Category Archives: Nieuws – vervoer

50.000 goedkope tickets voor de Spaanse hogesnelheidstrein worden deze week aangeboden

Foto: Falk2

RENFE, de Spaanse treinmaatschappij gaat het aantal tickets verdubbelen die beschikbaar zijn voor de 25ste verjaardag van de hogesnelheidstrein in het land.

50,000 tickets aan €25 worden gedurende 24 uur te koop aangeboden vanaf middernacht in de nacht van 22 op 23 december. Sommige persorganen spreken ook van 23 op 24 december.

De tickets kunnen gekocht worden op het “wie eerst komt, eerst bediend” systeem tot alle tickets verkocht zijn.  Men kan de tickets kopen op de website (www.renfe.com), bij de gewone verkooppunten, per telefoon en bij reisbureaus.

Tijdens vorige uitgaves waren de tickets snel uitverkocht, soms zelfs binnen het uur.  Daarom heeft Renfe zijn computersysteem en webserver een upgrade gegeven om de grote toevloed van aanvragen te kunnen verwerken.

Spanje heeft met zijn 3.240 km het langst hogesnelheidsnet van Europa en in de wereld moet het enkel China laten voorgaan en de hogesnelheidstreinen (AVE) bereiken hier snelheden tot 310 km/h.

Bestuurders van de metro in Madrid zijn in staking tot 22 december

Foto: IngolfBLN

Treinbestuurders van de metro in Madrid zijn met een staking begonnen en die zal duren tot 22 december.

De vakbond heeft opgeroepen om elke dag de dienst te stoppen van 17.00 tot 21.00 maar zij beloven om een 62% minimum dienst te verlenen.

Het Sindicato del Colectivo de Maquinistas de Metro de Madrid (SCMM) vraagt dat de treinbestuurders, die momenteel beschouwd worden als ongeschoold personeel, erkend worden als echte vakspecialist.

De vakbond zegt dat zij niet staken voor meer loon, een vroeger pensioen of meer vakantiedagen, zij willen enkel een studie naar hun werkomstandigheden.

Als er geen overeenkomst bereikt wordt dan komen er meer stakingen op 8, 9, 10, 11 en 12 januari 2018 tussen 05.30 en 09.30.

Piloten van Ryanair in Madrid verwerpen massaal de loonvoorstellen van het bedrijf

Piloten van Ryanair in Madrid hebben massaal het loonvoorstel, met een loonsverhoging tot 22 procent, van het bedrijf afgewezen.

De nieuwe loonvoorstellen komen er nadat het bedrijf verplicht was om meer dan 20.000 vluchten af te schaffen waardoor 700.000 passagiers in de problemen kwamen.

Ryanair zag bovendien dit jaar nog 140 piloten naar de concurrentie van Norwegian Air vertrekken wat uiteindelijk het personeelstekort nog groter maakte.

Het bedrijf gaf daarop loonsverhogingen tot €12.000 per jaar voor de piloten en tot € 6.000 voor de tweede piloten.  Maar dit voorstel was voorwaardelijk en het gold enkel voor piloten die hun loononderhandelingen zelf via de lokale agentschappen voerden en zij mochten niet verlopen via de vakbonden.

In Madrid werd het bedrijfsvoorstel afgewezen door 80,88 procent van de piloten.

De piloten zijn verder bezorgd over het tewerkstellingssysteem bij Ryanair.  Veel piloten zijn tewerkgesteld bij agentschappen of bij speciale bedrijven en de piloten willen contracten bij Ryanair zelf.

Boordpersoneel wil nu ook proberen om één onderhandelingsgroep te vormen die de loononderhandelingen voor hen allemaal met het bedrijf moet voeren in de plaats van dat zij voor elke basis apart loopt.

Een verlaten treinstation krijgt een opknapbeurt van 350 miljoen euro

Het verlaten Canfranc, het Internationale Spoorwegstation in Huesca, Aragon krijgt een opknapbeurt van € 350 miljoen.

Het is nu bijna vijftig jaar geleden dat het station nog in gebruik was nadat het in 1928 geopend werd op de grens tussen Frankrijk en Spanje in de Pyreneeën.

Het werd beschouwd als een symbool van architecturale elegantie en men refereerde ernaar als de “Titanic van de Bergen”, dat kwam door de honderden deuren en de 200 meter lange platformen.

Volgens Spaanse media heeft de regionale overheid van Aragón de site gekocht nadat zij het grote aantal toeristen zagen die het station nog altijd kwamen bezoeken.

