Category Archives: Nieuws – toerisme

Lokale inwoners roeren zich tegen de mobilhomes van buitenlandse toeristen

De zachte winter trekt een modern soort reizigers aan naar Spanje en die voelen zich goed in hun mobilhomes.

Zij komen naar de Spaanse kusten uit alle delen van Europa en deze mobilhomes zijn populairder geworden dan de caravan.

Bij lokale inwoners ontstaat er in een aantal gebieden een groeiende ergernis door de groeiende inbeslagname van parkeerplaatsen waar niet altijd de aanvaardbare hygiënische standaarden worden gevolgd.

Grote parkeerplaatsen, vooral die op weinig gebruikte terreinen worden omgetoverd in kampeerplaatsen en in een aantal gevallen krijgen de gemeentebesturen en de politiediensten geen vat meer op deze parkeerplaatsen.

Sommige mobilhome bezitters gooien het op een akkoordje met de lokale voetbalploegen, die alle financiële middelen broodnodig hebben,  om tijdens de week op hun parkeerplaatsen te mogen staan.  Andere eigenaars staan op toegelaten plaatsen maar er blijft een grote groep die overal parkeren en dan vooral op plaatsen dicht bij de zee.

Een politieke groep in Torrevieja heeft een rapport opgemaakt over de in hun ogen grote problemen met de mobilhomes.  In het gedetailleerde rapport voor de lokale gemeenteraad hebben zij het aantal mobilhomes en hun gebruikte parkeerplaatsen opgenomen.

De groep vreest dat als er nu niet wordt opgetreden het probleem enkel groter kan worden.

De regionale overheid van Murcia pakt het “probleem” anders aan en zij hebben een verbod terug ingesteld om te kamperen op de stranden van de regio en het stadsbestuur van Aguilas heeft verbodsborden geplaatst.

De overheid beroept zich op een decreet van 8 maart 1985 waarin er een verbod kwam om te kamperen binnen een straal van 5 km van een camping, een stedelijk gebied, openbare ruimtes, bevolkte plaatsen en parken.

Ook binnen de 100 m van een strand of een openbare weg mag er niet gekampeerd worden.

Gratis wifi op alle Spaanse luchthavens die onder het beheer van AENA vallen

Foto: AENA

Het is al even in voege maar alle 46 vliegvelden die onder beheer van de Spaanse vliegveld beheerder Aena staan hebben vanaf nu  gratis wifi. De toegang tot dit wifi is nu gratis en het bevat geen reclameboodschappen meer en het is veel sneller waardoor je nu ook kan downloaden en video’s bekijken.

Er was in principe al wifi op de vliegvelden beschikbaar maar dit was beperkt tot 30 minuten, met reclame en langzame snelheden waardoor het bekijken en/of downloaden van video’s niet mogelijk was tenzij men voor een grotere service €5 per dag betaalde.

Het oude systeem werd in 2015 op alle vliegvelden van Aena gelanceerd maar er bleek al snel dat de provider Eurona er een rommeltje van had gemaakt en er meer klachten en onderbrekingen waren dan tevreden mensen en goed internet.

Uiteindelijk heeft Aena nu besloten om zelf het wifi netwerk te gaan aanleggen op de 46 vliegvelden die onder hun beheer staan en heeft men 24,5 miljoen euro geïnvesteerd in het nieuwe gratis wifi systeem. De wifi gebruikers kunnen zich op drie manieren registreren om daarna gedurende 12 maanden elke keer gratis en zonder problemen het wifi gebruiken.

Men kan zich gratis aanmelden via de sociale media LinkedIn en Facebook of via de website van Aena en de Aena Club Cliente of de speciale smartphone app van Aena.

Men moet zich wel bewust zijn dat dit soort openbare gratis wifi netwerken dikwijls zeer slecht beveiligd zijn. Dus géén vertrouwelijke informatie versturen per e-mail, géén on-line aankopen en al helemaal géén Internetbankieren gebruiken op dergelijke netwerken, tenzij je gebruik maakt van een VPN-cliënt.

Dit artikel is geschreven door Remco Stoffer voor Spanje Vandaag maar aangepast voor Spanjeineennotendop.info. Overnemen van de hele of delen van deze tekst is zonder toestemming niet toegestaan.

