Category Archives: Nieuws – toerisme

Tegenstanders van het toerisme voerden actie op het strand van Barcelona

Tegenstanders van het tomeloze toerisme trokken naar het strand van Barcelona om er te demonstreren tegen de verhuur van appartementen en tegen het ‘dronken toerisme’.

Omdat de wijken in Barcelona overspoeld worden door toeristen die allemaal er appartementen huren willen de betogers protesteren.  Er blijven steeds minder en minder appartementen over voor bewoning.

Ongeveer 100 mensen trokken naar het strand met banners waarop in het Frans geschreven was “mijn gebouw is niet uw gebouw” en in het Engels was dat dan “wij willen geen toeristen in onze gebouwen”.

Anti-toerisme groepen protesteren de laatste tijd doorheen gans Spanje tegen de “onhoudbare” groei van het Spaans toerisme gedurende de laatste jaren.

De staking op de luchthaven van Barcelona gaat verder

Luchthaven Barcelona

De medewerkers van Eulen, het bedrijf welke verantwoordelijk is voor de veiligheidscontroles op het vliegveld Barcelona-El Prat, hebben door middel van een stemming besloten om niet in te gaan op de oplossing die de regionale overheid Generalitat de Catalunya samen met Eulen hen aanbood.

Zo kregen zij 200 euro per maand extra in 12 betalingen maar zij eisen minstens 250 euro meer per maand in 15 betalingen. Daarom gaan de stakingen in Barcelona gewoon door wat een groot probleem is aangezien het vanaf dit weekend erg druk zal gaan worden en er zo een grote chaos verwacht wordt.

Bij de stemming deden 176 van de 350 medewerkers mee waarbij 89% niet instemde met de oplossing die het bedrijf Eulen samen met de Generalitat de Catalunya hen aanbood. Niet alleen willen de veiligheidsmedewerkers meer geld zien maar ze willen ook dat er meer collega’s bijkomen om de druk op de werknemers te verlichten.

Deze stakingen vinden sinds vrijdag 4 augustus al plaats op vrijdag, zondag en maandag tussen 5.30 en 6.30 uur, 10.30 en 11.30 uur, 16.30 en 17.30 uur en 18.30 en 19.30 uur. Vanaf maandag zullen deze werkonderbrekingen worden uitgebreid naar alle dagen, precies in een week waarbij het enorm druk zal gaan worden op het tweede grote vliegveld van Spanje.

UPDATE: De overheid heeft beslist om de Guardia Civil te sturen om het werk van het veiligheidspersoneel over te nemen.

Er komt nog geen einde aan de internationale toeristenstroom naar Spanje

Er komt in 2017 maar geen einde aan de internationale toeristenstroom die Spanje bezoekt, tijdens de eerste zes maanden van dit jaar kwamen er 36.366.010 buitenlandse vakantiegangers naar het land, een stijging met 11,6% ten opzichte van het eerste halfjaar van 2016.

Men denkt het einde van dit jaar af te sluiten met meer dan 80 miljoen internationale toeristen, iets wat volgens de toeristenindustrie makkelijk haalbaar is nu de Europese vakantieganger nog steeds kiest voor het veilige Spanje ten opzichte van andere landen zoals Frankrijk, Griekenland, Italië en Turkije.

De grootste groep was zoals altijd afkomstig uit Groot Brittannië met 8.581.346 (+9,1%) toeristen gevolgd door de Duitsers met 5.450.565 (+9,6%) vakantiegangers, 4.741.045 (+4,9%) Fransen en 2.734.155 (+13,5) Scandinaven.

De Nederlanders staan steevast op de zesde plaats wat betreft het aantal toeristen die naar Spanje kwamen waarbij dat totaal nu op 1.543.986 is komen te staan, een stijging van 5,9% ten opzichte van het eerste halfjaar in 2016. Ook het aantal Belgische vakantiegangers steeg met 6,8% naar 1.015.717 toeristen de eerste zes maanden van dit jaar.