Het is de bedoeling om het om te vormen tot een luxueus hotel dat toch nog in bedrijf blijft als een functionerend station.

De benodigde € 350 miljoen voor de opknapbeurt zal bijeengebracht worden door de Spaanse overheid en geld uit  Europese fondsen, het hotel moet klaar zijn in 2022.

In Wereldoorlog II diende het station als reddingslijn voor Joodse vluchtelingen maar in 1940 werd Franco gefotografeerd toen hij Hitler een rondleiding gaf in het station.

Tijdens de nazi bezetting werd het station ook nog gebruikt om goud te smokkelen maar op het einde van de oorlog waren het vooral nazi’s die langs hier ontsnapten.

In de jaren kwam het station terug in normaal bedrijf maar door een dalende bevolking geraakte het station in verval en werd het na een treinongeval zelfs gesloten.

Ondanks zijn bouwvalligheid trok het station tussen 2013 en 2017 meer dan 120.000 toeristen aan.

850 meter diep ligt het Laboratorio Subterráneo de Canfranc (Ondergronds Laboratorium van Canfranc) en het treinstation geeft toegang tot dit labo.  Het is een ondergronds wetenschappelijk labo en daardoor is het goed beschermd tegen kosmische stralingen en daarom gebruikt men het vooral om zeldzame natuurverschijnselen te bestuderen zoals interacties tussen neutronen of de donkere materie met atoomkernen.

De laatste kans om de stakingen op de luchthavens te vermijden

De vakbonden gaan de laatste week in van hun gesprekken met de overheid om een staking te vermijden.

De gesprekken met de UGT, CCOO en USO vakbonden hebben tot hiertoe een betekenisvolle vooruitgang geboekt en een akkoord voor volgend week behoort zeker tot de mogelijkheden.

De uitbater van de luchthavens, Aena, de verantwoordelijke voor de luchtvaartnavigatie Enaire en de werknemers hebben al een akkoord bereikt over de werkuren en een loonsverhoging.  Nu moet er nog een akkoord bereikt worden tussen de vakbonden en de overheid over het percentage van de loonsverhoging en de uitbreiding van het personeel.

Het ministerie van Ontwikkeling bestudeerd het plan om een extra 600 man personeel aan te werven en het ministerie van Financiën overweegt een loonsverhoging.

Lopen de onderhandelingen toch nog fout dan beginnen de vakbonden vanaf begin oktober met hun stakingen.

Is er meer slecht nieuws op komst voor de passagiers van Ryanair?

Er wordt meer slecht nieuws verwacht voor de passagiers van Ryanair nadat zij al een lijst hebben gegeven waarop de 40-50 afgeschafte vluchten per dag  voor  de volgende zes weken staan. Volgens Ryanair was dit nodig omdat hun piloten verlof moesten nemen.

De lage kosten maatschappij biedt hun piloten nu een bonus van €13.500 belastingvrij aan om verlofdagen te laten vallen of om hun verlof te beëindigen om zo de maatschappij te helpen om deze miserie te stoppen en om nog meer annuleringen te vermijden.

Maar veel piloten weigeren het aanbod en daarenboven dreigen ze er mee om enkel hun normaal werk uit te voeren.  Dit betekend dat zij niet meer dagen willen werken en dat zij niet vroeger komen werken.

Momenteel circuleert er een brief van de piloten in de Europese basissen van Ryanair waarin opgeroepen wordt om de werkvoorschriften strikt toe te passen.

Als piloten hun naam op de lijst bijschrijven dan riskeren zij ontslag.  Veel van de 4.200 piloten bij Ryanair werken zonder vast contract.

Zeven honderd piloten hebben Ryanair dit jaar al verlaten en een piloot zegt dat de maatschappij niet in een positie zit om eisen te stellen en om piloten te ontslaan omdat dit hun probleem enkel zou verergeren.

De Spaanse belastingdienst is onwillig om de eisen van de vakbonden te accepteren

De Spaanse belastingdienst, Hacienda, gaat nu meedoen aan de vergaderingen tussen de vakbonden en de overheid om de 25 stakingsdagen te vermijden.

Het sleuteldepartement van de overheid is de belastingdienst en het is deze dienst die uiteindelijk zal beslissen of men de eisen van de werknemers zal goedkeuren.  Het is dus niet Aena en Enaire, de werkgevers van het luchthavenpersoneel, maar het is de belastingdienst die beslist omdat de twee bedrijven deel uitmaken van de openbare sector.

