Category Archives: Nieuws – cultuur

Op 12 oktober is er gratis toegang in de musea die eigendom zijn van de overheid

Foto: het Prado

Op donderdag, 12 oktober viert Spanje zijn nationale feestdag en heeft de overheid beslist om aan iedereen gratis toegang in de musea die eigendom zijn van de overheid.

Daarbij zijn het wereldberoemde Prado Museum, het Reina Sofía Museum en het Thyssen-Bornemisza Nationaal Museum in Madrid.

Hierbij is een lijst van alle musea die aan de gratis actie meewerken.

Een aantal musea hebben zelfs hun openingsuren uitgebreid, kijk op hun website of telefoneer even en er zijn nog meer nationale musea, misschien doen zij ook iets speciaals.

Meer informatie kan je vinden op: Musea of of Nationale Musea in Spanje (in het Nederlands)

Het theater van zijn dromen

Antonio Banderas heeft aangekondigd dat het hij Teatro Alameda in Malaga heeft uitgekozen voor zijn ambitieus theater project.

Het gebouw zal een complete renovatie ondergaan en er komen twee theaters, commerciële en restauratiegelegenheden en er komt zelfs een hotel in de droom van de Hollywood ster.

Het project zal een jaar duren en de investeringen zijn begroot op 1 miljoen euro.

In zijn aankondiging dankte hij de huidige eigenaars van het theater, de familie Sanchez Ramade voor hun medewerking en hun welwillendheid. Tevens maakte hij bekend dat hij geen voordeel uit het bedrijf zal halen.

Momenteel is er nog geen contract getekend maar volgens de lokale media is het honderd procent zeker dat de overeenkomst doorgang zal vinden.

Banderas zal ook hulp krijgen van een aantal theateruitbaters in Madrid die ook financiële middelen zullen ter beschikking zullen stellen.

Naast investeerder wil Banderas ook het officiële gezicht van het theater worden om zo te helpen bij het organiseren van evenementen en om fondsen bijeen te krijgen in andere delen van het land.

Banderas, die geboren is in Malaga, heeft altijd nauwe banden gehouden met zijn geboortestad en hij droomt er al lang van om in de stad een culturele ruimte te hebben die uitgerust is met de allernieuwste mogelijkheden om inwoners en bezoekers aan te trekken.

De tentoonstelling over de reeks Game of Thrones begint in Barcelona

De winter komt vroeg naar Barcelona  met Game of Thrones: The Touring  Exhibition.  De tentoonstelling komt op 28 oktober 2017 naar het historisch  Museu Marítim in Barcelona.

De nieuwe ervaring geeft fans de mogelijkheid om binnen te gaan in Westeros en de omliggende landen.

De 1.000 vierkante meter tentoonstelling, geïnspireerd en gevuld door de adembenemende beelden en artefacten uit de HBO serie, wil de fans onderdompelen in het centrum van de Zeven Koninkrijken voor een kijk op authentieke rekwisieten, kostuums en decoraties uit de reeks.

Het pronkstuk van de tentoonstelling is de iconische Ijzeren Troon waar de bezoekers van kunnen genieten in al zijn glorie.

Bezoekers informatie

Plaats

Museu Marítim de Barcelona
Av. de les Drassanes s/n
08001 Barcelona
Tel. 933 429 920

Openingsuren

Dinsdag-Donderdag: 10.00 – 20.00
Vrijdag – Zaterdag: 10.00 – 21.00
Zondag: 10.00 – 20.00

Inkomprijzen

Volwassenen
Zaterdag – Zondag en feestdagen:  18,50€
Maandag- Vrijdag: 15,50€

Kinderen (3 tot 14 jaar)
Zaterdag – Zondag en feestdagen: 12,00€
Maandag- Vrijdag: 10,00€

Website: Game of Thrones Exhibition

Turkse schrijver is voorwaardelijk vrijgelaten in Spanje, hij zal nog niet uitgeleverd worden aan Turkije

De Duitse Kanselier Merkel is tevreden met de voorwaardelijke invrijheidstelling van de schrijver Dogan Akhanli,  Hij was gearresteerd op vraag van de Turkse overheid toen hij op vakantie was in Granada.

De Duitse minister voor Buitenlandse Zaken had de Spaanse overheid formeel gevraagd om de van Turkse afkomst zijnde, maar nu met de Duitse nationaliteit, schrijver niet uit te wijzen naar Turkije.

De schrijver werd opgepakt na een zogenaamde “Red Notice” van Interpol. Daarmee kan een land een arrestatie vragen met als doel om die persoon te laten uitleveren. Turkije heeft nu veertig dagen de tijd om een uitleveringsbevel aan Spanje over te maken en dat te beargumenteren.

