Category Archives: Nieuws – economie

De Spaanse regering verlaagt de economische vooruitzichten voor 2018

De Spaanse regering stelt de vooruitzichten voor de economische groei in 2018 bij van 2,6 percent naar 2,3 percent.  Volgens de regering ligt de oorzaak in de onzekerheid in verband met Catalonië.

In het begrotingsplan dat naar Brussel gestuurd werd staat dat er een lichte verlaging verwacht wordt van het binnenlands verbruik  door de politieke situatie in Catalonië.

Eerste minister Mariano Rajoy waarschuwde in een brief aan de Catalaanse regeringsleider Carles Puigdemont al voor de economische weerslag door de politieke situatie.

“De laatste stappen die door u en uw regering zijn genomen veroorzaken een grote verdeling in de Catalaanse maatschappij maar ze veroorzaken ook een enorme economische onzekerheid die het welzijn van de mensen bedreigt” schreef Rajoy.

De twee grootste Catalaanse banken zijn bij de honderden bedrijven die hun legaal hoofdkwartier overgeplaatst hebben naar andere delen van Spanje.

De kredietbeoordelingsmaatschappij Standard and Poor’s waarschuwde al voor een recessie in de regio als de crisis blijft verdergaan.

Catalaanse Cava producent Codorníu verplaatst sociale zetel naar La Rioja

Foto: LimoWreck

De Catalaanse wijn en cava producent Codorníu heeft aangekondigd dat het zijn hoofdkwartier gaat verplaatsen naar  de Spaanse wijnregio La Rioja.  Zij doen dit omwille van de onduidelijkheid die er blijft bestaan in het conflict tussen Spanje en Catalonië.

Codorníu, met basis in Barcelona, zegt in een verklaring dat zij Unideco, de holding achter het bedrijf Codorníu, overbrengt naar La Rioja om de belangen van de klanten en de werknemers te vrijwaren.

Deze verklaring  komt er enkele dagen na de aankondiging van hun concurrent, Freixenet dat zij hun hoofdkwartier overbrengen naar Spanje.

Vorig jaar in oktober keurde de Spaanse regering een wet goed die het mogelijk maakt dat bedrijven hun hoofdkwartier snel en soepel kunnen verhuizen.  Zo schrapten zij de wettelijke verplichting dat de aandeelhouders moeten beslissen over een verhuis.

Andere kleinere wijn en cava bedrijven zeggen dat zij in Catalonië blijven en enkele daarvan hebben hun steun voor de Catalaanse onafhankelijkheid uitgesproken.

Omdat het steeds onwaarschijnlijker wordt dat een onafhankelijke Catalaanse republiek lid kan blijven van de Europese Gemeenschap vertrekken er meer en meer bedrijven uit Catalonië, tot 150 bedrijven per dag.

Codorníu heeft wel bevestigd dat de werknemers, kantoren en de operationele structuur van het bedrijf in Catalonië blijft.

Het vertrek van het bedrijf kan ook versneld zijn door de dreigende Spaanse boycot tegen Catalaanse producten, een boycot die al begonnen is op 1 oktober, de dag van het referendum.

Een aantal A-merken geven de voorkeur aan een shopping center in de plaats van een winkelstraat

De internationale merken Armani en Victoria’s Secret komen naar Madrid en zij doen dat niet in protserige winkels in chique winkelstraten maar zij komen naar een nieuw shopping center van   € 200 miljoen.

Het Plaza Rio 2 is een enorm nieuw project van de Franse immobiliën gigant La Société Générale Inmobilière (LSGI).  Zij zijn er in geslaagd om een groot aantal A-merken te overtuigen om hun winkel in dit shopping center te openen.

Het shopping center ligt op de oever van Manzanares rivier in Madrid en het opent zijn deuren op 20 oktober 2017.

De Zweedse groep H&M zal ook aanwezig zijn in het center, zij hebben hier een grote ruimte om hun nieuwe productlijn te promoten.

Verder komen nog enkele bedrijven van de Inditex groep naar hier waaronder Massimo Dutti en Zara Home.

 

Meer en meer bedrijven vertrekken uit Catalonië waaronder nu ook San Miguel en Planeta

Nu de regiopresident van Catalonië, Carles Puigdemont, in het parlement op de een of andere manier de onafhankelijkheid heeft uitgeroepen en die ook dichterbij komt vertrekken er nog meer grote bedrijven uit Catalonië.

