Category Archives: Nieuws – eten en drinken

Van olijf tot olijfolie

Foto: olijfboom op Mallorca

In Spanje groeien bijna 300 variëteiten olijven en elke boom, afhankelijk de soort, produceert jaarlijks tussen de 15 en de 20 kilo olijven. De meest voorkomende olijf in Spanje is de Manzanilla omdat deze variëteit gemakkelijk te plukken is en hij populair is gevuld met look of met een pepertje.

Andere populaire soorten zijn de Gordal, een grote, robuuste olijf en deze is ideaal om op te vullen, de Hojiblanca, met een dikker vel en een scherpere beet en ten slotte de Cacereña; een fruitige, milde soort en daardoor een ideale variëteit voor iemand die olijven voor de eerste maal eet.

Groene en zwarte olijven groeien aan dezelfde boom, zij worden donkerder tijdens het rijpen, alhoewel sommige landbouwers hun olijven in een zoutoplossing pekelen om ze zo sneller zwart te maken.

Andalusië is ’s werelds grootste olijvenproducent en men produceert jaarlijks 900.000 ton. Het is ook een van de weinige plaatsen waar de olijven manuaal geplukt worden zodat ze in hun geheel kunnen gegeten worden.

De werk is zeer tijdrovend en duur maar landbouwers hebben nog altijd geen snellere methode gevonden die bovendien de oogst niet beschadigd.

De meeste andere landen waar men olijven teelt gebruiken hun olijven voor de productie van olijfolie, zij zijn dus niet geïnteresseerd of de olijven beschadigd worden of niet.

Olijfbomen kunnen meer dan 1.000 jaar oud worden en er zijn gevallen bekend van Amerikanen en Arabieren die meer dan €40.000 betaalden om een olijfboom naar hun thuisland te transporteren en hem in hun eigen tuin te planten.

De Spanjaarden houden van gevulde olijven en er zijn zo meer dan 50 variëteiten die gevuld worden met look, jalapeños, kappertjes en ansjovis.

Voordat olijven kunnen gevuld worden blijven ze drie maanden in een zoutoplossing liggen en die haalt alle bitterheid weg. Daarna worden zij ingewreven met kruiden en specerijen voordat zij ontpit en gevuld worden.

Nu werden er toch fipronil eieren in Spanje ontdekt

Onlangs hebben we er nog over geschreven, de fipronil eieren die het nieuws in België en Nederland domineren zijn niet in Spanje opgedoken. Maar daar is nu verandering ingekomen.

De gezondheidsdiensten in Spanje zijn momenteel extra alert en zo heeft men in het Baskenland 20.000 Franse eieren in beslag genomen.

Nadat er al tientallen landen te maken hebben met besmette eieren zat het er aan te komen dat ook Spanje met fipronil te maken zou krijgen. Weliswaar gaat het in dit eerste besmettingsgeval niet om een besmetting binnen Spanje zelf maar om een partij eieren afkomstig uit Frankrijk, een van de Europese landen waar al eerder besmette eieren werden gevonden.

De 20.000 eieren waren niet bedoeld voor directe consumptie maar voor de bereiding van producten in een niet nader genoemd bedrijf in Baskenland. Dankzij de Baskische gezondheidsdiensten werden de besmette eieren snel ontdekt en meteen geïsoleerd.

De partij besmette eieren heeft de fabriek niet eens bereikt en werden dus ook niet gebruikt tijdens de productie. Er is dus ook geen enkel gevaar voor besmetting met fipronil voor de bevolking.

Spanjaarden leven gezonder maar zij worden ook luier

De maag van de Spaanse consument wordt overspoeld met contradicties zoals een groeiend bewustzijn voor de gezondheid en zijn budget om zijn aankoopgedrag te veranderen.

Volgens een onderzoek van Nielsen consultancy is de consumptie van vlees aanzienlijk gedaald, deze gegevens werden verzameld bij supermarkten, slagers en lokale winkels.

Aankopen van vers vlees daalden de laatste 12 maanden met 1,2 procent maar de stijgende prijzen zorgden ervoor dat de winsten voor de winkels stegen.

Zowat alle onderzoeken die naar het consumentengedrag gedaan werden geven aan dat vers vlees moeilijke tijden tegemoet gaat.  Consumenten gaan de gezonde toer op, een aantal wenden zich naar vegetarische gerechten en een aantal verminderen hun vleesconsumptie.

Aan de andere kant is er een deel van de consumenten die niet zo met hun gezondheid bezig zijn en deze groep verkiest het gemak van voorgekookte maaltijden.

De verkoop van vers vlees is dus gedaald maar hesp (jamon) maak een comeback, hier gaat de verkoop dan wel met 4 procent vooruit.

