Category Archives: Nieuws – milieu

Spaanse problemen met water worden steeds maar groter

Er zijn meer dan 1.800 rivieren in Spanje. De meeste zijn relatief kort en bevatten slechts water in bepaalde periodes van het jaar. Droge rivierbeddingen zijn gewoon geworden en de Spaanse overheid legt de laatste jaren pijpleidingen aan van het noorden naar het droge zuiden.

Vijf van de grote rivieren in Spanje monden uit in de Atlantische Oceaan en enkele zoals de Tajo en de Duero, vloeien nog door Portugal voordat zij de oceaan bereiken.

Andere rivieren, inclusief de Ebro, hebben hun monding in de Middellandse Zee.

Veel rivieren irrigeren vruchtbaar land zodat men er groenten en fruit kan telen. De rivieren worden ook gebruikt om hydro-elektrisch centrales aan te drijven en in een aantal gevallen zijn het gewoon transportwegen.

De Tajo is de langste rivier op het Iberisch schiereiland en heeft een lengte van meer dan 1.000 km.

Hij ontspringt in de Sistema Ibérico bergen bij Madrid en stroomt dan langs Toledo voordat hij de Portugese grens overschrijdt en zo verder naar Lissabon stroomt waar hij in de oceaan uitmondt.

Er staan maar weinig dorpen en steden langs de rivier, met Toledo als de grootste stad, maar de rivier vloeit vooral langs rotsachtige valleien die ongeschikt zijn voor bouwprojecten.

Het water van de Tajo loopt nu in een serieus gevaar om op te drogen en dat is het resultaat van o.a. het transport van water met pijpleidingen naar de drogere regio’s waaronder Almeria en Murcia. Daarnaast lopen de temperaturen steeds meer en meer op waardoor er ook meer en meer verdampt.

Problemen in de delta

De Ebro delta, bij Tarragona, bevat een van Europa’s grootste draslanden maar dit systeem komt zwaar onder druk te staan door het oppompen van water dat men gebruikt voor de teelt van groenten, fruit en rijst.

Dammen op de rivier bemoeilijken het transport van slib tot in de delta wat een potentieel gevaar oplevert voor de Spaanse voedselproductie. Minder water en minder vruchtbaar slib vormen een potentieel gevaar voor de Spaanse economie.

Spanje zet geiten aan het werk bij de brandweer

Hongerige geiten helpen om de bosbranden in Spanje te bestrijden. Een proefprogramma zet de dieren in Girona in risicovolle gebieden aan het werk.

De Pau Costa Foundation regelt het programma en zij zeggen dat zij een eeuwenoude landbouwmethode voor brandbestrijding in ere hebben hersteld.

Het plaatselijke ras, dat zeer geschikt is voor het terrein, wordt naar een gebied gezonden om er het overgroeide kreupelhout af te grazen.

Deze methode geeft dus minder brandstof aan het vuur, het limiteert zo het gebied dat kan branden en brandweermannen hebben een duidelijke weg naar het vuur zodat zij dichterbij kunnen komen en zo het vuur meer effectief kunnen bestrijden.

Landbouwers genieten ook van deze methode want het geeft hun product een uniek verkooppunt.

Nieuwe vergunningen voor windmolenparken in de provincie Almeria

Er is een vergunning afgegeven voor de bouw van 38 nieuwe windmolenparken doorheen de provincie Almeria.  Veertien parken komen er bij in het Los Balazos windmolenpark in Seron, waar men al sinds 2010 wacht op de nieuwe turbines.

Het is al vijf jaar geleden dat de overheid in Almeria, ondanks tal van beloften om in hernieuwbare energie te investeren, nog nieuwe windmolenparken heeft goedgekeurd.

Dat er iets moest gebeuren staat vast want duizenden inwoners in de provincie hadden regelmatig stroomonderbrekingen te verwerken.

Als de geplande installaties geplaatst zijn zal er genoeg elektriciteit geproduceerd worden voor de energievoorziening van 700.000 woningen en dat is ruwweg de ganse bevolking in de provincie.

