Category Archives: Nieuws – natuur

Koudere temperaturen en regen en sneeuw in grote delen van Spanje

Spanje is geraakt door een nieuwe koudegolf waardoor de temperaturen zullen dalen en de koude gaat vergezeld met regen en sneeuw in grote delen van het land.

Volgens Aemet, het staats weer agentschap, zal er morgen regen vallen in de meeste delen van noordelijk Spanje maar ook in delen van Valencia en het meeste van Alicante tot in Benidorm.

Sneeuw wordt verwacht in gebieden boven de 300 meter in centraal en het noorden van het land, de zuidoostelijke gebieden krijgen sneeuw maar dan enkel de in gebieden boven de 800 meter.

Andalusië zal voor het grootste deel geen problemen krijgen met de weersverandering en de luchten blijven blauw maar de temperaturen zullen donderdag dalen tot 13 graden en regen is voorspeld op zondag in Malaga.

Het gele weer alarm is afgekondigd voor stevige winden in Mallorca en Menorca.

Het kwik gaat nu dalen in grote delen van Spanje

Na een relatief zacht weekend gaan de temperaturen in gans Spanje dalen.

Vanaf vandaag kan het noorden van Spanje zich verwachten aan sneeuw en dat is dan vooral in de provincies Segovia, Avila, Burgos, Leon, Palencia, Lleida, Tarragona, Navarra, La Rioja, Alava, Vizcaya, Gipuzcoa en Asturië.

Ijzige winden zal ook alle alarmbellen laten afgaan in de provincies Cuenca, Guadalajara, Avila, Burgos, Leon, Palencia en Zamora.

Het oranje alarm voor sterke winden en gevaarlijke golven wordt gegeven voor de provincies Granada, Girona, A Coruña en Almeria.

Er is een bewolkte hemel met de kans op regen en dan vooral in de noordelijke, in de kustgebieden en op de Balearen.  Er is een stormverwachting afgegeven voor Catalonië, Valencia en in het noorden van Alicante.

 

Hevige sneeuwval in het noorden van Spanje en een aantal wegen werden afgesloten

Vandaag zijn negen wegen in Spanje afgesloten en sneeuwkettingen zijn verplicht op 50 andere wegen.

De meerderheid van deze wegen liggen in Aragon,  Asturië en Granada in Andalusië.

Het Dirección General de Tráfico geeft de raad om winterbanden of sneeuwkettingen te gebruiken wanneer men in de sneeuw moet rijden.

Vier bergpassen zijn tevens gesloten, de AS-348 in Asturië, de AV-932 in Ávila, de LE-126 in León en de CA-643 in Cantabrië.

Daarenboven zijn de AV-500 in Ávila, de LE-493 in León, de A-4025 in Granada, de NA-2011 en de NA-2012 in Navarra en de BV-4024 in Baga (Barcelona) ook gesloten voor het verkeer.

De DGT vraagt ook om “voorzichtig te zijn” op de AP-66.

Een gele waarschuwing is afgegeven voor de N232 in Castellón, Morella en Puebla de Alcolea en er wordt sneeuwval verwacht op de wegen in de Sierra de Madrid en dan vooral op de A-1 bij Somosierra.

Gebieden waar geen sneeuwval is zullen wel te maken krijgen met zware regenval en hevige winden.  Verder is er een ruwe zee verwacht in de kuststreken van Spanje.

Spanje krijgt dit weekend wind, regen en hoge golven te verwerken

Spanje zal dit weekend sterke winden en hoge golven moeten verwerken.

De toeristische gebieden aan de Costa Blanca, Costa de Almeria, Costa Tropical en de Costa del Sol krijgen op zondag een oranje alarm voor gevaarlijke golven en er wordt regen voorspelt.

Windkracht 7 en golven tot 5 meter worden voorspelt en de strandgangers wordt aangeraden om niet te gaan baden in deze woelige zee.

Deze maatregelen zijn afgegeven door het nationale weerbureau  AEMET en zij onthulden een reeks waarschuwingen die hun effect hebben in een tiental provincies doorheen het ganse land.

Het gele of oranje alarm is afgegeven voor zondag en het is geldig voor de Middellandse Zeekust inclusief de provincies Gerona, Lleida, Tarragona, Valencia, Alicante, Murcia, Albacete, Almeria, Granada en Malaga.

