Category Archives: Nieuws – politiek

De Catalaanse eerste minister geeft geen duidelijk antwoord op de eis van Madrid

De Catalaanse president Carles Puigdemont heeft met een brief de Spaanse eerste minister, Mariano Rajoy op de hoogte gesteld dat het regionale parlement de opgeschorte onafhankelijksverklaring kan stemmen als Madrid blijft weigeren om de dialoog aan te gaan.

Puigedemont blijft weigeren om een duidelijk “ja” of “neen” antwoord te geven of hij nu de onafhankelijkheid heeft uitgeroepen zoals de Spaanse regering vraagt. In de plaats daarvan blijft hij oproepen tot dialoog.

Hij waarschuwt in zijn tweede brief aan Rajoy wel dat als de Spaanse regering verder gaat op de ingeslagen weg van meer en meer repressie het Catalaans parlement verder kan gaan met de formele onafhankelijkheidsverklaring.

Puigdemont zegt verder dat het Catalaans parlement zich op 10 oktober niet heeft uitgesproken voor de onafhankelijkheid omdat hij deze heeft opgeschort. Deze opschorting blijft van kracht maar op het moment dat de Spaanse regering artikel 155 opstart kan en zal het Catalaans parlement de verklaring tot onafhankelijkheid goedkeuren.

Artikel 155 maakt het volgens de Spaanse grondwet mogelijk dat Madrid de autonomie van een regio kan stopzetten en zelf het beheer van de regio overneemt.

Raad van Europa wil een onderzoek naar het Spaanse politieoptreden in Catalonië

De Raad van Europa heeft aan de Spaanse regering uitleg gevraagd over het politieoptreden tijdens het referendum op 1 oktober.

Nils Muiznieks, de commissaris voor de Mensenrechten in de Europese Raad, heeft daarvoor aan de Spaanse minister Ignacio Zoido een brief gestuurd.

In de brief sprak Muiznieks zijn bezorgdheid uit over het buitensporige politiegeweld op 1 oktober en daarmee gaat de commissaris een stap verder dan de andere Europese instellingen die ook een antwoord willen over het gedrag van de politie.

In de brief wordt de Spaanse overheid opgeroepen om de democratische belangen en de mensenrechten die gelden voor de 47 landen van de Europese landen na te leven.

Zo is het gebruik van rubberkogels, ook in Spanje, verboden maar werden ze toch gebruikt op 1 oktober.

Twee dagen na ontvangst van de brief kwam de Spaanse minister met een antwoord.  In de brief zegt Zoido dat de Spaanse politieagenten “gepast en overeenstemmend” gereageerd hebben.

Deze week gaat men in de Europese Raad debatteren over de problematiek.

Catalaanse Cava producent Codorníu verplaatst sociale zetel naar La Rioja

Foto: LimoWreck

De Catalaanse wijn en cava producent Codorníu heeft aangekondigd dat het zijn hoofdkwartier gaat verplaatsen naar  de Spaanse wijnregio La Rioja.  Zij doen dit omwille van de onduidelijkheid die er blijft bestaan in het conflict tussen Spanje en Catalonië.

Codorníu, met basis in Barcelona, zegt in een verklaring dat zij Unideco, de holding achter het bedrijf Codorníu, overbrengt naar La Rioja om de belangen van de klanten en de werknemers te vrijwaren.

Deze verklaring  komt er enkele dagen na de aankondiging van hun concurrent, Freixenet dat zij hun hoofdkwartier overbrengen naar Spanje.

Vorig jaar in oktober keurde de Spaanse regering een wet goed die het mogelijk maakt dat bedrijven hun hoofdkwartier snel en soepel kunnen verhuizen.  Zo schrapten zij de wettelijke verplichting dat de aandeelhouders moeten beslissen over een verhuis.

Andere kleinere wijn en cava bedrijven zeggen dat zij in Catalonië blijven en enkele daarvan hebben hun steun voor de Catalaanse onafhankelijkheid uitgesproken.

Omdat het steeds onwaarschijnlijker wordt dat een onafhankelijke Catalaanse republiek lid kan blijven van de Europese Gemeenschap vertrekken er meer en meer bedrijven uit Catalonië, tot 150 bedrijven per dag.

Codorníu heeft wel bevestigd dat de werknemers, kantoren en de operationele structuur van het bedrijf in Catalonië blijft.

