Category Archives: Nieuws – politiek

Rajoy beschuldigt de Catalaanse regering van chantage

De Spaanse eerste minister Mariano Rajoy heeft de Catalaanse president beschuldigd om hem, met zijn plannen om de regio af te scheiden van Spanje, te chanteren.

Rajoy zegt dat het plan van Carles Puigdemont’s om een wet die toelaat om af te scheiden van Spanje als de Spaanse staat een referendum blijft weigeren te stemmen ondragelijk is.

Wat volgens hem de Catalaanse leiders willen is “een complete breuk met het Spanje van vandaag”.

Hij reageert daarmee op de, in de Spaanse pers, uitgelekte plannen van de Catalaanse overheid.

Een Catalaanse regeringsbron zegde aan AFP dat het document uit de Spaanse pers een “zeer vroeg kladwerk van enkele maanden oud is en dat het huidige document in niets meer lijkt op het oude document”.

Puigdemont heeft beloofd dat hij in september 2017 een referendum zal houden, met of zonder de toelating van de centrale regering.

Ondertussen hebben de Partido Popular en de Partido Socialista Obrero Español een akkoord om alle onafhankelijkheidseisen te verwerpen.  Beide partijen hebben samen een absolute meerderheid in het parlement.

Guardia Civil onderzoekt het gebruik van openbare gelden tijdens de kiesstrijd

De Madrileense afdeling van de Partido Popular zou openbare gelden gebruikt hebben om Mariano Rajoy te steunen in de kiesstrijd van 2008.

Er wordt onderzocht of er minstens €1,3 miljoen betaald werd aan een bijna slapende stichting en dat zou gebeurt zijn tot in 2011.

Deze onthulling staat in een samenvatting van de onderzoeks-resultaten die door de Guardia Civil gevoerd werden naar het gebruik van openbare gelden door de politieke partijen.

Het document suggereerde dat er gebruik gemaakt werd van valse facturen om zo subsidies te kunnen transfereren naar een aantal stichtingen waaronder de Fundación Desarrollo Sostenible die ironisch genoeg bekend staat als de Fundación Fundescam.

Verder onderzoek naar latere betalingen gaat ondertussen verder.

De verwijdering van het lichaam van Franco is door het parlement goedgekeurd

Spaanse parlementsleden hebben een motie van de Spaanse socialisten goedgekeurd waarin gevraagd wordt om de stoffelijke resten van Franco over te brengen naar een nieuwe locatie.

Alhoewel de motie niet bindend is, is het resultaat politiek significant omdat het goedgekeurd is met 197 stemmen voor, 140 stemmen tegen, van de conservatieve Partido Popular en de onthoudingen van het (Esquerra Republicana de Catalunya (Catalaans Republikeins links).

Het gaat niet alleen over de stoffelijke resten van Franco maar ook over die van zijn voorganger, Jose Antonio Primo de Rivera, die de politieke partij, Falange, oprichtte in 1933.

Beide mannen zijn momenteel begraven in de controversiële Valle de los Caídos (Vallei van de Gevallenen) bij Madrid.

Het monument zo de ongeveer 500.000 doden moeten herdenken die gevallen zijn in de Spaanse Burgeroorlog en het monument bevat de stoffelijke resten van 33.000 slachtoffers.  Maar er zijn maar twee benoemde graven en die zijn van Franco en Primo de Rivera.

Franco heeft het land geleid van 1939 tot 1975 en als de motie wordt uitgevoerd zal het lichaam worden opgegraven en overgebracht worden naar een andere plaats.  Dat van  Primo de Rivera moet naar een minder prominente plaats in de basiliek overgebracht worden.

De motie vraagt ook dat er een DNA databank komt om zo de duizenden ongeïdentificeerde slachtoffers van de burgeroorlog nog een naam te kunnen geven.

Deze motie maakt deel uit van een poging van de socialisten om de Ley de Memoria Histórica (Wet op het Historisch Geheugen) nieuw leven in te blazen.  Deze wet werd goedgekeurd in 2007 onder de socialistische eerste minister Jose Luis Rodriguez Zapatero en zij regelde de verwijdering van alle standbeelden en straatnamen die het Franco regime in een gunstig daglicht plaatste.

Deze wet werd afgeschaft door eerste minister Mariano Rajoy toen hij aan de macht kwam.