Wanneer dat gebeurd is, zal in Spanje een proces plaatsvinden rond zijn uitlevering. Ankhali zal die veertig dagen dus niet in de cel moeten doorbrengen, maar hij mag Spanje voorlopig ook niet verlaten,

De schrijver zijn misdaad, in Turkse ogen, is dat hij geschreven heeft over de massamoorden op de Armeniërs in 2015 in Turkije en hij schreef daarnaast ook kritische artikelen over het Turkse regime.

Merkel zegde op de Duitse RTL Televisie dat zij zeer blij is dat Spanje de schrijver voorlopig heeft vrijgelaten.  Volgens haar kunnen internationale organisaties zoals Interpol niet misbruikt worden voor dergelijke zaken.

Dit is deze maand al het tweede arrest in Spanje over een journalist die kritische artikelen had geschreven over Turkije.  De eerste maal was het de gevangenneming in Barcelona van de Turks-Zweedse schrijver, Hamza Yalcin.

Ook in deze zaak kwamen de Zweedse autoriteiten tussenbeide om uitwijzing te voorkomen.

Het aantal Spanjaarden dat naar de bioscoop gaat gaat terug in stijgende lijn

Het aantal Spanjaarden dat naar de bioscoop gaat gaat in 2016 terug in stijgende lijn.  Ten opzichte van 2015 was er een stijging met 6% wat het totaal aantal bezoekers op 100 miljoen brengt.  Die bezoekers brachten samen 601 miljoen euro in het laatje en dat is een stijging met 5%.

Dat is goed nieuws voor de Spaanse bioscopen, niettegenstaande de verhoging van de BTW van 10% naar 21%.

Een Spaanse film, Un Monstruo Viene a Verme, (A Monster Calls) was met zijn  4,5 miljoen bezoekers de populairste film van 2016  en hij bracht 26 miljoen euro op.

Een tweede Spaanse film, Palmeras en la Nieve, (Palm Trees in the Snow) kwam met zijn 1 miljoen bezoekers ook in de top tien van de populairste films van 2016.

November en december waren de drukste maanden en 57% van alle bezoekers trok vanaf vrijdag tot zondag naar de bioscoop.

Game of Thrones komt naar Spanje!

game-of-thrones

De zeer populaire televisiereeks Game of Thrones gaat verder opnames maken in Spanje en de voornamelijk Britse acteurs kunnen de dramatische scenes afwerken in hun prachtige kostuums in de mooiste streken en plaatsen van Spanje.

Zo staan de  kliffen van Zumaia bij Bilbao nu op de lijst van de filmlocaties.

De Britse sterren, Emilia Clarke en Nathalie Emmanuel werden onlangs al in hun volledige uitrusting gezien en binnenkort zullen er nog wel meer acteurs in dit geval zijn.

Romeinse standbeelden zijn ontdekt in privé woningen in de regio Murcia

standbeeld

Een onderdeel van hun werk dat Seprona, een onderdeel van de Guardia Civil, moet doen is de bescherming van het Spaans Historisch Erfgoed.

Zo hebben zij de verdwijning onderzocht van voorwerpen waarvan zij vermoedden dat zij in privé handen waren terecht gekomen en die zij willen recupereren.

Tijdens hun laatste onderzoek moesten zij de verblijfplaats vinden van 4 standbeelden die in de vroege twintigste eeuw verdwenen waren uit de Romeinse vindplaats in Los Cantos, die in het stadje Bullas in de regio Murcia ligt.

Na een grondig onderzoek door de Guardia Civil werden drie beelden gelokaliseerd in twee huizen in Lorca en Cartagena. Nadat de rechtbank de toelating had gegeven vielen agenten in die huizen binnen en recupereerden de drie beelden.

De drie beelden maken deel uit van een groep van vier beelden die bekend zijn als de ‘Kind van de druiven’ en waarvan het vierde beeld nog altijd niet gevonden is. De beeldengroep die 2.000 jaar oud zou zijn komt uit een landelijk Romeins huis en zij toont beelden van de landbouw uit die tijd.

Men denkt dat de beelden op de vier hoeken van het centrale huis stonden en dat zij gebruikt voor de opvang van regenwater en dat zij dan de tuinen bevloeiden.

Worden de personen veroordeeld voor hun heling dan kunnen zij veroordeeld worden op hun inbreuken van de Erfgoed Wetten dan riskeren zij een boete van € 200.000.

Een kleine Spaanse uitgever mag het meest mysterieuze ter wereld kopiëren

Een klein Spaans uitgeversbedrijf heeft de rechten verworven om kopieën te maken van het Voynich boek, een van de meest mysterieuze boeken ter wereld.

Siloe, een uitgever uit Burgos is gespecialiseerd in het kopiëren van oude manuscripten en zij zullen 898 kopies maken van het 600 jaar oude document.

