Category Archives: Nieuws – sport

Spanning rond voetbalmatch Barcelona – Las Palmas

Er is nog een onverwacht gevolg aan het referendum van zondag 1 oktober gekomen.  De La Liga voetbalmatch van Barcelona tegen Las Palmas is achter gesloten deuren gespeeld nadat de Spaanse voetbalbond weigerde om de match uit te stellen.

“FC Barcelona veroordeelt de gebeurtenissen die zich vandaag afspelen in een aantal delen van Catalonië om zo de burgers te weerhouden om hun democratische rechten uit te oefenen,” dat zegt FC Barcelona in een  persbericht.

“Gelet op de uitzonderlijke aard van de gebeurtenissen heeft de raad van bestuur beslist dat de eerste ploeg de wedstrijd tegen Las Palmas achter gesloten deuren zal spelen.  Deze beslissing volgt op de weigering van de Spaanse voetbalbond om de wedstrijd uit te stellen.”

Had Barcelona beslist om de wedstrijd tegen Las Palmas  niet te spelen dan had Las Palmas de wedstrijd gewonnen en er bovenop nog een boete bijgekregen.

Grote rijen fans wachten al uren op de toegang tot het enorme stadion maar de beslissing om achter gesloten deuren te spelen werd eerst 30 minuten voor het begin van de match gemaakt.

Barça is al lang een grote supporter van het recht op Catalaanse  onafhankelijkheid.

Eerder had Las Palmas aangekondigd dat zij een Spaanse vlag op hun shirt zouden dragen als steun voor de eenheid van Spanje.

“Wij hebben beslist dat we een kleine Spaanse vlag op onze shirts zullen borduren om zo een stille demonstratie te geven van onze hoop op de toekomst van ons land en in de goede wil van allen die hier leven,” dat zegde Las Palmas dan weer in een persbericht.

Las Palmas bekritiseerde de houding van Barça om de spanning rond de match zo op te drijven.

“De Catalaanse regering heeft beslist om een referendum tegen de Spaanse wet te houden  op een moment dat er internationale belangstelling rond de voetbalmatch in Camp Nou is,” gaat de verklaring van Las Palmas verder.

“De openbare verklaringen tijdens de laatste dagen, vooral die van  FC Barcelona, hebben de La Liga wedstrijd veranderd in iets meer dan een sportwedstrijd. .”

Ondertussen zette  Barça verdediger Gerard Pique een foto van zichzelf op de sociale media terwijl hij zijn stem in het referendum uitbracht.

“Ik heb gestemd. Samen zijn we een onstopbare democratie,” zegde Pique.

De legendarische Barça middenvelder Xavi Hernandez, die momenteel in Qatar speelt plaatste een video op de sociale media waarin hij de gebeurtenissen “beschamend” noemde.

“Het is onaanvaardbaar dat in een democratisch land de bevolking niet kan stemmen,” voegde Xavi er aan toe.

De voormalige Barça kapitein Carles Puyol toonde zijn steun voor het referendum door de post “Stemmen is democracie!” op zijn Twitter account.

FC Barcelona mengt zich in de Catalaanse strijd om het referendum

De spanning in Catalonië stijgt. Over anderhalve week is daar een referendum over de afscheuring van de regio, iets wat op veel verzet stuit in Madrid. Nu heeft ook voetbalclub FC Barcelona gereageerd op de feiten van woensdag, 20 september waarbij een vice minister en een aantal topambtenaren werden aangehouden.

Barça legde dezelfde dag een persconferentie in. “In de nasleep van de gebeurtenissen die de afgelopen dagen hebben plaatsgevonden – en vooral met betrekking tot de huidige politieke situatie in Catalonië – veroordeelt FC Barcelona, dat trouw blijft aan zijn historische inzet voor de verdediging van de natie, de democratie, de vrijheid van meningsuiting en zelfbeschikking, elke handeling die de vrije uitoefening van deze rechten kan belemmeren.”

“Daarom spreekt FC Barcelona zich publiekelijk zijn steun uit voor alle mensen, entiteiten en instellingen die werken om deze rechten te waarborgen.

