Category Archives: Nieuws – allerlei

Een dode viel tijdens een stormloop aan de Marokkaans-Spaanse grens

Een man is tijdens een stormloop aan de Marokkaans-Spaanse grens gestorven.

Een aantal anderen geraakten gekwetst aan de Barrio Chino grenspost bij de Spaanse enclave Melilla.  Minstens drie onder hen geraakten gekwetst aan de Spaanse kant van de grens.

De overledene van 39 jaar stierf door een hartaanval volgens de Marokkaanse autoriteiten.

De stormloop begon toen de menigte het op een lopen zette naar de draaihekken aan de Marokkaanse kant van de grens.

De grenspost, die alle dagen door duizenden mensen wordt gebruikt om goederen naar het Spaans grondgebied te transporteren, was tijdelijk afgesloten.

Aan de Marokkaanse zijde vielen 11 gekwetsten volgens een mensenrechtenorganisatie.

Eerder waren er al meer van deze stormlopen aan de grens en twee vrouwen stierven aan het Tarajal II kruispunt bij de Spaanse enclave Ceuta.  Vier vrouwelijke kruiers stierven vorig jaar aan hetzelfde grenspunt.

De meerderheid van de mensen die goederen over de grens transporteren zijn vrouwen.

De Spaanse autoriteiten hebben een limiet ingesteld van 4.000 mensen die de grens mogen oversteken.

Europees satellietsysteem verplaatst een deel van zijn infrastructuur naar Spanje

Volgens de Europese Commissie gaat een Europees satellietsysteem een deel van zijn infrastructuur verhuizen van Groot-Brittannië naar Spanje.

Het Galileo satellietsysteem, een geavanceerd GPS systeem, gaat als gevolg van de Brexit een aantal van zijn werkzaamheden overbrengen naar Europa.

Een back-up veiligheidscentrum van Galileo werd in 2010 ingericht in Londen.  Het is dit centrum, dat toezicht houdt op het ganse systeem als het hoofdkantoor in Parijs offline is, dat overgebracht wordt naar Spanje.

Nadat de vertegenwoordigers van de Europese lidstaten een stemming hebben gehouden werd beslist om het centrum naar Madrid te verplaatsen.  De verhuizing zal 30 extra jobs in Madrid creëren.

Het Galileo systeem bestaat uit 18 satellieten en het werd ontwikkeld om Europa, voor zijn navigatie, minder afhankelijk te maken van de Verenigde Staten.

Het systeem dient ook militaire doeleinden en alle diensten zullen online komen tegen 2020.

De supermarkt El Corte Inglés gaat meer dan 1.000 kopers van een Roscón de Reyes gelukkig maken

Foto: Tamorlan

De supermarkten Supercor, Supercor Express, Hipercor en El Corte Ingles gaan dit eindejaar meer dan 1.000 klanten gelukkig maken die er een Roscón de Reyes kopen.

In die cakes zitten drie gouden stukken, met een waarde van €1.100, verstopt en dan zijn er nog 1.000 cakes voorzien van een stukje goud van 1 gram.  Deze Roscón de Reyes worden traditioneel gegeten op 6 januari ter gelegenheid van de drie koningen.

Voor deze dag produceert de Corte Ingles groep 600.000 cakes en zo heeft men een kans van 1 op 600 om een cake met een gouden stukje te winnen. De supermarkt heeft 25 soorten in de aanbieding zodat iedereen wel iets naar zijn goesting kan vinden.

 

Witwaspraktijken met de Spaanse kerstloterij

Elk jaar rond de tijd van de kerstloterij lopen er een aantal figuren door heel Spanje rond met koffers gevuld met geld, veel geld. Hun bedoeling is om voordat eventuele winnaars hun winnende lot gaan incasseren bij de administratie, te proberen dat winnend lot van hen te kopen voor contant geld en daarnaast nog een extra bonus. Die winnende tickets kunnen daarna gebruikt worden door rijke mensen en lugubere types om zwart geld wit te wassen.

