Category Archives: Nieuws – natuur

2017 was een rampzalig jaar met de Spaanse bosbranden

2017 is een rampzalig jaar met de bosbranden in Spanje, dit jaar is een van de ergste in de laatste tien jaar. Er zijn 174.788 hectare natuur in de vlammen opgegaan en dat is op 2013 na het meeste sinds 2007. De cijfers gaan tot 31 oktober en zij werden bekend gemaakt door het Ministerie voor Landbouw en Visserij.

Er hebben dit jaar 52 zogenaamde Grandes Incendios Forestales (GIF) plaatsgevonden, dat is drie keer meer dan in 2016 en meer dan de 41 GIF’s in 2012 en de 35 grote bosbranden in 2009.

De verwoeste natuur beslaat 0,36% van het totale oppervlak van Spanje.

In totaal zijn er tussen 1 januari en 31 oktober 13.153 natuur- en bosbranden in Spanje geweest. Met de beelden van een van de ergste bosbranden die dit jaar in Galicië hebben plaatsgevonden kunnen we vaststellen dat Galicië, in het noordwesten, en Asturië en Cantabrië, in het noorden van Spanje, goed waren voor 51,80% van alle branden.

31,54% van de bosbranden vond plaats in het binnenland van Spanje, 15,2% langs de Middellandse Zee en 0,46% op de Canarische Eilanden.

Dit artikel is geschreven door Remco Stoffer maar aangepast voor Spanjeineennotendop.info. Overnemen van de hele of delen van deze tekst is zonder toestemming niet toegestaan.

Scholen werden gisteren geëvacueerd na een aardbeving in de provincie Albacete

Foto: Bomberos Caudete

Gisteren heeft een aardbeving met de kracht van 4 op de Richter schaal de evacuatie van 1.600 schoolkinderen in Caudete, Albacete, veroorzaakt.

Drie openbare scholen, de IES Pintor Rafael Requena, de El Paseo school en de Gloria Fuertes school, evenals een kinderbewaarplaats werden geëvacueerd.

De aardbeving gebeurde gisterenochtend rond 9:47 en alle scholen hadden een of andere vorm van schade te melden zoals gebroken ruiten, scheuren in het plafond en zelfs stukken plafond die naar beneden zijn gevallen.

Om de schade te kunnen opnemen werden de kinderen geëvacueerd maar er zijn geen gekwetsten te betreuren.

De beving van gisteren is al de derde die de laatste dagen in de provincie Albacete is opgemeten.  Twee kleinere bevingen waren er al op 27 november in Villarrobledo.  Die twee hadden een kracht van 3,2 en 2,2 op de Richter schaal.

Vanaf zondag komt er een lichte weersverbetering maar het zal wachten worden op volgende donderdag

Delen van noord en centraal Spanje en Mallorca liggen tijdens de eerste “echte” sneeuwval onder een dik wintertapijt.

De sneeuwval zal vandaag stoppen maar de ijzige temperaturen die aangevoerd worden door de polaire lucht over het ganse land zal nog blijven tot volgende donderdag.

Volgens het nationale weerbureau Aemet zal de oranje waarschuwing (belangrijk risico) vandaag verlaagd worden omdat er minder opeenhopingen van sneeuw worden verwacht.

Vanaf zondag zal er de verandering inzetten en komt er een stabilisatie.  Maar men verwacht wel een aanhoudende regenval, de dagtemperatuur zal licht stijgen en de wind zal in het algemeen toenemen.  Maar de wind uit het noorden zal in het uiterste noordoosten van het schiereiland en op e Balearen blijven.

In de Pyreneeën ligt de sneeuwgrens tussen de 200 en de 400 meter, op de Balearen is dat tussen de 400 en de 500 meter en in de rest van het schiereiland ligt deze grens op 500 tot 700 meter.

Vanaf zondag zal er ook mist verschijnen in het binnenland en het noorden van het schiereiland en dan vooral in de valleien van de Douro en de Ebro.

Deze anti-cyclonale situatie zal blijven duren tot donderdag en vanaf deze dag zullen de dagtemperaturen hun normale waarden voor het einde van het jaar krijgen maar de nachttemperatuur zal zeer laag blijven.

De Spaanse watercrisis verergert, Spanje moet dringend zijn houding veranderen

Het Tagus-Segura kanaal

De langste rivier van het Iberisch schiereiland droogt op.

Deze rivier, de Tajo ontspringt in Aragón in noord Spanje, passeert langs Toledo, vormt over 60 km de grens tussen Spanje en Portugal en mondt uit in de Atlantische Oceaan dichtbij Lissabon.