FC Barcelona zal de wil van de meerderheid van het Catalaanse volk blijven ondersteunen, en dat op een civiele, vreedzame en voorbeeldige wijze doen.”

Radamel Falcao geeft belastingfraude toe en hij gaat de achterstallige belastingen betalen

De Colombiaanse aanvaller Radamel Falcao gaat belastingfraude in Spanje toegeven en hij zal een boete van 6,9 miljoen euro betalen aan de Spaanse fiscus.

Falcao, die tussen 2011 en 2013 voor Atlético Madrid voetbalde, zou een opbrengst van ongeveer 5,6 miljoen aan portretrechten hebben verzwegen. De aanvaller die tegenwoordig actief is voor AS Monaco, zou de volledige schuld op zich nemen, bevestigde een bron rond zijn juridische team in de Spaanse krant El Mundo.

Falcao betaalde de Spaanse autoriteiten in juli al 8,2 miljoen euro en krijgt daarom 1,3 miljoen euro terug.De Spaanse justitie heeft tal van voetballers in het vizier, die rommelen met hun inkomsten uit portretrechten. Barcelona-ster Lionel Messi werd eerder ook al schuldig bevonden.

De eigenaar van de voetbalclub van Málaga zegt dat de fanclub niet meer gewenst is

Een fanclub van een voetbalclub uit Málaga kreeg van de eigenaar te horen dat zij niet langer gewenst zijn in het stadion.

Abdullah Al-Thani, de eigenaar van de club zegde de altijd lawaaierige fanclub, Frente Bokeron, de wacht aan omdat zij teveel lawaai maken in La Roselada (Málaga´s stadion) en dat zij daarom niet meer welkom zijn.

Om deze boodschap over te maken stuurde de eigenaar een tweet uit.  In de tweet was een video van een lachende leeuw opgenomen maar die is snel verdwenen.

De groep trouwe supporters, welke meer dan 31 jaar geleden is opgericht, plande een stilteprotest tijdens de match tegen Las Palmas.

Maar na de tweet van de clubeigenaar hebben zij hun stilteprotest opgeschort en plannen zij nu om nog meer lawaai te maken als ooit tevoren.

De clubmanager, Michel Gonzalez, heeft opgeroepen tot eenheid om toch de eerste overwinning van het seizoen te kunnen halen.

Al-Thani tweette al meer controversiële tweets, een tijdje geleden refereerde hij naar Barcelona als ´uitschot.´

In 2018 start de Ronde van Spanje in Málaga

De Ronde van Spanje, la Vuelta, zal volgend jaar starten aan de Costa del Sol, in Málaga, dat hebben de organisatoren bekend gemaakt.

Op de eerste dag van de wedstrijd kondigde koersdirecteur Javier Guillen, vergezeld door Elías Bendodo, voorzitter van de Provincieraad van Málaga, aan dat de Vuelta volgend jaar op 25 augustus zal vertrekken in Málaga.

Zoals gewoonlijk zal het sportieve evenement beginnen met een tijdrit maar het is nog niet zeker of het een individuele of een ploegentijdrit zal zijn.

In 2019 start de Ronde van Spanje ergens in de provincie Alicante.

 

De speciale eenheid van de Guardia Civil voor de bescherming van de Ronde van Spanje

Foto: Guardia Civil

128 agenten van de Guardia Civil hebben de speciale taak gekregen om tijdens de drie weken van de Ronde van Spanje, La Vuelta, voor de veiligheid van de renners en de toeschouwers te zorgen.

Deze speciale eenheid, Unidad de Seguridad y Movilidad Vial, bestaat uit agenten uit verschillende eenheden en met verschillende specialiteiten.  Zij geven leiding aan de andere territoriale eenheden van de Guardia Civil en de andere politiediensten doorheen het ganse land.

Om hun taak uit te voeren hebben zij de beschikking over 1 helikopter, 58 moto’s, 2 autobussen, 10 terreinvoertuigen, 2 bestelwagens, 1 rijdende werkplaats en 1 tankwagen voor de bevoorrading van brandstof.

Onder de taken van deze dienst behoren de  wegveiligheid binnen het parcours van de Vuelta, een overzicht houden op de begeleidende ploegvoertuigen en de begeleidende  media.