Er is tevens een besparing van een halve ton koolmonoxide uitstoot, een equivalent van 200.000 wagens die van de weg gehaald worden.

De brand in Doñana is volgens de politie onder controle

De brand die een deel van de kuststreek rond Moguer, Mazagon en Matalscañas in Huelva, inclusief een deel van het Nationaal Park  Doñana, verwoestte is nu onder controle.

Een leger van meer dan 200 brandweermannen slaagde er in om het vuur te stoppen nadat de wind ging liggen en de temperatuur daalde.  De drie epicentra zijn onder controle maar alle vlammen zijn nog niet gedoofd.

Volgens Juan Pedro Castellano, directeur van Doñana, is het nationaal park nu veilig en er is slecht een klein gedeelte getroffen.  Hij moest wel toegeven dat een naaldbos, dat dienst deed als buffer, verdwenen is.

Milieuactivisten kijken ook naar de goede kant van deze brand en is er nu een goed moment aangebroken om nieuwe aanplantingen te doen maar dan niet alleen met dennen en een bioloog van het park zegt dat als er een goede herfst komt het herstel zeer snel kan gaan.

Uiteindelijk werden er tijdens het weekend ongeveer 2.000 mensen geëvacueerd waarvan er nu nog altijd 500 in een tijdelijke accommodatie in Moguer en Almonte verblijven.  Dit is niettegenstaande vorige maandag werd aangekondigd dat iedereen terug naar huis kon gaan.

Het wordt steeds duidelijker dat de brand werd aangestoken en Susana Diaz, presidente van Andalucia, zegt dat de politie en specialisten van de brandweer alles in het werk zullen stellen om de daders te pakken.

Hierna staat een filmpje dat met een drone werd opgenomen.

Stranden in Murcia verliezen hun blauwe vlaggen door een milieuverontreiniging

De autonome deelstaat Murcia is dit jaar 19 van de 40 blauwe vlaggen kwijtgeraakt vanwege de milieuverontreiniging langs de stranden van de Mar Menor. Terwijl er in heel Spanje juist vlaggen zijn bijgekomen en het aantal dit jaar is gestegen naar 579 blauwe vlaggen voor de stranden, is dat aantal in Murcia dus bijna met de helft gedaald.

De reden daarvoor is het feit dat de Mar Menor door toedoen van de mens verontreinigt is waarbij vorig jaar de stranden bezaaid waren met schuim, groen spul en ander rotzooi waardoor het zeker niet aangenaam was om in het water te zwemmen. Daarnaast was er in 2016 sprake van het gebrek aan zuurstof in het water van de Mar Menor waardoor er een explosieve groei was van algen en het water groen gekleurd was.

De Mar Menor is een lagune in het zuidoosten van de regio van Murcia. De lagune is gescheiden van de Middellandse Zee door een strook land, La Manga del Mar Menor genaamd, die 21 km lang is en haar breedte varieert van 100 tot 1200 meter. De stranden van de Mar Menor behoren tot de gemeenten San Pedro del Pinatar, San Javier (Santiago de la Ribera, gedeelte van La Manga, Lo Pagan en The Cuarteros), Los Alcázares en Cartagena (Los Urrutias, Los Nietos en een gedeelte van La Manga).

Nu is het hopen dat na het verlies van de blauwe vlaggen, en de impact op het toerisme in deze regio, lijkt het erop dat de situatie aan het verbeteren is.  Daardoor hoopt men dat de stranden of in ieder geval een deel daarvan in 2018 weer de blauwe vlaggen zullen ontvangen.

Is een hongerige rups de oplossing voor de vernietiging van de plastieken zakjes

Sommige ontdekkingen komen er na jaren van zorgvuldig onderzoek en andere verschijnen plots door puur geluk.

In dit geval, Federica Bertocchini van het Instituto de Biomedicina y Biotecnología de Cantabria is in haar vrije tijd bijenhoudster.  Toen zij op een dag ontdekte dat haar bijenkorven besmet waren met rupsen die bekend staan als waxworms (geen Nederlands woord bekend) maar wij kennen een variant als snuitmotten.  Zij zijn liefhebbers van de was in de honingraten.

