Category Archives: Nieuws – criminaliteit

Sinds 2015 werden er al meer dan 200 arrestaties in Spanje verricht voor schijnhuwelijken

Politieagenten in gans Spanje hebben een aantal verdachten gearresteerd voor schijnhuwelijken.  De huwelijken hadden als doel om een residentiekaart te krijgen om zo in het land te kunnen blijven.

De tien laatste arrestaties in verband met deze schijnhuwelijken gebeurden in de provincies Madrid, Guadalajara en Toledo.

Sinds 2015 werden er al meer dan 200 arrestaties verricht in een actie die doorgaat onder de naam Operación Pharaoh en waarbij vooral Egyptenaren betrokken zijn.

Volgens de politie worden deze huwelijken verkocht voor €13.000 per huwelijk en de betrokkenen kunnen voor dag bedrag een Spaanse residentiekaart krijgen.

In 2017 namen de Spaanse autoriteiten 32 miljoen cocaïne in beslag

Foto: Policia Nacional

In 2017 is de hoeveelheid in beslag genomen cocaïne verdubbeld ten opzichte van het vorige jaar.

De politiediensten slaagden er in om 32 ton cocaïne in beslag te nemen en dat is heel wat meer dan de 15 ton in 2016.

De autoriteiten zeggen dat 40 procent van alle cocaïne uit Zuid-Amerika die naar Europa wordt gebracht en 70 procent van de hasjiesj uit Marokko werd tegen gehouden in Spanje.

De nauwe banden tussen Spanje en zijn voormalige kolonies in Latijns Amerika en de nabijheid van Marokko maken van Spanje een belangrijk invoerpunt om de drugs in Europa binnen te brengen.

De Spaanse autoriteiten zeggen dat door het succes van de Spaanse politiediensten in het oprollen van een aantal smokkelroutes de drugssmokkelaars gedwongen worden om nieuwe wegen te zoeken en daarvoor hebben zij momenteel in de eerste plaats voor België en Nederland gekozen.

In november 2017 boekten de Spaanse politiediensten nog een groot succes toen zij in een klap 5,8 ton cocaïne in beslag namen in een containerschip in de haven van Algeciras. Normaal vervoerde het schip enkel bananen.  De cocaïne die in beslag werd genomen vertegenwoordigde een straatwaarde van €210miljoen.

Jaarlijks worden er 155.000 wagens in Spanje gestolen maar er is een verbetering merkbaar

Het is een nachtmerrie voor veel mensen, bestolen worden en dat kan dan gaan van een inbraak in uw woning tot de diefstal van uw wagen. De politie kan u een aantal tips aan de hand doen om het inbrekers zo moeilijk mogelijk te maken en zo zijn er ook maatregelen die je zelf kan nemen om uw wagen niet te laten stelen.

In Spanje worden jaarlijks 155.000 voertuigen gestolen en daarmee staat het land op de derde plaats binnen Europa wat betreft autodiefstallen.

In Spanje worden er dus meer dan 155.000 voertuigen gestolen en dat wil zeggen 1 gestolen wagen per elke drie en half minuten en dat is een gemiddelde van 425 voertuigen per dag.

Maar er is goed nieuws, het aantal autodiefstallen is de laatste jaren met 12% gedaald maar Spanje blijft binnen Europa nog steeds op de derde plaats staan wat betreft de diefstallen van voertuigen

De meeste voertuigen worden in Spanje gestolen in het centrum van het land, nabij en in de grote steden en langs de populaire en drukbezochte kustplaatsen. In het noordwesten (Galicië) en noorden van Spanje, zoals in Asturië, Cantabrië en Baskenland worden de minste auto’s gestolen.

Maar autodieven hebben ook hun voorkeuren en zij kiezen vaak (maar natuurlijk niet altijd) dezelfde modellen en merken auto’s. Waarschijnlijk omdat daar veel meer vraag naar is of omdat de onderdelen beter te verkopen zijn.

Woon je dus in Spanje of kom je daar vaak met de eigen auto en je bent in het bezit van een van onderstaande modellen/merken, dan is de kans dus groter of juist kleiner dat jouw auto ook gestolen kan worden.

