Category Archives: Nieuws – familie

Een onderzoek onthult de goedkoopste en de duurste supermarkten in Spanje

De mogelijkheid om uw winkelwagentje te vullen met gelijkwaardige producten in de goedkoopste supermarkt in uw woonplaats heeft een grote weerslag op uw geldbeugel. Zo loopt, in Madrid, het verschil tussen de goedkoopste en de duurste supermarkt op tot € 3.013 per jaar.

Volgens een studie van de Organización de Consumidores y Usuarios (OCU) is Madrid bij de Spaanse steden waar de grootste prijsverschillen bestaan tussen de verschillende supermarkten. Gemiddeld toont de studie aan dat het verschil tussen de goedkoopste en duurste supermarkt € 909 is voor gelijkaardige aankopen.

In Alcobendas, een gemeente buiten Madrid, betaal je in de duurste supermarkt €7.329 per jaar maar ga je naar de goedkoopste supermarkt dan spaar je €2.850 uit. In de Baskische stad, San Sebastián bedraagt het verschil €1.502 en in Santa Cruz de Tenerife, op de Canarische Eilanden is het verschil tussen de duurste en de goedkoopste supermarkt €1.410.

In Granada kan je uw winkelkarretje voor de laagste prijs vullen, je betaalt hier €4.051 per jaar.

Tijdens de test analyseerde de OCU meer dan 164.000 prijzen in 1.137 supermarkten voor 233 verschillende producten. Daaronder waren 52 verse producten (vlees, vis, fruit en groenten), 98 verpakte producten (voedsel, drogisterij en hygiënische producten) van A merken en 83 goedkope producten.

De studie toont aan dat de gemiddelde besparing die een consument kan maken door van een dure naar een goedkope supermarkt te gaan is €909. Dit is 2,5% lager dan vorig jaar. Gemiddeld geeft een gemiddeld huishouden €4.773 jaarlijks uit in een supermarkt wat een mogelijke besparing kan opleveren van 19%.

Alcampo, de goedkoopste keten

De goedkoopste supermarkt in Spanje is Dani in de Calle Melchor Almagro in Granada. De Alcampo supermarkt in Vigo, de goedkoopste van vorig jaar, staat dit jaar op de tweede plaats maar wel gelijk met de drie andere Dani supermarkten in Granada. De duurste winkels op de lijst zijn de drie Sánchez Romero supermarkten in Madrid, gevolgd door Sorli Discau in Barcelona.

De goedkoopste nationale ketens zijn Alcampo, Mercadona, Carrefour, Simply Market, Maxi Dia, Dia Market, Carrefour Market, Lidl, Eroski en Dia Plaza. De duurste nationale ketens zijn El Corte Inglés, gevolgd door Supercor en Carrefour Express.

Volgens de studie van de OCU is Mercadona de goedkoopste optie in de helft van de steden maar als er een Alcampo in de stad is dan is Alcampo meestal de goedkoopste optie. Lidl is de keten met de sterkst gestegen prijzen, gemiddeld met 4,3%. Maxi Dia verhoogde zijn prijzen met 1,8% en Alimerka met 1,6%. De ketens die hun prijzen lieten dalen waren BM Urban met 3,2%, Lupa met 2,9%, en Más y Más met 2.3%.

De ‘discount’ verandert van gezicht

De hypermarkten die zowel voeding als andere kleinhandel producten verkopen zijn volgens de studie de plaatsen waar men zijn winkelkarretje het goedkoopst kan vullen. In tegenstelling met de vorige jaren zijn hypermarkten goedkoper geworden voor algemene producten maar dat gebeurde nadat de “echte” discounters zoals Lidl, Dia en Aldi hun imago willen veranderen om zo dichter in de buurt van de traditionele supermarkten te komen.

Prijzen van versproducten stijgen bijna overal

De gemiddelde kost van het OCU winkelkarretje steeg gemiddeld met 0,1% sinds vorig jaar. Maar versproducten kregen de grootste prijsstijging te verwerken. Zo stegen deze producten met 5,3% bij Lidl, 5,2% bij Alimerka, 4,3% bij Consum gevolgd door de 18 andere ketens. De prijzen daalden enkel bij Día Plaza, Urban BM, Simply Market, Supersol, Erosky en Lupa. De stijgende prijzen van de versproducten werden dikwijls in evenwicht gehouden door een daling van de verpakte producten.