Zij reinigde haar bijenkorven van de rupsen en zij gooide zij in een plastieken zak.  Toen zij terugkwam waren er tal van gaten in de zak en de rupsen hadden hun weg naar buiten gevonden.

Met miljarden plastieken zakken die wij verbruiken is het haast onmogelijk om ze te vernietigen.  Tal van wetenschappers werken aan een oplossing om de zakken te vernietigen zonder het milieu te schaden en het is nu misschien mogelijk dat de oplossing per ongeluk gevonden is.

Alhoewel Federica normaal niet werkt met insecten of plastiek heeft zij nu beslist om dit verschijnsel te onderzoeken.  Was het een ongelukje dat de rupsen gaten in de plastiek maakten of kan er een methode uit gedistilleerd worden die het mogelijk maakt om zo plastiek te vernietigen.

Elke maal men rupsen van de grote waxmotten in een plastiek zak deed was de zak in twee tot drie uur verdwenen.  Dan heeft zij enkele rupsen geplet en dat papje smeerde zij op de zakken.  Het rare was dat deze zakken ook vernietigd werden.

Federica maakt nu deel uit van een groep biochemici in Cambridge en hun onderzoek richt zich nu op de vraag en het antwoord of er nu een echte oplossing gevonden is voor de vernietiging van de plastieken zakken en of het een toevalstreffer was die niet op grote schaal kan gebruikt worden.

 

Spanje blijft op de eerste plaats staan met 684 blauwe vlaggen voor zijn stranden en jachthavens

Spanje heeft in 2017 684 ‘blauwe vlaggen’ gekregen en daarmee heeft het land de meeste kwaliteitsvolle stranden in de wereld.

Spanje wordt op de lijst gevolgd door Griekenland, Frankrijk, Turkije, Italië en Portugal.

De jaarlijkse prijs is voor de kustgebieden die uitblinken met milieu-initiatieven,  proper strandwater en waar goede faciliteiten aanwezig zijn.

Spanje staat voor het dertigste opeenvolgende jaar aan de top van deze lijst, ondanks dat het nu 6 blauwe vlaggen minder heeft dan in 2016.

Van de 684 gekregen vlaggen gingen er 579 naar stranden, 100 naar jachthavens en vijf naar toeristische schepen.

De Comunidad Valencia kreeg in Spanje de meeste vlaggen met 129 gevolgd door Galicië (113), Catalonië (95) en Andalusië (90).

Vanaf 2019 worden er geen vervuilende voertuigen meer toegelaten in Barcelona

Vanaf 1 december 2019 mogen auto’s ouder dan 20 jaar het centrum van Barcelona en 40 gemeenten rondom de Catalaanse hoofdstad niet meer in vanwege de luchtverontreiniging. Vanaf 1 december dit jaar zal de nieuwe regel in principe al in werking treden maar alleen op die dagen dat vanwege de hoge verontreiniging er restricties plaatsvinden. Het doel van deze nieuwe en vergaande maatregel is om de luchtverontreiniging in enkele jaren met tenminste 30% terug te draaien.

Het is een van de vergaande nieuwe regels die de gemeente Barcelona en vertegenwoordigers van 40 gemeenten rondom de Catalaanse stad zullen gaan invoeren om de luchtverontreiniging terug te gaan dringen. Barcelona werd nog niet zo lang geleden samen met Madrid door de EU flink op de vingers getikt vanwege het veel te hoge stikstofdioxide gehalte in de lucht.

Volgens de berekeningen van de stad Barcelona zullen er door de nieuwe regel 106.018 voertuigen zijn die de stad niet meer in mogen en bij de de bestelbussen mogen er 22.049 de stad niet meer in.

Studies wijzen uit dat op dit moment jaarlijks 3.500 inwoners van het gebied voortijdig sterven als gevolg van de slechte luchtkwaliteit. Inwoners die hun oude wagen wegdoen en er geen nieuwe kopen, mogen gedurende drie jaar gratis van het openbaar vervoer gebruikmaken.