De Canarische Eilanden en de kust in noordelijk Spanje zullen zwaar geraakt worden door hoge golven en in de provincies La Coruña en Lugo zal men golven tot 6 meter te zien krijgen.

Verder voorspelt men sneeuwval maar die zal beperkt blijven tot het noordelijk deel van Spanje.

Gele weeralarm voor de provincie Almeria

Almeria is bij de 23 Spaanse provincies waar AEMET het weeralarm heeft afgekondigd.

De provincie kreeg een gele waarschuwing omdat er een groot risico bestaat op hoge golven terwijl er dit weekend een westenwind zal waaien met een kracht van 7 beaufort.

Sneeuwval wordt verwacht in de bergstreken van noord Spanje en de temperaturen gaan dalen op de Canarische Eilanden door de passaatwinden.

Op het vasteland gaan de dagtemperaturen dalen maar volgens AEMET komen er maar lichte wijzigingen aan de Middellandse Zeekust en de Balearen.

Daarnaast wordt er nog regenval verwacht in het noordwesten van Spanje.  De kans op regenval aan de Middellandse Zee is zeer klein volgens het agentschap.

Er komt weer een nieuwe opstoot van de winterse zon

Het frissere weer van de laatste weken lijkt verdwenen en er is nog meer winterse zon in aantocht.

De dagtemperaturen blijven in het zuiden vlot over de 20°C gaan en dat is minstens tot aanstaande donderdag wanneer er meer wolken aankomen.  ‘s Nachts blijven er temperaturen van rond de 10°C.

Naast de hogere temperaturen blijft de regen achterwege.

Januari  en februari zijn traditioneel de koudste en natste maanden in Spanje.

Maar met de zomerse temperaturen moet er nog meer aandacht gegeven worden aan de gevaren van de ernstige droogte.

Experten waarschuwen dat de regio ernstige watertekorten kan krijgen door de lage regenval van de laatste maanden.

Momenteel heeft het tekort aan water enkel een invloed op de lokale landbouw maarkunnen er beperkingen, zoals in andere delen van Spanje, in voege komen.

Meer dan 150 stuks wild werden onder het mom van natuurbeheer afgeslacht

Foto: Ecologistas en Acción

De milieuvereniging, Ecologistas en Acción, en de politieke partij, Izquierda Unida, hebben een beroep op de Andalusische autoriteiten gedaan om een onderzoek in te stellen naar de grote slachtpartij van herten en everzwijnen.

Deze slachtpartij gebeurde in een gebied dat aangetast was door de bosbranden in september in de gemeentes Zufre en La Granada de Riotinto in de provincie Huelva.

De brand verwoestte toen meer dan 4.000 hectare bos.

De slachtpartij gebeurde al op 30 december en de milieuverenigingen verwittigden de regionale overheid omdat er zoveel dieren gedood werden.  Verder willen zij dat de overheid zich meer bewust toont van het probleem en vragen zij de overbrenging van de dieren naar andere plaatsen waar zij verder kunnen leven.

Maar de regionale overheid zegt dat de jacht op 30 december was toegelaten omdat ze deel uitmaakte van een plan zodat het gebied zich sneller kan herstellen door het verminderen van grazende dieren in het gebied.

Zij voegen er nog aan toe dat de vermindering van het wildbestand niet met plezier wordt gedaan maar dat het de beste oplossing is.

Spanje krijgt steeds hogere gemiddelde temperaturen te verwerken

Foto: zonsopgang in Valencia

Spanje kreeg in 2017 de hoogste temperaturen te verwerken sinds het land  in 1965 met de registratie begon.

In 2017 was de gemiddelde temperatuur 16,2º, een volle 1,1ºboven het vorige gemiddelde.

Daarbij komt nog dat, volgens AEMET, het Staats Meteorologisch Agentschap, 2017 het op een na droogste jaar was in dezelfde periode.

Tot nu toe waren er tijdens zeven jaren in de eenentwintigste eeuw recordhoogtes voor de gemiddelde temperatuur en die vielen bijna allemaal tijdens de laatste 10 jaar.

De heetste plaats in 2017 in Spanje was volgens het agentschap de luchthaven van Granada toen op 12 juli een recordhoogte bereikt werd van 45,7º en werd het vorig record uit 1972 gebroken dat op 43º stond.