Bij het samenstellen van deze lijst werd enkel gekeken naar buitenlandse vakantiegangers die tenminste één nacht in Spanje overnacht hebben waardoor reizigers op doorreis en excursie deelnemers, zoals van cruiseschepen, werden uitgesloten.

Marbella heeft een simpel maar goed idee om verloren personen terug te vinden

Na een succesvolle proefperiode vorig jaar geeft het stadsbestuur van Marbella aan de strandgangers gratis identificatie armbandjes aan.

Het idee achter dit programma is dat mensen die verantwoordelijk zijn voor kinderen maar ook voor ouderen en mindervaliden zich kunnen richten tot een van 15 eerste hulpposten waar zij een genummerde armband meekrijgen met daarop de gegevens van de persoon maar ook met een telefoonnummer.

Op deze manier kan elke persoon met een armband snel geïdentificeerd worden en de verantwoordelijke persoon kan zo ook snel gecontacteerd worden.

Er zijn ook mensen van de eerste hulpposten die op patrouille op het strand gaan en zij kunnen ook armbanden afleveren omdat zij elke dag moeten vervangen worden.

 

De Smurfen verdwijnen uit hun Andalusisch dorp

Een slaperig typisch Andalusisch dorpje, Júzcar,  werd wereldberoemd als het Smurfen Dorp (pueblo pitufo)  toen het zes jaar geleden, als een onderdeel van een reclamestunt voor de Smurfenfilm  van Sony, helemaal blauw werd geschilderd.

Maar nu moeten alle afbeeldingen, standbeelden en andere verwijzingen naar de Smurfen uit het dorp verwijderd worden nadat de erfgenamen van de Belgische schepper van de Smurfen, Peyo, auteursrechten eisen.

De erfgenamen van Pierre Culliford willen 12 procent op de winsten van alle verkopen en activiteiten de gemaakt worden en die afgeleid zijn van de naam van de Smurfen.

Het gemeentebestuur kon geen akkoord met de erfgenamen bereiken en daarom, vanaf 15 augustus, zijn alle verwijzingen naar de Smurfen verwijderd maar alle huizen blijven wel blauw geschilderd.

Met maar 240 geregistreerde inwoners is de voornaamste inkomstenbron voor de inwoners het toerisme en zo ontvingen zij jaarlijks 50.000 bezoekers door hun relatie met de Smurfen.

Aangekondigde stakingen op de luchthaven van Barcelona

Volgens een aantal Spaanse kranten kan er chaos ontstaan op het vliegveld van Barcelona omdat de veiligheidsmedewerkers van het bedrijf Eulen vanaf vrijdag 4 augustus het werk zullen neerleggen uit protest over de werkomstandigheden.

Terwijl de regering eist dat er een service zal zijn van tenminste 90% gedurende de momenten van werkonderbrekingen, hebben de medewerkers van het bedrijf Eulen (sinds twee jaar verantwoordelijk voor de controles) en vakbonden aangekondigd dat zij vanaf vrijdag voor onbepaalde tijd elke vrijdag, zondag en maandag gaan staken tussen 5.30 en 6.30 uur, 10.30 en 11.30 uur, 16.30 en 17.30 uur en 18.30 en 19.30 uur.

De Spaanse vliegdienst Aena, de regering, reisorganisaties en uiteraard vliegtuigmaatschappijen zijn absoluut niet tevreden met deze stakingen die plaats gaan vinden in een van de drukste maanden van het jaar. Sommige vliegtuigmaatschappijen hebben flink te lijden onder de stakingen omdat zij een groot aantal vluchten hebben vanaf en naar Barcelona.

Moet je de komende weken dus gebruik maken van het vliegveld in Barcelona, hou dan rekening met lange rijen wachtende mensen, vertragingen en wees goed op tijd, minstens 3 of 4 uur van te voren om ervoor te zorgen dat je jouw vlucht niet mist.

