Category Archives: Nieuws – huisdieren

Vanaf 2018 mogen de oren en de staarten van honden niet meer verwijderd worden

Een Europese wet moet de verminking van honden in Spanje tegen gaan.

De wrede praktijk om de staarten en de oren van jachthonden te verwijderen gebeurt in Spanje al tientallen jaren en de laatste jaren kwam er nog een nieuw soort verminking bij.  Zo is de laatste trend om de stembanden van de honden te verwijderen om het blaffen tegen te gaan.

Veel van deze verminkingen worden uitgevoerd door de jagers zelf met een scheermesje of een ander scherp mes.

Veel van deze verminkte dieren lijden pijn, of ze hebben infecties en andere gezondheidsproblemen door het gebrek aan kennis of een gebrek aan kwalificaties van hun eigenaar.

Tot onlangs kwamen de Seprona agenten (dierenpolitie van de Guardia Civil) niet tussenbeide voor een dergelijke verminking. Er werden in 2016 wel 414 personen gearresteerd voor wreedheid tegenover dieren.

In de provincie Huelva is er al langer een verandering aan de gang en zo lopen er hier 12 zaken tegen 30 jagers omdat zij de oren en de staarten van meer dan 1.000 honden hebben verwijderd.

Deze zaken brachten duizenden mensen op de been voor een protest tegen deze zaken.  Zij verdedigden de traditie en zij beweren dat de jagers voldoende ervaring hebben in het couperen en dat zij zo de chirurgische vaardigheden van een dierenarts evenaren.

Twee personen, een in de provincie Valencia en een in de provincie Huelva gaven toe dat zijzelf de stembanden van honden hadden verwijderd en zij waren de eersten die een gevangenisstraf opliepen.

De Europese Conventie voor de Bescherming van Gezelschapsdieren komt nu in Spanje snel in voege en dat is een grote stap in de bescherming van de dieren en de bestraffing van diegenen die dieren mishandelen.

Deze wetgeving kwam al in voege in Frankrijk in 1987 maar ze werd eerst geratificeerd door de Spaanse senaat in maart van dit jaar, ze komt dus in voege vanaf 2018.

Momenteel hebben slecht zeven van de zeventien autonome regio’s een wetgeving die sancties voorziet voor diegenen die oren en staarten van honden verwijderen, de rest laat dit toe maar zij vragen dat de verwijdering wordt uitgevoerd door een dierenarts.

Tijdens de ratificatie wrong de Partido Popular zich in alle bochten omdat zij jagers wilden uitsluiten van de wet.  De reden dat zij vonden dat jagers een toelating moesten krijgen om de staarten te verwijderen was hallucinant.  Als jagers achter een hond aanlopen die nog een staart heeft dan doet dit pijn bij de jager doordat de staart zich gedraagt als een zweep.

Verslagen van de Officiële Vereniging van Dierenartsen bevestigen dat de honden waarvan de oren en de staart verwijderd is hevige pijn lijden.

Man schiet hond neer met pijl en boog

Foto: Guardia Civil

Volgend op een klacht in Alcalà de Xivert,regio Valencia, arresteerden agenten van de Guardia Civil een man die een hond neerschoot met pijl en boog.

Het dier werd door zijn eigenaar in een plas bloed terug gevonden en hij ging direct met het dier naar de dierenarts.  Daar ontdekte men met behulp van Röntgenstraling dat er een pijlpunt in het lichaam van de hond aanwezig was die zoveel schade had aangericht dat een operatie noodzakelijk was.

Agenten gingen op onderzoek uit en zij ontdekten in een nabijgelegen boerderij een 38-jarige man  die de hond had neergeschoten toen het dier over zijn land liep.

Hij werd onmiddellijk gearresteerd en zal beschuldigd worden van wreedheid en mishandeling van een huisdier.

De gewonde hond geniet ondertussen van een voorspoedig herstel.

Agenten van de Guardia Civil met een hart voor dieren

Agenten van de Guardia Civil patrouilleerden over de AL-3106 in Almeria toen zij een bange en gedesoriënteerde Yorkshire terrier op de weg zagen.

Het dier zat voor een wagen die aan een kruispunt gestopt was en zij slaagden er in om de bestuurder te waarschuwen om niet verder te rijden.

