Category Archives: Nieuws – natuur

Update: Spaanse bosbranden eisen een vierde slachtoffer

De bosbranden in noordelijk Spanje hebben tot nu 4 levens gekost en ze zijn alle vier in de regio Galicië te betreuren. Verder zijn er meer dan 30 gewonden gevallen, werden er meer dan 5.000 hectare natuur verwoest en zijn er honderden woningen, bedrijven en voertuigen in de rook opgegaan. Volgens de brandweer en de regionale autoriteiten zijn bijna alle bosbranden aangestoken en is men nu op zoek naar de schuldigen.

Het merendeel van de branden in de regio Galicië vindt plaats in de provincie Pontevedra. 15 van deze bosbranden bevinden zich dicht bij de dorpscentra en zijn voor de brandweer prioriteit nummer een.

Ook in de deelstaat Asturië zijn er bosbranden waarbij er op dit moment nog een aantal actief zijn. Inwoners hebben, net zoals in Galicië, veel last van de rook die door het vuur is ontstaan en die zelfs tot in Londen (Groot Brittannië) gemerkt wordt. Veel mensen laten ramen en deuren dicht en lopen met maskers op straat.

Door het groot aantal bijna gelijktijdige branden rijst er een belangrijke vraag, hoe kunnen zoveel bosbranden bijna gelijkertijd ontstaan zijn?

Het kan niet anders dan dat deze bosbranden zijn aangestoken door niet een of twee personen maar door een groep mensen. Daarom wordt er ook wel eens gesproken, ook door eerste minister Rajoy, van “terrorismo incendiario” ofwel “brand terrorisme”. Maar andere mensen spreken echter van een slecht beleid van de regionale autoriteiten die in tijden van droogte, warm weer en continue wind onlangs 439 brandweermannen (met tijdelijke contracten voor de drie maanden van de zomer) naar huis hebben gestuurd; De mogelijkheid blijft open dat die mannen misschien uit wraak de bosbranden hebben gesticht. Dit is uiteraard niet bewezen maar het is wel vaker in Spanje voorgekomen dat zelfs ontslagen boswachters branden stichten.

De politie heeft de laatste uren vier verdachten aangehouden, personen die gezien werden in de buurt van de plaatsen waar de bosbranden plaatsvonden maar deze personen werden door de politie later weer vrijgelaten vanwege gebrek aan bewijzen.

De herfst komt er aan in Spanje

Onweer, regen en dalende temperaturen geven de aankomst van de herfst aan in een tot hiertoe warme,  droge Spaanse oktober.

De grote weersverandering zal in alle geval een grote hulp zijn voor de brandweerlieden die de bosbranden bestrijden in noord Spanje en Portugal.

Volgens AEMet, de Spaanse Meteorologische Dienst, zal er in het westelijke deel van het Iberisch  schiereiland meer dan een liter regen per vierkante meter vallen.

Zij waarschuwen ook met een geel weeralarm voor onweersbuien en zware regenval in de Andalusische provincies Cadiz, Huelva en Sevilla.

Woensdag zal er 10 liter regen per vierkante meter vallen in het noorden van Castilla y León, tussen de 20 en de 30 liter in zuidwest Galicië  en tussen de 30 en de 40 liter in het noorden van de provincie Cáceres en de Pyreneeën.

AEMet voorspelt ook dat de temperaturen fel zullen dalen en de daling zal met meer dan 10 graden zijn.

Ook voor vandaag en morgen voorspelt het AEMet dat de regio’s Almeria en Murcia hoog water aan de kust krijgen vergezelt met winden tot windkracht 7.   AEMet geeft dus het weeralarm geel af voor deze twee regio’s.

Er vallen weer dodelijke slachtoffers door een aantal bosbranden in Galicië en Portugal

Bosbranden woeden verder in noordelijk Spanje en in Portugal maar het merendeel van de inwoners van Galicië denkt dat deze branden zijn aangestoken.

Tussen vrijdag en zondag namiddag woeden er 146 branden en daarvan waren er 28 vroeg in de ochtend uitgebroken.  Op dat moment kunnen er geen blushelikopters gebruikt worden wat al een bijkomend probleem voor de brandweerlui is.