FC Barcelona geeft zijn steun aan het Catalaanse onafhankelijkheidsproces

Onlangs heeft de Catalaanse sportvereniging FC Barcelona officieel haar steun gegeven aan het Catalaanse onafhankelijksproces en het zo erg gewilde referendum wat tot op de dag van vandaag volgens de Spaanse grondwet illegaal is. Voor sommige politieke partijen is dat een grote vergissing en heeft Barça zo een doelpunt in eigen doel gemaakt.

De huidige Catalaanse regionale premier Carles Puigdemont heeft beloofd om in september van dit jaar in Catalonië een referendum te houden. Voor hem maakt het daarbij niets uit wat de premier van Spanje Mariano Rajoy daarvan zegt of wat de eventuele negatieve houding van het Constitutionele Hof is tegenover dit referendum welke al meerdere keren illegaal werd verklaard.

Rajoy kondigt grote Spaanse investeringsplannen aan in Catalonië

In een poging om betere relaties met Catalonië te krijgen heeft de Spaanse eerste minister Mariano Rajoy investeringen in de regio aangekondigd voor een bedrag van meer dan €4,2 miljard.

Het geld zal gebruikt worden om de infrastructuur in Catalonië te verbeteren en Rajoy wil zo een demonstratie aan de Catalanen geven dat de nationale overheid de regio niet wil opgeven.

De beslissing werd aangekondigd in het Palau de Congressos in Barcelona terwijl er een conferentie doorging met het thema ‘Verbonden in de Toekomst’.  De eerste minister was enthousiast om zijn plannen hier aan te kondigen en dat voor een publiek met aanhangers van de onafhankelijkheid.

Volgens zijn plannen zal er een investering van €1,8 miljard in de Catalaanse spoorweginfrastructuur komen voor 2020.  De treinen worden dagelijks door 400.000 mensen gebruikt en er zijn al jaren problemen met deze treinen.

Daarbovenop komt er nog een investering van €2 miljard tussen 2021 en 2025.

Maar Rajoy stopte hier nog niet en zo beloofde hij €850 miljoen voor de wegeninfrastructuur,  €200 miljoen voor de luchthavens en €285 miljoen om een shuttle treinverbinding tussen de luchthaven El Prat en het Sants treinstation in Barcelona aan te leggen.  De laatste aangekondigde investering was er een van €587 miljoen voor de verbetering van de Catalaanse havens.

Omdat het voor veel inwoners van de regio niet duidelijk is wat de Spaanse overheid voor de regio doet zoekt Rajoy nu medestanders om zo duidelijk te maken dat er een gezamenlijke toekomst tussen Spanje en Catalonië mogelijk is.  Dit investeringsplan is in feite het begin van een strijd om Catalonië weg te houden van een volledige autonomie.

De Generalitat, de Catalaanse regering, verwelkomde de investeringsplannen met het nodige scepticisme en zij betwijfelen of alle plannen zullenn  uitgevoerd worden.  Volgens hen willen de Catalanen enkel een referendum.

Volgens Rajoy krijgt de ETA na de ontwapening geen enkel politiek voordeel

Onlangs verklaarde Mariano Rajoy in het parlement dat de Spaanse  regering zijn houding ten opzichte van de ETA, na hun ontwapening, niet zal veranderen.

In antwoord op deze aankondiging gaat Rajoy akkoord met de stellingname van de Socialistische Partij dat deze ontwapening onvoorwaardelijk moet zijn.

Voor Rajoy is de ETA een “terroristische groepering” en hij herhaalde zijn standpunt dat er geen onderhandelingen met terroristen worden aangeknoopt.

Daarom kan volgens hem de ETA niet genieten van ook maar een politiek voordeel door deze ontwapening zoals de groepering ook geen politiek voordeel verkregen heeft door hun wapenstilstand van enkele jaren terug.

De enige ontwapening die in zijn opinie is doorgevoerd is die door de Franse en de Spaanse veiligheidsdiensten werd doorgevoerd.  Verder wil hij dat de ETA zonder vertraging de plaats van hun wapen en munitieopslagplaatsen bekend maakt.

Verder herinnerde hij ook nog aan de slachtoffers van het terrorisme en hij zegde dat men hen nooit zal vergeten.

