Category Archives: Koken – aardappelen en groenten

Asperges op de wijze van Andalusië – Esparragos a la Andaluza

500 gram asperges
50 ml olijfolie
2 teentjes look
1 snee brood, korsten verwijderd
1 theelepel saffraan
½ theelepel komijn
1 theelepel azijn
150 ml water
zout en peper
2 eieren
1 soeplepel water

Verwijder het houtachtige gedeelte van de asperges. Snij de stengels in kleine stukjes en blancheer ze in kokend water gedurende 2 minuten en laat ze goed uitlekken.

Verhit de olijfolie in een vuurvaste schaal en bak de look en het brood bruin. Doe het brood en de look in de vijzel en voeg er de paprika, de komijn, de azijn, een beetje water en peper en zout aan toe.

Voeg de asperges bij de olijfolie en sauteer ze gedurende 5 minuten en roer ze rond met een vork. Voeg er het mengsel uit de vijzel aan toe en meer water en kook verder tot de asperges zacht zijn. Dit is ongeveer 15 minuten, voeg water bij indien nodig. De saus moet dik zijn maar niet droog

Men kan de asperges zo serveren maar men kan ook twee eieren nemen, kluts ze met een soeplepel water, zout, peper en paprika. Giet het eiermengsel in de pot en leg er een deksel op. Kook op een laag vuur tot de eieren gaar zijn. Dien op met enkele stukken brood.

Men kan ook een ei per persoon op de gekookte asperges leggen en zet de pot in de over tot de eieren gaar zijn.

Aardappelen op de wijze van Rioja – Patatas a la Riojana

1 kg aardappelen
100 ml olijfolie
150 ml water
250 gram varkenslende
2 teentjes look
10 peperkorrels
1 kleine chili peper
1 theelepel paprika
zout
chorizo
hard gekookte eieren

patatas-a-la-riojana

Schil de aardappelen en snij ze in stukjes of in dikke schijfjes. Verhit de olie in een pan en bak ze traag zonder de aardappelen bruin te laten worden.

Snij de varkenslende in stukjes en voeg ze bij de aardappelen en ga verder met bakken. Doe look, peperkorrels, chilipeper, paprika en het zout in de vijzel. Los op in het water en voeg het mengsel bij de aardappelen.

De in stukjes gesneden chorizo kunnen ook bijgevoegd worden. Zet een deksel op de pot en kook de aardappelen gaar in ongeveer 30 minuten. Laat de aardappelen 10 minuten rusten voor het opdienen en garneer met de hard gekookte eieren.

Spaanse gerechten – Aardappelen en groenten

Groenten zijn in Spanje zeer geliefd en ze gaan dikwijls vergezeld van lekkere sauzen. De meeste van die gerechten kunnen alleen gegeten maar zij kunnen ook vlees, gevogelte of vis vergezellen.

Spanjaarden willen hun groenten zeer gaar gekookt en zij gebruiken het kook vocht (met alle vitaminen en mineralen) bijna altijd voor de saus. Bijvoorbeeld, om groenten te sauteren gebruikt men olijfolie, doet er look bij en juist genoeg water om aanbakken te voorkomen.

Toeristen die enkel de Spaanse keuken kennen van uit de restaurants kunnen hier een verkeerd gedacht krijgen van het aardappel gebruik van de Spanjaarden. Er bestaat meer dan de fritten (patatas fritas) die men hier overal serveert. Hierna volgen een 10-tal recepten die dit kunnen bewijzen maar men kent er hier nog veel meer.