Tot slot is de eenheid verantwoordelijk voor de openbare veiligheid in elke start- en stopplaats van de ronde.

Champions League gaat volgend seizoen achter een betaalmuur verdwijnen

Vanaf het seizoen 2018/2019 zal de Champions League (CL) nog enkel kunnen bekeken worden vanachter een betaalmuur. Spanje is daarmee het derde land in Europa, na Groot-Brittannië en Duitsland, waar men moet betalen voor zijn portie voetbal.

Tot nu toe was het zo dat de match op dinsdag op een publiek kanaal wordt uitgezonden en voor de match op woensdag moest men betalen.

In eerste instantie bracht Mediapro samen met Atresmedia en het Catalaanse TV3 een bod uit bij de UEFA op de televisierechten maar UEFA vond dat bod te klein. Daarop bracht Mediapro alleen een bod uit, een bod dat wel aanvaard werd.

Daardoor heeft Mediapro nu de rechten in Spanje voor zowel de Champions League alsook de Europa League. De wedstrijden zullen uitgezonden worden via het kanaal BeIN Sports.

Dat kanaal is alleen te bekijken als men daar extra voor betaald bij de providers zoals Movistar, Vodafone en Orange of door naar de website beinconnect.es waar je voor onder andere 9,99 euro per maand of voor 99 euro per jaar alle wedstrijden, ook die van de Spaanse competitie, in Spanje online kunt bekijken.

Het komende Champions League 2017/2018 seizoen zal nog wel te zien zijn op de normale Spaanse televisie waarbij de “gratis” wedstrijd altijd op dinsdag wordt uitgezonden op Antena3.

De aangehouden voorzitter van de Spaanse voetbalbond is op borgtocht vrijgelaten

De geschorste voorzitter van de Spaanse voetbalbond (RFEF) Angel Maria Villar is onlangs, na het betalen van een borgsom van € 300.000 vrijgelaten.  Ook zijn zoon Gorka, die ook genoemd wordt in dezelfde zaak, kwam ook vrij maar voor hem was de borgsom slechts € 150.000..

De 67-jarige Villar werd op 18 juli op vraag van het Spaanse gerecht opgepakt. Men verdenkt hem ervan om jarenlang een netwerk te hebben geleid dat zich schuldig maakte aan corruptie, valsheid in geschrifte en verduistering.

Villar nam vorige week ontslag uit zijn functies als vicevoorzitter van de FIFA en de UEFA. Hij was al geschorst als voorzitter van de Spaanse bond.

Voorzitter van de Spaanse Voetbalfederatie werd aangehouden

Tijdens een geheim onderzoek heeft de Guardia Civil Ángel María Villar, Voorzitter van de Spaanse Voetbal Federatie (RFEF) aangehouden.

Uiteindelijk heeft de politie het nieuws van de aanhouding vrijgegeven en het onderzoek gaat over vermoedelijke criminele feiten die gepleegd zijn in het bestuur van de Spaanse Voetbal Federatie.

Naast de voorzitter zijn ook nog zijn zoon en twee officials van de Voetbal Federatie van Tenerife aangehouden.

Men denkt dat Villar, die ook nog Vice President van de FIFA is, een aantal matchen van de Spaanse nationale voetbalploeg regelde waarbij hij gebruik maakte van anderen waaronder zijn zoon en een advocaat gespecialiseerd in sportaangelegenheden.  Zij regelden interessante sponsorcontracten.

 

 

FC Barcelona geeft zijn steun aan het Catalaanse onafhankelijkheidsproces

Onlangs heeft de Catalaanse sportvereniging FC Barcelona officieel haar steun gegeven aan het Catalaanse onafhankelijksproces en het zo erg gewilde referendum wat tot op de dag van vandaag volgens de Spaanse grondwet illegaal is. Voor sommige politieke partijen is dat een grote vergissing en heeft Barça zo een doelpunt in eigen doel gemaakt.

De huidige Catalaanse regionale premier Carles Puigdemont heeft beloofd om in september van dit jaar in Catalonië een referendum te houden. Voor hem maakt het daarbij niets uit wat de premier van Spanje Mariano Rajoy daarvan zegt of wat de eventuele negatieve houding van het Constitutionele Hof is tegenover dit referendum welke al meerdere keren illegaal werd verklaard.