Spanje veranderd van mening over Schotse EU-toenadering

Spanje zal niet onmiddellijk zijn veto uitspreken over een poging van een onafhankelijk Schotland om na de brexit lid te worden van de Europese Unie.  Dat zegde de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken,  Alfonso Dastis in een onlangs gepubliceerd interview met de krant El Pais.

De Schotse premier Nicola Sturgeon vroeg Londen vrijdag om een nieuw referendum over onafhankelijkheid van Schotland nu het “onvermijdelijk lijkt dat het Verenigd Koninkrijk de EU, inclusief de binnenlandse markt van de unie, verlaat”. Een meerderheid van de Schotten stemde vorig jaar tevergeefs tegen het Britse vertrek uit de Europese Unie.De Spaanse minister Dastis wierp vandaag niet direct een barricade op voor een Schots toetreden tot de EU. Hij wees er wel op dat de Schotten eerst met de rest van Groot-Brittannië de Unie zullen verlaten. “De rest zien we wel”.

Mochten de Schotten zich losmaken van het Verenigd Koninkrijk, dan is het de vraag of Spanje het land bij de EU wil hebben. De Spaanse premier Mariano Rajoy zegde  drie jaar geleden nog dat Spanje tegen een EU-lidmaatschap van Schotland zou stemmen. Madrid wil geen impuls geven aan afscheidingsbewegingen in eigen land.

Artur Mas is veroordeelt tot twee jaar ontzetting van een openbare functie maar heeft de steun van de ex premier Verhofstadt

Artur Mas zal nu door de Catalanen zeker gezien worden als martelaar voor de goede zaak, om het zo maar te zeggen.

Voormalig Catalaans president Artur Mas mag twee jaar geen politiek ambt meer uitoefenen. Het Spaans Hooggerechtshof veroordeelde de voormalig Catalaanse president Artur Mas voor burgerlijke ongehoorzaamheid wegens het organiseren van een onafhankelijkheidsreferendum. Dat referendum werd in 2014 op het allerlaatste moment verboden door het Grondwettelijk Hof maar Mas en zijn regering weigerden hun plannen in te trekken. Zijn oud-collega’s ex-vicepremier Ortega en ex-minister van onderwijs Rigau mogen respectievelijk 21 en 18 maanden geen publieke functie meer uitoefenen. Het Openbaar Ministerie had maar liefst tien jaar beroepsverbod geëist.

De uitspraak van de rechters van het Tribunal Superior de Justicia de Catalunya is niet meteen in werking getreden en er kan nog tegen geprotesteerd worden, iets wat de drie betrokkenen dan ook zullen gaan doen.

Mas kondigde meteen aan in beroep te gaan ‘desnoods tot het Europees Hof voor de Rechten van de Mens’. Zijn opvolger Puigdemont zal ondertussen het Catalaanse routeplan consequent en vastberaden verder uitvoeren.

In september 2017 staat een nieuw, bindend referendum gepland en wil hij de Catalaanse onafhankelijkheid uitroepen.

Mas kreeg in 2014 de steun van de Belgische ex premier Guy Verhofstadt om in het geval er een proces tegen hem zou komen dat Verhofstadt zich ondubbelzinnig achter Mas zou plaatsen.

Explosieven in het Baskenland gevonden

Foto: bron Guardia Civil

De Guardia Civil heeft in Irun in het Baskenland een schuilplaats met explosieven gevonden waarvan men denkt dat zij van de ETA zijn. De ontdekking is het resultaat van een onderzoek naar onopgeloste zaken.

De schuilplaats bevatte volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zeven vaten met explosief materiaal maar er is geen bewijs van een recente activiteit gevonden.

De agenten onderzoeken de mogelijkheid dat de explosieven dienden voor een ETA commando in de omgeving van Irun.

Een eenheid van de Guardia Civil, gespecialiseerd in bomruiming, bevestigde dat er ongeveer 60 kilo explosieven lagen en men sluit de mogelijkheid niet uit dat er in de omgeving nog andere vondsten kunnen gedaan worden.

De nieuw verkozen voorzitter van het parlement van de Balearen kreeg een boete na zijn protest

De nieuw verkozen voorzitter van het parlement van de Balearen, Baltasar Picornell, kreeg een boete van €601 omdat hij “weerstand bood aan de Guardia Civil” tijdens een protest in Fornalutx tegen de jaarlijkse stierennren.

