Category Archives: Nieuws – veiligheid

Verantwoordelijken van de luchthaven Malága waarschuwen voor zakkenrollers + tips om ze te vermijden

Verantwoordelijken van de luchthaven van Malága hebben een waarschuwing uitgegeven over het grote aantal diefstallen die door zakkenrollers op de luchthaven gepleegd worden.

Reizigers worden er aan herinnerd dat zij hun eigendommen ten allen tijde in het oog moeten houden want er zijn reizigers die beweren dat zij bestolen zijn toen zij door de veiligheidscontroles gingen.

Met een drukke kerstperiode op komst hoopt men dat de reizigers voldoende waakzaam zullen zijn om zelf hun eigendommen in het oog te houden.

Over het algemeen is Spanje een veilig land maar zakkenrollers zijn overal en zij zijn goed in wat zij doen. Om hun slachtoffer te worden moet je maar een momentje onachtzaam zijn.

Het overgrote deel van de bezoekers aan Spanje wordt nooit bestolen maar bendes en individuele zakkenrollers opereren hier op drukke plaatsen waaronder markten, luchthavens enz.

Zij zien je vanaf 1 kilometer afstand aankomen wanneer je arriveert in de luchthaven of een andere drukke plaats en zij kiezen u als slachtoffer.

Je kan het risico verminderen en wat moet je dan weten, daarom volgen er hierna enkele tips om het risico om bestolen te worden te verkleinen.

Doelen met een hoog risico

 • Toeristen zijn een van hun favoriete doelen
 • Diegene die op toeristen lijken en zich ook zo gedragen
 • Mensen van middelbare leeftijd en ouder
 • Zij die rijk schijnen, zelfs als ze het niet zijn maar opvallen door hun juwelen, uurwerk, accessoires, enz

Alarm Bellen – Situaties waarbij je voorzichtig moet zijn

Zakkenrollers hebben een aantal technieken ter hunner beschikking en die werken in negen van de tien gevallen. Hierna volgen er een aantal voorbeelden van hoe zij werken. Lees ze eens door en maak het hen niet te gemakkelijk.

  • Zakkenrollers en dieven houden er van om in menigten en op drukke plaatsen te werken zoals luchthavens, hotel lobby’s, openbaar vervoer en andere toeristische hotspots zoals markten.
  • Zakkenrollers en hun praktijken gedijen goed in beperkte ruimtes zoals op het openbaar vervoer en dan vooral bussen. In Spanje is het vooral bij het in en uitstappen van de bus. Dikwijls lijken zij zelf op toeristen zodat er minder verdenking op hen ligt.
  • Kijk uit voor vrouwen die bloemen verkopen, dikwijls zijn het zakkenrollers. Een tactiek is dat zij een bloem op uw kledij steken en is het gewoon een afleidingstechniek voor de eigenlijke zakkenroller.
  • Afleiding is de sleutel tot het succes van de zakkenroller, een ogenblik van verstrooidheid op een drukke plaats en het is te laat, je beseft pas later dat je bestolen bent. Professionele zakkenrollers creëren verschillende scenario’s om uw aandacht te trekken of juist om uw aandacht af te leiden.

Enkelingen vragen hulp, laten muntstukken of sleutels vallen naast het beoogde slachtoffer of zij gebruiken alle andere middelen om afleiding te creëren om zo de geldbeugel te kunnen stelen.

Sommige voorbeelden van afleiding zijn: een man die, liefst aan een oudere dame, hulp vraagt waar hij luiers kan kopen voor zijn baby.

Een ander voorbeeld is dat de dief hulp vraagt bij het lezen van een landkaart. In deze twee voorbeelden voldoen de dieven helemaal niet aan het idee dat wij hebben van hoe een dief er uit ziet.

Een klassieke afleidingstechniek is dat de dief moedwillig iets morst op zijn slachtoffer en dan zeer hulpvaardig zal aanbieden om het slachtoffer te helpen met het afkuisen. Tijdens deze laatste werkzaamheden verwijderen zij dan ook de geldbeugel. Nu is deze laatste techniek door iedereen gekend maar toch is het nog altijd een van de succesvolste technieken.