In het geheel, kopers betalen het meeste in Barcelona, Teruel en Palma de Mallorca en het minste in Almería en Puertollano. Regionaal zijn de regio’s La Rioja en Galicia het goedkoopste en zijn Catalonië en de Balearen het duurste.

Juana Rivas riskeert nu toch een gevangenisstraf zonder de mogelijkheid van een borgsom

Foto: Pinterest

Juana Rivas heeft nu beslist om haar kinderen over te dragen aan de autoriteiten maar zij riskeert nog altijd een gevangenisstraf.

De Openbare Aanklager heeft een gevangenisstraf geëist, zonder de mogelijkheid om een borgsom te betalen, omdat zij de beslissing van een eerdere rechtbank niet gevolgd heeft.  Deze eis is in tegenspraak met de beslissing van een andere rechter die haar toeliet om voorlopig, met de kinderen, vrijuit te gaan.

Zij kreeg nu van de rechtbank in Granada te horen dat elke beslissing in verband met haar kinderen moet genomen worden door een rechtbank in Italië.  Juana Rivas heeft deze beslissing aanvaard.

Zij heeft dus haar twee kinderen overgedragen aan de  Guardia Civil waarop de kinderen aan de vader werden gegeven.

De Spaanse Juana huwde met een Italiaan toen zij in Londen Engels studeerde en waar zij twee kinderen, van nu 3 en 11 jaar, mee heeft.

Het koppel vestigde zich in Sardinië maar zij keerde vorig jaar terug naar Spanje, met haar twee kinderen, zonder de toelating van haar echtgenoot. Zij beschuldigde hem van mentale en fysieke mishandeling en van misbruik van het oudste zoontje.

Haar zaak wordt als extreem belangrijk gezien voor vrouwen die tegen geweld in een relatie strijden.  De overdracht van de kinderen aan de politie veroorzaakte een opstoot aan activiteit op de sociale media en tal van groepen die opkomen voor vrouwenrechten begonnen met een protest tegen de beslissing.

Er werden al klachten ingediend bij de Consejo General del Poder Judicial welke de beslissing in vraag stelt om de kinderen over te dragen  zonder dat de kinderen zelf gehoord zijn en zonder dat het de vader verboden wordt om met hen naar Italië terug te keren.

Daarbij komt dan nog dat, volgens de vrouwenverenigingen, de Openbare Aanklager en het Kantoor van de Aanklager voor Gendergerelateerd Geweld de bestaande rechtsregels niet hebben gevolgd tijdens het onderzoek en de daarop volgende besluitvorming.

Spaanse die voor haar ex echtgenoot vluchtte heeft zich aangegeven

Onlangs kwam het geweld tegen vrouwen volop in het nieuws en aan de oorzaak hiervan lag Juana Rivas en haar twee kinderen.  Een zaak die Spanje verdeelde, sommigen hadden begrip voor haar maar anderen hadden geen begrip voor haar vlucht.

De Spaanse Juana huwde met een Italiaan toen zij in Londen Engels studeerde en waar zij twee kinderen, van nu 3 en 11 jaar, mee heeft.

Het koppel vestigde zich in Sardinië maar zij keerde vorig jaar terug naar Spanje, met haar twee kinderen, zonder de toelating van haar echtgenoot.  Zij beschuldigde hem van mentale en fysieke mishandeling en van misbruik van het oudste zoontje.

Haar partner verkreeg in Granada een rechterlijk bevel waarmee zij de twee kinderen moest overdragen aan haar echtgenoot.  Daarop verdween zij met haar kinderen maar zij gaf wel een foto vrij van haar en haar kinderen.

Ondertussen werd zij landelijk gezocht en riskeert zij vier jaar gevangenis maar haar supporters blijven beweren dat er bewijs is van de mishandeling en van het misbruik.

De vader ontkent alle misbruik maar hij geeft toe dat hij haar eenmaal, acht jaar geleden, mishandeld heeft, een feit waarvoor hij trouwens, in Spanje, veroordeeld werd.

Ondertussen verschijnt er op de sociale media en op bordjes op straat de tekst “Juana esta en mi casa” (Juana is in mijn huis).

Het laatste nieuws is nu dat zij zich heeft aangemeld bij de rechtbank van Granada. Ze mocht voorlopig beschikken en kreeg in afwachting van het proces in beroep het hoederecht over de twee jongens toegewezen.