Het vertrek van het bedrijf kan ook versneld zijn door de dreigende Spaanse boycot tegen Catalaanse producten, een boycot die al begonnen is op 1 oktober, de dag van het referendum.

Spanje wil minder vluchtelingen opnemen dan beloofd

foto: DFID – UK Department for International Development

Twee jaar geleden gaf de Europese Unie aan de lidstaten de tijd om de vluchtelingen, die gestrand waren in Griekenland en Italië, over te nemen.

Van de 160.000 vluchtelingen die zo moesten herverdeeld worden werden er uiteindelijk 27.695 vluchtelingen door de lidstaten opgenomen, 17,5 procent van wat afgesproken was.  Het percentage dat Spanje heeft opgenomen ligt nog lager, 11,4 procent.

Uiteindelijk kwamen er in de plaats van de afgesproken 17.337 vluchtelingen slechts 1.980 vluchtelingen naar Spanje.

Volgens de Spaanse regering zijn er onvoldoende vluchtelingen die voldoen aan de Spaanse eisen.

In juli maakte de vicepremier nog bekend dat Spanje 500 vluchtelingen per maand zou opnemen maar volgens haar zijn er geen vluchtelingen die voldoen aan de procedures.

Brussel lijkt zich al bij al niet druk te maken in de lage aantallen vluchtelingen die worden overgenomen, de Europese Unie richt zijn pijlen vooral op Hongarije en Polen die weigeren om één vluchteling op te nemen.

 

 

Puigdemont roept de onafhankelijkheid uit en schort ze daarna op

De Catalaanse president, Carles Puigdemont, heeft de onafhankelijkheid uitgeroepen maar daarna onmiddellijk weer opgeschort.

Tijdens zijn toespraak zegde hij, “Catalonië volgt het resultaat van het referendum” maar riep daarna op tot een dialoog met de centrale regering.

De opschorting kan enkele weken duren maar een woordvoerder van de regering in Madrid verwierp de Catalaanse tactiek.

Puigdemont zegde ook dat ongeveer 700.000 stembiljetten verdwenen zijn nadat de politie de stembureaus binnenviel en de stembiljetten meenam.

De bedoeling van de politie was volgens hem “het veroorzaken van paniek en schrik zodat de mensen niet gingen stemmen.”

“We moeten ons de gewelddadige beelden herinneren die tijdens het referendum werden genomen”, voegde hij er aan toe.

De beslissing van Puigdemont wekte de woede op van leden van de partijen die voorstander zijn van de onafhankelijkheid omdat hij het resultaat van het referendum niet, zoals beloofd volgde.

 

Catalanen en Spanjaarden zien een boycot als een politiek instrument

De Catalaanse politieke regeringspartij Candidatura d’Unitat Popular (CUP) is een linkse Catalaanse politieke partij die samen met Junts Pel Si de Catalaanse regering vormen.

Deze kleine partij heeft nu om een boycot gevraagd van bedrijven en banken als La Caixa, Caixabank, Banco Sabadell en de BBVA omdat ze Catalonië willen verlaten en dus door de CUP als verraders van het onafhankelijkheidsproces gezien worden.

Tevens vraagt de partij aan de Catalanen om met andere banken te gaan werken en hun rekeningen te verplaatsen , de partij is ook voorstander van een grote Catalaanse bank.

Maar zoals de CUP een boycot vraagt voor een aantal bedrijven boycotten de Spanjaarden nu Catalaanse producten.

Onder de grootste Catalaanse slachtoffers zijn Gallina Blanca (soep) en Cacaolat (chocolademelk), beiden eigendom van de Catalaanse familie Carulla die het onafhankelijkheidsproces actief steunt.

Verder zitten bedrijven als Vertix, DKV Seguros, SERHS, supermarktketens Bonpreu en Esclat, melkproducten producent Ato ook in de Spaanse boycot.

Sommige supermarkten in Spanje zeggen dat ze merken dat Catalaanse producten minder verkopen, iets wat ook cava producent Codorniu al jaren merkt omdat ze volgens vele Spanjaarden super separatistisch zijn.

 

Het voorbeeld van Catalonië vindt navolging op Mallorca

De roep op zelfstandigheid voor Mallorca  wordt steeds sterker en nu hebben duizenden mensen geprotesteerd tegen de toestand in Catalonië.

Een woordvoerder van de nationalistische partij op Mallorca zegde dat zij willen toewerken naar een referendum op het eiland in 2040, 2030 of misschien zelfs in 2020.

