Category Archives: Nieuws – allerlei

De Zweeds-Turkse journalist Hamza Yalcin in voorlopige vrijheid gesteld

Een Spaanse rechter heeft de voorlopige vrijlating, zonder borgtocht, bevolen van de Zweeds-Turkse journalist Hamza Yalcin.  Hij was sinds augustus in Barcelona opgesloten na een controversieel Turks internationaal aanhoudingsmandaat.  Dit aanhoudingsmandaat werd afgegeven na de beschuldigingen dat hij de Turkse president  Recep Tayyip Erdogan had beledigd en dat hij “terreurgroepen steunde”.

Mensenrechtenactivisten houden vol dat de  opsluiting er enkel kwam om hem tijdens de noodtoestand na de poging tot staatsgreep de mond te snoeren.  Yalcin schrijft voor een links tijdschrift dat kritisch is voor de regering in Ankara.

Eerder deze maand schreven negen Zweedse leden van het Europees Parlement een brief aan de Spaanse eerste minister Mariano Rajoy waarin zij de vrijlating van de schrijver vroegen.  Volgens hen is zijn enige misdaad dat hij kritiek had Erdogan

Vorige week besliste rechter Ismael Moreno om de journalist in vrijheid te stellen nadat de Catalaanse tak van PEN International in samenwerking met de gemeenteraad van Barcelona de garantie gaf dat zij voor logies zouden zorgen en dat hij in Barcelona kan verblijven in afwachting  van de definitieve afhandeling van de aanvraag van zijn uitlevering aan Turkije.

Twee dode lichamen werden in een waterreservoir teruggevonden

Foto: Mossos d’Esquadra

Begin september schreven we over een vermist koppel in de buurt van Girona en nu zijn er twee dode lichamen in een reservoir gevonden waarvan men denkt dat het het vermiste koppel is.

De lichamen dreven in het Susqueda, reservoir, Catalonië .  Beide lichamen waren naakt en zij vertoonden sporen van geweld, vooral het lichaam van de man had zware verwondingen aan zijn hoofd.

Momenteel worden er autopsies op de lichamen uitgevoerd om tot een sluitende identificatie te komen en om de juiste doodsoorzaak te kunnen bepalen.  Dit is geen gemakkelijk zaak want de lichamen hebben meer dan een maand in de troebele wateren van het reservoir gelegen.

Duikers hebben dagen gespendeerd om Marc (23) en Paula (21) terug te vinden.  Hun auto, een Opel Zafira, was zeven meter diep in het water teruggevonden met een steen op de gaspedaal.

Ook hun kano was al in het water teruggevonden en ook die was met rotsblokken verzwaard.

 

Kandidaat Miss komt in het zwembad terecht

Nieuws is dikwijls een serieuze bezigheid maar er mag ook al eens gelachen worden.

Een deelneemster aan een schoonheidswedstrijd in Spanje maakte tijdens de repetities een val en zij kwam terecht in het zwembad.

Miss Cáceres España, Pilar Magro, deed haar ding aan de rand van het zwembad, zij maakte een draai, wankelde en viel volledig gekleed in het zwembad en dat gebeurde allemaal tijdens de voorbereidingen voor de Miss Universe España wedstrijd.

De andere deelneemsters keken toe hoe zij onder water verdween maar een galante badmeester sprong in het water en hij redde haar.

Ze was niet gekwetst en zij herwon snel haar kalmte aan de rand van het zwembad waar de andere deelneemsters haar onthaalden op een applaus.

Het filmpje verscheen al snel op de sociale media waar het een veelbekeken filmpje is.

De laatste kans om de stakingen op de luchthavens te vermijden

De vakbonden gaan de laatste week in van hun gesprekken met de overheid om een staking te vermijden.

De gesprekken met de UGT, CCOO en USO vakbonden hebben tot hiertoe een betekenisvolle vooruitgang geboekt en een akkoord voor volgend week behoort zeker tot de mogelijkheden.

De uitbater van de luchthavens, Aena, de verantwoordelijke voor de luchtvaartnavigatie Enaire en de werknemers hebben al een akkoord bereikt over de werkuren en een loonsverhoging.  Nu moet er nog een akkoord bereikt worden tussen de vakbonden en de overheid over het percentage van de loonsverhoging en de uitbreiding van het personeel.