Een van die bedrijven is de bierbrouwer San Miguel, zij brengen hun hoofdkwartier, al dan niet tijdelijk, over naar Malaga.

De beheerraad van het bedrijf zegt dat zij een maximale rechtszekerheid willen voor hun bedrijf. San Miguel heeft 11 brouwerijen in gans Spanje en die blijven allemaal operationeel.

Deze brouwerij is het eerste, echt groot Catalaans bedrijf dat zijn hoofdkwartier overbrengt naar Andalusië en zij volgen daarmee het voorbeeld van 27 andere andere bedrijven.

Maar het eerste bedrijf dat vandaag aankondigde dat zij gingen vertrekken was de grootste uitgever van boeken in Spanje, Planeta. De groep had eerder aangekondigd dat zij bij een verklaring van onafhankelijkheid zouden vertrekken en zij voegden de daad meteen bij het woord.

Vandaag nog zal Planeta beginnen met de verhuis van het sociale en fiscale hoofdkantoor van Barcelona naar Madrid. Daarmee voegt dit bedrijf zich bij de reeds lange en steeds langer wordende lijst van vertrekkende bedrijven.

Het probleem voor Catalonië is dat die bedrijven hun fiscaal en sociaal hoofdkwartier verplaatsen waardoor de regio in de toekomst miljarden aan inkomsten zal verliezen. De onzekere toekomst van Catalonië of de regio in de EU en eurozone zal blijven doet veel bedrijven en banken besluiten om te vertrekken uit Catalonië.

Het lijstje kan nog veel groter worden want andere grote bedrijven gaan beslissen om Catalonië te verlaten. Op deze lijst staan bedrijven zoals de Cava makers Freixenet en Codorniu maar ook maar ook Volkswagen, Lidl, SEAT, Catalana Occidente (reeds bevestigt), Pronovias en Grifols.

Catalanen en Spanjaarden zien een boycot als een politiek instrument

De Catalaanse politieke regeringspartij Candidatura d’Unitat Popular (CUP) is een linkse Catalaanse politieke partij die samen met Junts Pel Si de Catalaanse regering vormen.

Deze kleine partij heeft nu om een boycot gevraagd van bedrijven en banken als La Caixa, Caixabank, Banco Sabadell en de BBVA omdat ze Catalonië willen verlaten en dus door de CUP als verraders van het onafhankelijkheidsproces gezien worden.

Tevens vraagt de partij aan de Catalanen om met andere banken te gaan werken en hun rekeningen te verplaatsen , de partij is ook voorstander van een grote Catalaanse bank.

Maar zoals de CUP een boycot vraagt voor een aantal bedrijven boycotten de Spanjaarden nu Catalaanse producten.

Onder de grootste Catalaanse slachtoffers zijn Gallina Blanca (soep) en Cacaolat (chocolademelk), beiden eigendom van de Catalaanse familie Carulla die het onafhankelijkheidsproces actief steunt.

Verder zitten bedrijven als Vertix, DKV Seguros, SERHS, supermarktketens Bonpreu en Esclat, melkproducten producent Ato ook in de Spaanse boycot.

Sommige supermarkten in Spanje zeggen dat ze merken dat Catalaanse producten minder verkopen, iets wat ook cava producent Codorniu al jaren merkt omdat ze volgens vele Spanjaarden super separatistisch zijn.

 

Catalaanse afscheiding is vooral een economische oorlog met Madrid

Catalonië heeft af te rekenen met een ware exodus van bedrijven en wat voor de Catalaanse regio erger is, kapitaal en belastinginkomen.

Gezien de sociale en politieke onrust in de regio over een mogelijke eenzijdige afscheiding van Spanje kunnen veel grote beursgenoteerde bedrijven en banken het tegenover hun aandeelhouders en investeerders niet meer maken om in Catalonië te blijven en besluiten ze dus hun fiscaal hoofdkantoor, dus niet de kantoren zelf, te verplaatsen naar steden buiten Catalonië. Ook veel kleinere bedrijven zijn reeds vertrokken uit Catalonië of denken daar serieus over na.

