Category Archives: Nieuws – allerlei

Galicië denkt aan extreme maatregelen als de droogte blijft aanhouden

Galicië, in het noordwesten van het land, is beroemd of berucht voor zijn mist en regen. Maar de huidige lange periode van droogte raakt de landbouwers en veetelers hard. De lokale autoriteiten denken al een dramatische maatregelen waaronder de omlegging van rivieren om zo de stedelijke watervoorziening te blijven verzekeren.

Volgens een veeteler uit Viana do Bolo in de provincie Ourense heeft het daar al 18 maanden niet meer geregend, buiten zo nu en dan een enkele druppel die ook geen verbetering bracht.

Maar ook een herderin die actief is in hetzelfde gebied heeft haar kudde van 400 schapen 10 kilometer verder moeten plaatsen om daar voedsel en drinken te zoeken. Zij kan haar schapen geen industriële voeding geven omdat zij betrokken is in een project om een lokale schapensoort, ovella galega, in ere te herstellen en zij haar certificatie kan verliezen als zij dergelijk voedsel zou geven.

Volgens een woordvoerder van de vakbond, Unións Agrarias zijn hier in de streek rond Vigo 10.000 koeien en 18.000 schapen aanwezig maar de regionale overheid heeft al gezegd dat als de stad Vigo in tekort van water komt zij het water zal omleiden naar de stad.

Officiële cijfers uit Galicië tonen de ernst van de situatie. Een organisatie die banden heeft met de regionale overheid heeft onlangs gezegd dat het water in de rivieren 80% lager staat dan normaal in deze periode van het jaar en dat de stroomsnelheid van de Miño, de langste rivier in de streek, wanneer zij Ourense passeert slechts 34 kubieke meter per seconde is in de plaats van de normale 220 kubieke meter per seconde.

Het grootstedelijk gebied Vigo is de thuis van bijna een half miljoen mensen maar de stad heeft nog slechts waterreserves voor twee maanden. Als een noodmaatregel denkt de regionale overheid er aan om de rivier de Verdugo, een project met een kost van €5.5 milljoen, om te leiden en zij hebben de steun van het stadsbestuur van Vigo. De regering zegt dat alle milieumaatregelen in acht zullen genomen worden en dat de watervoorziening van de plaatsen langs de rivier verzekerd zal blijven. Maar de lokale besturen en de inwoners langs de rivier zijn hier niet zeker van en zij voeren een sterke oppositie tegen dit plan.

Een van de gemeentes langs de rivier is Ponte Caldelas, waar 26 van de 33 dorpen nu reeds watertekorten hebben. De verwoestende branden van oktober hebben het probleem nog vergroot toen dammen en waterpijpen verwoest werden.

Alhoewel de huidige droogte in Galicië ongewoon is was er al in 2007 een droogteperiode aan vooraf gegaan. Toen riep de regionale overheid ook op tot een efficiënt watergebruik maar er veranderde weinig. Tien jaar later heeft de hydrografische confederatie, Miño-Sil, toegegeven dat de infrastructuur in zulke lamentabele toestand is dat 30% van het water tijdens het bevoorradingsproces verloren gaat.

Spanje heeft minder aangiften voor een verkrachting dan het Europese gemiddelde

Foto: Policía Nacional

Het aantal aangiftes voor verkrachtingen en aanrandingen ligt in Spanje heel wat lager dan in een aantal andere Europese landen.

Volgens Eurostat, het Europese Bureau voor de Statistiek, waren er in 2015 2,65 aangiftes per 100.000 inwoners maar dat aantal lag in Zweden enorm veel hoger, in dat land waren er 56,88 aangiftes per 100.000 inwoners.

Na Zweden volgen Ijsland (54,09), België (25,50) en Frankrijk (19,49).

Onderaan de lijst staan Griekenland (1,12), Servië (0,86) en Montenegro (0,80).