Moeder gaf haar zoon een draai rond de oren maar zij kreeg gelijk van de rechter

Onlangs werd een moeder door de rechter in het gelijk gesteld omdat zij haar 11-jarige zoon een draai rond de oren had gegeven.

Het voorval deed zich voor in de stad A Coruña in de regio Galicië waarbij de moeder vroeg aan haar zoon om te helpen met het dekken van de ontbijttafel. Toen de moeder het voor de zoveelste maal vroeg en de jongen voor de zoveelste maal weigerde te helpen en daarnaast naar zijn moeder schreeuwde gaf ze hem een flinke draai om zijn oren. De jongen schrok daar behoorlijk van maar raakte niet gewond. Wel sleepte hij zijn eigen moeder voor de familierechter.

De rechter heeft na het onderzoeken van de omstandigheden geoordeeld dat de moeder correct heeft gehandeld door haar zoon een opvoedende tik te geven. De rechter oordeelde daarnaast dat de 11-jarige zoon aan het zogenaamde “síndrome del emperador”, een oppositioneel-opstandige gedragsstoornis, lijdt wat neerkomt op een kind die een houding heeft van een tiran waarbij deze het hele huishouden probeert te terroriseren.

14-jarig meisje werd door haar ouders verkocht voor een bestelwagen en € 5.000

De Guardia Civil heeft de ouders van een 14-jarig meisje en twee andere personen opgesloten op beschuldiging van mensenhandel.

Op 19 april begon de Guardia Civil met een onderzoek in Pedrera, Sevilla naar de verdwijning van een Roemeens meisje.  Na een aantal gesprekken met getuigen kregen de agenten het vermoeden dat haar ouders haar verkocht hadden aan een buur in Huelva.  De verkoopprijs was een bestelwagen en € 5.000.

Het kind is dan door de politie opgemerkt Obrezje, Slovenië, vanwaar zij in het gezelschap van een volwassen man, VM, op weg was naar Roemenië.  Het was zijn vader die het meisje in Huelva had gekocht.  Nadat de hulpdiensten het meisje gered hadden werd zij overgebracht naar een hospitaal om er een aantal medische testen te ondergaan.

Na de medische testen liet de Guardia Civil een internationaal aanhoudingsbevel voor VM uitgaan.  Hij werd daarop aangehouden en beschuldigd van mensenhandel en kindermisbruik.  Hij is momenteel opgesloten zonder mogelijkheid van  een borgtocht.

Ook de ouders van het meisje zijn gearresteerd.

 

Vanaf 30 juni kunnen ouders zelf de volgorde van de familienaam kiezen voor hun pasgeborene

Spanje gaat de weg van een aantal andere Europese landen volgen en zo krijgen de ouders een grotere vrijheid wat de familienaam van hun pasgeborene betreft.

Vanaf 30 juni krijgen de ouders de vrijheid om de volgorde van de naam vrij te kiezen, eerst de familienaam van de vader gevolgd door de familienaam van de moeder, zoals het nu is, of zij kunnen de familienaam van de moeder eerst zetten en dan gevolgd door de familienaam van de vader.

Vanaf de nieuwe reglementering in voege is moeten de ouders, vóór zij naar het Registro Civil gaan, een akkoord bereiken over de volgorde van de familienaam.

Sinds 2000 was het al mogelijk dat de familienaam van de moeder als eerste werd vermeld maar daarvoor moesten de ouders schriftelijk toestemming vragen aan de rechter van de Burgerlijke Stand.

Slagen de ouders van de pasgeborene er drie dagen na de geboorte niet in om zelf de volgorde vast te leggen dan doet het Registro Civil dat voor hen.

Een grote meerderheid van de buitenlanders die in Spanje wonen zijn tevreden over het land

Expat Statistics for Spain — infographic

Volgens een onderzoek van Internations en het Expat Insider 2016 rapport, blijkt dat 92% van alle ondervraagde “expats” tevreden is met het leven in Spanje. Weliswaar zijn er af en toe zaken die niet zo goed zijn maar bijna iedereen is het erover eens dat wonen in Spanje naar alle tevredenheid verloopt. Spanje staat als land daarmee op de 14e plaats van de 45 landen die onderzocht werden.