Veel mensen denken dat grote bedrijven en banken zoals Caixabank, Banco Sabadell, Gas Natural Fenosa hun hele hebben en houwen uit Catalonië hebben weggehaald maar dat is niet zo. Deze banken en bedrijven hebben nu voorlopig alleen hun fiscale hoofdkantoor verplaatst naar steden zoals Madrid, Valencia, Alicante en Palma (de Mallorca).

Dat houdt in dat fiscaal gezien deze bedrijven en banken niet meer in Catalonië zijn en daar dus ook niet meer het grootste deel van de belastingen afdragen, een groot gemis aan inkomsten voor Catalonië die daar uiteraard wel op gerekend had.

Daarnaast geven veel bedrijven al aan dat de verhuizing van het fiscale hoofdkantoor slechts “tijdelijk” van aard is en men van plan is terug te keren naar Catalonië zodra de sociale en politieke situatie onder controle is. Hieronder bevinden zich Gas Natural Fenosa en ook alle onderdelen van de Caixa (Caixabank, La Caixa, Fundacion Caixa etc) en ook het waterbedrijf Aigües de Barcelona die naar Madrid verhuist. De bankgebouwen en kantoren met al hun medewerkers blijven gewoon operationeel in Catalonië alleen het sociale en fiscale gedeelte is verhuist. Buiten mogelijke financiële gevolgen hebben de verhuizingen ook het imago van een zelfstandig en sterk Catalonië verzwakt, immers als grote Catalaanse bedrijven en banken er al geen vertrouwen in hebben, hoe moet dat dan met de mensen in Catalonië zijn.

De Catalaanse autoriteiten beschuldigen de Spaanse overheid ervan de grote Catalaanse bedrijven uit Catalonië onder druk te hebben weggetrokken. Want de regering in Madrid heeft de regels zo aangepast dat bedrijven en banken via een expres decreet Catalonië in een zeer kort tijdsbestek kunnen verlaten. Of dat gedaan is om de Catalaanse autoriteiten een hak te zetten of om de economische stabiliteit te waarborgen is niet bekend maar daar zullen ongetwijfeld meerdere meningen over zijn.

Andere bedrijven zoals biotechnisch bedrijf Oryzon, textielbedrijf Dogi, winkelketen Naturhouse (een van de eerste bedrijven dat weg trok), de technologiebedrijf Eurona, investeringsbank Mediolanum en de kredietbank Arquia Banca hebben naast vele andere bedrijven daadwerkelijk hun hele hebben en houwen opgepakt en verplaatst naar Madrid en andere steden buiten Catalonië, De kans dat deze terugkomen is klein. Dit rijtje van vertrekkende bedrijven kan nog veel langer gaan worden wanneer het Catalaanse parlement de afscheiding aan zal kondigen.

Delen van dit artikel zijn overgenomen van de website Spanjevandaag van Remco Stoffer

Catalaans biotech bedrijf verhuist naar Madrid

Oryzon, een biotech bedrijf dat in 2000 gesticht werd in Barcelona, heeft nu aangekondigd dat het hoofdkantoor wordt overgebracht naar Madrid.

Het bedrijf maakte geen verwijzing naar de op handen zijnde onzekerheid in Catalonië maar in hun verklaring zegde men dat het de operationele prestaties en de relaties met de investeerders wil verbeteren.

Oryzon is de Europese leider in epigenetica, de studie van erfelijk genetisch materiaal en hoe zij worden overgebracht. Het bedrijf ontwikkelt ook een therapie om kanker en neurodegeneratieve ziektes te behandelen.

De nieuwe kantoren komen in Carrera de San Jerónimo in het centrum van Madrid.

De aankondiging van de verhuis levert nu al op, de waarde van het aandeel op de beurs in Madrid steeg onmiddellijk met 8 procent na de aankondiging van de verhuis.

Het bedrijf blijft zeggen dat de overbrenging van de hoofdzetel niets te maken heeft met de politieke onrust maar een persbericht van mei 2017, waarin de doelstellingen voor de volgende jaren werden voorgesteld was geen sprake over de verhuis.

Dit suggereert dat de politieke onrust toch iets met de beslissing te maken heeft.

 

Toeristen spenderen meer dan 37 miljard euro tijdens de eerste zes maanden

Volgens het Spaans Nationaal Instituut voor de Statistiek hebben toeristen, tijdens de eerste helft van het jaar 37,22 miljard euro, een stijging met 14,8 procent ten opzichte van vorig jaar, uitgegeven.