Picornell blijft bij zijn actie zoals hij zich blijft inzetten voor het dierenwelzijn.

Maar hij beseft dat hij aan geen verdere acties kan deelnemen omdat hij nu de voorzitter van het parlement is en hij zich nu verantwoordelijk moet opstellen.

Spanje daalde naar de eenenveertigste plaats op de Internationale Transparantie lijst

Spanje is onlangs naar de 41ste plaats, op de 176, gedaald op de Internationale Transparantie lijst.

Denemarken en Nieuw Zeeland staan helemaal aan de top van de lijst maar ook landen zoals Uruguay, Verenigde  Arabische Emiraten en Qatar staan boven Spanje.

Deze internationale lijst geeft de criteria aan waarmee men klokkenluiders bescherming geeft tegen vervolging maar zij kijken ook alle anti-corruptiewetten na op hun degelijke werking.

Groot-Brittannië, Duitsland en Luxemburg staan alle drie rond de twintigste plaats.

Verder staat Spanje één plaatsje boven Georgië.

Spaanse kritiek op de nieuwe Amerikaanse regering

De Spaanse minister van Buitenlandse Zaken heeft zijn spijt uitgedrukt dat het Witte Huis zijn Spaanstalige website offline heeft gehaald.

De Spaanse minister maakte deze opmerking nadat de persverantwoordelijke van het Witte Huis had gezegd dat de website zal aangepast worden en voor de minister is dit een vergissing.

De Spaanse minister denkt “dat het geen goed idee is om een dergelijk communicatiemiddel op te geven temeer omdat Amerika een land is waar 52 miljoen mensen Spaanstalig zijn..”

De minister kreeg voor zijn kritiek de steun van de officiële woordvoerder van de Spaanse regering die zegde dat het Spaans “helpt om in het multiculturele Noord-Amerika de mensen dichter bij elkaar te brengen,”

Volgens hem tonen meerdere talen juist de “culturele rijkdom van een land aan” en waarschuwde hij tevens dat de officiële Amerikaanse politiek “de onstopbare verspreiding van het Spaans” in het land niet kan tegen houden.

Trump kwam aan de macht met een “America First” programma en dat gebeurde in een periode van een nieuw nationalisme.  Hij voerde campagne op basis van een beperking van de immigratie uit Latijns Amerika en de terugkeer van miljoenen Spaanstalige mensen naar hun land van oorsprong.

Sinds deze tussenkomst van de Spaanse regering regende het online commentaren dat de Spaanse regering ook niet veel moeite doet om het Catalaans, Galego en Baskisch in zijn eigen culturele rijkdom te integreren.

Spanje slaat Schotse droom aan diggelen

Schotse eerste minister Sturgeon (tweede van links) in gesprek met Europese parlementsleden

Spanje heeft vlakaf geweigerd om het Schots voorstel in overweging te nemen zodat Schotland in de Europese Unie kan blijven na de Brexit en dat zij zich zo kunnen afscheiden van Engeland.

Jorge Toledo, de Spaanse Minister van Buitenlandse Zaken is al tussenbeide gekomen om het voorstel van Nicola Sturgeon in de kiem te smoren en volgens hem zal Madrid slechts een voorstel in overweging namen zodat gans Groot-Brittannië de Europese Gemeenschap kan verlaten.

Als Groot-Brittannië de gemeenschappelijke markt verlaat dan zal het gans Groot-Brittannië zijn dat de gemeenschappelijke markt verlaat.   Er is slechts een onderhandelaar, de regering van Groot-Brittannië.”

Aangezien Spanje een vetorecht, evenals de andere 27 lidstaten,  over de Brexit heeft is de verklaring van de Spaanse minister de genadeslag voor de plannen van de Schotse eerste minister.

Sturgeon had gezegd dat als Schotland in de Europese Vrijhandelsassociatie en in de Europese Economische Ruimte kon blijven dat het land dan later toegang zou kunnen krijgen tot de Europese Unie.  Daardoor kunnen Schotse bedrijven relatief onaangetast blijven door de Brexit.

In dezelfde toespraak riep zij op tot een grotere controle op de Schotse grenzen en dat zij meer Europese werkers in Schotland kunnen toelaten.