Britse vakantiegangers zijn razend door de grote vertraging door de lange paspoortcontroles

Vakantiegangers worden gewaarschuwd dat er mogelijk grote vertragingen bij de paspoortcontroles op de Europese luchthavens kunnen optreden door de nieuwe Europese strengere regels.

Passagiers moesten tot vier uur in lange rijen aanschuiven op de populaire luchthavens van onder andere Madrid, Mallorca, Barcelona en Malaga.

De sociale media ontploften door het grote aantal klachten omdat de paspoortcontrole zo lang duurde.

Het probleem zou liggen bij de nieuwe strengere grenscontroles, die opgelegd werden door de Europese Commissie.

Vroeger konden Britse reizigers door de paspoortcontrole na een visuele controle van hun paspoort maar door de nieuwe regels moet iedereen van buiten de Schengenzone nu gecontroleerd worden in een gegevensbank.

Momenteel zijn vooral Britse vakantiegangers het slachtoffer van de nieuwe maatregelen omdat juist zij in grote getale naar het Europees vasteland komen om hier vakantie te vieren.

Meer en meer Spanjaarden keren zich tegen het ongebreideld toerisme

Het protest in een aantal Spaanse steden tegen de overlast die  toeristen veroorzaken wordt steeds grimmiger. In Barcelona werd onlangs  een dubbeldeksbus aangevallen door vier  mannen met bivakmutsen op.

Deze mannen waren leden van Arran, een linkse groepering die ijvert voor Catalaanse onafhankelijkheid en die verbonden is met de politieke partij, CUP.

Arran verspreide zelf op de sociale media een videofilm van de actie.

De passagiers van een toeristische bus in Barcelona beleefden afgelopen weekend de schrik van hun leven toen bij een halte voor het Camp Nou-stadion plots vier gemaskerde mannen opstapten. Ze bekladden het voertuig met verf en de slogan: ‘El turismo mata los barrios’ – ‘Het toerisme vernielt de wijken’.Voordat de politie kon ingrijpen waren ze al terug vertrokken.

Het stadsbestuur van Barcelona heeft deze actie zwaar veroordeeld en heeft toegezegd om samen met de politie een onderzoek te starten.

Barcelona heeft wel een steeds maar groter wordend probleem met het toerisme en de gevolgen voor de inwoners van de stad.  Mede dankzij de enorme toename van de appartementen verhuur via o.a. Airbnb worden complete appartementencomplexen overgenomen door toeristen die doorgaans niet de rustigste zijn.

De inwoners van deze complexen worden daardoor veel lastig gevallen en normaal wonen is daardoor bijna niet meer mogelijk.

 

Protesten op Mallorca tegen het massatoerisme

Inwoners op Mallorca  hebben tegen het het massatoerisme op het populaire Spaanse eiland geprotesteerd.  Het waren leden van de organisatie ‘Ciutat per qui l’habita’ (De stad voor de inwoners) die symbolisch het ministerie van Toerisme hebben geblokkeerd.

Volgens de betogers zijn er teveel vakantieverblijven in de woongebouwen en daardoor gaan de huurprijzen steeds hoger en hoger zodat zij onbetaalbaar worden voor de gewone inwoners.
Een tweede probleem voor de inwoners is de groeiende toeloop van toeristen die niet altijd voor een kwaliteitsvol toerisme staan.  Er zijn de problemen met vechtpartijen en met het overmatig drankgebruik van deze meestal jonge vakantiegangers.  Dit toerisme roept meer en meer weerstanden op en de bevolking eist actie van de overheden.

Ook de Balearen willen af van het dronkemans toerisme

Het bestuur van de Balearen heeft een pleidooi bij de reis-organisatoren gehouden om geen “dronkemans toerisme” te verkopen aan vakantiegangers.

