Category Archives: Nieuws – gezondheid

Twee ziekenhuizen uit Málaga zijn verkozen bij de beste ziekenhuizen van Spanje

Foto: Tyk

Twee ziekenhuizen in Málaga zijn gekozen bij de beste ziekenhuizen van Spanje.

Zowel het Carlos Haya als het Quiron Salud Málaga staan in de vierde editie van de Monitor de Reputación Sanitaria España en dat is een lijst die  de nadruk legt op de beste ziekenhuizen, zowel privaat als openbaar, van het land.

De lijst is samengesteld door het bedrijf Merco in samenwerking met 3.200 experten waaronder dokters, verpleegsters, gezondheidsverenigingen, bestuurders en journalisten gespecialiseerd in de gezondheidszorg.

Er staan 75 ziekenhuizen uit de openbare sector en 25 ziekenhuizen uit de private sector op de lijst.

Ondanks dat de ziekenhuizen uit Málaga op de lijst staan is hun waardering ten opzichte van vorig jaar gedaald.

Op de openbare lijst staat het Carlos Haya ziekenhuis nu op de 22ste plaats, zes plaatsen lager dan in 2016.  Op de private lijst staat het Quiron Salud Málaga nu op de tiende plaats, een daling met twee plaatsen ten opzichte van vorig jaar.

De lijst van de openbare ziekenhuizen wordt gedomineerd door ziekenhuizen in Madrid en Barcelona.  De eerste plaats is voor het  Hospital de La Paz in Madrid.

Hoe werd Spanje wereldleider in orgaantransplantaties?

Tijdens de laatste 25 jaar is Spanje dé wereldleider in orgaandonatie en in 2016 brak het land zelfs zijn eigen record wat betreft de uitgevoerde orgaantransplantaties.

Maar hoe bereikte Spanje dit niveau?

Tijdens 2016 werden er 4.818 orgaantransplantaties uitgevoerd en daarmee brak men het record van 2015 dat op 4.769 stond, deze cijfers kan men terugvinden in de gegevens van de Organización Nacional de Trasplantes (ONT).

Van deze transplantaties waren er 2.994 nier-, 1.159 lever-, 281 hart-,  307 long-, 73 pancreas- en 4 waren darmtransplantaties.

Dat betekend dat Spanje 43,4 individuele donors per miljoen inwoners had in 2016, een stijging van de 39,7 in 2015 en de 36 in 2014.  Dit Spaans cijfers ligt veel hoger dan het Europees gemiddelde dat slechts op 19,6 staat.

Spanje slaagde er in om zijn hoge standaard in orgaantransplantatie te behouden niettegenstaande de zware besparingen in de gezondheidssector door de economische crisis die het land zwaar teisterde.

Volgens een artikel in het Amerikaans tijdschrift, American Journal of Transplantation, staat Spanje model voor tal van andere landen die van het land nog veel kunnen leren.

De oprichting in 1989 door het ministerie van Volksgezondheid van de Organización Nacional de Trasplantes (ONT) betekende dat er slechts een instelling verantwoordelijk was voor alles wat in verband staat met orgaandonaties en orgaantransplantaties.  Daardoor slaagde men er in om binnen de tien jaar het aantal transplantaties in het land te verdubbelen .

Het Spaanse model betrouwt op de aanduiding van de geschikte professionelen (vooral dokters van de intensieve zorg) om zo zeker te zijn dat men snel kan reageren wanneer er een patiënt sterft in omstandigheden die orgaandonatie toelaat.

Professionelen in de medische sector krijgen steun van de ONT en regionale coördinatie centra om de mogelijkheden te herkennen wanneer een orgaandonatie mogelijk is buiten de intensieve zorg en buiten de ziekenhuizen.

Andere landen hebben een leeftijdslimiet ingevoerd voor orgaandonatie maar in Spanje is dit ook mogelijk voor donaties van lichamen boven de 65 jaar.  In feite zijn 10 procent van de orgaandonors ouder dan 80 jaar.

Maar de belangrijkste oorzaak van de leidende positie van Spanje is dat hier een “opt-out” systeem in werking is waarbij alle inwoners automatisch geregistreerd staan als orgaandonor tenzij zij uitdrukkelijk hun weigering hebben laten registreren.