Er zijn geen Fipronil eieren in Spanje, ook niet bij de buitenlandse supermarkten

In België, Duitsland en Nederland is er momenteel heel wat te doen rond gifeieren maar daar heeft men in Spanje geen last van. Bij de Spaanse supermarkten waaronder Mercadona en Día zijn er enkel eieren te koop die uit Spanje zelf komen.

Zelfs de buitenlandse supermarktketens die hier actief zijn zoals Aldi en Lidl halen hun eieren hier ook uit Spanje.

De meeste met het fipronil gif besmette eieren waren bedoeld voor consumptie in de drie landen, België, Duitsland en Nederland.

Volgens het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid zijn er helemaal geen geen besmette eieren in Spanje terecht gekomen en praktisch alle eieren voor consumptie zijn afkomstig uit Spanje zelf.

Spaanse brouwerij heeft een probleem met de internationale Hindoe gemeenschap

bier

Ambachtelijke bierbrouwers  proberen zich ook van elkaar te onderscheiden door rare namen aan hun bieren te geven zoals Ambetanterik en Bierbuik maar een Spaanse brouwerij is er in geslaagd om de ganse Hindoe gemeenschap tegen zich in het harnas te jagen.

De Ibosim microbrouwerij op Ibiza heeft een reeks bieren gebrouwen die een Hindoe thema meekregen en veroorzaakte daarmee een woede bij de Wereld Gemeenschap van Hindoes.

Van ‘Shiva Session Black IPA’ tot ‘Hanuman Coffee IPA’ en de veelbelovende ‘Ganesha Double IPA’, elk product in het nieuwe assortiment komt met een afbeelding van de godheid.

Een vereniging van Hindoes valt de brouwerij aan omdat zij geen respect toont voor het eeuwenoude geloof en zij het hindoeïsme in verband brengen met alcohol en commercialisering.

De Spaanse brouwerij is trouwens niet het enige bedrijf dat onder vuur ligt van de Hindoes.  In november alleen protesteerden zij tegen de afbeelding van Hindoe heiligen op de kledinglijn van een Amerikaans bedrijf en op de yoga matten van het Chinese Alibaba. Verder hebben zij nog een probleem met een Amerikaanse brouwerij omdat zij een Shiva bierassortiment op de markt brengen.

 

Eigen alcoholvrij bier verkrijgbaar bij Mercadona

falke

De Spaanse supermarktketen Mercadona heeft er een nieuw eigen merk product bij, Falke 0,0, een alcoholvrij bier dat in alle eigen supermarkten zal te koop zijn. Het speciale van dit bier is dat deze geproduceerd wordt door het Nederlandse Heineken, dat wil zeggen de Spaanse tak van Heineken.

In tegenstelling tot andere eigen merk producten van Mercadona, is dit bier niet geproduceerd door een van de gebruikelijke producenten. Tot nu toe was het enige eigen bier merk van Mercadona het bier met de naam Steinburg, een bier wat in Frankrijk door de bierbrouwer Braserie Champigneulles dichtbij Straatsburg gemaakt wordt

Het bier wordt aangeboden in een pack van 6 flesjes, een pack van 12 blikjes en in blikjes per stuk.

Het bier bevat slechts 17 Kcal (voor elke 100 ml) en het is gemaakt van water, mout van gerst en hop.

Er zijn 260.000 bars in Spanje en daarmee is het wereldleider

Waar een land groot in kan zijn. De bar is een belangrijk onderdeel van de Spaanse cultuur net zoals siësta, fiesta en ….. Maar wist je dat er in Spanje 260.000 bars te vinden zijn? Dat is meer dan in de hele Verenigde Staten en maar liefst 1 bar voor elke 175 inwoners in Spanje.

Gedurende de crisisjaren ging het in de sector slecht maar nu lijkt het iets beter te gaan en komt men weer terug naar de bar voor de dagelijkse koffie, krantje en de voetbalwedstrijden. Gedurende 2015 werden er, voor het eerst sinds de crisis begon in 2008, weer meer bars geopend dan gesloten en inmiddels werken er meer dan 1,6 miljoen mensen in bars.

6 van de 10 bars in Spanje zijn bars waar men de ganse dag terecht kan.  Volgens een studie geeft de gemiddelde Spanjaard per maand 67 euro uit aan consumpties in bars.

Het sociale leven speelt zich voor de Spanjaarden af in een bar en daarom zijn er ook zoveel. Een krantje lezen doe je niet thuis maar in de bar met een kopje koffie erbij. Praten over de dag of afspreken met vrienden en collega’s doe je in de bar. Na het ophalen van de kinderen van school ga je naar de bar, enz.

Volgens een studie zijn de populairste bars die bars die langer dan 15 jaar bestaan.

De twee meest genuttigde dranken in de Spaanse bars zijn koffie en bier. Overdag is het meestal de koffie die de trend zet maar gedurende de avonduren en rond de tapastijd, komt het bier op de bar te staan. Ook de wijnen worden veel gedronken in de Spaanse bars maar dat is sterk afhankelijk van de regio waar de bar zich bevindt.