Zij namen de hond mee naar het politiekantoor van de lokale politie in Nijar om te kijken of het dier gechipt was maar dat was niet het geval.  .

 

Een agent gaf het water en voedsel en hij besliste ter plaatse om het te adopteren en om alles officieel te maken met een chip en alle papierwerk.

Er komen stranden in Marbella waarop honden toegelaten zijn

De Andalusische overheid heeft de toelating gegeven dat er twee stranden in Marbella komen waarop honden toegang hebben.  Volgens het stadsbestuur is er een steeds groter wordende vraag naar dergelijke stranden en zij gaan daar nu op in.

De stranden waarop honden toegang hebben liggen wel in zones die minder populair zijn bij de andere strandgangers zodat zij die enkel rustig willen zonnen niet met de dieren in aanraking komen.

Eigenaars van de honden moeten er wel voor zorgen dat de dieren altijd onder controle staan, dat zij hun vaccinaties hebben gehad en dat zij de hondenpoep van hun huisdier opruimen.

De stranden openen in El Pinillo in Marbella en in Ventura del Mar in Nueva Andalucia.

Er zijn 20 miljoen huisdieren in Spanje officieel geregistreerd

Volgens gegevens van de Asociación Madrileña de Veterinarios de Animales de Compañía (AMVAC) zijn er 20 miljoen ingeschreven huisdieren in Spanje. De gegevens moeten wellicht ruim geïnterpreteerd worden omdat er in Spanje een verplichting is om huisdieren als honden en katten van een chip te voorzien maar helaas doen veel “eigenaren” dat niet waardoor het aantal honden zonder chip en al helemaal katten zonder chip erg hoog is en deze dieren niet als geregistreerd staan.

Van het aantal ingeschreven huisdieren (mascotas) is de grootste groep de honden waarvan er 5.147.980 wonen in Spanje, 21,9% van het totaal aantal huisdieren. 63% van dit aantal zijn rashonden waarbij de yorkshire terrier blijkbaar de favoriet is bij de Spanjaarden. Deze kleine hond wordt gevolgd door de Duitse herdershond (pastor alemán), maltezer (bichón maltés), chihuahua en de labrador retriever. Ongeveer de helft van de Spaanse huishoudens heeft liever een kleine hond die minder dan 10 kilo weegt als gezelschapsdier.

Naast honden zijn er ook veel katten die als huisdier in de gezinnen zijn. In Spanje zijn er 2.265.980 katten ingeschreven bij de dierenartsen. Het aantal katten welke als huisdier leven is het afgelopen jaar afgenomen en slechts 20% van alle katten is een raskat. De meest geliefde katten zijn de siamees en de perzische kat.

De grootste groep huisdieren in Spanje zijn echter niet de honden of de katten maar de vogels en daarvan zij er 5.320.000 ingeschreven bij de dierenartsen.

Verder zijn er nog vissen waarvan er inmiddels zo’n 3.950.000 een plaatsje  in huis of in de tuin gevonden hebben. Daarnaast zijn er 2.030.000 “andere” huisdieren waaronder reptielen, schildpadden, slangen, spinnen, hamsters, fretten, konijnen etc.

Het hebben van een of meerdere huisdieren kan duur uitvallen. De honden worden als duurste huisdier gezien waarbij deze jaarlijks gemiddeld 814 euro kosten, een 2,23 euro per dag. Katten hebben volgens de gegevens een kostenplaatje van 537 euro per jaar of 1,47 euro per dag terwijl de overige huisdieren gemiddeld 376 euro per jaar kosten of 1.03 euro per dag.

 

Spaanse Ebola verpleegster daagde de overheid voor de rechter

In oktober 2014, de Spaanse hulpverpleegster Teresa Romero werd het eerste ebola slachtoffer buiten West Afrika.

Zij was een verpleegster in het Carlos III hospitaal in Madrid in zij hielp in de verpleging van twee Spaanse missionarissen die contact hadden gehad met de ziekte maar toen een missionaris stierf werd zij onderzocht en ontdekte men dat zij ook het virus had opgelopen.

Terwijl zij de best mogelijke behandeling ontving en zij uiteindelijk ook herstelde van het virus, werd haar hond Excalibur, bestempeld als een mogelijke drager van het virus en liet de overheid het dier inslapen.  Dit gebeurde ondanks het verzet van Pacma, een politieke partij die opkomt voor de de rechten van de dieren, en van sommige wetenschappers  die vonden dat het dier nog van nut kon zijn bij een aantal tests.