Zakkenrollers werken meestal in duo’s of in groepen waarbij zij afleidingstechnieken gebruiken. Portefeuilles en geldbeugels kunnen op deze manier snel en veilig doorgegeven worden aan andere groepsleden.

 • Opgelet voor platte of opengesneden autobanden, dieven laten uw banden af of steken moedwillig uw banden plat. Wees voorzichtig met mannen die stoppen om u te helpen, terwijl de ene u wil helpen steelt de andere de inhoud van uw wagen.
 • Kredietkaartfraude is een probleem. Wees voorzichtig aan geldautomaten en kijk goed of er geen uitbreidingsstuk geplaatst is dat uw gegevens opneemt. Serveersters in een restaurant kunnen de gegevens van uw kredietkaart kopiëren voor een later eigen gebruik. Vraag of je uw rekening niet aan tafel kan betalen.

Veel gebruikte technieken waarvoor je moet uitkijken

Menigte

Een groep komt rond het slachtoffer staan en ze sluiten hem in, bijvoorbeeld in een supermarkt of een lift.

Hulpvolle mensen

Vriendelijke mensen die aanbieden om u te helpen bij een probleem dat zij dikwijls zelf veroorzaakt hebben.

Hulp vragen

Veinzend dat zij doof zijn en hulp nodig hebben of zij vragen om een petitie te tekenen.

Voorkom dat je bestolen wordt: enkele tips

 • Indien mogelijk, draag geld en kredietkaarten onder uw kledij hangend in een buideltje.
 • Hou uw kredietkaart apart van uw portefeuille.
 • Hou ook alle belangrijke documenten zoals een identiteitskaart of rijbewijs uit uw portefeuille.
 • Steek nooit een portefeuille of geldbeugel in uw achterzak of in de binnenzak van uw vest. Steek hem liever in het kleinste (spannend) zakje van uw kledij.
 • Hou uw portefeuille/geldbeugel veilig vast in grote groepen mensen.
 • Wuif niet met uw geld en in een aantal gevallen kleed je u best niet al te rijkelijk (juwelen).
 • Plaats uw handtas nooit op de grond en hang ze ook nooit aan de rugleuning van uw stoel.
 • Bescherm uw persoonlijke ruimte. Wees waakzaam wanneer iemand veel te dicht bij u komt staan.
 • Maak fotokopieën van belangrijke reisdocumenten inclusief uw paspoort en verzend ze in een email of plaats ze in de icloud.
 • Hou de gegevens klaar om uw kredietkaart te blokkeren in geval van diefstal.

Te laat, je bent bestolen en wat nu?

Het telefoonnummer voor de nooddiensten in Spanje is 112. (politie, brandweer en ambulance).

Je kan gebruik maken van de app Alertcops van het ministerie van Binnenlandse Zaken. De site en de app zijn tweetalig, Spaans en Engels en je kan hem downloaden vanaf Google Play en iTunes. De app heeft tal van mogelijkheden en in geval van nood weet de politie u te vinden met de ingebouwde GPS functie van uw GSM.

Ga je rechtstreeks naar een politiekantoor dan is de Guardia Civil verantwoordelijk voor het algemene politiewerk in landelijke gebieden, voor verkeer en de bescherming van de kusten, grenzen, havens en luchthavens.

De Policia Nacional is verantwoordelijk voor het algemene politiewerk in stedelijke gebieden.

Paniek in de metro van Madrid

Politieagenten in Madrid hebben na een schietincident, waarbij een van de mannen zijn wapen afvuurde, in de metro twee mannen gearresteerd.   Een van de mannen was minderjarig en hij droeg het pistool, de andere man, meerderjarig, man was gewapend met een machete.

Het incident gebeurde rond 14.30 op lijn 2 bij het El Carmen station. De andere passagiers zochten onmiddellijk dekking na het schot waarna zij, na aankomst van de politie,eerst samengebracht werden in een andere wagon om daarna te worden weggebracht.

De politie kwam in grote aantallen ter plaatse.

Het dispuut veroorzaakte een vertraging op de lijnen 2 en 5 maar het metroverkeer verliep terug normaal vanaf 15.15.

Niemand werd tijdens het incident gekwetst maar de bijgekomen politieagenten arresteerden onmiddellijk twee mannen die uiterlijke kenmerken van drankgebruik vertoonden.