Onwetendheid heeft nu weer 15 vale gieren door vergiftiging gedood

Foto: ladypine

Er is een onderzoek ingesteld naar een  herder nadat er 15 vale gieren werden vergiftigd in de Sierra de Zafarraya in de provincie Granada.

Men begon met het onderzoek nadat een boswachter de dieren vond die niet meer konden vliegen en waarvan de doodstrijd was ingezet, ze stierven trouwens iets later.

Een autopsie wees uit dat de dieren vergiftigd waren met een zeer giftig pesticide dat verstopt zat in aas.

De onderzoekers denken dat zij nu de dader geïdentificeerd hebben, een herder uit de streek.

De vale gier, zoals andere gieren, voedt zich enkel met kadavers van dode dieren en hij is daardoor geen bedreiging voor de veestapel.

Momenteel leven er nog ongeveer 30.000 paartjes in het wild en daarvan zijn er 17.500 dieren in Spanje aanwezig.

Delen van Spanje krijgen dit weekend sneeuw te verwerken

Foto: vandaag in de provincie Granada op 870 meter hoogte

Een aantal Spaanse provincies hebben voor dit weekend een sneeuwalarm afgekondigd.

In het ganse land gaan de volgende dagen de temperaturen dalen en in de helft van de provincies verwacht men sneeuwval.

De weer condities worden heviger in Cantabrië, rond de  Ebro, de westelijke Pyreneeën,  de noordoostelijke kust, het Centraal Systeem, Galicië en het Iberisch Systeem.

In La Rioja kondigt men het rood alarm af (extreem gevaarlijk) en hier kan 45 centimeter sneeuw vallen in de volgende uren.

Het oranje alarm voor sneeuwval is gegeven in de provincies Granada, Huesca, Zaragoza, Cantabria, Ávila, Burgos, Segovia, Soria, Navarra, Álava, Vizcaya, Guipúzcoa en Asturië; in Castellón, Madrid, Lleida, Valladolid, Palencia, León, Guadalajara, Cuenca, Albacete, Teruel en Jaén is er het geel alarm van kracht.

Het gele alarm voor wind is afgekondigd voor de provincies Cádiz, Málaga, Barcelona, ​​Tarragona, Navarra, Guipúzcoa, Madrid, Melilla, een groot deel van de Canarische Eilanden, Málaga, Jaén, Granada en Cádiz.

 

 

Na Ana is Bruno aan de beurt

Storm Ana is nog niet lang geleden in Spanje voorbij gekomen en hier is Bruno al die regen, sneeuw en sterke winden zal meebrengen.

Een aantal actieve weerfronten brengen op tweede kerstdag zware regenval naar Galicië en het noorden van het vasteland.  Woensdag en donderdag komen de bergachtige gebieden in het centrum en het zuiden van het land aan de beurt.

AEMET voorspelt ook een zware sneeuwval in de bergachtige gebieden in het noorden en het noordwesten van het land.  De sneeuw valt op woensdag op 700 tot 1.000 meter in het noorden, 1.000 tot 1.200 meter in het centrum en op 1.200 tot 1.500 meter in het zuidoosten van het land.

In de Pyreneeën verwacht men tussen de 20-30 centimeter sneeuw en in het centrum van het land is de sneeuwval beperkt tot 5-10 centimeter.

De wind zal vanaf dinsdag namiddag in het ganse land opsteken en het blijft waaien tot in de vroege uurtjes van woensdagochtend. De wind zal snelheden halen van 100-110 km/h in het noordwesten en het noorden van het land, in de rest van het land en op de Balearen zullen de windsnelheden beperkt blijven tot 70-80 km/h.

Verder wordt er een stormachtige zee verwacht aan de kusten van Galicië en Cantabrië met windkracht 7 tot 8 en golven van 6 tot 8 meter.  De kust van de Middellandse Zee krijgt windkracht 7 te verwerken en op de Balearen, Catalonië en zuidoostelijk Andalusië zijn golven van 3 tot 4 meter.

Europese landen volgen het voorbeeld uit Amerika en Azië en gaan grote stormen namen geven

Foto: Aemet

Onlangs trok er een behoorlijk zware storm over het land en de Spaanse weerdienst heeft deze storm de naam Ana gegeven. Het was de eerste maal dat Aemet een naam gaf aan een storm boven het Iberische Schiereiland.