Dat Spanje het voorstel zou verwerpen is geen verrassing.  De Spaanse eerste minister heeft al dikwijls gezegd dat hij geen voorstander is van een onafhankelijk Schotland als lid van de Europese Unie.

Het Spaans probleem met Catalonië en het Baskenland ligt ongetwijfeld aan de basis van de stugge Spaanse houding want Madrid vreest dat een onafhankelijk Schotland een precedent is voor de Catalaanse separatisten.

Manifestanten protesteerden tegen de opsluiting van separatisten

Zoals we in een vorig artikel al schreven zijn er 5 Catalaanse actievoerders opgesloten die beschuldigd worden van majesteitsschennis.

Zo hebben er meer dan honderd demonstranten foto’s van koning Felipe VI in het openbaar met verfbommen besmeurd en verbrand. De actie vond dinsdagavond plaats voor een politiekazerne in de stad Manresa. De deelnemers protesteerden daarmee tegen de tijdelijke arrestatie van vijf leden van de linkse separatistische partij CUP, die tijdens een demonstratie in september foto’s van de vorst hadden verbrand. De CUP heeft haar hoofdkwartier in Manresa en telt tien zetels in het parlement.

In Catalonië bestaan er al geruime tijd politieke aspiraties om de  regio van Spanje af te scheuren. Veel linkse partijen willen bovendien de monarchie afschaffen. De koning geldt traditioneel als boegbeeld voor een verenigd Spanje.

In 2007 werden twee Spanjaarden elk tot 15 maanden gevangenis veroordeeld, omdat ze foto’s van de toenmalige koning Juan Carlos hadden verbrand. De straffen werden later omgezet in geldboetes. De mannen hadden hun recht op vrije meningsuiting aangehaald, maar de rechters wezen dat argument van de hand.

Catalaanse actievoerders werden gearresteerd omdat zij Spaanse symbolen verbranden

De Nationale Politie heeft vorige week twee leden van de CUP (Candidatura d’Unitat Popular), een pro-Catalaanse onafhankelijkheidspartij, gearresteerd.  Nora Miralles en Roger Santacana worden beschuldigd om zeven maanden geleden foto’s van de Spaanse koning en de Spaanse grondwet in brand gestoken te hebben. Zij hadden zich moeten aanmelden op de rechtbank op 7 december.

Miralles en Santacana vervoegen nu drie andere CUP leden die al op 12 december waren gearresteerd voor dezelfde feiten.  Alle vijf worden zij beschuldigd van misdrijven tegen de Kroon.

De Mossos d’Esquadra (Catalaanse politie) stuurden een rapport naar het Nationale Hoog Gerechtshof en een rechter daar oordeelde dat de 5 op 7 december voor het hof moesten verschijnen.  Hij gaf ook toestemming dat zij mochten verschijnen voor een rechtbank in Catalonië en dat hun proces zou verder gaan met een video conference.

Alle vijf weigerden ze te verschijnen omdat zij het verbranden van Spaanse symbolen geen misdrijf vonden.

Catalaanse politici riskeren Spaanse sancties

kaart
Catalaanse gemeentes voor onafhankelijkheid
Onlangs deed het Spaans Hoog Gerechtshof uitspraak over een aantal stappen die Catalonië gezet had op zijn weg naar onafhankelijkheid.
Het Spaanse parlement had al een aantal stappen verboden die de Catalanen niet mochten nemen zoals het houden van een referendum en het Hoog Gerechtshof heeft dit nu bevestigd.De huidige rechtsgang werd enkel gesteund door de Partido Popular van eerste minister Mariano Rajoy’s Partido Popular.  Deze partij is trouwens een fel tegenstander van Catalaanse onafhankelijkheid.

Catalaanse politici riskeren nu een schorsing om een openbaar ambt te bekleden als zij blijven verdergaan met hun plannen voor onafhankelijkheid.

Volgens de woordvoerder van de Catalaanse regering is deze uitspraak aan aanfluiting van de wet omdat op deze manier gekozen politici kunnen geschorst worden zonder dat zij gehoord worden.  Volgens hem is het in een moderne maatschappij ondenkbaar dat dit kan gebeuren.

De vraag is nu of de pro-onafhankelijkheids politici, inclusief de voorzitter van het Catalaans parlament Carme Forcadell, durven verder gaan met hun acties.