Het ministerie van Ontwikkeling bestudeerd het plan om een extra 600 man personeel aan te werven en het ministerie van Financiën overweegt een loonsverhoging.

Lopen de onderhandelingen toch nog fout dan beginnen de vakbonden vanaf begin oktober met hun stakingen.

Stadsbestuur veroorzaakt verontwaardiging met tips voor cocaïnegebruikers

Een stad in het noorden van Spanje heeft verontwaardiging veroorzaakt nadat de gezondheidsdienst tips heeft gegeven over hoe men veilig cocaïne kan snuiven.

Plastieken kaartjes waarop berichtjes stonden zoals “Hak uw lijntje goed fijn…als hij niet goed fijngehakt is dan kan het uw neusvleugel beschadigen” werden verdeeld aan gebruikers en potentiële gebruikers in Bilbao, Baskenland.

Een andere tip raad aan dat iedereen zijn eigen “rulo,” een opgerold bankbriefje, als snuifmiddel gebruikt zodat men geen infecties doorgeeft aan andere mensen.

Maar de actie werd ontdekt door de oppositiepartij, de Partido Popular.

Een woordvoerder van de partij zegt hierover: “het is absolute nonsens om een consumptiekit met  zo’n ondoordachte en frivole boodschap uit te delen.”

De gezondheidsverantwoordelijke van de stad zegt dan weer “dat het materiaal door dokters is nagekeken” en dat de campagne het risico verkleint van het cocaïnegebruik.

Spanje staat in Europa op de tweede plaats wat het cocaïneverbruik betreft na Groot-Brittannië.  De laatste cijfers van het Europees waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving zeggen dat 9,1 procent van de Spaanse residenten tussen de 15-64 cocaïne hebben geprobeerd.

De beschikbare waterhoeveelheid is in een aantal Spaanse provincies alarmerend laag

Officiële cijfers tonen de beschikbare waterhoeveelheid aan en in een aantal provincies is deze op een alarmerend laag niveau gekomen.  In deze regio’s kunnen de waterreservoirs droog vallen.

Ondanks een matige regenval op het einde van augustus staat het gemiddelde van alle waterreservoirs op 41,24 procent, de totale capaciteit van alle reservoirs doorheen het ganse land is 55.973 kubieke hectometer maar momenteel is er slechts 23.081 kubieke hectometer aanwezig in de reservoirs,  441 kubieke hectometer minder dan vorige week.

Sommige provincies hebben meer problemen dan andere.  De problemen zijn het grootst in Almeria (8.97%), Valencia  (21.62%), Granada (34.82%) en Málaga (38.23%).

Aan de andere zijde van de schaal zijn er de provincies met voldoende water zoals Huelva (74.1%) en Asturië (71.71%).

De volledige lijst, gerangschikt alfabetisch volgens provincie, is in dit artikel te vinden.  Hij zijn de laatste beschikbare cijfers van 12 september 2017.

Naam Provincie / Capaciteit van de reservoirs /  Actuele waterniveau/ Wijziging ten opzichte van de vorige cijfers

Onbekende auto’s op de Spaanse wegen

De kans is groot dat je in Spanje wel eens een rare auto voorbij hebt zien komen. Het gaat dan over auto’s die van buiten helemaal bekleefd zijn in het zwart of een andere kleur hetzij met motieven waardoor de auto eruit ziet als een reclameauto. Soms dragen zij een Spaanse nummerplaats en soms dragen zij een buitenlandse nummerplaat maar wat zijn dit dan voor een soort auto’s?

In bijna alle gevallen is niet direct te zien welk merk of type auto dit is en kan men het merk alleen achterhalen door naar bepaalde vormen te kijken.

In dit soort gevallen gaat het om testauto’s van nieuwe modellen die nog niet officieel uitgebracht zijn en nog niet klaar zijn voor de verkoop. De auto’s worden door testrijders rondgereden in normale omstandigheden zoals in de stad, op de weg, langs de kust, parkeren op parkeerplaatsen of garages.

Met deze autoritten wil men testen hoe deze nieuwe modellen rijden in normale omstandigheden zodat een fabrikant eventueel voordat de auto officieel op de markt komt nog aangepast kan worden.

