Category Archives: Nieuws – criminaliteit

14-jarig meisje werd door haar ouders verkocht voor een bestelwagen en € 5.000

De Guardia Civil heeft de ouders van een 14-jarig meisje en twee andere personen opgesloten op beschuldiging van mensenhandel.

Op 19 april begon de Guardia Civil met een onderzoek in Pedrera, Sevilla naar de verdwijning van een Roemeens meisje.  Na een aantal gesprekken met getuigen kregen de agenten het vermoeden dat haar ouders haar verkocht hadden aan een buur in Huelva.  De verkoopprijs was een bestelwagen en € 5.000.

Het kind is dan door de politie opgemerkt Obrezje, Slovenië, vanwaar zij in het gezelschap van een volwassen man, VM, op weg was naar Roemenië.  Het was zijn vader die het meisje in Huelva had gekocht.  Nadat de hulpdiensten het meisje gered hadden werd zij overgebracht naar een hospitaal om er een aantal medische testen te ondergaan.

Na de medische testen liet de Guardia Civil een internationaal aanhoudingsbevel voor VM uitgaan.  Hij werd daarop aangehouden en beschuldigd van mensenhandel en kindermisbruik.  Hij is momenteel opgesloten zonder mogelijkheid van  een borgtocht.

Ook de ouders van het meisje zijn gearresteerd.

 

De Spaanse hoofdaanklager van de dienst Anticorruptie is afgetreden

Onlangs is Manuel Moix afgetreden om “persoonlijke redenen” en dan weet je, er is iets aan de hand. Want wie is deze Manuel Moix?

Manuel Moix is de hoofdaanklager bij de Anticorruptie dienst in Spanje. Maar nu is bekend geworden dat hij 25% bezit van het bedrijf Duchesse Financial Overseas, een bedrijf in het belastingparadijs Panama. Het is wettelijk toegestaan om een bedrijf of vermogen in Panama te bezitten maar ethisch is het niet echt.

Deze eigendommen kwamen aan het licht na een onderzoek door de krant Infolibre. Verder is hij nog de eigenaar van een 550.000 euro kostende woning in Madrid. Volgens Moix heeft hij, samen met zijn broers, de woning en de offshore rekeningen in Panama geërfd van hun ouders. Maar zij zijn altijd “vergeten” om dit te melden aan de belastingdienst.

De Spaanse bevolking en een aantal politici stellen zich nu de vraag hoe het mogelijk is dat iemand die zelf geld heeft in een belastingparadijs en daarnaast een half miljoen euro kostende woning bezit de hoofdaanklager is van een afdeling die de corruptie en fraude in Spanje moet bestrijden.

 

Overvallers aan het werk in Magaluf

Twee Afrikaanse mannen die door hun Britse slachtoffers als “reuzen” omschreven werden zijn nu gearresteerd in Magaluf, Mallorca.

Zij worden verdacht van een reeks van gewelddadige overvallen en daarbij gebruikten zij een techniek waarbij zij hun slachtoffers met hun beide armen rond de borst bijna verstikten.

De bende bestaat uit drie mannen uit Senegal en Nigeria en de grootste is 1,98 m met armen zoals Hercules.

Na hun 26 gelijkaardige overvallen vorig jaar in Magaluf hebben de drie al een aantal maanden achter tralies doorgebracht, zij waren nog maar enkele weken op vrije voeten.

Tijdens de laatste dag werden minstens drie Britse vakantiegangers door het drietal overvallen.  De overvallen gebeuren altijd op dezelfde wijze, dronken toeristen op weg naar hun hotel worden langs achter vastgenomen zodat zij bijna stikken,  de tweede overvaller valt langs voor aan en de derde overvaller maakt de zakken leeg met medeneming van portefeuilles, horloges, gsm’s en andere waardevolle voorwerpen.

Vijf Belgen zijn in Spanje aangehouden voor gedwongen prostitutie

Volgens de Diari De Tarragona, een lokale Spaanse krant zijn zeven mensen, onder wie vijf met een Belgische nationaliteit, in de buurt van het Spaanse Tarragona opgepakt voor gedwongen prostitutie en mensenhandel.  Vijf slachtoffers van seksuele uitbuiting, die waren opgesloten door de daders, zijn door de politie vrijgelaten.