David Abril, van de partij Mes per Mallorca, riep de Spaanse eerste minister Mariano Rajoy op om ontslag te nemen na het gewelddadige politieoptreden.

Volgens Abril heeft zijn socialistische en groene partij al lang een hart voor de onafhankelijkheid voor de Balearen.

De droom gaat momenteel nog verder, de partij maakt deel uit van de regerende coalitie in het parlement van de Balearen.

Mallorca is cultureel gezien Catalaans en Abril, denkt zoals alle ambitieuze politci dat alles mogelijk is tijdens de komende jaren.

Parlementsleden van Mes droegen in Palma de Tweety t-shirts als steun voor hun Catalaanse kameraden.

Het Loony Tunes  kanarievogeltje dook bizar genoeg op op een groot  cruise schip dat dienst doet als overnachtingsplaats voor de versterkingen van de Guardia Civil agenten uit Madrid.  Op de t-shirts heeft Tweety een tekstballon met de tekst ‘Si’ en hij wuift met een Catalaanse vlag.

In Palma gaven ongeveer 3.000 mensen hun steun aan het Catalaans referendum.  Zij riepen slogans waaronder ‘vrijheid!’ en ‘onafhankelijkheid’ terwijl zij het volkslied van de Balearen zongen.

Zij werden gevolgd door enkele personen die met de Spaanse vlag zwaaiden en hun steun aan de politie lieten horen.

Andere pro-Catalaanse betogingen waren er  Manacor, Pollensa, Soller, Felanitx, Sineu en nog enkele andere plaatsen.

Ontslag van een gemeenteraadslid in Mijas gevraagd

Leden van de gemeenteraad van Mijas hebben het ontslag van raadslid Juan Manuel Muñoz gevraagd omdat hij, op Facebook, de lof zong van oud-dictator Francisco Franco.

Deze vraag kwam er nadat Muñoz, leider van de rechtse Partido Popular in Mijas (PP), berichten postte, inclusief symbolen, waarin hij zegde dat het tijdens de regeerperiode van Franco nog zo slecht niet was.

Nadat een aantal mensen kritiek hadden op de Facebook berichten werden ze verwijderd.

Sommige berichten bevatten teksten zoals “het regime van Franco was geen dictatuur maar een periode met ‘gezag’” en de “gevangenisbevolking in 1975 was 8.440 groot, nu zitten er meer dan 80.000 van hen in de gevangenis.”

Leden van de socialistische partij (PSOE) in Mijas hebben sinds de berichten gevraagd om het ontslag van het gemeenteraadslid. Zij zeggen dat het ook niet de eerste maal is dat Muñoz in opspraak komt met zijn ideeën en dat die in feite onaanvaardbaar zijn.

Een PSOE gemeenteraadslid zegt dat een dergelijke houding van een lid van de Partido Popular te verwachten was na de gebeurtenissen van een paar dagen voordien. Toen werd een journalist door een aantal partijvertegenwoordigers beledigd omwille van zijn seksuele geaardheid.

Verder willen de socialisten dat het gemeenteraadslid zich verontschuldigd voor zijn berichten op Facebook die een gebrek aan respect tonen voor diegenen die geleden hebben onder het Franco regime.

Een aantal Catalaanse hoge ambtenaren werden onder verdenking van opruiing voor de rechter gebracht

De Spaanse rechter van het Hoog Gerechtshof (Audiencia Nacional), Carmen Lamela heeft Josep Lluís Trapero, de leider van de Catalaanse politie, Mosssos d’Esquadra, onder verdenking gesteld  van opruiing.  Dit volgt op een incident in Barcelona op 20 september toen duizenden betogers probeerden om de agenten van de Policia Nacional en de Guardia Civil te stoppen tijdens hun pogingen om het referendum te stoppen.

Naast Josep Lluis Trapero zijn ook Teresa Laplana, verantwoordelijke van de Catalaanse politie in de wijk Eixample van Barcelona,  de voorzitter van de Catalaanse Nationale Assemblee Jordi Sánchez en Jordi Cuixart, voorzitter van Òmnium, een culturele Catalaanse vereniging onder verdenking gesteld.   Zij moeten allemaal naar de hoorzittingen komen vergezeld van hun advocaat.