Momenteel ligt het document in een kluis van de Yale universiteit.  Het manuscript kreeg zijn naam door zijn eigenaar, de antiquair Wilfrid Voynich, hij kocht het in 1912  als deel van een ganse collectie van de Italiaanse Jezuïeten.

Koolstofdatering plaatst het boek, waarin rare tekeningen staan van planten en naakte vrouwen aangevuld met poëtische teksten, in een periode tussen 1404 en 1438.  Er bestaan tal van theorieën over zijn betekenis maar de belangrijkste theorie suggereert dat het in code geschreven is om niet opgemerkt te worden in het tijdperk van de katholieke inquisitie.

Juan Jose Garcia van de uitgeversmaatschappij zegt dat het boek “zo’n aura heeft van een mysterie dan dat je het voor de eerste maal ziet het enorme emoties oproept”.  Een kopie zal tussen de € 7.000 en de € 8.000 kosten.

Siloe zal meer dan 1 jaar nodig hebben om het aantal kopies van het 200 bladzijden tellend boek te maken dat geschreven is in een onbekend geschrift.

Stierengevecht: martelen of traditie

Op 16 februari heeft het parlement van de Balearen een stap gezet in de richting van een totaal verbod op de stierengevechten.  Veel inwijkelingen en dierenrechtenverenigingen beschouwen dit als de enige juiste stap die nog moest genomen worden.

Maar we moeten ons ook een juiste vraag stellen.  Als inwijkelingen zijn wij feitelijk slechts te gast in dit land en geeft ons dat het recht om hier onze eisen te stellen.  Kunnen wij eisen dat eeuwenlange tradities voor ons worden verboden om zo onze gevoelens niet te kwetsen?

40,000 is het geschatte aantal stieren die jaarlijks in Europa tijdens de stierengevechten sterven.

Er zijn nog altijd een aantal Spanjaarden die in het stierengevecht de hoogste esthetische interactie tussen mens en stier zien en zij verdedigen hun recht op het behoud van hun cultuur die bestaat van lang voor het bestaan van dierenrechtenactivisten in Spanje en daarbuiten.  Maar een recent onderzoek heeft uitgewezen dat nog slechts 29 procent van de Spanjaarden voorstander is van het stierengevecht.

2.183.000 koeien en stieren stierven in 2014 in de Spaanse slachthuizen.

Verdedigers van het stierengevecht zeggen dat zij de stieren beschouwen als een waardige opponent die soms zelfs de overwinning kan behalen.

Tegenstanders zeggen dan weer dat de stier daar tegen zijn wil staat, dat het dier daar helemaal niet wil zijn maar dit argument gaat niet helemaal op.  Er sterven jaarlijks veel meer stieren, die daar ook helemaal niet willen zijn,  in de Spaanse slachthuizen dan tijdens de stierengevechten.

Dit artikel heeft enkel de bedoeling om eens na te denken of wij het recht hebben de Spanjaarden te verplichten hun tradities stop te zetten en wij van de nieuwkomers in ons moederland verwachten dat zij zich (terecht) aanpassen.

Zelf ben ik geen voorstander van het stierengevecht en ik denk niet dat ik ooit naar zoiets zal gaan kijken.

 

Spanje wil de schat van 1 miljard dollar

Een schat  met een waarde van $ 1 miljard (€ 929 miljard), die ook  de “heilige Graal van de scheepswrakken” wordt genoemd wordt nu ook door Spanje geclaimd.  De andere claims komen van Columbia en van de Amerikaanse bergingsmaatschappij.

Zoals eerder al gemeld was is de San José ontdekt op 27 november op 16 mijl voor de kust van Cartagena door een team antropologen dat onder leiding stond van Colombiaanse experten.

Op 7 december heeft de Spaanse minister van buitenlandse zaken gezegd dat Spanje een overeenkomst over het schip wil met Columbia omdat het Spaanse galjoen volgens de regels van de UNESCO eigendom is van de Spaanse staat.

De Colombiaanse president, Juan Manuel Santos, heeft beloofd dat de schat zal tentoongesteld worden in een museum in Cartagena terwijl het Amerikaanse bedrijf, Sea Search Armada, 35 procent van de waarde van de schat vraagt voor de berging.

Het gezonken galjoen bevat een lading aan goud, smaragden en diamanten.  Het schip zonk in 1708 na een aanval van Britse oorlogsschepen.

Men verwacht dat er nu een lange en kostelijke rechtsgang zal losbarsten maar de Spanjaarden hebben de Colombianen al gewaarschuwd voor de zaak uit 2012 over de Nuestra Señora de las Mercedes.