De bende van zeven die door de Spaanse politie is ontmanteld, was actief in de gedwongen prostitutie en in het witwassen van geld. Volgens de Spaanse politie was bij de witwasoperatie een bedrag van 2,1 miljoen euro gemoeid.De hoofdverdachte is een 72-jarige Belg die in het verleden al tweemaal was opgepakt door de politie. Hij wordt nu vervolgd voor seksueel misbruik en mensenhandel met het oog op seksuele uitbuiting die verbonden is aan prostitutie.

Vier andere belgen, twee mannen en twee vrouwen van rond de 50, zijn ook opgepakt. Ze worden beschuldigd van witwassen en georganiseerde misdaden verbonden aan prostitutie. Tijdens het onderzoek zijn ook twee Spanjaarden,respectievelijk van 20 en van 46 jaar, opgepakt.

De vijf slachtoffers, die door de politie zijn vrijgelaten, hebben verschillende nationaliteiten. Drie Roemeense vrouwen en één Colombiaanse vrouw werden gedwongen tot prostitutie. Een Nigeriaanse vrouw werd het slachtoffer van seksueel misbruik.

Het macabere “blue whale” spel is nu ook in Andalusië opgedoken

Niet minder dan 6 Russische schoolmeisjes zijn de eerste deelneemsters aan het macabere “blue whale” spel in Andalusië.

De zaak wordt nu onderzocht door de Nationale Politie nadat de ouders van een 15 jarig meisje hen verwittigde dat hun dochter ‘F-57,’ een van de hashtags die aan het spel verbonden zijn, in haar voorarm had gekerfd.

Hun familie en nog vijf andere families krijgen nu ondersteuning nadat hun tienerdochters hadden ingeschreven in het macabere spel.  Het spel is in Rusland verbonden aan de dood van 130 kinderen.

Spelers moeten verslag uitbrengen aan een administrator, welke een reeks van gruwelijke taken oplegt die binnen een periode van 50 dagen moeten uitgevoerd worden.  De taken gaan van zelfpijniging tot het bekijken van horror video’s op onmogelijke uren.

Foto’s of video’s moeten, nadat elke taak volbracht is, door de speelsters aan de administrator overgemaakt worden.  De speelster die ondertussen een chronisch slaaptekort heeft en depressief is wordt dan aangemoedigd om uiteindelijk zelfmoord te plegen om zo het spel te winnen.

In Spanje, zijn er al gevallen gemeld vanuit Catalonië het Baskenland, het jongste slachtoffer is juist 12 jaar geworden maar er zijn in Spanje nog geen doden gevallen.

Maar, terwijl de politie en scholen in een aantal landen waaronder Spanje, tal van waarschuwingen heeft uitgegeven maar het bestaan van het spel is tot op heden niet bewezen.

In Marbella werden de namen van de slachtoffers, ouders of school niet vrijgegeven.

Corruptie in Spanje, het gaat niet de goede kant uit

Spanje is het meest corrupte land van de gans Europese Unie en dan gaat het vooral over de €120 miljard die uit de Europese Unie komen en die verdwijnen of die er nooit terugkeren.

Sommigen zullen zeggen dat de EU zelf zijn zaakjes niet op orde heeft en waar de ambtenaren en politieke verantwoordelijken enkel bezig zijn met zich zelf te verrijken.

Dit is allemaal mogelijk maar volgens anderen, die de Commissie gunstiger gezind zijn, zijn er belastende aanwijzingen dat de Spaanse politieke wereld hiervoor verantwoordelijk is.  De gezaghebbende Berlijnse groep, Transparency International (TI), zegt dat Spanje een probleem heeft en dat de toestand zelfs nog verslechterd.

Alhoewel het land nog niet dieprood, zoals Somalië en Rusland, op de corruptiekaart van TI staat aangemerkt, is de Spaanse kleur toch diep oranje.  De rest van West Europa, met uitzondering van Italië,  staat geel.

Twee jaar geleden vertelde eerste minister Mariano Rajoy het land dat “er niets is zoals algemene corruptie”.

Vanaf dan is zijn regering en het land in het algemeen geschokt door een golf van corruptieschandalen die zelfs de wenkbrauwen laten fronsen van de meest doorwinterde Spanje kenners.