Een woordvoerder van de metro verklaarde dat tijdens het incident er met een wapen werd gezwaaid en gevuurd.  Volgens de politie was het een startpistool en geen echt vuurwapen.  Er is dan ook geen enkele indicatie dat de twee mannen banden met terroristische organisaties hebben.

Later kwam er wel een mededeling dat de politie de veiligheid in de metro gaat opdrijven door er bijkomend 300 politieagenten mee te belasten.

Spanje heeft, na de aanslag in Barcelona, nog altijd terreurniveau 4.

Spaanse piloten willen het Spaans blijven gebruiken

Europese regelgeving gaat piloten en verkeersleiders verplichten om met elkaar te communiceren in het Engels.

De nieuwe regel is in voege gekomen om de veiligheid op de Europese luchthavens te verbeteren. Maar de Spaanse piloten  hebben een uitzondering gevraagd zodat zij het Spaans kunnen blijven gebruiken wanneer het mogelijk is.

Het ministerie van Ontwikkeling plant een ontmoeting met de piloten en de verkeersleiders om te praten over de mogelijkheid of het mogelijk blijft om beide talen te blijven gebruiken maar dat men toch streeft naar de hoogste veiligheid.  De vakbond van de piloten en de luchtverkeersleiders wil dat de regering de vraag stelt of de Spanjaarden, in bepaalde gevallen, toh het Spaans kunnen blijven gebruiken in de plaats van het Engels.

De regering zit nu in een moeilijke positie omdat Spanje een van de voortrekkers was van de nieuwe regelgeving.  Daarom zitten functionarissen en politici er een beetje gespannen bij omdat de  deadline voor hun voorstel nu snel nadert.

Inwoners van Marbella willen meer politie op straat

Inwoners van Marbella hebben de burgemeester opgeroepen om het aantal politieagenten te verhogen die in de stad moeten patrouilleren.

De hernieuwde druk van de bevolking kwam er nadat er op de sociale media filmpjes verschenen van de inbraak in woningen en van het openbreken van, tot hiertoe, 8 wagens.

De bevolking hoopt dat de nieuwe burgemeester, Angeles Muñoz hier, in tegenstelling  tot de vorige burgemeester wel maatregelen zal willen treffen.

Twee Britten aangehouden voor het gebruik van laserpennen op een luchthaven

Foto: Policía Nacional

Alle luchthavens krijgen er wel mee te maken en zo ontsnappen ook de Spaanse luchthavens hier niet aan, laserpennen, waarmee onverantwoordelijke personen de piloten proberen te verblinden.

De Spaanse Nationale Politie is een onderzoek gestart naar een Britse vader en zoon, die in een hotel in Torremolinos verbleven, zij zouden verantwoordelijk zijn voor een aantal incidenten op de luchthaven van Málaga.

De twee ondervraagden zijn een Britse 41 jarige man en zijn 15 jarige zoon.  Zij worden een aantal inbreuken tegen de “Ley Orgánica de protección de la seguridad ciudadana”, een controversiële wet uit 2015, ten laste gelegd wat inhoud dat zij nu boetes riskeren van €30.001 tot €600.000.

De piloten van drie inkomende vliegtuigen waarschuwden de controletoren en een buitendienst zijnde politieagent, die in hetzelfde hotel verbleef, merkte de groene stralen uit hun hotelkamer op.  Hij waarschuwde de nooddiensten om de twee Britten op te pakken en te identificeren.

De twee groene laserlichten, in de vorm van een pen, werden door de politie in beslag genomen.

Vrijgezellenavonden worden aan banden gelegd in de provincie Málaga

Gemeentebesturen in de provincie Málaga denken er aan om de regels vast te leggen om de, vooral Britse, vrijgezellenavonden aan banden te leggen.

Volgens de autoriteiten zien ze te dikwijls deelnemers aan deze avonden die ongepast gekleed zijn en die dikwijls bordjes meedragen met even ongepaste, seksuele teksten op.  Een ander vast gegeven zijn de luide muziek, megafonen en de openbare dronkenschap.

