Category Archives: Nieuws – immigratie

Er kwamen in 2016 bijna 151.000 nieuwe Spanjaarden bij door naturalisatie

Het aantal buitenlanders die in 2016 de Spaanse nationaliteit hebben gevraagd en gekregen is met 32% gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor. Het grootste deel van de aanvragers was afkomstig uit Marokko gevolgd door Zuid Amerikaanse landen en  Aziatische landen. In totaal zijn er vorig jaar via naturalisatie 150.944 nieuwe Spanjaarden bijgekomen. Het merendeel van de aanvragers was tussen de 30 en 39 jaar oud.

Volgens de meest actuele gegevens van het Spaanse Bureau voor de Statistiek (INE) en het onderzoek Estadística de Adquisiciones de Nacionalidad Española de Residentes (ANER) zijn er van de 150.944 buitenlanders die de Spaanse nationaliteit kregen 80.455 (53,3%) vrouwen en 70.489 (46,7%) mannen.

De grootste leeftijdsgroep viel tussen de 30 en 39 jaar gevolgd door 40 en 49 jaar en 10 en 19 jaar.

De grootste groep nieuwe Spanjaarden is volgens de gegevens van het INE afkomstig uit Marokko met 37.009 personen gevolgd door diverse Zuid Amerikaanse landen zoals Bolivia met 15.802, Ecuador met 15.255, Columbia met 14.299 en Dominicaanse Republiek met 9.176 personen. De lijst wordt verder aangevuld met genationaliseerde Spanjaarden uit Peru met 6.933 personen, Cuba met 4.353, Argentinië met 3.716, Brazilië met 3.427 en Paraguay met 3.358 personen. Onder de Aziatische landen valt vooral Pakistan op met 3.148 nieuwe Spanjaarden.

Het grootste deel van de nieuwe buitenlanders werd geregistreerd in Catalonië met 33.857 personen gevolgd door de Comunidad de Madrid met 28.559 personen, Comunidad Valenciana met 16.698 personen, Andalusië met 15.288 personen, Baskenland met 7.497 personen en de Canarische Eilanden met 7.241 personen.

Voor diegenen die de drang voelen om Spanjaard of Spaanse te worden dan kan je op Leven in Spanje de voorwaarden vinden.

Dit artikel is geschreven door Remco Stoffer maar aangepast voor Spanjeineennotendop.info. Overnemen van de hele of delen van deze tekst is zonder toestemming niet toegestaan.

Spanje verdedigd zijn beslissing om honderden migranten in de gevangenis te zetten

Spanje verdedigd zijn beslissing dat 500 migranten in de cel blijven die per boot in het land zijn aangekomen.

Volgens een aantal verslagen zijn er sinds vorige week al meer dan 1.000 migranten per boot in het zuiden van Spanje aangekomen.

De helft van hen werden onderschept in de zuid oostelijke regio Murcia en na aankomst werd de meerderheid die hier in de regio aankwamen overgebracht naar de leegstaande Archidona gevangenis juist buiten Málaga.

Deze overplaatsing gebeurt omdat er simpelweg onvoldoende opvangruimte beschikbaar is voor de migranten.

Nadat er kritiek kwam van groeperingen voor de mensenrechten en 20 klachten van NGO’s, verdedigde de minister van Binnenlandse Zaken, Juan Ignacio Zoido, de beslissing om de migranten op te sluiten in een gevangenis.

Hij zei aan radio Onda Cero: “We denken dat het beter is dat de migranten worden vast gehouden in een centrum met de laatste technologie, met sanitair, douches, verwarming, bedden en sport dan ze op te sluiten in kampen zoals het in andere landen gebeurt.

Volgens eerdere verslagen heeft de ongebruikte gevangenis Archidona 1.008 kamers, een eetzaal, sport faciliteiten maar ook klaslokalen en een haarkapper ter beschikking.

Niettegenstaande al deze faciliteiten blijven de mensenrechten-organisaties sterk gekant tegen de beslissing om de migranten in een gevangenis op te sluiten. Deze opsluiting zou een fundamentele aantasting van hun mensenrechten zijn.

Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM), zijn er per boot tussen 1 januari en 15 november 17.687 migranten naar Spanje gekomen. Vorig jaar in dezelfde periode kwamen er 5.445 migranten naar Spanje.

Spanje staat nu op de derde plaats van de ingangspunten in Europa, na Griekenland en Italië.

Spanje heeft dit weekend 250 migranten gered op de Middellandse Zee

De Spaanse autoriteiten zeggen dat zij gisteren 251 migranten, waaronder een aantal kinderen, hebben gered toen zij de overtocht op de Middellandse Zee maakten naar Europa.

Zij zaten in vijf geïmproviseerde bootjes in de Alboran Zee, het meest westelijke deel van de Middellandse Zee.

Het aantal migranten die op de Spaanse kusten aankomen gaat sinds vorig jaar in een steeds stijgende lijn.  Tot nu toe is het aantal dit jaar verdrievoudigd tot 15,585.  Naast diegenen die in Spanje aankwamen zijn er ook 156 migranten tijdens de oversteek gestorven.

Veel Afrikanen die naar Europa willen komen vermijden het steeds gevaarlijker wordende Libië om zo Italië te bereiken en zij kiezen voor de weg via Marokko naar Spanje.

Meer Spanje loopt nog altijd achter op Italië waar tot nu toe dit jaar al 114.000 migranten aankwamen.

Volgens de Internationale Organisatie voor Immigratie zijn er dit jaar al 155.850 migranten in Europa aangekomen en tijdens de overtocht op de Middellandse Zee zijn er 2.961 gestorven.

Grote toevloed van immigranten in de regio Murcia

Er stranden al langer bootjes met immigranten op de Spaanse kusten maar de laatste weken is er een opvallende stijging in de regio Murcia.

Vorige week kwamen er in Mazarrón 11 bootjes aan op één dag.  Daarin zaten er 118 immigranten van Noord-Afrikaanse oorsprong.

Wat de overheid het meeste zorgen baart is de grote aanwezigheid van minderjarige immigranten aan boord van die bootjes.  Moeders met baby’s, een jongen van 12 jaar en ook nog 29 anderen die verklaren dat zij minderjarig zijn.

Spijtig genoeg hebben geen van allen een identiteitsbewijs bij zich waardoor men geen identiteit, leeftijd of nationaliteit kan achterhalen.

Dit grote aantal stelt de overheid voor grote problemen wat de huisvesting en de opvang van de minderjarigen betreft, er is gewoon geen plaats voor hen beschikbaar.

Spanje wil minder vluchtelingen opnemen dan beloofd

foto: DFID – UK Department for International Development

Twee jaar geleden gaf de Europese Unie aan de lidstaten de tijd om de vluchtelingen, die gestrand waren in Griekenland en Italië, over te nemen.

Van de 160.000 vluchtelingen die zo moesten herverdeeld worden werden er uiteindelijk 27.695 vluchtelingen door de lidstaten opgenomen, 17,5 procent van wat afgesproken was.  Het percentage dat Spanje heeft opgenomen ligt nog lager, 11,4 procent.

Uiteindelijk kwamen er in de plaats van de afgesproken 17.337 vluchtelingen slechts 1.980 vluchtelingen naar Spanje.

Volgens de Spaanse regering zijn er onvoldoende vluchtelingen die voldoen aan de Spaanse eisen.

In juli maakte de vicepremier nog bekend dat Spanje 500 vluchtelingen per maand zou opnemen maar volgens haar zijn er geen vluchtelingen die voldoen aan de procedures.

Brussel lijkt zich al bij al niet druk te maken in de lage aantallen vluchtelingen die worden overgenomen, de Europese Unie richt zijn pijlen vooral op Hongarije en Polen die weigeren om één vluchteling op te nemen.

 

 

Negen bootjes met immigranten aan boord komen aan op de stranden van de Costa Blanca

Foto: Salvamento Maritimo

Negen bootjes met minstens 79 immigranten aan boord hebben de laatste 48 uur de Costa Blanca bereikt.

De eerste boot werd leeg teruggevonden op het strand Cap Negret in Altea en een andere werd in Calpe.  Cala Les Urques teruggevonden.  Afhankelijk van hun grootte had, volgens de Guardia Civil,  elke bootje vermoedelijk tussen de 8 en de 12 personen aan boord.

