Category Archives: Nieuws – dieren

Een aantal honden werden gered van het dak van een gebouw

Een aantal verlaten honden werden in Almeria door agenten van de Guardia Civil van een dak gered.

Zij werkten hiervoor samen met hun collega’s van de lokale politie om zo de dieren te redden van het dak van een bouwvallig gebouw.

Sommige dieren waren  vastgebonden en alle honden hadden een tekort aan water, voedsel en andere basisbehoeften.  Verder hadden zij geen beschutting en waren zij omringd met vuil en uitwerpselen.

Het is onduidelijk over hoelang de dieren op het dak zaten maar het is wel duidelijk dat hun overlevingskansen zeer klein waren.

Bij de honden waren er vier potentieel “gevaarlijke” rassen en een puppy van slechts enkele weken oud met sneden in zijn oren.

De politie denkt dat de dieren gebruikt werden voor illegale hondengevechten want de volwassen dieren hadden allemaal zware verwondingen wat kan wijzen op hevige hondengevechten.  De politie is een onderzoek naar de daders gestart en zij riskeren nu serieuze straffen.

Momenteel verblijven de dieren in een opvangcentrum.

Deze zomer houdt de Guardia Civil in Almeria een campagne op Twitter  tegen dierenmisbruik en de hashtag hiervoor is #Yosipuedocontarlo. Zij vragen dat de inwoners melding maken van dierenmisbruik waarvan zij weten of waarvan zij getuige waren.

Spaanse regering gaat naar het Grondwettelijk Hof over de nieuwe wet op de Balearen

In 2016 besloot het Spaanse Constitutionele Hof dat autonome deelstaten het stierenvechten niet mogen verbieden. Dit gebeurde naar aanleiding van het verbod, uit 2012, op het stierenvechten in Catalonië. De Canarische Eilanden waren al eerder, in 1991, stierenvechtvrij.

Hierdoor is een absoluut verbod op het stierenvechten op de Balearen niet meer mogelijk, maar door bepaalde voorwaarden in de wet zijn ze nu zo goed als onuitvoerbaar. Hiermee verdwijnt het stierenvechten, zoals we het kennen, voorgoed op de Balearen, de Canarische Eilanden en Catalonië.

Maar daar wil de regering van Rajoy nu een stokje voor steken en de beslissing van de regionale regering van de Balearen ongeldig te laten verklaren.

Volgens de nationale regering mogen regionale overheden deze beslissingen niet nemen en mag dat alleen gebeuren in Madrid, door de huidige regering. Zo mag volgens Rajoy enkel de regering in Madrid beslissingen nemen over het “patrimonio cultural”.

Het einde van het stierenvechten is dus nog niet helemaal in zicht.

Geen stierengevechten meer op de Balearen

Het parlement van de Balearen heeft op 24 juli een wet goedgekeurd die het doden van een stier tijdens het spektakel verbiedt.  Het wetsvoorstel ging uit van de politieke partijen PSIB, Més per Mallorca en Podemos en werd aangenomen met 33 stemmen voor, 19 tegen en 2 onthoudingen.

Strikte regelgeving komt in voege om het stierengevecht te regelen en zo mag men de stier in geen geval nog pijnigen, er mag geen alcohol geschonken worden, personen onder de 18 jaar krijgen geen toegang meer en er mogen geen vlaggen gebruikt worden.

Gevechten mogen nog maar per stier 10 minuten duren en alles te samen is het beperkt tot 30 minuten.

Er komen dopingtesten voor het dier en voor de stierenvechters en de dieren moeten 48 uur in een afgesloten ruimte verblijven in de plaats van zoals vroeger in een donkere ruimte.  Zij moeten daarna direct overgebracht worden naar de plaats van het gevecht.

Er is een enorme kritiek op de nieuwe wet losgebarsten en sommigen zeggen dat ze niet “afdwingbaar” en zelfs “ongrondwettelijk” is.

Muziek ten dienste van asielhonden

2017 heeft al een enorme hit voortgebracht, Despacito van Luis Fonsi, en er is nu een aparte versie en een videoclip van gemaakt, “Tu Perrito”. Het liedje kreeg een andere tekst en het is een akoestische versie. De hoofdrolspelers in de clip zijn 12 honden die al een langere tijd in het asiel zitten.

