Category Archives: Nieuws – overheid

Rajoy heeft het reservefonds voor de pensioenen voor bijna 90% leeggehaald

De conservatieve regering (Partido Popular) van minister-president Mariano Rajoy heeft, sinds hij in 2011 aan de macht kwam bijna 90% van het reservefonds voor de pensioenen opgemaakt.

Vorige week vrijdag maakte de regering bekend dat ze deze maand 17,4 miljard euro zal nodig hebben voor de betaling van de pensioenen. Deze maand moeten de gewone en de extra betalingen gedaan worden. Een deel van dat geld is opnieuw afkomstig uit het reservefonds terwijl een ander deel door de sociale dienst geleend is van de regering.

Om de benodigde pensioenkosten in december te kunnen betalen heeft de Tesoria General de la Seguridad Social (de Algemene Sociale Zekerheid) 17,42 miljard euro nodig, geld wat op dit moment niet meer in het reservefonds zit. Om alles te kunnen bekostigen heeft de Sociale Zekerheid 3.586.000.000 (3,5 miljard) euro uit het reservefonds (Fondo de Reserva) gehaald. Daarnaast heeft men 4.206.000.000 (4,2 miljard) euro uit een reeds bestaande lening gehaald waardoor deze nu volledig opgesoupeerd is. 9.608.000.000 (9,6 miljard) euro, het grootste deel dus, is afkomstig van de bijdragen die de Spanjaarden betalen ofwel de “cotizaciones”.

Na deze nieuwe “plundering” blijft er nog maar 8,1 miljard euro over in het reservefonds wat het laagste is sinds 2002. Toen Mariano Rajoy de regering in december 2011 overnam zat er meer geld dan ooit tevoren, 66,8 miljard euro, in het fonds. Sinds Rajoy aan de macht is heeft zijn regering dus 87,88% uit de Fondo de Reserva gehaald.

Het reservefonds is dus nagenoeg leeg en de vraag is of de Spaanse regering volgende maand en de maanden daarna wel de pensioenen nog kan betalen. Maandelijks dient de Sociale Zekerheid aan 9,5 miljoen gepensioneerden 8.807.000.000 (8,8 miljard) euro uit te betalen.

Gezien de huidige situatie van het reservefonds zoekt de overheid naar oplossingen om dit fonds aan te vullen.

Een van de mogelijkheden is een speciale belasting om de financiering rond te krijgen. Volgens de conservatieve PP partij en de socialisten van de PSOE hoort de financiering van het reservefonds bij het zogenaamde “Pacto de Toledo” waaruit het reservefonds voor de pensioenen geboren is.

Volgens dat pact zou een speciale extra belasting mogelijk zijn, net zoals in Frankrijk. Deze speciale belasting werd in 2016 al door de PSOE voorgesteld maar de PP wilde daar toen, omwille van ideologische redenen, niets van weten.

Nu zien de PP en Podemos wel iets in deze extra belasting zodat het reservefonds voor de komende jaren gegarandeerd is.

Spaans leger brengt logistiek materiaal naar Catalonië

Het Spaanse leger maakt zich klaar om naar Catalonië te gaan om er logistieke steun te gaan bieden aan de reeds aanwezige agenten van de Guardia Civil en Policia Nacional.

Een deeltje van dat leger, de Agrupación de Apoyo Logístico 41 (AALOG 41) uit Zaragoza (41st Logistieke Steun Groep), is enkele uren  voor de speech van de koning, met 20 vrachtwagens naar Barcelona gereden.  Deze eenheid stond al een week onder alarm om snel te kunnen ingrijpen.

Volgens het ministerie van Defensie had het konvooi voorraden en andere benodigdheden bij om de militaire basis in Sant Boi de Llobregat, Barcelona, uit te rusten met douches, keukens en poetsmateriaal.

Deze maatregelen kwamen er nadat de agenten gedwongen werden om de hotels waar zij in Catalonië verbleven te verlaten.

Volgens een bron bij defensie worden er, dichtbij Catalonië,  wel meer militairen klaar gehouden om zo tijd te winnen  als zij moeten optreden in de regio.

Verder kregen de Spaanse veiligheidsdiensten de opdracht om altijd, ook tijdens verplaatsingen in een voertuig, een geladen vuurwapen met zich mee te dragen.

