Category Archives: Nieuws – politie

De politie van Madrid schorst drie agenten na doodsbedreigingen tegen de burgemeester, een journaliste en een collega

Burgemeester van Madrid, Manuela Carmena

Drie agenten zijn door de hoofdstedelijke politie geschorst nadat zij in een Whatsapp groep doodsbedreigingen uitten tegen de burgemeester, tegen een top journaliste maar ook tegen een andere agent die aangifte deed van de geschriften in de Whatsapp groep.

Eerder schreven we al een artikel over deze bedreigingen die onthuld werden door de krant El Diario en waarbij meer dan 100 politieagenten betrokken zouden zijn.  De krant geraakte op de hoogte van het bestaan van de groep nadat een agent uit die betrokken Whatsapp  groep aangifte tegen zijn collega’s had gedaan.

Woensdagavond zegde het stadsbestuur van Madrid dat de stedelijke politie op de hoogte werd gesteld over het bestaan van een groep agenten die een reeks beledigingen en bedreigingen uitten tegen de stedelijke overheid, de media, de bevolking en een collega.

Een intern onderzoek werd geopend naar de mogelijke deelnemers maar er werden al tijdelijke maatregelen in het vooruitzicht gesteld tegen de deelnemers zoals een tijdelijke verwijdering uit de dienst en afname van hun wapens en hun badge en werd hen de toegang tot de politiedatabanken verboden.

De dienst interne zaken van de politie heeft al zeer serieus wangedrag ontdekt waarbij de regels in verband met discriminatie in verband met ras, geloof en overtuiging en politieke overtuiging overtreden werden.  Daarnaast was er nog een totale minachting voor hun oversten, collega’s en de bevolking.

Vorige maandag verscheen er een vervolgartikel in El Diario en daarin volgden nog meer onthullingen zoals de publicatie van berichten met lof voor Hitler en het fascisme maar werden ook bedreigingen en beledigingen aan het adres van immigranten ontdekt.

De agent die aangifte tegen de leden van de Whatsapp groep deed heeft nu een maximale bescherming gekregen om zo morele en fysische bedreigingen tegen hem te voorkomen.

Top Spaanse journaliste onderneemt gerechtelijke actie tegen doodsbedreigingen door politieagenten

Foto: Ignacio Inglaterra

Een van de belangrijkste Spaanse journalisten, Ana Pastor, gaat juridische stappen ondernemen tegen leden van de stedelijke politie in Madrid die actief waren in een bepaalde Whatsapp groep.

Deze actie komt er nadat een dagblad onthulde dat in deze groep doodsbedreigingen en beledigingen werden geplaatst tegen haar en haar familie.

Het was het dagblad El Diario dat deze groep onthulde waarbij meer dan 100 politieagenten betrokken zijn. Na een terreuraanval op een journalist van La Sexta verscheen er een bericht “Ik hoop dat zij de volgende maal een van de slachtoffers is, zij en haar irritante echtgenoot”.

Een ander lid van de groep reageerde met “Haar familie eerst, alstublieft”, “Ik hoop dat La Sexta explodeert met hen allemaal binnenin en dat Pablo Iglesias en (Gabriel) Rufian die dag ook in het gebouw zijn” was het derde bericht gevolgd door “Ik hoop dat zij allen een trage en pijnlijke dood sterven”.

El Diario zegt zelf dat zij toegang tot de berichten kregen nadat een politieagent die lid van de groep was een klacht indiende tegen de andere agenten van de groep. In zijn klacht verklaarde hij dat hijzelf het onderwerp van intimidatie geworden was nadat hij zijn collega’s verwijten maakte dat zij in een groep voor de verbetering van de werkplaatsen dergelijke berichten plaatsten.

El Diario verklaarde in het artikel dat zij er zelf voor gekozen hebben om niet meer berichtjes over Pastor, haar echtgenoot en de journalist van La Sexta, Antonio Garcia Ferreras te publiceren omdat zij te erg waren.