Het is het opvangcentrum “los Acogidos de Lidia” dat achter dit liedje zit omdat zij een originele manier wilden gebruiken om 12 honden onder de aandacht van het grote publiek te brengen.

Dit initiatief heeft een groot succes want meerdere nationale kranten waaronder El Pais hebben over de video en de honden geschreven. Het is niet bekend of een of meer van de 12 hoofdrolspelers in de video zijn geadopteerd maar er is volgens Los acogidos de Lidia wel interesse voor hen.

Geniet hierna van “Tu Perrito”.

Het eerste Spaanse circus stopt met voorstellingen met wilde dieren

De Spaanse groep Infocircos heeft een historische akkoord met een eigenaar van een circus gesloten om twee leeuwen over te nemen.

Het AAP Primadomus Foundation Rescue Centre in Villena, Alicante,  dat werkt met Infocircos, hoopt dat dit het begin is van de volledige verwijdering van wilde dieren uit de Spaanse circussen.  Momenteel zijn er al meer dan 400 plaatsen waar circussen met wilde dieren niet toegelaten zijn.

In gans Catalonië zijn dergelijke circussen niet meer toegelaten en zes andere provincies plannen een dergelijk verbod in hun gebied.  Daarom geven dierenrechtenorganisaties zoals AAP aan circuseigenaars de mogelijkheid om een veilige opvang voor hun dieren te vinden.

De Stichting heeft voldoende ruimte om opvang aan deze leeuwen te geven en bij aankomst worden zij onderzocht door dierenartsen waarna zij voor een korte periode in quarantaine gaan.   Daarna gaan zij naar hun definitieve woonst.

De directrice van het opvangcentrum, Pilar Jornet, zegt dat “dit het eerste circus,  is dat zijn wilde dieren zo wil opgeven.  Volgens haar is dialoog de enige mogelijkheid om het probleem op te lossen.

Er is op de Balearen een nieuwe wetgeving op het dierenwelzijn

TKnoxB

Een nieuwe Wet op de Dierenbescherming is door de Raad van de Balearen goedgekeurd en zij legt strengere voorwaarden op aan toekomstige stierengevechten op Mallorca en de eilanden.

De wetgeving, waarvan de overheid hoopt dat zij voor de zomer wordt goedgekeurd, verbiedt het doden of het verwonden van de stieren.

Het gebruik van paarden is tijdens het stierengevecht verboden evenals de verkoop van alcohol aan de toeschouwers die minimum 18 jaar moeten zijn.

Het parlement zal nu gevraagd worden om de wet dringend goed te keuren en dan kunnen de stierengevechten nieuwe stijl deze zomer  al doorgaan.

Deze wet is een compromis tussen de PSOE, Mes en Podemos.

Stierengevechten waren al sinds vorig jaar op de Balearen verboden maar het Spaanse Grondwettelijk Hof vernietigde een gelijkaardige wet in Catalonië.  Daarom moest men op de Balearen op zoek naar een oplossing.

Technisch gezien laat de nieuwe wet het stierengevecht toe maar in feite is het stierengevecht verboden.

Er is een uitzondering op de wet en dat is Correbou de Fornalutx.  Deze jaarlijkse stierenloop is onder de nieuwe wet beschermd en daar zullen de 360.000 handtekeningen wel voor iets tussen zitten.

Het gaat terug beter met de Iberische lynx

Volgens een recent rapport van het Wereld Natuur Fonds (WWF) gaat het de goede kant op met de lynxen populatie in Spanje. In dat rapport staat onder andere dat sinds het begin van deze eeuw de aantallen zelfs verviervoudigd zijn tot 404 lynxen in totaal.

Het Wereld Natuur Fonds is blij met alle inspanningen rondom de populatie van de met uitsterven bedreigde lynxen  in Spanje. Gelukkig gaat het de goede kant op en neemt de populatie toe waardoor er op dit moment 404 lynxen zijn. Gedurende 2016 werden 12 lynxen dood gereden overreden wat nog steeds teveel is maar veel minder dan andere jaren. Daarnaast is men er in geslaagd om op de zwarte punten die bekend zijn het aantal aanrijdingen te verminderen. Aanrijdingen is de voornaamste reden van overlijden van lynxen.