Mocht je dus in de toekomst vreemde, merkloze bekleefde auto’s zien rondrijden, dan gaat het dus om testauto’s.

Waarschuwingen voor golven van 3 meter door de Spaanse meteorologische dienst

De meteorologische dienst van Spanje, AEMET, heeft een gele waarschuwing uitgegeven voor 9 september voor de kustregio’s van de provincies Málaga, Granada en Almeria.

AEMET voorspelt windstoten tot niveau 7 en golven van twee tot drie meter hoog.

De nooddiensten waarschuwen dat men best wat afstand houdt van de waterrand.

Ook voor het noorden van het land zijn er waarschuwingen uitgegeven, hier gaat het over zware regenval en hoge golven naast koude winden vanuit de Pyreneeën.

Ondertussen is er een gele waarschuwing voor zware regenval en onweer in Mallorca op zondag, 10 september.

De zoektocht naar het vermist koppel uit Barcelona gaat verder

Foto: Mossos d’Esquadra

De vrees groeit naarmate de zoektocht naar een vermist koppel uit Barcelona verder gaat.

Agenten van de Mossos d’Esquadra, Guardia Civil, brandweer en bergreddingsdiensten zoeken verder en daarbij krijgen zij de hulp van 60 lokale inwoners die de streek, rond het Susqueda reservoir bij Osor in Catalonya, goed kennen.

Marc H.L., 23, en zijn 21-jarige vriendin Paula M.P. verdwenen een week geleden toen zij vertrokken voor een kajaktocht.

Hun Opel Zafira is terug gevonden op 6 meter van het water en onderzoekers zegden dat het erop lijkt dat de wagen tot daar was geduwd.

De reden dat de onderzoekers denken dat de wagen zo ver kwam is een steen die op het gaspedaal lag.

Drie dagen eerder vond een motorrijder hun gezonken kajak die lek was gemaakt en gevuld was met rotsblokken.

Een intensieve zoektocht door politieduikers op het meer faalde om het koppel te vinden maar een hondenbrigade ontdekte een aanwijzing dichtbij de plaats waar hun wagen werd gevonden.

Hun families beschrijven het koppel als “verantwoordelijk” en detectives denken niet dat zij het slachtoffer zijn van een accident.  Daardoor wordt hun verdwijning behandeld als zeer verdacht.

Twee dagen uitstel voor de staking op de Spaanse luchthavens

De twee eerste dagen van de geplande stakingen op de 46 luchthavens onder controle van AENA  zijn uitgesteld. Men wil zo meer “ademruimte” geven voor de gesprekken tussen de vakbonden en de uitbater van de luchthavens.  Dit gebeurde op vraag van de regering.

Gevolg gevend op de vraag van de regering hebben de CC OO, UGT en USO vakbonden dat de staking niet zal beginnen op 15 september zoals origineel gepland was.

Het uitstel komt er na een vergadering tussen vertegenwoordigers van het ministerie, Aena en Enaire.

Francisco Casado van de CC OO vakbond zegt, “na de vergadering is onze beoordeling gunstig en daarom gaan wij akkoord om hen meer tijd te geven.”

De volgende vergadering staat gepland voor 7 september en omdat de vakbonden het ministerie van Arbeid tien dagen voor de start van de staking moeten waarschuwen kunnen de stakingen op 15 en 17 september niet meer doorgaan.

De aankondiging werd verwelkomd door de minister van Ontwikkeling, Íñigo de la Serna, die de vakbonden bedankte voor dit gebaar.

De vakbonden bij de Aena groep dreigden sinds mei om 25 stakingdagen van 24 uur te houden als er geen positief antwoord op hun salariseisen en meer personeel kwam voor midden augustus.

Maar gelet op de specifieke eisen van de vakbonden zegde de minister dat er toch iets meer gesprekken moeten komen.

De originele voorgetelde stakingsdagen zijn:

• September: 15, 17, 22, 24 en 29
• October; 1, 6, 11, 15, 27, 30 en 31
• November: 3 en 5
• December: 1, 4, 5, 7, 8, 10, 26, 27, 28, 29 en 30

Aena  zag in 2016 230,2 miljoen passagiers langs komen in zijn luchthavens en het maakte daarbij een netto winst van €1.164 miljard.