Momenteel zijn er drie doden in Spanje en hetzelfde aantal in Portugal gevallen.

Tot hiertoe zijn er al honderden mensen uit hun woningen geëvacueerd.

Het ministerie van Landsverdediging heeft 600 soldaten van de UME brigade gestuurd om de 350 brandweermannen te helpen.  Verder zijn er 220 pompen en helikopters ingezet.

Dodelijke ziekte tast meer dan 1 miljoen amandelbomen aan op Mallorca

Meer dan 1 miljoen amandelbomen zijn geïnfecteerd met een dodelijke ziekte.

In een vernietigend verslag van de wetenschapper Eduardo Moralejo beschrijft hij dat tijdens de laatste tien jaar reeds 150.000 amandelbomen op Mallorca afgestorven zijn door de Xylella fastidiosa bacterie.

Zijn voorzichtige voorspelling is dat momenteel tussen de 800.000 en de 900.000 bomen geïnfecteerd zijn met de ziekte. Moralejo werd lang niet gehoord toen hij in 2010 reeds alarm sloeg over de Xylella fastidiosa bacterie.

Vandaag is de dreiging voor de landbouwsector op Mallorca algemeen bekend.

Waar de olijfkwekers zich nog in de beslissing van de EU kunnen verheugen om niet elke minderwaardige boom te kappen om zo de ziekte te stoppen is de situatie voor de amandeltelers veel slechter.

In zijn laatste verslag trapt Moralejo open deuren in.  Hij beweert dat de ziekte al twee decennia op Mallorca aanwezig is en dat zij niet in 2010 uit Italië is overgekomen, zoals lang gedacht.

Hij overhandigde het bewijs van zijn bewering aan het Instituto Mediterráneo de Estudios Avanzados (IMEDEA) op Mallorca, dat deze bacteriestam rechtstreeks uit Californië is gekomen.

Momenteel is de ziekte officieel geïdentificeerd in 126 amandelbomen, dat is 50 procent van de onderzochte bomen.  Daardoor geloofd Moralejo dat minstens 70 procent van de bomen geïnfecteerd zijn waardoor hij uiteindelijk aan het cijfer van boven het miljoen komt.

Maar het meest alarmerende, volgens hem, is dat er een genetische mutatie kan ontstaan waardoor de ziekte gemakkelijk kan overgaan  tussen olijf-, amandel-, vijgenbomen en wijnstokken.

Geen vuurwerk en barbecues in Andalusië tot 31 oktober

De regering van Andalusië heeft de periode verlengd waarin het verboden is om in de ganse regio vuurwerk af te steken en  om overal barbecues te houden.  Dit verbod blijft van kracht omdat het risico op bosbranden zeer hoog blijft.

Aan de oorsprong van de verlenging liggen twee redenen, de uitzonderlijk hoge oktober temperaturen en de schaarste aan regen maakten het noodzakelijk om het verbod op vuur maken verlengd is tot 31 oktober.

Het verbod houdt in dat er geen tuinafval of andere vegetatie mag verbrand worden en dat er geen barbecues mogen gehouden worden, zelfs op een voorbehouden terrein op een camping, op 400 meter van een bosgebied.

Motorvoertuigen zijn strikt verboden in bossen.

Sinds 1 januari hebben de specialisten van Infoca (brandweermannen speciaal getraind voor de bestrijding van bosbranden) al meer dan 800 bosbranden bestreden.

Belangrijke stuwmeren in de regio Murcia zijn uitgedroogd

De twee belangrijkste meren van de Segura rivier liggen er troosteloos bij.  Nauwelijks water te zien en het is meer een plas dan een stuwmeer.

De reserves die nog in het meren aanwezig zijn zijn niet meer dan 6 en 7 procent van hun capaciteit.

Het instituut dat instaat voor het beheer van de stuwmeren waarschuwt dat in het meer van Cenajo nog  32 kubieke hectometer van de mogelijke 437 aanwezig is en dat van Fuentasanta bevat nog 13 kubieke hectometer van de mogelijke 210.

De regering heeft beslist dat de droogtemaatregelen van 2015 onverkort van kracht blijven.

