Category Archives: Koken – eiergerechten

Roereieren met tomaat – Revoltillo de huevo con tomate

4 eieren
1 middelgrote ui, fijngehakt
2 grote tomaten, gepeld, ontpit en fijngehakt
olijfolie
zout
peper

Verhit de olijfolie en bak er de ui in tot hij gaar is. Voeg er nu de tomaten en het zout bij. Bak verder tot de tomaten ingedikt zijn tot een saus gedurende ongeveer 15 minuten.

Roer de eieren door elkaar, breng op smaak met zout en peper en giet ze bij de tomaten. Blijf zachtjes roeren op een zacht vuur tot de eieren juist gaar zijn. Dien op met brood.  Dit is een gerecht voor 4 personen.

 

Baskische eieren – Huevos a la Vasca

8 eieren
200 gram asperges, fijngehakt
100 gram gekookte erwtjes
4 teentjes look
3 sjalotjes
bloem
olijfolie
24 soeplepels water of bouillon
peterselie, fijngehakt
zout
peper

Doe een soeplepel olijfolie in vier aardewerk schotels (ramekins) en zet ze op het vuur. Hak de look en de sjalotjes fijn en verdeel ze over de vier schotels.

Sauteer ze tot ze gaar zijn en roer er dan een beetje bloem door. Doe vervolgens 6 soeplepels water of bouillon er bij  en roer goed door tot de saus indikt.

Breng op smaak met peper en zout en doe er dan de asperges en de erwtjes bij. Breek nu 2 eieren in elke schotel en bestrooi ze met de peterselie. Kook verder tot het eiwit gaar is maar het eigeel blijft vloeibaar. Dien op met brood.

Omelet op de wijze van Murcia – Tortilla Murciana

3 tomaten, ontveld, ontpit en fijn gesneden
4 zoete pepers
1 kleine aubergine
6 eieren
50 ml olijfolie
zout

tortilla

Ontpit de pepers en snij ze in reepjes. Verhit een deel van de olijfolie in een bakpan en bak de tomaten, de pepers en de aubergine gedurende 10 minuten. Roer ondertussen de eieren in een kom en voeg er het zout aan toe. Voeg het tomaten mengsel bij de eieren en roer nog eens goed om, giet de rest van de olijfolie in de pan en voeg er het eiermengsel bij. Bak aan de 2 zijden en snij in 6 spieën.

Spaanse gerechten – Eiergerechten

Het populairste eiergerecht in Spanje is ongetwijfeld de “tortilla española”. De tortilla is een soort omelet en heeft niets te maken met de Mexicaanse tortilla, deze is trouwens gemaakt van maismeel.

tortilla

De Spaanse omelet is rond en plat en bevat aardappelen en/of vlees, groenten, vis, kruiden en champignons.

Om dit gerecht te maken is heel wat oefening vereist. De smaak is snel onder controle maar om de omelet om te draaien in de pan is heel wat anders. Dus voordat je gasten uitnodigt, oefen eerst een beetje.

Een deel van het succes hangt af van de gebruikte pan. Je hebt een lichtgewicht pan nodig waardoor het omdraaien van de omelet gemakkelijker is. Men gebruikt best een oude pan met een lange steel en hoge kanten. Hoe de pan goed geolied en vrij van roest. De meeste Spaanse vrouwen gebruiken nog een niet aanbak vrije pan.

Een tortilla met 4 eieren moet gebakken worden in een pan met een bodem oppervlak van 20 cm of iets minder. Dit geeft een tortilla van 4 à 5 cm dikte en hij moet goudbruin gebakken worden aan de buitenzijde en binnenin moet hij licht lopend zijn.

Olijfolie is het beste bakmiddel en men heeft er heel wat van nodig of het aanbakken tegen te gaan.