30 miljoen toeristen verwacht men dit jaar in Andalusië

Foto: Junta de Andalucia

Volgens de presidente van de Junta de Andalucia, Susana Diaz, worden er in 2018 ongeveer 30 miljoen toeristen verwacht in de regio.  Daarmee kan het aantal toeristen met 4,5 procent stijgen en worden ook alle records gebroken.

Deze stijging zou er komen ondanks een dalende groei in de Britse markt door de Brexit plannen van de Britse regering.

Mevrouw Diaz deed deze uitspraak op een persconferentie op de  International Tourism Fair (FITUR) in Madrid waar zij tevens zegde dat de regio klaar is om dergelijk aantal bezoekers op te vangen.

Daarnaast zegde zij dat het merk “Spanje” aangetast is door het streven van de Catalanen naar onafhankelijkheid.

In 2017 kwamen er negenentwintig en een half miljoen toeristen naar de regio en daarmee is Andalusië de rest van het land voorbijgestoken wat betreft de groei in het aantal toeristen.

Zij kondigde tevens aan dat de deelstaatregering geen plannen heeft om een belasting op toeristische overnachtingen in te stellen.

Toerisme vormt volgens haar, in tegenstelling met andere Spaanse regio’s, geen probleem in Andalusië.  Het is een kans, een bron van rijkdom, tewerkstelling en voorspoed.

Mallorca was in 2017 de populairste bestemming voor buitenlandse toeristen

Foto: Li Sung

De populairste Spaanse bestemming in 2017 was Mallorca, het eiland had 46 miljoen hotelovernachtingen te verwerken.

De Balearen, de Canarische Eilanden en Catalonië kregen het grootste deel van de overnachtingen van buitenlandse toeristen en daarvan ging respectievelijk 28, 24 en 18 percent naar deze drie bestemmingen.

De Balearen hadden ook de hoogste bezettingsgraad in hun hotels met 79 procent.

Volgens de gegevens uit een rapport van het Nationaal Instituut voor de Statistiek waren er vorig jaar in het gans land 340 miljoen hotelovernachtingen en dat is een stijging met 2,7 procent ten opzichte van 2016.

Andalusië, Catalonië, Valencia en Madrid waren de  belangrijkste bestemmingen voor Spaanse toeristen.

De Spaanse hotelsector is niet gerust in de hernieuwde concurrentie met vakantielanden zoals Tunesië en Turkije

Na alle positieve berichten die de laatste tijd over de toeristische sector in Spanje zijn verschenen komen er nu toch donkere wolken aangedreven.

Volgens de laatste berichten zal Spanje zich schrap moeten zetten om te voorkomen dat de Britse toeristen die op zoek zijn naar goedkope vakanties dit jaar in grote aantallen terug naar Turkije, Egypte en Tunesië trekken.

Spaanse hoteleigenaars zeggen nu al dat zij geen hoop meer hebben om te kunnen concurreren met de Turkse vijf-sterren hotels die vakanties aanbieden voor €400 voor een week vakantie all-in..

Zij zeggen dat Spanje niet kan betrouwen op vakantiegangers die de Arabische landen gedurende de laatste jaren hebben gemeden omwille van veiligheidsredenen.

Deze groep, waarvan het aantal geschat wordt op 18 miljoen, kwam naar Spanje en zij brachten het land in 2017 naar de tweede plaats van de populairste vakantiebestemmingen.

De voorzitter van de Spaanse Vereniging van Hoteleigenaars, Luis Callejon, waarschuwt dat voor de Britse markt Tunesië de grootste bedreiging vormt.

Grote delen van Spanje, zoals de Balearen, hebben in het verleden pogingen ondernomen om het “zattemans toerisme” te verbieden maar een aantal hoteliers bieden dit soort toerisme al terug aan in een poging om de concurrentie met de Arabische landen aan te gaan.

Spanje is nu het tweede meest bezochte land ter wereld

Foto: Andreas Praefcke / Guggenheim Bilbao

De Spaanse toeristische sector doet goede zaken en alle voortekenen voor 2018 zijn ook positief.

Vorig jaar groeide deze sector met 4,4 procent en die groei kwam er zowel door door meer buitenlandse toeristen als met meer ontvangsten.  Dit jaar verwacht de sector een verdere groei met 3,3 procent.

