Category Archives: Nieuws – terreur

Wapenopslagplaats van de ETA in Frankrijk gevonden

De Franse politie heeft bekend gemaakt dat in een bos bij Bayonne een vermoedelijke wapenopslagplaats  van de Baskische ETA is gevonden.

Een wandelaar die aan het werk was met een metaaldetector liep tegen de vindplaats aan toen hij het gebied aan een onderzoek onderwierp.

Hij ging aan het graven en kon twee plastieken dozen  boven halen waarin ontstekers en explosieven zaten maar ook landkaarten met daarop het ETA symbool.

Nadat de politie op de hoogte was gesteld van de vondst werd het gebied helemaal afgesloten en begon er een onderzoek door het anti-terrorisme bureau in Parijs.

De plek ligt op 30 km van Bayonne, een plaats waar de ETA vorig jaar zijn wapens overhandigde.

De groep zegde toen dat zij al hun wapens hadden overgedragen in een stap naar vrede en de Franse president noemde dit “een beslissende stap vooruit naar het einde van het Baskisch separatistisch terrorisme”.

Spanje gaat een extra oogje in het zeil houden op Airbnb

Naar aanleiding van de terroristische aanval vorig jaar in augustus gaat de Spaanse overheid een extra oogje in het zeil houden op autoverhuurmaatschappijen en portaalsites voor verhuur van woningen zoals Airbnb.

Als onderdeel van het Anti Terrorisme Pact heeft de Spaanse minister van Binnenlandse Zaken gezegd dat zij hun inspanningen gaan opvoeren in de strijd tegen de terreur.

Zo worden de gegevens van personen die hun verblijf boeken beter nagekeken en daarbij komen vooral sites zoals Airbnb en Booking.com in aanmerking voor betere controles.

Dezelfde maatregelen worden van kracht voor autoverhuur-maatschappijen, deze beslissing komt er doordat de terroristen in Barcelona drie  bestelwagens hebben gehuurd.

Verder wil de regering de huidige immigratieregels gevoelig strenger maken en daarbij gebruiken zij de zaak van imam Abdelbaki Es Satty, het meesterbrein achter de aanslagen in Catalonië als voorbeeld.

Een ander aandachtspunt voor de overheid is het gebruik van butaangasflessen en dat is nog steeds een veel gebruikte energiebron in veel Spaanse huishoudens, maar het is ook een gevaarlijk element.

In een poging om de kritiek op hun bedrijf in de kiem te smoren en om hun gasten beter te beveiligen kocht Airbnb vorig jaar het bedrijf Trooly Inc.  een bedrijf dat gespecialiseerd is in de controle op de achtergrond van de gebruikers van hun klanten.

In de Verenigde Staten werkt Airbnb samen met de Amerikaanse overheid om deze achtergrondcontrole uit te voeren en daarvoor gebruiken zij de OFAC lijst.  Op deze lijst staan gezochte personen die verdacht worden van terrorisme maar het is onduidelijk of zij enkel de VS controleren en of er andere landen zijn waarin deze controle gebeurt.

Brit aangehouden op beschuldiging van terreur

Gewapende agenten van de Policía Nacional zijn in Merida een woning binnengevallen en zij arresteerden daar Ataul Haque op beschuldiging van het financieren van een terreurnetwerk en het versturen van technologische materiaal naar Syrië.

Verder wordt hij verdacht van het bouwen van drones voor gevechtshandelingen.

Haque, 34, is gelinkt aan een netwerk van dekmantelbedrijven in de computersector die worden bestuurd uit een kantoor in Cardiff

De uit Bangladesh afkomstige man woont met zijn partner en twee kleine kinderen in een huurflat.

Het ingewikkelde onderzoek werd gevoerd door de Policía Nacional in samenwerking met de National Intelligence Centre (CNI) en de veiligheidsdiensten van Bangladesh.

Een aantal familieleden van de man zijn al gearresteerd voor gelijkaardige feiten.

Sinds 26 juni 2015, toen het ministerie van Binnenlandse Zaken het terreurniveau op 4 bracht, hebben de veiligheidsdiensten al 202 jihadis in Spanje en het buitenland aangehouden.