Meest gestolen auto’s

In de categorie van de meest gestolen auto´s in 2017 in Spanje vinden we de volgende merken en modellen.

1- Citroën Xsara
2- Seat Ibiza
3- Volkswagen Golf
4- Seat León
5- BMW Serie 3

In de categorie van de minst gestolen auto´s in 2017 vinden we enkel Aziatische merken. In de top vijf staan 3 Hyundai´s, 1 Kia en 1 Honda.

 

De politie heeft een aantal hondendieven gearresteerd

Foto: Guardia Civil

Onlangs werden in Andalusië 22 personen opgepakt in het kader van een onderzoek naar de diefstal en verkoop van jachthonden.

De Guardia Civil voerde zeven huiszoekingen uit in de provincies Granada en Málaga en daarbij maakten zij een grote vondst buit.  Daarbij waren 42 honden van verschillend ras en een aantal illegale zaken zoals 19 schietwapens, munitie, drugs voor de honden, een microchip injecteerder, marihuana planten, telefoons, vier voertuigen en €2.000 cash.

De groep had zijn basis in Granada maar zij werkten vooral in de provincie Málaga en zij waren zo provisioneel dat zij op bestelling werkten.  Daarvoor infiltreerden zij in een groep jagers waar zij op zoek gingen naar het bestelde ras en zij maakten een lijst van de aanwezige honden en hun verblijfplaats.

Tijdens het onderzoek ontdekten agenten dat vier leden van de groep illegaal op jacht gingen en zij filmden aanvallen met pitbulls die zij daarna deelden met vrienden.

De gearresteerden zullen aangeklaagd worden voor tal van zaken waaronder diefstal, drugshandel, overtredingen tegen de openbare gezondheid, wapenhandel, illegaal bezit van wapens, diefstal en gebruik van voertuigen, vervalsingen van officiële documenten, witwassen van geld en dierenmishandeling.

20.000 flessen valse champagne werden ontdekt in twee opslagplaatsen

Onlangs heeft de Policia Nacionál een inval in een opslagruimte in A Coruña gedaan en zij waren daar op zoek naar 20.000 flessen valse champagne.

Het onderzoek begon nadat er een officiële klacht was ingediend door het Comité Interprofessionnel du vin de Champagne (CIVC).  Deze vereniging had ontdekt dat er in Spanje een aantal flessen te koop werden aangeboden waarop vervalste etiketten waren gekleefd van hun Appellation d’Origine Contrôlée.

Maar er werden maar 10.000 vervalste flessen van verschillende bedrijven uit de champagne streek gevonden .  De opslagplaats werd gebruikt door een distributeur die de flessen zelf voor echt had aangekocht.

Na controle van de verkregen informatie slaagden de agenten er in om de andere 10.000 flessen te vinden die al klaar stonden om verdeeld te worden in A Coruña, Málaga en Ourense.

De bedrijfseigenaar van het oorspronkelijk verdeelbedrijf werd gearresteerd en de valse champagne werd aangeslagen.

Criminelen met lef treden op als politieagenten en zij beroven een rivaliserende bende

Foto: Guardia Civil

Een bendeleider van een drugsbende trad onlangs op als een kapitein van de Guardia Civil om zo de drugs te kunnen stelen van een rivaliserende bende.

Daarop heeft de Guardia Civil, tijdens Operación Kodiac, de 11 leden van de bende uit Roquetas aangehouden die valse  politie insignes en uniformen gebruikten om een andere bende te beroven.

Zij beukten de deur in alsof het een echte politieactie was of zij lieten leden van de rivaliserende bende op de snelweg stoppen alsof het een routinecontrole was.

Wanneer zij de drugs, de wapens en het geld in handen hadden verlieten zij snel het actietoneel. De politie stelde de bendeleden in verdenking van bendevorming, kidnapping, bezit van wapens, optreden als politieagenten en het vervalsen van openbare documenten.

In de week voorafgaand aan de arrestaties hadden echte agenten van de Guardia Civil de bendeleden al onder toezicht en zij zagen hoe de bendeleden de rivaliserende bende in het oog hield.  De criminelen ontvoerden zelfs een vrouw die banden had met de rivaliserende bende om nog meer informatie te bekomen.