Na haar herstel en met de steun van haar echtgenoot daagde zij het Spaans Ministerie voor de Volksgezondheid voor de rechter en zij vroeg een schadevergoeding van € 150.000 voor het verlies van  Excalibur.  De uitspraak van het Hooggerechtshof was een serieuze teleurstelling, niet alleen komt er een geen schadevergoeding maar moet zij opdraaien voor alle gerechtskosten.

Pacma is nu een actie gestart die moet voorkomen dat er nog meer dieren moeten inslapen voor er een zekerheid is van een besmetting.

 

Hondeneigenaars moeten in de provincie Malaga het DNA van hun hond laten registreren

Het bestuur in Malaga moet nog de laatste stappen zetten in hun plan dat hondeneigenaars die de hondenparken in de provincie willen gebruiken verplicht om het DNA van hun huisdier te laten registreren.

De database die men zo wil aanleggen zal toelaten om de eigenaars die de hondenpoep van hun huisdier niet opruimen op te sporen maar daarnaast zal men ook de eigenaar kunnen opsporen van een verloren gelopen hond.  Een derde voordeel is dat eigenaars die hun hond op straat dumpen  kunnen gevonden worden en zo een gepaste boete kunnen krijgen.

Het programma dat in april moet opstartten zal toelaten dat huisdieren die in het systeem opgenomen zijn toegang hebben tot elke openbare ruimte in de provincie tenzij er een specifiek verbod van kracht is.

Boetes voor het niet opruimen van hondenpoep gaan €500 kosten terwijl de boetes voor het achterlaten van zijn huisdier nog moeten vastgelegd worden.

Man aangehouden die op twee honden schoot

Podenco

Onlangs werd er in Sevilla een man gearresteerd omdat hij twee honden had neergeschoten.

De honden, een podenco en een waterhond, werden uitgelaten in een veld door een verzorger toen de man twee schoten, waarvan een de verzorger op een haar na mistte, afvuurde.  Na de schoten vluchtte hij in een truck.

De 69 jarige schutter werd later door de Guardia Civil aangehouden toen de agenten zijn truck vonden die aan de beschrijving voldeed en ook het vuurwapen werd hier gevonden.

Volgens Spaanse media vuurde de man puur voor het plezier de schoten af en ook omdat er geen konijnen te zien waren.

Een Belgische vrouw opent het grootste hotel voor huisdieren van Spanje

De Belgische Aline Lemaire woont nu vier jaar op Tenerife en zij ontdekte zo dat er vraag was naar een luxe verblijf voor huisdieren wanneer hun baasjes even niet voor de dieren kunnen zorgen. Met het Mascots Resort wilde de Belgische onderneemster iets unieks creëren voor de huisdieren die op bezoek komen. Volgens de krant La Opinión de Tenerife is dit luxe resort niet alleen uniek in Spanje maar zelfs in heel Zuid Europa.

Het honden- en kattenhotel werd onlangs geopend en is nu open voor alle huisdieren van het eiland Tenerife. Volgens de Belgische onderneemster is er zeker vraag naar dit soort huisdieren opvang aangezien er alleen al in de hoofdstad Santa Cruz de Tenerife meer dan 40.000 huisdieren staan ingeschreven, en dan hebben we het dus nog niet over de rest van het eiland waar ook veel buitenlanders met huisdieren wonen en die ook regelmatig met het vliegtuig naar hun eigen land teruggaan.

Het inschrijven als gast in het Mascots Resort kost voor zowel honden als voor katten tussen de 20 en 25 euro per dag.  Daarvoor krijgt het dier een eigen huisje/bungalow met privé tuin ter beschikking en kan het genieten van alles wat het luxe hotel te bieden heeft. Meer informatie kun je vinden op de website van Mascots Resort Para Mascotas & Club Canino

Binnenkort zijn Spaanse huisdieren geen dingen meer

Op aandringen van de politieke partij Ciudadanos hebben alle andere politieke partijen in het Congres ingestemd met een wetswijziging waarin wordt opgenomen dat huisdieren in de toekomst geen “bienes muebles” ofwel persoonlijk eigendom zoals dingen zijn maar gezien worden als “seres vivos dotados de sensibilidad” ofwel levende wezens met gevoelens.