“Bezorgd en verdrietig. Politieagenten met een penning en een wapen maken bedreigingen op zulk een verschrikkelijke wijze,” schreef Pastor op Twitter.

Samen met Pastor, was de burgemeester van Madrid, Manuela Carmena, het voorwerp van bedreigingen in de groep. Dit gebeurde nadat zij kritiek leverde op het gewelddadig politieoptreden op 1 oktober in Barcelona.

Een van de berichten over de burgemeester was “dat het iemand zeer blij zou maken dat zij een ongeval kreeg en daardoor ook een pijnlijke dood stierf”.

Agenten schieten man neer op de Spaans-Franse grens

Politieagenten hebben een ongewapende man neergeschoten aan de tolhuisjes in Spanje aan de Franse grens.

De man, uit Frankrijk, schreeuwde aanhoudend ‘Allahu akbar’ (God is de grootste) en de agenten uit het Spaans grensstadje La Jonquera dachten dat hij een wapen droeg.

Volgens de politie gedroeg de man zich “raar” en het leek er op dat hij iets verborgen hield in zijn voertuig. Toen de man uiteindelijk uit zijn voertuig stapte dachten de agenten dat hij iets in zijn handen had en naar de agenten toe stapte. De agenten hebben hem herhaaldelijk gezegd om te blijven staan en zij vuurden enkele schoten in de lucht.

Toen de man de agenten bleef naderen hebben zij hem in de heup geschoten.

Daarop begon de man zich te ontkleden en men denkt dat hij mentale problemen heeft. Later is de man overgebracht naar het ziekenhuis en zijn leven zou niet in gevaar zijn.

De politie gaat het incident onderzoeken maar zij denken dat het niets met terrorisme te maken heeft.

Politiehond ontdekt €200.000 spaargeld

De hondeneenheid van de Lokale Politie in Alicante heeft geholpen met de arrestatie van een man die €200.000 in zijn bezit had, verborgen in een valies.

De 27-jarige Fransman was een passagier op een bus van Barcelona naar Marbella die een korte tussenstop maakte in het busstation van Alicante.

Tijdens een willekeurige controle van de valiezen met daarvoor speciaal opgeleide speurhonden werd de valies van de Fransman er door de speurhond uitgepikt.  De politie ging in de bus om de eigenaar te zoeken om zich bekend te maken.

Toen niemand zich bekend maakte werden alle passagiers uit de bus gehaald om hen te identificeren en iedereen moest zijn bagage uit de bus halen.

Toen de juiste man aan de juiste bagage was gekoppeld moest de man zijn valies openen en waren de agenten verrast toen zij 25 bundels eurobiljetten in een raffia zak ontdekten.

Volgens de Fransman was dat het spaargeld van de eigenaars van een bar in Frankrijk en hij bracht enkel het geld over.

Loonkost voor de Spaanse politie in Catalonië zal oplopen tot €220 miljoen

De Spaanse nationale regering denkt dat de totale loonkost voor de agenten van de Policía Nacional en de Guardia Civil die momenteel aan het werk zijn in Catalonië zal oplopen tot €220 miljoen.

De andere onkosten zoals onderdak, voedsel en uitrusting  voor de 6.000 agenten zijn nog niet in de raming opgenomen en daardoor zal de rekening nog zwaar oplopen.

Juan Ignacio Zoido, minister van Binnenlandse Zaken zegt dat de Catalanen veel meer zullen betalen omdat de Catalaanse economie en daardoor ook de Catalaanse maatschappij haar competitiviteit en tewerkstelling zal verliezen.

De populairste politiedienst op sociale media, de Spaanse Policía Nacional

De Spaanse politiedienst, Policía Nacional, is al langer aanwezig op de sociale media en nu hadden zij heuglijk nieuws, zij bereikten op hun Twitter account drie miljoen volgers.

Daarmee heeft de Policía Nacional meer volgers dan eerder welke andere politiedienst, inclusief de FBI.