Problemen met de watervoorziening in een aantal Spaanse gebieden

De inwoners van meer dan 100 dorpen moeten nu voor hun dagelijkse watervoorziening gebruik maken van tankwagens omdat er geen water meer uit de kranen komt. Volgens de autoriteiten hebben veel plaatsen voor het vijfde opeenvolgende jaar te maken met de droogte door gebrek aan regen.

Voor veel Spanjaarden is het beeld van de zomer niet meer de strandbar, het strand en de zee maar wel die van een tankwagen die midden op het dorpsplein staat en water uitdeelt aan de bevolking. Dat beeld was al enkele jaren te zien in een aantal gemeenten in Andalusië en Castilla-La Mancha maar dit jaar hebben ook inwoners in andere regio’s zoals Asturië, Galicië, Navarra Aragón, Castilla y Léon en Murcia last van de droogte en ook daar zijn de tankwagen in het straatbeeld verschenen.

De droogte is tegenwoordig van zo’n proporties en zo verspreid door het hele land dat de autoriteiten de alarmerende situatie al omschrijven als een gevaar voor de gezondheid van de bevolking.

Maar de droogte is er niet meer alleen in het zuiden van het land maar ook de noordelijker gelegen gebieden zoals Asturië en Galicië, waar het normaal gesproken altijd wel regent hebben problemen. Verder hebben Navarra, Castilla y León en Murcia vaker met de droogte te maken.

Een aantal gebieden hebben al met de droogte te maken sinds de afgelopen winter. Door de extreem warme lente is de situatie alleen maar erger geworden en de hete zomer zorgt ook niet voor veel goeds. Men hoopt dat het nu snel gaat regenen en dat er een zeer natte herfst zit aan te komen maar of men dat geluk gaat krijgen in Spanje is nog maar de vraag.

Ondertussen wordt de situatie op veel plaatsen alleen maar nijpender en slechter door het gebrek aan water omdat de stuwmeren na diverse jaren gebrek aan regen de vraag niet meer aan kunnen. Putten raken door gebrek aan regenwater ook leeg en de rivieren zien hun waterpeil dalen. En dus zijn de tankwagens gevuld met kraanwater vaak de enige manier om de inwoners van dorpen van water te voorzien.

 

 

Butaan gasflessen worden in Spanje terug duurder

Een van de populairste middelen om de woning te verwarmen of op te koken is de butaan gasfles. Deze oranje of aluminium flessen worden weer duurder en zo is de prijs weer gestegen met 5%. De verkoopprijs bedraagt nu 14,88 euro per fles, BTW inclusief.

Dat is 32% meer dan dezelfde datum vorig jaar toen de prijs nog 11,25 euro per gasfles was. Toch is er ook goed nieuws want momenteel kosten de gasflessen nog altijd 19% minder dan de 17,50 euro die de butaangas flessen in maart 2015 kosten.

Een man in Sevilla wacht al 14 jaar op de herstelling van zijn wagen

Een man in Sevilla wacht al 14 jaar op  de herstelling van zijn wagen. Het zijn dus niet alleen overheidsdiensten waar alles wat trager gaat.

De inwoner van Villaverde del Rio bracht zijn wagen, in januari 2003, naar een garage in de buurt voor herstelling na een ongeval.  Sindsdien heeft hij zijn wagen niet meer terug gezien.

Jose Cortes zegt dat zijn leven gedurende de laatste 14 jaar een nachtmerrie is.  Oorspronkelijk werd er, bij een andere garage,  een prijs voor de herstelling afgesproken van rond de € 10.000.

Maar omdat een andere garage werd aangeraden, zij zijn gespecialiseerd in tweedehands onderdelen, bracht hij zijn wagen naar deze garage waar men beweerde dat de herstelling ongeveer € 2.400 zou kosten.

Hij gaf een voorschot van € 2.000 en sindsdien heeft hij zijn wagen niet meer terug gezien.

Ondanks dat hij bij de Guardia Civil klacht indiende heeft hij zijn wagen, een Ford Sierra, niet meer teruggezien of kreeg hij er informatie over.

Volgens een van de eigenaars van de garage heeft zijn broer de wagen en het voorschot aangenomen zonder hem te raadplegen en spijtig genoeg is deze broer niet meer bij de garage betrokken.