Experts waarschuwen voor een tsunami aan de kusten van Portugal en Spanje

Onlangs is er een nieuwe documentaire ‘La Gran Ola’ (De Grote Golf) op de mark gebracht waarin regisseur Fernando Arroyo een batterij specialisten aan het woord laat. En ze brengen geen geruststellende boodschap. Het uitgangspunt van de documentaire is de tsunami die de kusten van Spanje en Portugal zal overspoelen en we zijn volgens de makers op dat moment niet voorbereid.”

Mocht een muur van water de toeristische kustplaatsen van Spanje en Zuid-Portugal nu treffen, zou dat de dood van duizenden mensen kunnen betekenen stelt de documentaire. Ze vergelijkt het met de grote aardbeving uit 1755, die 10.000 dodelijke slachtoffers maakte, onder meer in Lissabon.

De reden is dat de Golf van Cádiz op een belangrijke tektonische breuklijn ligt – die van de Azoren tot Gibraltar loopt – wat de regio vatbaar maakt voor zeebevingen en daarop volgende vloedgolven. En die kunnen het Iberische schiereiland hard treffen.

In de documentaire,  die in première ging op het filmfestival van Málaga, komen heel wat wetenschappers aan het woord. Ze zijn vooral bezorgd over de afwezigheid van een systeem om het gevaar tijdig te detecteren, wat het mogelijk zou maken om mensen te evacueren uit de gevarenzones. “Het is een kwestie van tijd voor het gebeurt, dus we bereiden ons beter voor”, aldus Begona Perez, het hoofd van de dienst oceanografie van de Spaanse havens, en Luis Matias, een seismoloog van het Dom Luiz Instituut in Portugal.

TRAILER LA GRAN OLA from Twizé Films on Vimeo.

Spanje kreeg zijn laatste waarschuwing over de luchtverontreiniging

Spanje kreeg onlangs zijn laatste waarschuwing van de Europese Commissie omdat het zijn luchtvervuiling niet terugdringt.

Indien Spanje niet kan aantonen hoe zij binnen de twee maanden de Europese regelgeving wil toepassen dan volgt er een hoorzitting die de macht heeft om grote boetes uit te spreken.

In Spanje zijn er drie “zones voor luchtkwaliteit” die de normen overschrijden, een in Madrid en twee in Barcelona.

Volgens cijfers van het Europees Milieuagentschap is luchtverontreiniging jaarlijks in Spanje verantwoordelijk voor vermoedelijk 30.000 doden.

Inwoners roepen halt toe aan industriële projecten in Marina Alta:


Inwoners van de regio Marina hebben een petitie gelanceerd om hun omgeving te verdedigen tegen industriële projecten.

De buurtorganisaties van Vall de Polop, Barxell en Baradello vragen voor het nieuwe Generale Structureringsplan van Alcoy om de regio te beschermen en om te vermijden dat er nieuwe industrieterreinen en een stortplaats komen.

De groep is een campagne gestart om handtekeningen te verzamelen op de populaire website change.org met ongeveer al 2.000 namen geregistreerd.

Documentatie werd door de groepering toegevoegd en gepresenteerd aan het Generale Structureringsplan, ongeveer 500 pagina’s, gedetailleerd hoe Vall de Polop kan beschermt worden in zijn totaal maar ook specifiek hoe nieuwe constructies het rijke natuurlijke, culturele en traditionele karakter zouden bedreigen, waar de parklandschappen Mariola en Font Roja van afhangen.

De groepering zegt dat ze campagne zullen blijven voeren tot de raad bevestigd dat de stedelijke status van verzoeken worden voldaan en opgelost

Komen er in Madrid stadsbussen met een tuintje op het dak

De burgemeester van Madrid steunt een vernieuwend project dat tuintjes wil aanplanten op de daken van een aantal stadsbussen.

Het is een van de zes voorstellen die door een kleine groep stadsambtenaren werden voorgesteld om zo Madrid te transformeren naar een groen voorbeeld voor de rest van de wereld.

Er komen zelfvoorzienende tuintjes bovenop bushokjes en de kostprijs is ongeveer € 2.500 per stuk.  De eerste 130 tuintjes zullen verspreid over de stad geplaatst en op bussen die op de twee belangrijkste toeristische lijnen doorheen de stad rijden.

