Category Archives: Nieuws – verkeer

Snelheidslimieten in Spanje

De DGT heeft met een Twitterbericht nog eens de aandacht gevestigd op de snelheidslimieten op de Spaanse wegen.

In feite moet er weinig uitleg bij, enkel in de weg omschrijvingen kan het wat uitgebreider.

Autopista en autovia: een verschil dat wij niet kennen maar in Spanje is het belangrijkste verschil tussen de twee dat een autopista exclusief is voorbehouden voor motorvoertuigen van meer dan 50cc en een autovia is een weg voor alle voertuigen (met enkele uitzonderingen).  Autovias zijn altijd gratis en op een autopista bestaat de mogelijkheid dat men moet betalen (peaje).

Verder zijn autopistas aangelegd als snelweg,  hebben ze veiliger op- en afritten en is het noodzakelijk dat er een aanliggende dienstweg is. Ze zijn aangelegd zodat de bestuurders een constante snelheid kunnen aanhouden, ook in de bochten.  Verder zijn er minstens twee rijvakken in elke richting.

Daarentegen zijn autovías aangelegd op bestaande wegen en daardoor zijn de op en afritten niet altijd even veilig en is er een grotere snelheidsvermindering noodzakelijk.

Fietsers mogen op een autovia rijden maar de fietser moet ouder zijn dan 14 jaar.

Carreteras Convencionales + 1,5 m arcén: gewone wegen die geen snelweg zijn maar die wel een pechstrook hebben van 1,5 m.

Resto Carreteras Convencionales: gewone wegen die geen snelweg zijn.

Vías urbanas: stedelijke wegen

 

 

Er worden de volgende dagen grote vertragingen op de Spaanse wegen verwacht

Er wordt de volgende dagen een algemene verkeerschaos verwacht want 6,3 miljoen Spanjaarden gaan allemaal de weg op.

Het alarm komt er omdat morgen (donderdag) de Spaanse nationale feestdag gevierd wordt en een groot aantal Spanjaarden maken vrijdag een brugdag zodat ze er een mooi weekendje op uit kunnen trekken.

Volgens de verkeersdienst zullen er vanaf woensdagnamiddag 15.00  tot zondagavond 24.00 14.000 man veiligheidspersoneel op het verkeersnet actief zijn.

Drug en alcohol controles worden opgedreven en een aantal  snelheidscontroles worden uitgevoerd met acht Pegasus helikopters die uitgerust zijn met radar.

Volgens de Spaanse verkeersdienst (DGT) zal het verkeer rond de grote steden vanaf deze namiddag tot stilstand komen als de vakantiegangers de mensen die van hun werk tegen komen.

Druk verkeer en verkeersopstoppingen zullen er ook op donderdag ochtend zijn wanneer tienduizenden mensen naar de kust of het platteland trekken.

Op zaterdagochtend liggen de verkeersproblemen rond de stranden, themaparken en andere vrijetijdsattracties.

Maar het zwaartepunt van alle vertragingen zijn voorzien op zondagavond, dan gaat iedereen samen op de weg.

Eindelijk witte rook, er is een akkoord tussen de luchthavenvakbonden en de overheid

Chaos op de Spaanse luchthavens is op het laatste nippertje vermeden nadat er een princiepsakkoord kon afgesloten worden tussen de vakbonden en AENA en ENAIRE.

De beide partijen hebben op 26 september in de namiddag het akkoord ondertekend waarna het naar het ministerie van Ontwikkeling gestuurd is.

De bepalingen van het akkoord zijn nog niet bekend gemaakt maar we weten wel wat de vakbonden CCOO, UGT en USO wilden, een loonsverhoging en meer personeel.

Werknemers op de luchthavens, waaronder brandweerlui en luchtverkeersleiders, hadden gedreigd met een staking van 25 dagen in de aanloop naar Kerstmis.

Aena baat 46 luchthavens uit in Spanje.  In 2016 verwerkten zij 230,2 miljoen passagiers en daarmee maakten zij in dat jaar een winst van  €1,164 miljard.

Fietser door de Spaanse politie gestopt met een overschrijding van de alcohollimiet

De Spaanse politie heeft tijdens een alcoholcontrole een oudere fietser betrapt en hij overschreed de alcohollimiet 4 maal.

Agenten van de Guardia Civil in Galicia lieten een 73 jarige man een ademtest afleggen omdat hij aan het controlepunt passeerde op een “rare” manier.