De Taag is 1.000 km lang en er staan 51 dammen op de rivier.

De huidige problemen met het water van de Taag komen voor een groot deel van de grote bevolkingsconcentraties aan de Middellandse Zee.

Tussen 1966 en 1979 werd het 292 kilometer lang Tagus-Segura kanaal gegraven om water te transporteren van de reservoirs van Entrepeñas (provincie Guadalajara) en Buendía (provincie Cuenca) naar het Talave Reservoir op de Segura rivier.  Hier wordt het water gebruikt voor de irrigatie van de landbouwgronden in Alicante, Murcia en Almeria.

Maar het is een kanaal dat het water in open lucht vervoert en daardoor gaan er door verdamping duizenden liter water verloren  voor het water zijn bestemming bereikt.

De milieuorganisatie Greenpeace publiceerde een rapport over hoe Spanje zijn waterhuishouding aanpakt nu het land zijn ergste droogte sinds decennia moet tegemoet zien.

De studie kreeg de naam, “droogte, dat is iets meer dan een gebrek aan regen”, concludeert dat 75 procent van Spanje het risico loopt om te veranderen in een woestijn.

Volgens het rapport heeft de nationale regering nooit iets gedaan om droge periodes te verzachten maar hebben zij geleefd alsof Spanje een waterrijk land was.

Het Entrepeñas reservoir bij Madrid is een van de bronnen van het Tagus-Segura kanaal maar dat reservoir bevat momenteel slechts 10 procent van zijn capaciteit waardoor de dorpen rondom het reservoir verplicht worden om drinkwater aan te voeren met vrachtwagens.

Een bijkomend probleem is dat het nationaal meteorologisch bureau AEMET een zachte maar ook een droge winter voorspelt. In feite zou het derde droogste winter worden sinds 1981.

De conclusie van het Greenpeace rapport is in alle geval dat meer kanalen voor watertransport niet het antwoord is omdat veel van het water sowieso verspilt wordt aan golfterreinen en groene ruimtes.

AEMET waarschuwt voor dalende temperaturen en sneeuwval

De Spaanse nationale weerdienst (AEMET) heeft een aantal waarschuwingen, voor deze week, uitgestuurd voor vriestemperaturen en sneeuwval over het ganse land.

Men denkt dat de koude zich vanaf donderdag over het ganse land zal verspreiden, de sneeuwval is voorzien voor vrijdag en zaterdag.

Het geel weeralarm voor de vriestemperaturen is uitgegeven voor de provincies Teruel, Zaragoza, Cuenca, Guadalajara, Burgos, León, Palencia, Segovia, Soria, Valladolid, Madrid en Valencia.

Alarm voor sneeuwval is uitgegeven voor de provincies Huesca, Teruel, Cuenca, Guadalajara, Burgos, Soria, Girona en Lleida en de regio’s La Rioja, Asturias, Cantabria en  Navarra.

Bovendien is er een alarm uitgegeven voor een woelige zee rond  Mallorca, Menorca en Girona.

Volgens AEMET zal de nachttemperatuur dalen tot min 10/15 graden in een aantal berggebieden in het noorden van het land.

Onverwachte bosbranden razen door drie noordelijke Spaanse regio’s

Foto: Javier Piñeiro

Brandweermannen vechten terug een strijd uit met een dozijn branden in Asturië, drie in Cantabrië en een in Galicië.

Hoge dagtemperaturen tot 26°C , vlagen van warme wind die de 100 km/h overschrijden en de blijvende droge omstandigheden liggen aan de basis van deze branden.

De branden kwamen nadat een storm over het uitgedroogde landschap langskwam met in Cantabrië alleen al meer dan 500 blikseminslagen. Helaas bracht de storm weinig of geen regen mee.

In Asturië braken er branden uit in de nabijheid van de dorpen, Nembra en Cangas de Narcea, en daarnaast was er nog een in een ontoegankelijk gebied in de heuvels van de Sierra del Sueve bij Colunga.

De officiële Spaanse campagne tegen de bosbranden eindigde op 30 september maar uiteindelijk werd hij verlengd tot oktober omdat de weersomstandigheden zo uitzonderlijk waren. Deze campagne leverde de regio extra brandweerlieden en materiaal op tijdens de zomer.

Een oranje weeralarm voor sterke winden is door de nationale weerdienst, Aemet, afgekondigd voor gans noordelijk Spanje tot minstens deze namiddag.

Andalusië is op weg naar een derde Nationaal Park

Foto: Rafakool

Het is de verwachting dat er een derde Nationaal Park in Andalusië komt en het zou daarmee naast de twee andere wereldberoemde nationale parken in Andalusië komen, het Doñana en Sierra Nevada park die beide kunnen genieten van een maximale milieubescherming door de overheid.