Volgens het onderzoeksrapport speelt de zon en het lekkere weer een belangrijke rol waarbij 84% van de ondervraagden dit als reden opgeeft als iets wat zeer belangrijk is voor de keuze van Spanje. Ook de wijze waarop Spanjaarden met de buitenlanders omgaan en de manier van leven wordt door minstens 70% zeer gewaardeerd. Veel buitenlanders die naar Spanje zijn verhuisd menen dan ook dat geld niet het belangrijkste is in het leven van de gemiddelde Spanjaard maar meer het welzijn, vrienden, het sociale en familieleven. Ook lijkt er meer aandacht te liggen op de gezondheid en plezier in het leven.

Vrienden vinden in Spanje

Eenmaal men in Spanje is is het niet moeilijk om u welkom te voelen en om er vrienden te maken.  Bijna driekwart van de ondervraagden  (74%) zeggt dat het in het algemeen gemakkelijk is om zich in te burgeren  en deze hoge score plaatst Spanje op de vijfde plaats in de categorie “Zich welkom voelen”.   86% van de ondervraagden zegt dat de Spanjaarden vriendelijk zijn en Spanje staat ook op de 14de plaats op de lijst om er vrienden te vinden.

Gezondheidszorg

Als men kijkt naar de gezondheidszorg in Spanje dan kan geconcludeerd worden dat de expats voor 34% tevreden zijn en 39% geeft aan dat de gezondheidszorg uitstekend en betaalbaar is. Buitenlandse ouders met kinderen zeggen ook dat de gezondheidszorg uitstekend is en slechts 3% zegt dat dit tegenvalt.

Families

Over het algemeen vindt men dat Spanje een goed land om in te leven is en zo is Spanje geëindigd op de 26e plaats van de 45 onderzochte landen. Meer dan de helft van de buitenlandse families zegt dat Spanjaarden aardig zijn tegen alle leden van de familie. Het enige minpunt bij buitenlandse families die naar Spanje zijn gekomen is het onderwijs wat volgens velen niet het beste is en 11% is hierover ontevreden, een serieus verschil met het wereldwijde gemiddelde van 21%.

Een zwart weekend voor huishoudelijk geweld in Spanje

Drie vrouwen stierven het voorbije weekend door de handen van hun partner.

Het eerste geval gebeurde zaterdagnacht in Ciudad Lineal een stadje in de buurt van Madrid.  Daar wurgde een man zijn 55-jarige vrouw waarna hij probeerde om zelfmoord te plegen.

Nadat de zelfmoordpoging mislukte belde hij de politie en bekende hij de wurging van zijn vrouw.  Daarna werd hij overgebracht naar het hospitaal voor de behandeling van zijn verwondingen en werd hij overgedragen aan de politie.

Op zondagochtend werd het lichaam van een 31-jarige vrouw ontdekt in Molina de Segura, Murcia.  Zij lag met haar gezicht naar beneden in een plas bloed in een centrum voor autisme.

Haar 48-jarige collega en vriend werd in een aparte kamer gevonden waar hij zelfmoord had gepleegd nadat hij haar had neergestoken.

Volgens de lokale pers was zij de dochter van een ex-raadslid en de moeder van een 4 jarig zoontje.

Ook op zondag werd een 38-jarige Roemeense vrouw in haar woning vermoord in Collado Villalba, Madrid.

Zij werd verstikt met een plastiek zak en de dader was haar 43-jarige Spaanse echtgenoot.

Sinds het begin van het jaar werden er reeds 30 vrouwen gedood tijdens huishoudelijk geweld.

Meer dan een kwart van de Spanjaarden leeft onder de armoedegrens

Volgens de gegevens van het Spaanse bureau voor de statistiek (INE) worden de huishoudens met de laagste inkomens gevormd door jonge, slecht opgeleide buitenlandse (het merendeel van buiten de EU) werkloze eenoudergezinnen die daarnaast hoofdzakelijk in het zuiden van het land te vinden zijn, met name in Andalusië.

Het gemiddelde jaarinkomen van de Spaanse huishoudens is met 2,4% gestegen tot 26.730. Dat is goed nieuws maar nog steeds ver weg van de 28.206 euro op jaarbasis in 2010. Toch schrijft men in het rapport dat een op de drie inwoners van Spanje, dat zijn dus 13 miljoen mensen, op de armoedegrens leven en een risico hebben om sociaal uitgesloten te raken in de samenleving.