De overheid van de Balearen gaat vanaf 1 januari 2018 de toeristenbelasting verdubbelen

Ibiza

De overheid van de Balearen gaat de toeristenbelasting verdubbelen vanaf 1 januari 2018.

Vakantiegangers betalen vanaf het volgende zomerseizoen  een gemiddelde van €3 per dag, de belasting stijgt naar €4 in de stad en in vijf sterren hotels terwijl campers een extra €1 moeten betalen.

De regionale overheid zegt dat de belasting €120 miljoen moet opbrengen nadat 2,4 miljoen toeristen de eilanden dit jaar in juli alleen al bezochten.

Het raadslid dat verantwoordelijk is voor het toerisme, Biel Barcelo, bevestigt dat “er geen enkel argument is tegen de noodzakelijke maatregel”.

De overheid zegt dat het extra geld naar milieuprojecten zal gaan en om extra hulp te bieden om de enorme toevloed, tijdens de zomer, aan toeristen naar het rustig winterseizoen te helpen verwerken.

Iedereen ouder dan 16 jaar die overnacht op de eilanden, inclusief Spanjaarden, moet de belasting betalen.  Van november tot april wordt de belasting gehalveerd.

Sommige oppositiepartijen en lokale zakenmensen reageren furieus op de beslissing.

Carmen Planas, de voorzitster van de Federatie van Bedrijven op de Balearen zegt dat de maatregel een terugval is in de competitiviteit van de Balearen als toeristische bestemming en ze noemt het een strategische vergissing.

Biel Company, de leider van de Partido Popular op de Balearen zegt dat de raad een fobie heeft tegen het toerisme.

Het nieuws komt er nadat de cijfers voor het toerisme in juli alle records werden gebroken, er kwamen in juli 10,51 miljoen toeristen naar Spanje en dat brak het vorige record uit augustus 2016, toen kwamen er 10,02 miljoen toeristen naar het land.

De EU investeert in de toekomst van Almeria

Alcazaba

De Europese Unie heeft 15 miljoen euro aan de stad Almeria toegewezen om zo de oplopende uitdagingen van de verstedelijking te verhelpen.

De gelden  komen uit het fonds “Geïntegreerde Duurzame Stedelijke Ontwikkelingsstrategieën”.  Dit fonds helpt bij de ontwikkeling van “slimme” steden, het promoot de koolstofarme economie en het stimuleert de bescherming van historische plaatsen.

De Europese toelage komt bij de 3.750.000 euro die de stad Almeria investeert.

Specifieke projecten zijn de bescherming van het Alcazaba, de Historische Wijk en de renovatie van El Zapillo, Ciudad Jardin, El Tagarete en de buurt rond de haven.

Almeria springt ook op de kar van de stadsfietsen.

Almeria springt ook op de kar van de stadsfietsen.  Het stadsbestuur volgt daarmee het voorbeeld van steden zoals Murcia, Málaga en Madrid door het ter beschikking stellen van openbare fietsen op punten doorheen de stad.

Het nieuwe plan houdt in dat er 400 fietsen op 61 plaatsen in de stad worden geplaatst waar men toegang toe krijgt door de betaling van een eenmalige betaling of door de jaarlijkse betaling van €40.

Met de pas krijgen gebruikers het recht om de fiets 30 minuten te gebruiken  waardoor ze kleine verplaatsingen in de stad per fiets kunnen doen.

Op de pay-as-you-go basis kosten de fietsen €1 voor een half uur met een maximum van €10 voor een gebruik van 24 uur.

De totale investering voor de stad is €600.000 maar volgens de burgemeester is het bedrag goed besteed omdat het de vervuiling in de stad zal terugdringen en dat daardoor de volksgezondheid zal verbeteren.

Het stadsbestuur heeft een groot onderzoek onder de inwoners laten uitvoeren.  Dat bracht aan het licht dat 48 procent de fietsen vermoedelijk zullen gebruiken en dat 16 procent de fietsen zeker zullen gebruiken.

De meest conservatieve schattingen veronderstellen dat 32-35.000 mensen de fietsen dikwijls zullen gebruiken.

Experimenten in Sevilla en Málaga toonden aan dat veel gebruikers van de huurfietsen na verloop van tijd hun eigen fiets kopen en dat zij een regelmatige fietser worden.

De fietsen zijn 24 uur/365 dagen per jaar beschikbaar.