Een andere belangrijke reden van het succes is volgens Beatriz Domínguez-Gil van ONT dat elke maal er iemand sterft er gekeken wordt of de overledene in aanmerking komt voor orgaandonatie.

Volgens de Europese Unie is het gebrek aan organen de oorzaak van de steeds langer worden wachtlijsten in de ganse wereld. In 2014 waren er volgens de EU 86.000 mensen die op een organdonatie wachten in de EU, Noorwegen en Turkije.  16 mensen stierven per dag terwijl zij wachten op een transplantatie.

 

Passagiers op een vlucht van Barcelona naar Liverpool werden bij aankomst in quarantaine gehouden

Passagiers werden in “quarantaine” geplaatst nadat zij gisteren uit Spanje aankwamen op de luchthaven in Liverpool met wat een besmettelijke ziekte kon zijn. Later bleek het dat het waterpokken zijn.

Het ging over een vlucht uit Barcelona die op Liverpool John Lennon Airport landde om 17.30.

Niemand mocht van boord omdat men ondertussen ontdekt had dat een passagier een besmettelijke zieke kon hebben.

Uiteindelijk, om 19.00, mochten de passagiers dan toch het vliegtuig verlaten.

Wat zijn waterpokken?
De ziekte is erg besmettelijk en ze ontstaat door besmetting met het virus, meestal door aanhoesten of lichamelijk contact. De incubatietijd is 13 tot 18 dagen (uitersten 10 tot 21 dagen).

Na een prodromale fase van wat koorts en op verkoudheid gelijkende verschijnselen die een paar dagen duurt, verschijnen eerst kleine rode vlekjes, die na ongeveer een dag overgaan in kleine met vocht gevulde blaasjes op een rode ondergrond, overal op het lichaam, vaak het eerst in de nek.

Kenmerkend zijn de blaasjes op het behaarde hoofd. Het aantal kan variëren van minder dan tien tot honderden. Na ongeveer een week zijn de meeste blaasjes ook weer verdwenen.

Soms rest een enkel ondiep putje waar voordien een bultje door een bacterie geïnfecteerd was geraakt, bijvoorbeeld als gevolg van openkrabben.
Bron Wikipedia

Het hospitaal in Marbella werd tot beste Spaanse hospitaal verkozen

Het Costa del Sol hospitaal in Marbella is verkozen tot het beste hospitaal, in gans Spanje, in een competitie met 135 andere hospitalen in de 17 andere autonome regio’s.  Deze135 waren al uitgekozen uit 800 hospitalen die zich kandidaat hadden gesteld.

Deze nationale prijs werd in Sevilla uitgereikt en het is een herkenning voor de kwaliteit van de patiëntenzorg en de organisatie van de prijs is in de handen van een gespecialiseerd medisch tijdschrift.

De minister van Volksgezondheid van Andalusië,  Marina Alvarez, feliciteerde de zorgverleners voor hun harde werk en toewijding.

Het openbare ziekenhuis met 400 bedden, doet de verzorging voor de inwoners van de gemeenten Manilva, Casares, Estepona, Fuengirola, Marbella, Torremolinos en Benalmádena.

De prijzen, die nu al voor het twaalfde jaar uitgereikt worden, willen een erkenning zijn voor de gezondheidscentra, de hospitalen en de eerste lijnzorg  die streven naar uitmuntendheid in hun beheer en in hun streven naar de verbetering van de patiëntenzorg.

De tijgermuggen rukken op, enkele oplossingen om de voortplanting te stoppen

Enkele dagen geleden had ik hier het artikel Tijgermuggen verspreiden zich langs de Costa del Sol geplaatst en nu volgt er een kleine aanvulling.

Dat het probleem met die beestjes groter en groter wordt staat als een paal boven water. De gemeente waar ik woon, aan de Costa de Almeria, heeft voor dit jaar een brochure uitgegeven “Atención Campaña Mosquitos 2017”.

Naast een beschrijving van de beestjes en hun levensloop zijn er een aantal raadgevingen opgenomen om de tijgermuggen hun voortplanting te stoppen of toch minstens te bemoeilijken.