In Spanje worden dieren door de wet als persoonlijk eigendom (bienes muebles) gezien en die kunnen gekocht, verkocht, geschonken of achtergelaten worden. In andere landen zoals Italië worden dieren beschouwd als levende wezens (seres vivos) en zijn de wetten strenger, iets wat ook sinds kort in buurland Portugal het geval is.

Dat is dan ook de reden dat er in het Spaanse Congres, op verzoek van 250.000 personen die hun handtekening hebben gezet onder een petitie op Change.org van de Justicia y Defensa Animal, gediscussieerd werd over een wetswijziging rondom de wettelijke staat van huisdieren in het land. Congreslid Guillermo Díaz van Ciudadanos noemde in zijn betoog onder andere de honden Rico van Mariano Rajoy, Tirso van Pablo Iglesias en Tacky van collega congreslid José Manuel Villegas om overtuigender over te komen.

Dat bleek te helpen want het verzoek voor een wetswijziging werd door alle partijen unaniem goedgekeurd waarna het verzoek naar het Parlement gestuurd kan worden. Mocht het daar goedgekeurd worden dan zou het de eerste keer zijn sinds dat de wetten rondom huisdieren in de negentiende eeuw werden vastgesteld, dat er wijzigingen komen rondom de behandeling van huisdieren zoals honden en katten, iets wat in Catalonië al tijden geleden veranderd werd.

Het erkennen van het hoogste niveau van bescherming en goede welzijnsnormen op basis van de toestand van de dieren en het herkennen van de psychische en fysieke gevoeligheid zijn van fundamenteel belang voor een goede bescherming zoals ook aangegeven staat in een Europees verdrag. Het rechtstreekse gevolg moet de erkenning zijn van de verplichting om dieren geen lijden, geweld, angst of een andere ongepaste behandeling toe te brengen op laste van juridische straffen.

Guardia Civil heeft 150 honden gered in Madrid

De politie heeft in de regio Madrid meer dan 150 honden uit illegale fokcentra gered.

Inwoners van Navalfuente en El Molar vertelden de agenten dat er eigendommen waren waar er een ongewoon aantal honden verbleven.

De eigenaar van de twee eigendommen had geen fokvergunning en op de twee plaatsen waren er bewijzen dat de honden verwaarloosd werden.

De dieren, vooral Yorkshire terriërs  en Franse buldogs,  werden na de vondst meegenomen maar 85 van hen waren ofwel ziek of zwanger of waren juist zwanger geweest.

De eigenaar riskeert nu zware straffen voor zijn verwaarlozing van de dieren.

De inspectie werd uitgevoerd door de speciale eenheid van de Guardia Civil, Seprona en de lokale autoriteiten.

Heeft u weet van dierenmishandeling of van milieudelicten dan kan u contact met Seprona opnemen via het nummer 062.

Bedelen met dieren is nu officieel toegelaten in Alicante

bedelen

Het departement voor Dierenbescherming van het stadsbestuur van Alicante wil toelaten dat er gebedeld wordt met dieren maar alle gezondheid en wettelijke voorwaarden moeten gevolgd zijn.

Volgens het raadslid Marisol Moreno was dit een van de meest controversiële punten in de nieuwe gemeentelijke verordeningen.  Volgens haar heeft men het bedelen met dieren toegelaten omdat men niet kan weten welke bedelaars met dieren bedelen om gewoon meer geld te verdienen en welke bedelaars hun huisdier gewoon willen behouden.

Verder was zij zeer verbaasd om te vernemen dat veel daklozen zich niet aanmelden bij het integratiecentrum omdat er geen dieren worden toegelaten.  Daarom onderzoekt het stadsbestuur om toch kennels buiten het centrum te plaatsen zodat de daklozen zich zo kunnen aanmelden.

Verder denkt men aan een gratis vaccinatiecampagne en de plaatsing van gratis chips zodat de dieren op de juiste manier kunnen geregistreerd en geïdentificeerd worden.

Voor volgend jaar voorziet de stad een budget van € 200.000 om deze projecten uit te voeren.

Een straffe houding tegen hondenpoep

hondenpoep

Het stadsbestuur van Almeria is het beu om de aanhoudende klachten over hondenpoep te moeten aanhoren en zij hebben dus besloten om een nieuwe campagne te startten tegen de hondenpoep maar deze maal is de campagne aangevuld met hoge boetes voor de overtreders.