De socialistische partij, PSOE, in Málaga stad wil strengere regels waardoor de lokale politie sneller kan ingrijpen.    Een voorbeeld van regelgeving kunnen de huidige maatregelen in Granada, Madrid, Almeria en Cadiz zijn.

Ook in Marbella denkt men aan strengere regels, volgens het gemeenteraadslid, Victoria Morales, worden vrouwen te dikwijls als objecten behandeld en gaat men het ongeciviliseerde en storende gedrag van de deelnemers aan de vrijgezellenavonden aan banden leggen.

Ook in Benalmadena en Torremolinos denkt men na over strengere regels om dergelijke feestjes aan banden te leggen.

 

Franse politieagenten patrouilleren in Madrid en Málaga

Foto: Policía Nacional

Als onderdeel van een lopende operatie tussen de Europese politiediensten zijn er momenteel Franse agenten aanwezig in Madrid en Málaga waar zij mee op patrouille gaan met agenten van de Nationale Politie.

De agenten van de Franse Police Nationale blijven hier gedurende de drukste twee weken van de vakantie en zij geven assistentie aan, tijdens hun patrouilles met hun Spaanse collega’s, aan Frans sprekende toeristen.

Deze samenwerking kan plaats vinden door het project “European Commissariats”, een project dat de steun heeft van de Europese Commissie.

De vier agenten die nu in Spanje werken zijn ook Spaanstalig en twee werken er in het centrum van Madrid, de twee andere zijn werkzaam in Málaga.

Zij voeren geüniformeerde patrouilles te voet of met de wagen uit in toeristische gebieden om slachtoffers van een misdaad te helpen, zij doen aan misdaadpreventie en zij helpen in de afhandeling van klachten.

Dit initiatief, dat al in voege is sinds 2008, is niet alleen interessant om toeristen te helpen maar het is ook belangrijk om politieagenten uit verschillende landen te laten samenwerken in hun verschillende werkmethodes.

31 Spaanse agenten van de Nationale Politie zijn momenteel werkzaam in Frankrijk, Italië en Portugal.

Terreurniveau blijft in Spanje op 4 maar er zijn wel meer politieagenten op straat

Na de aanslagen op donderdag op de Ramblas in Barcelona waarbij 13 doden en meer dan 100 gewonden te betreuren vielen heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken de veiligheid opgeschroefd door meer agenten de straten op te sturen en dan vooral in de grote steden en in de toeristische gebieden..

Maar het terreuralarm blijft (voorlopig) op 4, waar het trouwens al 2 jaar op staat, en wordt dus niet verhoogd naar 5. Met niveau 5 zouden er militairen in de straten verschijnen. Dat wil de regering vooralsnog voorkomen omdat militairen op straat meestal voor meer onrust zorgen.

Als je op dit moment in Spanje bent dan kun je er rekening mee houden dat er meer agenten te zien zullen zijn die controles uitvoeren op de wegen, in de luchthavens en in de treinstations.

Vrouwelijke redsters in Gijón moeten zich beter bedekken

Vrouwelijke redsters in Gijón, in de noordelijke regio Asturias, moeten zich meer bedekken en daarvoor kregen zij het bevel  dat zij shorts moeten dragen om te voorkomen dat mannen hen filmen en er grappen over maken op de sociale media.

Het bevel kwam er nadat er een aantal seksistische grappen op Twitter verschenen maar het bevel ligt onder vuur van lokale inwoners en van feministen.

De vrouwelijke redsters die op het strand van San Lorenzo patrouilleren dragen rode badpakken met lange of met korte mouwen maar de shorts waren enkel optioneel.

Het bevel om zich beter te bedekken kwam er na een onbeschaamde foto op Twitter die als bijschrift kreeg: “Alarm in Gijón!  Tot hiertoe zijn er deze ochtend 10 mannen verdronken.  Sommigen al twee tot driemaal.”

Viermaal meer bosbranden in Mediterrane landen sinds de jaren 60

Warm weer is alles wat toeristen willen maar in deze periode van het jaar leven honderdduizenden mensen in schrik voor de toch jaarlijks terugkerende bosbranden.

De inwoners van zuidelijk Spanje zien nu lange, regelmatig terugkerende periodes van droogte tegemoet en dat zijn dikwijls de voorbode van allesvernietigende bosbranden.