Britten geven in Spanje het meeste geld uit en samen geven zij 7,55 miljard euro uit, dat is 20,3 procent van het totaal.  Daarna volgen de Duitsers met 5,36 miljard euro (14,4 procent van het totaal en de Scandinavische landen met 3,23 miljard euro (8,7 procent van het totaal).

Het gemiddelde bedrag dat een toerist spendeert is 1.065 euro, een stijging met 2,9 procent.

De populairste bestemming in centen uitgedrukt is Catalonië. Toeristen spendeerden daar 8,18 miljard euro, 14,8 procent meer dan in de eerste helft van 2016 en 22 procent van het totaal.

Daarna volgen de Canarische Eilanden met een gespendeerd bedrag van 7,91 miljard euro, 13 procent meer en 21,2 procent van het totaal.  Hierna volgt dan Andalusië met 5,61 miljard euro, 12,3 procent meer en 15,1 procent van het totaal.

 

Grotere groei voor de Spaanse economie

Na een bijkomend nazicht naar de manier waarop de nationale boekhouding in Spanje wordt bijgehouden hebben de autoriteiten de groeiresultaten voor 2015 en 2016 lichtjes naar boven bijgesteld.

Volgens het Nationaal Instituut voor de Statistiek wordt de economische groei van 3,3 procent in 2016 verhoogd met 0,1 procent en de groei voor 2015 wordt bijgesteld naar 3,4 procent, een stijging met 0,2 procent.

De regering is zo opgetogen met deze bijgestelde cijfers dat het minister van Economische Zaken denkt dat de cijfers voor 2017 nog beter zijn dan die van 2016.

De politie staat op de uitkijk naar dieven

De Guardia Civil roept telers en verantwoordelijken van coöperatieven op om alle verdachte voertuigen en personen te melden die rondhangen in de buurt van hun wijngaard.

Dit is zeer belangrijk in de buurt van L’Alacanti en Medio Vinalopo waar meer dan 150 agenten de wacht houden om de wijngaarden te beschermen.

“Zelfs basisinformatie helpt ons en details zijn belangrijk”, dat zegt Francisco Rodriguez, Dienstchef op het hoofdkwartier van de provincie Alicante.

De Guardia Civil heeft een lijst met veiligheidsmaatregelen gemaakt die de telers zouden moeten volgen.  Een van de maatregelen is dat men zijn werkwijze minstens een maal per week veranderd in de periode dat de druiven geplukt worden. Verder roept de Guardia Civil op alle diefstallen te melden, zelfs al is het maar een halve kilo.

Daarnaast zijn er basis raadgevingen zoals veiligheidsmaatregelen voor de opslag van de druiven en het werkmateriaal. Ook het gebruik van Alertcops wordt aangeraden.

Dit is een gratis App waarmee men een alarm kan laten afgaan bij de politiediensten Meer informatie over de app, in het Spaans en het Engels kan je vinden op Alertcops. Downloaden kan van Google Play.

De bacterie Xylella fastidiosa neemt verder uitbreiding

De schrik slaat verder toe nadat er nieuwe gevallen van de bacterie Xylella fastidiosa ontdekt werden in El Comtat en Marina Alta.

De Europese Commissie heeft een verklaring uitgegeven waarin zij zegt dat Spanje “de oorlog aan het verliezen is” tegen de bacterie welke nu officieel onbeheersbaar is na de 156 gevallen op Mallorca.

De ziekte, die de naam van olijf Ebola kreeg, was eerder voorgekomen in Guadalest maar daar waren noodmaatregelen genomen maar ondanks deze maatregelen rukte de ziekte verder op naar 26 andere amandelboomgaarden in Balls en Alcanali.

De ziekte heeft een verwoestend effect op amandelbomen en er werden tijdens de laatste jaren al meer dan een miljoen bomen verwoest in Italië en op de Balearen.

Men gaat nu insecticiden gebruiken op alles dat de ziekte kan dragen dat binnen de 100 meter staat van de nieuw geïnfecteerde bomen. Men hoopt zo de ziekte te vernietigen voordat de bomen zelf vernietigd worden.