Cortes zegt dan weer dat hij getekende documenten bezit waarmee bewezen wordt dat hij het voorschot betaalde en dat hij zijn wagen in de garage achterliet.

Hij denkt er nu aan om de garage voor de rechter te brengen.

Spanje krijgt zijn “uitstekende” internationale reputatie terug

Spanje is vier plaatsen opgeklommen op een internationale lijst waarin men kijkt naar het imago dat een land heeft in het buitenland.

Volgens het onderzoek is Spanje naar de dertiende plaats gestegen.  Men kijkt vooral naar de kwaliteit van het leven en de ontwikkeling van de maatschappij.

Canada staat op de eerste plaats gevolgd door Zwitserland, Zweden, Australië, Nieuw Zeeland en de rest van de Scandinavische landen.   Spanje kreeg 74,6 punten en dat is niet zo ver achter de 82,8 van  Canada. De Verenigde Staten geraakten niet in de top 20.

Als reden voor de stijging sinds 2016 denkt men aan het economische herstel dat nog steeds verder gaat, aan de blijvende toename van het toerisme en aan de toename van de buitenlandse investeringen.

Duitsland, Rusland, Groot-Brittannië en Frankrijk gaven de hoogste punten aan Spanje.  Groot-Brittannië zelf is sinds 2016 vijf plaatsen op de lijst gedaald.

Kunnen we binnenkort legaal cannabis in Catalonië gebruiken?

Het Catalaans parlement heeft een motie goedgekeurd waarmee het gebruik van cannabis gelegaliseerd wordt in de regio.

Het voorstel werd goedgekeurd door 118 van de 127 aanwezigen en daarmee is de productie, distributie en consumptie legaal.

In de regio zijn momenteel al tal van pseudo-legale  cannabis clubs actief maar nu komen er meer regels.  Zo kan de drug enkel verkocht worden aan personen ouder dan 18 jaar en de productie van een cannabisclub is beperkt tot 150 kilogram per jaar.

Het voorstel kan nog wel dode letter blijven als de Spaanse federale overheid het verbod op cannabis wil behouden.

Dit gebeurde al eens in 2013 toen de Spaanse regering het verbod op de stierengevechten in Catalonië terug draaide.

Is Spanje op weg naar de ergste droogte in 20 jaar?

Voorspellingen van een ongewoon heet en droog 2017 heeft ongerustheid veroorzaakt dat de problemen zo groot zullen worden dan in de jaren 90 van de vorige eeuw.

Met een aantal reservoirs die nu al geen volle capaciteit meer hebben kan de situatie enkel nog ernstiger worden.

Nadat het land te maken had met het warmste voorjaar in de geschiedenis waarbij temperaturen bereikt werden die 1,5 graad hoger lagen dan gemiddeld gaan we nu de zomer in waarbij deze trend gewoon wordt verder gezet en de reservoirs niet zullen bijgevuld worden.  De kans op droogte wordt daardoor groter en groter.

In mei was er gemiddeld 23 procent minder neerslag dan gemiddeld.  De maanden tussen juni en september zijn altijd al droge maanden en de reservoirs rekenen op het voorjaar om voldoende gevuld te raken.

Het resultaat van deze droogte is dat enkele grote waterleveranciers al onder druk staan.  De rivier de Taag is verantwoordelijk voor de levering aan een aantal grote reservoirs waarvan er enkele maar voor 49,6 procent gevuld zijn, in tegenstelling met vorig jaar toen zij voor 72,9 procent gevuld waren in dezelfde periode.  De tweede grootste waterleverancier, de rivier de Douro, heeft nu maar een capaciteit van 49 procent, vergeleken met vorig jaar haalde de rivier nog 91 procent.

Een aantal experten waarschuwen dan ook voor een herhaling van de droogtes uit de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw.

Een droogte op deze schaal zou geen invloed hebben op het drinkwater maar het is zeker dat er bijkomende strenge maatregelen zullen getroffen worden om de hoeveelheid drinkbaar water zo goed als mogelijk te beschermen.

Een Spaanse architect werd het slachtoffer van de toegangspolitiek van president Trump

Een 32 jarige Spaanse architect is een van de laatste slachtoffers van de rigoureuze toegangspolitiek van president Trump.