Het Spaans dopingagentschap mag van het WADA terug dopingcontroles uitvoeren

In juni 2016 schorste het World Anti-Doping Agency (Wada), (het orgaan dat de dopingtesten wereldwijd regelt) het Spaanse agentschap  AEPSAD.

Volgens het Wada voldeed het Spaanse agentschap, met basis in Madrid, op dat ogenblik niet aan de internationale kwaliteitsstandaard en daarom mocht het geen bloed en urinetesten meer uitvoeren.

Nu, na talloze discussies en inspecties, heeft het WADA aangekondigd dat het Agencia Espanola de Proteccion de la Salud en el Deporte zijn procedures heeft aangepast en zij mogen met onmiddellijke ingang van nu hun dopingcontroles terug uitvoeren.

FC Barcelona doet aangifte tegen de voorzitter van FC Málaga

FC Barcelona zegt dat zij klacht zullen neerleggen bij de Spaanse voetbalbond, de commissie tegen geweld en bij La Liga tegen de voorzitter van FC Málaga, Abdullah Al-Thani wegens de uitspraken die hij op Twitter over de club deed.

De rel brak uit nadat een fan op Twitter plaatste dat Málaga Real Madrid in de laatste match van het seizoen zou laten winnen omdat het verschil tussen beide ploegen zou klein is.

Al-Thani antwoordde in het Arabisch: “Het Catalaans uitschot komt niet in de buurt van de titel nadat zij leugens over coach Michel de wereld instuurden.”

De coach van Malaga speelde vroeger nog voor Madrid en hij had al een relletje hierover met de coach van Barcelona Luis Enrique.

Barcelona antwoordde woest op de tweet van de sheikh waarin zij de gebruikte woorden omschreven als een beschadiging van de fair play, ethiek  en de wettelijkheid over het toezicht dat moet gehouden worden over de sportcompetitie.”

De twee rivaliserende teams, Barcelona en Madrid staan na het verlies van Madrid tegen Barcelona gelijk in de stand maar Madrid moet nog een extra match spelen.

De zaak in beroep tegen Lionel Messi komt drie dagen voor de ‘Clásico’ in de rechtbank

De beroepszitting van de fraudezaak tegen Barcelona-ster Lionel Messi komt op 20 april, drie dagen voordat de wedstrijd tegen Real Madrid,  voor de rechtbank.

Messi en zijn vader Jorge werden in juli door een Spaanse rechter schuldig bevonden aan belastingfraude. Ze kregen een gevangenisstraf van 21 maanden en boetes van 2 en 1,5 miljoen euro opgelegd. Voor celstraffen lager dan twee jaar hoeft in Spanje iemand die niet eerder is veroordeeld normaal gesproken niet de gevangenis in. Messi en zijn vader gingen in beroep.

De Argentijnse sterspeler zou met hulp van zijn vader de Spaanse fiscus tussen 2007 en 2009 voor een bedrag van 4,1 miljoen euro hebben benadeeld met verzwegen inkomsten uit portretrechten. Messi heeft altijd ontkend op de hoogte te zijn geweest van de fiscale fraude. Hij zei dat zijn vader zich bezighield met zijn boekhouding.

De twee grootste Spaanse voetbalclubs, Real Madrid en FC Barcelona, staan op zondagavond 23 april tegenover elkaar in de Spaanse hoofdstad.

De Vuelta komt na een jaar afwezigheid terug naar Andalusië

Goed nieuws voor de wielerliefhebbers in Andalusië, de route voor de Vuelta 2017 is onlangs bekend gemaakt en hij komt dit jaar naar Andalusië.  Deze editie zal voor de derde maal in de geschiedenis wel  starten buiten Spanje.  

De koers start op zaterdag 19 augustus en de laatste rit van dit jaar is op zondag 10 september nadat de renners 3.300 km hebben afgelegd.