Het regionale raadslid voor milieu, Elena Cebrian, had een vergadering met de burgemeesters van de getroffen gemeenten om zo te proberen om de kalmte te bewaren bij de lokale telers. Zij bevestigde wel dat biologen er nog altijd niet in geslaagd zijn om het insect te identificeren dat de dodelijke ziekte naar nieuwe gebieden overdraagt.

Er komt een nieuwe auto deel dienst met elektrische wagens in Madrid

Een overeenkomst tussen het Spaanse dienstenbedrijf Ferrovial en Renault lanceerde een auto deel dienst in Madrid en die kreeg de naam Zity.

De dienst gaat in oktober van start en er is een vloot beschikbaar van 500 Zoe elektrische wagens die binnen de M-30 ringweg zullen opereren.

De Renault Zoe heeft een theoretische ma maximum dekking van  400 kilometer maar het is waarschijnlijker dat hij terug moet opgeladen worden na elke 300 kilometer omdat hij enkel dienst doet binnen de stad.

Dit is dan de derde autodeel dienst die een elektrische auto in Madrid gebruikt.  De andere twee zijn Citroen en Mercedes met zijn  Smart.

Omdat een aantal landen beloven dat zij wagens die rijden op fossiele brandstof zullen verbieden  heeft dit soort experimenten belangrijke financiële implicaties voor wagenbouwers in de toekomst.

Interpol onderzoekt het illegale vervoer van afval van en naar Spanje

Foto: Guardia Civil

Spaanse kranten hebben gesuggereerd dat Gibraltar betrokken is bij het illegale vervoer van afval naar Spanje maar volgens een rapport van de Guardia Civil zijn er 43 landen bij dit transport betrokken.

Operatie Tyson, dat gecoördineerd werd door Interpol,  heeft sporen gevonden van de dumping door criminelen van 1,5 miljoen ton illegaal afval verspreid over de ganse wereld.

Meer dan 1.000 agenten van de Guardia Civil en mensen van de Belastingdienst hebben tijdens het onderzoek in Spanje een aantal plaatsen in het binnenland en aan de grenzen onderzocht.

Het hoofd van de Milieupolitie van de Guardia Civil (Seprona) was tijdens de operatie het aanspreekpunt tussen de Spanjaarden en Interpol.

Zo werden twee schepen ontdekt die 6.600 ton metaalafval in zee dumpten zonder enige veiligheidsmaatregelen.

In een ander schip, afkomstig uit Dakar (Senegal), werd plasticafval gevonden zonder de nodige papieren met de oorsprong van het afval of zijn samenstelling.

Er werd een bedrijf ontdekt dat 136.000 liter gebruikte plantaardige olie en 32.000 liter afvalwater had opgeslagen zonder officiële documenten en zonder een officiële vergunning.

Drie Spanjaarden werden gearresteerd voor een afvaltransport tussen Gibraltar en Medina Sidonia in de provincie Cádiz.  De drie gearresteerden riskeren een gevangenisstraf tussen de zes maanden en de vijf jaar maar zij moeten wel, als zij schuldig bevonden worden, de milieuschade herstellen.

Interpol denkt dat de milieucriminaliteit een van de snelst groeiende internationale problemen is en dan vooral omdat er een wijdverspreid economisch voordeel uit te halen is.   Meer en meer criminele netwerken gaan zich hier dan ook mee bezig houden.

Spanje heeft een grote grote afvalverwerkingssector met de import en export van afval en er zijn er altijd die buiten de lijntjes zullen kleuren om hun winst nog te vergroten.

Momenteel komt het grootste deel van het geïmporteerde afval van binnen de EU maar er is ook een aanvoer vanuit de USA, Israël, Argentinië, Colombia, Honduras, Uruguay en Oman.

Momenteel worden er positieve gesprekken gevoerd tussen AENA en de vakbonden

Foto: Twitter AENA

Gesprekken tussen de uitbater van de Spaanse luchthavens AENA en de vakbonden van het veiligheidspersoneel worden omschreven als “positief” maar de aangekondigde stakingen worden nog niet stopgezet.

Zowel AENA als de luchtverkeersleiding ENAIRE zijn akkoord dat er een loonsverhoging moet komen en dat er meer personeel moet voorzien worden en zij hebben een planning opgemaakt om zij te gaan uitvoeren.

Voor beide bedrijven is het toegenomen luchtverkeer, dat de volgende jaren verder zal toenemen, de voornaamste reden dat er meer personeel zal nodig zijn.