Een team van acht mensen is verantwoordelijk voor hun aanwezigheid op de sociale media, zo verschijnen er dagelijks, naast hun updates op Facebook en Instagram profielen, tussen de 10 en de 15 tweets.

De eerste @policia Tweet verscheen op 11 maart 2009 om 19:07 en het was zeer simpel “Met 55.000 agenten werken wij elke dag om de veiligheid van de burgers in Spanje te bewaren.”

Het was de journalist Carlos Fernández Guerra die de naam registreerde en hij begon met het versturen van de eerste berichtjes.

In het begin waren de tweets bedoeld voor journalisten maar toen er 10.000 volgers waren realiseerde men zich dat niet alleen journalisten de tweets volgden.

Traag begon men dan berichten te plaatsen om aan misdaad-preventie te doen onder het grote publiek.

 

Een hond met speciale vaardigheden, hij kan geld vinden op de luchthaven van Alicante

Een speurhond van de politie met een neus voor geld is ingedeeld bij een gespecialiseerde  eenheid van de Guardia Civil in Alicante.

Floki, een drie jaar oude kruising van een Duitse-Belgische herdershond, is ingedeeld bij de eenheid die werkt op de luchthaven van Alicante.  Hij moet hier geld vinden dat afkomstig is van witwaspraktijken of van drugshandel.  Voor de beperkingen op het vervoer van geld kijkt men best eens op Toerisme in Spanje.

Floki heeft zijn opleiding gekregen in de kazerne El Pardo van de Guardia Civil in Madrid en men ontdekte daar al snel zijn speciale vaardigheden om geld te vinden.

Floki zal in Alicante zijn andere  collega’s op vier poten vinden die allemaal geselecteerd zijn voor hun speciale behendigheden.

Zo zijn vier van zijn collega’s gespecialiseerd in het zoeken en vinden van drugs, vier andere in het zoeken van explosieven en een is zelfs gespecialiseerd in het zoeken van tabak.

Catalaanse politie weigert bevelen uit Madrid op te volgen

Enkele dagen voor het omstreden referendum in Catalonië over de onafhankelijkheid van Spanje heeft de regionale politie de centrale regering en justitie in Madrid uitgedaagd. Het hoofd van de Catalaanse politie liet gisteren verstaan dat het regionale politiekorps Mossos d’Esquadra de instructies van de procureur-generaal om de opening van de kiesbureaus te verhinderen niet zal opvolgen.

“Dat niemand zich vergist”, zegt het hoofd van de Mossos, Pere Soler i Campins op Twitter. De opdracht van de politie is de rechten van de burgers te vrijwaren, “niet de praktijk ervan te voorkomen”. Ook de Catalaanse minister van Binnenlandse Zaken Joaquim Forn zei dat de Mossos “de stembusgang van 1 oktober niets in de weg zal leggen”.

De Spaanse Justitie had op aandringen van de centrale regering van premier Mariano Rajoy de regionale politiemacht onder andere opgedragen de voor de kiesbureaus bevoegde verantwoordelijken te identificeren en de stemlokalen nog voor zondag af te sluiten. Bovendien zou de Mossos onder het bevel van de Spaanse paramilitaire staatspolitie Guardia Civil gesteld worden.

Bij de samenwerking met de Guardia Civil werd de Catalaanse politie “een gebrek aan inzet” verweten. Om de daar gestationeerde nationale veiligheidstroepen te versterken, stuurt Madrid nog meer manschappen van de Guardia Civil en de Policîa Nacional naar Catalonië.

Inwoners van Marbella willen meer politie op straat

Inwoners van Marbella hebben de burgemeester opgeroepen om het aantal politieagenten te verhogen die in de stad moeten patrouilleren.

De hernieuwde druk van de bevolking kwam er nadat er op de sociale media filmpjes verschenen van de inbraak in woningen en van het openbreken van, tot hiertoe, 8 wagens.

De bevolking hoopt dat de nieuwe burgemeester, Angeles Muñoz hier, in tegenstelling  tot de vorige burgemeester wel maatregelen zal willen treffen.