Er was de leider van de Partido Popular die gefilmd werd toen hij bundels cash geld telde nadat hij het geld ontvangen had in ruil  voor bouwcontracten.  Er was de top bankier die €15 miljoen bedrijfsgelden verspild had aan bedenkelijke zaken.  Er was het plan voor de terugvloei van geld in het zwart dat bedacht werd door een politicus die zichzelf, als eerbetoon, de bijnaam Don Vito uit de The Godfather had gegeven.  Er is het fantastisch verhaal van Carlos Fabra, die weigert om zonder zonnebril gezien te worden, die openbare gelden spendeerde aan een standbeeld van zichzelf.  Hij vertelde dat hij viermaal de lotto had gewonnen nadat hij ondervraagd werd over het witwassen van gelden.  Deze man werd ooit door eerste minister Rajoy omschreven als een modelburger.

Onlangs is er het grootste corruptieschandaal uit de geschiedenis, de Gurtel zaak,  voor de rechtbank gekomen.  Deze zaak kan ook nog het tipje van de ijsberg zijn.

Er gaat bijna geen week voorbij zonder een corruptiezaak die in de pers uitlekt.  Alle sectoren zoals voetbal, banken, bouw, campagne financiering,  water, elektriciteit zijn betrokken.  Het is moeilijk een sector van het Spaanse openbare leven op te noemen zonder dat het geplaagd gaat onder corruptie.

Neem nu de spectaculaire zaak van Isabel Pantoja.

Een uitzonderlijk zangtalent als kind stal Pantoja de harten van de natie en verkocht zij miljoenen albums, zij bracht de flamenco terug naar het grote publiek.  Zij was van Andalusische zigeuner afkomst en zij huwde met de meest beroemde stierenvechter van zijn tijd,  Francisco Rivera.  Na zijn dood in de ring werd zij de “Weduwe van Spanje”.

Maar het meest stereotiepe Spaanse deel van haar leven was haar betrokkenheid in de Malaya zaak.  Hierin gingen miljarden om van witwassende politici, zakenmensen en advocaten.

De Spaanse bevolking maakt zich dus terecht zorgen om deze corruptiegevallen, 37,3 procent van de Spanjaarden zegt in een onderzoek dat dit het grootste probleem voor het land is.

 

De Spaanse politie ontdekt synthetische drugs die 80 maal sterker zijn dan cannabis

Agenten van de Guardia Civil hebben twee Britten gearresteerd nadat zij op de luchthaven van Alicante drugs verstopt in pakjes koffie hadden gevonden.

De pakjes kwamen uit Hong Kong en twee Britse residenten uit El Campello van 36 en 37 jaar werden gearresteerd.

Volgens de beschrijving van de Guardia Civil was de synthetische drug 80 maal sterker dan cannabis en had de 12,200 kilo een straatwaarde van  €3,5 miljoen.

De operatie begon midden maart toen de agenten de pakjes vonden die bestemd waren voor een bar die veel klanten in de Britse gemeenschap van El Campello had.

De politie plaatste de pub onder toezicht en dat resulteerde in de arrestatie van de 36 jarige verdachte, deze man ontving de post voor de groep.  De tweede verdachte werd twee dagen later gearresteerd op de luchthaven van Alicante toen hij het land probeerde te verlaten.

Bende dieven slaagde er in om 200.000 liter rechtstreeks uit de pijplijn te stelen

Nadat men ontdekte dat er illegaal toegang werd verkregen tot een oliepijplijn in Castellon begonnen agenten van de Guardia Civil met een onderzoek.  Zij onderzochten wie verantwoordelijk was voor de diefstal en of er nog andere pogingen werder gedaan.

Tijdens een onderzoek dat vijf maanden duurde ontdekten de agenten dat er niet alleen in Castellon brandstof werd afgetapt maar dat dit ook gebeurde in Huelva, Cadiz, Sevilla en Valencia.  Er was niet alleen de diefstal van de brandstof maar er was een groot explosiegevaar en een milieurisico.

Agenten slaagden er uiteindelijk in om de daders te identificeren en de zes daders te arresteren.

Men schat dat er tijdens een periode van twee jaar 200.000 liter brandstof gestolen is en de kost om de pijplijnen te herstellen loopt op tot €7 miljoen.