Het gemiddelde aan verbrand gebied in de Europese landen rond de Middellandse Zee: Spanje, Griekenland, Italië, Portugal en Frankrijk is sinds de jaren ’60 verviervoudigd en gaat er jaarlijks ongeveer 1,5 procent van het bosareaal verloren.

Onderzoek toont aan dat de ontvolking in de landelijke gebieden meer bosbranden met zich meebrengt en daar is de klimaatverandering, met zijn langere terugkerende droogtes en stijgende temperaturen, een bijkomende factor.

Brandstichters, sigaretten, tuinvuurtjes, barbecues, zonnestralen op een stuk glas, het zijn allemaal oorzaken van de jaarlijks terugkerende branden in de landen rond de Middellandse Zee.

Moderne brandtechnieken worden nu gebruikt waaronder de gele blusvliegtuigen die water uit de zee, meren en zelfs zwembaden op de branden storten maar het is nog altijd een enorme en gevaarlijke job om de branden te blussen.

De zwaarste branden van deze eeuw!

2003: een late augustus storm in de Extremadura vernietigde 14.505 hectare.

2004: 12.806 hectare bos werden in Huelva tijdens de negen dagen brand vernietigd en twee oudere stierven toen zij hun woning wilden verlaten.

2005: een brand in Guadalajara die veroorzaakt werd na een barbecue vernietigde 5.261 hectare en doodde 11 brandweermannen.

2006: 281 branden vernielden in Galicia op 10 augustus 38828 hectare.

2009: een bosbrand in Tarragona vernield 1.100 hectare in Els Ports Park, vijf brandweermannen verliezen er hun leven.

2012: een brand vernield 5.261 hectare in Empordà en diezelfde zomer werden 18.211 hectare bos afgebrand in de regio Valencia in Cortes de Pallas en Andilla.

De hoge temperaturen blijven nog even

Ongewoon hoge temperaturen voor juni in gans Spanje kunnen volgende week even onderbroken worden door een aantal onweren.

In gans Spanje blijft het hoge alarmniveau gelden voor bosbranden en dan zeker als men naar het gebeuren in Portugal kijkt.

In Madrid zagen we de hoogste temperatuur die in juni al gemet40,3 graden, de hoogste temperatuur vinden we in Cordoba met 44 graden.

De hulpdiensten blijven waarschuwen voor de hoge temperaturen en dat men zijn gedrag moet aanpassen, heeft men de diensten toch nodig dan vinden we ze op telefoonnummer 112.

Enkele raadgevingen vinden we nog hierna:

Drie Marokkanen aan de vooravond van World Pride gearresteerd

Het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken maakte bekend dat er in Madrid drie Marokkanen van 32, 33 en 38 jaar zijn aangehouden. Zij woonden alle drie in Madrid en de voornaamste verdachte was al erg geradicaliseerd en hij bestudeerde terroristische handleidingen.

De overheid denkt dat hij lid is van de terreurorganisatie Islamitische Staat en hij wordt beschouwd als een duidelijk gevaar voor de Spaanse gemeenschap.

De arrestaties vonden plaats aan de vooravond van de World Pride, een zeer groot evenement van de homogemeenschap. Madrid verwacht voor dit evenement dan ook 2 miljoen bezoekers.

Mickey Mouse helpt de Spaanse politie

De Walt Disney Company gaat tijdens het schooljaar 2017/2018 in een speciale campagne samenwerken met de Guardia Civil om de verkeersveiligheid voor kinderen te promoten.

Zo gaan zij het dragen van helmen en handschoenen promoten wanneer de kinderen met de fiets rijden of wanneer zij op een skateboard staan.

De Disney Channel reeks Mickey and the Superpilotos, waarin Mickey, Minnie, Goofy, Donald, Daisy en Pluto met elkaar wedijveren in races met snelle wagens wordt gezien als een ideaal middel om de kinderen bewust te maken om een helm te dragen.

In 2014 werkten de twee organisaties al eens samen om zo de veiligheid van kinderen op het internet te promoten.

Spanje stuurt hulp naar Portugal om de branden te bestrijden

Momenteel zijn er 600 brandweermannen in het Pedrogao Grande gebied in Portugal aan het werk om de bosbranden te blussen die tot nu toe al 60 levens hebben.