De minister van Hacienda, Cristobal Montoro, argumenteert dat als men meer personeel aanwerft en een loonsverhoging geeft dit een precedent is.  Dit zet dan de deur open voor alle andere bedrijven uit de openbare sector zoals Correos (de Post) , RTVE (radio en televisie) en RENFE (treinmaatschappij) .

Het luchthavenpersoneel, met de steun van de voorzitter van AENA Jose Ramon Vargas, zegt dat zij een uitzondering verdienen omdat zij de enige groep binnen AENA zijn die niet genieten van de vooruitgang van de industrie.

De gesprekken gaan dus verder maar de vakbonden zijn zich bewust dat zij de goedkeuring moeten krijgen van de Spaanse belastingdienst.

Spaanse treinstaking op komst voor eind september

De grootste vakbond in Spanje heeft een nationale treinstaking uitgeroepen voor 29 september, deze staking kan samenvallen met een staking op de Spaanse luchthavens.

De vakbond CC.OO. die de werknemers vertegenwoordigd bij de treinmaatschappij Renfe en de infrastructuurmaatschappij Adif vraagt meer jobs en beter loon.

De nationale staking loopt van 0:00 tot 23:00 op 29 september en zal een effect hebben op alle lokale,  regionale en hoge snelheidstreinen van het netwerk.

De vakbond zegt dat de twee maatschappijen een personeelsbestand hebben dat zo klein is dat het schadelijk is voor de dienstverlening en de veiligheid.  Verder zou het treinmateriaal en de infrastructuur te lijden hebben onder een gebrek aan onderhoud.

Volgens cijfers van de vakbond hebben de twee overheidsbedrijven samen 26.000 werknemers, in 2005 waren dat er nog 32.000.

Op het einde van juli heeft Renfe nog 274 treinen moeten afschaffen als gevolg van een staking van de vakbond CGT.

De stakingen op de luchthavens zijn opgeschort omdat de onderhandelingen verdergaan

De luchthavenvakbonden hebben hun 25 dagen staking opgeschort omdat de onderhandelingen met de regering een substantiële vooruitgang hebben gemaakt.

De minister van Infrastructuur en Transport, de voorzitter van Enaire en de voorzitter van Aena hebben op een vergadering met de vakbonden CCOO, UGT en USO een nieuw plan voorgelegd dat zij verder bespreken op een vergadering op 12 september.

Met deze vergadering zijn de stakingen opgeschort en er zijn geen nieuwe data vastgelegd waarop de deadline kan verstrijken.

Een woordvoerder van de vakbond CCOO zegde dat zij de onderhandelingen een kans moeten geven.

De vakbonden vragen een loonverhoging van meer dan 1 procent, een lijst met voordelen voor alle werknemers en meer personeel op de werkvloer.

Problemen met het stormweer op de luchthaven van Málaga

Honderden passagiers hebben hun reisplannen moeten aanpassen omdat hun vliegtuig de luchthaven van Málaga niet kon gebruiken. Deze vliegtuigen werden afgeleid naar andere luchthavens aan de Costa del Sol.

Tien vluchten uit Groot-Brittannië, Frankrijk, Nederland en Zweden werden gedwongen afgeleid naar Sevilla en Granada wegens hevige onweders of zij werden gedurende een aantal uren aan de grond gehouden om de veiligheid te verzekeren.

De uitbater van de luchthavens in Spanje, AENA, waarschuwt reizigers om het vertrekuur bij hun luchtvaartmaatschappij tijdig te controleren.

Momenteel worden er positieve gesprekken gevoerd tussen AENA en de vakbonden

Foto: Twitter AENA

Gesprekken tussen de uitbater van de Spaanse luchthavens AENA en de vakbonden van het veiligheidspersoneel worden omschreven als “positief” maar de aangekondigde stakingen worden nog niet stopgezet.

Zowel AENA als de luchtverkeersleiding ENAIRE zijn akkoord dat er een loonsverhoging moet komen en dat er meer personeel moet voorzien worden en zij hebben een planning opgemaakt om zij te gaan uitvoeren.

Voor beide bedrijven is het toegenomen luchtverkeer, dat de volgende jaren verder zal toenemen, de voornaamste reden dat er meer personeel zal nodig zijn.

Er zijn nu nog meer vergaderingen gepland waaronder een met de minister van Transport en Infrastructuur, Julio Gomez-Pomar.

AENA zegt verder dat de dialoog tussen het bedrijf en de vakbonden altijd open blijft.

Maar er schuilt een addertje onder het gras, het veiligheidspersoneel dat momenteel in staking is is tewerkgesteld door privé bedrijven die voor AENA werken.