Hij riskeert nu een boete van €1.000.

Nadat hij zijn bekeuring had gekregen duwde hij zijn fiets tot aan een lokale bar waar hij nog een ander drankje nam.

In Spanje maar ook in Frankrijk, Italië en Portugal gelden dezelfde regels voor fietsers zoals voor automobilisten.

Er komt een nieuwe auto deel dienst met elektrische wagens in Madrid

Een overeenkomst tussen het Spaanse dienstenbedrijf Ferrovial en Renault lanceerde een auto deel dienst in Madrid en die kreeg de naam Zity.

De dienst gaat in oktober van start en er is een vloot beschikbaar van 500 Zoe elektrische wagens die binnen de M-30 ringweg zullen opereren.

De Renault Zoe heeft een theoretische ma maximum dekking van  400 kilometer maar het is waarschijnlijker dat hij terug moet opgeladen worden na elke 300 kilometer omdat hij enkel dienst doet binnen de stad.

Dit is dan de derde autodeel dienst die een elektrische auto in Madrid gebruikt.  De andere twee zijn Citroen en Mercedes met zijn  Smart.

Omdat een aantal landen beloven dat zij wagens die rijden op fossiele brandstof zullen verbieden  heeft dit soort experimenten belangrijke financiële implicaties voor wagenbouwers in de toekomst.

Lange wachtrijen aan de Spaans-Franse grens

Na de aanslagen in Barcelona en Cambrils kwamen er strenge grenscontroles tussen Spanje en Frankrijk en die hebben ook nu zaterdag geleid tot tientallen kilometers file.

Volgens de Nederlandse Verkeersinformatiedienst staat veruit de langste file tussen Barcelona en Perpignan (A9): 22 kilometer file met urenlange vertragingen als gevolg. Ook de lokale grensovergangen in de Pyreneeën bieden geen oplossing, ook hier staan lange files.

Gisteren waarschuwden de verkeersdiensten al dat vakantiegangers die terugrijden uit Spanje rekening moeten houden met lange wachttijden. Tijdens de verscherpte grenscontroles worden alle auto’s één voor één gecontroleerd.

Barcelona gaat de toegang van vervuilende wagens beperken

Een tijdje geleden werden Barcelona en Madrid flink op de vingers getikt door de EU omdat er teveel stikstofdioxide in de lucht zit. Daarom heeft het stadsbestuur van Barcelona en 40 omliggende gemeentes nu verregaande maatregelen aangekondigd om de luchtverontreiniging terug te dringen.

Een van de genomen maatregelen is dat vanaf 1 december 2019 auto’s die voor 1997 en bestelbussen voor 1994 gebouwd werden de stad Barcelona en de 40 andere gemeenten in de provincie niet meer in mogen.

Het stadsbestuur van Barcelona berekende dat er 106.018 auto’s en 22.049 bestelbussen de stad niet meer zullen in mogen rijden. Dat is 7% van alle auto’s en 16% van alle bedrijfsvoertuigen die getroffen worden door deze maatregel.

Barcelona zal daarom een aantal maatregelen nemen om de eigenaars van deze voertuigen te helpen en een van de maatregelen is dat diegene die hun voertuig weg doen drie jaar gratis met het openbaar vervoer mogen rijden.

Vanaf 1 december van dit jaar komt de nieuwe regel al in voege maar alleen op werkdagen met een hoge luchtverontreiniging en alleen tussen 7 en 20 uur.

Stijgende toltarieven op de AP-7 veroorzaken verontwaardiging

De toltarieven voor de zomer op de AP-7 hebben verontwaardiging veroorzaakt toen deze tarieven boven de € 7 stegen voor het gedeelte  tussen Fuengirola en Marbella.

De autostrade, met een beperkt aantal aansluitingen, valt in twee delen uiteen langs de Middellandse kust.  Het tweede deel van 96 km  gaat langs Torremolinos, Benalmadena en Fuengirola en is de verbinding tussen Málaga naar Cádiz.

De socialistische oppositie bekritiseert de beslissing omdat tijdens de zomermaanden er al een stijging in het verkeer is van 65 procent is.  Daarom vragen zij een wet die de prijs op de autostrade regelt, komt er meer verkeer dan daalt de prijs in dezelfde mate.