De Nationale Politie heeft in Elche een illegale tabaksfabriek opgerold

Volgens een officieel verslag van de Nationale Politie hebben agenten in Elche de opening voorkomen van een illegale tabaksfabriek.  Als de fabriek in bedrijf had kunnen komen waren de uitbaters in de mogelijkheid geweest, met het materiaal dat in beslag is genomen, om 40 miljoen sigaretten of 2 miljoen pakjes te produceren.

De politie had Informatie ontvangen dat een Bulgaarse criminele organisatie, met vertakkingen in andere Europese landen, een illegale fabriek opzette om ter plaatse sigaretten te produceren.

De criminelen hadden een pakhuis in handen gekregen waar zij de machinerie aan het installeren waren en waar gebouwen werden bijgebouwd om woonruimte voor de arbeiders te voorzien.  Daarnaast ontdekten agenten dat de bende een boot hadden gecharterd die de tabak ging aanleveren.

Tijdens de actie werden uiteindelijk vijf Bulgaren aangehouden.

De Seat Ibiza is de populairste wagen bij de Spaanse autodieven

Volgens een rapport van Techno Security is de Seat Ibiza de wagen die in Spanje het meest gestolen wordt.

Het document bevat de gegevens van elke wagen die in 2016 als gestolen werd aangegeven en dat gaf als resultaat dat de Seat Ibiza 39 procent van alle gestolen wagens uitmaakte.  Dit model werd gevolgd door de Ford Fiesta (13 procent) en de Volkswagen Golf (13 procent).

De statistieken tonen ook aan dat van alle gestolen wagens er 52 procent in Madrid gestolen worden gevolgd door Malaga met 10 procent.  De populairste kleur bij de autodieven is wit.

Volgens de mensen van Techno Security is de belangrijkste reden voor de populariteit van de Ibiza dat er op de zwarte markt een grote vraag naar dit model is en het is gemakkelijk om een Ibiza te stelen omdat er standaard geen ingewikkelde veiligheids-maatregelen ingebouwd zijn.

Ook naar onderdelen van dit model is er een grote vraag wat zijn populariteit nog versterkt.

Bij de duurdere modellen is de Audi Q7 het populairst gevolgd door de Porsche Cayenne.

De Spaanse aanpak van de terreur is aangescherpt

<>Veiligheidsdiensten in Spanje staan vanaf de eindejaarsfeesten voor een agressievere aanpak van de terroristische bedreigingen.

Gewapende patrouilles moeten bedreigingen neutraliseren en zij moeten deze aanpak verkiezen boven een defensieve aanpak.  Deze patrouilles met aanvalswapens worden zo gemeengoed in alle grote Spaanse steden.

De beslissing werd genomen nadat een jihadistisch bedreiging voor gans Europa werd afgekondigd en dan vooral na de gebeurtenissen op de kerstmarkt in Berlijn.

Spaanse veiligheidsdiensten kennen een aantal niveaus van bedreiging en na de terroristische aanvallen in Frankrijk, België en Duitsland hebben zij een blauwdruk kunnen opstellen van hoe om te gaan met al deze bedreigingen.

De laatste ontwikkeling is nu dat de veiligheidsdiensten niet langer gehinderd worden door allerhande regeltjes.  Scherpschutters van de politie worden niet meer in een bureaucratische chaos gestort eenmaal zij de beslissing hebben genomen om op een terrorist te vuren en hij of zij daarbij omkomt.

Vijf Spaanse bankiers gaan naar de gevangenis

Vijf voormalige bankiers van de Novacaixagalicia bank hebben van de rechtbank een gevangenisstraf gekregen omdat zij juist voordat de bank bankroet ging zich nog een cadeautje gaven van € 19 miljoen.

Het hoogste gerechtshof van Spanje oordeelde dat de vijf mannen naar de gevangenis moeten omdat “zij mensen zijn die een spaarbank moesten besturen die later door de staat moest gered worden”.  ”

De zaak gaat terug tot in 2010 toen de mannen bestuurder waren bij de bank en zij zichzelf grote ontslagvergoedingen uitbetaalden.

Het volgende haar werd de bank, samen met een aantal andere financiële instellingen,  genationaliseerd en moest de Spaanse overheid een borg van € 41,3 miljard aan de Europese Unie vragen.  Daarvan kreeg Novacaixagalicia € 9 miljard.