 

De politie voert in Andalusië een groot onderzoek naar de doders van een lynx

De politie heeft de hulp van de bevolking gevraagd om uit te zoeken wie een beschermde lynx in de provincie Jaen heeft doodgeschoten.

Agenten van Seprona , de afdeling van de  dierenbescherming van de Guardia Civil,  zoeken nu op de sociale media naar het bewijs dat de dood van het dier geen ongeval was.

Een autopsie bevestigde dat het een vrouwelijk dier met een gewicht van 9,5 kg en juist iets ouder dan een jaar was dat doodgeschoten werd vanop korte afstand, vermoedelijk tussen de vijf en de tien meter.

Op een x-ray  is te zien dat er meer dan 100 fragmenten lood in het lichaam van het dier te zien zijn.

Het lichaam werd gevonden op een klein jachtterrein in Villanueva de la Reina waar de politie nu begonnen is met verklaringen van de inwoners in de buurt af te nomen.

De Andalusische Jacht Federatie veroordeeld in een verklaring de daad , zij zeggen dat de daders misdadigers zijn.

Van in het begin van het kweekprogramma van de Iberische lynx in Andalusie werd de medewerking van de jagers gevraagd.

Tussen 2002 en 2016 werden 95 lynxen gedood tijdens verkeersongevallen maar 25 van hen vonden de dood door jagers.

Negen aardbevingen binnen de 24 uur in zuidelijk Spanje

Aardbeving in Lorca, 2011(voorbeeldfoto van schade na een beving)

Het Spaans Nationaal Geografisch Instituut registreerde vorige week in Andalusië  negen aardbevingen binnen de 24 uur.

De eerste beving was vooral te voelen in het stadje El Saucejo in de provincie Sevilla en had een magnitude van 4,2 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag op een diepte van elf km.

Daarna waren er een aantal kleinere naschokken met magnitudes tussen de 1,5 en de 2,8 op dieptes tussen de 11 en de 12 km.

Er zijn geen aangiftes gedaan van schade of gekwetsten.

De seismische activiteit had in dezelfde week, binnen de 24 uur,  in de provincie Malaga al vier aardbevingen aangegeven in de stadjes Campillos, Colmenar en Teba.

Elk jaar worden er tussen de 1.200 en de 1.400 bevingen geregistreerd op het Iberisch Schiereiland.

De laatste dodelijke aardbeving in Spanje was in mei 2011 toen elf mensen stierven en er vierhonderd gekwetst raakten tijdens twee bevingen van respectievelijk 5,4 en 4,5 op de schaal van Richter.  Deze bevingen gebeurden in de stad Lorca, in de regio Murcia.

Op 1 november 1755 veroorzaakte een aardbeving, met een kracht van 8,5 op de schaal van Richter,  een 15 meter hoge tsunami die west Europa en noordelijk Afrika trof.  Dit was tot nu toe de grootste aardbeving gerelateerde tragedie in Spanje.  Deze gebeurtenis kreeg de naam van de Lissabon aardbeving omdat de gebeurtenis de Portugese hoofdstad bijna volledig vernietigde en waarbij 15.000 mensen het leven verloren.

Maar ook de Spaanse provincies Huelva en Cádiz kregen het zwaar te verduren.

Zuidelijk Spanje kreeg vier kleine aardbevingen te verwerken

De provincie Málaga kreeg deze week vier kleine aardbevingen op 24 uur te verwerken.

Op maandag hadden de dorpen Campillos, Colmenar en Teba gedurende de ganse dag met deze kleine aardbevingen te maken.

Volgens het Nationaal Geografisch had  de eerste beving een kracht van 1,5 op de Richter schaal en ze werd gevoeld op zondag nacht rond 21.00 in Campillos. Dit dorp kreeg de volgende dag om 17.30 nog een tweede beving te verwerken en die was iets sterker, nu kwam er 2,6 op de schaal.

Een beving met een kracht van 2,3 was er om 15.34 in Teba maar de sterkste van de vier was om 13.12 Colmenar, hier kwam 3,5 op de Richter schaal.

De bevingen werden bijna niet opgemerkt omdat het epicentrum van de beving op  56 kilometer diepte lag en er zo bijna geen schade werd aangericht.