Op dit moment zijn er dus 404 lynxen in Spanje en werden er in vorig jaar 36 lynxen geboren, het merendeel in de natuurgebieden van Andujar en Doñana in het zuiden van Spanje waar meer dan 270 exemplaren leven. In Guadalmellato (Córdoba) leven 61 lynxen, Guarrizas (Jaén) 48 lynxen en buiten Andalusië in de bergen van Toledo (Castilla-La Mancha) nog eens 14 lynxen die daar zijn uitgezet. Daarnaast zijn er nog meer gebieden met lynxen en leven deze dieren ook in delen van Portugal.

Meer informatie over de Iberische lynx kan je vinden op lynx.

 

Er werden meer mensen in 2016 gearresteerd voor dierenmishandeling

Seprona (Servicio de Protección de la Naturaleza) is een gespecialiseerde dienst van de Guardia Civil die zich uitsluitend bezighoudt met de conservatie van de natuur waaronder ook de dieren vallen, zowel de in het wild levende dieren alsook de dieren bij mensen thuis. De dienst werd in 1988 opgezet en opereert in principe in heel Spanje. Autonome deelstaten zoals het Baskenland en Catalonië die een eigen politiemacht hebben, zorgen ervoor dat ook zij speciale afdelingen hebben voor de bescherming van de natuur en dieren.

In 2016 hebben agenten van deze dienst 490 arrestaties verricht waarvan een deel van de gearresteerden de gevangenis is ingegaan. Het ging in deze gevallen om gevallen van dierenmishandeling van paarden, honden, varkens en katten maar er zijn ook gevallen met reptielen bekend.  Zij treden ook op tegen illegaal voorkomende hanen- en hondengevechten.

In de Spaanse wet staat dat dierenmishandelaars tot 18 maanden celstraf kunnen krijgen maar in de praktijk gebeurt dat helaas niet zo heel veel. Dit is dan het geval van een eerste overtreding waarbij men slechts zelden achter de tralies verdwijnt omdat het om een strafperiode gaat van minder dan twee jaar. Bij een tweede arrestatie kunnen celstraffen voorkomen van zes maanden of meer en deze worden door rechters wel vaker uitgevoerd.

Veel buitenlanders menen nog altijd dat alle Spanjaarden dierenmishandelaars zijn en hebben vaak geen goed woord over voor de Spanjaarden en de wijze hoe ze met dieren omgaan. Dat is echter niet helemaal terecht aangezien er steeds meer mensen zijn die willen dat de dieren beter beschermd worden. Uit een studie is gebleken dat zelfs 86% van de Spanjaarden wil dat er betere wetten komen om de huisdieren te beschermen. Daarnaast geven veel Spanjaarden (en natuurlijk lang niet allemaal maar dat is overal het geval) steeds meer om dieren en in het bijzonder huisdieren. Maar zoals altijd zitten er een aantal rotte peren tussen die zorgen voor negatieve berichtgevingen rondom mishandeling of het in de steek laten van huisdieren etc.

De eerste processierupsen van het jaar zijn weer opgedoken

Zij zijn er weer, in zuidelijk Spanje is het eerste nest van de processierups gezien en het haalt al direct het nieuws.

Onlangs werd in de lagere school Santa Cruz een nest van de processierups gevonden.  Waar de mot maar een dag in leven blijven de rupsen enkele weken in leven.  Het probleem met dit diertje is dat als zij zich in gevaar voelen zij hun haartjes kunnen “afschieten” en die zijn zeer gevaarlijk voor dieren en zeer irritant voor mensen.

Na de ontdekking van de nest heeft het schoolbestuur het bestuur van de gemeente Almuñecar ingelicht welke op zijn beurt gemeentepersoneel stuurde om de rupsen uit de naaldbomen te verwijderen.

Achtergelaten mama en haar tien puppy’s bij de dierenarts

Dikwijls is het al kommer en kwel wat wij hier neerschrijven maar soms is het nieuws zo hartverwarmend dat het plezant is om deze nieuwsblog bij te houden.