Alicante probeert om zijn buitenlandse inwoners zich te laten registreren en ze te hernieuwen

De overheid van Alicante is een tijdje geleden met een campagne begonnen waarmee zij hun buitenlandse inwoners oproepen om zich te laten registreren in het gemeentelijk register (Padron)  en de registratie daarna regelmatig te hiernieuwen.

De campagne richt zich vooral tot inwoners van de Europese Unie, Norwegen, Zwitserland en Ijsland.

Alle residenten uit deze landen die langer dan drie maanden in Spanje verblijven moeten zich registreren in het Centrale Register voor Buitenlanders (RCE).  Dat nummer kan dan voorkomen in het gemeentelijk inschrijvingsregister (Padron).

Woon je in Spanje dan moet je uw situatie herbevestigen zodat het gemeentebestuur steeds de beschikking heeft over up-to-date bestanden.

Ben je opgenomen in het Centraal Register voor Buitenlanders dan moet je uw verblijf alle vijf jaar bij de gemeente herbevestigen, ben je niet opgenomen in dat register dan moet men zich alle twee jaar op het gemeentebestuur aanmelden.

Een verandering van adres of in de persoonlijke situatie van de Europese burgers heeft hetzelfde effect als een hernieuwing in het register.

Niet-Europese inwoners moeten zich alle twee jaar aanmelden voor de hernieuwing van hun Padron.

Er is meer informatie in het Engels, Nederlands, Frans, Duits en Russisch  ter beschikking op  www.ciudadanosextranjeros.es.

Een groot aantal Spaanse dorpen kan in de toekomst verdwijnen

Van de 8.125 gemeenten of dorpen die Spanje rijk is zijn er 4.955 die minder dan 1.000 inwoners hebben, iets waar veel mensen zich zorgen om maken aangezien de kans groot is dat veel dorpen in de toekomst simpelweg ophouden te bestaan. Het grootste probleem voor die dorpen is de leeftijd van de huidige inwoners van die dorpen en de trek van de jeugd naar de grote steden waar zij op zoek gaan naar een betere toekomst.

De federatie van Spaanse dorpen en provincies (FEMP) meent dat de overheid eens goed moet kijken naar het probleem van de leegbloedende dorpen.  Een probleem dat voorkomt in veel gebieden in Spanje en die de demografische woestijnen van de toekomst worden.  Op dit moment zijn er zo’n 4.000 dorpen die op de kaart staan met het risico om te verdwijnen omdat de oudere inwoners overlijden, de jeugd weg is en er geen nieuwe inwoners bijkomen.

Het demografisch leegbloeden is geen probleem van de laatste jaren, maar het is wel erger geworden tijdens de crisisjaren.  Het gebeurt veel in gebieden als Soria, Cuenca en Teruel maar ook in Castilla y León, Castilla-La Mancha en Aragón worden de dorpen steeds leger en leger.

Er zijn ook regio’s in Spanje waar men hun best doet om ervoor te zorgen dat dorpen niet leegbloeden en waar er weer inwoners naar het platteland trekken.  Deze regio’s zijn Castilla y León, Galicië, Asturië en Aragón en daar hebben ze plannen opgezet die een resultaat opleveren en er terug mensen naar die dorpen trekken.

Volgens de FEMP moet dat dit probleem meer vanuit Madrid en de nationale overheid geregeld worden. Premier Mariano Rajoy heeft op aandringen van de FEMP een commissie in het leven geroepen die gaat onderzoeken welke stappen men kan ondernemen om ervoor te zorgen dat er weer meer mensen naar de leegbloedende dorpen trekken.

Van de 8.125 Spaanse dorpen hebben er zo’n 4.000 een risico om in de toekomst te verdwijnen. Het gaat dan om dorpen in 36 van de 50 provincies die Spanje rijk is en waar zelfs 1.286 dorpen zijn met minder dan 100 inwoners, 2.652 dorpen met 100 tot 500 inwoners en 1.017 dorpen met 500 tot 1.000 inwoners.

Het Catalaanse eigen belastingstelsel zal in juli operatief worden

De regio Catalonië is er al helemaal klaar voor, ze hebben hun eigen belastingsysteem klaar en zij kunnen hun eigen belastingen gaan innen. De voorbereiding heeft meer dan 16 maanden geduurd maar het zogenaamde “Espriu” programma is er klaar voor.