Zeven van de immigranten werden binnen het uur na de ontdekking van de bootjes door de Guardia Civil in Altea gearresteerd.  Alle 7 waren Algerijnse mannen die beweerden de Syrische nationaliteit te hebben.  Verder waren er twee die beweerden van 16 en 17 jaar oud te zijn, ze werden naar een hospitaal gebracht om hun echte leeftijd te bepalen door middel van x-stralen.

De ngo, Salvamento Maritimo, lokaliseerde, op 83 kilometer van de kust, later 2 bootjes met 32 personen aan boord.  Zij brachten de bootjes aan land in  Alicante.

Dertien mensen werden aan boord van een ander bootje op 37 kilometer van Torrevieja gevonden, zij werden overgebracht naar Cartagena.

Ook de volgende dag bleven de bootjes komen, de Guardia Civil kon twee Algerijnen en drie Marokkanen oppakken die in natte kleren over de N-332 gingen.  Hun boot werd later teruggevonden op het strand bij Barranco de Aguas.

Salvamento Maritimo kon diezelfde dag twee andere bootjes op 74 kilometer van de kust lokaliseren en bracht hen naar de haven van Alicante.

De 22 personen aan boord waren voornamelijk Algerijnen waarbij 1 persoon beweerde van 17 jaar oud te zijn.  Volgens de opvarenden moest er nog een derde boot zijn maar die veranderde van koers na een discussie met de opvarenden van die boot.

Er komen meer en meer migranten via Spanje naar Europa

Cijfers van het Europese grens- en kustwachtagentschap Frontex wijzen uit dat er vorige maand 10.160 migranten via de Middellandse Zee naar Italië kwamen, dat is een daling met 57 %.

Volgens Frontex is daar de versterkte aanwezigheid van de Libische kustwacht de voornaamste reden voor.

Waar de situatie voor Italië lijkt te stabiliseren, beleeft Spanje de zwaarste migratiedruk sinds 2009. Via de westelijke route over de Middellandse Zee kwamen er in juli 2.300 mensen in Spanje aan. Dat zijn er vier keer meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit jaar arriveerden al 11.000 mensen via deze route, meer dan in heel 2016.

Afrikaanse migranten landen op het Spaanse vasteland

Toeristen op het strand van Zahara de los Atunes in de Spaanse stad Cádiz wisten niet wat ze zagen toen ze een opblaasbaar bootje met tientallen migranten op het strand zagen aankomen en in een mum van tijd alle richtingen uitliepen om aan de politie te ontsnappen.

Op beelden die door een getuige werden gemaakt, is te zien hoe het rubberen bootje door de golven komt terwijl er een aantal toeristen in het water zijn. Eens de migranten het ondiepe water hebben bereikt, verlaten ze snel het bootje en rennen zij weg over het strand.

Het komt niet zo vaak voor dat Afrikaanse migranten het Spaanse vasteland weten te bereiken want meestal stranden zij in Mellila en Ceuta, twee Spaanse exclaves in Marokko.

Zo worden die twee autonome Spaanse gebieden de laatste jaren overspoeld door migranten die koste wat het kost Europa proberen te bereiken.

Spaans hulpschip werd door de Libische marine verjaagd

Een schip van de Spaanse hulporganisatie Proactiva Open Arms, een organisatie die volgens eigen zeggen al 22.000 mensen hebben gered, is volgens hulpverleners op de Middellandse Zee door de Libische kustwacht met waarschuwingsschoten belaagd. Het incident deed zich onlangs voor kort nadat zij een reddingsactie in internationale wateren hadden uitgevoerd.

De hulporganisatie zegt dit niet te begrijpen, volgens hen willen zij enkel mensenlevens reden en botsen zij daarmee op meer en meer hindernissen. Deze Libische kustwachten worden door “Europa opgeleid, bewapend en gefinancierd”, beweert hij.

De Spaanse marine heeft de ngo na het incident bescherming aangeboden.