Als je de persoon dan nog kent die in het nieuws is gekomen dan kan het helemaal niet meer stuk en die hoofdrol in dit artikel is dan ook voor onze dierenarts, Ellen uit Turre.

De tweede hoofdrol in dit stuk is voor een galgo (windhond) die met een gebroken voorpoot de dierenarts 3,2 km ver de weg wees naar haar 10 puppy’s die in een verlaten wagen waren achtergebleven.

Men denkt dat het teefje door jagers achtergelaten is en men vond haar toen zij over de markt in Vera, Andalusië strompelde.

Een Engelse dame kon de windhond pakken en zij bracht het dier, dat vermoedelijk tussen de twee en de drie jaar oud is, voor een behandeling naar onze dierenarts.

Bij het onderzoek kwam aan het licht dat de hond melk produceerde en de eerste vraag die dan bij de Belgische dierenarts Ellen opkwam was, waar zijn de puppy’s.  Op dat moment waren de beestjes beslist niet ouder dan tussen de vijf en de zeven dagen oud.

Daarop besloten de beide dames om de diertjes te gaan zoeken maar de enige die wist waar de puppy’s waren was de gekwetste moederhond.

Daarop beslisten ze om de hond een halsketting en een lange lijn aan te doen en zij brachten haar, na een eerste verzorging, terug naar de markt en daarna was het gewoon het dier volgen.

Strompelend en traag ging de weg verder maar de hond bracht beide dames na een lange 3,2 km lange weg naar een verlaten auto waarvan een deur openstond en daar lagen ze, tien pasgeboren puppy’s op de achterbank van de wagen.

Zuidelijk Spanje is berucht voor zijn grote aantallen achtergelaten windhonden, die hier bekend zijn als galgos, omdat door een over kweek men zo de de grootste keuze voor de beste jachthonden wil verkrijgen.

Dierenarts Ellen zegt dat de winter voor het ras een zwaar seizoen is omdat veel eigenaars hun hond achterlaten en zij bij het begin van het jachtseizoen gewoon een nieuwe hond aanschaffen.

De windhond, die de naam Vera, naar het stadje waar zij gevonden is,  kreeg hersteld nog altijd in de dierenartspraktijk van Ellen Clinivet Turre waar zij met haar tien puppy’s nog altijd verblijft.

Wat haar gebroken poot betreft ziet de toekomst er goed uit, de breuk was niet oud en het was een schone breuk en haar herstel verloopt dus ook voorspoedig.  Het enige wat zij nu moet doen is eten, haar puppy’s eten geven en slapen.

Illegale dieren in de dierentuin

Door David M. Jensen (Storkk) – Eigen werk, CC BY-SA 3.0, Link

Een dierentuin op Palma riskeert vervolging omdat zij een groep dieren bezaten waarvoor zij niet de benodigde papieren bezaten.  Agenten van de Guardia Civil reageerden op een tip waarna zij twee inspecties in de S’Aranjassa zoo uitvoeren.  Tijdens deze inspecties kwam ook aan het licht dat vijf mangoesten konden ontsnappen.

De dierentuin had geen vergunning om deze mangoesten te bezitten maar ook voor drie schildpadden, twee kinkajou of rolstaartberen en een kapucijnaapje ontbraken de benodigde papieren.

De vermiste mangoesten ontsnapten in oktober en daardoor kregen zij een voorsprong van drie maanden voordat de overheid een zoektocht kon beginnen.

Ondertussen werd het kapucijnaapje overgebracht naar het Natura Park. Er is een speciale vergunning nodig om apen en dan vooral kapucijnaapjes te bezitten en deze aapjes worden beschouwd als de meest intelligente dieren op aarde.

Verboden spelletjes ontdekt in Spanje

Agenten van Seprona, de Servicio de Protección de la Naturaleza, een dienst van de Guardia Civil hebben op Palma 1.247 spelletjesdozen in beslag genomen omdat zij eitjes van van schaaldieren bevatten.

Volgens de politie ging het om twee spelletjes, ‘Triops’ en ‘Mundo Jurásico’ waarin de zoet water  krab gevonden werd. Op de doos werd er geen informatie gegeven over de soort krab of van waar zij afkomstig was maar onderzoek wees uit dat het om de Triops Longicaudatus ging, een diertje dat normaal enkel in Noord en Zuid Amerika voorkomt.