De staking op de luchthaven van Barcelona gaat verder

Luchthaven Barcelona

De medewerkers van Eulen, het bedrijf welke verantwoordelijk is voor de veiligheidscontroles op het vliegveld Barcelona-El Prat, hebben door middel van een stemming besloten om niet in te gaan op de oplossing die de regionale overheid Generalitat de Catalunya samen met Eulen hen aanbood.

Zo kregen zij 200 euro per maand extra in 12 betalingen maar zij eisen minstens 250 euro meer per maand in 15 betalingen. Daarom gaan de stakingen in Barcelona gewoon door wat een groot probleem is aangezien het vanaf dit weekend erg druk zal gaan worden en er zo een grote chaos verwacht wordt.

Bij de stemming deden 176 van de 350 medewerkers mee waarbij 89% niet instemde met de oplossing die het bedrijf Eulen samen met de Generalitat de Catalunya hen aanbood. Niet alleen willen de veiligheidsmedewerkers meer geld zien maar ze willen ook dat er meer collega’s bijkomen om de druk op de werknemers te verlichten.

Deze stakingen vinden sinds vrijdag 4 augustus al plaats op vrijdag, zondag en maandag tussen 5.30 en 6.30 uur, 10.30 en 11.30 uur, 16.30 en 17.30 uur en 18.30 en 19.30 uur. Vanaf maandag zullen deze werkonderbrekingen worden uitgebreid naar alle dagen, precies in een week waarbij het enorm druk zal gaan worden op het tweede grote vliegveld van Spanje.

UPDATE: De overheid heeft beslist om de Guardia Civil te sturen om het werk van het veiligheidspersoneel over te nemen.

Komen er in Madrid stadsbussen met een tuintje op het dak

De burgemeester van Madrid steunt een vernieuwend project dat tuintjes wil aanplanten op de daken van een aantal stadsbussen.

Het is een van de zes voorstellen die door een kleine groep stadsambtenaren werden voorgesteld om zo Madrid te transformeren naar een groen voorbeeld voor de rest van de wereld.

Er komen zelfvoorzienende tuintjes bovenop bushokjes en de kostprijs is ongeveer € 2.500 per stuk.  De eerste 130 tuintjes zullen verspreid over de stad geplaatst en op bussen die op de twee belangrijkste toeristische lijnen doorheen de stad rijden.

>Deze bustuintjes zijn niet uniek want het bedrijf PhytoKinetic heeft dezelfde soort bussen ontworpen voor Catalonië.  Maar de hoofdstad is de eerste om openbare fondsen ter beschikking te stellen voor een dergelijk project. 

Madrid staat ook op de voorgrond om nieuwe “slimme” milieuvriendelijke gebouwen te bouwen die hun eigen ecosystemen hebben en waarin de temperatuur geregeld wordt door geothermische oplossingen.

Veel van deze maatregelen komen voort door de slechte ervaringen die de hoofdstad had met lucht en verkeersvervuiling.  Daarom moest men zelfs een aantal wegen tijdelijk afsluiten om zo de luchtvervuiling te laten dalen.

Problemen voor de nieuwe luchthaven in de regio Murcia

Het zal nog zeker een jaar of meer gaan duren voordat het vliegveld Corvera in de deelstaat Murcia open zal gaan voor de eerste vluchten. Het is een nieuwe tegenvaller voor het vliegveld waarvan de bouw alweer bijna vijf jaar geleden werd afgerond. In overeenstemming met de Spaanse vliegdienst Aena zal het vliegveld van Corvera pas open gaan wanneer het huidige regionale vliegveld San Javier gesloten zal worden maar dat laat vanwege bureaucratische en organisatorische redenen nog wel even op zich wachten.

Murcia heeft al één vliegveld en dat is San Javier, van oorsprong een militaire vliegbasis die tevens dienst doet voor de burgerluchtvaart. Inwoners en bezoekers van de regio Murcia kunnen op dit moment gebruik maken van het vliegveld San Javier in de regio Murcia zelf of het vliegveld van Alicante. Omdat de regio Murcia ook een modern vliegveld wilde hebben werd een eigen private vliegveld gebouwd nabij Corvera wat op slechts 35 kilometer van het San Javier vliegveld ligt.