Het feit dat loterijtickets niet te traceren zijn maakt het de Spaanse belastingdienst erg moeilijk om eventuele witwas praktijken te achterhalen. Het witwassen is weliswaar door de invoering van de 20% belasting op de loterij winst wat afgenomen maar het blijft een simpele en effectieve manier om geld wit te wassen.

Zo zijn er enkele voorbeelden van mensen die ongelooflijk veel geluk hebben gehad met hun lootjes en een van hen is de ex Partido Popular president van de Diputación Castellón, Carlos Fabra. Deze gelukkige man, die in de gevangenis heeft gezeten voor fraude, wist de kerstloterij maar liefst 9 keer te winnen in slechts 10 jaar tijd.

Een ander voorbeeld, Enrique Crespo, ook weer van de Partido Popular, wist in 2011 de tweede prijs van de kerstloterij binnen te halen nadat hij maar liefst 850 winnende tiendes had gekocht, al wist hij zelf niet eens hoeveel hij er had. Op dat moment was Crespo al onder toezicht voor fraude en deze zogenaamde winst bij de loterij maakte hem nog verdachter. Ook hij zit inmiddels in de gevangenis.

Ondanks dat de kerstloterij erg in trek is bij de geld witwassers, is het toch niet de makkelijkste manier. De maximum prijs per decimo (een tiende) van een lot is 400.000 euro en dat is voor iemand die zakken vol met zwart geld heeft liggen echt niet genoeg. Om een beetje geld te kunnen witwassen heb je dus al meerdere personen nodig die in het bezit zijn van een decimo maar dat maakt het risico groter dat iemand achter deze geld witwas praktijken komt.

De belastingdienst weet dat deze geld witwas praktijken plaatsvinden maar kan er niet veel aan doen. Wel wordt de bevolking gewaarschuwd dat het verkopen van uw lotjes grote gevolgen kan hebben met hoge boetes voor diegene die meedoet aan deze praktijken.

De berekening is eigenlijk heel simpel, iemand met een gemiddeld jaarinkomen van 30.000 euro en een decimo weet te winnen van 400.000 euro, deze doorverkoopt voor 450.000 euro, kan een boete krijgen van 200.000 euro en zal hij dus uiteindelijk meer verliezen dan als hij zijn ticket aanhoudt en gewoon 20% belasting betaald.

Dit artikel is geschreven door Remco Stoffer voor Spanje Vandaag maar aangepast voor Spanjeineennotendop.info. Overnemen van de hele of delen van deze tekst is zonder toestemming niet toegestaan.

De aanhoudende droogte onthuld de overblijfselen van een man die in 2009 verdween

Onlangs heeft de politie, door de aanhoudende droogte,  een walgelijke vondst gedaan in een reservoir.

Een dalend waterniveau in het reservoir van de Sierra Boyera in de provincie Cordoba onthulde een wagen met daarin een menselijk kadaver.

Het reservoir ligt in Peñarroya-Pueblonuevo, en het gevonden lichaam is dat van een man van 70 jaar die in deze gemeente in 2009 verdween.

 

Andalusië en de Canarische Eilanden staan onderaan in een studie over de levenskwaliteit

Foto: El Pantera

Andalusië en de Canarische Eilanden staan onderaan de lijst van de indicatoren wat betreft de levenskwaliteit.

De nieuwe studie die de lange naam “Las facetas del bienestar: una aproximación multidimensional a la calidad de vida en España y sus comunidades autónomas” meekreeg werd uitgevoerd door de Fundación BBVA en het Instituto Valenciano de Investigaciones Económicas .

Andalusië heeft tevens de laagste gemiddelde levensduur met zijn 81 jaar en een paar maanden terwijl de Madrilenen een gemiddelde levensduur hebben van 84 jaar.