Geen limiet op het aantal toeristen op de Balearen

De presidente van de regionale regering van de Balearen, Francina Armengol, heeft uitgesloten dat er een limiet wordt gesteld aan het aantal toeristen dat de eilanden jaarlijks mag bezoeken.  Dit was een vraag van de oppositiepartijen en milieugroeperingen.

Het onderwerp domineert het laatste jaar van het politieke leven.

Maar Armengol moest wel toegeven dat dit jaar, dat een uitzonderlijk jaar was op toeristisch gebied, er een aantal onhoudbare excessen zich hebben voorgedaan.

De oppositiepartijen, Mes and Podemos, willen nu een limiet stellen aan het aantal toeristen dat de eilanden mag bezoeken, een politiek die ook de steun kreeg van milieuverenigingen.

Armengol zegt dat men het probleem flexibel moet benaderen omdat er door de wereldwijde onveiligheidsgevoel en het terrorisme Mallorca voor veel mensen een veilig alternatief is.  Zij beloofde wel dat er bijkomende maatregelen zullen genomen worden om de kwaliteit van het leven voor de inwoners te verbeteren.

Als een van de maatregelen die reeds genomen zijn noemde zij de omstreden eco-tax die in juli in voege kwam en die reeds € 32 miljoen opbracht voor het algemeen welzijn, een groene politiek en een verbetering van de openbare infrastructuur.

Een andere maatregel zijn de strengere regels voor de privé vakantieverhuur welke buiten elk wettelijk kader opereert.  Deze maatregel wordt opgenomen in de nieuwe wetgeving op de verhuur van alle woningen die volgend jaar in voege komt .

Er komt een nieuwe Catalaanse ID-kaart als voorbereiding op de Catalaanse Republiek

In Catalonië weet men van geen ophouden en blijven de politici en autoriteiten doorgaan met het tot nu toe illegale afscheidingsproces van de rest van Spanje. Eerder was men al bezig met een eigen gezondheidssysteem, pensioenensysteem, rechtssysteem en een eigen Catalaanse belastingdienst en daar komen nu de Catalaanse Identiteitskaarten bij, de DNI Català. De regionale regering onder leiding van Premier Carles Puigdemont heeft een budget van 9 miljoen euro vrijgemaakt voor het ontwerp en creatie van de Catalaanse ID-kaart.

In het afscheidingsproces van Spanje is een eigen paspoort of ID-kaart in dit geval van essentieel belang voor de identiteit van de Catalaanse burgers. De eigen ID-kaart moet niet alleen dienen als identiteitsbewijs en bewijs voor de Catalaanse belastingdienst maar ook als een kaart voor de sociale zekerheid waarmee de Catalanen gebruik kunnen maken van de gezondheidszorg in de toekomstige Catalaanse republiek. Er wordt echter alleen gesproken over een ID-kaart en niet over een paspoort welke in principe nodig zal zijn wanneer men verder dan (of misschien wel binnen) Europa wil reizen. Hoe dat probleem opgelost wordt is nog de vraag.

De toekomstige Catalaanse ID-kaart zal gelden voor alle Spanjaarden die in een Catalaanse gemeente staan ingeschreven en wonen. Daarnaast hebben ook alle Spanjaarden die in Catalonië zijn geboren of tijdelijk gewoond hebben maar nu ergens anders in Spanje, dus buiten de toekomstige Catalaanse grenzen, wonen recht op de Catalaanse ID-kaart. Als derde groep hebben de Spanjaarden die Catalaanse ouders hebben ook recht op de Catalaanse nationaliteit en dus ook de ID-kaart.

Voorlopig houden de instanties het nog soepel en kunnen inwoners van Catalonië, hetzij Spanjaarden of Catalanen, gewoon de Spaanse nationaliteit blijven behouden. Men is dus niet verplicht afstand te doen van de Spaanse nationaliteit en om de Catalaanse nationaliteit te krijgen mag men ook Spaanse behouden. Het kan dus voorkomen dat de Catalanen/Spanjaarden twee nationaliteiten zouden kunnen krijgen in de toekomst. Ongetwijfeld zal het voor de rasechte Catalanen mogelijk zijn om alleen voor de Catalaanse identiteit te kiezen waarmee ze afstand doen van de Spaanse ID.