  • De elfde rit start nog wel in Lorca (Murcia) maar gaat dan richting Andalusië om te eindigen in Calar Alto.
  • De twaalfde rit gaat van Motril naar Antequera.
  • De dertiende rit is tussen Coin en Tomares
  • De veertiende rit is tussen Écija en La Pandera
  • De vijftiende is tussen Alcalá la Real en de Sierra Nevada.

Vorig jaar was de Vuelta hier niet te zien en dit jaar brengt de koers bijna een vierde van alle ritten hier door.

FC Barcelona krijgt een nieuwe shirtsponsor

FC Barcelona zal vanaf het 2017/2018 seizoen tot aan het seizoen 2021 maar liefst 220 miljoen euro  van het Japanse Rakuten ontvangen. Rakuten is wellicht in Europa minder bekend maar gezien het feit dat vele miljoenen Aziaten naar FC Barcelona kijken en Rakuten groter wil worden in Europa, werd deze deal getekend.

Rakuten is een Japans e-commerce en internetbedrijf gevestigd in Tokio, Japan. Het Rakuten Ichiba platform is de grootste e-commerce site van Japan. Rakuten wist in 2012 een omzet van 4,6 miljard dollar en een winst van 244 miljoen dollar te behalen.

FC Barcelona kan vanaf het komende voetbalseizoen per jaar 60 miljoen euro verdienen door de naam Rakuten op de shirts van onder andere Lionel Messi, Iniesta, Luis Suarez en Neymar te plaatsen. Dat bedrag kan de club krijgen als ze de Spaanse competitie en/of Champions league winnen. Op dit moment verdient Barça per voetbalseizoen 33,5 miljoen euro die Qatar Airways betaalt voor het dragen van hun naam.  Naar gelang de resultaten kan dat oplopen tot 55 miljoen euro per jaar.

Naast het nieuwe Rakuten hebben de shirts ook nog andere logo’s. Zo staat Nike op het Barcelona tenue maar ook het elektronicabedrijf Beko. Deze sponsordeals leveren ook nog enkele tientallen miljoenen euro per jaar op. Aan de achterkant zal Unicef blijven staan. Deze naam levert echter niets op (behalve prestige) maar kost de club alleen maar geld en brengt daarnaast verplichtingen met zich mee.

Met deze mooie 220 miljoen euro overeenkomst komt FC Barcelona met een klap op de tweede plaats te staan wat betreft sponsorinkomsten bij een sportclub. De grootste verdiener zijn The Red Devils, een club uit de Verenigde Staten.  Zij ontvangen 71 miljoen euro per jaar van Chevrolet.

Spaanse politie arresteert 34 mensen in schandaal rond matchfixing in het tennis

De Spaanse politie heeft 34 mensen gearresteerd die ervan verdacht worden betrokken te zijn bij matchfixing in het tennis. Dat meldt het Spaans ministerie van Binnenlandse Zaken. De 34 betrokkenen worden verdacht van fraude, corruptie en lidmaatschap van een criminele organisatie.

Het onderzoek draait om weddenschappen die zijn afgesloten rond zeventien verdachte tennispartijen in Spanje en Portugal. Bij de 34 verdachten zitten zes tennissers. Ze zouden zich allen tussen positie 800 en 1.400 op de wereldranglijst bevinden. Namen van tennissers en wedstrijden werden niet genoemd. Wel werd duidelijk dat toernooien in Porto (Portugal), Sevilla, Huelva, Madrid en Tarragona (allen Spanje) onderzocht worden.

“Via één speler zouden andere spelers, uitkomend op het Futures – en Challengerniveau, benaderd zijn geweest”, legde de woordvoerder van de Spaanse politie uit. “De spelers werd een bedrag van 500 tot 1.000 euro beloofd, maar vaak kregen ze uiteindelijk slechts 50 euro. Het zijn dan ook vooral de spelers zelf die het slachtoffer zijn van deze zaak.”

De politie startte het onderzoek in 2013 na een tip van de Tennis Integrity Unit, de anticorruptie-eenheid in de sport.

Voetbal op de Spaanse televisie

Voetbal is de topsport bij uitstek in Spanje en de mensen kijken dan ook graag naar de wedstrijden van hun eigen team, Spanje of eigenlijk alles. Daarom een kort overzicht zodat je op de Spaanse televisie de weg niet kwijt raakt.