De Sierra de las Nieves, in de provincie Málaga, is momenteel een Unesco Biosfeer Reservaat, maar het kladwerk voor de verklaring als Nationaal Park moet klaar zijn tegen midden2018. Dat zegt de Staatssecretaris voor het Milieu, María García.

Het gebied wordt gedomineerd door de Torrecilla piek met zijn 1.919 meter.

Het is de verwachting dat de 13 dorpen, door de nieuwe status als nationaal park, rond de Sierra de las Nieves een enorm voordeel zullen halen uit het toerisme.

Momenteel telt Spanje 15 Nationale Parken.

Zuid Spanje is op weg naar de droogste november in tientallen jaren

Zuid Spanje is op weg naar zijn droogste novembermaand in 36 jaar, althans dat zegt het Spaanse weerinstituut Aemet nu de dagtemperaturen blijven stijgen.

De Aemet woordvoerder voor Murcia, Luis Bañon, zegt dat het weer hetzelfde patroon zal aanhouden van warme dagen en frissere nachten. Rond de Costa Blanca zullen tegen het einde van de week de temperaturen stijgen tot 25 graden.

Moest het deze maand nog regenen met minder dan vijf millimeter per vierkante meter dan zijn ze zelfs, in Murcia, op weg naar de droogste september tot november periode in de geschiedenis.

De weervoorspellingen voor december blijven onheilspellend, hoge temperaturen en weinig tot geen regen in de ganse zuidelijke regio.

De ergste droogte in 20 jaar treft bijna alle Spaanse regio’s

Spanje heeft momenteel te maken met een van de droogste periodes uit de laatste 20 jaar. Volgens experts is dit het gevolg van drie jaar weinig regen waardoor de stuwmeren niet meer gevuld geraken. Zij staan nu op het laagste niveau van de laatste 20 jaar met slechts een gemiddelde capaciteit van 37,22% terwijl dat vorig jaar rond dezelfde tijd nog 48,17% was en 10 jaar geleden was dat nog 53,6%.

Dit jaar heeft vooral het noordwesten van Spanje, de regio Galicië, te maken met de grote droogte. Dat is op zich vreemd te noemen omdat dit juist de regio in Spanje is waar meer regen te zien is dan zonneschijn. De Duero rivier in Galicië is voor slechts 29,8% gevuld en de Miño rivier voor 38,6%.

De leegstand van de stuwmeren en rivieren en het gebrek aan regenwater zorgen niet alleen voor minder kraanwater maar ook voor een lagere opwekking van elektriciteit waarbij men opnieuw de kolen en aardgascentrales moet aanspreken om stroom op te wekken. Tot nu toe is de hydro-elektrische opwekking, een hernieuwbare energiebron, in 2017 in vergelijking met dezelfde periode van 2016 met 49,2% gedaald. Die kloof is gevuld met steenkool (met een stijging van 27,9%) en aardgas (30,7% meer dan in 2016). Aan deze energiebronnen hangt er een prijskaartje en dat wordt doorgerekend aan de klanten.

Op satellietbeelden, die de Spaanse weerdienst Aemet op Twitter plaatste, is te zien dat tussen 31.10.2014 (links) en 31.10.2017 (rechts) er veel minder vegetatie te zien is in Spanje, iets wat af te lezen is uit het gebrek van de bruine plekken.

Dit artikel is geschreven door Remco Stoffer en aangepast voor Spanjeineennotendop.info. Overnemen van de hele of delen van deze tekst is zonder toestemming niet toegestaan.

Temperaturen gaan voor even terug stijgen aan de Costa del Sol

Foto: Jonny Erixon

Dit weekend gaat het kwik aan de Costa del Sol terug stijgen tot 25 graden.

Volgens Aemet, de Spaanse weerkundige dienst, zal de temperatuur op zondag het meeste stijgen en de temperatuur zal 5 graden hoger zijn dan normaal in deze periode van het jaar.

Deze opstoot van hogere temperaturen komt na een abnormaal droge herfst maar het frissere weer komt dinsdag al terug.

Krijgen we binnenkort weer te maken met het bruine Sahara stof en wat is dat feitelijk?

Klik op de foto en men heeft een bewegend beeld.

Krijgen we binnenkort weer te maken met het bruine Sahara stof en wat is dat feitelijk?

Sahara stof is stof uit de Sahara dat met de regen op aarde terechtkomt. Tijdens stof- en zandstormen, die in het woestijngebied voorkomen, kan het stof tot kilometers hoogte in de atmosfeer komen.

