Category Archives: Nieuws – sociaal

Nieuwe gesprekken tussen de overheid en de vakbonden van het luchthavenpersoneel

Er komen meer gesprekken tussen de Spaanse regering en de vakbonden om zo de vooropgestelde 25 dagen staking af te wenden.

De minister van Infrastructuur en Transport en Wonen, Julio Gomez-Pomar, zegde na de vergadering van 29 augustus dat de beide partijen een akkoord willen bereiken.

Maar hij zegde erbij dat de overheid meer tijd nodig heeft om aan de eisen van de vakbonden te voldoen omdat er een aantal overheidsdiensten bij betrokken zijn.

Volgens de Secretaris Generaal van de vakbond CC OO, Francisco Casado, zijn de eisen van de werknemers eerlijk en adequaat.

De volgende vergadering is voorzien voor 7 september.

De volledige lijst van de geplande stakingsdagen is:

  • September: 15, 17, 22, 24 en 29
  • Oktober; 1, 6, 11, 15, 27, 30 en 31
  • November: 3 en 5
  • December: 1, 4, 5, 7, 8, 10, 26, 27, 28, 29 en30

De overheid van de regio Valencia krijgt de macht om zich leegstaande woningen toe te eigenen.

Het regionale parlementsgebouw

Het regionale parlement in Valencia heeft een wetsvoorstel goedgekeurd dat de regionale overheid toelaat om leegstaande appartementen en huizen te gebruiken voor sociale functies.  Het voorstel gaat over eigenaars van 10 of meer woningen en de overheid kan de woningen inzetten voor de sociale verhuur gedurende een periode van vijf jaar.

De nieuwe maatregel  heeft effect op eigenaars die hebben nagelaten om vrijwillig in het sociale project te stappen en de maatregel zal vooral een impact hebben op de Spaanse banken die eigenaar zijn van duizenden in beslag genomen woningen.

De socialisten van de PSPV, Compromis, Podemos en Ciudadanos stemden voor het voorstel, enkel de Partido Popular stemde tegen.  De volksvertegenwoordigers stemden alle amendementen van de Partido Popular weg.  Op voorstel van Podemos komen er ook maatregelen voor de energievoorziening.

Banken die niet meewerken riskeren boetes tot 30.000 euro.