Category Archives: Nieuws – landbouw

De dodelijke bacterie neemt uitbreiding op het Spaanse vasteland

Benimantell

De dodelijke bacterie, Xylella Fastidiosa, die voor het eerste maal op het Spaanse vasteland ontdekt werd in  Guadalest, heeft nu Benimantell bereikt.

De bacterie kwam in  Europa in oktober 2013 toen het ontdekt werd in Apulia (Italië) en in november was ze al op de Balearen.

In december werd de bacterie dan gevonden in Guadalest maar de uitgevoerde testen gaven geen zekerheid, het was juni vooraleer men zekerheid had dat dat de Xylella Fastidiosa opgedoken was op het Spaanse vasteland.

De ziekteverwekker wordt verspreid door een aantal insecten zoals cicaden en er is een effect op praktisch alles wat in dit gebied groeit waaronder olijven, amandelen, fruitbomen en zelfs sierplanten lopen een risico.

De regionale overheid schikt zich naar de Europese procedures waardoor alle bomen en gewassen binnen een straal van 100 meter moeten vernietigd worden.  In Guadalest had deze maatregel een effect op 7 hectare amandelbomen die allemaal vernietigd werden.

Niet enkel de telers zijn bezorgd voor een mogelijke uitbraak van de ziekte maar ook de lokale burgemeesters maken zich zorgen dat er grote oppervlaktes bomen moeten gerooid, de streek is beroemd voor zijn uitzichten en zijn welige plantengroei.

Beide, telers en burgemeesters, vragen nu aan de regionale overheid dat men dezelfde maatregelen zou nemen als op Ibiza waar eerst de aangetaste bomen gerooid werden in plaats van ineens een groot aantal hectare te rooien.

De xylella fastidiosa bacterie is op het Spaanse vasteland gevonden

In de regio Valencia, in Guadalest,  is onlangs het eerste geval op het Spaanse vasteland gedetecteerd van de  Xylella fastidiosa bacterie en de olijfboeren in de regio zijn in paniek.

De pathogeen, een bacterie, heeft al duizenden olijfbomen in Italië en op de Balearen vernietigd nadat hij op Mallorca in november werd ontdekt.

De verliezen voor de eigenaren van olijf-, amandel en citrusplantages kunnen oplopen tot in de miljoenen omdat de oogst verloren is en de bomen moeten ontworteld en vernietigd worden om de verdere uitbraak van de ziekte te stoppen.

De bacterie werd in Guadalest gevonden op amandelbomen van de Marcona variëteit.  De zeven hectare grote aanplanting werd afgesloten en alle procedures werden opgestart.

De teler in Guadalest dacht in december van vorig jaar al dat er iets mis was omdat de oogst veel lager was dan verwacht.  Er werden testen uitgevoerd maar die waren toen negatief, testen die later werden uitgevoerd gaven waren dan positief.

Uiteindelijk werden later nog testen uitgevoerd op 17 bomen en daarvan testen er 12 positief.

Biologisch voedsel wordt in Spanje steeds populairder

Spanje is binnen Europa al enige jaren het land waar de meeste ecologische of biologische producten vandaan komen en het land staat zelfs op de zesde plaats wereldwijd als producent van biologische producten.

Maar nu is Spanje eindelijk in de top 10 terecht gekomen van landen waar ecologisch of biologisch het meest geconsumeerd wordt.

De vraag naar ecologische of biologische producten is de afgelopen jaren met 45% gestegen waarbij er in 2015 een omzet gemaakt werd van 1,4 miljard euro. Met deze aantallen is Spanje terecht gekomen in de lijst van 10 landen ter wereld wat betreft de consumptie van ecologische of biologische producten.

Het biologisch eten wordt tegenwoordig niet meer alleen gegeten door ecologisten maar ook op een groter deel van de bevolking.

Daarnaast is er steeds meer aanbod te vinden in de Spaanse winkels en supermarkten wat er ook voor gezorgd heeft dat de vraag naar biologische of ecologische producten blijft stijgen. Het consumeren van “zuivere” producten is echter niet voor iedereen weggelegd want het is nog steeds vrij duur in vergelijking tot de normale groente, fruit, vlees etc.