 

Madrid installeerde speciale verkeerslichten voor de World Pride

Het stadsbestuur van Madrid heeft gay vriendelijke verkeerslichten laten installeren, met een kost van € 21.747, voor de World Pride die in de stad doorgaat van 23 juni tot 2 juli.

De nieuwe verkeerslichten tonen afbeeldingen van koppels van hetzelfde geslacht die ofwel hand in hand wandelen ofwel stilstaan.  Ze worden geïnstalleerd op 72 plaatsen doorheen de stad.

Madrid is de tweede Spaanse stad die de nieuwe afbeeldingen gebruikt, de eerste was San Fernando de Henares die de verkeerslichten liet aanpassen ter gelegenheid van Valentijnsdag.

Het World Pride evenement kan een grote economische weerslag op de stad uitoefenen.  Toronto, de stad waar de vorige World Pride doorging heeft een positieve economische weerslag genoteerd van meer dan 719 miljoen euro.

Spaanse verkeersdienst gaat met camera’s controleren of auto’s een geldige autokeuring hebben gehad

De Spaanse verkeersdienst DGT heeft aangekondigd dat ze met speciale camera’s in en rondom steden gaan controleren op het feit of auto’s een geldige ITV, de Spaanse automobielcontrole, keuring hebben of niet. Bij de eerste constatering krijgt de eigenaar van de auto eerst een waarschuwing, bij de tweede keer een boete van 200 euro en bij de derde keer een boete van 500 euro.

Volgens de Spaanse verkeersdienst DGT of Tráfico zouden er in Spanje tussen de 1,5 en 2 miljoen voertuigen rondrijden die geen geldige keuring hebben. Door middel van speciale kenteken camera’s wil de DGT in de steden en op de randwegen van steden de kentekens van auto’s gaan lezen en zo controleren of deze gekeurd zijn of niet.

Volgens de DGT topman zijn de camera’s op dit moment nog niet actief en zullen deze ook niet altijd actief zijn. Op de website zal bekend worden gemaakt waar deze camera’s zich bevinden zodat iedereen daarvan op de hoogte is, net zoals dat ook gebeurd bij de vaste radars die in Spanje staan of hangen.

De Inspección Técnica de Vehículos (ITV) ofwel de APK keuring is verplicht voor alle voertuigen die ouder zijn dan 4 jaar waarbij men daarna tot de leeftijd van 10 jaar elke 2 jaar de auto moet laten keuren. Vanaf 10 jaar wordt dat jaarlijks. In geval van een bestelbus of professioneel voertuig vindt de eerste keuring al na 2 jaar plaats en daarna tot 6 jaar om de twee jaar en daarna tussen de 6 en 10 jaar oud jaarlijks en vanaf 10 jaar om de zes maanden, 2 keer per jaar dus.

Top 20 van de vaste radars die in 2016 het meest opbrachten aan de staat

Er staan in gans Spanje 1.500 vaste radars en dat lijkt wellicht veel maar volgens studies is Spanje het Europese land met de minste vaste radars.  Bij het totaal aantal zijn de radars die in de deelstaten Catalonië en Baskenland staan niet vermeld.

Spanje kent twee soorten radars waaronder vaste radars die langs de kant van de weg staan of boven de weg hangen. Daarnaast heeft de Spaanse verkeersdienst mobiele radars die of in kasten langs de weg worden gezet of die in de auto’s van de politie zitten.

Via El País zijn we achter de top 20 lijst gekomen van de vaste radars die voor de meeste bekeuringen zorgen in Spanje. Inwoners en automobilisten in de regio Andalusië hebben het minste geluk want dat is het deel van Spanje waar de meest actieve radars te vinden zijn. De radar bij km 417,5 aan de N-4 weg in de provincie Córdoba is de actiefste met 80.582 bekeuringen, een gemiddelde van 220 bekeuringen per dag in 2016.

Daarnaast staan er nog eens vijf andere radars in Andalusië die meer dan 20.000 bekeuringen opleveren.

Via deze link kun je alle radars vinden die in Spanje vast staan opgesteld en ze zijn verdeeld over de regio’s  zodat het zoeken iets makkelijker is.