Proactiva Open Arms heeft op Twitter een video gepost en daarop is een schip te zien dat volgens de ngo van de Libische kustwacht is. Op deze video zijn waarschuwingsschoten en de reacties van de bemanning te horen.

Spanje krijgt een enorme stijging in het aantal “illegalen” te verwerken

Spanje krijgt dit jaar te maken met grote aantallen Afrikaanse illegalen die in kleine, gammele, gevaarlijke bootjes het Spaanse vasteland proberen te bereiken. Het is de eerste maal dat het overgrote deel van de illegalen het Spaanse vasteland willen bereiken via de zee. De hekken in Melilla zijn niet zo populair meer.

Tot het begin van de maand juli zijn er 5.800 vluchtelingen gered die in 303 boten probeerden Spanje te bereiken en dat is het dubbele van vorig jaar.

Zij kwamen vooral in de provincie Almeria en in het stadje Tarifa aan en de opvangcentra daar zitten dus overvol.

Volgens de autoriteiten is deze enorme stijging in het aantal vluchtelingen te wijten aan de verbetering van de controletechnieken waarmee men de zee tussen Afrika en Spanje in het oog kan houden en de vluchtelingen zo sneller worden opgepikt.

Nog altijd vertrekken er Spanjaarden uit Spanje

Het aantal Spanjaarden die naar het buitenland gaan wonen neemt nog steeds toe. De groei wordt kleiner ten opzichte van de vorige  jaren en in 2016 is het nu 4,4% of 101.581 personen.

Tussen 2009 en 2017 is het aantal Spanjaarden die naar het buitenland trokken met 935.611 personen gegroeid van 1.471.000 naar 2.406.611.

Het grote merendeel van de Spanjaarden die in het buitenland wonen zijn weliswaar Spaans of hebben een Spaans paspoort maar ze zijn niet in Spanje geboren.  Slechts een op de drie Spanjaarden die in het buitenland wonen zijn ook echt in Spanje geboren. Van de 2.406.611 personen is 33% ofwel 794.209 in Spanje geboren maar woonachtig in het buitenland terwijl de rest of een Spaans paspoort heeft maar ook een andere nationaliteit hebben of Spanjaard geworden zijn.

De grootste groep “mensen met een Spaans paspoort” vinden we in Argentinië met 448.050 personen gevolgd door Frankrijk met 243.582 en Venezuela met 180.497 personen. Deze top 3 landen worden gevolgd door Duitsland met 148.211 Spaanse inwoners, de Verenigde Staten met 136.805 personen, Cuba met 134.677 personen, Mexico met 130.832 Spanjaarden en Brazilië met 129.083 inwoners.

Gekeken naar de andere Europese landen zijn er 116.182 Spaanse inwoners in Zwitserland en zijn 115.779 Spanjaarden in Groot Brittannië. In Nederland wonen volgens de laatste gegevens van het Spaanse Bureau voor de Statistiek (INE) 25.586 Spanjaarden en in België zijn dat 61.338 personen.

Bij deze aantallen is er gekeken naar het aantal Spanjaarden of personen met de Spaanse nationaliteit die ingeschreven staan in het Padrón de Españoles Residentes en el Extranjero (PERE). Van dat aantal woont 62,5% in Amerika (het continent), 34,2% in Europa en 3,4% in de rest van de wereld. In Amerika steeg in 2016 het aantal Spanjaarden met 48.612 personen en in Europa met 46.479 personen.

Nog nooit in de geschiedenis kreeg Spanje in een jaar zoveel asielaanvragen te verwerken

Spanje heeft een record gebroken, nog nooit in de geschiedenis mocht het land zoveel asielaanvragen ontvangen als in 2016.

In totaal vroegen 15.755 personen asiel aan in het land en dat is zes maal meer dan in 2015. Van dit aantal kregen er van de Spaanse autoriteiten 6.855 personen asiel, van 3.395 personen werd de aanvraag geweigerd en de overige 5.505 asielaanvragen moeten nog behandelt worden.

Volgens de cijfers van de Spaanse Comisión Española de Ayuda al Refugiado (CEAR) ligt het aantal asielaanvragen in Spanje, in vergelijking tot andere Europese landen, nog erg laag. De 15.755 aanvragen die Spanje te verwerken kreeg is goed voor 1,3% van alle 1.259.265 asielaanvragen die Europa te verwerken kreeg in 2016.