Het overgrote deel van de Spaanse bevolking denkt dat corruptie alomtegenwoordig is

80 procent van de Spanjaarden denkt dat de corruptie onder de politieke partijen alomtegenwoordig is en 74 procent denkt dat de politici zelf in hetzelfde bedje ziek zijn.

Dat zijn de hoogste percentages in de ganse Europese Unie en de Spanjaarden gaan de Fransen (76 procent) en de Portugezen (72 procent) vooraf.

Onderaan de lijst staan de mensen die het grootste vertrouwen hebben in de politiek en dat zijn de Polen (34 procent) en de Zweden (36 procent).

Het zijn niet alleen de politici waarvan de Europeanen denken dat ze corrupt zijn, ook het rechtsstelsel staat onder verdenking.

23 procent van alle Europeanen denkt dat het rechtsstelsel corrupt is maar dat loopt op tot 32 procent van de Spanjaarden.  Hier zijn het de Kroaten (58 procent) en de Bulgaren (56 procent) die het minste vertrouwen hebben in het rechtsstelsel van hun land.

Bij de politie denkt 31 procent van de Europeanen aan corruptie en dat loopt bij de Spanjaarden op tot 39 procent.  De Bulgaren hebben het minste vertrouwen in hun politie met 72 procent maar het zijn de Denen die het grootste vertrouwen in hun politie hebben met slechts 9 procent van de bevolking die hun politie wantrouwen.

 

Spaanse dokter voerde illegale vaccinaties uit in de regio Valencia

Onlangs werd een dokter veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2 jaar omdat zij kinderen inspuitingen gaf met een zoutoplossing terwijl zij de ouders de kosten aanrekende voor echte vaccinaties tegen de mazelen en de windpokken.

De dokter rekende ouders tussen de €60 en de €1.200 aan voor deze vaccinaties.  Zij was werkzaam in het Carlet medisch centrum en in het hospitaal La Ribera de Alzira, allebei in de provincie Valencia.

Men denkt dat zij de ouders zo’n schrik aanpraatte door hen te vertellen dat hun kinderen een groot risico liepen voor bepaalde ziektes zodat de ouders zonder problemen de vaccinaties betaalden.  In een geval vertelde zij de ouders dat het kind stervend op de Intensive Care afdeling lag omdat er een dodelijke uitbraak van een ziekte was vastgesteld.

Zij rekende ook een hogere prijs aan dan bij de apotheker alhoewel de kosten voor deze vaccinaties gedragen worden door de overheid in Valencia.

In totaal voerde de dokter 66 valse vaccinaties uit en rekende zij daarvoor €12.743 aan.

Verder mag zij twee jaar geen geneeskunde praktiseren en kreeg zij een boete van €600.

Spaanse media onthulden dat haar straf vrij licht was omdat zij het grootste deel van het illegaal verdiende gelde al had terugbetaald.  Als zij nog niet eerder criminele feiten heeft gepleegd met een straf van twee jaar of meer dan kan zij ook de gevangenisstraf ontlopen.

 

Drie mannen waaronder twee politieagenten neergeschoten in de buurt van Teruel

Fotos: Guardia Civil

Drie personen, waaronder twee politieagenten, zijn doodgeschoten in de buurt van Teruel door een zwaar bewapende man in militaire kleding.

De vermoedelijke dader vluchtte weg in een pick-up nadat hij de wapens van de dode agenten had meegenomen.  Hij werd aangehouden op 75 kilometer van de plaats van de misdaad nadat hij een accident had met het voertuig.

De arrestatie gebeurde 8 uur na de dodelijke schietpartij.

Nadat hij oorspronkelijk alle medewerking met de onderzoekers weigerde heeft hij dit verzet gestaakt en is er een naam op de schutter gekleefd, Igor Vaclavic, 36 jaar oud.  De onderzoekers wachten nu op bevestiging van zijn naam nadat zij zijn vingerafdrukken hebben genomen.

De verdachte is een expert in gevechtssporten, boogschieten en allerhande wapens.  Vaclavic, een Serviër, gebruikte de naam Norbert Feher en bracht 8 jaar door in een Italiaanse gevangenis voor het inbreken in boerderijen.