Samen met het Franse MeteoFrance en het Portugese IMPA heeft Aemet een systeem bedacht om vanaf nu grote stormen die over de drie landen trekken eigen namen te geven.  Volgens experts is het voor de bevolking makkelijker om aan een storm te denken als deze bekende namen hebben.

Daarom zijn er nu namen bedacht die alfabetisch en afwisselend vrouwelijk en mannelijk zijn die aan de stormen gaan gegeven worden. De eerste storm was dus Ana en de volgende stormen krijgen de namen Bruno, Carmen, David, Emma, Félix, Gisele, Hugo, Irene, José, Katia, Leo, Marina, Nuno, Olivia, Pierre, Rosa, Samuel, Telmva, Vasco en Wiam.

Dit artikel is geschreven door Remco Stoffer maar aangepast voor Spanjeineennotendop.info. Overnemen van de hele of delen van deze tekst is zonder toestemming niet toegestaan.

 

Er komt dit jaar in grote delen van Spanje geen witte kerst

De weersvoorspellingen blijven gunstig voor grote delen van Spanje.

Volgens AEMET zullen de temperaturen ‘s nachts redelijk fris blijven maar er is geen enkele kans op zware regenval voor de feestdagen.

Regenbuien  in noord en centraal Spanje en de Canarische Eilanden zijn wel mogelijk maar in het mediterrane Spanje, waaronder Alicante, Málaga en Almeria, zullen de dagtemperaturen nog blijven oplopen tot 17-21°C.

Het droge weer blijft aanhouden en het wordt aangestuurd door het anticyclonale weer boven Portugal dat het Atlantisch koude weerfront blokkeert.

2017 was een rampzalig jaar met de Spaanse bosbranden

2017 is een rampzalig jaar met de bosbranden in Spanje, dit jaar is een van de ergste in de laatste tien jaar. Er zijn 174.788 hectare natuur in de vlammen opgegaan en dat is op 2013 na het meeste sinds 2007. De cijfers gaan tot 31 oktober en zij werden bekend gemaakt door het Ministerie voor Landbouw en Visserij.

Er hebben dit jaar 52 zogenaamde Grandes Incendios Forestales (GIF) plaatsgevonden, dat is drie keer meer dan in 2016 en meer dan de 41 GIF’s in 2012 en de 35 grote bosbranden in 2009.

De verwoeste natuur beslaat 0,36% van het totale oppervlak van Spanje.

In totaal zijn er tussen 1 januari en 31 oktober 13.153 natuur- en bosbranden in Spanje geweest. Met de beelden van een van de ergste bosbranden die dit jaar in Galicië hebben plaatsgevonden kunnen we vaststellen dat Galicië, in het noordwesten, en Asturië en Cantabrië, in het noorden van Spanje, goed waren voor 51,80% van alle branden.

31,54% van de bosbranden vond plaats in het binnenland van Spanje, 15,2% langs de Middellandse Zee en 0,46% op de Canarische Eilanden.

Dit artikel is geschreven door Remco Stoffer maar aangepast voor Spanjeineennotendop.info. Overnemen van de hele of delen van deze tekst is zonder toestemming niet toegestaan.

Scholen werden gisteren geëvacueerd na een aardbeving in de provincie Albacete

Foto: Bomberos Caudete

Gisteren heeft een aardbeving met de kracht van 4 op de Richter schaal de evacuatie van 1.600 schoolkinderen in Caudete, Albacete, veroorzaakt.

Drie openbare scholen, de IES Pintor Rafael Requena, de El Paseo school en de Gloria Fuertes school, evenals een kinderbewaarplaats werden geëvacueerd.

De aardbeving gebeurde gisterenochtend rond 9:47 en alle scholen hadden een of andere vorm van schade te melden zoals gebroken ruiten, scheuren in het plafond en zelfs stukken plafond die naar beneden zijn gevallen.

Om de schade te kunnen opnemen werden de kinderen geëvacueerd maar er zijn geen gekwetsten te betreuren.

De beving van gisteren is al de derde die de laatste dagen in de provincie Albacete is opgemeten.  Twee kleinere bevingen waren er al op 27 november in Villarrobledo.  Die twee hadden een kracht van 3,2 en 2,2 op de Richter schaal.