>Deze bustuintjes zijn niet uniek want het bedrijf PhytoKinetic heeft dezelfde soort bussen ontworpen voor Catalonië.  Maar de hoofdstad is de eerste om openbare fondsen ter beschikking te stellen voor een dergelijk project. 

Madrid staat ook op de voorgrond om nieuwe “slimme” milieuvriendelijke gebouwen te bouwen die hun eigen ecosystemen hebben en waarin de temperatuur geregeld wordt door geothermische oplossingen.

Veel van deze maatregelen komen voort door de slechte ervaringen die de hoofdstad had met lucht en verkeersvervuiling.  Daarom moest men zelfs een aantal wegen tijdelijk afsluiten om zo de luchtvervuiling te laten dalen.

Tuimelaars komen in conflict met de vissers

Grotere aantallen tuimelaars rond de Balearen verrukken dierenliefhebbers en toeristen maar zij alarmeren de vissers die op zee strijd moeten leveren tegen deze intelligentie dieren.

De Confederatie van de Vissers op de Balearen beweert dat de dolfijnen hun netten vernielen om zo de vangst van de vissers op te eten en de tuimelaars hebben al voor € 20.000 schade aangericht.  De vissers vragen daarom aan de overheid om steun om zo hun schade vergoed te krijgen.

Tuimelaars zijn vermaard om hun grote intelligentie en zij hebben het tweede grootste brein onder de zoogdieren, zij moeten enkel de mensen laten voorgaan.  Ondanks deze intelligentie worden zij beschouwd als een kwetsbare diersoort omdat zij regelmatig gedood worden tijdens de tonijnvangst en zij blootgesteld worden aan besmetting met zware metalen.

Een visverbod in de regio Andalusië

Er is een visverbod afgekondigd voor de ganse kustlijn van Andalusië en het is van kracht tot het einde van het jaar.  Het verbod is er gekomen om de sardine en de ansjovis te beschermen maar de vissers worden gesubsidieerd door de overheid van Andalusië.

Dat betekend dat de vissers financiële hulp krijgen om hun verlies te compenseren.  Zo krijgen de vissers € 100 per werkdag voor een schip en € 45 voor de bemanning.  Maar het akkoord voor de hulp dekt maar een periode van 15 dagen.  Daardoor is maar de helft van de maand gedekt en hebben de vissers geen inkomen voor de andere 15 dagen.

Het verbod heeft een effect op 32 boten in Estepona, Marbella, Fuengirola, Malaga en Caleta de Valez.  De schipeigenaars klagen dat het verbod geldig is in de belangrijkste maand voor de vissers in Malaga.

Tot hiertoe heeft de vissersvloot in de provincie 7.392.354 kilo gevangen terwijl de vangst in 2015 meer dan 10.000.000 kilo bedroeg.

Spanje blijft in gebreke met zijn waterzuivering en krijgt een enorme Europese boete

nejar

Spanje riskeert astronomische Europese boetes van minstens € 46,5 miljoen omdat het land er niet in geslaagd is om het afvalwater te zuiveren van 17 gemeentes en dorpen aan de Costa del Sol en de Costa Tropical.

De dreiging komt er nadat 5 jaar geleden het Europees gerechtshof de Spaanse overheid toe verplichtte om het afvalwater van 37 gemeentes te zuiveren in de plaats van het te lozen in rivieren en in de zee.

In de uitspraak van het Hof was toen te lezen dat “het gebrek aan een voldoende zuivering van het afvalwater een groot gevaar betekende voor de menselijke gezondheid, rivieren en het watermilieu”.

De Europese Commissie is het wachten beu omdat er nog altijd 17 gemeentes niet aangesloten zijn op enige vorm van waterzuivering en zij dus nog altijd het water bevuilen.

Daarom is er nu de boete van € 46,5 miljoen en een bijkomende € 171.217 per dag dat de benodigde infrastructuur het water niet zuivert.  Daarom moet de rechtbank nog een datum vaststellen om de bijkomende € 171.217 effectief van kracht te laten worden.