De studie analyseerde een aantal indicatoren waaronder het inkomen per hoofd, lange termijn werkloosheid, ongelijkheid, armoede, levensverwachting, het percentage van de bevolking dat in goede gezondheid verkeert, zwaarlijvigheid, roken, de bevolking die minstens hoger secundair onderwijs heeft genoten en het vroegtijdig schoolverlaten.

Zowel Andalusië als de Canarische Eilanden behaalden 17 punten op een schaal van minimum 12 tot maximum 48 punten.

Het gemiddelde van alle Spaanse regio’s staat op 31 punten.

Valencia scoort 27 punten en Murcia 22 punten.

Boven het gemiddelde staan de Balearen (32), Asturië en Aragón (33), Castilla y León (36), Cantabrië (37), Madrid (41), Navarra (42) en La Rioja en het Baskenland (43).

De ranking van het welzijn valt niet samen met de subjectieve inschatting die burgers zelf maken over hun levenskwaliteit. Zo geven de Andalusiërs hun eigen levenskwaliteit een 6,7 op 10.

Galicië denkt aan extreme maatregelen als de droogte blijft aanhouden

Galicië, in het noordwesten van het land, is beroemd of berucht voor zijn mist en regen. Maar de huidige lange periode van droogte raakt de landbouwers en veetelers hard. De lokale autoriteiten denken al een dramatische maatregelen waaronder de omlegging van rivieren om zo de stedelijke watervoorziening te blijven verzekeren.

Volgens een veeteler uit Viana do Bolo in de provincie Ourense heeft het daar al 18 maanden niet meer geregend, buiten zo nu en dan een enkele druppel die ook geen verbetering bracht.

Maar ook een herderin die actief is in hetzelfde gebied heeft haar kudde van 400 schapen 10 kilometer verder moeten plaatsen om daar voedsel en drinken te zoeken. Zij kan haar schapen geen industriële voeding geven omdat zij betrokken is in een project om een lokale schapensoort, ovella galega, in ere te herstellen en zij haar certificatie kan verliezen als zij dergelijk voedsel zou geven.

Volgens een woordvoerder van de vakbond, Unións Agrarias zijn hier in de streek rond Vigo 10.000 koeien en 18.000 schapen aanwezig maar de regionale overheid heeft al gezegd dat als de stad Vigo in tekort van water komt zij het water zal omleiden naar de stad.

Officiële cijfers uit Galicië tonen de ernst van de situatie. Een organisatie die banden heeft met de regionale overheid heeft onlangs gezegd dat het water in de rivieren 80% lager staat dan normaal in deze periode van het jaar en dat de stroomsnelheid van de Miño, de langste rivier in de streek, wanneer zij Ourense passeert slechts 34 kubieke meter per seconde is in de plaats van de normale 220 kubieke meter per seconde.

Het grootstedelijk gebied Vigo is de thuis van bijna een half miljoen mensen maar de stad heeft nog slechts waterreserves voor twee maanden. Als een noodmaatregel denkt de regionale overheid er aan om de rivier de Verdugo, een project met een kost van €5.5 milljoen, om te leiden en zij hebben de steun van het stadsbestuur van Vigo. De regering zegt dat alle milieumaatregelen in acht zullen genomen worden en dat de watervoorziening van de plaatsen langs de rivier verzekerd zal blijven. Maar de lokale besturen en de inwoners langs de rivier zijn hier niet zeker van en zij voeren een sterke oppositie tegen dit plan.

Een van de gemeentes langs de rivier is Ponte Caldelas, waar 26 van de 33 dorpen nu reeds watertekorten hebben. De verwoestende branden van oktober hebben het probleem nog vergroot toen dammen en waterpijpen verwoest werden.

Alhoewel de huidige droogte in Galicië ongewoon is was er al in 2007 een droogteperiode aan vooraf gegaan. Toen riep de regionale overheid ook op tot een efficiënt watergebruik maar er veranderde weinig. Tien jaar later heeft de hydrografische confederatie, Miño-Sil, toegegeven dat de infrastructuur in zulke lamentabele toestand is dat 30% van het water tijdens het bevoorradingsproces verloren gaat.