De bedoeling was dat dit nieuwe “Aeropuerto Internacional de la Región de Murcia” vliegveld de taken van het verouderde vliegveld San Javier zou gaan overnemen maar sinds dat de bouw in 2012 afgerond is is dat nog steeds niet gebeurd. Dat jaar waren er nog zo’n 2 miljoen passagiers die gebruik maakten van het San Javier vliegveld en was er vraag voor een beter en moderner vliegveld maar het aantal passagiers is inmiddels flink afgenomen naar 1.096.980 passagiers in 2016 wat dan ook een van de redenen is dat het Corvera vliegveld nog steeds niet is geopend.

De bouw van de nieuwe luchthaven in Corvera heeft toen 182 miljoen euro gekost en de onderhoudskost loopt op tot  minstens 22.000 euro. De aankomst- en vertrek terminal is in totaal 28.500 vierkante meter groot en er zijn 9 gates, 25 incheckbalies, 4 kofferbanden en het is zo gebouwd dat het jaarlijks een capaciteit van 3 miljoen passagiers en 23.000 vliegbewegingen aankan. Het vliegveld is gelegen tussen de gemeenten Corvera, Los Martínez del Puerto en Valladolises en ligt direct aan de A-30 snelweg en op slechts 35 kilometer van het Aeropuerto San Javier. Het vliegveld werd gebouwd met geld van de Autonome deelstaat Murcia en kan gezien worden als een private vliegveld wat dus (nog) niet bij de Aena groep van vliegvelden hoort.

De regionale autoriteiten hebben er vertrouwen in dat nog voor het einde van 2017 het Aeropuerto Internacional de la Región de Murcia open kan gaan en dat is op het moment dat Aena het San Javier vliegveld heeft gesloten. Er zijn twee grote problemen rondom de opening van het nieuwe vliegveld. Als eerste wil het bedrijf wat tot nu toe het vliegveld in beheer had, Aeromur, dit niet openen zolang er minder of rond de 1 miljoen passagiers zijn. Daarnaast eist Aena geld van de regionale deelstaat Murcia omdat ze net voordat men met de bouw van het nieuwe vliegveld begon ruim 75 miljoen euro hadden geïnvesteerd in het moderniseren en verbeteren van het San Javier vliegveld. Die schuld die Murcia aan Aena zou moeten betalen is inmiddels gedaald naar 38 miljoen euro omdat we nu vijf jaar verder zijn maar is nog steeds niet voldaan.

Ondanks het feit dat men bij de regionale overheid van Murcia optimistisch is en men voor het einde van 2017 het eerste vliegtuig wil laten landen op de 3 kilometer lange baan bij de nieuwe luchthaven ziet het er toch niet rooskleurig uit. Mocht Aena het groene licht geven dan moet er een nieuwe beheerder gevonden worden omdat Aena dat waarschijnlijk niet zal worden en Aeromur al heeft aangegeven dat zij er geen zin meer in te hebben. Daarnaast moet men vanaf dat moment opnieuw de vergunningen gaan aanvragen en het hele vliegveld uitvoerig gaan testen met vele proeflandingen. Dat zal maanden gaan duren dus eind 2017 is een mooi streven maar waarschijnlijk iets wat niet gehaald zal worden

Gratis wifi in de Spaanse hogesnelheidstreinen

trein

Vanaf 5 december zal de Spaanse spoorwegmaatschappij Renfe beginnen met het testen van gratis wifi aan boord van de Spaanse hogesnelheidstreinen AVE. De eerste route die gratis draadloos internet zal aanbieden is de lijn tussen Madrid en Sevilla. Deze wifi zal enkele maanden getest worden waarna het gratis internet langzaamaan in alle AVE treinen zal komen. Naast een gratis verbinding komt er ook een betaalde premium connectie.

Er was al wifi aan boord van de AVE treinen maar tot nu toe moest daarvoor betaald worden aangezien het om een “extra” service ging van internetaanbieder Movistar. Daar gaat echter verandeing in komen en de AVE hogesnelheidstreinen zullen eind 2017 allemaal gratis wifi aan boord hebben. Als reizigers een betere en snellere verbinding willen hebben kunnen ze voor een premium service kiezen. Alle Renfe reizigers die echter een “tarjeta de fidelización” kaart hebben als speciale reiziger, hebben kans op een gratis premium verbinding.

Vanaf volgend jaar kunnen dus alle AVE passagiers gratis gebruik maken van een “basis” wifi internetverbinding. Wil men echter meer en sneller gaan dan kunnen de reizigers met een “MásRenfe” kaart voor 2 euro extra een premium pakket nemen terwijl de reizigers die een zilveren, gouden of premium kaart hebben gratis gebruik kunnen gaan maken van de premium wifi verbinding.