Naar alle waarschijnlijkheid zal dit nieuwe systeem in juli in  werking gaan treden.  Momenteel is het nog altijd de Spaanse belastingsdienst, Hacienda, die deze taak op zich neemt.  Voor de Catalaanse autoriteiten is een eigen belastingsysteem echter wel belangrijk als men zelfstandig wil worden.

De eerste belastingen die via het nieuwe “Espriu” systeem zullen geïnd worden zijn de extra heffingen worden op suikerhoudende dranken die ruim 400 bedrijven in Catalonië zullen moeten gaan betalen. De tweede belastingen die door het nieuwe programma verwerkt zullen gaan worden zijn de toeristenbelastingen die men in de regio heft aan toeristen die op vakantie komen in de regio.

Het nieuwe systeem is echter ook al klaar om andere belastingen zoals de loonbelasting of BTW (IVA) te gaan heffen indien nodig.

Wanneer de Spaanse regio onafhankelijk wordt heeft de Catalaanse belastingdienst al  alle fiscale gegevens van de in Catalonië wonende mensen in bezit maar daar kunnen en mogen ze momenteel nog geen gebruik van maken

Er komen vertragingen aan de grens tussen Gibraltar en Spanje

Onlangs viel de beslissing dat om de veiligheid van de inwoners van de Europese Schengen landen te blijven verzekeren dat iedereen die deze landen wil binnenkomen zich moet onderwerpen aan een paspoortcontrole.

Dit is dan ook van kracht tussen Gibraltar en Spanje en daarom zijn er een aantal automatische controlepoortjes voor voetgangers in La Linea geplaatst .

Maar nu blijkt dat de scanners de identiteitskaarten van Gibraltar niet kunnen lezen en er is nog altijd geen informatie hoe men autobestuurders gaat behandelen.

Voor de regering van Gibraltar is er geen verplichting om de regels voor de identiteitscontroles te veranderen maar er is schrik dat er een enorm tijdsverlies bij de paspoortcontroles aan de Spaanse kant van de grens gaat optreden.

Als iedereen zijn paspoort moet tonen, al is het in een scanner, gaat er een vertraging optreden en dat is voor niemand goed.

Er is ook een beetje goed nieuws, de nieuwe Spaanse minister van Buitenlandse Zaken heeft al gezegd dat de nieuwe regels niet tot  bijkomende vertragingen mogen leiden.

De grote vrees voor de inwoners van Gibraltar is dat de Spaanse overheid deze regels zou kunnen aanwenden om op een regelmatige basis de grensdoorgang te bemoeilijken.

De belastingen op suiker- en alcoholhoudende dranken en tabak worden verhoogd

Zoals bekend moet de Spaanse regering of flink gaan bezuinigen of vele miljarden euro’s gaan verdienen om te voldoen aan de strenge eisen van de Europese Commissie.

Zo werd al eerder bekend dat het vanaf 1 januari 2017 niet meer mogelijk zal zijn om contant voor 2.500 euro te kopen in winkels zonder dat dit geregistreerd wordt. Dat bedrag wordt nu verlaagd naarr 1.000 euro om zo het zwart geld wat in omloop is te gaan bestrijden. Contant afrekenen tot 1.000 euro zal mogelijk zijn maar vanaf dat bedrag wordt alles geregistreerd en gecontroleerd. Dit is niet echt bedoeld om meer geld op te halen maar meer om belastingfraude tegen te gaan waardoor men uiteindelijk meer BTW (IVA) zal ontvangen.

Daarnaast is er al vaker gesproken binnen de regering over het wel of niet verhogen van belastingen. Minister van Belastingzaken Cristóbal Montoro heeft deze week de plannen bekend gemaakt waarmee hij meent meer geld op te gaan halen in Spanje. Zo worden de belastingen op suikerhoudende dranken verhoogt, niet om overgewicht en diabetes tegen te gaan maar om meer dan 900 miljoen euro op te halen.

Onlangs is in het Spaanse Parlement met instemming van de oppositiepartijen besloten dat de belastingen of accijns op alcohol met 5% omhoog gaan en op tabak met 2,5% en 6,8%. In het geval van de alcohol zal de accijns met 5% verhoogt worden op zware alcoholische dranken maar niet op bier en wijn. In het geval van de tabak zal er 2,5% extra accijns komen op de sigaretten en 6,8% op roltabak.