De bosbranden in Andalusië zijn onder controle

Foto: INFOCA

Honderden brandweermannen en militairen hebben gans de nacht doorgewerkt om de bosbranden te stabiliseren die in de provincies Huelva, Sevilla en Málaga woeden.

Drie van de branden, in La Granada de Riotinto, Almadén de la Plata en Cazalla de la Sierra  woeden sinds vrijdag na de middag waardoor honderden mensen moesten geëvacueerd worden.

Een vierde bosbrand brak uit in Montemayor/ Benahavis maar die is gestabiliseerd door 41 gespecialiseerde brandweermannen.

Deze brandweermannen van INFOCA blijven aan het werk om de controle over het vuur terug te krijgen en om ze uiteindelijk te doven.

Momenteel zijn er gaan berichten van slachtoffers maar een deel van het vee zal om het leven gekomen zijn.

500 inwoners werden geëvacueerd omwille van bosbranden in de provincie Huelva

Foto: Infoca

Hulpdiensten in Andalusië hebben, door de uitbraak van bosbranden, meer dan 500 personen geëvacueerd uit zeven gemeentes.

Een grote bosbrand is uitgebroken in het gebied La Granada de Riotinto in de provincie Huelva en de A-461 moest afgesloten worden.

Vliegtuigen en gespecialiseerde brandweermannen van het INFOCA team werden ingezet en zij kregen daarbij nog de steun van honderd soldaten van de Militaire Nooddienst.  Dit was nodig omdat het vuur een breedte van 20 km had bereikt.

Drones met hittegevoelige camera’s werden tijdens de nacht verder ingezet om het werk van de brandweermannen in het oog te houden.

Verder waren er nog twee branden actief in Almadén de la Plata en in Cazalla de la Sierra Norte de Sevilla.

Zuid Spanje gaat sterke winden en zware regenval tegemoet

Bron; Aemet

Regenbuien en stormen zijn volgende week het deel voor zuidelijk Spanje.

De Spaanse meteorologische dienst, AEMET, zegt dat er aan de zuidelijke kusten vanaf maandag regenbuien en stormen kunnen voorkomen.

Volgens hun verslag komen er vanuit het noorden koude polaire luchten die de temperaturen merkelijk zullen laten dalen. Deze koude luchtstromingen gaan door gans Spanje en zij veroorzaken een sterke destabilisering van de atmosfeer.

Tegen zondagavond (27 augustus) zal het ganse Iberische schiereiland met deze koude luchten geconfronteerd worden.  Vanaf maandag tot woensdag zullen regenbuien en stormen voorkomen en sommige daarvan zullen zeer zwaar zijn.

Het is wel niet zeker welk deel van de zuidelijke kust het ergst zal getroffen worden-

De vroegste kaarten op de website van AEMET geven aan dat Málaga en de rest van de Costa del Sol het het zwaarst zullen te verduren krijgen.

Voor de Costa Blanca en de Costa de Almeria geeft men veel wolken en een mogelijke lichtere regenval aan.

Dergelijke extreme koude polaire luchten wordt dikwijls in verband gebracht met extreme winden en een zware regenval.

Een gekwetste uil werd gered door agenten van Seprona

Foto: Guardia Civil

Nadat zij gealarmeerd waren door een landbouwer in Guadalajara ontdekten agenten van Seprona, de milieuafdeling van de Guardia Civil, een jonge gekwetste oehoe.

De vogel was verschrikt en verward, onbekwaam om te bewegen en toen hij werd opgepakt door een agent vond men nog een kwetsuur aan de linkervleugel, verder vertoonde hij tekenen van uitdroging.

De gekwetste uil werd overgebracht naar het herstelcentrum in de dierentuin van Guadalajara.  Daar zal hij behandeld worden voor zijn kwetsuur en kan hij terug op krachten komen.

Dit is al de tweede gekwetste uil die de laatste weken in de buurt ontdekt wordt.

De Guardia Civil arresteerde drie personen op beschuldiging van brandstichting

Foto: Guardia Civil

De Guardia Civil in Coruña heeft drie personen gearresteerd op beschuldiging van brandstichting van 41 bosbranden in Galicia, noord Spanje.