In 2015 waren er in de Europese Unie 215.000 aangiftes voor seksuele agressie en daarbij waren 80.000 verkrachtingen. De meeste verkrachtingen per 100.000 inwoners werden genoteerd in Zweden (178) en daarna volgen Schotland (163), Noord-Ierland (156), Wales (113) en België (91).

In Spanje heeft het geweld tegen vrouwen tijdens de afgelopen 14 jaar 917 dodelijke slachtoffers geëist, dit jaar staat de teller al op 8 slachtoffers.

Onlangs heeft het parlement een pakket aan maatregelen goedgekeurd, daarmee wil men niet alleen verkrachtingen aanpakken maar ook gedwongen besnijdenis, gedwongen abortussen en seksuele intimidatie terug dringen.

Een klacht tegen een nachtclub voor erotische spelletjes

Rosa Melchor,  de burgemeester van Alcázar de San Juan, in de autonome regio Castilla-La Mancha heeft een klacht tegen een bekende nachtclub in de gemeente ingediend omdat er spelletjes met een seksuele inslag werden gespeeld waarmee de deelneemsters prijzen konden winnen.

Enkele afbeeldingen van de spelletjes kwamen terecht op de sociale media en een van de filmpjes toont een groep topless meisjes die op een podium staan.

De burgemeester zegt dat de gemeenteraad maatregelen zal nemen tegen deze activiteiten.

De gemeenteraad heeft een dossier opgesteld dat unaniem werd goedgekeurd om de te kijken wie verantwoordelijk was voor deze activiteiten maar het uiteindelijke doel is om deze spelletjes in de toekomst te verbieden.

 

Dalende temperaturen, sterke winden en regenval verwacht in gans Spanje

Door Aemet worden in bijna het ganse land koude temperaturen en regen verwacht.

Vooral de Canarische Eilanden zullen zwaar getroffen worden met het oranje weeralarm voor zware regenval, winden tot 80 km/h en geel alarm voor zwaar onweer.

Tijdens de volgende dagen zal er in Galicië, Asturië, Castilië y Leon, Castilië La-Mancha en Madrid regenval en stevige winden zijn, Pontevedra en A Coruña krijgen een geel alarm voor zware regenval met een verwachte 50 liter per vierkante meter in 12 uur.

Tegen het einde van de week zullen de temperaturen in de provincie Málaga dalen van 25 graden op zaterdag tot 20 graden op zondag. Voor maandag geeft men regen en een verdere daling van de temperatuur tot 17 graden in de ganse regio.

Ronda en Antequera gaan de koudste dagtemperaturen tegemoet met een temperatuur van 14 graden. Er wordt sneeuw verwacht vanaf 1.800 meter hoogte.

Politie begint met actief naar de inrichters van illegale spelletjes te zoeken

De autoriteiten gaan de strijd aan met de illegale spelletjes die ingericht worden in tal van bars en cafés. Onlangs voerden zij een inval uit in een bar in zuidelijk Spanje dat niet de benodigde vergunningen bezat.

Tot nu toe zijn er dit jaar al zes invallen gebeurt in etablissementen in de provincie Cadiz.

In de meest recente operatie gebeurde de inval in een hotel bar in in Coto de Bornos en men betrapte 80 deelnemers op heterdaad.
Amusementsspelletjes met prijzen van wijn, voedsel of cadeautjes werden afgewisseld met andere kaartspelletjes die verkocht werden voor 1 euro en met geldprijzen.

De politie kwam tussenbeide toen een speler een prijs van €110 won.

De autoriteiten herinneren iedereen er aan dat het inrichten van spelletjes door de wet geregeld is en daarbij gelden een strikte naleving van de wet met al zijn beperkingen.

Waar is het dagelijks leven het goedkoopst? Is dat in Spanje, België of Nederland

Regelmatig houden we grote discussies, waar is het nu goedkoper leven, in Spanje, België of Nederland. Voor iedereen ligt het consumptiepatroon ook anders en dat zal aan de basis liggen van veel van die discussies.