In april van dit jaar vermoorde hij een eigenaar van een bar in Italië en daarna doodde hij nog twee politieagenten.  De dode agenten hadden hem laten stoppen toen hij in een gestolen wagen reed waarna hij de agenten neerschoot en in een bos vluchtte waarna er niets meer van hem werd gehoord.

Daarna werd er een internationaal aanhoudingsbevel op zijn naam uitgeschreven.

Bij de drie gedode mannen in Teruel zijn twee agenten in burger,  Víctor Romero Pérez, 30, en Víctor Jesús Caballero Espinosa, 38, die beide deel uitmaakten van een speciale eenheid die zich richtte op criminaliteit in landelijke gebieden.

Zij droegen allebei een kogelvrije vest maar de schutter wist wat hij moest doen om hen uit te schakelen en te doden.

De derde man is José Luis Iranzo, 39, de voorzitter van een landbouw collectief in de buurt.

Hij hielp bij  een politieonderzoek dat gestart was na een schietpartij op 5 december in het nabijgelegen Albalate del Arzobispo.   Toen werden 2 mannen verwond toen zij in een landhuis wilden inbreken dat eigendom van een van beide was.

Toen de agenten aan het werk waren om het slot te vervangen van dat landhuis werden de drie mannen door de dader neergeschoten.

Archeologische voorwerpen werden door de Guardia Civil gerecupereerd

Foto: Guardia Civil

Agenten van Seprona, een afdeling van de De Guardia Civil van Alicante heeft 315 archeologische stukken van een grote historische waarde kunnen recupereren die gestolen waren in Alicante, Murcia, Albacete en Granada.

Momenteel zijn er twee mannen van 47 en 64 jaar verdacht uit Elche en Crevillente.

De teruggevonden stukken werden in beslag genomen in de woningen van de verdachten en daarbij was er een bronzen medaillon van Gordianus III, een Romeins keizer.  Dat stuk hadden zij op de op het internet te koop aangeboden voor € 18.000.   Verder zijn er een Romeins muntstuk, een sestertie van Tito Flavio Vespasiano, dat te koop werd gezet voor € 1.800 en  een scarabee (Egyptisch amulet) voor €  2.500.

 

1.600 Butaan en propaanflessen gestolen in Vicálvaro

De Policía Nacional onderzoekt de diefstal van afgelopen vrijdag van een vrachtwagen met 1.600 butaan- en propaanflessen van op het Repsolterrein in Vicálvaro. Het hoofdkwartier van de Policía Nacional in Madrid heeft de diefstal bevestigd die gemeld werd door een van de werknemers.

Het onderzoeksteam kwam nog ‘s avonds rond 200.00 ter plaatse en ze waren niet echt tevreden met wat zij daar aantroffen, op een aantal van die vrachtwagens die daar nog stonden zaten de contactsleutels op en de gasflessen slingerden gewoon rond op het terrein.

Alle alarmen zijn dan eerst afgegaan omdat zij zich nog goed de activiteiten van de jihadistische cel in Catalonië herinnerden. Die cel had tientallen butaanflessen in het gekraakte huis in Alcanar (Tarragona) ter beschikking. Bij de voortijdige explosie stierven twee jihadisten.

In dit geval, volgens politiebronnen, is het uitgesloten dat de diefstal verband houdt met een mogelijke terroristische aanslag. Het gaat hier vermoedelijk om een gewone misdaad om de flessen op de zwarte markt te kunnen verkopen.

Spanje heeft momenteel, sinds juni 2015, niveau 4 voor terroristische waakzaamheid (hoog risico).

Grote drugsbende werd opgerold in zuidelijk Spanje

Agenten van de Guardia Civil en de Policía Nacional hebben samen met agenten van de Belastingdienst de grootste bende hasjiesj smokkelaars in zuidelijk Spanje opgerold.

Veertien mensen zijn gearresteerd en 5,100 kilo hasjiesj werden in beslag genomen.

Naast de drugs werden nog elektronische hulpmiddelen, computers, zes boten, twee jet skis, een helikopter, een vliegtuig, een ultra licht vliegtuigje en een aantal vuurwapens met munitie in beslag genomen.  Daarnaast vonden de agenten bewijs dat de bende zijn eigen drugs luchthaven bouwde waardoor men de drugs Spanje kon binnenbrengen door middel van watervliegtuigen.