De impact van de Catalaanse crisis heeft een lichte daling op het einde van het jaar veroorzaakt en  het verlies zou momenteel geschat worden op319 miljoen euro.  Als de crisis volgend jaar verder zet dan zal de groei in 2018 beperkt blijven tot 2,8 procent.

Niettegenstaande de problemen met de Catalanen was 2017 een recordjaar voor Spanje.  Zo kwamen er 82 miljoen buitenlandse toeristen naar het land en dat was een groei van 8,9 procent ten opzichte van 2016 en een groei met 3,5 procent wat betreft de gemiddelde uitgaven per toerist.

Deze cijfers maken van Spanje de tweede populairste bestemming ter wereld en dat is na Frankrijk en voor de Verenigde Staten.

Momenteel is de toeristische sector verantwoordelijk voor een aandeel van 11,5 procent in het BBP en dat staat voor een opbrengst van 134 miljard euro.

De politieke instabiliteit in het laatste kwartaal heeft een negatieve invloed uitgeoefend op het internationale toerisme maar dat was sterk geografisch gekleurd.  Dicht bijzijnde markten zoals Frankrijk gaven een terugval met 19,7 procent in de oktober november maanden.  De Duitse cijfers vielen terug met 14 procent en uit Groot-Brittannië kwamen er in die periode 8 procent minder toeristen naar Spanje.  Daartegenover staat een groei uit de Amerika’s en dan vooral uit Argentinië met een groei met 74 procent en de Verenigde Staten met 18,2 procent.

 

Voor de tragere groei is een gedeeltelijk herstel van een aantal alternatieve bestemmingen verantwoordelijk die de laatste jaren erg te lijden hadden van terroristische bedreigingen.  Daaronder vinden we zeker Turkije en in mindere mate Egypte en Tunesië.  T

 

Spanje gaat een extra oogje in het zeil houden op Airbnb

Naar aanleiding van de terroristische aanval vorig jaar in augustus gaat de Spaanse overheid een extra oogje in het zeil houden op autoverhuurmaatschappijen en portaalsites voor verhuur van woningen zoals Airbnb.

Als onderdeel van het Anti Terrorisme Pact heeft de Spaanse minister van Binnenlandse Zaken gezegd dat zij hun inspanningen gaan opvoeren in de strijd tegen de terreur.

Zo worden de gegevens van personen die hun verblijf boeken beter nagekeken en daarbij komen vooral sites zoals Airbnb en Booking.com in aanmerking voor betere controles.

Dezelfde maatregelen worden van kracht voor autoverhuur-maatschappijen, deze beslissing komt er doordat de terroristen in Barcelona drie  bestelwagens hebben gehuurd.

Verder wil de regering de huidige immigratieregels gevoelig strenger maken en daarbij gebruiken zij de zaak van imam Abdelbaki Es Satty, het meesterbrein achter de aanslagen in Catalonië als voorbeeld.

Een ander aandachtspunt voor de overheid is het gebruik van butaangasflessen en dat is nog steeds een veel gebruikte energiebron in veel Spaanse huishoudens, maar het is ook een gevaarlijk element.

In een poging om de kritiek op hun bedrijf in de kiem te smoren en om hun gasten beter te beveiligen kocht Airbnb vorig jaar het bedrijf Trooly Inc.  een bedrijf dat gespecialiseerd is in de controle op de achtergrond van de gebruikers van hun klanten.

In de Verenigde Staten werkt Airbnb samen met de Amerikaanse overheid om deze achtergrondcontrole uit te voeren en daarvoor gebruiken zij de OFAC lijst.  Op deze lijst staan gezochte personen die verdacht worden van terrorisme maar het is onduidelijk of zij enkel de VS controleren en of er andere landen zijn waarin deze controle gebeurt.

De gegevens van verhuurders en huurders moeten gedeeld worden met de Spaanse belastingdienst

Websites waarop het mogelijk is om appartementen en huizen voor toeristische doeleinden te huur aan te bieden gaan in de toekomst de Spaanse belastingdienst informatie verstrekken over de verhuurders en de huurders. De belastingdienst wil zo gaan controleren of de eigenaars van de woningen hun verhuurinkomsten wel aangeven bij de belastingdienst.

