Category Archives: Muziek – reggae

Dakidarría

Dakidarría is een Spaanse ska, punk en reggae groep die opgericht werd in Valmiñor, Galicië in 2002.  De teksten in hun muziek zijn zowel in het Spaans als in het Gallego.

Hun teksten hebben meestal een politieke en sociale inslag en zij zijn gericht tegen kapitalisme, consumentisme en vervreemding.

Naast deze zware thema’s kan hun muziek toch omschreven worden als “vrolijk en blij”.

De groep wordt gevormd door acht muzikanten.

Leden

  • Gabri gitaar en solozang
  • Simón: gitaar en zang
  • Alejandro Belerdas “Beler”: trombone
  • David: bas en zang
  • Juaki: trompet en zang
  • Anxo: saxofoon
  • Charli: toetsen
  • Ximo Tomás Maki: drum

Discografie

  • Diskordia Nas Rías Baixas. Maqueta (2002)
  • Fragasaurus Rex (2005)
  • El futuro nunca existió (2008)
  • Realidades alienantes (2010)
  • Utopías Emergentes (2011)
  • #10AnosNaRúa (2015)
  • Utopías EmerXentes (2015)
  • De Cuncas e de Mar (2016)

De groep heeft een website op Dakidarría

Macaco

macaco

Macaco is een Spaanse muziekgroep uit Barcelona en zij is opgericht  door Daniel ‘Mono Loco’ Carbonell in 1997.

De leden van de groep komen uit een aantal landen zoals Brazilië, Kameroen, Venezuela en Spanje en dat geeft hun muziek een mengeling van stijlen en voorkeuren.

Er liggen accenten van de Latijns-Amerikaanse elektronische muziek in maar we vinden er ook de rumba in.

Zij zingen ook in verschillende talen en daarvan zijn het Spaans, Portugees, Frans, Engels, Catalaans en Italiaans enkele voorbeelden.

El Mono Loco vormde in 1997 de groep omdat hij een cosmopolisch project wilde, omdat hij voelde dat er een multiculturele dialoog moest komen.  Het moest een vermenging zijn van woorden en van geluiden, van aroma’s en van geuren.

In de groep komen de talenten en de afkomst van de muzikanten samen en zo krijgen we een mengeling uit Brazilië, Cuba, Venezuela, Kameroen, Zimbabwe en natuurlijk ook uit Spanje.

Hun eerste album droeg de titel “El Mono en el Ojo del Tigre”, (Edel, 1999) en dit kwam op de markt in een groot deel van Europa en in Argentinië.

Met Ojos de Brujo, Chico Ocaña en de Italiaan Roy Paci, Mau Mau, Radio Bemba, de Braziliaan Lenine en de Senegalees Touré Kunda als gasten kwam hun volgende album op de markt, “Rumbo Submarino”, (Edel, 2001).

Dit album kreeg zeer lovende kritieken en dat bracht de groep op de podia van de voornaamste festivals in Europa.

Na meer dan zeventig concerten doorheen Europa in 2002 vond El Mono Loco nog tijd om samen te werken met Ojos de Brujo op “Barí”, met Carlos Jean op “Back To The Earth” en met Amparanoia op “Enchilao”.

Verder werkte hij mee aan de filmmuziek van “Amnesia” (2002), van Gabriele Salvatore, “Darkness” (2002), van Jaume Balagueró en van “A más” (2002), van Xavi Rivera, waarin hij tevens een kleine rol vertolkte aan de zijde van Najwa Nimri.

Macaco stichtte zijn eigen uitgeverij, El Murmullo, en zijn eigen muziekmaatschappij, Mundo Zurdo. Hij nam hier zijn volgende album, “Entre raíces y antenas” (2004) op en later kwamen de volgende albums ook uit bij deze uitgeverij.

In 2006 kwam het volgende album uit, “Ingravitto” en daarop was een samenwerking met andere artiesten zoals Mari van de groep Chambao, Nação Zumbi, Bnegao, Muchachito Bombo Infierno ó Caparezza en nog een aantal anderen te horen.

In 2009 maakte hij een video in de samenwerking met National Geographic en dat kreeg de titel “Moving”. Op deze video werkten een aantal artiesten mee die een wereldwijde bekendheid genoten zoals Juan Luis Guerra y Juanes maar ook de acteurs Javier Bardem en Javier Cámara gaven hun medewerking.

Het liedje was de herkenningsmelodie van de herdenking van de “Dag van de Aarde” die door National Geographic werd ingericht op 22 april 2009.

Het lied werd controversieel toen de extreem rechtse partij, Falange Española het lied gebruikte tijdens de campagne voor het Europees Parlement in 2009.

Daarom heeft de groep een mededeling uitgeven waarin zij zich ten volle afkeerden van deze partij en dat zij het gebruik door deze partij beschouwden als een inbreuk op het eigendomsrecht.

Discografíe

* Jambito Loco (Maqueta, 1996)
* El Mono en el Ojo del Tigre (Edel, 1998)
* Rumbo Submarino (Edel, 2002)
* Entre Raíces y Antenas (Mundo Zurdo – EMI, 2004)
* Ingravitto (Mundo Zurdo – EMI, 2006)
* Puerto Presente (Mundo Zurdo – EMI, 2009)
* El vecindario (Mundo Zurdo – EMI, 2010)
* El vecindario – edición especial (Mundo Zurdo – EMI, 2010)
* El Murmullo Del Fuego (Mundo Zurdo – EMI, 2012)
* Historias Tattooadas (Mundo Zurdo / Sony Music- EMI, 2015)

De groep heeft een website en die kan je vinden op Macaco