In 2013 werd de bank verkocht voor € 1 miljard.

De verdediging van de vijf mannen, die tussen de 59 en 85 jaar oud zijn, had gevraagd om een voorwaardelijke veroordeling te geven.  Maar hier wou de rechtbank niet op in gaan en koos het hof voor een gevangenisstraf.

De redenen voor de gevangenisstraf  waren onbetaalde boetes, de ernst van de feiten en de gevolgen op macro economisch vlak.   Daardoor moest er een gevangenisstraf gegeven worden omdat er anders een schijn van straffeloosheid zou zijn.

Manager van een dierenasiel kreeg een gevangenisstraf van bijna 4 jaar voor wreedheid tegen de dieren

De manager van een dierenasiel in Torremolinos, Carmen Marin, heeft een gevangenisstraf gekregen van drie jaar en negen maanden.  Zij is schuldig bevonden aan wreedheid tegen de dieren en het vervalsen van veterinaire documenten.

De vrouw euthanaseerde systematisch dieren om zo een betaling  van het stadsbestuur te krijgen voor de betaling van de rekeningen van de dierenarts on de dieren te laten inslapen.

Tijdens haar ganse periode als manager doodde zij vermoedelijk 2.800 honden en katten met een middel waaraan de dieren traag en pijnlijk stierven.

Verklaringen van getuigen en tientallen euthanasiemiddelen die in het asiel gevonden werden werden gebruikt als bewijsmiddel voor haar criminele activiteiten.

Verder kreeg zij nog een boete van € 20.000.

Een Chinees crimineel netwerk werd onlangs opgerold

Een enorm netwerk van Chineses oplichters werd door de samenwerking tussen de Chinese en de Spaanse politie in Spanje opgerold.

Er werden 238 Chinese burgers gearresteerd  voor hun vermoedelijke betrokkenheid bij deze gigantische fraude.  Zij worden beschuldigd om telefoongesprekken met China gevoerd te hebben om zo hun slachtoffers te overtuigen om hun geld via een bankoverschrijving uit te voeren.  De vermoedelijke fraudeurs opereerden uit een aantal woningen in Alicante, Barcelona en vooral uit Madrid. Alles te samen worden zij verdacht van een fraude van meer dan € 16 miljoen.

Volgens de Spaanse politie bleven de kopstukken van de fraude in China terwijl zij honderden medeplichtigen naar Spanje stuurden die zich op hun beurt een aantal luxueuze woningen toe-eigenden.   Er werd gezegd dat zij extreem punctueel waren in het betalen van de huur en dat zij de woningen nauwelijks verlieten. Daarnaast deden zij hun best om de indruk te geven dat de woningen verlaten waren.

Iedereen had de beschikking van een bureau, een telefoon en een lijst van potentiële klanten.  Zij telefoneerden enkel naar Chinese landgenoten en zij waarschuwden hen dat zij het voorwerp waren van een politieonderzoek.  Zij telefoneerden deze mensen op een regelmatige wijze om hen zo te intimideren en om hen te overtuigen dat zij best hun geld in veiligheid konden brengen. Op deze manier werden duizenden families opgelicht die allemaal hun geld verloren, er is zelfs een geval bekend van een jonge man die zelfmoord pleegde nadat hij het geld voor zijn studies verloor.

Een aantal van de vermoedelijke fraudeurs verschenen voor de rechtbanken in Alicante maar de meerderheid verscheen voor de rechtbanken in Madrid. Door het groot aantal mensen dat voor de rechter moest verschijnen moesten er extra rechters opgeroepen worden.  Een groot aantal advocaten verdedigden deze Chinezen waarvan de meesten Spanje waren binnengekomen met een toeristenvisum.

Het oprollen van de organisatie was het resultaat van de grootste gezamenlijke actie tussen de Spaanse en de Chinese politie.  Meer dan 600 Spaanse politieagenten werkten samen met 60 Chinese agenten aan de zaak.

Nadat zij in Madrid een aantal medeplichtigen aan de fraude hadden aangehouden vond de politie nog vier mensen die in de kelder van een van de gebouwen waren opgesloten.  Zij zaten daar omdat zij de doelstellingen die de kopstukken hen hadden gesteld niet hadden gehaald.