Na de dagvaarding zei Sánchez dat de Spaanse overheid definitief de pedalen is kwijt geraakt.  Hij moest nog nadenken op hij zou verschijnen op de hoorzitting.

 

In Spanje staat op opruiing een gevangenisstraf tot 15 jaar voor diegenen die schuldig bevonden worden.

Ongeveer 40.000 personen protesteerden die twintigste september tegen operatie Anubis.  Die dag werden 14 personen, waaronder een aantal hoge ambtenaren van de Catalaanse overheid gearresteerd toen zij regelingen troffen voor het referendum.

Volgens de klacht van de openbare aanklager staken betogers de banden van een aantal voertuigen van de Guerdia Civil plat.  Nadien zongen de betogers een liedje “jullie zullen niet vertrekken”.

Het Spaans Grondwettelijk Hof verbiedt een bijeenkomst van het Catalaans Parlement

Het Catalaans parlement

Het Spaanse Grondwettelijk Hof heeft de  buitengewone zitting van het regionale Catalaanse parlement van maandag 9 oktober verboden.Op die zitting zou, naar algemene verwachting, Catalonië de onafhankelijkheid uitroepen.

Spanje wil op die manier vermijden dat Catalonië na het referendum van zondag de onafhankelijkheid zou uitroepen in het parlement.

Het gaat over het plenaire debat waarin de mogelijke onafhankelijkheid van Catalonië wordt uitgeroepen. Premier  Puigdemont van Catalonië liet deze week verstaan dat het parlement tijdens deze bijeenkomst de afscheiding van Catalonië  al kan uitroepen.

Volgens de Catalaanse wet moet de onafhankelijkheid binnen de 48 uur na de bekendmaking van de officiële resultaten van het referendum uitgeroepen worden. Bij het referendum stemde 90 procent van de opgekomen kiezers vóór onafhankelijkheid van Spanje.

De rechtmatigheid van het debat van het Catalaanse parlement was door de Spaanse socialisten van de PSOE  bij het hof in Madrid aanhangig gemaakt. De socialistische partij is tegenstander van onafhankelijkheid van Catalonië.Het Hof volgde de redenering dat er aanstaande maandag mogelijk een inbreuk op de grondwet gemaakt zou worden en schorste daarop de zitting.

Spaanse partijen worstelen om een gemeenschappelijk standpunt in te nemen voor het Catalaans probleem

De regerende Partido Popular (PP), de Socialistische  Partij (PSOE) en de centrum-rechtse partij, Ciudadanos waren er in geslaagd om een gezamenlijk standpunt in te nemen tot 1 oktober, de dag van het Catalaans referendum.

Maar er is geen garantie dat deze eenheid zal kunnen bewaard blijven.  Dit werd duidelijk na de vergaderingen tussen de eerste minister en de leiders van de twee oppositiepartijen.

Wat duidelijk werd na de vergaderingen is dat de drie partijen geen gezamenlijke oplossing hebben voor de crisis.

Ondertussen, verdedigt de anti-establishment partij Podemos een legaal referendum voor de regio en zij staan openlijk vijandig tegenover Rajoy.

Op de meeting tussen Rajoy en de socialistische leider Pedro Sánchez vroeg Sánchez om onmiddellijk politieke onderhandelingen te beginnen met de Catalaanse autoriteiten en om gesprekken tussen alle Spaanse parlementaire krachten, inclusief Podemos, te beginnen om een uitweg uit de Catalaanse crisis te vinden.

Maar constructieve gesprekken tussen de  PP and Unidos Podemos, Spanje’s derde grootste partij in het parlement, zijn onwaarschijnlijk.  Podemos wil met de andere partijen Rajoy vervangen als eerste minister.

De andere partij waarmee Rajoy gesprekken had, Ciudadanos, vraagt aan de eerste minister om onmiddellijk een beroep te doen op Artikel 155, een bepaling in de Spaanse grondwet die toelaat om een regio onder Spaanse gezag te plaatsen.

De Spaanse eerste minister wil wachten tot dat hij weet wat de Catalaanse eerste minister Puigdemont en zijn partners de eerste stap zetten.  Hij zegt wel dat alle opties open liggen, inclusief artikel 155.

 

Volgens een kleine Catalaanse regeringspartij roept Puigdemont volgende maandag de onafhankelijkheid uit

Volgens enkele leden van de regeringspartij CUP, de uiterst linkse partij de deel uit maakt van de regerende  Junts pel Sí (Samen voor Ja) coalitie zal volgende maandag een onafhankelijke Catalaanse republiek uitgeroepen worden.