Tijdens ‘Operation Antorchas’ werd een 53-jarige man in Messina gearresteerd op beschuldiging van brandstichting van 28 branden.  De branden begonnen op slechts enkele meters van bewoonde huizen wat een ernstig risico inhield voor de bewoners.  Bij zijn arrestatie was hij nog in het bezit van vier aanstekers.

Bovendien werden twee personen van 20 en 21 jaar uit Carrizal-Coristanco en Sixto-Carballo gearresteerd en opgesloten op beschuldiging van de aanstichters te zijn van 13 bosbranden.

Viermaal meer bosbranden in Mediterrane landen sinds de jaren 60

Warm weer is alles wat toeristen willen maar in deze periode van het jaar leven honderdduizenden mensen in schrik voor de toch jaarlijks terugkerende bosbranden.

De inwoners van zuidelijk Spanje zien nu lange, regelmatig terugkerende periodes van droogte tegemoet en dat zijn dikwijls de voorbode van allesvernietigende bosbranden.

Het gemiddelde aan verbrand gebied in de Europese landen rond de Middellandse Zee: Spanje, Griekenland, Italië, Portugal en Frankrijk is sinds de jaren ’60 verviervoudigd en gaat er jaarlijks ongeveer 1,5 procent van het bosareaal verloren.

Onderzoek toont aan dat de ontvolking in de landelijke gebieden meer bosbranden met zich meebrengt en daar is de klimaatverandering, met zijn langere terugkerende droogtes en stijgende temperaturen, een bijkomende factor.

Brandstichters, sigaretten, tuinvuurtjes, barbecues, zonnestralen op een stuk glas, het zijn allemaal oorzaken van de jaarlijks terugkerende branden in de landen rond de Middellandse Zee.

Moderne brandtechnieken worden nu gebruikt waaronder de gele blusvliegtuigen die water uit de zee, meren en zelfs zwembaden op de branden storten maar het is nog altijd een enorme en gevaarlijke job om de branden te blussen.

De zwaarste branden van deze eeuw!

2003: een late augustus storm in de Extremadura vernietigde 14.505 hectare.

2004: 12.806 hectare bos werden in Huelva tijdens de negen dagen brand vernietigd en twee oudere stierven toen zij hun woning wilden verlaten.

2005: een brand in Guadalajara die veroorzaakt werd na een barbecue vernietigde 5.261 hectare en doodde 11 brandweermannen.

2006: 281 branden vernielden in Galicia op 10 augustus 38828 hectare.

2009: een bosbrand in Tarragona vernield 1.100 hectare in Els Ports Park, vijf brandweermannen verliezen er hun leven.

2012: een brand vernield 5.261 hectare in Empordà en diezelfde zomer werden 18.211 hectare bos afgebrand in de regio Valencia in Cortes de Pallas en Andilla.

De brand in Doñana is volgens de politie onder controle

De brand die een deel van de kuststreek rond Moguer, Mazagon en Matalscañas in Huelva, inclusief een deel van het Nationaal Park  Doñana, verwoestte is nu onder controle.

Een leger van meer dan 200 brandweermannen slaagde er in om het vuur te stoppen nadat de wind ging liggen en de temperatuur daalde.  De drie epicentra zijn onder controle maar alle vlammen zijn nog niet gedoofd.

Volgens Juan Pedro Castellano, directeur van Doñana, is het nationaal park nu veilig en er is slecht een klein gedeelte getroffen.  Hij moest wel toegeven dat een naaldbos, dat dienst deed als buffer, verdwenen is.

Milieuactivisten kijken ook naar de goede kant van deze brand en is er nu een goed moment aangebroken om nieuwe aanplantingen te doen maar dan niet alleen met dennen en een bioloog van het park zegt dat als er een goede herfst komt het herstel zeer snel kan gaan.

Uiteindelijk werden er tijdens het weekend ongeveer 2.000 mensen geëvacueerd waarvan er nu nog altijd 500 in een tijdelijke accommodatie in Moguer en Almonte verblijven.  Dit is niettegenstaande vorige maandag werd aangekondigd dat iedereen terug naar huis kon gaan.

Het wordt steeds duidelijker dat de brand werd aangestoken en Susana Diaz, presidente van Andalucia, zegt dat de politie en specialisten van de brandweer alles in het werk zullen stellen om de daders te pakken.