Alles bij elkaar zouden deze extra belastingen tussen de 7 en 8 miljard euro moeten gaan opleveren. Er werd ook al eens gesproken over een verhoging van belastingen op brandstof maar daar zwijgt men nu nog over. Er wordt deze vrijdag nog verder over gediscussieerd in het Spaanse Parlement en wellicht zullen de plannen met de steun van de oppositiepartijen worden goedgekeurd

De Royal Navy vuurde lichtkogels af naar een Spaans onderzoeksschip

hms

Onlangs vuurde de Royal Navy in de Baai van Gibbraltar een aantal lichtkogels naar een Spaans onderzoeksschip.

Het HMS Sabre probeerde eerst een radiografisch contact met Angeles Alvariño te maken maar nadat alle pogingen mislukten heeft men de beslissing genomen om de lichtkogels af te vuren.  Het onderzoeksschip onderzocht de bodem van de baai.

Dit incident is niet het eerste dat zich de laatste weken heeft voorgedaan en velen denken dat deze manoeuvres politiek van aard zijn.  Op deze manier zou de Spaanse staat zijn claim over het gebied willen benadrukken.

Na het incident twitterde de minister van Gibraltar voor het Milieu dat hij het erg vond dat wetenschappers zich leenden tot dergelijke praktijken in de naam van de wetenschap.

HetSpaanse antwoord kwam snel en zo wist de wetenschapper Diaz-del-Rio te zeggen dat het schip een belangrijk onderzoek uitvoerde en dat dat gebeurde in Spaanse wateren.

Maar zo ging ook het verbaal geweld nog even door toen ook de regeringsleider van Gibraltar, Fabian Picard, zijn duit in het verbale zakje deed.  Hij sprak zijn steun voor de Royal Navy uit in hun poging om de Britse wateren te verdedigen.  Hij nam ook de roekeloze houding van het Spaanse schip op de korrel.

Gaat de regering de BTW of de personenbelasting verhogen?

Het is een dilemma voor de Spaanse conservatieve minderheidsregering van de PP. Moet de Spaanse IVA (btw) wel of niet omhoog dit of komend jaar en moet de loonbelasting (IRPF) wel of niet omhoog om aan de strenge eisen van de Europese Commissie te voldoen. Spanje moet 5,5 miljard of gaan bezuinigen of binnenhalen. Voor de Spaanse regering zijn bezuinigingen geen optie maar ook het verhogen van de IVA en de IRPF wordt niet gezien als mogelijkheid. De Spaanse regering staat onder een grote druk vanuit Brussel en nu wil ook het Spaanse bedrijfsleven de BTW verhogen.

De conservatieve Partido Popular (PP) heeft voor de vorming van deze Spaanse regering van alle daken geroepen dat ze de Spaanse btw ofwel IVA (impuesto al valor agregado of impuesto sobre el valor añadido) en de personenbelasting IRPF (Impuesto sobre la Renta de las Personas Físicas) niet gaan verhogen.  Als de PP regering een van de twee zal verhogen dan verbreken ze voor de zoveelste keer een verkiezingsbelofte.

Het zal niet de eerste keer zijn dat de PP de beloften van voor de verkiezingen niet nakomt. Net na de winst in 2011 en de overname van de regering door de conservatieve volkspartij PP kondigde de kersverse premier Mariano Rajoy belastingverhogingen aan. Het excuus was toen dat de socialistische PSOE het land slechter had achtergelaten dan wat de PP wist op dat moment. Gedurende de laatste vier jaar heeft de PP het land geregeerd en lijkt het erop dat er niet veel veranderd is en dat het zelfs slechter is aangezien er misschien weer een IVA (btw) verhoging doorgevoerd moet wordenn. Dit keer kan de PP zich niet verschuilen achter de PSOE partij.

Toen de crisis in 2010 naar zijn hoogtepunt klom was de toenmalige premier José Luis Zapatero Rodriguez (PSOE) gedwongen om de crisis te accepteren en de algemene IVA te verhogen van 16% naar 18% en de gereduceerde IVA van 7% naar 8% terwijl de super gereduceerde IVA op 4% bleef. Slechts twee jaar later, in 2012 moest de PP regering van Mariano Rajoy weer de IVA verhogen, dit keer van 18% naar 21%, de gereduceerde IVA van 8% naar 10% terwijl de super gereduceerde IVA weer 4% bleef. Daarnaast werden sectoren die daarvoor een gereduceerde IVA hadden (cultuur, kapsalons, dierenartsen etc.) gedwongen van 8% naar 21% te gaan.