Vanaf juli 2018 zijn websites zoals Airbnb, Homeaway, Wimdu en Niumba verplicht om alle informatie door te geven aan de Spaanse belastingdienst. De Minister van Belastingzaken heeft hen daartoe verplicht. De verhuurwebsites dienen periodiek rapporten te overhandigen en moeten informatie verschaffen over de verhuurders maar ook over de huurders.

Het doel is om verhuurders, zowel personen als bedrijven, op te sporen die huizen of appartementen verhuren en deze inkomsten niet opgeven aan de belastingdienst en dus ook geen belastingen betalen.

Het afgelopen jaar slaagde de Spaanse belastingdienst er al in om 21.500 personen te vinden die “illegaal” verhuurden en die kregen allemaal een verwittiging. Vanaf 2018 moet er dus een aangifte komen en moeten zij dus belasting betalen op de inkomsten uit hun verhuur.

De toeristische sector reageert positief en hoopt dat met de nieuwe maatregelen er nu minder vakantiewoningen zullen aangeboden worden op het internet en dan vooral in de grote Spaanse steden waar er steeds meer verzet komt tegen deze vorm van verhuur.

Dit artikel is geschreven door Remco Stoffer voor Spanje Vandaag maar aangepast voor Spanjeineennotendop.info. Overnemen van de hele of delen van deze tekst is zonder toestemming niet toegestaan.

Een fusie van twee hotelgroepen maakt een nieuwe grootste Spaanse hotelgroep

Een Spaanse hotelgroep die nog in handen van een familie is heeft een andere hotelgroep overgenomen ter waarde van €2,2 miljard.

De NH Hotel Groep, die 400 hotels bezit in 31 landen heeft de overname bevestigd van de Grupo Barcelo, die meer dan  230 hotels bezit in 21 landen.

De fusie maakt een nieuwe grootste hotelgroep in Spanje met meer dan 600 hotels wereldwijd en met een jaarlijkse omzet van €3,7 miljard.

Met de huidige waarde per aandeel van €5 euro per aandeel heeft NH een marktwaarde van €1,75 miljard.

NH (Navarra Hotels)  is gesticht in 1978 door Antonio Catalán en de groep kreeg de naam van een Spaanse regio.

 

Geen kinderen toegelaten, Spanje staat op de derde plaats van hotels zonder kinderen

Ben je op zoek naar een vakantie met enkel volwassenen en zonder kinderen, Spanje kan dan aan uw eisen voldoen.

Spanje staat op de derde plaats van een lijst met enkel hotels voor volwassenen, enkel Japan en Brazilië doen beter.

Het aantal hotels waar enkel volwassenen toegelaten zijn heeft de laatste een enorme sprong van 169 procent vooruit gemaakt.

Volgens de vergelijkingswebsite HotelsCombined zijn er 123 hotels in Spanje waar geen kinderen toegelaten zijn.

Op de eerste plaats staat Japan met 361 hotels gevolgd door Brazilië met 177 hotels.  Juist na Spanje staat Mexico op de vierde plaats met 71 hotels en Turkije staat op de vijfde plaats met 59 hotels.

De site heeft ook de locaties kunnen bepalen met de meeste hotels in deze categorie en dat zijn Maspalomas, Palma de Mallorca en Santa Eularia des Riu (Ibiza).

Volgens dezelfde website zijn de drie populairste hotels waar geen kinderen toegelaten zijn Barcelona (Occidental Atenea Mar), Playa d’en Bossa (Ushuaia Ibiza Beach Hotel) en Mallorca (Hotel Piscis).

Voor Lonely Planet is Sevilla dé stad om in 2018 te bezoeken

Sevilla in Andalusië heeft de eer gekregen om door de reisgids Lonely Planet verkozen te worden als de stad die men in 2018  moet bezoeken.

Lonely Planet zegt, “Sommige steden blazen u weg, andere steden winnen u traag. Sevilla neemt u traag voor zich en verleidt u dan. Het historisch centrum met zijn kolossale gotische kathedraal is een verslavende mengeling van luisterrijke Mudéjar paleizen, barokke kerken en middeleeuwse lanen.”

Sevilla staat op de eerste plaats in de categorie “steden” door zijn relatief nieuw netwerk van fietspaden  en het grote aantal plaatselijke festiviteiten ter gelegenheid van de verjaardag van de schilder Bartolomé Esteban Murillo.