Top 20

 1. Córdoba (km 417,5 op de A-4): 80.582 bekeuringen
 2. Málaga (km 10,4 op de MA-20): 36.022 bekeuringen
 3. Huesca (km 202 op de N-240): 33.734 bekeuringen
 4. Jaén (km 76,3 op de A-44): 31.526 bekeuringen
 5. Murcia (km 17,7 op de RM-19): 29.425 bekeuringen
 6. Málaga (km 256,7 op de A-7): 28.537 bekeuringen
 7. Segovia (km 59,2 op de N-VI): 28.127 bekeuringen
 8. Castellón (km 390,6 op de AP-7): 26.398 bekeuringen
 9. Sevilla (km 29,1 op de A-92): 26.324 bekeuringen
 10. Burgos (km 234,4 op de A-1): 25.727 bekeuringen
 11. Málaga (km 246 op de A-7): 24.790 bekeuringen
 12. Toledo (km 0,7 op de M-305): 23.840 bekeuringen
 13. Pontevedra (km 9,1 op de A-55): 21.570 bekeuringen
 14. Cantabria (km 144,4 op de A-8): 20.698 bekeuringen
 15. Sevilla (km 11,9 op de SE-30): 18.863 bekeuringen
 16. Zaragoza (km 269,8 op de N-232): 18.715 bekeuringen
 17. Salamanca (km 340,4 op de A-66): 18.375 bekeuringen
 18. Sevilla (km 795,5 op de A-66): 18.228 bekeuringen
 19. Cádiz (km 84,8 op de N-340): 18.212 bekeuringen
 20. Madrid (km 12,5 op de A-5): 18.154 bekeuringen

Komt er een rijbewijs om met de fiets te rijden?

Als het van de Koninklijke Automobiel Club van Spanje (RACE) afhangt komt het er wel, zij willen dat een fietser een rijbewijs haalt voordat hij op de weg gaat.

In hun voorstel staan enkele mogelijke voorwaarden zoals een puntensysteem bij het rijbewijs, een verplichte verzekering en zelfs een nummerplaat worden vermeld.

Zoals het nu is hebben fietsers gelijke rechten met voetgangers,  alleen moeten fietsers gebruik maken van de rijweg.

Een woordvoerder van de RACE zegt: “Wij zijn niet tegen fietsers want wij willen dat alle weggebruikers veilig zijn.  Wat wij met ons voorstel willen bereiken is dat alle weggebruikers dezelfde regels moeten volgen en dat zij daardoor ook dezelfde rechten hebben.

Volgens hun voorstel zal een rijbewijs ongeveer € 70 moeten kosten en daarbij komen dan nog de kosten voor de verzekering en de administratiekosten om het rijbewijs voor fietsers te halen.

De woordvoerder van de drukkingsgroep van fietsers, ConBici, zegde daarop dat het “absoluut belachelijk is om een dergelijk voorstel te maken en dat er nergens ter wereld een dergelijk rijbewijs bestaat”.

Volgens de fietsersgroep zullen door dergelijke voorstellen een groot aantal mensen stoppen om met de fiets te rijden.

De Spaanse overheid neemt 600 km failliete snelwegen over

De Spaanse overheid heeft er nu definitief een nieuwe kostenpost bij. Het gaat in dit geval om negen snelwegen waar tol betaald moet worden en die gedurende de crisisjaren failliet of bijna bankroet zijn gegaan. Het overnemen van deze tolwegen gaat de staat nu jaarlijks minstens 5 miljard euro kosten. Het gaat in totaal om ongeveer 600 kilometer aan snelwegen.

Om te voorkomen dat de snelwegen dicht zouden moeten gaan omdat de eigenaren de rekeningen en schulden niet meer kunnen betalen, heeft de de Spaanse overheid nu, na enkele jaren financieel geholpen te hebben, de negen snelwegen overgenomen die op de rand van bankroet staan.

Enkel op deze manier kan gewaarborgd worden dat het verkeer gewoon zijn doorgang kan vinden en de wegen open blijven. Deze overname levert wel een jaarlijkse kostenpost van minimaal 5 miljard euro op, iets wat Spanje eigenlijk niet kan gebruiken nu het land flink moet bezuinigen en wat dus eigenlijk door alle belastingbetalers betaald moet worden.