Veel slachtoffers vielen in hun wagen toen zij het gebied wilden verlaten.

Spanje heeft twee blusvliegtuigen gestuurd om hun buurland te helpen met de brandbestrijding.

Een aantal dodelijke slachtoffers in Portugal vielen op de weg tussen Figueiro dos Vinhos en Castanheira de Pera.

In Spanje zelf blijft er een hoog alarmpeil van kracht en strenge maatregelen blijven in voege terwijl de temperaturen in grote delen van het land vlot over de 40 graden gaan.

Alle vuur is verboden in de landelijke en bosrijke gebieden in Andalusië

Het verbod op vuur maken in Andalusië is sinds 1 juni in voege gekomen en het blijft van kracht tot 15 oktober.

Het ministerie voor Leefmilieu en Ruimtelijke Ordening heeft het verbod afgekondigd en dit houdt in dat alle vuur verboden is in de velden in gans Andalusië en alle motorvoertuigen zijn in alle bosgebieden verboden.

Deze wetgeving, uit 2009, komt elke zomer in voege en men tracht zo het aantal bosbranden in de regio terug te dringen.

Het is ook verboden om vegetatie en landbouwafval te verbranden evenals het gebruik van een barbecue.  Het verbod voor dit laatste is ook van kracht op de aangewezen ruimtes op campings als zij binnen de 400 meter van een bosgebied liggen.

Een woordvoerder van de regionale regering zegt dat de autoriteiten een streng toezicht op deze wetgeving zullen houden.

Barbecues zijn enkel toegelaten in toeristische instellingen, landelijke restaurants en op educatieve jongerenkampen.  Traditionele ovens en distillatieketels zijn ook toegelaten maar er is altijd een toelating van de provinciale overheid noodzakelijk.

Spanje heeft onlangs vermoedelijke jihadisten gearresteerd

De Nationale Politie heeft onlangs in Barcelona en Tarragona twee vermoedelijke jihadisten gearresteerd.

De respectievelijk 21-en 32 jarige mannen worden verdacht om deel uit te maken van een groep die nauwe banden heeft met ISIS.

De Marokkanen worden verdacht om te radicaliseren en om kandidaten voor ISIS te werven door middel van de sociale media.

Een derde man werd in Tangiers opgepakt om deel uit te maken van dezelfde groep.

Volgens het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken maakten de arrestaties deel uit van een gezamenlijke operatie met de Marokkaanse overheid.  Tijdens deze actie werden er sinds 2015 10 mensen in Spanje en Marokko gearresteerd.

Marokkanen helpen de Spanjaarden met het bestrijden van terreur

Een Spaanse academicus beweert dat de Marokkaanse inlichtingendienst Spanje de laatste jaren heeft geholpen om terroristische aanslagen zoals in Frankrijk, België, Duitsland en Groot-Brittannië te voorkomen.

In een artikel zegt Luis Maria Anson Oliart, lid van de Koninklijke Spaanse Academie, dat in een aantal gevallen de Marokkanen de Spaanse inlichtingendienst gewaarschuwd hebben voor op handen zijnde aanslagen en daarbij zijn ook volledige terroristische netwerken opgerold.

Informatie die door de Marokkaanse inlichtingendienst werd gegeven was cruciaal bij het voorkomen van een aantal aanslagen doorheen gans Europa.  Marokko gaf aan de Fransen de tip over de verblijfplaats van Abdelhamid Abaaoud – het brein achter de aanslagen in Parijs.

Naast de tip aan de Fransen waarschuwde men in september 2016 de Duitse inlichtingendienst voor Anas Amiri.  Hij zou een aanslag in Duitsland voorbereiden, een aanslag  die hij drie maanden later ook effectief uitvoerde.

Spanje heeft momenteel nog altijd niveau vier op een schaal van vijf wat betreft het terreuralarm.

Politie van Almeria voert patrouilles in burgerkleding uit

Agenten van de lokale politie gaan in bepaalde buurten van Almeria tijdens de nacht in burgerkleding patrouilleren om er zo beter de criminaliteit te bestrijden.