Het netwerk was al eerder actief in een aantal andere landen waaronder Griekenland, Armenië, Cambodja, Laos, Kenia en in China zelf.

Marokkaanse veiligheidsdiensten vuren op Spaanse smokkelaars

Vijf inwoners uit La Linea die verdacht worden van smokkelpraktijken werden door de Marokkaanse veiligheidsdiensten voor de kust van Ceuta op december 29 beschoten.

Men denkt dat twee mannen verwond werden, waarvan één ernstig, toen zij naar de veilige wateren voor Ceuta vluchten maar zij werden allebei al ontslagen uit het hospitaal in de Spaanse enclave.

Een van de overblijvende mannen is door de Guardia Civil gearresteerd op verdenking van smokkelpraktijken en om geen identiteitspapieren en en documenten van de boot bij te hebben.  De twee andere mannen werden gewoon ondervraagd door de politie.

Verboden spelletjes ontdekt in Spanje

Agenten van Seprona, de Servicio de Protección de la Naturaleza, een dienst van de Guardia Civil hebben op Palma 1.247 spelletjesdozen in beslag genomen omdat zij eitjes van van schaaldieren bevatten.

Volgens de politie ging het om twee spelletjes, ‘Triops’ en ‘Mundo Jurásico’ waarin de zoet water  krab gevonden werd. Op de doos werd er geen informatie gegeven over de soort krab of van waar zij afkomstig was maar onderzoek wees uit dat het om de Triops Longicaudatus ging, een diertje dat normaal enkel in Noord en Zuid Amerika voorkomt.

Eenmaal het diertje geïdentificeerd was wist men dat het een invasief diertje was dat de potentie heeft om zich snel te vermenigvuldigen en dat daardoor het evenwicht in de Spaanse wateren ernstig kan verstoren.  Daarna viel de beslissing dat de spelletjes uit de verkoop moesten gehaald worden.

Agenten ontdekten al snel dat er een groot aantal spelletjes al verdeeld waren over een aantal winkels op Las Palmas en dat zij daardoor de verdeellijst moesten hebben om de spelletjes in beslag te nemen.

278 dozen werden in winkels ontdekt en 969 dozen lagen nog in de magazijnen.  Men hoopt dat men uiteindelijk de meerderheid van de spelletjes in beslag genomen heeft.

Het binnenbrengen van invasieve diersoorten is een groot probleem voor Spanje en de rest van Europa en iedereen die betrapt wordt riskeert een gevangenisstraf van 24 maanden, een boete en een verbod om handel te drijven gedurende 3 jaar.

Een politiecommissaris met het CV van een mafiafiguur

De politiecommissaris van Palma is gearresteerd omdat hij in verband gebracht wordt met een beruchte corruptiezaak die het stadsbestuur sinds lange tijd teistert.

Rafael Estarellas en vier anderen worden onderzocht omdat er beschuldigingen tegen hen werden geuit in verband van homofobie ten opzichte van een homofiele politieagent die gedwongen werd de dienst te verlaten.

Estarellas wordt verder nog beschuldigd van afpersing van een aantal zakenmensen en bedrijven en de afpersing werd uitgevoerd met medeweten van een aantal hooggeplaatste politici.

De lijst van misdrijven waarvan de commissaris beschuldigd wordt leest meer als het CV van een mafiafiguur, waaronder dwang, afpersing, omkoping en het verbergen en omwisselen van belangrijke bewijsstukken.

Hij is tevens beschuldigd dat hij samenwerkte met een criminele  organisatie die zich bezig hield met de uitbating van clubs, prostitutie en drugshandel.

Acht valse politieagenten werden in Madrid aangehouden

In een gezamenlijke operatie van de Guardia Civil en de Nationale Politie is er een groep van acht criminelen in Madrid aangehouden die zich voordeden als politieagenten om zo toeristen te beroven van hun geld.

Volgens een verklaring van de Guardia Civil zijn de acht mannen afkomstig uit Iran en Pakistan en zij worden beschuldigd van minstens 21 berovingen op toeristen uitgevoerd te hebben tussen de stad en de luchthaven.

De groep maakte gebruik van valse kentekens op hun wagens en zij dwongen bestuurders om te stoppen.  Daarna gebruikten zij valse identificatiepapieren en zij beweerden dat zij controleerden op drugs en vals geld.  Zo vlug zij iets van waarde in de wagen vonden namen zij het mee en gingen er van door.