Beide groepen hebben een petitie, in het regionale parlement, ingediend waarin de Catalaanse eerste minister wordt opgeroepen om een evaluatie van het referendum af te leggen.  Dit referendum was verboden door het Grondwettelijk Hof.

Mireia Boya, een volksvertegenwoordiger voor de CUP, verklaarde dat de bijeenkomst op maandag een tweeledig doel heeft, zo moet de onafhankelijkheid van Catalonië uitgeroepen worden en tevens moet de stichting van de Catalaanse republiek afgekondigd worden .

Van zijn kant verklaarde Puigdemont op de BBC dat hij de onafhankelijkheid op het einde van deze week of bij het begin van de volgende week wil uitroepen.

 

 

 

Spaans leger brengt logistiek materiaal naar Catalonië

Het Spaanse leger maakt zich klaar om naar Catalonië te gaan om er logistieke steun te gaan bieden aan de reeds aanwezige agenten van de Guardia Civil en Policia Nacional.

Een deeltje van dat leger, de Agrupación de Apoyo Logístico 41 (AALOG 41) uit Zaragoza (41st Logistieke Steun Groep), is enkele uren  voor de speech van de koning, met 20 vrachtwagens naar Barcelona gereden.  Deze eenheid stond al een week onder alarm om snel te kunnen ingrijpen.

Volgens het ministerie van Defensie had het konvooi voorraden en andere benodigdheden bij om de militaire basis in Sant Boi de Llobregat, Barcelona, uit te rusten met douches, keukens en poetsmateriaal.

Deze maatregelen kwamen er nadat de agenten gedwongen werden om de hotels waar zij in Catalonië verbleven te verlaten.

Volgens een bron bij defensie worden er, dichtbij Catalonië,  wel meer militairen klaar gehouden om zo tijd te winnen  als zij moeten optreden in de regio.

Verder kregen de Spaanse veiligheidsdiensten de opdracht om altijd, ook tijdens verplaatsingen in een voertuig, een geladen vuurwapen met zich mee te dragen.

Een overzicht van de Spaanse en Catalaanse pers na het referendum

De gebeurtenissen in Catalonië hebben maandagmorgen een interessant overzicht in de Spaanse pers opgeleverd en er was een totaal verschillende focus, afhankelijk van het landsdeel.  Ofwel lag de focus op de politie brutaliteiten tegenover mensen die wilden stemmen ofwel lag de focus op het feit dat de Catalanen de wet niet wilden volgen.

De linkse Spaanse krant El País schrijft: “De regering belemmert het illegale referendum met geweld.”

Sommige pro-Madrid kranten beschuldigden de Catalaanse regionale politie dat zij de orders niet opvolgden nadat er schermutselingen waren geweest tussen de regionale en nationale politiediensten.

De rechtse ABC koos een frontpagina van een dergelijke schermutseling; “Het verraad van de Mossos.” De tweede titel luidde: “Een mislukt referendum dat Spanje gehavend achterlaat.”

Ondertussen schreef de conservatieve El Mundo dat de Catalaanse leider Carles Puigdemont “De onafhankelijkheid in een paar dagen wil uitroepen.”  Maar zij hebben ook een tweede titel “De Mossos hebben de staat verraden.”

De Catalaanse kranten zagen vooral beelden van de oproerpolitie die vocht met betogers.

Periodico de Catalunya titelde: “Volksopstand” en “Ontoelaatbare onderdrukking” bij een foto van de oproerpolitie die een schreeuwende man vasthebben.

De Catalaanse krant, El Punt Avui toont een foto van politieagenten  die betogers slaan met een simpel opschrift: “2017.” Als men de krant open plooit ziet men een gelijkaardige foto die in de overgangsperiode  na de dood van Franco werd genomen.  Deze foto kreeg enkel het opschrift “1976”.

La Vanguardia schrijft dan weer: “De overheid onderdrukt 1-0”.

Ara plaatst twee sterke foto’s naast elkaar onder de titel “Schaamte en waardigheid”; een van de betogers tegen de politie en een andere van een oudere vrouw met geheven vuist.

Spanning rond voetbalmatch Barcelona – Las Palmas

Er is nog een onverwacht gevolg aan het referendum van zondag 1 oktober gekomen.  De La Liga voetbalmatch van Barcelona tegen Las Palmas is achter gesloten deuren gespeeld nadat de Spaanse voetbalbond weigerde om de match uit te stellen.

