Category Archives: Nieuws – folklore

Spaanse regering gaat naar het Grondwettelijk Hof over de nieuwe wet op de Balearen

In 2016 besloot het Spaanse Constitutionele Hof dat autonome deelstaten het stierenvechten niet mogen verbieden. Dit gebeurde naar aanleiding van het verbod, uit 2012, op het stierenvechten in Catalonië. De Canarische Eilanden waren al eerder, in 1991, stierenvechtvrij.

Hierdoor is een absoluut verbod op het stierenvechten op de Balearen niet meer mogelijk, maar door bepaalde voorwaarden in de wet zijn ze nu zo goed als onuitvoerbaar. Hiermee verdwijnt het stierenvechten, zoals we het kennen, voorgoed op de Balearen, de Canarische Eilanden en Catalonië.

Maar daar wil de regering van Rajoy nu een stokje voor steken en de beslissing van de regionale regering van de Balearen ongeldig te laten verklaren.

Volgens de nationale regering mogen regionale overheden deze beslissingen niet nemen en mag dat alleen gebeuren in Madrid, door de huidige regering. Zo mag volgens Rajoy enkel de regering in Madrid beslissingen nemen over het “patrimonio cultural”.

Het einde van het stierenvechten is dus nog niet helemaal in zicht.

Geen stierengevechten meer op de Balearen

Het parlement van de Balearen heeft op 24 juli een wet goedgekeurd die het doden van een stier tijdens het spektakel verbiedt.  Het wetsvoorstel ging uit van de politieke partijen PSIB, Més per Mallorca en Podemos en werd aangenomen met 33 stemmen voor, 19 tegen en 2 onthoudingen.

Strikte regelgeving komt in voege om het stierengevecht te regelen en zo mag men de stier in geen geval nog pijnigen, er mag geen alcohol geschonken worden, personen onder de 18 jaar krijgen geen toegang meer en er mogen geen vlaggen gebruikt worden.

Gevechten mogen nog maar per stier 10 minuten duren en alles te samen is het beperkt tot 30 minuten.

Er komen dopingtesten voor het dier en voor de stierenvechters en de dieren moeten 48 uur in een afgesloten ruimte verblijven in de plaats van zoals vroeger in een donkere ruimte.  Zij moeten daarna direct overgebracht worden naar de plaats van het gevecht.

Er is een enorme kritiek op de nieuwe wet losgebarsten en sommigen zeggen dat ze niet “afdwingbaar” en zelfs “ongrondwettelijk” is.

Het verbod op het houden van een stierengevecht is verboden

stierengevecht

Een rechtbank  in San Sebastian heeft het verbod op het houden van stierengevechten in Illunbe opgeheven en daardoor kunnen ze nu daar terug door gaan.

Het verbod was in voege gekomen toen de politieke partij Bildu de gemeenteraad controleerde.  De rechtbank besliste nu dat de gemeenteraad zijn bevoegdheid had overschreden en de beslissing komt er slechts enkele weken nadat het Spaanse Hooggerechtshof de beslissing vernietigde op het verbod van stierengevechten in Catalonië.

Het verbod was er gekomen als een onderdeel van een beheersovereenkomst van het Donostia Arena complex, een plaats waar de plaatselijke arena was opgenomen.  De overeenkomst stipuleerde duidelijk dat er een verbod van kracht was op het houden van activiteiten zoals stierengevechten, hanengevechten en hondengevechten.

Er werd in San Sebastian geen enkel stierengevecht gehouden toen  Bildu tussen 2012 en 2015 aan de macht was maar nu de PNV aan de macht is zijn ook de eerste stierengevechten gehouden.

Een andere rechtbank in dezelfde streek verbood een volksraadpleging die op 19 februari 2017 zou gehouden waarin de bevolking zich zou kunnen uitspreken tussen voor of tegen het stierengevecht.

Eeuwenoud Spaans stierenfeest afgeschaft

Na jaren van protest is er aan één van de oudste stierenfeesten van Spanje een einde gekomen. Op dinsdag 13 september zal het traditionele Toro de la Vega voor het eerst niet gehouden worden.

Toro de la Vega dateert uit de middeleeuwen en op het feest werd een stier  met lansen gedood nadat het opgejaagd werd door honderden mannen te voet en te paard.

Vorig jaar protesteerden in Madrid meer dan 100.000 mensen tegen Toro de la Vega.  In mei besloot de regering van de deelstaat Castilië en León eindelijk dat er een einde moest komen aan het publiekelijk doden van de stier en dat gebeurde dankzij de nationale en internationale druk.

Dit jaar zal Toro de la Vega vervangen worden door een stierenren waarbij de stier niet verwond of gedood mag worden.  Maar een aantal bewoners van Tordesillas willen de stier toch doden en zij roepen iedereen op om de wet niet te respecteren.

Een verplichte siesta in een Spaans dorpje

Alhoewel Spanje bekend staat voor zijn siëstas, was dat nooit een officieel moment. Nu komt daar verandering in.

Joan Faus Vitoria, de burgemeester van het Spaanse stadje Ador in Valencia, voert nu officieel een rustmoment in tussen 14u en 17u in de namiddag. Dat betekent dat kinderen drie uur lang niet meer op straat mogen spelen en dat volwassenen zo stil mogelijk moeten zijn.

In Spanje is de siësta nog steeds een belangrijke traditie. Tussen 14u en 17u is het het warmste moment van de dag. Een groot deel van de bevolking geniet daarom van een middagdutje.

Komen de stierengevechten terug?

Nadat het stierengevecht twee jaar geleden in Catalonië verboden werd bestaat nu de kans, door een nieuwe wet in de Spaanse senaat,  dat het stierengevecht terug naar Catalonië komt.

De commissie Cultuur van het parlement gaf reeds groen licht aan de tekst waarin het stierengevecht wordt uitgeroepen tot Immaterieel Cultureel Erfgoed.  Dit is een voorstel van de conservatie Partido Popular.

Volgens de PP zal de nieuwe wet een wet zijn die door iedereen en voor iedereen is.  Zij gaan terug op het gegeven dat een manier van leven moet bewaard blijven en moet kunnen leven op een wijze die door gans de wereld wordt beschouwd als typisch Spaans.

Volgens de Catalanen komt deze wet te laat omdat het Catalaans parlement reeds een wet stemde die het stierengevecht verbood en dit verbod ging in op 1 januari 2012.