Eurostat, het Europees bureau voor de statistiek,  heeft een aantal prijzen vergeleken in verschillende EU landen en daarna elk land punten gegeven. Het gemiddelde werd op 100 punten gezet en dan kwam Spanje er vorig jaar goed vanaf met zijn 91,5 punten. Volgens de EU is Spanje hiermee een “relatief goedkoop” land omdat het onder de 100 is geëindigd.

Daaruit volgt dat landen die boven de 100 punten uitkomen kunnen aanzien worden als landen die “relatief duur” zijn om in te wonen. Nederland kwam uit op 110 punten en België op 109 punten en zijn daardoor twee relatief dure landen om in te wonen. Het duurste Europees land, volgens dezelfde studie, is Denemarken dat bovenaan staat met 139 punten, het goedkoopste land is Bulgarije met slechts 48 punten. Beide landen behoren niet tot de Eurozone,

Spanje in vergelijking met Nederland/België

  • In de groep voeding staat Spanje op de lijst met 95,8 punten en heeft Nederland 100,2 en België 112,5 punten.
  • In de groep alcoholische dranken en tabak staat Spanje op de lijst met 86,1 punten terwijl België 101,9 en Nederland 108,7 punten hebben.
  • Gekeken naar kleding en schoeisel heeft Spanje 92 punten maar België 111,9 en Nederland 112 punten.
  • In de groep vaste kosten (gas, water, stroom, …) staat Spanje met 91,4 punten op de lijst maar België met 109,6 en Nederland met 121,5 punten.
  • In de groep meubels komt Spanje voor het eerst boven het gemiddelde van 100 punten uit op 102,9 punten terwijl België eindigt met 112,3 en Nederland met 115,1 punten.
  • In de groep persoonlijk transport (auto moto, fiets,…) scoorde Spanje slechts 87,8 punten wat veel lager is dan de 103,8 van België en de 118,5 van Nederland.
  • In de groep openbaar transport (bus, trein, taxi, …) staat Spanje met 79,6 punten op de lijst terwijl België 106,5 en Nederland 112,6 punten hebben.
  • In de groep communicatie (telefonie, internet, post,…) staat Spanje op de lijst met 108,8 punten wat meer is dan de 108,5 van Nederland maar minder dan de 127,9 van België.
  • In de groep recreatie en cultuur staat Spanje met 94,8 punten op de lijst terwijl Nederland 102,1 en België 104,3 punten scoorden.
  • In de groep restaurants en bars heeft Spanje 85,6 punten en staan Nederland met 109,3 punten en België 116,5 punten op de lijst.

Conclusie

Spanje is dus in praktisch alle groepen goedkoper dan Nederland en België maar in sommige groepen komen ze dicht bij elkaar.  Spanje staat eenmaal boven het Europees gemiddelde en dat is in de rubriek communicatie.  Over het algemeen kan dus aan de hand van de gegevens uit dit Europese onderzoek gesteld worden dat het leven in Spanje goedkoper is dan in België en Nederland.

In dit onderzoek is er geen rekening gehouden met de verhouding tussen de lonen en de levensduurte.  Voor een Spanjaard kan het leven wel duur zijn omdat zij over het algemeen minder verdienen dan de Belgen en de Nederlands.  Maar kom je met een Belgisch of Nederlands pensioen naar Spanje, dan is Spanje een mooi land om in te wonen.

Zoals in het begin van dit artikel vermeld is zal er veel afhangen van uw consumptiepatroon. Blijf je Belgisch/Nederlands koken en gebruikt je weinig Spaanse producten, dan zal uw uitgavepatroon voor voeding er gans anders uitzien.

Kijk ook eens op het artikel Levensduurte op Leven in Spanje

Grote delen van dit artikel zijn geschreven door Remco Stoffer en aangepast voor Spanjeineennotendop.info. Overnemen van de hele of delen van deze tekst is zonder toestemming niet toegestaan.