Spanje heeft minder aangiften voor een verkrachting dan het Europese gemiddelde

Foto: Policía Nacional

Het aantal aangiftes voor verkrachtingen en aanrandingen ligt in Spanje heel wat lager dan in een aantal andere Europese landen.

Volgens Eurostat, het Europese Bureau voor de Statistiek, waren er in 2015 2,65 aangiftes per 100.000 inwoners maar dat aantal lag in Zweden enorm veel hoger, in dat land waren er 56,88 aangiftes per 100.000 inwoners.

Na Zweden volgen Ijsland (54,09), België (25,50) en Frankrijk (19,49).

Onderaan de lijst staan Griekenland (1,12), Servië (0,86) en Montenegro (0,80).

In 2015 waren er in de Europese Unie 215.000 aangiftes voor seksuele agressie en daarbij waren 80.000 verkrachtingen. De meeste verkrachtingen per 100.000 inwoners werden genoteerd in Zweden (178) en daarna volgen Schotland (163), Noord-Ierland (156), Wales (113) en België (91).

In Spanje heeft het geweld tegen vrouwen tijdens de afgelopen 14 jaar 917 dodelijke slachtoffers geëist, dit jaar staat de teller al op 8 slachtoffers.

Onlangs heeft het parlement een pakket aan maatregelen goedgekeurd, daarmee wil men niet alleen verkrachtingen aanpakken maar ook gedwongen besnijdenis, gedwongen abortussen en seksuele intimidatie terug dringen.

Een klacht tegen een nachtclub voor erotische spelletjes

Rosa Melchor,  de burgemeester van Alcázar de San Juan, in de autonome regio Castilla-La Mancha heeft een klacht tegen een bekende nachtclub in de gemeente ingediend omdat er spelletjes met een seksuele inslag werden gespeeld waarmee de deelneemsters prijzen konden winnen.

Enkele afbeeldingen van de spelletjes kwamen terecht op de sociale media en een van de filmpjes toont een groep topless meisjes die op een podium staan.

De burgemeester zegt dat de gemeenteraad maatregelen zal nemen tegen deze activiteiten.

De gemeenteraad heeft een dossier opgesteld dat unaniem werd goedgekeurd om de te kijken wie verantwoordelijk was voor deze activiteiten maar het uiteindelijke doel is om deze spelletjes in de toekomst te verbieden.

 

Dalende temperaturen, sterke winden en regenval verwacht in gans Spanje

Door Aemet worden in bijna het ganse land koude temperaturen en regen verwacht.

Vooral de Canarische Eilanden zullen zwaar getroffen worden met het oranje weeralarm voor zware regenval, winden tot 80 km/h en geel alarm voor zwaar onweer.

Tijdens de volgende dagen zal er in Galicië, Asturië, Castilië y Leon, Castilië La-Mancha en Madrid regenval en stevige winden zijn, Pontevedra en A Coruña krijgen een geel alarm voor zware regenval met een verwachte 50 liter per vierkante meter in 12 uur.

Tegen het einde van de week zullen de temperaturen in de provincie Málaga dalen van 25 graden op zaterdag tot 20 graden op zondag. Voor maandag geeft men regen en een verdere daling van de temperatuur tot 17 graden in de ganse regio.

Ronda en Antequera gaan de koudste dagtemperaturen tegemoet met een temperatuur van 14 graden. Er wordt sneeuw verwacht vanaf 1.800 meter hoogte.

Politie begint met actief naar de inrichters van illegale spelletjes te zoeken

De autoriteiten gaan de strijd aan met de illegale spelletjes die ingericht worden in tal van bars en cafés. Onlangs voerden zij een inval uit in een bar in zuidelijk Spanje dat niet de benodigde vergunningen bezat.

Tot nu toe zijn er dit jaar al zes invallen gebeurt in etablissementen in de provincie Cadiz.