“FC Barcelona veroordeelt de gebeurtenissen die zich vandaag afspelen in een aantal delen van Catalonië om zo de burgers te weerhouden om hun democratische rechten uit te oefenen,” dat zegt FC Barcelona in een  persbericht.

“Gelet op de uitzonderlijke aard van de gebeurtenissen heeft de raad van bestuur beslist dat de eerste ploeg de wedstrijd tegen Las Palmas achter gesloten deuren zal spelen.  Deze beslissing volgt op de weigering van de Spaanse voetbalbond om de wedstrijd uit te stellen.”

Had Barcelona beslist om de wedstrijd tegen Las Palmas  niet te spelen dan had Las Palmas de wedstrijd gewonnen en er bovenop nog een boete bijgekregen.

Grote rijen fans wachten al uren op de toegang tot het enorme stadion maar de beslissing om achter gesloten deuren te spelen werd eerst 30 minuten voor het begin van de match gemaakt.

Barça is al lang een grote supporter van het recht op Catalaanse  onafhankelijkheid.

Eerder had Las Palmas aangekondigd dat zij een Spaanse vlag op hun shirt zouden dragen als steun voor de eenheid van Spanje.

“Wij hebben beslist dat we een kleine Spaanse vlag op onze shirts zullen borduren om zo een stille demonstratie te geven van onze hoop op de toekomst van ons land en in de goede wil van allen die hier leven,” dat zegde Las Palmas dan weer in een persbericht.

Las Palmas bekritiseerde de houding van Barça om de spanning rond de match zo op te drijven.

“De Catalaanse regering heeft beslist om een referendum tegen de Spaanse wet te houden  op een moment dat er internationale belangstelling rond de voetbalmatch in Camp Nou is,” gaat de verklaring van Las Palmas verder.

“De openbare verklaringen tijdens de laatste dagen, vooral die van  FC Barcelona, hebben de La Liga wedstrijd veranderd in iets meer dan een sportwedstrijd. .”

Ondertussen zette  Barça verdediger Gerard Pique een foto van zichzelf op de sociale media terwijl hij zijn stem in het referendum uitbracht.

“Ik heb gestemd. Samen zijn we een onstopbare democratie,” zegde Pique.

De legendarische Barça middenvelder Xavi Hernandez, die momenteel in Qatar speelt plaatste een video op de sociale media waarin hij de gebeurtenissen “beschamend” noemde.

“Het is onaanvaardbaar dat in een democratisch land de bevolking niet kan stemmen,” voegde Xavi er aan toe.

De voormalige Barça kapitein Carles Puyol toonde zijn steun voor het referendum door de post “Stemmen is democracie!” op zijn Twitter account.

De Verenigde Naties veroordelen de Spaanse overheid over het Catalaanse referendum

De Verenigde Naties veroordelen de Spaanse overheid voor de gewelddadige onderdrukking van de Catalanen met hun onafhankelijkheidsreferendum.

Experten van de UN hebben de Spaanse regering opgeroepen om zich niet te mengen in de fundamentele rechten van uitdrukking, vereniging, vergadering en de openbare deelname aan een politieke activiteiten.

Het Spaanse Grondwettelijk Hof heeft in het begin van de maand beslist om het Catalaans referendum, welk Spanje zou kunnen splitsen, ongrondwettelijk te verklaren.

Maar de Catalaanse regering gaat verder met het referendum en de  president, Carles Puigdemont, heeft gezegd dat hij desnoods naar de gevangenis gaat om zo zijn volk te laten stemmen.

De UN experten David Kaye, speciale verslaggever voor de bescherming van het recht  op spreken en Alfred de Zayas, onafhankelijk expert voor de promotie van de democratische rechten, hebben de Spaanse overheid gezegd dat zij voldoende respect moeten opbrengen voor deze vrijheid van spreken, ondanks de beslissing van het Grondwettelijk Hof.

Sinds de uitspraak zijn honderdduizenden Catalanen al de straat opgegaan om er te gaan protesteren.

De twee UN experts, zeggen: “Onafhankelijk de legitimiteit van het referendum, de  Spaanse autoriteiten hebben de verantwoordelijkheid om voldoende respect op te brengen voor de rechten die essentieel zijn voor een democratische maatschappij.