Het gemiddelde inkomen in de provincie Almeria

In een nieuw rapport is onderzoek gedaan naar het inkomensverschil tussen de gemeentes in de provincie Almeria.

In Mojacar, Almeria Stad en Carboneras wonen de rijkste inwoners terwijl in Los Velez en Oria de mensen wonen met het laagste gemiddelde inkomen.

Het verslag van de Spaanse belastingdienst (AEAT) analyseerde de gemiddelde inkomens in 53 van de 103 gemeentes. De 50 niet onderzochte gemeente hebben een klein aantal inwoners, dikwijls met minder dan 1.000 inwoners.

Het gemiddelde inkomen in de provincie is €16.524 per jaar. Families in de hoofdstad hebben het hoogste gemiddelde inkomen met iets onder de  €20.000. Almeria wordt gevolgd door Carboneras, Huercal de Almeria, Mojacar en Roquetas de Mar.

Toerisme wordt beschouwd als de sleutel tot een stijgend gemiddeld inkomen met uitzondering van Huercal de Almeria, hier is een sterke industrie aanwezig.

Daartegenover staan Oria, Lubrin, Abrucena, Finana, Gergal en Canjanar, met een gemiddeld jaarlijks inkomen van minder dan  €12.500. Maria in Los Velez heeft het laagste gemiddeld inkomen met €11.586.

Als we in gans Spanje kijken dan staat de provincie Almeria ongeveer in het midden van de rangschikking.

De staking in Catalonië veroorzaakte vooral veel vertragingen

Catalaanse stakers hebben in de regio gisteren een aantal wegen, snelwegen en treinlijnen bezet.

Zo zijn op meer dan 50 plaatsen in Catalonië wegen bezet waaronder de A-2 autostrade tussen Barcelona en Madrid en de AP-7 die de verbinding maakt tussen Spanje en Frankrijk.

Tijdens deze blokkades, waartoe opgeroepen werd door de vakbond Intersindical-CSC, werden vlaggen en spandoeken meegedragen waarop de vrijlating geëist werd van de opgesloten Catalaanse ministers en de twee voorzitters van verenigingen die voorstanden zijn van de Catalaanse onafhankelijkheid.

De wegblokkades veroorzaakten lange files doorheen de ganse regio en verder werden er in de treinstations allerhande zaken op de sporen gelegd zodat de treinen niet konden vertrekken.

Politieagenten werden herhaaldelijk ingezet om de stakers te verwijderen en om het verkeer terug vlot te laten verlopen.

Staken omwille van politieke redenen is in Spanje verboden maar de inrichtende vakbond heeft herhaaldelijk gezegd dat de reden om in staking te gaan de job onzekerheid was omdat een aantal bedrijven hun hoofdzetel naar een andere regio brengen.

Maar de staking draaide al snel als een politieke zaak uit want veel stakers droegen spandoeken met daarop de tekst “Republiek Catalonië” en zij vroegen de vrijlating van de politici die momenteel gevangen zitten.

Maar veel inwoners van de regio plaatsten berichten op de sociale media waarin zij hun kritiek op de staking uitten.

Regen en lagere temperaturen verwacht in grote delen van Spanje

Een Atlantische storm zal voor het einde van de week in Spanje aankomen en hij brengt regen en lagere temperaturen naar grote delen van Spanje.

Volgens het nationaal weerinstituut Aemet, komt er van donderdag tot zondag zware regenval in Valencia, Catalonië en Ibiza.  De gebieden aan de Costa Blanca waaronder Alicante lopen een risico op regenval vanaf woensdag tot zondag maar hier houden ze deze week een temperatuur van boven de 20 graden.

Zuidelijker gebieden in Spanje zullen te maken krijgen met een lichte neerslag en een lichte daling van de temperatuur.  In Málaga zal de temperatuur deze week rond de 20-22 graden blijven en is er woensdag een kans van 70% op regenval.