Gedurende de volgende maanden zal de campagne in de stad lopen en ze bestaat uit informatiedagen op straat en een publiciteits-campagne in de media en op het internet.  Baasjes van een hond krijgen informatie dat zij een boete riskeren van maximum  € 750 als zij de poep van hun hond niet verwijderen.

Volgens het gemeentebestuur is hondenpoep de meest voorkomende klacht die zij van de bevolking ontvangen.  Verder zeggen zij dat straten vol met hondenpoep de stad een slechte naam geven.  De meeste hondeneigenaars die op wandel zijn met hun huisdier doen hun job maar het is een kleine minderheid dat zijn gedrag zal moeten veranderen.

De campagne is in de scholen in de stad begonnen omdat de kinderen de toekomst zijn en als zij de juiste handelswijze kennen en aanvaarden zij hun familie kunnen aanzetten tot een beter gedrag.  Zo komt er een tekenwedstrijd voor de kinderen en de winnaar krijgt een fiets.

Er is nu ook een hondenstrand in Barcelona

Sinds 19 juli kan men in Barcelona ook naar hondenstrand waar hondeneigenaars van het strand kunnen genieten maar dan in het gezelschap van hun huisdier.   Het speciale strand is 1.250 vierkante meter groot en het ligt aan het uiteinde van de Platja Llevant.  Voor dit jaar is het strand voor honden geopend vanaf 19 juli tot 25 september.

Op dit strand mogen honden los rondlopen en er zijn speciale douches neergezet, twee voor mensen en een voor honden.

Daarnaast zijn er drinkwater punten, informatiepanelen en meer dan genoeg afvalbakken waar de eigenaren de hondenpoep in kunnen doen.

Om de hygiëne te waarborgen wordt er elke dag meermaals schoongemaakt maar wordt er aan de eigenaren van de honden gevraagd om te helpen om het strand schoon te houden.

Een van de beperkingen is dat er 100 honden gelijktijdig op het strand aanwezig mogen zijn.

 

Cambrils heeft nu een hondenstrand

De badplaats Cambrils, iets ten zuiden van het populaire Salou, heeft deze zomer een stuk strand voorzien waar honden gedurende het ganse jaar de zee in kunnen om zo samen met hun baasjes te kunnen genieten van het strand.  Maar er zijn enkele regels verbonden aan de toegang tot het strand maar het feit dat het strand bijna in het centrum van het dorp ligt is zeer positief.

Omdat er meer en meer toeristen zijn die ook op vakantie hun hond willen meenemen komen er overal  in Spanje meer speciale hondenstranden bij (zie kaart beneden).

Sinds het begin van deze zomer kunnen hondeneigenaren nu met hun dieren naar het strand la riera d’Alforja gaan.  Dit ligt aan het einde van de (droge) rivierbedding, naast het Parc de Pescadores.

Het strand in Cambrils is zeer centraal gelegen en niet zoals bij andere gemeentes ver weg gestopt om maar zo weinig mogelijk mensen lastig te vallen.

Maar er zijn wel een aantal regels waaraan de hondeneigenaren zich moeten houden:

  • Zo mogen honden op het strand aanwezig zijn en zij kunnen mee  het water ingaan maar zij moeten aangelijnd zijn en het baasje moet mee de zee ingaan.
  • Gevaarlijke honden moeten een muilkorf dragen.
  • De poep van de honden moet opgeraapt worden om het strand proper en hygiënisch te houden.
  • De eigenaren moeten de geactualiseerde hondenpapieren bij zich hebben.

Een actie tegen hondenkakjes

kakje

Een bewustmakingscampagne is in Torrelodones, regio  Madrid, begonnen om hondenbaasjes bewust te maken dat zij het kakje van hun hond moeten meenemen.

Het initiatief kreeg de de naam ‘Leg een ei’ (Spaans: Poner un huevo) loopt nu een aantal weken en het plastieken kakje ligt op een aantal plaatsen in de stad.  Momenteel is het plastieken ding verdwenen en men denkt dat het gestolen is.

Gemeenteraadsleden proberen de inwoners te overtuigen om het “vuil” van hun huisdier mee te nemen.  Dit is belangrijk want momenteel ruimen gemeentewerklieden een halve ton per dag aan kak op.

