdgerecht te dienen. Een “cazuela” daarentegen is een soep gemaakt in aardewerkschotels.

Met al deze soorten is er altijd wel iets voor iedereen en in ieder seizoen.