Wanneer de luchtstroming over een enorme afstand van zuid naar noord is gericht, kan het Sahara stof zelfs tot boven Nederland en België of nog noordelijker komen.

Valt er dan regen, dan kan het stof met de neerslag op het aardoppervlak terechtkomen. Vooral na een licht buitje vinden we het vaak roodbruin gekleurde Sahara stof terug op voorwerpen als auto’s, daken en tuinmeubilair.

Er bestaat een Engelstalige website waarop men dat stof kan volgen en de website is een onderdeel van de Spaanse meteorologische dienst.

Een interessante website: het Instituto Geográfico Nacional

De laatste tijd hebben hier al een aantal artikelen gestaan over aardbevingen.

Zoals op de bijgaande foto te zien is, met de aardbevingen van de laatste 30 dagen, komen die in Spanje en de Canarische Eilanden regelmatig voor. Ik heb ze niet opgeteld maar op een maand zijn het er enkele honderden, al een geluk dat ze zelden over de 4 van de Schaal van Richter gaan.

Voor wie zelf op de hoogte wil blijven van het aantal aardbevingen, die kan kijken op de website van het Instituto Geográfico Nacional.

De site is beschikbaar in het Spaans, Catalaans, Galego, Euskera, Valencia en het Engels.

Men gaat naar terremotos en daarna kan men rechts van de landkaart de periode kiezen die men wil zien.   De pinkende ster geeft de laatste aardbeving weer.

 

Spanje had een drukkend warme oktober 2017

Het Spaans weer agentschap, AEMET, heeft zijn tussentijdse cijfers voor de maand oktober vrijgegeven en het resultaat weten we al zonder de cijfers te bekijken.  Deze oktober was een van de warmste en droogste maanden in de geschiedenis.

Het was de tweede warmste oktober sinds 1965 en oktober 2017 werd enkel voorafgegaan door die van 2014 toen de gemiddelde temperatuur 0,2 graden hoger kwam.

De gemiddelde temperatuur voor gans Spanje was 18,5ºC en dat is 2,6ºC hoger dan het gemiddelde voor deze maand (referentie periode: 1981-2010).

De hoogste temperatuurafwijkingen werden opgemeten in het zuidwestelijk deel van het land (Extremadura en in delen van centraal en westelijk Andalusië) waar de temperaturen 4ºC hoger waren dan normaal.

Wat de regenval in Spanje betreft was oktober 2017 een droge maand met zijn 26 mm, slechts 33% van het gemiddelde van 78 mm (referentie periode 1981-2010). Daar komt dan nog bij  dat 90% van deze neerslag op 4 dagen viel.

Ook de spreiding van de regenval was zeer ongelijk verdeeld.

Wat de regenval betreft, staat oktober 2017 op de zesde plaats sinds 1965.  In oostelijk en zuidelijk Castilla y León, centraal Aragon en zuidoostelijk van Albacete was er slechts een neerslag van 5mm, terwijl in Grazalema (Cádiz) viel er 100 mm op een dag (18 oktober).

De milieupolitie ontdekte een lynx in een illegale val

Nadat agenten van de milieupolitie van Castilla-La Mancha een lynx in een illegale val ontdekten begonnen zij onmiddellijk met een onderzoek.

De agenten denken dat de lynx, een beschermd dier op de rand van uitsterven, al enkele dagen zonder eten en drinken in deze val zat.

Het dier werd bevrijd door de agenten en verantwoordelijken van het Iberlince programma  in de Montes de Toledo in de regio Castilla-La Mancha.

De agenten herinneren de bevolking er aan dat deze methode volstrekt illegaal is en zij vragen de hulp van de bevolking om aangifte te doen als zij een val vinden of als zij andere informatie over de stropers hebben.

Na een tip heeft de politie een verdachte van het plaatsen van de val in het vizier.

Men kan aangifte doen bij de agenten, op de politiebureaus of telefonisch op het nummer 112.

Weer een nieuwe aardbeving aan de Costa del Sol

Het Spaans Nationaal Geografisch Instituut heeft gisteren, vrijdag, een aardbeving met een kracht van 4 op de Schaal van Richter opgemeten in de Alboran Zee, zuidelijk van Málaga aan de Costa del Sol.

Het alarmnummer 112 in Andalusië ontving tientallen oproepen uit Málaga, Torremolinos, Estepona en Rincon de la Victoria maar er zijn geen meldingen van schade of slachtoffers.

De eerste aardbeving was om 18.19 en hij werd gevolgd door vijf kleinere naschokken met een kracht van 2 tot 2,6 en de laatste was om 18.42.  T

Het epicentrum lag op 11 km onder zeeniveau.