Uiteindelijk is de politie in een aantal woningen binnen gevallen en zij namen zes wagens, geld, juwelen, mobiele telefoons en valse identiteitspapieren in beslag.

Er zijn 440 criminele bendes actief in Spanje

Experten van de Guardia Civil en de Nationale Politie hebben aangegeven dat er 440 georganiseerde criminele bendes in Spanje actief zijn, in gans Europa zijn dat er 3.600.

Van de bendes die in Spanje actief zijn zijn er minstens 10 die het label ·hoge intensiteit” kregen.  Zij hebben minstens 20 leden, ze bestaan  minstens 3 jaar, ze opereren over de grenzen heen en ze beperken zich niet tot 1 criminele sector.   De leden van de bende zijn vooral actief in 1 criminele activiteit maar zij duiken ook op in andere feiten.

Deze bendes  opereren zoals discrete gewone bedrijven en zij spreiden een zichtbare air van wettigheid tentoon terwijl zij hun activiteiten onder de tafel houden.

Onlangs arresteerde de politie op Mallorca een zeer bekende Spaanse zakenman.  Deze gerespecteerde man heeft een vrouw en kinderen en hij heeft een carrière uitgebouwd in de bouw en de uitbating van speelautomaten.

Maar onder deze respectabele carrière is er een complex netwerk actief van het witwassen van geld dat verbonden is met drugshandel. Dit netwerk zou al minstens drie jaar op het eiland actief zijn.  Dit netwerk bracht ongeveer 150 kilo cocaïne per jaar naar het eiland en dat werd verdeeld in onderaanneming door een bestaande zigeuner drugsbende.

In het totaal werden er zeven personen aangehouden die banden hadden met de bende zoals er in gans Spanje een aantal bendes actief zijn.  Alhoewel een groot aantal van de bendes actief zijn in Madrid en Barcelona zijn ze ook te vinden in de toeristische gebieden zoals  Málaga, Alicante, Valencia en de Balearen.  We vinden ze vooral op deze plaatsen omdat de leden zich hier gemakkelijker uit het zicht kunnen houden.

De meerderheid van de bendes is actief in de drugshandel en houdt zich bezig met fraude.  Maar een aantal is ook niet vies van illegale immigratie, prostitutie, inbraken en autodiefstal.

Aan de andere kant zeggen de politie-experten dat het concept van de mafia – grote familieorganisaties die infiltreren in het openbare leven – niet de belangrijkste kracht in Spanje zijn.  Kleinere voorbeelden van dit fenomeen duiken nu en dan op maar dat is niet op dezelfde schaal als in andere Europese landen.

Agenten van de Guardia Civil heeft 33 mensen bevrijd uit hun slavernij

Agenten van de Guardia Civil hebben in samenwerking met Europol en de  Bulgaarse politie twee Bulgaren gearresteerd die beschuldigd worden van de exploitatie van personen en van het behoren tot een criminele organisatie.

Het onderzoek begon toen de agenten opmerkten dat er een groot aantal Bulgaren werkzaam waren in de oogst van citrusvruchten in de regio Valencia en dat ze na deze oogst verder trokken naar andere regio’s in Spanje.  Op dat moment dachten de agenten dat deze mensen niet goed behandeld werden en het onderzoek bevestigde dit alleen.

De arbeiders werden gerekruteerd in de regio Pleven in Bulgarije door valse beloftes van goed betaald werk en van een goede verblijfsaccommodatie.  In de plaats daarvan werden ze gewoon als slaven behandeld.

Ze verbleven in overvolle, ongezonde woningen zonder warm water en hun loon werd ingehouden om de terugbetaling te verzekeren van de vervoerskosten tussen Bulgarije en Spanje.  Bovendien moesten zij voor hun verblijf in Spanje betalen wat maakte dat sommigen met twee maanden werken € 50 verdienden.

Natuurlijk werden er op hun arbeid geen belastingen en sociale zekerheid betaald en hadden zij geen arbeidscontract.

De agenten deden in twee huizen in inval en zo werden er 33 mensen bevrijd uit hun slavernij.  Er werden ook 4 bewakers gearresteerd.