Op 19 augustus zal de Spaanse Primera División LIGA Santander terug beginnen en dat moet gevierd worden door de eerste wedstrijden te bekijken. Maar waar moet je beginnen? Op welke Spaanse zender worden de wedstrijden uitgezonden?

Het merendeel van de voetbalwedstrijden in Spanje wordt uitgezonden via de betaal televisie via de providers Movistar, Vodafone en Orange.

Denk er aan dat niet alle providers de rechten voor alle voetbalwedstrijden voor dit seizoen bezitten.

La Liga Santander

De Spaanse voetbalcompetitie van de eerste divisie is dit seizoen te zien bij Movistar, Orange en Vodafone waarbij de wedstrijden te zien zijn via het kanaal BeIN Sports. Dat is dit jaar het televisiekanaal waar 8 van de 10 wekelijkse wedstrijden te zien zijn. De hoofdwedstrijd, ook wel genoemd partidazo, is echter alleen te zien bij Movistar en Orange. Een van de grote wedstrijden is echter ook “open” te zien bij het nieuwe sportkanaal Canal Gol.

Champions en Europa League

De Europese competities zijn dit jaar te zien via BeIN Sports die, net zoals vorig jaar, de rechten in handen heeft voor het merendeel van de Europese competitie wedstrijden. De wedstrijd die “vrij” wordt uitgezonden zal op de dinsdagen te zien zijn bij Antena 3 en TV3. Het kanaal BeIN Sports is dit jaar te zien bij Movistar, Orange en Vodafone.

La Liga 1|2|3

De tweede en derde divisies zullen dit jaar te zien zijn bij het kanaal La Liga123.tv, een kanaal opgezet door de Spaanse voetbalcompetitie La Liga waar 9 wedstrijden worden aangeboden. Ook hier spreekt men over de hoofdwedstrijd partidazo die uitgezonden wordt via het kanaal Canal Gol.

Copa del Rey

Ook hier is het kanaal BeIN Sports degene die de wedstrijden uitzendt. Een wedstrijd van de Spaanse bekercompetitie wordt echter uitgezonden via Canal Gol.

Zo zie je maar weer, het kijken van voetbal in Spanje is nog steeds vrij lastig en bijna altijd tegen betaling, een van de redenen waarom veel mensen in een bar voetbal gaan kijken. De abonnees van Movistar en het Fusion+ pakket hebben echter geluk want na de recente 2 euro prijsverhoging bieden zij nu ook elke week 8 wedstrijden van de 10 gratis aan de leden aan. Daarnaast ook eenmaal een wedstrijd van Real Madrid en/of FC Barcelona en de uitwedstrijd van de El Clásico.

Bron: www.spanjevandaag.com

Voetbal op de Spaanse televisie

Voetbal is dé sport in Spanje en de mensen kijken dan ook graag naar de wedstrijden van hun eigen team, Spanje of zij kijken eigenlijk naar alle matchen.

Het was in Spanje al lastig en dikwijls duur om naar het voetbal te kijken aangezien er veel competitie en Champions league wedstrijden enkel tegen betaling te zien zijn, maar dat wordt dit voetbalseizoen alleen nog maar erger.

Welke matchen zijn waar te kijken:

LIGA BBVA

Zoals altijd heeft de zender Canal+ de rechten voor bijna alle Primera División wedstrijden en zal men dus een abonnement moeten nemen op een van de zenders. Daarnaast hebben sommige wedstrijden tussen populaire teams nog eens een duurdere prijs waardoor men deze extra moet aanschaffen.

De Spaanse publieke omroep TVE zal dit jaar echter via haar kanaal Teledeporte een wedstrijd gratis uitzenden. Helaas zit hier geen geen enkel groot team bij. De gratis wedstrijd wordt op zaterdag door Teledeporte uitgezonden.  Op Teledeporte kan men ook de samenvattingen van de competitieduels bekijken.  De andere Spaanse kunnen enkel samenvattingen van maximaal anderhalve minuut uitzenden.

Een van de belangrijkste wedstrijden van de week wordt uitgezonden op Movistar+ die een geheel nieuw kanaal Canal+ Partidazo heeft opgezet.