Hierna staat een filmpje dat met een drone werd opgenomen.

Nu ook een grote bosbrand in Spanje

Meer dan 400 mensen zijn geëvacueerd nadat er een brand is uitgebroken in Moguer, Huelva en de brand is nu tot in het nationaal natuurpark Doñana gekomen.

De brand brak gisterenavond uit in een bos met pijnbomen dat bekend staat als La Peñuela de Moguer en hij nam snel uitbreiding door de kurkdroge bodem en de wind van 60 km/u.

De nooddiensten vochten de ganse nacht tegen de brand en blusvliegtuigen begonnen met hun werk vanaf deze ochtend, 8 uur.  Verder krijgen de brandweerlui hulp van 57 soldaten.

Toeristen die in de hotels in de buurt verbleven werden deze ochtend verplicht geëvacueerd samen met de inwoners van Mazagon, een dorp dat momenteel praktisch verlaten is.

De A-494 tussen Mazagon en Matalscañas, de HU-3110 en het Las Peñuelas Pad zijn gesloten voor het verkeer.

Spijtig genoeg zijn er zware vermoedens dat het vuur aangestoken is.

De Caminito del Rey krijgt een gloednieuw bezoekerscentrum

Vorige maand  heeft men de eerste steen gelegd van het nieuw te bouwen bezoekerscentrum van de Caminito del Rey, de site is ook beschikbaar in het Engels, Frans en Duits, het inmiddels beroemde wandelpad tussen de gemeenten Álora (El Chorro) en Ardales in het achterland van de provincie Málaga. De Diputación de Málaga gaat 900.000 euro investeren in de bouw van het bezoekerscentrum welke over zes maanden klaar voor gebruik moet zijn. Daarnaast komen er nieuwe parkeerplaatsen bij en heeft het wandelpad er een nieuwe tunnel bijgekregen welke in maart open moet gaan.

Het nieuwe bezoekerscentrum  zal gebouwd worden op een perceel van 25.000 vierkante meter in de gemeente Ardales aan de MA-5403 weg, net voor het kruispunt richting Álora en El Chorro. Het gebouw zelf zal 500 vierkante meter groot worden waarbij het merendeel gebouwd zal worden door gebruik te maken van hout om het geheel te integreren in de omgeving.

In het bezoekerscentrum komt een bar en diverse toiletten en daarnaast een informatiebalie voor de bezoekers van de omgeving. Daarnaast zal er ook plaats zijn voor een kleine winkel en boekhandel met veel artikelen die uiteraard te maken zullen hebben met de Caminito del Rey, het Desfiladero de los Gaitanes natuur-gebied en de omgeving.

Er is ook plaats voorzien voor  een cafetaria-restaurant met zowel een deel om binnen te eten maar ook buiten op het terras waarbij de bezoeker kan genieten van het uitzicht op het Conde del Guadalhorce stuwmeer en omgeving.

Omdat men veel bezoekers verwacht komen er 200 parkeerplaatsen voor auto’s en de rest van de ruimte is geschikt voor autobussen. Hier is de bushalte voor de shuttle bus die de wandelaars naar en van het Caminito del Rey wandelpad brengt. Op deze manier wil men het aantal voertuigen in El Chorro en Ardales drastisch verminderen.

Het bedrijf dat de organisatie van de Caminito del Rey op zich heeft genomen heeft aangegeven dat bezoekers vanaf maart gebruik kunnen maken van een nieuwe tunnel bij het wandelpad. De tunnel is 300 meter lang en bevindt zich in de zone Los Gaitanes. In de tunnel heeft men nu licht aangebracht en een houten wandelpad gebouwd wat 20 tot 50 centimeter boven de grond hangt vanwege het feit dat er bij regen veel water door de tunnel kan stromen.

De tunnel verbindt een stuk tussen de Valle del Hoyo naar het wandelpad Los Gaitanes en kan wel of niet gebruikt worden door de bezoekers als alternatief voor de reeds bestaande route. De tunnel kan daarnaast als alternatief gebruikt worden in het geval men vanwege de weersomstandigheden een deel van het wandelpad moet sluiten. In de tunnel zijn enkele uitzichtpunten gemaakt waardoor men van het fantastische uitzicht kan genieten.