Eenmaal het diertje geïdentificeerd was wist men dat het een invasief diertje was dat de potentie heeft om zich snel te vermenigvuldigen en dat daardoor het evenwicht in de Spaanse wateren ernstig kan verstoren.  Daarna viel de beslissing dat de spelletjes uit de verkoop moesten gehaald worden.

Agenten ontdekten al snel dat er een groot aantal spelletjes al verdeeld waren over een aantal winkels op Las Palmas en dat zij daardoor de verdeellijst moesten hebben om de spelletjes in beslag te nemen.

278 dozen werden in winkels ontdekt en 969 dozen lagen nog in de magazijnen.  Men hoopt dat men uiteindelijk de meerderheid van de spelletjes in beslag genomen heeft.

Het binnenbrengen van invasieve diersoorten is een groot probleem voor Spanje en de rest van Europa en iedereen die betrapt wordt riskeert een gevangenisstraf van 24 maanden, een boete en een verbod om handel te drijven gedurende 3 jaar.

Tuimelaars komen in conflict met de vissers

Grotere aantallen tuimelaars rond de Balearen verrukken dierenliefhebbers en toeristen maar zij alarmeren de vissers die op zee strijd moeten leveren tegen deze intelligentie dieren.

De Confederatie van de Vissers op de Balearen beweert dat de dolfijnen hun netten vernielen om zo de vangst van de vissers op te eten en de tuimelaars hebben al voor € 20.000 schade aangericht.  De vissers vragen daarom aan de overheid om steun om zo hun schade vergoed te krijgen.

Tuimelaars zijn vermaard om hun grote intelligentie en zij hebben het tweede grootste brein onder de zoogdieren, zij moeten enkel de mensen laten voorgaan.  Ondanks deze intelligentie worden zij beschouwd als een kwetsbare diersoort omdat zij regelmatig gedood worden tijdens de tonijnvangst en zij blootgesteld worden aan besmetting met zware metalen.

Málaga wil over 3 jaar geen asieldieren meer doden

De gemeenteraadsleden van de Partido Popular en Ciudadanos in Málaga zijn het met elkaar eens geworden dat vanaf 2019 er geen honden en katten meer gedood zullen worden in de overvolle asiels. Het laten inslapen van op straat gevonden honden en katten gebeurt in Spanje nog dikwijls omdat de dieren soms te ziek of te oud zijn om verder te leven of omdat de asiels overvol zitten en er simpelweg geen plaats genoeg is.

Als het goed is zal vanaf 2019 geen enkele in een asiel opgevangen hond of kat in Málaga meer worden gedood. Er zal dus geen “sacrificio” meer plaatsvinden om plaats te maken voor andere dieren.

Er is nu door de gemeenteraadsleden in Málaga afgesproken dat er in alle gevallen een oplossing gezocht moet worden voor de opvang van een hond of kat die in een asiel is opgenomen. Zo moeten er meer manieren komen om de honden en katten ter adoptie af te geven en zouden er meer financiële middelen moeten komen om dat proces te bekostigen. Op dit moment heeft men voor de komende jaren een budget afgesproken van 1,7 miljoen euro maar kan dit eventueel verhoogd worden naarmate de streefdatum in 2019 zal naderen.

Een boete voor de organisatoren van een stierengevecht op de Balearen

De organisatoren van een stierengevecht, wat bijgewoond werd door de minderjarige dochter van een prinses, hebben een boete gekregen van € 20.000 omdat zij een minderjarige in het gebouw hebben toegelaten.

Victoria, de 15-jarige dochter van prinses Elena, zuster van de Koning, werd tijdens de zomer gefilmd toen zij aanwezig was in de arena van Palma.  Daarmee was het bewijs geleverd dat de organisatoren personen onder de 16 jaar hebben toegelaten tot het stierengevecht.

Ongeveer 150 kinderen hebben het gevecht gezien en de boete was de hoogst mogelijke.  De boete komt op een slecht moment omdat het eeuwenoude stierengevecht zwaar onder vuur ligt en het door meer en meer mensen wordt beschouwd als een manier van het folteren van dieren.