Die raadgevingen volgen hierna:

  • Vermijd het gebruik van reservoirs zoals emmers, vaten, asbakken, opstoppingen in de afvoer, bloempotten, fonteinen waarin water kan blijven stilstaan. Dat zijn plaatsen die uitermate geschikt zijn voor de voortplanting van de muggen.
  • Onderhoud het chloorniveau van uw zwembad gedurende het ganse jaar.
  • Bescherm de putten en waterreservoirs zodat de muggen er zich niet voortplanten.
  • Let op de afvoer van water, er kunnen hier kleine plasjes water in achterblijven.
  • Vernieuw minstens alle 2 à 3 dagen het drinkwater van uw huisdieren.
  • Giet regelmatig water in de afvoerputjes.
  • Ledig en reinig regelmatig de dakgoten van het regenwater.
  • Kijk regelmatig de holle ruimtes na en verwijder desgevallend het water dat aanwezig is.

Ik hoop dat de lezers hier wat aan hebben maar wij passen ze toch al toe.

 

Tijgermuggen verspreiden zich langs de Costa del Sol

Honderden mensen zijn onlangs in Málaga door de tijgermuggen gestoken.

Huizen en urbanisaties die rond de Guadalhorce rivier liggen werden al langer geplaagd door de potentieel dodelijke muggen maar nu zijn de bloedzuigende beestjes tot in verder liggende gebieden geraakt.

De gezondheidscentra in de stad hebben honderden mensen met muggenbeten behandeld.  Inwoners noemen deze mug de onzichtbare mug.

De hete zomer heeft de muggen aangezet om hun gewone habitat langs de rivier te verlaten en zij verplaatsten zich nu tot in de tuintjes in de stad.

Zoölogen van de Universiteit van Málaga (UMA) zeggen dat deze soort iets kleiner is dan de gewone tijgermug maar dat zij  tezelfdertijd ook veel beweeglijker is wat het moeilijker maakt om ze te zien.

De beet veroorzaakt grote zwellingen met een diepe jeuk die in het algemeen erger is dan die van een gewone mug.

Antihistamine en anti-ontstekingsmiddelen moeten door de dokter voorgeschreven worden  en zij verzachten de jeuk en de irritatie.

Meer ernstige gevallen vereisen soms cortisone maar de meest extreme gevallen moeten voor een infectie behandeld worden met antibiotica.

Er bestaat nu een app met de naam Mosquito Alert en die laat u toe om foto’s en locaties van de stekende insecten te delen.

De app is gecoördineerd door verscheidene openbare onderzoekscentra en een poging om de verspreiding van deze beestjes in het oog te houden zodat wereldwijde ziekte onder controle blijven.

De data die zo verkregen is wordt gebruikt in wetenschappelijk onderzoek dat kan helpen om de verspreiding van de beesthes in het oog te houden.

105 mensen vergiftigd met besmette tonijn

Agenten van de Guardia Civil onderzoeken zeven mensen van een bedrijf in Almeria, zij worden verdacht om besmette tonijn in de handel te hebben gebracht.

Er was een uitbraak van een histamine vergiftiging doorheen Spanje waaronder Andalucia en Murcia.  Hier werden 105 mensen besmet maar de besmetting ging verder in een aantal andere Europese landen.

Toen de overheid in Andalucia twee besmette pakketten met tonijn vond die afkomstig waren van het bedrijf in Almeria eiste men de terugname van alle tonijn die al op de markt was en men verwittigde de Guardia Civil.

Na een zorgvuldig onderzoek in het bedrijf werd het al snel duidelijk dat de voedselcontrole in het bedrijf zo slecht was dat het onmogelijk te zeggen was van welk pakket aan de oorsprong van de besmetting lag.  Een zaak was zeker, zes leveringen waren zeker besmet met histamine .

Bovendien had het bedrijf nieuw geïntroduceerde plannen ingevoerd voor de controle op de voedselveiligheid maar daar sprong men vrij soepel mee om.  Zo werden er geen gegevens bijgehouden van de bewaring van de vis of de tijd die de vis bewaard werd.