Nu zijn we vier jaar verder en lijkt het erop dat er niet veel is veranderd, de Spaanse regering zal of de belastingen moeten verhogen of flink moeten gaan bezuinigen. Hoe dan ook zal dit geen makkelijke taak gaan worden aangezien de PP een minderheidsregering heeft en niet zomaar alle beslissingen kan en mag nemen.

De Spaanse regering staat dus nu voor een dilemma aangezien zij niets willen verhogen terwijl er door de bedrijfssector in eigen land en vanuit Brussel veel druk wordt uitgeoefend. De PP zegt echter dat door de belastingen te verhogen het probleem niet weg zal gaan en er niet voldoende geld zal binnenkomen. Spanje is namelijk op Italië het Europese land waar het minste BTW wordt opgehaald. Het gemiddelde in Europa is 6,8% terwijl dat in Spanje 6,5% is en in Italië slechts 6,3%. Spanje verliest volgens Brussel veel geld door het blijven handhaven van de gereduceerde en super gereduceerde BTW tarieven.

Een van de belangrijkste sectoren binnen de Spaanse economie is de toeristische sector die een gereduceerd IVA (btw) percentage heeft van 10%, net zoals de horecasector die erg groot is in het land en gerelateerd is met het toerisme. Het probleem is echter dat mocht de Spaanse regering dat percentage omhoog (moeten) doen dan komt dat op 21% te staan en is Spanje niet meer concurrerend en aantrekkelijk wat betreft de prijzen in het toerisme met alle gevolgen van dien.

Huidige IVA (btw) tarieven in Spanje

Spanje kent op dit moment 3 tarieven, te weten  21%, 10% en 4%.

  • Het standaard tarief is 21% en is voor de meeste goederen en diensten.
  • Het verminderd/gereduceerd tarief van 10% is geschikt voor de aankoop van een nieuwe woning van een bouwfirma, transport van reizigers, enz.
  • Het super verminderd/gereduceerd tarief van 4% is geschikt voor basisproducten zoals brood, eieren, kaas, kranten en magazines.

Er is geen IVA (btw) op de volgende goederen en diensten: medische diensten, onderwijs, culturele en sportieve verenigingen, financiële en verzekerings transacties, de verhuur van woningen (uitgezonderd die gebruikt worden door bedrijven).

Huidige personenbelasting (IRPF) tarieven in Spanje

De personenbelasting is een directe belasting die gekoppeld is aan het inkomen van personen. Dit inkomen kan afkomstig zijn van werk als loontrekkende of zelfstandige. Het belastbaar inkomen is het verschil tussen het verdiende inkomen en de  aftrekposten welke toegelaten zijn volgens de Spaanse wet. Op dit moment lopen de IRPF percentages uiteen van 24,4% bij een salaris van minder dan 17.707,20 euro per jaar, 29,7% bij een jaarsalaris tussen de 17.707,20 euro en 33.007,20 euro en 39,8% bij een salaris tussen de 33.007,20 euro en 53.407,20 euro. Het hoogste IRPF percentage is 51,9% voor jaarsalarissen van 300.000.20 euro en daarboven.

 

 

Contant betalen is vanaf 2017 beperkt tot 1.000 euro per transactie

euro

Op de ministerraad van 2 december werden een aantal maatregelen goedgekeurd die de belastingfraude moeten tegengaan.

De eerste maatregel is het verlagen van het maximumbedrag dat men cash in één transactie mag betalen en dat bedrag ging van € 2.500 naar  € 1.000.

De tweede maatregel is de invoering van een nieuw beheerssysteem voor de BTW.  Dit systeem moet in voege komen vanaf januari 2017 en het systeem is ontworpen om het proces van BTW teruggaves te stroomlijnen.  Het is ook een real time data systeem en het zal zo een verbetering zijn wat de belastingcontroles betreft.  Het nieuwe systeem zal gebruikt worden door ongeveer 80 procent van diegenen die BTW moeten betalen.