 Van de mensen die in 2016 in Spanje asiel vroegen  waren er 2.960 afkomstig uit Venezuela gevolgd door 2.975 personen uit Syrië en 2.570 personen uit Oekraïne.

Momenteel is er in Almeria een tekort aan politieagenten

Hooggeplaatste politieagenten in Almeria  hebben gewaarschuwd dat zij de bevolking niet meer afdoende tegen terrorisme kunnen beschermen omdat zij teveel middelen moeten inzetten om illegale immigranten te redden en te screenen.

De provincie wordt beschouwd als een broeinest voor islamitisch extremisme, een plaats waar jihadis zich verbergen en zo de rest van Europa kunnen betreden. De Nationale en de politie van Almeria zijn zich bewust van deze feiten en zij hebben al spectaculaire arrestaties kunnen verrichten in de oorlog tegen de terreur.

Maar met bijna 600 immigranten die, in januari en februari alleen al, op de kust van Almeria aankwamen heeft de politie niet genoeg capaciteit om tegen het terrorisme op te treden en dan ook de geredde immigranten te screenen.  Meer dan 5.000 mensen werden in 2016 op zee gered en naar Motril en Almeria overgebracht.

De politievakbond heeft gezegd dat de politiediensten in Almeria overwerkt zijn en lijdt onder een extreem personeelstekort op een moment dat terreuralarm in Spanje nog altijd op niveau 4 staat, het op een na hoogste terreuralarm.

Het probleem zal tijdens de zomermaanden nog veel groter worden omdat er duizenden Noord-Afrikanen klaar staan om naar Europa te vertrekken.  Daar komt nog bij dat door het sluiten van de Balkan route voor Syrische vluchtelingen er velen Europa zullen willen bereiken langs Spanje en Italië.

De situatie is nu zo nijpend geworden dat Almeria er aan denkt om een speciale gevangenis voor vreemdelingen te openen waar er honderden immigranten kunnen worden vastgehouden.

Dezelfde detentiecentra hebben in Melilla en Murcia al oproer en protesten veroorzaakt.

Nieuwe bestorming van het hekwerk in Ceuta

Meer dan 300 illegale immigranten zijn door het hek gebroken dat de Spaanse enclave Ceuta afsluit van Marokko.

De Guardia Civil zegde dat een bewakingscamera de beelden van 500 mensen oppikte die allen op weg naar het hek waren gewapend met allerhande gereedschappen om het hekwerk te slopen.

Officieel waren er twee agenten gewond maar op een later tweet werd er gezegd dat er vijftien gekwetste agenten werden behandeld voor allerhande verwondingen.

Honderden Afrikaanse migranten proberen elk jaar om Ceuta en Melilla, de twee Spaanse enclaves in Marokko, te bereiken om zo verder Europa in te trekken.

Spanje aanvaard 55 Syrische en Iraanse vluchtelingen

55 vluchtelingen zijn aangekomen in Spanje vanuit Griekenland onder het relocatieprogramma van de Europese Unie dat is opgezet om de humanitaire gevolgen van de oorlog in Syrië te beperken.

De vluchtelingen, 36 met de Syrische nationaliteit en 19 met de Iraanse, zijn aangekomen op Adolfo Suarez Madrid-Barajas luchthaven.

21 van hen zijn mannen, 11 vrouwen en 22 kinderen. Zij zullen ondergebracht worden in: Malaga (4), Almeria (4), Huesca (7), Palencia (5), Tarragona (14), Castellon (17), Murcia (2) en Caceres (2).

Spanje heeft nu in totaal 1034 aanvragers aangenomen voor internationale protectie, 745 onder het relocatieprogramma en 289 onder het hervestigingsprogramma.

Ze zijn verzekerd van woonst, eten, rechtsadvies, psychologische bijstand, sociale zekerheid en advies, begeleiding naar onderwijs centra, volksgezondheid en sociale centra, taal leren en basis sociale vaardigheden, culturele activiteiten en economische hulp.