San Pedro de Alcantara, Estepona, Alhaurin el Grande, Coin en Nerja zijn de schuldige partijen, het zijn hun inwoners die het ongezuiverd water in de zee lozen.

De bouw van de waterzuiveringsinstallatie in Nerja begon in januari 2014 maar de werken liepen een enorme achterstand op en de installatie zou nu op zijn vroegste in werking treden in het midden van 2017.

In Estepona begonnen de werken in 2010 en het zou € 30,1 miljoen kosten.  Het project bleef in de ontwerpfase steken omdat er onvoldoende fondsen waren.  De installatie in Guadalhorce, dat het water van Coin, Alhaurin el Grande, Alora en Pizarra moest zuiveren is stilgelegd omdat er discussies aan de gang zijn tussen de overheid van Andalusië en het stadsbestuur van Màlaga.

De andere gemeentes in Andalusië die in overtreding zijn zijn Matalascañas, Isla Cristina, Tarifa en Barbate terwijl er ook problemen zijn in Galicië, Asturias, Valencia en op  de Canarische Eilanden.

Spanje is een lawaaierig land

lawaai

Volgens een recente studie moet 70% van de Spaanse bevolking dagelijks een geluidsniveau van meer dan 70 decibel (dB) verdragen. De wettelijke grenswaarde bedraagt 65 decibel (dB), alles daarboven kan de gezondheid beïnvloeden. Daarmee komt Spanje op de tweede plaats op de lijst te staan van de meest luidruchtige landen ter wereld.  Op de eerste plaats staat Japan.

De hoofdoorzaak van het Spaanse lawaai is het verkeer. Zo wordt geluidsoverlast veroorzaakt door vrachtwagens en motoren, maar ook door vliegtuigen en spoorwegen. Dit wordt meteen gevolgd door bouwplaatsen, discotheken, doe-het-zelvers (klussers) en recreanten, vooral in de zomer.

Te veel lawaai kan gezondheidsklachten veroorzaken, wat begint met slechthorendheid en vervolgens tot doofheid leidt. Andere verschijnselen zijn nervositeit, concentratieproblemen en problemen met de bloedsomloop, zoals hoge bloeddruk en hartritmestoornissen.

Deze problemen kunnen vermeden worden en ze zijn gemakkelijk te controleren:  Maar men moet er dan voor zorgen dat de grenswaarden in acht worden genomen. Maar daartoe ontbreekt het bij de verantwoordelijke politici aan gevoel en die wetens en willens geen afdoende maatregelen tegen geluidsoverlast treffen.

In tegenstelling tot de politici is de bevolking zich terdege bewust van het probleem: 87% van de Spanjaarden weet, dat men in een te luidruchtig land leeft.

De bewoners van Madrid hebben te maken met de meeste geluidsoverlast, de minste klachten komen uit het Baskenland en Galicië.

 

Onderzoekers in Elche hebben 19 lammergieren gevolgd

lammergier

Het Departement voor Toegepaste Biologie van de Miguel Hernandez Universiteit in Elche heeft hiervoor samengewerkt met de Universiteit van Lleida.  Het is de eerste grootschalige studie die gebruikt maakte van GPS technologie en waardoor gedetailleerde informatie over de meest bedreigde Europese gier kon verkregen worden.

De gieren werden gevolgd tussen 2006 en 2014 en het onderzoek leverde meer dan 66.000 GPS locaties op. Het onderzoek vond dat plaatselijke volwassen vogels een klein gebied, 63 vierkante kilometer, bewoonden maar zij deden dit met respect voor andere vogels.

Een andere vondst van de studie wees uit dat de gebieden waar zij naar voedsel zochten buiten de beschermde gebieden lag.  Dit is in alle geval een risico voor de dieren omdat zij buiten dit beschermd gebied giftig aas kunnen vinden.

In Spanje zijn er momenteel 130 broedpaartjes en dat maakt 60 procent uit van de ganse Europese populatie.

Met de studie en het onderzoek hoopt men om betere beslissingen te kunnen nemen om de soort beter in stand te houden.