De agenten ontdekten ook dat het bedrijf zijn klanten wijsmaakte dat de tonijn gevangen werd in duurzame gebieden en met speciale lijnen, in werkelijkheid werd de tonijn gewoon gevangen met een net.

Als de beschuldigingen bewezen worden dat riskeren de zeven beschuldigingen tegen de openbare volksgezondheid, opmaak van valse documenten en andere criminele activiteiten tegen de consumenten.

Een vakbond zegt dat een hospitaal in Málaga in een catastrofale toestand is

Een ongeval in het hospitaal en de eerste hulp dienst is in een catastrofale toestand.

De Medische Unie van Málaga (SMM) heeft tal van kritieken gespuid op het hospitaal Carlos Haya in Málaga voor een reeks van gebreken.

Kapot meubilair, versleten stoelen, houtworm in deuren, gebroken vloertegels, defecte ventilatie toestellen, verstopte toiletten, nooddeuren die niet kunnen gesloten worden, vuilophoping in tal van plaatsen in het hospitaal.

De SMM is ook onthutst dat een afdeling die hernieuwd en gerenoveerd werd in 2016 gebruikt werd als een magazijn, volgens de SMM is dit gewoon een verspilling van gelden als het hospitaal niet meer personeel in dienst wil nemen.

Het antwoord van de verantwoordelijken van het hospitaal kwam al vlug.

De verantwoordelijken van deze vakbond houden geen rekening met de 287 dagelijkse  dringende tussenkomsten die in het hospitaal worden uitgevoerd.

De gerenoveerde afdeling is goed uitgerust en zal in gebruik genomen worden als er nood is aan meer capaciteit.

Dove man moet bijna zeven uur in een hospitaal op een dokter wachten

Een dove man moest bijna zeven uren op zijn beurt wachten in de eerste hulp post van het Torrecardenas Hospitaal in Almeria omdat zijn nummer werd omgeroepen door een luidspreker.

Juan Jose Aguilera plaatste later een video op de sociale media waarin hij zijn beproeving uitlegde.  In deze video zegde dat hij het personeel van het hospitaal duidelijk had uitgelegd dat hij doof was en dus op een andere wijze moest verwittigd worden.

Hij arriveerde in het grootste hospitaal van de provincie om 11.00 met een ernstige ontsteking aan zijn voet na een chirurgische ingreep.  Om 17.30 maakte hij zijn beklag bij het personeel omdat hij nog altijd geen dokter had gezien.

Een bestuurder van het hospitaal legde uit dat hij herhaaldelijk was opgeroepen maar dat hij niet bij de dokter kwam opdagen.

In zijn video toont Aguilera zijn gezwollen voet en hij roept de regionale Andalusische president, Susana Diaz, op om hospitalen aan te passen aan mindervalide patiënten.  Het personeel van de hospitalen roept hij op om zich direct tot de patiënten te wenden in plaats van hen via een omroepsysteem op te roepen.

Aguilera, die voor de mindervaliden vereniging ONCE werkt, kan zijn verhaal ook nog komen doen op het radiostation Antenna 3.

Honden krijgen toegang tot het hospitaal op Ibiza

Het hospitaal op Ibiza is een pionier in Spanje want hier mogen honden hun baasje in het hospitaal komen bezoeken. De verantwoordelijken van het hospitaal hadden een voorbeeld aan een hospitaal in Australië.

Omwille van hygiënische redenen zijn de dieren niet toegelaten in alle kamers in het hospitaal maar is er een speciale ruimte voor baasje en hond voorzien. Men denkt dat het contact tussen eigenaar en hond de gezondheid kan ten goede komen.

Elke hond zal wel niet toegelaten worden in het ziekenhuis. De dieren moeten ingeënt zijn, de papieren moeten in orde zijn, zij moeten gechipt zijn en zij moeten proper zijn. Verder mogen zij geen ziekte hebben die gevaarlijk voor het baasje en andere patiënten kan zijn.

Honden dienen voordat ze naar het ziekenhuis gaan “gekeurd” en gecontroleerd te worden door een hondentrainer en een dierenarts. Als dit allemaal in orde is mag de hond naar het ziekenhuis komen om met zijn baasje herenigd te worden.