Alle andere wedstrijden van de La Liga voetbalcompetitie zullen worden uitgezonden via de kanalen Canal+ Liga, Canal+ Liga 2 enz. Alhoewel Movistar de eigenaar is van deze kanalen kunnen ook de gebruikers van Vodafone en Orange via speciale pakketten  naar deze wedstrijden kijken.

Copa del Rey

De finale van de Copa del Rey competitie zal worden uitgezonden op Telecinco. De rest van de wedstrijden zijn gratis te zien op TVE die een wedstrijd uitzenden wanneer er gespeeld wordt terwijl de rest van de wedstrijden te zien zal zijn via Movistar+, Vodafone of Orange.

Champions League

De belangrijkste Europese competitie zal in Spanje te zien zijn op Antena 3 die elke dinsdag de wedstrijd gratis uitzend waarbij altijd wel een van de Spaanse deelnemers Barcelona, Real Madrid, Atletico Madid, Sevilla en wellicht Valencia te zien zal zijn. In Catalonië zal  TV3 ook deze wedstrijd uitzenden.

Tegen betaling zijn de overige Champions League wedstrijden te zien via Bein Sports, het nieuwe kanaal van Mediapro (het oude GolTV). Dit kanaal heeft al aangegeven dat ze bereid zijn om met andere zenders tot overeenkomsten te komen voor de uitzending van de Champions League wedstrijden.

Europa League

De enige zender die de rechten heeft voor de Europa League is Bein Sports. Waar en wanneer deze wedstrijden te zien zullen zijn is nog niet bekend.

Spaanse voetbal selectie

Wanneer de Spaanse voetbalselectie een vriendschappelijke of officiële wedstrijd zal spelen zal dit in Spanje te zien zijn via TVE of Mediaset. De officiële wedstrijden zijn te zien op TVE en de oefenwedstrijden op de kanalen van Mediaset, te weten Telecinco of Cuatro.

 

Spaanse politici woedend na het boegeroep voor het Spaans volkslied

voetbal

Stoïcijns bleef hij voor zich uitkijken, de Spaanse koning Felipe. Tijdens zijn eerste bekerfinale was hij in Barcelona getuige van een immens fluitconcert dat de Catalaanse fans van Barcelona en de Basken van Athletic Bilbao afstaken tijdens het Spaanse volkslied.

Eén minuut, langer duurde het fluitconcert niet. Maar daardoor was de Spaanse nationale hymne niet meer te horen e dat volstond om de woede van de Spaanse (rechtse) pers op te wekken.

“Gigantisch fluitconcert”, kopte El Mundo vandaag. “Belediging voor Spanje”, klonk het bij La Razón. Dat bij de Catalaanse nationalistische premier Artur Mas er nog wel een lachje afkon, maakte het alleen maar erger.

De Spaanse regering en de regerende Partido Popular hebben het fluitconcert al veroordeeld. Morgen komt een commissie van de Spaanse voetbalbond samen om te onderzoeken of er sancties getroffen zullen worden, maar de Catalaanse regeringsleider Artur Mas waarschuwde al dat die als een boemerang in het gezicht van de Spaanse regering zullen terugkeren.

Spaanse sterspelers staan onder toezicht van de belastingen

Spaanse sterspelers van Real Madrid en Barcelona staan onder verscherpt toezicht van de belastingen.

Voor Real Madrid gaat het over Iker Casillas, Xabi Alonso en Sergio Ramos en voor Barcelona zijn het Andres Iniesta, Gerard Pique en Javier Mascherano.

Sinds 1996 is het de gewoonte dat grootverdieners in het Spaanse voetbal maar 85 procent van de club ontvangen en daar betalen zij dan 52 procent belastingen op.

De overige 15 procent komt via een andere firma waarop zij dan vennootschapsbelasting van 30 procent moeten betalen.  Op deze manier kunnen zij honderdduizenden euro’s verdienen.

Volgens de nieuwe regels moet het ganse loon belast worden aan 52 procent.

De belastingen richten hun pijlen ook op het percentage van 10 procent dat spelersmakelaars ontvangen op de transfers van hun klanten.