De agenten krijgen wel, als het nodig is, de steun van geüniformeerde collega’s en zij zullen vooral aandacht hebben voor overmatig alcohol drinken door minderjarigen, drugs,  straatventers van Afrikaanse origine, vandalisme, pesten en overmatige lawaaiproductie.

Momenteel zijn de patrouilles enkel ’s nachts aan het werk maar de gemeenteraad wil ze ook tijdens de dag aan het werk zien en dan vooral in de nabijheid van scholen.

De Spaanse overheid kan geen kandidaat politieagenten voor Ibiza vinden

Het Spaans ministerie van Binnenlandse Zaken van Spanje heeft er nog een probleem bij. Momenteel kunnen zij geen politieagenten vinden op dienst te doen op het Balearen eiland Ibiza. Dat is niet omdat het werk niet leuk is of dat er teveel werkdruk is maar omdat de huurwoningen er te duur zijn. Die prijzen lopen vooral tijdens de zomermaanden de spuigaten uit maar ook tijdens de winter zijn de prijzen niet echt laag te noemen.

Overleven op Ibiza gedurende de wintermaanden is bijna niet mogelijk met de salarissen. De gemiddelde huurprijs blijkt in de winter rond de 1.600 euro te liggen dus men kan zich wel voorstellen hoe duur de zomermaanden zijn. Het loon van een politieagent is simpelweg niet toereikend om de huur te kunnen betalen.

Een van de andere Balearen eilanden, Gran Canaria, heeft minder moeite om politieagenten te vinden.  Een agent die naar het Canarische Eiland verhuist ontvangt naast zijn loon 137 euro extra per maand voor de huur en nog eens 323 euro omdat hij ergens anders moet gaan wonen wat een totaal aan extra salaris oplevert van 461 euro. Een agent op Ibiza ontvangt 138 euro voor de huur en 81 euro omdat hij op het eiland moet gaan wonen wat slechts 218 euro oplevert.

Normaal er op Ibiza 287 politieagenten beschikbaar zijn maar men komt niet verder dan 241 agenten, de voornaamste reden voor dit tekort is gewoon omdat er niet voldoende kandidaten te vinden zijn die daar willen werken. Daarnaast is dat aantal van 287 agenten gepland voor een bevolking van 100.000 personen, iets wat werd vastgelegd in 2007.  Maar Ibiza is steeds populairder geworden en daardoor zijn er ook steeds meer mensen gaan wonen waardoor er nu 150.000 inwoners zijn.  Tijdens de zomermaanden loopt dit gemakkelijk op tot 400.000 inwoners.

Op de andere eilanden zoals Menorca en Mallorca kennen zij dit soort problemen niet omdat de woningprijzen daar normaal zijn in vergelijking met de belachelijke prijzen die men op Ibiza vraagt voor een simpel appartement.

Rijden en drinken, een tip van de Guardia Civil

Onlangs heeft de Guardia Civil via zijn Twitter account het volgende kaartje verzonden en dat geeft in het kort aan wat men nog kan drinken als men met de wagen of de auto is.

Ongetwijfeld drinkt men beter niets maar bij de maaltijd is er soms moeilijk aan te ontkomen.

alcohol

In het kort gezegd kunnen we samenvatten:

 • bestuurders van een moto of een personenwagen 0,5 promille alcohol in hun bloed mogen hebben
 • bestuurders van vrachtwagens en nieuwe bestuurders tijdens de eerste 2 jaar van hun rijbewijs beperkt zijn tot 0,3 promille.

Op het kaartje staat dan in het kort wat men mag drinken om onder de limiet te kunnen blijven.

Zo mogen mannelijke moto en autobestuurders van 70 kg:

 • 2 pinten bier
 • 2,5 glazen wijn
 • 2 glazen whisky drinken.

Voor vrouwelijke moto en autobestuurders van 60 kg is het:

 • 2 pinten bier
 • 2 glazen wijn
 • 2 glazen whisky drinken.

Mannelijke nieuwe auto- en vrachtwagenbestuurders mogen:

 • 1 pint bier
 • 1,5 glas wijn
 • 1 glas whisky drinken.

Vrouwelijke auto- en vrachtwagenbestuurders mogen:

 • 0,5-1 pint bier
 • 1 glas wijn
 • 0,5-1 glas whisky drinken.