Het gaat terug beter met de Iberische lynx

Volgens een recent rapport van het Wereld Natuur Fonds (WWF) gaat het de goede kant op met de lynxen populatie in Spanje. In dat rapport staat onder andere dat sinds het begin van deze eeuw de aantallen zelfs verviervoudigd zijn tot 404 lynxen in totaal.

Het Wereld Natuur Fonds is blij met alle inspanningen rondom de populatie van de met uitsterven bedreigde lynxen  in Spanje. Gelukkig gaat het de goede kant op en neemt de populatie toe waardoor er op dit moment 404 lynxen zijn. Gedurende 2016 werden 12 lynxen dood gereden overreden wat nog steeds teveel is maar veel minder dan andere jaren. Daarnaast is men er in geslaagd om op de zwarte punten die bekend zijn het aantal aanrijdingen te verminderen. Aanrijdingen is de voornaamste reden van overlijden van lynxen.

Op dit moment zijn er dus 404 lynxen in Spanje en werden er in vorig jaar 36 lynxen geboren, het merendeel in de natuurgebieden van Andujar en Doñana in het zuiden van Spanje waar meer dan 270 exemplaren leven. In Guadalmellato (Córdoba) leven 61 lynxen, Guarrizas (Jaén) 48 lynxen en buiten Andalusië in de bergen van Toledo (Castilla-La Mancha) nog eens 14 lynxen die daar zijn uitgezet. Daarnaast zijn er nog meer gebieden met lynxen en leven deze dieren ook in delen van Portugal.

Meer informatie over de Iberische lynx kan je vinden op lynx.

 

Een dodelijke bacterie tast de olijfbomen op Mallorca aan

Een dodelijke bacterie, Xylella fastidiosa, tast de olijf en fruitbomen op Mallorca aan.

De minister voor Leefmilieu en Landbouw,  Vicenç Vidal, heeft een ontmoeting gehad met de burgemeesters van Mallorca om een oplossing te vinden voor het bacterieprobleem.

De burgemeesters, samen met de Federatie van de Lokale Besturen van de Balearen, FELIB, vragen naar hulpmiddelen om de geïnfecteerde  bomen te kunnen identificeren en om meer informatie over het probleem beschikbaar te hebben zodat zij de bevolking beter kunnen voorlichten.

Het uitroeiingsprogramma zoals het in juni  door inspecteurs van de Europese Unie werd voorgesteld wil alle geïnfecteerde bomen vernietigen door ze te verbranden samen met alle bomen binnen een straal van 100 meter.

De eerste gevallen in Spanje van deze bacterie werden gevonden op drie bomen in de kwekerij Porto Cristo in Tarragona.  Deze drie gevallen brachten een kost voor de overheid met zich mee van €41.500 die zij als schadeloosstelling betaalden.

Na een aantal tests werden er op Mallorca en de andere eilanden van de Balearen drie ondersoorten ontdekt.  Een van deze soorten is de meest agressieve vorm van de bacterie en deze vernietigde meer dan één miljoen olijfbomen in een aantal Italiaanse provincies.  De ontdekking van de drie ondersoorten en de grootte van de verspreiding van de bacterie tonen aan dat deze bacterie al langer dan men tot nu toe dacht op de Balearen aanwezig is.

De recente ontmoetingen tussen de minister, de federatie en de lokale burgemeesters wil oplossingen vinden om niet te moeten overgaan tot een massale vernietiging van gezonde planten.  Tot op heden zijn er al enkele honderden olijf en fruitbomen verbrand.

De minister heeft nu met de steun van alle partijen een contract ter waarde van €250.000  met Tragsa, een bedrijf dat vernieuwende oplossingen aanbrengt, afgesloten om de bacterie te vernietigen.  Tragsa gaat nu ambtenaren ondersteunen in hun poging om monsters te verzamelen en om geïnfecteerde bomen zo snel als mogelijk te verbranden.

Een bijkomend probleem in de poging om de bacterie uit te roeien is dat zij zich verschillend gedraagt in een aantal omgevingen zodat er elke maal tests moet uitgevoerd worden.

Oorspronkelijk komt de bacterie uit de Amerika’s en werd zij voor het eerst in Europa waargenomen in 2013.