In totaal gaat het om ongeveer 600 kilometer aan snelwegen en hieronder bevinden zich:

 • de 176 km lange AP-36 tolweg tussen Ocaña en La Roda
 • de 115 km lange AP-7 tussen Cartagena en Vera
 • de 93 km lange R-4 tolweg tussen Madrid en Ocaña
 • de 71,5 km lange AP-41 tolweg tussen Madrid en Toledo
 • de 63 km lange R-2 tolweg tussen Madrid en Guadalajara
 • de 37 km lange R-3 tolweg tussen Madrid en Arganda
 • de 33,7 km lange AP-7/A-77 ringweg bij Alicante
 • de 28,3 km lange R-5 tolweg tussen Madrid en Navalcarnero
 • de 9,4 km lange M-12 bij het vliegveld Barajas in Madrid

 

Vijf miljoen Spaanse automobilisten rijden wel eens onder invloed van drugs

controle

Nog altijd stappen er veel Spanjaarden met alcohol op achter het stuur en daar komen nu nog drugs bij. Al jaren is het drugsgebruik een groot probleem bij automobilisten en nu blijkt dat er vijf miljoen Spanjaarden wel eens onder invloed van drugs gereden hebben. Dat is dus 20% van alle mensen die in Spanje een rijbewijs hebben, een ongekend hoog aantal.

Deze conclusie trekt men uit een onderzoek van de Fundación Linea Directa over de verkeersongevallen tussen 2012 en 2015. Voor dit onderzoek werden 25 miljoen alcohol en drugscontroles onderzocht en werd er naar de autopsierapporten van 3.100 overleden weggebruikers gekeken.

3 op de 10 automobilisten testen positief bij een drugstest door de verkeerspolitie. Het gaat daarbij dan hoofdzakelijk om mannen van rond de 30 jaar oud die geneigd zijn naar alcohol, drugs of pillen te grijpen of dat allemaal tegelijk doen als dodelijke mix. Het gebruik van de drugs vond hoofdzakelijk plaats gedurende de avonduren.

Het ergste is dat de betrokken personen zich heel goed realiseren dat rijden onder invloed van alcohol het rijgedrag beïnvloedt maar men nog steeds meent dat het rijden onder invloed van drugs geen of nauwelijks effect heeft. Het merendeel van de vijf miljoen drugsgebruikende automobilisten meent dat alcohol veel gevaarlijker is dan drugs.

Gedurende de laatste vier jaar stierf 16% van de overleden automobilisten als gevolg van het rijden onder invloed van drugs, dat is 7% meer dan vier jaar geleden. Het opvallende is dat de automobilisten die stierven door het rijden onder invloed van alcohol met 18% daalde gedurende dezelfde periode.

 

Rijden en drinken, een tip van de Guardia Civil

Onlangs heeft de Guardia Civil via zijn Twitter account het volgende kaartje verzonden en dat geeft in het kort aan wat men nog kan drinken als men met de wagen of de auto is.

Ongetwijfeld drinkt men beter niets maar bij de maaltijd is er soms moeilijk aan te ontkomen.

alcohol

In het kort gezegd kunnen we samenvatten:

 • bestuurders van een moto of een personenwagen 0,5 promille alcohol in hun bloed mogen hebben
 • bestuurders van vrachtwagens en nieuwe bestuurders tijdens de eerste 2 jaar van hun rijbewijs beperkt zijn tot 0,3 promille.

Op het kaartje staat dan in het kort wat men mag drinken om onder de limiet te kunnen blijven.

Zo mogen mannelijke moto en autobestuurders van 70 kg:

 • 2 pinten bier
 • 2,5 glazen wijn
 • 2 glazen whisky drinken.

Voor vrouwelijke moto en autobestuurders van 60 kg is het:

 • 2 pinten bier
 • 2 glazen wijn
 • 2 glazen whisky drinken.

Mannelijke nieuwe auto- en vrachtwagenbestuurders mogen:

 • 1 pint bier
 • 1,5 glas wijn
 • 1 glas whisky drinken.

Vrouwelijke auto- en vrachtwagenbestuurders mogen:

 • 0,5-1 pint bier
 • 1 glas wijn
 • 0,5-1 glas whisky drinken.

 

 

Tesla komt naar Barcelona

tesla

Ondanks de mogelijke afscheiding van Catalonië van Spanje heeft het Amerikaanse bedrijf Tesla beslist om zijn hoofdkwartier voor Spanje  in Barcelona te openen.  Van daaruit zullen de elektrische wagens en de accessoires door gans Spanje verdeeld worden.

Dit kan men duidelijk beschouwen als een bewijs van vertrouwen in de Catalaanse overheid.  De beslissing is wel nog niet aangekondigd maar enkele journalisten met een scherp oog vonden de registratie van een nieuw bedrijf, Tesla Spain SL, in het aankondigingsblad van het  Handelsregister.