In de meest recente operatie gebeurde de inval in een hotel bar in in Coto de Bornos en men betrapte 80 deelnemers op heterdaad.
Amusementsspelletjes met prijzen van wijn, voedsel of cadeautjes werden afgewisseld met andere kaartspelletjes die verkocht werden voor 1 euro en met geldprijzen.

De politie kwam tussenbeide toen een speler een prijs van €110 won.

De autoriteiten herinneren iedereen er aan dat het inrichten van spelletjes door de wet geregeld is en daarbij gelden een strikte naleving van de wet met al zijn beperkingen.

Waar is het dagelijks leven het goedkoopst? Is dat in Spanje, België of Nederland

Regelmatig houden we grote discussies, waar is het nu goedkoper leven, in Spanje, België of Nederland. Voor iedereen ligt het consumptiepatroon ook anders en dat zal aan de basis liggen van veel van die discussies.

Eurostat, het Europees bureau voor de statistiek,  heeft een aantal prijzen vergeleken in verschillende EU landen en daarna elk land punten gegeven. Het gemiddelde werd op 100 punten gezet en dan kwam Spanje er vorig jaar goed vanaf met zijn 91,5 punten. Volgens de EU is Spanje hiermee een “relatief goedkoop” land omdat het onder de 100 is geëindigd.

Daaruit volgt dat landen die boven de 100 punten uitkomen kunnen aanzien worden als landen die “relatief duur” zijn om in te wonen. Nederland kwam uit op 110 punten en België op 109 punten en zijn daardoor twee relatief dure landen om in te wonen. Het duurste Europees land, volgens dezelfde studie, is Denemarken dat bovenaan staat met 139 punten, het goedkoopste land is Bulgarije met slechts 48 punten. Beide landen behoren niet tot de Eurozone,

Spanje in vergelijking met Nederland/België

  • In de groep voeding staat Spanje op de lijst met 95,8 punten en heeft Nederland 100,2 en België 112,5 punten.
  • In de groep alcoholische dranken en tabak staat Spanje op de lijst met 86,1 punten terwijl België 101,9 en Nederland 108,7 punten hebben.
  • Gekeken naar kleding en schoeisel heeft Spanje 92 punten maar België 111,9 en Nederland 112 punten.
  • In de groep vaste kosten (gas, water, stroom, …) staat Spanje met 91,4 punten op de lijst maar België met 109,6 en Nederland met 121,5 punten.
  • In de groep meubels komt Spanje voor het eerst boven het gemiddelde van 100 punten uit op 102,9 punten terwijl België eindigt met 112,3 en Nederland met 115,1 punten.
  • In de groep persoonlijk transport (auto moto, fiets,…) scoorde Spanje slechts 87,8 punten wat veel lager is dan de 103,8 van België en de 118,5 van Nederland.
  • In de groep openbaar transport (bus, trein, taxi, …) staat Spanje met 79,6 punten op de lijst terwijl België 106,5 en Nederland 112,6 punten hebben.
  • In de groep communicatie (telefonie, internet, post,…) staat Spanje op de lijst met 108,8 punten wat meer is dan de 108,5 van Nederland maar minder dan de 127,9 van België.
  • In de groep recreatie en cultuur staat Spanje met 94,8 punten op de lijst terwijl Nederland 102,1 en België 104,3 punten scoorden.
  • In de groep restaurants en bars heeft Spanje 85,6 punten en staan Nederland met 109,3 punten en België 116,5 punten op de lijst.

Conclusie

Spanje is dus in praktisch alle groepen goedkoper dan Nederland en België maar in sommige groepen komen ze dicht bij elkaar.  Spanje staat eenmaal boven het Europees gemiddelde en dat is in de rubriek communicatie.  Over het algemeen kan dus aan de hand van de gegevens uit dit Europese onderzoek gesteld worden dat het leven in Spanje goedkoper is dan in België en Nederland.