In Barcelona, Valencia, Girona, Madrid en 20 andere andere provincies zal de temperatuur onder de 20 graden dalen.

In gebieden in noord Spanje zal de temperatuur onder de 0 graden dalen maar daar staat tegenover dat de temperatuur in Las Palmas nog altijd rond de 30 graden blijft.

Spaanse rechter verwerpt na een DNA test het vaderschap van de schilder Dali

Foto: Allan warren

Een rechtbank in Madrid heeft de eis van een vrouw, die beweerde dat Salvador Dali haar vader was, afgewezen .  Verder werd zij veroordeeld tot het betalen van de gerechtskosten en de kosten van de opgraving van de overblijfselen van de artiest.

Begin september werd een DNA test op de overblijfselen van Dali uitgevoerd en daaruit bleek dat er geen verwantschap bestond tussen de artiest en María Pilar Abel Martínez.  Deze vrouw beweerde dat Dali een verhouding met haar moeder had  toen die in dienst van de artiest was als dienstbode.

De  rechter merkte op dat de dubbele DNA test die uitgevoerd was zonder enige twijfel Dali uitsloot als haar vader.

 

Tegen de uitspraak kan nog beroep aangetekend worden en dat moet gebeuren binnen de 20 dagen bij het Provinciaal Gerechtshof in Madrid.  Haar advocaat heeft dan ook aangekondigd dat hij beroep zal aantekenen omdat het “eigenaardig” is dat er gerechtskosten moeten betaald worden in een vaderschapszaak.

Alhoewel er nog geen bedrag op de onkosten geplaatst is denkt de advocaat dat het toch in de buurt van een €7.000 zal zijn.

In de uitspraak staat verder dat Abel geen enkel bewijs levert om haar bewering te staven dat haar moeder, tijdens de maanden voorafgaand aan haar geboorte, een relatie met Dali had.

De Zweeds-Turkse journalist Hamza Yalcin in voorlopige vrijheid gesteld

Een Spaanse rechter heeft de voorlopige vrijlating, zonder borgtocht, bevolen van de Zweeds-Turkse journalist Hamza Yalcin.  Hij was sinds augustus in Barcelona opgesloten na een controversieel Turks internationaal aanhoudingsmandaat.  Dit aanhoudingsmandaat werd afgegeven na de beschuldigingen dat hij de Turkse president  Recep Tayyip Erdogan had beledigd en dat hij “terreurgroepen steunde”.

Mensenrechtenactivisten houden vol dat de  opsluiting er enkel kwam om hem tijdens de noodtoestand na de poging tot staatsgreep de mond te snoeren.  Yalcin schrijft voor een links tijdschrift dat kritisch is voor de regering in Ankara.

Eerder deze maand schreven negen Zweedse leden van het Europees Parlement een brief aan de Spaanse eerste minister Mariano Rajoy waarin zij de vrijlating van de schrijver vroegen.  Volgens hen is zijn enige misdaad dat hij kritiek had Erdogan

Vorige week besliste rechter Ismael Moreno om de journalist in vrijheid te stellen nadat de Catalaanse tak van PEN International in samenwerking met de gemeenteraad van Barcelona de garantie gaf dat zij voor logies zouden zorgen en dat hij in Barcelona kan verblijven in afwachting  van de definitieve afhandeling van de aanvraag van zijn uitlevering aan Turkije.

Twee dode lichamen werden in een waterreservoir teruggevonden

Foto: Mossos d’Esquadra

Begin september schreven we over een vermist koppel in de buurt van Girona en nu zijn er twee dode lichamen in een reservoir gevonden waarvan men denkt dat het het vermiste koppel is.

De lichamen dreven in het Susqueda, reservoir, Catalonië .  Beide lichamen waren naakt en zij vertoonden sporen van geweld, vooral het lichaam van de man had zware verwondingen aan zijn hoofd.