Het stierengevecht is nu verboden op de Balearen en dat verbod kreeg de steun van enkele politieke partijen waaronder Mes, Podemos en de PSOE.  Men veronderstelde dat het stierengevecht van deze zomer het laatste seizoen in de geschiedenis was.

Maar een recente uitspraak van het Spaanse hooggerechtshof maakt alles twijfelachtig.  Het hooggerechtshof vernietigde het verbod op het stierengevecht dat in Cataloniê in voege was.

Gemeente Tarragona zet privé-detectives in tegen hondenpoep

honden

De gemeente Tarragona zet privé-detectives in om zo de eigenaren van poepende honden op de bon te kunnen slingeren. Het inhuren van de poep-detectives vormt onderdeel van het gemeentelijke plan “Me comprometo con Tarragona” en is bedoeld om de hoeveelheid  hondenpoep drastisch te verminderen. Volgens de gemeente is het inschakelen van deze personen goedkoper en sneller dan het achterhalen van het DNA in de poep. De detectives zijn afgelopen maandag met hun werk begonnen.

In Spanje hebben al veel gemeentes een databank opgezet met daarin het DNA van de honden die in de gemeente wonen. Deze wordt dan gelinkt met de gegevens van de eigenaar waarna men de honden kan achterhalen door uit de gevonden hondenpoep het DNA te halen. Dat is een duur (het baasje betaalt de kosten meestal) en langzaam traject om de eigenaar van de poepende te achterhalen.

De gemeente Tarragona denkt nu dat ze een betere, goedkopere en snellere oplossing hebben gevonden door privé-detectives in te zetten. Deze poep-zoekers zoeken de straten af op zoek naar poepende honden waarna daar een foto van gemaakt wordt mocht de eigenaar besluiten het goedje niet op te ruimen. Op die foto staan dan afgebeeld de hond, het baasje, de datum, plaats en tijd.

De privé-detectives moeten daarna de eigenaars opzoeken en de informatie aan de gemeente doorgeven die daar dan wat mee kan gaan doen zoals hen een waarschuwing geven of meteen een bekeuring, welke kan oplopen tot 300 euro.

Volgens de gemeente is het een drastische manier om het probleem van de hondenpoep aan te pakken maar andere manieren om de eigenaren van de honden een beetje meer op te voeden zijn niet gelukt.

Weliswaar is er een steeds groter deel van hondeneigenaren die wel de poep van hun geliefde huisdier opruimen maar er zijn er nog steeds genoeg die dat niet doen.

138.000 dieren worden jaarlijks in Spanje in de steek gelaten

hond

Het achterlaten van een hond of kat is nog steeds een groot probleem in Spanje.  Zo worden er jaarlijks 137.831 dieren door hun baasjes in de steek gelaten, een aantal wat tussen 2008 en 2014 ongeveer gelijk bleef maar dat vreemd genoeg in 2015 iets daalde.

Dit betekent dus dat er dagelijks 378 dieren op straat worden gezet alsof het oud vuil is. In sommige gevallen kan een hond of kat weer teruggebracht worden naar de familie (die het dier kwijt was) terwijl in de meeste gevallen de huisdieren een nieuwe familie vind.

Daar waar de crisis en de financiën de afgelopen jaren nog de belangrijkste reden waren om een huisdier in de steek te laten is dat nu veranderd naar het gedrag van een dier wat voor 15% van de mensen de reden is voor het wegdoen van hun hond of kat. Dat is hetzelfde percentage als onverwachte en ongewenste geboortes met 15% als reden gevolgd door het gebrek van financiële middelen om een huisdier te onderhouden met 12%. Het einde van het jachtseizoen is in 10% van de gevallen de reden voor het in de steek laten van een hond en het verhuizen of naar een ander land vertrekken in 9% van de gevallen.

Wat doet men in Spanje met al deze in de steek gelaten huisdieren?

De opvangcentra zitten propvol en hebben bijna allemaal een overcapaciteit waardoor er eigenlijk geen nieuwe in de steek gelaten dieren meer bij kunnen. Het grootste deel van de opgenomen dieren vind via adoptie een nieuwe familie (44%) gevolgd door die dieren die dankzij de microchips en het delen van foto’s via de sociale media weer bij hun baasjes terecht komen (20%). Een ander deel blijft gedurende korte of lange tijd in een opvangcentrum (14%) totdat er een familie gevonden wordt maar helaas wordt er ook een deel vanwege ziektes, ouderdom of andere redenen zoals overcapaciteit geëuthanaseerd (10%).