Een van de grootste groep getroffen mensen zijn de zogenaamde monoparentales, alleenstaande ouders. Ook minderjarigen jonger dan 16 jaar en personen ouder dan 65 jaar behoren tot de grootste risicogroepen. Het zijn deze groepen mensen die steeds meer gebruik moeten maken van de voedselbanken om aan voldoende eten te komen en om zo te kunnen overleven. Ook kunnen zij de rekeningen vaak niet betalen met kans op huisuitzetting, geen water, geen stroom of geen verwarming/gas.

Volgens Europese instellingen is het verschil tussen arm en rijk in Spanje het hoogste van heel Europa. Dat wil zeggen, 20% van de rijkste inwoners is goed voor zeven keer meer welzijn dan 20% van de arme inwoners.

Spaanse voorspellingen voor 2066

Het Spaanse bureau voor de statistiek (INE) werpt een blik in de toekomst en daaruit blijkt dat  de Spanjaarden steeds ouder gaan worden maar dat het aantal inwoners flink zal gaan dalen tijdens de komende jaren.

Volgens de INE zal Spanje de komende 15 jaar 552.245 inwoners minder hebben waardoor Spanje in 2031 nog maar 45,9 miljoen inwoners zal hebben, 1,2% minder. Het aantal inwoners wordt zelfs nog lager als men 50 jaar vooruit blikt naar 2066 en dan zullen er 5 miljoen inwoners minder in Spanje zijn, het totaal komt dan op 41.068.643 inwoners.

De voorspellingen zeggen dat dit jaar het aantal inwoners nog licht zal stijgen omdat er minder overlijdens zullen zijn door o.a. het griepvirus. In 2017 en de jaren die daarop volgen zal het aantal inwoners elk jaar gaan dalen.

Daarnaast worden de Spanjaarden steeds ouder, dat wil zeggen er worden minder mensen geboren en diegene die momenteel al leven leven langer. Zo meent men dat in 2066 een op de drie Spanjaarden ouder zal zijn64 jaar.

Tijdens de volgende 15 jaar zullen er wel meer gezinnen bijkomen waarbij dat aantal met 900.000 zal stijgen tot 19.281.354 gezinnen. Het feit dat het aantal gezinnen zal stijgen komt doordat er minder grote gezinnen zullen zijn maar daardoor wel meer gezinnen. Zo zal een Spaans gezin in 2031 gemiddeld niet meer uit 2,5 personen bestaan maar uit 2.35 personen. Het aantal grote gezinnen van vijf of meer leden zal de komende 15 jaar met maar liefst 24,8% gaan dalen terwijl het aantal alleenstaanden met 19,8% zal stijgen

Bijna 20 procent van de Spanjaarden gebruikt geen internet

internet

Volgens een recent onderzoek maakt 19% van de Spanjaarden nog steeds geen gebruik van het internet. Dat wil zeggen niet thuis achter de computer en niet met de mobiele telefoon. Ondanks de prijsverlagingen van de laatste jaren maakt dus nog steeds een op de vijf Spanjaarden geen gebruik van het internet.

De redenen om geen internet te gebruiken kunnen er veel zijn zoals simpelweg geen behoefte om op internet te gaan, geen geld genoeg voor een aansluiting of een hoge leeftijd.

Het deel van de Spanjaarden wat geen internet gebruikt is echter kleiner aan het worden. In 2005 was nog 50% van de Spanjaarden niet met het internet verbonden maar dat is dus nu gedaald naar 19%.

Het grootste deel van de “niet-internetters” zitten in de leeftijdscategorie 55 tot 74 jaar terwijl de jongeren tussen 16 en 29 jaar voor 98% gebruik maken van het internet.

In landen als Groot Brittannië, Zweden, Finland en Nederland is slechts een 3% van de bevolking die geen gebruik maakt van het internet en in Luxemburg is dat percentage slechts 2%. In landen als Bulgarije, Roemenië en Griekenland is het aantal niet gebruikers van het internet het grootste met percentages van 30% of meer.

Spaanse grootouders springen meer en meer financieel bij voor kinderen en kleinkinderen

Ook al zegt de overheid dat de crisis bijna voorbij is en het met de economie beter gaat, op straat is daar nog niet altijd iets van te merken. Volgens een studie van Educo is het aantal opa’s en oma’s wat voor de eigen kinderen en kleinkinderen zorgt toegenomen tot 80%.