In de gemeente zijn er ongeveer 6.000 honden die allemaal samen ongeveer 15.000 aparte kakjes produceren en dat levert heel wat werk op om die allemaal te verwijderen.

De lokale autoriteiten gaan nu ook CCTV camera’s gebruiken en het bedrijf dat de reuzekak geleverd heeft wil hem nu ook gratis vervangen.

De campagne kan ook op Twitter gevolgd worden onder de hashtag #nomascacas.

Honden zijn binnenkort toegestaan in bars, restaurants, winkels en hotels in Málaga

Volgens het stadsbestuur van Málaga mogen binnenkort honden in bars, restaurants, hotels en andere openbare plaatsen komen.  Als de eigenaren van die lokalen dat niet willen toelaten moeten zij dat door middel van borden en stickers op de deur aangeven.

De regels worden dus omgedraaid, waar de eigenaar vroeger kon aangeven of een hond naar binnen mocht, moet hij nu officieel aangegeven worden als dat niet zo is

Málaga wil een diervriendelijke stad worden en dat begint dan met het toelaten van huisdieren, in alle openbare lokalen. Er is wel een  uitzondering voorzien en dat zijn de lokalen waar eten wordt bereid of verkocht.

Naast openbare gebouwen worden ook de stadsbussen en metro diervriendelijk, ook hier zijn honden vanaf nu welkom. Of katten en honden in taxi`s worden toegelaten is afhankelijk van de eigenaren van die taxi’s.

Het nieuwe gemeentelijke besluit moet nog wel goedgekeurd worden maar men verwacht dat dat voor de drukke zomermaanden nog gestemd wordt.

Eigenaren die een verbod op huisdieren willen krijgen moeten dit aanvragen bij de gemeente die dan de zaak zal bekijken en deze aanvraag dan wel of niet goedkeurt. Lokalen waar huisdieren dan niet worden toegelaten moeten dat aangeven door middel van een sticker of bord op de deur of de raam.

Huisdieren mogen binnenkort de metro in Madrid gebruiken

Binnenkort zal het mogelijk zijn voor hondeneigenaren om met hun geliefde huisdier de metro in Madrid te nemen.  Dit werd onlangs door de regionale premier Cristina Cifuentes bekend gemaakt.

Tot nu mochten enkel kleinere honden met de metro reizen maar ze moesten dan wel in een tas of een kooi zitten. Binnenkort mogen alle honden op werkdagen met de metro reizen, behalve tijdens de drukste periodes van de dag  van 7.30 en 9.30, van 14.00 en 16.00 en van 18.00 en 20.00.   Gedurende het weekend zijn er geen restricties voorzien.  Bovendien mogen honden, met hun baasjes, gedurende de hele dag reizen in de maanden juli en augustus.

De baasjes moeten met hun honden wel:

  • in de laatste metro-wagon instappen aangezien dat de enige plaats zal zijn waar men met de honden in de metro mag reizen
  • honden moeten aan de riem zitten
  • zij moeten een chip hebben
  • indien nodig moeten zij een muilkorf dragen
  • er mag slechts een hond per reiziger meereizen

Momenteel is het nog onduidelijk of deze maatregelen ook voor de stadsbussen zullen gelden.  Daar mogen kleinere honden nu al meereizen als ze in een kooi of tas moeten zitten.

Uiteraard mogen blindengeleidehonden altijd met de metro, bus en trein reizen en zijn deze werkende honden uitgesloten van deze nieuwe maatregelen van de gemeente.

Ook in Spanje worden er honden gedumpt

Er is op de sociale media  heel wat te doen rond een filmpje waarop men kan zien dat twee mannen een hond over de afsluiting van een dierenasiel  werpen.

Os Palleiros, een dierenrechtenorganisatie uit Galicië heeft de camerabeelden vrijgegeven waarop men kan zien hoe de mannen de hond over de hoge omheining werpen.

Volgens een woordvoerder van de organisatie gebeurde dit al wel eerder alhoewel de meeste honden aan de omheining worden vastgebonden.

De video is op Facebook al honderdduizenden malen bekeken en er is ook goed nieuws voor de hond, tal van mensen zijn geïnteresseerd om hem in huis te nemen.