Dit voorstel van de regering is het laatste voorstel om een einde te maken aan de laattijdige afrekening of zelfs de niet betaling van de BTW.

 

Het Spaanse leger voert momenteel 13 buitenlandse missies uit

leger

Men denk dikwijls dat het Spaanse leger niet erg actief deelneemt aan militaire acties in het buitenland maar dat is een misverstand.  Zo zijn er 2.235 Spaanse soldaten actief in 13 missies waaronder in Libanon, Irak, Mali, Bangui, Somalië, Kabul, Senegal en Dakar.

Van deze 2.235 militairen behoren er 1.179 toe aan het leger, 754 aan de marine, 244 aan de luchtmacht en onder andere de Guardia Civil heeft 22 agenten werkzaam is in verschillende landen.

Het Spaanse leger is sinds 1989 actief bezig tijdens internationale missies en sindsdien hebben er al meer dan 150.000 Spaanse militairen aan buitenlandse missies deelgenomen.

Momenteel heeft het Spaanse leger de meeste militairen in Libanon waar 597 militairen en Guardia Civil agenten werkzaam zijn, het merendeel in het grensgebied in het zuiden.

De tweede grote groep militairen met 307 militairen is te vinden in Irak waar zij deelnemen aan de strijd tegen de terroristische beweging IS.

In het Middellandse zeegebied heeft Spanje 252 militairen actief tijdens de EU Eunavfor Med Sophia missie tegen de illegale immigratie. Het merendeel is actief op het water op verschillende schepen.

In de Indische Oceaan doet het Spaanse leger mee in de strijd tegen de piraterij. 151 militairen moeten hier schepen beveiligen en eventuele piraten bevechten of arresteren.

In Mali heeft het Spaanse leger 109 militairen die het lokale leger trainen en nog eens 45 militairen in de stad Libreville (Gabon) waar de Spanjaarden als ondersteuning van het Franse leger dienen.

Dan zijn er nog vele kleinere missies zoals Kabul in Afghanistan met 20 militairen, Somalië met 15 militairen, Bangui in de Centraal-Afrikaanse Republiek met 22 militairen, Senegal met 41 militairen, Dakar met 63 militairen en Mauritanië met 16 militairen.

Spanje heeft 208.273 militairen in dienst die onderverdeeld zijn in landmacht, luchtmacht, marine en speciale eenheden. Daarnaast heeft Spanje ook nog eens bijna 85.000 agenten bij de Guardia Civil. Het merendeel daarvan werkt in Spanje zelf maar er zijn eenheden die regelmatig op buitenlandse missies gestuurd worden.

Wanbetalingen door de regionale regering van Andalusië

postkantoor

De regionale regering van Andalusië laat volgens de provincieraad van Malaga een spoor na van 8.203 onbetaalde rekeningen voor de  onroerende voorheffing en dat is sinds 1996.

Vierenzeventig gemeentes hebben van deze wanbetaling schade ondervonden en een deel daarvan liggen in Axarquia met daarbij Nerja, Velez-Malaga en La Viñuela als de voornaamste slachtoffers.

De provincie is dit nu beu en zij heeft een beslag laten leggen op het oude postkantoor in Malaga dat eigendom is van de regionale overheid.

De regionale administratie is inderdaad gestopt met het betalen van deze rekeningen die geheven worden op openbare infrastructuur zoals havens en stuwmeren.  Zij vinden dat er geen onroerende voorheffing moet betaald worden op dergelijke infrastructuur.

De juiste cijfers ontbreken nog maar voor Velez-Malaga is de rekening opgelopen tot € 766.000 en voor La Viñuela, een gemeente met slechts 2.013 inwoners, is de rekening opgelopen tot € 483.000.

Het provinciebestuur onderhandeld al jaren met de regionale regering maar men komt tot geen vergelijk wegens het gebrek aan inzet van de regering.

Men heeft gekozen om een beslag te leggen op het oude, niet in gebruik zijnde postkantoor omdat alle andere eigendommen van de regering in gebruik zijn voor sociale zaken.

De vertegenwoordiger van de regering in Malaga, Jose Luis Ruiz Espejo, is ontzet dat de wanbetaling is uitgelekt en hij heeft twijfels over de omvang van de wanbetaling.  Verder weigerde hij om een termijn te kleven op de periode dat de regering zou overgaan tot betaling van de openstaande rekeningen.