In dit onderzoek is er geen rekening gehouden met de verhouding tussen de lonen en de levensduurte.  Voor een Spanjaard kan het leven wel duur zijn omdat zij over het algemeen minder verdienen dan de Belgen en de Nederlands.  Maar kom je met een Belgisch of Nederlands pensioen naar Spanje, dan is Spanje een mooi land om in te wonen.

Zoals in het begin van dit artikel vermeld is zal er veel afhangen van uw consumptiepatroon. Blijf je Belgisch/Nederlands koken en gebruikt je weinig Spaanse producten, dan zal uw uitgavepatroon voor voeding er gans anders uitzien.

Kijk ook eens op het artikel Levensduurte op Leven in Spanje

Grote delen van dit artikel zijn geschreven door Remco Stoffer en aangepast voor Spanjeineennotendop.info. Overnemen van de hele of delen van deze tekst is zonder toestemming niet toegestaan.

Het gemiddelde inkomen in de provincie Almeria

In een nieuw rapport is onderzoek gedaan naar het inkomensverschil tussen de gemeentes in de provincie Almeria.

In Mojacar, Almeria Stad en Carboneras wonen de rijkste inwoners terwijl in Los Velez en Oria de mensen wonen met het laagste gemiddelde inkomen.

Het verslag van de Spaanse belastingdienst (AEAT) analyseerde de gemiddelde inkomens in 53 van de 103 gemeentes. De 50 niet onderzochte gemeente hebben een klein aantal inwoners, dikwijls met minder dan 1.000 inwoners.

Het gemiddelde inkomen in de provincie is €16.524 per jaar. Families in de hoofdstad hebben het hoogste gemiddelde inkomen met iets onder de  €20.000. Almeria wordt gevolgd door Carboneras, Huercal de Almeria, Mojacar en Roquetas de Mar.

Toerisme wordt beschouwd als de sleutel tot een stijgend gemiddeld inkomen met uitzondering van Huercal de Almeria, hier is een sterke industrie aanwezig.

Daartegenover staan Oria, Lubrin, Abrucena, Finana, Gergal en Canjanar, met een gemiddeld jaarlijks inkomen van minder dan  €12.500. Maria in Los Velez heeft het laagste gemiddeld inkomen met €11.586.

Als we in gans Spanje kijken dan staat de provincie Almeria ongeveer in het midden van de rangschikking.

De staking in Catalonië veroorzaakte vooral veel vertragingen

Catalaanse stakers hebben in de regio gisteren een aantal wegen, snelwegen en treinlijnen bezet.

Zo zijn op meer dan 50 plaatsen in Catalonië wegen bezet waaronder de A-2 autostrade tussen Barcelona en Madrid en de AP-7 die de verbinding maakt tussen Spanje en Frankrijk.

Tijdens deze blokkades, waartoe opgeroepen werd door de vakbond Intersindical-CSC, werden vlaggen en spandoeken meegedragen waarop de vrijlating geëist werd van de opgesloten Catalaanse ministers en de twee voorzitters van verenigingen die voorstanden zijn van de Catalaanse onafhankelijkheid.

De wegblokkades veroorzaakten lange files doorheen de ganse regio en verder werden er in de treinstations allerhande zaken op de sporen gelegd zodat de treinen niet konden vertrekken.

Politieagenten werden herhaaldelijk ingezet om de stakers te verwijderen en om het verkeer terug vlot te laten verlopen.

Staken omwille van politieke redenen is in Spanje verboden maar de inrichtende vakbond heeft herhaaldelijk gezegd dat de reden om in staking te gaan de job onzekerheid was omdat een aantal bedrijven hun hoofdzetel naar een andere regio brengen.

Maar de staking draaide al snel als een politieke zaak uit want veel stakers droegen spandoeken met daarop de tekst “Republiek Catalonië” en zij vroegen de vrijlating van de politici die momenteel gevangen zitten.

Maar veel inwoners van de regio plaatsten berichten op de sociale media waarin zij hun kritiek op de staking uitten.