De ouderen besteden gemiddeld 290 euro per maand aan financiële hulp voor hun kinderen en kleinkinderen. Daarnaast zorgen veel opa’s en oma’s ook nog eens voor de kleinkinderen in het geval van ouders die beiden werk hebben of in het geval men met zijn allen in één woning woont.

Op dit moment is 80% van de opa’s en oma’s in Spanje verantwoordelijk voor een deel van de financiën van hun kinderen terwijl dat in 2010 nog maar 20% was. Er zijn veel Spaanse families waarvan zowel de man als vrouw geen baan hebben, een situatie die het moeilijk maakt om voor de eigen kinderen te zorgen. Daarbij spelen de grootouders dus steeds een grotere rol.

Doordat veel grootouders financieel bijspringen geven velen onder hen aan dat hun persoonlijke situatie er tijdens de crisisjaren op achteruit is gegaan.

Prijsverschillen tussen supermarkten zijn enorm in Spanje

winkels

Volgens een onderzoek van de OCU, de Vereniging van Consumenten van Spanje, zijn er enorme prijsverschillen tussen de Spaanse supermarkten.  Deze verschillen kunnen oplopen tot bijna 3.000 euro per jaar tussen de goedkoopste en duurste supermarkten.  De goedkoopste supermarkt van het ganse land is Alcampo in Coia in de provincie Vigo, Galicië. De duurste supermarkt van Spanje is Sánchez Romero in Madrid.

OCU heeft 1.193 supermarkten in 63 steden in Spanje vergeleken en daarbij werd gekeken naar diverse basisproducten die in elk winkelwagentje te vinden zijn. Daarnaast werd gekeken naar honderden andere producten die elke supermarkt in het assortiment heeft zoals verse groenten en fruit, vlees, groenten in blik en glas, drogisterij producten en schoonmaakproducten. Er werd ook gekeken naar de verkoop via internet, een factor die steeds belangrijker wordt voor de supermarkten in Spanje.

Gemiddeld geeft een Spaanse familie per jaar 4.850 euro uit aan aankopen in supermarkten, een stijging van 2,3% ten opzichte van vorig jaar. Dit jaar heeft men echter bij het onderzoek niet alleen gekeken naar merkproducten maar ook naar eigen merk producten.   Het verschil tussen de goedkoopste supermarkt en duurste supermarkt van Spanje kan oplopen tot 2.999 euro per jaar.

Zo wees het onderzoek de supermarkt Alcampo aan als de goedkoopste supermarktketen van Spanje en hij werd gevolgd door de Mercadona en daarna de Lidl. Als vierde op de lijst staat de MaxiDía gevolgd door de Carrefour, Aldi, Simply Market, Día Market en Carrefour Market.

Landelijk gezien is Alcampo het goedkoopste maar regionaal gezien is de supermarktketen Dani in Andalusië het goedkoopste. Daar waar men jaarlijks aan basisproducten 4.200 euro uitgeeft in de Dani supermarkten is dat bedrag in de Alcampo 4.235 euro. Daarna volgen de supermarktketens Deza, Cash Fresch, Familia en Consum Basic en dan volgt Mercadona  met een jaarlijkse kost van 4.437 euro.

Na de Mercadona staat de Lidl op de lijst met een gemiddelde jaarlijkse kost van 4.439 euro gevolgd door Consum met 4.459 euro, MaxiDía met 4.481 euro en Carrefour met 4.508 euro.

Minder Spaanse echtscheidingen in 2015

Ilustração - Divórcio

Gedurende 2015 zijn er minder echtparen geweest die besloten hebben een einde aan hun huwelijk te maken. Het aantal (echt)scheidingen in 2015 daalde met 4,2% naar een aantal van 96.562 waarbij drie van de vier met overeenstemming van beide partijen gebeurde.

Het aantal (echt)scheidingen in Spanje stijgt soms een jaar waarna het weer daalt, dat is vrij normaal. Gedurende de zware crisisjaren was er echter al een daling merkbaar want scheiden kost geld en dat konden vele echtparen tijdens de crisis zich niet veroorloven. Nu lijkt het erop dat er weer wat geld is en dus kan men weer gaan scheiden al is het aantal echtscheidingen in 2015 volgens het Spaanse bureau voor de Statistiek met 4,2% gedaald.