Deze oproep komt er na een gewelddadig incident op het eiland.  Twee groepen Duitse toeristen begonnen een gevecht in s’Arenal op Palma.  Het gevecht was opgenomen en nadat het op de sociale media verscheen vroeg de burgemeester van Palma aan de Duitsers om geen “junk toerisme” te promoten.

Enkele getuigen klaagden dat er tijdens het 10 minuten durend gevecht geen politie te zien was.  Het gevecht was ernstig genoeg, enkele mannen bleven bloedend achter en 1 man bleef bewusteloos op de grond liggen nadat hij een aantal schoppen tegen het hoofd had gekregen.

Doordat het incident plaats vond in klaarlichte dag was er een furieuze reactie van een aantal politici.

Een eerste vergadering, na weken van discussie, tussen de regionale overheid, gemeentelijke afvaardigingen en vertegenwoordigers van de toeristische industrie werd gehouden en ging over hoe men het probleem kon oplossen dat vooral een probleem is in Magaluf en s’Arenal.

Biel Barcelo, verantwoordelijk voor toerisme, zegde dat men dergelijk toerisme niet meer wil en dat men alle nodige maatregelen zal treffen om dit een halt toe te roepen.

Alhoewel enkele bedrijven hun verantwoordelijkheid erkenden wezen de meerderheid van de toeristische bedrijven alle verantwoordelijk af.  Zij zegden dat vooral in Magaluf en s’Arenal de ganse toeristische infrastructuur op dit soort toerisme gedijd.

Pilar Carbonell, Directeur Generaal voor Toerisme, zegde dat er aangepaste wetgeving in de maak is om de alcoholconsumptie aan banden te kunnen leggen.

San Pedro del Pinatar bant het nudisme op zijn stranden

Vanaf vandaag, 24 juli 2017, is nudisme verboden op de stranden van San Pedro del Pinatar, Murcia.  Overtreders staan boetes van €100 tot €750 te wachten.

Het gemeentebestuur, onder controle van de Partido Popular, in San Pedro del Pinatar heeft naast het naaktlopen nog andere activiteiten verboden zoals fietsen, huisdieren en het maken van luide muziek op de zes stranden van de gemeente.

De verordening werd goedgekeurd zonder rekening te houden met de amendementen van de oppositie.  Deze oppositie van PSOE, Ciudadanos en IU vindt de regelgeving te restrictief.

Het raadslid voor de stranden, Silvia Egea, verduidelijkt dat de stranden nu meer toeristen gaan aantrekken en dat het strand niet het geïsoleerde paradijs meer is van tientallen jaren geleden.

Maar, de Spaanse Federatie van het Naturisme, heeft gezegd dat het verbod illegaal en ongrondwettelijk is.  Volgens hen laat de Spaanse Grondwet nudisme toe in de openbare ruimte en kan een gemeente geen verbod opleggen.

Het Europees Hof voor de Mensenrechten heeft zich ook al uitgesproken tegen het verbod omdat nudisme een uitdrukking van vrijheid is.

Marbella wil af van het goedkoop toerisme

Marbella wil af van het goedkoop toerisme en daarom is een nieuwe verordening in de maak waardoor toeristen die geen bovenkledij dragen een boete krijgen van €120- €500 als zij zo in bepaalde delen van de stad komen.

Volgens het raadslid voor openbare veiligheid,  Javier Porcuna, is deze verordening geïnspireerd op die die in gebruik is in Barcelona.

De verordening is nog niet van kracht want zij moet nog langs de gemeenteraad maar deze raad staat onder grote druk om de verordening te stemmen.

Een aantal inwoners van de stad hebben onder de slogan “No más turismo basura” een Change.org actie gestart om zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen om zo de gemeente te overtuigen dat het zo echt niet verder kan in Marbella.

Fuengirola gebruikt drones voor een bijkomende beveiliging van de stranden

Het gemeentebestuur van Fuengirola heeft haar veiligheidsteam op het strand uitgebreid met drones die kunnen helpen met het lokaliseren en redden van badgasten.

