Category Archives: Muziek – flamenco electronica

Chambao

chambao

Chambao is een groep die haar eigen stijl heeft en dat is flamenca-electrónica. Deze stijl staat in Spanje bekend als Flamenco Chill. Zij zijn oorspronkelijk afkomstig van Málaga (Andalusië) maar hun muziek is een mengeling van flamenco en elektronische muziek.

Een chambao, in het Andalusisch, is een kampeertent om zich tijdens de dag tegen de zon te beschermen en later op de dag geeft het bescherming tegen de wind als men op het strand zit.

Geschiedenis

De loopbaan van Chambao begon toen de Nederlander Henrik Takkenberg drie mensen uit Málaga leerde kennen, María del Mar, Eledi en Dani en zij besloten om een groep te vormen die flamenco vermengde met elektronische muziek.

Hun eerste album, Flamenco Chill, werd direct een bestseller.

Hun tweede album, Endorfinas en la mente, zonder Henrik, bevestigde de groep in de muziek scene en zij behalen er een prijs voor, de Premio Ondas. Het eenvoudige, Ahí estás tú, werd een grote hit in Spanje en het werd de soundtrack voor een publicitaire spot voor Andalusië.

Hun derde album kreeg de naam Pokito a poko mee en van de oorspronkelijke leden bleef nog enkel La Mari over, de zangeres en de ziel van de groep.

La Mari

La Mari, hersteld van kanker, heeft meegewerkt aan het album van Ricky Martin MTV Unplugged waarop zij een duet heeft gezongen met Ricky Martin, Tu recuerdo.

Met het eenvoudige, Papeles mojados, hopen zij doorheen gans Europa door te breken. In dit laatste album vermengen zij weer flamenco met chill out en gebruiken zij Arabische klanken en teksten die dikwijls sociale wantoestanden aanklagen.

In 2008 werkten zij samen met de winnares van het 51ste Eurovisie Songfestival, Helena Paparizou.

Dit jaar werkte La Mari samen met de Andalusische groep La Guardia met het lied Cuando brille el sol.

Discografíe

* “Flamenco Chill” (2002) (met verscheidene artiesten).
* “Endorfinas en la mente” (2003)
* “Pokito a poko” (2005)
* “Caminando 2001-2006” (2006)
* “Con otro aire” (2007)
* “En el fin del mundo” (2009)
* Chambao (2012)
* Esencial Chambao (2013)
* 10 Años Around The World (2013)

De website van de groep kan je vinden op Chambao

Een voorbeeld van hun muziek kan je hierna vinden.