Sevilla is in 2018 ook de gaststad voor de Europese Film Prijzen.

De stad was ook te zien in de televisie hit, Game of Thrones.  De makers van het programma gebruikten op een regelmatige basis het Alcázar paleis en zijn tuinen.

Enkele plaatsen die men moet zien: de kathedraal, de grootste gotische kathedraal in de wereld en hij staat op de Werelderfgoedlijst van de Unesco.  Verder is er nog de Plaza de España, een wijds open plein dat perfect is om de inwoners van de stad te ontmoetten.

Weg van de platgetreden toeristische paden zijn er dan nog de charmante wijken met zijn tapas en flamenco bars, markten en kerken die wachten om ontdekt te worden.

De beste periodes om Sevilla te ontdekken zijn:  maart en april want dan viert de stad zijn twee belangrijkste festivals – Semana Santa (Heilige Week) en de Feria de Abril (het grootste en uitbundigste feest in de stad).  September en oktober zijn, nu de zomerse hitte terugwijkt,  perfect om de stad te ontdekken. Maar men kan ook kiezen om de stad te ontdekken op zijn rustigste momenten en dan kiest men voor de winter.  Het kan wat regenen en men moet de frissere temperaturen er ook  bijnemen maar de hotelprijzen zijn dan het goedkoopst.

Meer informatie kan je vinden op Toerisme in Spanje.

Hebben Britse toeristen in Spanje het geweer van schouder veranderd?

Hebben de Britse toeristen het geweer van schouder veranderd in hun pogingen om schadevergoeding te krijgen van Spaanse hotels?  Nu hun pogingen om schadevergoedingen te krijgen met een gefingeerde voedselvergiftiging streng bestraft worden hebben ze nu misschien iets anders gevonden.

Een gepensioneerd Brits koppel beweert dat zij ziek zijn geworden na beten van bedwantsen in een 4 sterren hotel op Mallorca.  Volgens hen liepen zij daar een schade mee op van €2.000.

Het koppel beweert dat zij vorig jaar overdekt met beten en rode vlekken eindigden na hun twee weken durende vakantie op het Spaanse eiland.

Volgens het koppel liepen zij mentale littekens op door de rode vlekken die zij al na hun derde dag in het hotel opliepen.

Het was de eerste vakantie in tien jaar en na enkele dagen was de vakantie naar de knoppen.  Zij hadden een andere kamer gevraagd maar dat was niet mogelijk omdat het ganse hotel volzet was.

Volgens eigen zeggen hebben zij het grootste deel van hun vakantie gespendeerd om  producten tegen de jeuk te kopen en in de receptie van het hotel omdat het onmogelijk voor hen was om in de zon te komen.

Zij zijn nu wantrouwend tegenover bedwantsen en zij zijn mentaal getekend voor hun leven.

Momenteel zijn zij aan het einde van hun latijn, ze hebben alles gedaan wat hen gevraagd is, ze hebben alle formulieren ingevuld die hen gegeven werden maar toch hebben zij het gevoel dat zij niet ernstig genomen worden.

Een woordvoerder van het Tui hotel zegt dat ze zich bewust zijn van de situatie en dat zij de zaak onderzoeken .

Verkoop van vliegtuigtickets naar Barcelona daalt met 22%

Volgens de gegevens van ForwardKeys,een  internationaal boekingskantoor voor Spanje, is sinds oktober de ticketverkoop naar Catalonië gedaald met 22% vergeleken met de periode vorig jaar.

Volgens Olivier Jager van ForwardKeys  is de politieke onrust in de regio verantwoordelijk voor de daling van de bezoekers.

“Dit zal ook een effect hebben voor de rest van Spanje omdat veel internationale toeristen aankomen in Catalonië om daarna rond te reizen door de rest van het land.

“Als de politieke crisis blijft duren dan verwacht men een verdere daling in het aantal boekingen.  Als deze trend zich verder zet dan kan dat ook zware gevolgen hebben voor de Spaanse economie omdat reizen en toerisme zo’n grote impact van 14%  hebben op het Spaans BBP. ”

ForwardKeys analyseert meer dan 17 miljoen boeking transacties per dag van alle grote reservatiesystemen.