Het oprollen van de bende was de laatste stap in een onderzoek dat 22 maanden duurde en waarbij al eerder personen werden gearresteerd en hasjiesj werd in beslag genomen in Marokko.

Voormalig raadslid in Madrid gaat voor twee jaar de gevangenis in

Foto: PP Madrid

Een voormalig raadslid in Madrid heeft een celstraf van twee jaar gekregen voor zijn aandeel in de Punica corruptie zaak.

Francisco Granados, de voormalige nummer twee in de Madrileense afdeling van de Partido Popular, werd schuldig bevonden van het vernietigen van bewijsstukken en het verbergen van fondsen.

Twee leden van de Guardia Civil, Jose Manuel Roriguez Talamino en Jose Luis Caro Vinagre kregen in dezelfde zaak ook een gevangenisstraf opgelegd, beiden liepen tegen een straf op van respectievelijk 2 en 1,5 jaar gevangenis. De twee agenten werden beschuldigd dat zij Granados alarmeerden over het onderzoek dat naar hem gevoerd werd.

In deze zaak werden in oktober 2014 51 personen gearresteerd.

Het nationaal hof heeft daarnaast de drie gebannen van een openbaar ambt gedurende drie jaar.

De “Messi van de Hashish” is in Spanje gearresteerd

Foto: Policía Nacional Guardia Civil.

De leider van een van de grootste drugbendes in Spanje is gearresteerd tijdens een gezamenlijke actie van de Policía Nacional en de Guardia Civil.

Abdellah El Haj ontsnapte in mei naar Marokko nadat 19 van zijn bendeleden waren gearresteerd.

De Marokkaan staat aan het hoofd van de grootste drugsbende die zich bezig houdt met de marihuana trafiek naar Spanje langs de Straat van Gibraltar.

In mei arresteerden de twee politiediensten 19 personen, die allen nog in de gevangenis zitten, en daarbij namen zij 13 ton hashish en 4 vuurwapens in beslag.  El Haj, daarentegen, had een ontsnappingswagen dichtbij geparkeerd staan en hij ontsnapte naar Marokko.

De drugshandelaar staat bij de politie bekend als de ‘Messi van de hashish’ omdat hij dikwijls berichtjes op de sociale media plaatst waarin hij poseert in een shirt van de Argentijnse voetballer.

Drugbendes stelen miljoenen kilowatt elektriciteit

Volgens de elektriciteitsmaatschappij Endesa stelen drugsdealers en andere criminelen elke dag miljoenen kilowatt, ook aan openbare elektriciteit.   Het bedrijf denkt dat vorig jaar alleen al 59 miljoen kilowatt gestolen werd.

Dat is zoveel als dat de ganse stad Almeria op een maand verbruikt.  De meeste aftappingen gebeuren in El Puche, Los Almendros, Pescaderia en Torrecardenas.

Inwoners van deze wijken hebben zeer regelmatig te lijden onder elektriciteitsonderbrekingen door deze criminele activiteiten die vooral te maken hebben met de kweek van marihuana.

Endesa zegt dat duizenden klanten met deze praktijken te maken hebben.  In de provincie Almeria heeft het bedrijf te maken met een stijging met 89 procent tijdens de laatste twee jaar.

Vorig jaar had men 5.471 van deze fraudegevallen en dit jaar zijn er al 1.950 stroomonderbrekingen gemeten, het grootste deel buiten de stad Almeria.

Ingenieurs van Endesa gaan nu samenwerken met de politie om die illegale aftappen te bestrijden en een bijkomend voordeel voor de politie is dat zo dan dikwijls marihuana plantages kunnen vinden.

Stroomonderbrekingen houden een groot risico in voor de buren.  Een slecht aangesloten aftap, die een plantage van 70 marihuana van elektriciteit voorzag,  veroorzaakte in september een brand waardoor 30 mensen hun woning moesten verlaten.

Doorheen gans Spanje zou er jaarlijks voor 150 miljoen euro elektriciteit gestolen worden.