Momenteel worden er autopsies op de lichamen uitgevoerd om tot een sluitende identificatie te komen en om de juiste doodsoorzaak te kunnen bepalen.  Dit is geen gemakkelijk zaak want de lichamen hebben meer dan een maand in de troebele wateren van het reservoir gelegen.

Duikers hebben dagen gespendeerd om Marc (23) en Paula (21) terug te vinden.  Hun auto, een Opel Zafira, was zeven meter diep in het water teruggevonden met een steen op de gaspedaal.

Ook hun kano was al in het water teruggevonden en ook die was met rotsblokken verzwaard.

 

Kandidaat Miss komt in het zwembad terecht

Nieuws is dikwijls een serieuze bezigheid maar er mag ook al eens gelachen worden.

Een deelneemster aan een schoonheidswedstrijd in Spanje maakte tijdens de repetities een val en zij kwam terecht in het zwembad.

Miss Cáceres España, Pilar Magro, deed haar ding aan de rand van het zwembad, zij maakte een draai, wankelde en viel volledig gekleed in het zwembad en dat gebeurde allemaal tijdens de voorbereidingen voor de Miss Universe España wedstrijd.

De andere deelneemsters keken toe hoe zij onder water verdween maar een galante badmeester sprong in het water en hij redde haar.

Ze was niet gekwetst en zij herwon snel haar kalmte aan de rand van het zwembad waar de andere deelneemsters haar onthaalden op een applaus.

Het filmpje verscheen al snel op de sociale media waar het een veelbekeken filmpje is.

De laatste kans om de stakingen op de luchthavens te vermijden

De vakbonden gaan de laatste week in van hun gesprekken met de overheid om een staking te vermijden.

De gesprekken met de UGT, CCOO en USO vakbonden hebben tot hiertoe een betekenisvolle vooruitgang geboekt en een akkoord voor volgend week behoort zeker tot de mogelijkheden.

De uitbater van de luchthavens, Aena, de verantwoordelijke voor de luchtvaartnavigatie Enaire en de werknemers hebben al een akkoord bereikt over de werkuren en een loonsverhoging.  Nu moet er nog een akkoord bereikt worden tussen de vakbonden en de overheid over het percentage van de loonsverhoging en de uitbreiding van het personeel.

Het ministerie van Ontwikkeling bestudeerd het plan om een extra 600 man personeel aan te werven en het ministerie van Financiën overweegt een loonsverhoging.

Lopen de onderhandelingen toch nog fout dan beginnen de vakbonden vanaf begin oktober met hun stakingen.

Stadsbestuur veroorzaakt verontwaardiging met tips voor cocaïnegebruikers

Een stad in het noorden van Spanje heeft verontwaardiging veroorzaakt nadat de gezondheidsdienst tips heeft gegeven over hoe men veilig cocaïne kan snuiven.

Plastieken kaartjes waarop berichtjes stonden zoals “Hak uw lijntje goed fijn…als hij niet goed fijngehakt is dan kan het uw neusvleugel beschadigen” werden verdeeld aan gebruikers en potentiële gebruikers in Bilbao, Baskenland.

Een andere tip raad aan dat iedereen zijn eigen “rulo,” een opgerold bankbriefje, als snuifmiddel gebruikt zodat men geen infecties doorgeeft aan andere mensen.

Maar de actie werd ontdekt door de oppositiepartij, de Partido Popular.

Een woordvoerder van de partij zegt hierover: “het is absolute nonsens om een consumptiekit met  zo’n ondoordachte en frivole boodschap uit te delen.”

De gezondheidsverantwoordelijke van de stad zegt dan weer “dat het materiaal door dokters is nagekeken” en dat de campagne het risico verkleint van het cocaïnegebruik.

Spanje staat in Europa op de tweede plaats wat het cocaïneverbruik betreft na Groot-Brittannië.  De laatste cijfers van het Europees waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving zeggen dat 9,1 procent van de Spaanse residenten tussen de 15-64 cocaïne hebben geprobeerd.