Leandro Perez Cadarso bezocht in 2011 met zijn familie Syrië om er antieke monumenten te bezoeken voordat ISIS ze vernietigde.  Nadat hij vier jaar in Mexico woonde werd Cadarso gearresteerd toen hij de grens met de Verenigde Staten wilde overschrijden.

Volgens hem maakte hij angstige momenten mee.  Hij begreep niet wat er gebeurde en niemand zegde hem iets.

Zonder enige verklaring kreeg hij de handboeien aan en overgebracht naar de Calexico gevangenis waar al 700 gevangenen op hun deportatie wachten .

 

De Spaanse post brengt Star Wars postzegels uit

Correos, de Spaanse nationale postdienst viert het 40-jarig bestaan van de Star Wars films en daarvoor brengen zij een vel met postzegels uit.

Op het vel staat een zegel van €5 met een afbeelding van Darth Vadar. Deze zegel wordt aangevuld met figuren uit de films: Storm Troopers, Chewbacca, R2-D2, Yoda en C-3PO.

Er zijn 300.000 vellen van gedrukt en men heeft gebruik gemaakt van de lenticulaire druk, een techniek waarbij afbeeldingen een grotere diepte krijgen.

Alle jaren sterven er ongeveer 150 personen in de Spaanse gevangenis

Gevangenis van Alhaurín, Málaga

Spanje heeft verspreidt over alle 17 autonome deelstaten 84 gevangenissen waarin duizenden personen zitten opgesloten.

Jaarlijks overlijden er zo’n 150 gevangenen waarvan 15% door zelfmoord. 26% van alle 51.121 gevangenen zijn buitenlanders.

Spanje had aan het begin van dit jaar 51.121 gevangenen die verdeeld over 84 gevangenissen hun straf moeten uitzitten. Van het totaal aantal gevangenen zijn er 13.400 (26%) afkomstig uit andere landen waaronder het merendeel uit Marokko (3.125) gevolgd door Roemenen (1.594), Colombianen (1.471), Ecuadoranen (585), Dominicanen (529), Algerijnen (427) en Nigerianen (364).

Gedurende 2016 overleden er in de Spaanse gevangenissen 156 personen waarvan 23 (15%) zelfmoord heeft gepleegd. Daarnaast worden er jaarlijks 5.515 (10%) gevangen geplaatst in eenzame opsluiting vanwege hun gedrag in de gevangenis. Dit gebeurd altijd onder streng toezicht van medisch en psychiatrisch personeel om gezondheidsproblemen te voorkomen. Dit stopte 4 gevangenen echter niet om zichzelf in eenzame opsluiting van het leven te beroven.

De 84 gevangenissen zijn over alle autonome regio’s verdeeld. De meeste gevangenissen vinden we in Andalusië met 14 gevolgd door Catalonië met 12 gevangenissen, 8 zijn er in de Comunidad de Madrid en in Castilla y Léon en 6 in de deelstaat Castilla-La Mancha.

Daarnaast zijn er elk 5 gevangenissen te vinden in de Comunidad Valenciana, Galicië en op de Canarische Eilanden en 3 op de Balearen en 3 in het Baskenland. De deelstaten Ceuta, Extremadura, Murcia hebben elk 2 gevangenissen terwijl er slechts 1 gevangenis is in Navarra, Melilla, La Rioja, Cantabrië en Asturië.

De Amerikaanse destroyers die de aanval op Syrië uitvoerden hebben hun basis in Spanje

De US  NAVY destroyers Ross en  Porter, met basis in Rota, Spanje, waren de schepen waarmee de aanval met de 59 Tomahawk  raketten op de Syrische luchtmachtbasis werd uitgevoerd.

De Amerikanen bombardeerden die luchtmachtbasis als  waarschuwing dat er geen chemische wapens meer mogen gebruikt worden tegen de burgerbevolking.

De schepen, samen met de Donald Cook en Carney, werden oorspronkelijk in 2014 naar Spanje gezonden als onderdeel van een raket verdedigingssysteem.

De Amerikaanse schepen met basis  in Spanje worden met het oplopen van de spanning in Syrië geschaduwd door de Russische  vloot.