De Balearen hebben een aantal eisen voor de Spaanse regering

Koning Felipe en Francina Armengol

Foto: Twitter van het Huis van de Koning

De overheid van de Balearen heeft een wenslijst opgemaakt voor de Spaanse regering.

President Francina Armengol heeft de lijst overgemaakt aan de Spaanse minister van Financiën,  Cristobal Montero.  Tijdens zijn vakantie op Mallorca had zij de eisen al doorgesproken  met de Spaanse koning Felipe VI.

Er staan 23 eisen op de lijst.  Zij kunnen ruwweg in vier categorieën ingedeeld worden:  lucht en zee transport, belastingverlaging, regionale investeringen en compensatie voor het nationaal gebruik van lokale natuurlijke hulpbronnen.

Mallorca heeft recent een korting van 75 procent voor inwoners ingevoerd voor het vervoer tussen de eilanden.  Maar er is ook nog een gelijkaardige vraag voor lagere taksen op brandstoffen.  Hier stond het Corsicaans systeem als voorbeeld waar de eilanders lagere taksen betalen dan de autobestuurders op het vasteland.

De belangrijkste eisen zijn een korting van 75 procent op alle lucht en zeevervoer naar het Spaanse vasteland, regelmatige, rechtstreekse vluchten naar Madrid en Barcelona aan een vaste prijs, het gezamenlijke beheer over de luchthaven van Palma en de uitbreiding van Son Bonet voor commerciële vluchten.

De elektriciteit- en telefoontarieven moeten gekoppeld worden aan de tarieven op het vasteland en voor de telefoon moeten dezelfde kwaliteitseisen gelden.

Studenten moet een subsidie van 100 procent krijgen om aan Spaanse universiteiten te studeren.  Verder moet het transport van zieke inwoners naar Spaanse ziekenhuizen volledig door Madrid betaald worden.

Op de lijst staan ook belastingkortingen voor de filmindustrie op de Balearen en voor de kunstsector in het algemeen, wetenschappelijk onderzoek en ontwikkeling moet bevorderd worden.  Het bepleit verder de verlaging van de algemene BTW van 21 naar 15 procent.

Directe investeringen op de Balearen mogen nooit onder het Spaans gemiddelde vallen en er moet een investeringsfonds, onder de controle van de lokale autoriteiten,  komen voor de infrastructuur op de Balearen.

Op een persconferentie zegde Armengol dat de koning hun voor de volle 100 procent begreep.  Maar het is de conservatie regering van eerste minister Mariano die de beslissingen moet nemen.

De regering van Rajoy heeft nu al ruzie met Armengol omdat Rajoy toelating wil geven om naar olie te boren in de wateren rond de Balearen.

Tijdens politiecontroles in de Spaanse havens werden honderden misdrijven ontdekt

Foto: Guardia Civil

De Spaanse veiligheidsdiensten hebben tot hiertoe, de jaarlijkse vakantiegang tussen Europa en Noord-Afrika, 800 misdrijven ontdekt waaronder 125 pogingen om de Europese Unie illegaal te betreden. Tijdens deze 125 pogingen gebruikte men vervalste documenten of zij verstopten zich in de voertuigen.

De belangrijkste reden van de Operation Minerva 2017 is de grensoverschrijdende criminaliteit terug te dringen, inclusief de terroristische dreiging.  Deze operatie begint jaarlijks midden juli.

Bijna 700.000 controles van personen werden al uitgevoerd in de Spaanse havens van Algeciras, Tarifa en Ceuta.

Er werden een aantal gestolen wagens teruggevonden en een aantal druggerelateerde misdrijven werden ook ontdekt.

Naast de Spaanse politie namen agenten uit andere Europese landen deel aan de actie waaronder Duitsland, Frankrijk, Italië, Portugal, België, Nederland, Polen, Letland, Litouwen, Romenië, Tsjechië, Zwitserland, Zweden en Noorwegen.