De Spaanse fast food markt groeit traag

Volgens een studie van de EAE Business School spenderen Spanjaarden en Italianen het minste van alle Europeanen aan fast food.

Zo spendeerden Spanjaarden in 2014 gemiddeld €42,60 en voor Italianen lag het gemiddelde nog lager.

Volgens de makers van het rapport zijn er twee redenen waarom de fast food markt in deze twee landen niet echt doorbreekt en een daarvan is het mediterrane dieet.

Ondanks hun grote aversie voor fast food geven Spanjaarden gemiddeld meer uit dan andere Europeanen als ze dan toch naar een dergelijk restaurant gaan.

Als het gebruik van fast food regionaal bekijken dan vinden we het grootste gebruik in toeristische gebieden.  Zo is het gemiddeld gebruik op de Balearen opgelopen tot €98,00 per jaar. Daarna volgen de Canarische Eilanden met €61 en Madrid met €50 per jaar.

Momenteel is de fast food markt eerder klein te noemen maar men verwacht een groei  van 50 procent tijdens de volgende 5 jaar.  Men verklaart deze groei door de herstellende economie en het groter aanbod van gezonde voeding in deze restaurants.  Ook de mogelijkheid om online voedsel te bestellen en de huislevering geven deze mooi groeiverwachtingen.

Momenteel is McDonald’s de marktleider met een marktaandeel van 40 procent.

Een goedkope Spaanse wijn

Spanje is nu de grootste wijnexporteur ter wereld geworden en dat is het gevolg van een overvloedige druivenoogst en een groeiende markt.

Vorig jaar heeft Spanje 2.256 miljard liter wijn geëxporteerd en daarmee laat het land Italië en Frankrijk achter zich.

De export van Spaanse gebottelde wijn steeg met 3,4 procent tot 762 miljoen liter en dat is een verschil met Franse wijn die een stijging kende van 0,7 procent en van 0,2 procent voor de Italiaanse wijn.

Ondanks de goede exportcijfers daalde de ontvangst met 4,6 procent tot € 2.522 miljard.    De trend om zich te concentreren op goedkope wijn die in bulk geëxporteerd werd en een algemene dalende prijs voor wijn lagen hier aan de oorzaak.

Spaanse wijn wordt nu gemiddeld verkocht aan € 1,16 ten opzichte van € 1,43 in 2014.

De lijst wordt aangevoerd door Frankrijk met een gemiddelde prijs van € 3.

De Spaanse kippensector zit in de problemen

In 2011 waren er in Spanje 8.000 kippenkwekerijen en dat aantal is momenteel gedaald tot 5.000.

Andalusië, de regio Valencia, Murcia en Galicië zijn in deze daling het hardst getroffen.

Elke week worden er in Spanje 11.000.000 kippen geslacht en volgens cijfers van het ministerie van Landbouw kost het € 2,70 om een kilo kip te produceren.

Het voedsel voor de kippen is nu in prijs gedaald maar de prijzen voor energie en de loonkost zijn dan weer gestegen.

Momenteel ligt de prijs voor een kilo kip in de supermarkt op € 2,15 tot € 2,20.

De prijzen in de supermarkt dekken dus helemaal niet de productiekost en dat is voor de kwekers een onhoudbare toestand.

Fast food is niet populair in Spanje

Fast food is niet echt populair in Spanje en zij blijven bij hun Mediterraan dieet van olijfolie, groenten, fruit en vis.

Onderzoek heeft uitgewezen dat de Spanjaarden in 2013 € 1,8 miljard hebben uitgeven en daar gaan zij enkel de Italianen mee vooraf die € 1,6 miljard hebben uitgegeven.

Deze cijfers staan in schil contrast met de Verenigde Staten waar men € 63,8 miljard heeft uitgegeven.

 

Een te grote wijnproductie in Castilla-la-Mancha

Castilla-la-Mancha is weer op weg om teveel wijn te produceren.

Eenmaal de druivenoogst binnen en geperst is heeft men een zicht op de totale wijnproductie maar men verwacht dat er in enkele regio’s onvoldoende stockage  ruimte voor handen is.

De wijnmakers in Castilla-la-Mancha geven nog altijd de voorkeur aan kwantiteit in de plaats van kwaliteit.  Het resultaat is nu dat sommige wijnmakers hun wijn niet verkocht krijgen,

Alhoewel de thuisconsumptie van wijn in Spanje terug stijgt daalt hij in de horeca,  De prijs van de wijn is nu gedaald tot € 0,41 en daardoor is de export naar Italië, Frankrijk, Portugal en Groot-Brittannië  gestegen.  De export staat nu op 22 miljoen hectoliter.

Zeven miljoen hectoliter wordt gebruikt om er druivensap van te maken maar de export en het fruitsap zal de totale druivenproductie niet kunnen gebruiken.