De drones zijn voorzien van hoge kwaliteits cameras en twee reddingsboeien die opgeblazen worden binnen de twee seconden.  Het nieuwe reddingssysteem, dat lijkt op een apparaat uit een science fiction film, is momenteel al in dienst aan het strand in Fuengirola.

Deze bijkomende beveiliging blijft in dienst tot 31 augustus, van 11.00-20.00 aan het Los Boliches strand.

Het in dienst nemen van de twee drones kost ongeveer €15.000 voor het ganse seizoen en zij versterken de 47 redders dien tijdens de zomermaanden in dienst zijn.

 

Valencia wil extra belasting voor woningverhuur in de toeristische sector

Net zoals andere grote steden zoals Barcelona, Madrid, Palma, Málaga heeft nu ook Valencia meer en meer te maken met de effecten van een grote toeloop van toeristen. In Barcelona probeert men de illegale verhuur terug te dringen door boetes te geven tot 60.000 euro aan die verhuurwebsites die illegale appartementen in de verhuur hebben. Eigenaars van dergelijke appartementen moeten zich nu aanmelden bij de stad en zij moeten aan bepaalde eisen voldoen. In Madrid heeft men dan weer gekozen voor een systeem waarbij verhuurders hun appartement slechts voor een gelimiteerde tijd mogen verhuren. In Málaga moeten verhuurders zich inschrijven, belastingen te betalen en aan extra eisen voldoen.

In Valencia denkt men eraan om de onroerend goed belasting te verhogen voor de verhuurders van woningen die verhuurd worden aan toeristen. De burgemeester van Valencia, Joan Ribó, is een voorstander van een extra belasting voor die eigenaren die geld verdienen met hun woning. Dit initiatief kan ook in Barcelona en Madrid ingevoerd worden maar Valencia is de eerste stad die dit openlijk bekend maakt.

Het probleem is momenteel dat de huidige wet dit verbiedt. Men is nu aan het bestuderen hoe men om de wet heen kan of hoe men deze wet kan aanpassen zodat de onroerend goed belasting kan verhoogd worden voor woningen die in de toeristische sector verhuurd worden.

Er komen stranden in Marbella waarop honden toegelaten zijn

De Andalusische overheid heeft de toelating gegeven dat er twee stranden in Marbella komen waarop honden toegang hebben.  Volgens het stadsbestuur is er een steeds groter wordende vraag naar dergelijke stranden en zij gaan daar nu op in.

De stranden waarop honden toegang hebben liggen wel in zones die minder populair zijn bij de andere strandgangers zodat zij die enkel rustig willen zonnen niet met de dieren in aanraking komen.

Eigenaars van de honden moeten er wel voor zorgen dat de dieren altijd onder controle staan, dat zij hun vaccinaties hebben gehad en dat zij de hondenpoep van hun huisdier opruimen.

De stranden openen in El Pinillo in Marbella en in Ventura del Mar in Nueva Andalucia.

Hoteliers worden nog kwader op zwart verhuurders

Het is nu meer dan een jaar geleden dat de nieuwe wetgeving op de verhuur op korte termijn (vakantieverhuur) in voege kwam en zijn zwakke punten al overvloedig getoond.

Zo zijn er in de ganse provincie Almeria maar ongeveer1.000 vakantiewoningen bij de officiële diensten geregistreerd.

De strenge wetgeving verbiedt eigenaars hun woning voor vakantieverhuur te verhuren zonder registratie van de woning.

De overheid had gedacht dat er 4.500 woningen voor registratie in aanmerking komen en nog geen 25% is geregistreerd.

Dit ontbreken van de registraties is in een verkeerd keelgat geschoten van de hoteliers en zij openen nu alle registers.  De overheid moet nu ingrijpen om de illegale verhuringen te stoppen en zij zo met gelijke wapens kunnen strijden.