 

Een nieuw geval van BSE of gekke koeien ziekte in Spanje

Het Spaans ministerie van Landbouw heeft bekend gemaakt dat er een nieuw geval van boviene spongiforme encefalopathie (BSE) is vastgesteld, deze ziekte staat algemeen bekend als de gekke koeienziekte.

Het kwam tijdens een routine controle aan het licht in het dorp Horcajo Medianero, Salamanca, in westelijk Spanje.

BSE is een dodelijke ziekte bij vee en het veroorzaakt een degeneratie van de hersenen en het ruggenmerg.

De ziekte kan gemakkelijk overgedragen worden op mensen door voedsel te consumeren dat besmet is langs de hersenen, het ruggenmerg, het spijsverteringsstelsel of geïnfecteerde karkassen.  Alhoewel de infectiekiemen geconcentreerd zijn in de zenuwbanen kan het ook aangetroffen in de andere delen van het lichaam, inclusief het bloed.

Bij  mensen staat de ziekte bekend als de ziekte van Creutzfeldt–Jakob en voor 2014 had zij 177 mensen gedood in Groot-Brittannië en 52 in andere landen van West-Europa die bevoorraad werden met vleesproducten uit Groot-Brittannië.

Groot-Brittannië werd op het einde van de jaren’80 van de vorige eeuw zwaar getroffen door deze ziekte.  Meer dan 180.000 runderen geraakten besmet en er werden 4,4 miljoen dieren geslacht in een poging de ziekte uit te roeien.

Tussen 1995 en 2007 waren er in Spanje 741 gevallen van BSE.

Spanje is de grootste Europese bio-producent

landbouw

Spanje is een landbouwland en er wordt steeds meer en meer op een verantwoordelijke manier met de groente- en fruitproductie omgegaan. In 2015 had Spanje een arsenaal aan biologische gewassen van meer dan 1,9 miljoen hectare ter beschikking en het was daarmee de grootste bio-producent van de Europese Unie. Op vijf jaar tijd had Spanje 22% landbouwgrond ter beschikking voor biologische landbouw.

Het Europese Bureau voor de Statistiek Eurostat heeft de bio-productie in de EU landen onderzocht en daaruit is gebleken dat Spanje nog steeds de grootste bio-producent inde Eurozone is. Het afgelopen jaar is het arsenaal aan voor biologische teelt bestemde hectare grond van 1,6 naar 1,9 miljoen gestegen. Spanje staat als eerste land op de lijst gevolgd door Italië met 1,5 miljoen hectare, Frankrijk met 1,3 miljoen hectare en Duitsland met 1 miljoen hectare.

In totaal had de EU het afgelopen jaar 11,1 miljoen hectare met biologische gewassen en dat is een stijging met 21,1% ten opzichte van vijf jaar geleden. Terwijl Spanje het land is met het grootste arsenaal biologische landbouwgrond is, waren Malta, Ierland en Roemenië de landen met het kleinste aandeel.

Het biologische teeltoppervlak groeide het meest in Kroatië (+377%) en Bulgarije (+362%) gevolgd door Frankrijk (+61%), Ierland (+53%) en Litouwen (+49%). Aan de andere kant daalde het areaal het meest in het Verenigd Koninkrijk (-29%) en Nederland (-2,4%)

Er komen hogere prijzen voor olijfolie

Vermoedelijk zal de prijs van de olijfolie de volgende maanden gaan stijgen omdat de hitte  van de laatste tijd de oogst in Spanje zwaar onder druk zet.

Op hetzelfde moment heeft de oogst in Italië te lijden onder een ziekte, de ” Xylella fastidiosa” en dat is een ramp voor de Italiaanse olijvenindustrie..

Dit is nu het tweede opeenvolgende jaar van droogte in Spanje en de olijvenproductie is een twee-jarige cyclus met om de twee een hogere opbrengst.  De oogst in 2014 was een jaar met een normaal hogere opbrengst maar droog weer betekend een lage opbrengst, Maar nu komt er een derde opeenvolgende jaar met een lage opbrengst bij.

Men hoopt nu dat er in september voldoende regen komt zodat de oogst nog wat kan herstellen maar het is in alle geval niet zeker dat die regen er komt.

En dan is er nog altijd de vrees dat de ziekte in Italië tot in Spanje komt.