De Nuestra Señora de las Mercedes werd voor de kust van de Algarve  tot zinken gebracht door de Britse marine en dit schip bevatte goud en edelstenen van de Inca’s.   Een Amerikaanse rechtbank besliste dat de schat aan Spanje toebehoorde en zij is nu tentoongesteld in Madrid.

Er liggen momenteel nog altijd meer dan 1.000 scheepswrakken voor de Colombiaanse kust en die zijn allemaal nog onontdekt.

Schakelen de Spanjaarden over naar ondertitels

Als de regering haar zin krijgt dan is het binnenkort gedaan met buitenlandse films te dubben.  De regering wil hier mee stoppen om de kennis van het Engels onder de bevolking op een hoger peil te krijgen.

Buitenlandse programma’s die op de Spaanse televisie worden uitgezonden worden anders dan in andere Europese landen traditioneel gedubd door Spaanse acteurs.  Deze voorkeur voor dubben wordt beschouwd als de voornaamste reden waardoor Spanjaarden in tegenstelling met een aantal Scandinavische landen een ernstige Engelse taalachterstand oplopen.

Spanje heeft een lange en eerder kleurrijke relatie met dubben, het werd tijdens de Franco jaren als een bijkomende controle gebruikt op wat de Spanjaarden te zien en te horen kregen.

Het voorstel komt er nu op initiatief van de Partido Popular en het is een onderdeel van een groter plan om de kennis van het Engels onder de Spanjaarden te vergroten.  Zo maakt men in de scholen al een gebruik van Engelstalige leraars.

Sommige bioscopen vertonen al hun films in de originele taal en ze maken gebruik van ondertitels.  Dit gebeurt vooral op vraag van hun jongere klanten die de voorkeur geven aan de originele versies.

Matisyahu heeft toch opgetreden op het Rototom Sunsplash Reggae festival

Een week geleden had ik hier geschreven dat Matisyahu, de joods Amerikaanse reggae rapper van de affiche van het Rototom Sunsplash Reggae festival in Benicàssim bij Valencia was gehaald.  Dit gebeurde omdat hij geen afstand wou nemen van het Israëlisch gedrag in Palestina.

Uiteindelijk heeft hij er toch op 22 augustus onder internationale druk opgetreden maar hij kreeg een fluitconcert te verwerken. Daarnaast werden er nog een groot aantal objecten naar zijn hoofd geslingerd.

Een groep betogers droegen Palestijnse vlaggen en een spandoek voor vrede in Palestina en zij maakten voor het optreden van de rapper al het meeste lawaai.  Toen Matisyahu uiteindelijk het podium betrad vlogen er al een aantal objecten naar zijn hoofd.

Na een 30 minuten verlieten de betogers het festival.  De joodse artiest zei op de moment dat hij ook  vrede in Palestina wil en hij bedankte de mensen die naar zijn muziek bleven luisteren.

Het probleem begon toen de lokale afdeling van een groepering die sancties wil tegen Israël de organisatoren van het festival contacteerden om naar de mening van de zanger te vragen over hoe hij staat tegenover het Israëlisch-Palestijns conflict.

Toen hij geen antwoord gaf hebben de organisatoren van het festival zijn optreden afgezegd.  Maar na wereldwijde protesten besloot men om hem dan terug te laten optreden op het festival.

Maar dit is nog niet het einde van het verhaal.  Toen een aantal andere artiesten hoorden dat hij toch zou optreden zegden zij hun optreden af en zo bleven er weer andere artiesten weg.

Spaans festival weert joodse zanger

rototom

De joods-Amerikaanse reggaezanger Matisyahu mag niet optreden op een festival in Spanje. De organisatoren van het festival hebben zijn show geschrapt, omdat hij niet wil zeggen hoe hij over de situatie in het Midden-Oosten denkt. “

Matisyahu, die feitelijk Matthew Paul Miller heet, zou komende zaterdag optreden op het festival Rototom Sunsplash. Een anti-Israëlische organisatie had opgeroepen het optreden te schrappen vanwege de situatie in het Midden-Oosten. ‘Als enige openlijk joodse artiest probeerden ze me te dwingen tot politieke uitspraken. Moesten de andere artiesten zich ook uitspreken om te mogen optreden?’, schrijft Matisyahu.

De organisatoren zeggen dat het optreden van Matisyahu “alleen maar ruzie, onbegrip, intolerantie en onbuigzaamheid” zou hebben gebracht. De zanger wil volgens hen geen antwoord geven “op simpele en legitieme vragen over oorlog als een middel om conflicten op te lossen”.

Matisyahu stond in 2006 op het Nederlandse Lowlands-festival. Hij viel op door zijn orthodox-joodse uiterlijk met pijpenkrullen, lange baard en hoed. Tegenwoordig kleedt hij zich anders en is zijn baard afgeschoren.