Franse politieagenten patrouilleren in Madrid en Málaga

Foto: Policía Nacional

Als onderdeel van een lopende operatie tussen de Europese politiediensten zijn er momenteel Franse agenten aanwezig in Madrid en Málaga waar zij mee op patrouille gaan met agenten van de Nationale Politie.

De agenten van de Franse Police Nationale blijven hier gedurende de drukste twee weken van de vakantie en zij geven assistentie aan, tijdens hun patrouilles met hun Spaanse collega’s, aan Frans sprekende toeristen.

Deze samenwerking kan plaats vinden door het project “European Commissariats”, een project dat de steun heeft van de Europese Commissie.

De vier agenten die nu in Spanje werken zijn ook Spaanstalig en twee werken er in het centrum van Madrid, de twee andere zijn werkzaam in Málaga.

Zij voeren geüniformeerde patrouilles te voet of met de wagen uit in toeristische gebieden om slachtoffers van een misdaad te helpen, zij doen aan misdaadpreventie en zij helpen in de afhandeling van klachten.

Dit initiatief, dat al in voege is sinds 2008, is niet alleen interessant om toeristen te helpen maar het is ook belangrijk om politieagenten uit verschillende landen te laten samenwerken in hun verschillende werkmethodes.

31 Spaanse agenten van de Nationale Politie zijn momenteel werkzaam in Frankrijk, Italië en Portugal.

De speciale eenheid van de Guardia Civil voor de bescherming van de Ronde van Spanje

Foto: Guardia Civil

128 agenten van de Guardia Civil hebben de speciale taak gekregen om tijdens de drie weken van de Ronde van Spanje, La Vuelta, voor de veiligheid van de renners en de toeschouwers te zorgen.

Deze speciale eenheid, Unidad de Seguridad y Movilidad Vial, bestaat uit agenten uit verschillende eenheden en met verschillende specialiteiten.  Zij geven leiding aan de andere territoriale eenheden van de Guardia Civil en de andere politiediensten doorheen het ganse land.

Om hun taak uit te voeren hebben zij de beschikking over 1 helikopter, 58 moto’s, 2 autobussen, 10 terreinvoertuigen, 2 bestelwagens, 1 rijdende werkplaats en 1 tankwagen voor de bevoorrading van brandstof.

Onder de taken van deze dienst behoren de  wegveiligheid binnen het parcours van de Vuelta, een overzicht houden op de begeleidende ploegvoertuigen en de begeleidende  media.

Tot slot is de eenheid verantwoordelijk voor de openbare veiligheid in elke start- en stopplaats van de ronde.

De politie waarschuwt: er is weer veel vals nieuws op de sociale media

Foto: Policía Nacional

De Nationale Politie heeft bevestigd dat het gerucht over de gestolen bestelwagens die aan de Costa del Sol voor een terreuraanval zouden gebruikt worden absoluut onwaar is.

In het bericht, dat op Facebook verscheen, kon men lezen:

“De politie heeft ons geïnformeerd dat hier aan de kust drie bestelwagens gestolen zijn en zij kunnen gebruikt worden voor een terreuraanval.

Het zogezegde bericht van de politie:

“We zijn juist gewaarschuwd dat er deze ochtend drie bestelwagens gestolen werden, het betreft een Witte Mercedes Sprinter nummerplaat 5332 HWB, een Grijze Mercedes bestelwagen met nummerplaat 2383HLG en een witte Mercedes bestelwagen met nummerplaat 8929 MYT.  De politie beschouwd dit al een mogelijke terreuraanval en waarschuwt het publiek om weg te blijven uit drukke ruimtes.

De Nationale Politie bevestigd op Twitter dat dit verhaal niet waar is.

De politie vraagt dat het publiek enkel de informatie van de officiële kanalen zou volgen om geen massahysterie te veroorzaken.

Het Twitterkanaal van de: Nationale Politie

Het Twitterkanaal van de: Guardia Civil