In totaal waren er 101.357 gevallen van echtscheiding (divorcio) en scheiding van tafel en bed (separación) waarbij het merendeel van de mensen te maken had met een divorcio, een echtscheiding dus. Het verschil tussen beide is kort gezegd dat bij een divorcio het wettelijke huwelijk ontbonden wordt terwijl dat bij separación niet het geval is.

Volgens de INE gebeurden drie van de vier echtscheidingen na een gemeenschappelijke overeenkomst terwijl bij een op de vier de rechter er bij aan te pas moest komen om een geschil op te lossen tussen beide partners. In 75,2% van de gevallen echter werd een echtscheiding binnen zes maanden opgelost terwijl bij 7,7% van de gevallen het proces meer dan een jaar duurde.

De gemiddelde duur van een huwelijk in Spanje is 16,2 jaar, dat is meer dan in 2014 toen dat aantal jaren nog 15,8 jaar was. 31,7% van de echtscheidingen gebeurde na een huwelijk van 20 jaar of meer terwijl bij 22,7% van de gevallen het echtpaar pas tussen de 5 en 9 jaar getrouwd was.

De opvolging van het huishoudelijk geweld

huishoudelijk geweld

Met als doel het huiselijk geweld terug te dringen heeft de Spaanse overheid zijn VioGen monitoring systeem gemoderniseerd en maakt zo terug meer gebruik van technologie.

VioGen begon in 2007 om huiselijk geweld te kunnen herkennen en het systeem maakt een analyse van mogelijke geweldenaars, de kwetsbaarheid van de slachtoffers, de mogelijke risicosituaties en de veiligheidsmaatregelen die moeten genomen worden.

Nu worden er nog twee extra mogelijkheden bijgemaakt, de risico evaluatie door de politie (VPR) en de evaluatie van de risico evolutie door de politie (VPER).  Het systeem gaat ook actief het internet en de sociale media in het oog houden omdat de jongere generatie geweldenaars dit medium gebruikt om hun slachtoffers te bewerken.

34.000 gebruikers hebben toegang tot het VioGen systeem en dat zijn vooral de politieagenten, sociale dienst, rechtbanken, openbare aanklagers en lijkschouwers.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken geeft toe dat er nog een lange weg te gaan om huishoudelijk geweld te beteugelen en volgens hen moet dit gebeuren door het bewustzijn van het probleem, de preventie en de opvoeding.

De Nationale Politie en de Guardia Civil voeren allebei een campagne waarin vrouwen worden opgeroepen om misbruik te melden op het gratis 016 nummer. De lijn is 24/24, 7/7 in dienst en er is een vertaaldienst aanwezig in 52 verschillende talen.

80 procent van de Spaanse jongeren woont nog bij hun ouders

Spanje en de Spanjaarden hebben het al jaren economisch moeilijk. De lange jaren van de economische crisis hebben ervoor gezorgd dat er veel werklozen zijn en de toekomst van de jongeren ziet er niet echt positief uit.

Daardoor blijft 80 procent van de Spaanse jongeren tot late leeftijd thuis wonen, niet omdat ze dat leuk vinden maar omdat ze vaak geen andere keuze hebben.

Volgens diverse onderzoeken is de gemiddelde leeftijd waarop een Spaanse jongere het huis verlaat 28,9 jaar oud. Dat is beter dan de Italiaanse of Griekse jongeren maar nog steeds bijna 3 jaar boven het Europese gemiddelde van 26,1 jaar oud.

De reden waarom veel Spaanse jongeren pas op late leeftijd het huis uit gaan is omdat ze geen financiële middelen hebben om zelfstandig te kunnen wonen. De huurprijzen en betaalcondities van appartementen zijn vaak zo extreem dat jongeren dit niet kunnen betalen.

Hierdoor blijven jongeren vaker en langer thuis wonen omdat ze niet anders kunnen.  Als een Spaanse jongere er al in slaagt om werk te vinden en zelfstandig te gaan wonen, dan is deze al snel 60% tot 70% van het maandsalaris kwijt aan de huur.  Temeer omdat het Spaanse minimumloon in 2016 maar 655 euro is.

Slechts 6,8% van de jongeren verlaat hun ouderlijk huis nog voordat ze 24 jaar worden terwijl 44,3% dat doet tussen de 25 en 29 jaar.

 

Hugo en Lucia zijn de populairste namen in Spanje

Volgens het Nationaal Instituut voor de Statistiek waren de populairste voornamen in 2015 respectievelijk Hugo en Lucia.