 

Movistar, Orange en Yoigo rekenen vanaf juni 2017 geen roaming kosten meer aan

Klanten die de mobiele telefoondiensten van Movistar, Orange en Yoigo gebruiken moeten vanaf juni 2017 geen roaming kosten in de andere Europese landen, en een aantal andere landen,  betalen.

Dit geldt voor zowel pay-as-you-go, contracten en pakkettarieven.

Ijsland, Noorwegen en Liechtenstein zijn ook opgenomen in de lijst van landen waar er vanaf juni 2017 geen extra kosten worden aangerekend.

Vodafone rekende al sinds november 2015 geen roaming kosten aan voor hun contracten maar gaat dit aanbod nu aanbieden voor hun pay-as-you-go diensten.

De nieuwe regelgeving is het resultaat van 10 jaar onderhandelen om de roaming kosten te verminderen maar uiteindelijk worden ze afgeschaft.

Op 15 juni wordt de roaming officieel afgeschaft maar sommige operatoren deden dit al

Nog even wachten en dan is het eindelijk zo ver, dan kunnen we in heel de Europese Unie eindelijk bellen en surfen aan de prijs van je binnenlands abonnement.

Op 15 juni 2017 gaat het nieuwe roamingreglement van start. Concreet wil dit zeggen dat je hetzelfde betaalt voor wat je in het buitenland verbruikt als je betaalt voor wat je in België verbruikt. En ook alle voordelen die in je bundel inbegrepen zijn, zoals gratis belminuten, gratis sms’en en mobiele data, kan je gewoon in het buitenland gebruiken.

De groothandelstarieven voor data – heel erg omstreden, gezien het exponentiële gebruik van mobiele data – zullen worden begrensd op 7,7 euro per gigabyte, tegenover de 8,5 euro nu. Vanaf juni 2017 gaan deze telkens naar beneden tot 2,5 euro per gigabyte in 2022. De maximumgrens voor gesprekken zal dalen van 5 eurocent per minuut naar 3,2 eurocent per minuut, terwijl die voor het versturen van sms’jes zal halveren van 2 naar 1 eurocent.

De nieuwe maximumtarieven liggen ongeveer 90 procent lager dan nu het geval is.

Toch zit er mogelijk een addertje onder het gras. De verlaging en nu uiteindelijk zelfs afschaffing van roamingtarieven heeft een grote impact op de verschillende providers. Zo kostte de verlaging het Belgische Proximus al 36 miljoen euro en schatten ze voor heel 2017 de verliezen rond 61 miljoen euro in.

Deze verliezen zorgen voor een verleiding om een deel van de verdwenen inkomsten op een andere manier te recupereren. Zo sleutelen een aantal operatoren aan hun algemene tarieven. Volgens deze operatoren heeft dat echter niets met het wegvallen van de roamingtarieven te maken.

Als roaming gratis is, betekent dit dan ook dat een Belg of een Nederlander straks een gsm-abonnement kan nemen bij een Franse of Italiaanse operator, als die een goedkoper tarief aanbiedt? Toch niet, want er komt een zogenoemde fair use-regeling.

Die zal beperkingen opleggen aan hoe veel of hoe vaak u uit het buitenland zonder roamingkosten kunt bellen, sms’en of downloaden. Gaat u over die limiet, dan betaalt u toch bij. Maar dat extra bedrag zou veel lager moeten zijn dan de huidige roamingtarieven.

Er is ook nog in een achterpoortje voorzien: telecombedrijven die kunnen bewijzen dat deze maatregelen hen zouden verplichten om de binnenlandse tarieven op te trekken, kunnen aan de nationale regulator toestemming vragen om een ‘minimale’ meerprijs te behouden.

De roamingkosten worden afgeschaft in de hele Europese Unie. In alle Europese lidstaten kan je vanaf 15 juni dus bellen en surfen tegen je tarief in België. Concreet zijn dat volgende landen: Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, IJsland, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Liechtenstein, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, San Marino, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Vaticaanstad en Zweden.