Er zijn nu nog meer vergaderingen gepland waaronder een met de minister van Transport en Infrastructuur, Julio Gomez-Pomar.

AENA zegt verder dat de dialoog tussen het bedrijf en de vakbonden altijd open blijft.

Maar er schuilt een addertje onder het gras, het veiligheidspersoneel dat momenteel in staking is is tewerkgesteld door privé bedrijven die voor AENA werken.

Komt het Europees Geneesmiddelenbureau toch nog naar Barcelona?

Het referendum, op 1 oktober 2017, over de Catalaanse onafhankelijkheid kan een probleem zijn voor de kandidatuur van Barcelona als vestigingsstad van het Europees Geneesmiddelenbureau.

Na de aankondiging dat Groot-Brittannië uit de EU zal vertrekken verhuizen dit bureau, naast tal van anderen, naar een andere Europese stad.  Er moet dus een stad gekozen worden waar de 1.000 werknemers aan het werk zullen gaan en het is duidelijk dat dit een bijkomende tewerkstelling naast andere economische voordelen kan opleveren.

Een aantal Europese landen voelen zich nu geroepen om dit bureau te huisvesten en naast Barcelona hebben zich Amsterdam, Bratislava, Kopenhagen, Dublin, Milaan en Wenen kandidaat gesteld.

Maar een aantal verklaringen vanuit de Europese Commissie waarin zij stellen dat elk landsdeel dat onafhankelijk wordt dit niet automatisch betekend dat dat dat deel lid blijft van de Europese Unie.  Een onafhankelijk Catalonië zal dus eerst zijn lidmaatschap moeten aanvragen en dat kan enkel na een lang en tijdrovend proces.

Daarom is er een probleem voor Catalonië, kiezen zij voor onafhankelijkheid dan moet het Geneesmiddelenbureau terug verhuizen en dat ziet Europa niet zitten.

De Spaanse eerste minister heeft nu beloofd dat zijn regering alles zal doen om de kandidatuur van Barcelona te steunen.

Spanjaarden worden actief in Afrika

Na 30 jaar van planning heeft de regering van de Democratische Republiek Congo  een stap voorwaarts gezet in de uitvoering van de bouw van een enorme dam en daarvoor rekenen zij op Spaanse hulp.

De regering wil een hydro-elektrische centrale laten bouwen om zo de hoofdstad Kinshasa van elektriciteit te voorzien maar zij willen ook elektriciteit naar Zuid-Afrika uitvoeren.

Momenteel zijn er twee bedrijven die de dam moeten bouwen, ACS uit Spanje en Three Gorges Corporation uit China en zij moeten op vraag van de Congolese regering samenwerken om de dam sneller in bedrijf te krijgen.

Voor beide bedrijven is de samenwerking een goede zaak, zo delen zij het risico van wanbetaling, iets wat daar in de regio al eens meer voorkomt.  Zo heeft het IMF vorig jaar de financiële hulp van €65 miljoen ingehouden.

De meeste Spanjaarden denken dat de economische crisis voorbij is

Meer dan de helft van de Spanjaarden denkt dat de economische crisis voorbij is.

Een studie die uitgevoerd werd door GAD3, een internationaal sociaal onderzoeksbureau, tussen 29 mei en 1 juni toont aan dat 52,5 procent van de Spanjaarden denkt dat de recessie in het komende jaar  voorbij is.

Dit cijfer staat voor een daling met 11,3 procent van hen die denken dat het ergste nog moet komen.

De Brusselse optimistische voorspellingen voor Spanje zeggen dat de Spaanse economie, met 2,8 procent,  sneller zal groeien dan in elke andere Europese lidstaat.

De Spaanse eerste minister Mariano Rajoy zegt dat er tot in 2019 500.000 nieuwe jobs zullen gecreëerd worden.

Spanje hoopt dat het zijn invloed op de eurozone kan vergroten

Spanje wil een grondige opknapbeurt van de eurozone en het land wil hierbij het voortouw nemen.

De Spaanse minister van Economische Zaken heeft daarom een voorstel naar de Europese Commissie gestuurd waarin hij stelt dat er een grotere economische eenheid tussen de 19 landen die de euro als hun munteenheid hebben moet komen.