Deze namen zijn al langer populair, Lucia staat op de eerste plaats sinds 2003 en voor Hugo is dit begin in 2012.  Daarvoor waren de populairste namen Maria en Daniel.

Na Lucia kwamen in de lijst van de meisjesnamen Maria, Martina, Paula, Daniela en Sofia aan bod.  Op de lijst met de jongensnamen volgde na Hugo, Daniel, Pablo, Alejandro, Alvaro, Adrian, David en Martin.

Ongewone namen zijn in Spanje niet zo ongewoon en zo was er in 2016  de aangifte van Jose Bowie, een naam ter ere van de overleden David Bowie.

Spanjaarden volgen ook hun idolen en zijn er 54 Mileys en 317 Justins in Spanje.  101 kinderen kregen de naam Neymar naar het voorbeeld van de Braziliaanse voetbalspeler bij Barcelona.

Maar ook de Game of Thrones fans kunnen tevreden zijn, zo zijn er 124 Aryas en 23 Daenerys in Spanje aanwezig, twee van de grootste vrouwelijke sterren uit de reeks.

Spanje bereikt een gevaarlijke mijlpaal

Volgens cijfers van het Spaans Nationaal Instituut voor de Statistiek zijn er tijdens de eerste helft van 2015 19.000 meer overlijdens dan geboortes geweest.

De Spaanse bevolking gaat sinds 2012 in dalende lijn en de voornaamste reden is de recessie en de hoge werkloosheid.  Mensen gaan daardoor ook in het buitenland op zoek naar werk.  Daardoor hebben kleine dorpen te lijden onder een verouderende bevolking.

Met een gemiddelde leeftijd van 43,2 jaar staat Spanje op de tiende plaats wereldwijd wat de leeftijd betreft.  Als de situatie zo blijft verder gaan dan staat Spanje volgens de Verenigde Natie in 2030 op de vierde plaats.

Europa is volgens de VN in hetzelfde bedje ziek, volgens hen zal in 2050 een derde van de bevolking ouder dan 60 jaar zijn.

 

Meer en meer Spanjaarden worden gecremeerd

Spanje is volgens de laatste cijfers het land waar de meeste crematoria te vinden zijn in de hele Europese Unie. Verdeeld over het hele land staan er nu inmiddels 358 ovens waar overledenen gecremeerd kunnen worden.

Het  eerste crematorium in Spanje werd geopend, in Madrid in 1981 en daarna volgden in 1987 in Barcelona, Sevilla en Zaragoza.  Daarmee  staat Spanje inmiddels dus op de eerste Europese plaats wat betreft het aantal crematoria.

Elk jaar steeg het aantal mensen die gecremeerd worden met 2% tot 3%  en is het aantal mensen die gecremeerd worden inmiddels 35% van het totaal aantal overleden inwoners van Spanje.

In 2014 werden er 256.779 mensen begraven en werden er 138.266 mensen gecremeerd.

Het aantal crematies is wel afhankelijk van waar de overledene gestorven is, in plattelandsgebieden hebben families vaak al familiegraven in eigendom waar overleden familieleden begraven worden. In  Pamplona wordt nog steeds 82% van de mensen begraven terwijl in Málaga 65% van de overledenen gecremeerd wordt.

Een van de redenen waarom steeds meer families kiezen voor crematie zijn de hoge kosten van een begrafenis, de begraafplaats en het onderhoud van de rustplaats. Dit komt onder andere omdat er steeds minder plaats is op de Spaanse kerkhoven wat de prijzen weer doet stijgen

Meer echtscheidingen in Spanje

In 2014 waren er in Spanje 105.893 echtscheidingen en dat is een stijging met 5,4 procent ten opzichte van 2013.

Onlangs bracht het Spaans Nationaal Instituut voor de Statistiek  (INE) deze cijfers naar buiten.  Dit leerde ons dat de gemiddelde duur van een huwelijk momenteel nog 15,8 jaar is.

Volgens het rapport gaat 76,1 procent van de echtscheidingen door met wederzijdse toestemming ende gemiddelde leeftijd waarop vrouwen een einde aan hun huwelijk maken is 42,8 jaar en voor mannen is dit 45,3 jaar.

Daarbij komt nog de gedeeltelijke voogdij over de kinderen, hier zien we een stijging tot 21,3 procent in 2014 terwijl dit in 2013 slechts 17,9 procent was.