Verder schaffen ook IJsland, Liechtenstein en Noorwegen hun roamingtarieven af. Voor Zwitserland geldt dat voorlopig nog niet. Het is ook afwachten wat de Brexit zal teweegbrengen in verband met de roamingkosten in Groot-Brittannië. Uiteraard blijf je ook in andere niet-EU-landen, zoals Turkije, roamingkosten betalen.

Wie vanuit België naar het buitenland belt, zal daarvoor de dure internationale tarieven blijven betalen. Het wordt daardoor een pak goedkoper om vanuit het buitenland naar België of eender welk andere EU-land te bellen, aangezien dat aanzien wordt als roaming. Daardoor betaal je dus als je van België naar Italië belt, dan wanneer je van Spanje naar Italië belt.

Parkeerproblemen op de luchthaven van Málaga

Het nieuwe pickup en dropoff systeem aan de luchthaven van Málaga heeft vanaf het in voege kwam al veel kwaad bloed gezet.

Autoverhuurmaatschappijen zijn woest nadat het bestuur van de luchthaven hun plaats voor 300 wagens tegenover het luchthavengebouw omzette in een publiek gedeelte.

Lange wachtrijen van aanschuivende wagens zijn het resultaat vanaf het systeem op 16 mei in voege kwam omdat veel bestuurders simpelweg niet weten waar ze naar toe moeten.

Na drie maanden werk moest het nieuwe parkeerterrein, met vijf ingangen en 7 uitritten, verkeersopstoppingen tot het verleden laten behoren.  Men kreeg er zelfs 15 minuten gratis parking bij.

Wordt deze termijn overschreden dan moet men, voordat men kan vertrekken, een bedrag betalen voordat de bareel open gaat.  Maar de eerste dag moest men de bareel de ganse dag open houden omdat te veel mensen niet betaald hadden.

De voorzitter van de Vereniging van Andalusische Autoverhuur-maatschappijen, Felix Pinar, zegt over de nieuw maatregel: “Veel klanten telefooneerden dat zij schrik hadden om hun vlucht te missen en een aantal dumpten hun verhuurwagen waar zij hem kwijt konden omdat er niemand was om hen te helpen”.   image.”

AECA denkt dat de verhuurmaatschappijen een plaats moeten krijgen zoals voorheen in de plaats van zoals het nu is, verhuurwagens staan nu tussen de privé wagens.

Volgens Yolanda Callado, manager van de Autoverhuur Vereniging, heeft het nieuwe systeem een enorme chaos gecreëerd, ondanks dat het overgenomen is van succesvolle voorbeelden in Alicante en Bilbao.

Wagens worden verboden naar de populairste bestemmingen op Mallorca

Vanaf de zomer 2018 zal de toegang tot Cap Formentor, Mallorca’s meest iconische  site, verboden worden voor privé wagens om zo de vervuiling terug te dringen.  In de plaats daarvan zullen er bussen vanuit Pollensa naar de lichttoren rijden.

De overheid van Mallorca denkt er verder nog aan om het verkeer te verbieden naar Port Valldemossa en Sa Calobra. Deze drie gebieden hebben de laatste zomers zwaar geleden onder het bezoek van massa’s toeristen.

Een reeks studies werden uitgevoerd naar de manier waarop men het beste het verkeer kon ontmoedigen terwijl men ondertussen ook de veiligheid wilde bevorderen.

Politieke partijen van over de ganse corridor Formentor, Valldemossa en Sa Calobra zijn voorstander van de beslissing.  De ecologisten van  GOB steunen de beslissing ook maar zij vinden dat de maatregelen moeten uitgebreid worden over gans Mallorca.

Deze zomer zullen busverbindingen naar Es Trenc en Cala Varques de maatregelen testen terwijl de overheid nieuwe stimulansen wil ontwikkelen om zo mensen aan te zetten om het eiland per bus te bezoeken.