Alhoewel enkel de minister van Economische Zaken het voorstel naar voor bracht wordt het gesteund door de ganse regering.  Daarmee steunen zij ook de voorstellen van de onlangs verkozen Franse president, Emmanuel Macron.  Volgens hem is de euro kwetsbaar voor economische invloeden die in het verleden een enorme stijging in de werkloosheid veroorzaakte in landen zoals Spanje.

Mariano Rajoy en zijn ministers willen een nieuwe bankunie, de introductie van eurobonds, een anticrisis budget en een gezamenlijk plan tegen de werkloosheid in alle landen van de eurozone.

De timing van het voorstel is belangrijk omdat binnenkort de EU zijn planning voor de euro zal vastleggen tot 2025.

Spanje denkt dat het land, gelet op zijn parcours uit de crisis,  ideaal geplaatst is om het voortouw hierbij te nemen. In aanvulling op de voorgestelde veranderingen adviseert Rajoy dat de EU zijn mogelijkheden vergroot om de leden te dwingen om verstandige en werkbare maatregelen te nemen zodat hun economie kan groeien.

Spanje promoot zichzelf als de enige economie die op eigen kracht uit de financiële moeilijkheden is geraakt doordat zij pijnlijke hervormingen hebben genomen en momenteel is zij een van de meest succesvolle economieën van de EU.

De Britten houden ook van Spaanse wapens

De Britten houden niet alleen van het Spaanse weer, zij houden ook van Spaanse wapens.

Een verslag van de Spaanse dienst voor handel toont aan dat Groot-Brittannië de belangrijkste klant is van de Spaanse wapenindustrie.

In 2016 spendeerde de Britse overheid €1.347 miljard aan Spaanse artilleriestukken en dat maakte 33,2 procent uit van de Spaanse militaire export die een bedrag bereikte van €4 miljard, een verhoging met 8,9  procent ten opzichte van 2015.

Groot-Brittannië staat dus aan de top van de lijst welke voor de rest gedomineerd wordt door moslimlanden uit het Midden-Oosten.   Egypte volgt op afstand met de aankoop van Spaanse artillerie voor een bedrag van €213 miljoen, Saudi Arabië spendeerde €116 miljoen en het door oorlog getroffen Irak spendeerde €38 miljoen. Een ander Europees land staat ook op de lijst en dat is Duitsland met een aankoop van €771 miljoen aan militair materiaal.

Israël, Afghanistan en Turkije spendeerden elk honderden miljoenen euro’s maar geen enkel ander land komt in de buurt van Groot-Brittannië.  Naast de artilleriestukken kocht Groot-Brittannië vier A440M transport vliegtuigen, twee MRTT tankvliegtuigen en onderdelen voor het EF-2000 gevechtsvliegtuig.

Het grootste deel van de Britse aankopen werd gemaakt door middel van het Europese wapenprogramma.  Er is momenteel nog geen bezorgdheid dat door de Brexit alle verkopen zullen stopgezet worden maar het vertrek uit de EU zal in de toekomst het afsluiten van contracten wel bemoeilijken.

Bijna de helft van de Spaanse werknemers verdient minder dan €1.000

In Spanje zijn meer dan ooit werknemers te vinden die niet meer dan 1.000 euro per maand verdienen. 47% van alle Spanjaarden heeft een loon van minder dan 1.000 euro per maand, dat is hetzelfde percentage als in 2015 maar hoger dan in 2014 en de voorgaande jaren.

Het gaat dus om 47% van het totaal aantal werkers in Spanje, een stijging van 0,1% ten opzichte van 2016 en het staat voor 8.160.172 personen. Deze cijfers zeggen dat bijna 6 miljoen Spaanse families tegen de armoedegrens aanzitten door gebrek aan voldoende inkomsten. Jaarlijks verdienen de mensen met de laagste lonen gemiddeld 9.080,40 euro terwijl de armoedegrens op 8.010,90 euro per jaar ligt.

Het bedrijfsleven en de Spaanse politici zeggen regelmatig dat het beter gaat in Spanje, dat er meer werk is en dat er weer meer verkocht en dus ook geproduceerd wordt. Maar dat is dus blijkbaar niet te zien in de salarissen van de werknemers die minder dan 1.000 euro per maand verdienen. Het vreemde is wel dat de salarissen van de directeuren en hooggeplaatst kaderpersoneel  gestegen zijn met zo’n 2,3%.