Dat gebeurd dan in een speciale kamer in het ziekenhuis waar de hond een mand, water, eten en speelgoed heeft om samen met hun baasjes te genieten van hun samenzijn. Er is ook plaats voor het bed van het baasje voorzien.

De honden die hun baasjes bezoeken krijgen een sjaal om waarop “Dogspital” te lezen is en waardoor de honden herkend kunnen worden.

Spaanse Ebola verpleegster daagde de overheid voor de rechter

In oktober 2014, de Spaanse hulpverpleegster Teresa Romero werd het eerste ebola slachtoffer buiten West Afrika.

Zij was een verpleegster in het Carlos III hospitaal in Madrid in zij hielp in de verpleging van twee Spaanse missionarissen die contact hadden gehad met de ziekte maar toen een missionaris stierf werd zij onderzocht en ontdekte men dat zij ook het virus had opgelopen.

Terwijl zij de best mogelijke behandeling ontving en zij uiteindelijk ook herstelde van het virus, werd haar hond Excalibur, bestempeld als een mogelijke drager van het virus en liet de overheid het dier inslapen.  Dit gebeurde ondanks het verzet van Pacma, een politieke partij die opkomt voor de de rechten van de dieren, en van sommige wetenschappers  die vonden dat het dier nog van nut kon zijn bij een aantal tests.

Na haar herstel en met de steun van haar echtgenoot daagde zij het Spaans Ministerie voor de Volksgezondheid voor de rechter en zij vroeg een schadevergoeding van € 150.000 voor het verlies van  Excalibur.  De uitspraak van het Hooggerechtshof was een serieuze teleurstelling, niet alleen komt er een geen schadevergoeding maar moet zij opdraaien voor alle gerechtskosten.

Pacma is nu een actie gestart die moet voorkomen dat er nog meer dieren moeten inslapen voor er een zekerheid is van een besmetting.

 

Britse vakantiegangers nemen massa’s medicijnen terug mee naar huis

Britse toeristen die van de Costa Blanca terug naar huis gaan nemen onverwachte souvenirs mee naar huis, hun valiezen zitten vol met medicijnen die men hier zonder voorschrift kan kopen.

De generische medicijnen ibuprofen en paracetamol zijn de populairste want zij kosten in Spanje tussen de 2 en de 3 euro, een koopje ten opzichte van de 6 euro in Groot-Brittannië.

Een ander koopje voor de Britten is de Ventolin inhalator die in Spanje 3,90 euro kost terwijl hij thuis 12 euro kost.

Crèmes op basis van steroïden, middelen tegen een hoge bloeddruk en diabetes en anticonceptiva staan ook hoog op het verlanglijstje.

Maar het zijn niet alleen de Britten die op zoek zijn naar koopjes, ook de Scandinaven en Fransen zijn goede klanten bij de apothekers.

In de populairste vakantieplaatsen is 50 procent van de klanten van buitenlandse oorsprong en bij hun terugkeer naar huis nemen zij hopen medicijnen voor zichzelf, familie en vrienden mee.

Om te voorkomen dat zij worden verder verkocht geven een aantal apothekers nog maar 5 stuks van een medicijn mee.

Er komen nieuwe kankerbehandelingen in Andalusië

Een nieuw akkoord wil Almeria en Andalusië terug op de voorgrond plaatsen wat kankerbehandeling en onderzoek betreft.  De Fundación  Amancio Ortega wil €320 miljoen bijdragen voor de aankoop van apparatuur, bij de aanwerving van dokters en in onderzoek naar de kankerbehandeling.  Deze geldelijke bijdrage is een ongekende samenwerking tussen liefdadigheid en de openbare sector.

Ortega is de rijkste man van Spanje en de rijkste man ter wereld na Bill Gates. Hij begon zijn zakelijk imperium met de kledinggigant Zara en hij is bekend als een erkend filantroop.

Het akkoord tussen de stichting en de gezondheidsdienst van Andalusië gaat een enorme verbetering in het aantal radiologie-eenheden geven in de hospitalen van Almeria tot Sevilla.  De verzorgingscapaciteit in de regio gaat gradueel toenemen zodat tegen 2020 de regio bij de beste van Europa zal zijn.