“De maatregelen waarvan wij getuige waren maken ons bezorgd omdat ze de fundamentele individuele rechten aantasten, het uitschakelen van openbare informatie en het uitschakelen van de mogelijkheid om een democratisch debat te houden die alle noodzakelijk zijn voor een democratische maatschappij.

Eerder deze week dreigde de Spaanse overheid om de organisatoren van het referendum te arresteren en op te sluiten en gaf zij de politie de opdracht om op elke mogelijke manier het stemmen te stoppen.

Politici werden gearresteerd en de leiders van het massaprotest werden bedreigd met een gevangenisstraf van 15 jaar.

De experten Kaye en de Zayas,zeggen: “We zijn bezorgd dat deze bevelen, vergezeld gaand met de gebruikte retoriek de spanningen en de onrust in de maatschappij zal opdrijven.”

“Wij roepen alle partijen op om de grootst mogelijke terughoudendheid te betonen en om alle geweld te vermijden.”

 

Sylvester, Tweety Pie en vrienden zitten nu verscholen achter een zeildoek

Entertainment gigant Warner Brothers heeft de Spaanse overheid gevraagd om de Looney Tunes karakters te bedekken die op een schip staan dat de Spaanse oproerpolitie naar Barcelona bracht.

Het Italiaans schip, Moby Dada is beschilderd met de beroemde figuurtjes uit de beroemde reeks waaronder Sylvester, Tweety Pie en Taz.

Maar momenteel wordt het schip gebruikt voor de huisvesting van 4.000 agenten van de oproerpolitie die het conflict in Catalonië moeten onder controle houden.

Nadat beelden van het schip wereldwijd werden vertoond ontstak men bij Warner Brothers in woede omdat deze figuurtjes werden vertoond met militaire figuren en gewapende agenten.

Het bedrijf heeft daarop gevraagd dat het schip de haven zou verlaten omdat zij niet willen dat hun iconische figuurtjes in verband worden gebracht met de Catalaanse crisis en de aanwezigheid van zoveel gewapende politieagenten.

De eigenaars van het schip hebben een contract met het Spaanse ministerie van Binnenlandse Zaken om het schip tot 5 oktober te gebruiken maar dat contract kan verlengd worden als de veiligheidssituatie het noodzakelijk maakt.

Omdat het voor Warner Brothers onmogelijk is de eigenaars van het schip te dwingen om het contract te verbreken vragen zij nu dat de afbeeldingen bedekt worden.

Nu zijn Daffy Duck, Wiley Coyote en vrienden  achter zeildoeken verscholen maar dat is nog niet alles, Tweety Pie is nu door de Catalanen  als een iconisch symbool geadopteerd.

Politieagenten zijn vanuit het ganse land naar Catalonië gestuurd om er de burgerlijke onrust te stoppen en om de Mossos d’Esquadra te vervangen als die de Spaanse  bevelen weigeren op te volgen.

 

De Catalanen krijgen voor hun referendum hulp uit onverwachte hoek

De regering in Madrid doet alle moeite van de wereld om de Catalaanse websites over het referendum offline te halen maar de Spaanse regering heeft er nu een extra probleem bij.  Hackers van over de ganse wereld zijn de Catalanen ter hulp gekomen.

Volgens een aantal rapporten is het grootste probleem voor de voorstanders van het referendum om aan de kiezers de exacte plaats bekend te maken van het stembureau waar ze moeten gaan stemmen.  De Spaanse politie heeft veel werk om deze websites te sluiten maar hier komen de hackers, waaronder een groot aantal Russische, tussenbeide.  Zij houden zich nu massaal bezig met nieuwe links naar de site te maken zodat het voor de Spaanse politiediensten onmogelijk is om nog sites definitief af te sluiten.

Nadat de Spaanse politie de originele referendum website afsloot, publiceerde de Catalaanse president Carles Puigdemont twee nieuwe web adressen, de ene site was in Groot-Brittannië en de andere site in Luxemburg.  Beide werden na een gerechtelijk bevel onmiddellijk afgesloten.

Vorige maandag beschuldigde de politie 15 Spaanse hackers in Valencia, Barcelona, Girona en Tarragona er van om een replica te hebben gemaakt van de originele referendum website.

Op dat moment komen de buitenlandse hackers in beeld, zij slaagden er in om een kopie te maken van de site en sindsdien posten zij kopieën van de website wereldwijd.