Mobilhomes en vrij parkeren zijn in een aantal regio’s aan banden gelegd

Traditioneel overwinteren er in deze tijd van het jaar tal van buitenlandse eigenaars van mobilhomes in de kustregio’s van Spanje en tot voor kort verbleven zij dan ook met tientallen op de stranden van Aguilas, regio Murcia.

De regionale overheid van Murcia heeft nu een verbod terug ingesteld waarin het kamperen op de stranden van de regio verboden is en het stadsbestuur van Aguilas heeft de verbodsborden geplaatst.  Momenteel houden zij daar streng de hand aan.  Zo riskeert men,volgens het verbodsbord, voor een kleine inbreuk een boete tot €1.000.

Het nu boven gehaalde decreet werd in het regionaal parlement gestemd op 8 maart 1985 en daarin werd er een verbod ingesteld om te kamperen binnen een straal van 5 km van een camping, in een stedelijk gebied, op openbare ruimtes, op bevolkte plaatsen en in parken.

Ook binnen de 100 m van een strand of een openbare weg mag er niet gekampeerd worden.

Maatregelen waar bijna nooit werd naar omgekeken maar die nu wel een serieuze boete kunnen opleveren.

Het voorbeeld van de regio Murcia heeft navolging gevonden in Torrevieja.  Daar vinden een aantal inwoners het nu genoeg dat de eigenaars van de mobilhomes bijna de ganse Punta del Salaret klif hebben ingenomen.

Doorlopend staan er 30 mobilhomes van vooral Nederlandse, Duitse, Britse en Zweedse nationaliteit die, volgens de lokale pers, zo gratis het land willen ontdekken.

Bijna 800 Britse toeristen zijn geïdentificeerd na een valse aangifte wegens voedselvergiftiging

Bijna 800 Britse toeristen zijn tot op heden door de Spaanse politie geïdentificeerd omdat zij een schadevergoeding hebben gevraagd na een “valse” voedselvergiftiging.

De vordering kwam er na een all-in verblijf van de betrokken toeristen in hotels op de Balearen.

Het politieonderzoek kwam er nadat er vorige zomer een opstoot van klachten kwam zodat de betrokken hotels een extra kost te verwerken kregen van € 60 miljoen.

Een zwakke wetgeving in Groot-Brittannië maakt het mogelijk dat toeristen het volledige bedrag kunnen terug vorderen zonder dat ze enig bewijs van hun voedselvergiftiging moeten leveren.  Dat betekend dat toeristen een klacht tegen het hotel kunnen indienen nadat zij terug thuis, in Groot-Brittannië, zijn.  Het hotel schrikt er, omwille van de torenhoge kosten,  dikwijls voor terug om naar de rechtbank te trekken en zij betalen de onkosten gewoon terug.

Politieagenten hebben nu ontdekt dat bij 800 toeristen een aangifte hebben gedaan via 70, in Groot Brittannië, gevestigde advocatenkantoren.  Het is zo duidelijk geworden dat deze “advocaten” hun klanten al oppikten in de betrokken Spaanse hotels om zo hun vakantiekosten terug te vorderen.

De toerist moest dan bij terugkeer in Groot-Brittannië het advocatenkantoor contacteren waarna de vordering werd ingediend, in sommige gevallen ging men drie jaar terug.

De politie beschuldigd de advocatenkantoren nu van het uitbaten van een crimineel netwerk dat een schade heeft veroorzaakt van miljoenen euro. Op hun webpagina’s melden zij vol trots hun hoge succescijfers met deze vorm van invordering.  Deze kantoren werken dikwijls op een vorm van percentage van de winst.

De 800 toeristen die een valse vordering hebben gedaan zijn tegen de lamp gelopen doordat zij ofwel geen dokter hebben geraadpleegd bij hun ziekte, ofwel door hun berichten op de sociale media en omdat zij allemaal geen enkele vorm van bewijs hebben ingediend.

Dit jaar was er een stijging met 700 procent ten opzichte van vorig jaar. De meeste gevallen hebben zich voorgedaan op de Balearen maar er zijn ook gevallen bekend van de Costa Blanca en van op de Canarische Eilanden.

De Britse overheid heeft beloofd om deze vorm van criminaliteit harder te bevechten en het eerste resultaat is er al,  een koppel uit Liverpool is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 2 jaar en een boete van €22.000  omdat zij een valse aangifte van voedselvergiftiging hebben gedaan tegen een hotel op Mallorca.