Daarnaast merken opvangcentra in heel Spanje dat vanwege de economische crisis veel mensen niet meer financieel kunnen bijdragen waardoor de opbrengsten van giften etc. met zeker 30% zijn gedaald. Een gebrek aan vrijwilligers hebben de opvangtehuizen in Spanje niet en dat is dan weer positief nieuws.

Het Spaans Grondwettelijk Hof van Spanje vernietigt Catalaans verbod op stierenvechten

toro

Het Grondwettelijk Hof van Spanje heeft donderdag het wetsartikel geannuleerd dat het houden van corrida’s in Catalonië verbiedt, zo is uit gerechtelijke bron vernomen. Het hof meent dat het verbod de bevoegdheden van de regio overschrijdt.  Deze Catalaanse wet was goedgekeurd met 68 stemmen voor een verbod, 55 tegen en 9 onthoudingen.

“Catalonië is bevoegd om de spektakels te reglementeren en de dieren te beschermen (…) maar stierenvechten maakt deel uit van het culturele erfgoed” van Spanje, een bevoegdheid van de Spaanse staat, zo legde de bron de motivering van het arrest uit.Catalonië had het houden van corrida’s op zijn grondgebied vanaf 1 januari 2012 verboden.

De beslissing van het Grondwettelijk Hof zal wellicht felle reacties uitlokken van dierenbeschermingsactivisten en van Catalaanse separatisten. De onafhankelijkheidskoorts blijft stijgen in deze regio van 7,5 miljoen inwoners. Het stierenvechten werd in 2015 op de lijst van het “immateriële cultureel erfgoed” van Spanje geplaatst.

Circussen zijn niet meer toegelaten in de regio Valencia

De regionale overheid van Valencia heeft onlangs een wet goedgekeurd die wilde dieren verbiedt in circussen.

Het verbod is opgenomen in de bestaande wetgeving op het houden van dieren.  Het verbod volgt op een voorstel in het Valenciaans parlement dat unaniem werd goedgekeurd door de vijf aanwezige partijen.

De regionale parlementsleden vonden dat het gebruik van wilde dieren in een circus niet gerechtvaardigd was en dat hun aanwezigheid geen educatieve, milieu of economische waarde heeft.  Circussen met deze dieren vertegenwoordigen een ouderwetse visie die geen respect heeft voor de natuur en het gedrag van levende wezens.

Met dit verbod volgt de regio Valencia het voorbeeld van Catalonië waar sinds juli 2015 geen circussen met wilde dieren meer zijn toegelaten.

Momenteel zijn er nog 40 circussen actief in Spanje die rondtrekken met olifanten, leeuwen, zeehonden, paarden en honden maar in 170 steden zijn zij nu al niet meer welkom.

Hulp voor aangespoelde zeedieren

equinac

Sinds Equinac de toelating kreeg van het Milieu departement van de regionale regering in Almeria om aangespoelde dieren op te halen van het strand is dit een groot succes gebleken.  Equinac is een vereniging die werkt met vrijwilligers.

Tot zover heeft Equinac dit jaar al 70 dieren opgehaald, meestal schildpadden en dolfijnen.  .

Maar de vrijwilligers, wier doel enkel is om het dier te redden en terug in zee te plaatsen, klagen dikwijls dat de vinders van de dieren niet weten wat ze moeten doen en dat zij daardoor meer schade dan goed veroorzaken.

Volgens de vereniging kan men het beste, als men een dier op het strand vindt, gewoon het noodnummer 112 bellen.  Die dienst weet van het bestaan van de vereniging en zij nemen direct contact op met Equinac.  De vrijwilligers nemen dan op hun beurt contact met de vind(st)er op en zij zeggen dan wat de vinder moet doen.

Het is heel belangrijk om die dieren niet meer aan te raken dan strikt noodzakelijk is en dan volgt men de instructies van de expert.  Neem a.u.b. geen selfies en stuur gewone kijkers (ramptoeristen) weg.