Omdat een web domein in de Europese Unie relatief gemakkelijk door de overheid kan gesloten worden zijn de websites buiten de Europese Unie veel moeilijker aan te pakken.  Vooral landen die geen akkoorden hebben afgesloten met de EU, zoals Rusland, is het bijna onmogelijk om sites af te sluiten.

Het is dan ook geen toeval dat de Catalanen hulp van hackers uit die landen krijgen, niemand kan tussenkomen om de sites offline te halen.

Rechtbank legt Catalaanse ex premier Artur Mas een boete op van 5,2 miljoen euro voor de organisatie van de vorige volksraadpleging

De ex premier van Catalonië Artur Mas moest deze week opnieuw voor de rechter verschijnen, in dit geval het Tribunal de Cuentas.  De ex regeringsleider kreeg hier een boete van 5.251.948,17 euro voor de organisatie van 9-N, de in 2014 onwettig verklaarde volksraadpleging. Het geld voor dit mislukte referendum werd uit de Catalaanse staatskas gehaald en dat mag niet, aldus de rechters. Artur Mas heeft 15 dagen de tijd om 5,2 miljoen euro te betalen zoniet wordt alles wat hij en zijn familie bezit in beslag genomen.

Het Tribunal de Cuentas is een Spaans staatsorgaan waar de uitgaven gecontroleerd worden van alle autonome deelstaten. Op deze manier kan men nagaan of het geld wat vanuit Madrid over de regio’s verdeeld wordt goed gebruikt wordt. In het geval van het op 9 november 2014 referendum in Catalonië, ook wel de volksraadpleging (consulta) van 9-N genoemd, werd er door Artur mas en zijn regionale regering geld uit de staatskas gebruikt om de kosten te betalen, iets wat door het Grondwettelijk Hof voor het referendum reeds was verboden. De rechters van het Tribunal de Cuentas hebben maandag geoordeeld dat Artur Mas en diverse andere politici schuldig zijn.

De ex regionale premier van Catalonië Artur Mas kreeg de grootste boete opgelegd van 5.251.948,17 euro welke hij binnen 15 dagen moet betalen. Maar Mas is niet alleen die moet betalen, zo moet  Irene Rigau 3.044.399,09 euro betalen, Frances Homs kreeg een boete van 2.127.580,09 euro en Joana Ortega tenslotte moet  839.439,75 euro betalen.

In feite gaat het hier niet om boetes maar om borgsommen in het geval de politici schuldig worden bevonden en de gevangenis in zouden moeten gaan.

De rechters achten het bewezen dat de opgelegde sommen de bedragen aangeven die gebruikt zijn voor o.a. de aanschaf van computers voor de stemlokalen, campagnemateriaal, computer ondersteuning en websites, versturen van brieven, perscentra, het produceren van de stembiljetten en stembussen etc.

 

 

Catalaanse politie weigert bevelen uit Madrid op te volgen

Enkele dagen voor het omstreden referendum in Catalonië over de onafhankelijkheid van Spanje heeft de regionale politie de centrale regering en justitie in Madrid uitgedaagd. Het hoofd van de Catalaanse politie liet gisteren verstaan dat het regionale politiekorps Mossos d’Esquadra de instructies van de procureur-generaal om de opening van de kiesbureaus te verhinderen niet zal opvolgen.

“Dat niemand zich vergist”, zegt het hoofd van de Mossos, Pere Soler i Campins op Twitter. De opdracht van de politie is de rechten van de burgers te vrijwaren, “niet de praktijk ervan te voorkomen”. Ook de Catalaanse minister van Binnenlandse Zaken Joaquim Forn zei dat de Mossos “de stembusgang van 1 oktober niets in de weg zal leggen”.

De Spaanse Justitie had op aandringen van de centrale regering van premier Mariano Rajoy de regionale politiemacht onder andere opgedragen de voor de kiesbureaus bevoegde verantwoordelijken te identificeren en de stemlokalen nog voor zondag af te sluiten. Bovendien zou de Mossos onder het bevel van de Spaanse paramilitaire staatspolitie Guardia Civil gesteld worden.

Bij de samenwerking met de Guardia Civil werd de Catalaanse politie “een gebrek aan inzet” verweten. Om de daar gestationeerde nationale veiligheidstroepen te versterken, stuurt Madrid nog meer manschappen van de Guardia Civil en de Policîa Nacional naar Catalonië.