De allernieuwste technologie geeft een preciezere behandeling, verbetert de kwaliteit van het leven en laat de overlevingskansen van de patiënt toenemen.   Nieuw onderzoek zal ook nieuwe behandelings- en preventiestrategieën opleveren.

Elk jaar zijn er ruwweg geschat 32.000 nieuwe kankergevallen in Andalusië.  Zij stijgt tijdens de laatste 30 jaar het aantal kankergevallen bij mannen met 1,6 procent en bij vrouwen met 2,3 procent.  Aan de basis van deze stijging liggen een ouder wordende bevolking, junk food en een meer zittend leven.

Problemen in de gezondheidszorg op de Balearen

Volgens een nieuw rapport van het Nationaal Instituut voor de Statistiek heeft Mallorca en de Balearen in zijn geheel een van slechtst gefinancierde en drukste bezette zorgsystemen van gans Spanje.

Tientallen jaren van wanbeheer en een armzalige financiering met de bijbehorende schulden hebben geleid tot een gezondheidszorg met een miserabele kwaliteit van de zorg aan de bevolking.

Dat is ondanks dat de regio meer betaald aan de nationale regering welke een dikke vinger in de pap heeft van hoe de regio zijn gezondheidszorg moet financieren.

Vorig jaar hebben de lokale ziekenhuizen 11.475 mensen op elke 100.000 behandeld en dat is veel meer dan het Spaanse gemiddelde van 10.228 per 100.000.

De 12 miljoen toeristen die de Balearen jaarlijks bezoeken leggen nog een grotere druk op de gezondheidszorg en zij moeten behandeld worden gaande van een verkoudheid tot een val van een balkon.

Maar het grootste probleem om een kwaliteitsvolle gezondheidszorg aan de bevolking en de toeristen te kunnen leveren is het enorme tekort van € 200 miljard in de financiën van de regio.

Grote protesten tegen de Andalusische gezondheidsdienst

protest

Duizenden mensen trokken onlangs door de straten van Granada, Huelva en Malaga om er te protesteren tegen de Andalusische gezondheidsdienst.

Vooral in Granada waren er veel deelnemers aan de betoging want er trokken, volgens de politie, tussen de  40.000 en de 45.000 mensen door de straten.  In Huelva namen er 13.000 mensen deel aan het protest en in Malaga waren er 3.000 protesteerders.

In Granada was het al de derde betoging in een maand en de deelnemers aan de betoging protesteren daar tegen de geplande reorganisatie  van een hospitaal dat men wil opsplitsen in drie nieuwe gezondheidscentra.  De betogers hebben een sterke voorkeur voor de creatie van twee nieuwe volledige hospitalen. Hun grootste bezorgdheid is dat het nieuwe systeem mensen zal verplichten om aan ‘zelf-diagnose’ te doen omdat zij zelf moeten beslissen naar welk centrum zij in een noodgeval moeten gaan.

De aan de gang zijnde protesten in Granada hebben de inwoners van Huelva aangezet om ook met een gelijkaardig burgerprotest te beginnen.  Hier gaat het protest tegen de fusie van twee hospitalen.  De betogers denken dat de fusie en het daarmee gepaard gaande verlies aan personeel en middelen de kwaliteit van de zorg zal doen dalen.  Ook in Huelva wil men zoals Granada twee volledige hospitalen om zo de bevolking te verzekeren van een hoogstaande gezondheidszorg.

Ondertussen is er ook in Malaga een protest gaande maar hier is het van een andere orde.  Hier wil men de aandacht trekken op het feit dat het aantal klachten over de hospitalen in de provincie gestegen zijn met 200 procent over de laatste twee jaar.  Het merendeel van de klachten betreft de lange wachttijden voor een consultatie bij een specialist, medische diagnoses en chirurgische ingrepen.  Volgens de betogers is er een enorm personeelstekort in de hospitalen en zo heeft de directrice van de afdeling Verloskunde en Gynaecologie van het Materno Hospital Infantil haar job laten staan omdat zij al drie jaar een tekort aan personeel heeft.

Naar aanleiding van de protesten heeft de overheid van Andalusië gezegd dat het zal luisteren naar de bevolking en dat zij zal praten met beroepsmensen uit de sector.