Ondanks alle dure en miljoenen euro’s kostende voorbereidingen en plannen is het nog onzeker of de Catalaanse ID-kaarten wel geaccepteerd worden buiten de Catalaanse grenzen, mocht het ooit zo ver komen. Vanuit Brussel heeft de EU al vaker laten weten niets te voelen voor een nieuw land Catalonië en al vaker gezegd dat er geen subsidies meer zullen zijn, geen euro en dat het nieuwe Catalaanse land niet meteen binnen de EU zal vallen. Allemaal onzekerheden waar de Catalanen niets van willen weten want het Catalaanse gevoel zit soms te diep.

Spanje heeft terug een (minderheids-)regering

rajoy

Na een politieke impasse van zo’n tien maanden kunnen de Spanjaarden weer opgelucht ademhalen. De sociaaldemocratische partij PSOE heeft besloten een conservatieve minderheidsregering onder leiding van Mariano Rajoy uiteindelijk toch te gedogen. Honderdnegenendertig partijleden stemden voor, 96 stemden tegen.

De vierde grootste economie van de eurozone zit sinds eind vorig jaar in een patstelling. De parlementsverkiezingen van 20 december 2015 en 26 juni 2016 leidden nooit tot de vorming van een nieuwe regering.De conservatieve Partido Popular van uittredend premier Mariano Rajoy kwam telkens als sterkste partij uit de bus, maar kon geen absolute meerderheid verwerven. De onderhandelingen over de vorming van een coalitieregering draaiden telkens op een sisser uit omdat de sociaaldemocratische partijleider Pedro Sanchez lange tijd een minderheidsregering blokkeerde.  Maar na toenemende interne kritiek was Sanchez op 1 oktober afgetreden.Nochtans was de verdeeldheid binnen de PSOE groot. Honderden partijleden protesteerden gisteren voor de partijzetel nog tegen het gedogen van een regering-Rajoy. Volgens Javier Fernandez, voorzitter van het interimbestuur van de PSOE, ging het erom “het kleinere kwaad te kiezen”. Een zwakke conservatieve regering is in zijn ogen beter dan nieuwe parlementsverkiezingen in december.

De tijd drong sowieso. Als er tegen 31 oktober geen compromis was over een nieuwe regeringsleider, had koning Felipe VI het parlement moeten ontbinden en de Spanjaarden kort voor Kerstmis voor de derde keer in ongeveer een jaar naar de stembus moeten roepen. Het Spaanse parlement moet nu de komende dagen over een nieuwe regering stemmen. Daarbij zullen de socialisten zich onthouden.

Spanjaarden hebben na 300 dagen nog altijd geen regering

rajoy

Spanje zit sinds vandaag, 15 oktober al driehonderd dagen met een regering die enkel nog de lopende zaken mag afhandelen. Hoewel landen als België in het verleden al hebben aangetoond dat die situatie niet onoverkomelijk is, heeft de Spaanse krant El País de politici opgeroepen de huidige patstelling te doorbreken.

De parlementsverkiezingen van 20 december 2015 en 26 juni hebben in Spanje niet tot de vorming van een nieuwe regering geleid. De conservatieve Partido Popular van uittredend premier Mariano Rajoy kwam toen telkens als sterkste partij uit de bus, maar kon geen absolute meerderheid verwerven. De onderhandeling voor de vorming van een coalitieregering draaiden telkens op een sisser uit.

Als er tegen 31 oktober geen nieuwe regeringsleider is gekozen, zal koning Felipe VI het parlement moeten ontbinden. In dat geval worden er eind december alweer nieuwe verkiezingen georganiseerd.

Mogelijk kan het ontslag van de sociaaldemocratische partijleider Pedro Sanchez wel een uitweg uit de crisis bieden. Sanchez had eerder nog de vorming van een minderheidsregering onder leiding van Rajoy geblokkeerd, maar die beslissing is fel bekritiseerd. Het interim-bestuur van zijn partij (PSOE) zal dinsdag bijeenkomen om te overleggen over een mogelijke herziening van de partijstrategie.

Met een periode van 300 dagen zonder regering, komt Spanje nog niet in de buurt van het Belgische record van 2010-2011. Toen zat ons land 541 dagen met een regering van lopende zaken.