Een elektrische wagen voor de Guardia Civil

guardia

De Guardia Civil kondigde op 10 november aan dat zij als hun aandeel in de bescherming van het milieu zij een eerste elektrische wagen hebben aangeschaft.  Zij moesten hierbij wel de afweging maken tussen de operationele beschikbaarheid van de wagen en de bescherming van het milieu.

De keuze viel op de Nissan Leaf en men zal de wagen vooral gebruiken op plaatsen waar er relatief weinig kilometers gereden worden zoals in havens en luchthavens.

Het eerste voertuig heeft vijf plaatsen en kost ongeveer € 20.000 met een bereik van 200 kilometer.  De wagen heeft enkel een elektrische aandrijving.

Veel Spanjaarden nemen hun eigen tas mee naar de supermarkt

draagtas

Volgens een enquête van 20Minutos maakt 87,5% van de ondervraagde Spanjaarden tegenwoordig gebruik van eigen zakjes en/of tassen. Vooral de vrouwelijke kopers in supermarkten gebruiken herbruikbare zakjes en tassen met 90,5% in vergelijking tot 84,4% van de Spaanse mannen.

Vroeger was dat wel anders toen men in de supermarkten zonder beperking plastic zakjes gaf om er zijn boodschappen in te doen. Sinds enkele jaren echter dient men te betalen voor de zakjes bij de supermarkten waardoor veel Spanjaarden hebben besloten herbruikbare zakjes en tassen te gaan gebruiken.

Sinds enkele jaren mogen supermarkten in Spanje niet zomaar gratis zakjes geven om de boodschappen in te doen. Op deze manier wordt de vervuiling flink teruggedraaid. Klanten hebben nog wel de mogelijkheid plastic zakjes te gebruiken maar moeten deze kopen voor enkele centen.

Het gebruik van alle plastic zakjes is in Spanje nog niet verboden maar men wil dat vanaf 2019 wel gaan doen. In Spanje rekent men al langere tijd een x-bedrag voor de zakjes om het gebruik van herbruikbare en stevigere tassen te stimuleren. Het is echter nog wel steeds mogelijk om gratis zakjes te krijgen in andere winkels, kledingzaken, restaurants, enz.

Slechts in de regio Catalonië is men bezig om een algeheel verbod in te gaan stellen op het gebruik van de milieuverontreinigende plastic zakjes of om overal een bedrag te gaan aanrekenen.

Onthoofde bizons in een natuurreservaat in Valencia

bizon

Minder dan een week nadat het alfa mannetje van een bizon kudde onthoofd was terug gevonden in een natuurreservaat in Valencia is een tweede bizon onthoofd terug gevonden.

De dood van de 600 kilo wegende Sauron, het hoofd van de recent geïntroduceerde kudde, hebben alarmbellen laten afgaan en nu hebben de Spaanse autoriteiten onder de leiding van Seprona, de afdeling van de Guardia Civil die zich bezig houdt met de natuur, het onderzoek naar zich toegetrokken.

De beide dieren werden onthoofd nadat zij gedood waren en geen van beide had kogelwonden.  Dat versterkt het idee dat zij door gif gedood werden en dat de hoofden als “trofee” werden meegenomen.

De mysterieuze feiten vonden plaats in het natuurreservaat Valedeserrillas bij Valencia.  Dit reservaat heeft een belangrijke rol gespeeld om de Europese bizon te herintroduceren nadat hij in het begin van de twintigste eeuw bijna was uitgeroeid.

Spanje heeft wel meer problemen met zijn wildbescherming.  Zo is er onlangs een beschermde bruine beer doodgeschoten in noord Spanje terwijl de politie in Asturië nog altijd de daders zoekt van de onthoofding van een aantal wolven.

UPDATE

Waar de onderzoekers in het begin er van uit gingen dat de dieren eerst vergiftigd werden wees verder onderzoek uit dat de dieren gestorven zijn door ondervoeding.

Daarom is de park directeur nu in beschuldiging gesteld voor onachtzaamheid en voor het zelf onthoofden van de dieren.