Men verwacht dat er showrooms in zowel Barcelona als Madrid komen omdat dat simpelweg de twee meest attractieve markten zijn voor de verkoop van elektrische wagens.

Spaanse verkeersdienst haalt in 2015 meer dan 407 miljoen euro op met bekeuringen

De Dirección General de Tráfico (DGT) heeft in 2015 maar liefst 407.487.184,56 euro opgehaald met bekeuringen. Dat is ongeveer 15 miljoen meer dan de 384 miljoen euro het jaar daarvoor in 2014. Ook in het jaar 2014 steeg dat bedrag met 15 miljoen ten opzichte van 2013.

Ondanks dat de 407 miljoen euro een hoog bedrag lijkt aan opbrengsten van bekeuringen was de opbrengst in 2009 en 2011 nog hoger. In 2009 werd er 466 miljoen euro geïncasseerd en in 2011 stond dat bedrag op 463 miljoen euro aan bekeuringen.

Het merendeel van de bekeuringen die uitgeschreven worden zijn voor te snel rijden en daarna voor het rijden onder invloed van alcohol en/of drugs. De opbrengsten van bekeuringen voor onder andere fout parkeren of overtredingen die binnen de bebouwde kom gebeuren zijn bij de opbrengsten van de DGT niet opgeteld aangezien deze geïnd worden door de gemeentes zelf.

Het geld wat wordt opgehaald met de bekeuringen wordt in theorie gebruikt om de wegen in goede staat te houden en de enorme hoge kosten van het Spaanse wegennetwerk voor een deel te bekostigen. Daarnaast gebruikt de DGT een groot deel van het opgehaalde geld om de meer dan 1.500 eigen personeelsleden te betalen.

Tolwegen rond Malaga zijn bij de duurste in gans Spanje

tolweg

Tijdens het toeristisch hoogseizoen zijn de tolwegen rond Malaga bij de duurste in gans Spanje.  Deze tolwegen in de provincie worden enkel verslagen door enkele stukken tolweg op de Balearen, Barcelona, Vizcaya en Madrid.

Rijdend op de Las Pedrizas (AP-46) en Costa del Sol (AP-7) autosnelweg kost een kilometer 17 cent terwijl dezelfde afstand op de tolweg tussen Sevilla en Cádiz slechts zeven cent kost.

Een studie heeft uitgewezen dat de Spaanse tolwegen in 2016 grote prijsverschillen vertoonden en die verschillen waren afhankelijk van de tijd van het jaar, de dag van de week en zelfs het uur van de dag bepaalden de prijs.

Er is wel een constante, tijdens de zomermaanden en met Pasen verhoogden alle tarieven en op sommige wegen verdubbelde men zelfs de prijs.

Dronken bestuurder riskeert gevangenisstraf

Een dronken autobestuurder heeft onlangs geprobeerd om een agent van de Guardia Civil omver te rijden en daarna zette hij het op de vlucht.

De agenten zagen de wagen al zigzaggend over de weg rijden en zij probeerden hem te laten stoppen waarop hij zijn snelheid verhoogde en probeerde om in het stadscentrum van Huercal Overa te geraken.

Toen zij hem uiteindelijk konden laten stoppen bleek hij vijfmaal de limiet voor alcohol te hebben overschreden.

De openbare aanklager heeft een gevangenisstraf gevraagd van vijf jaar om te proberen iemand moedwillig te verwonden en de andere aanklacht is voor de verkeersovertredingen.

Enorme file aan de Frans-Spaanse grens

De Duitse politie zal de controles aan de grens met Frankrijk opvoeren naar aanleiding van de aanslag in Nice, waarbij gisterenavond zeker 84 mensen omkwamen. Intussen staat er ook een enorm lange file aan de grens tussen Frankrijk en Spanje.

Zo is er sprake van een file van 50 kilometer. De Franse verkeersdienst adviseert mensen de A9 te mijden. Wie vast staat in de file kan beter richting de kust uitwijken.

De grenscontrole heeft vermoedelijk te maken met de aanslag in Nice. “De A9 is één van de routes richting Tunesië en Marrokko. Ook het feit dat er alleen bij deze weg gecontroleerd wordt, zou je kunnen afleiden dat ze gericht naar iets of iemand op zoek zijn.”

Naar verwachting is de file in de loop van de avond pas opgelost.