Milladoiro

milladoiro

Milladoiro is een volksmuziek groep uit Galicië. De groep begon zijn loopbaan op het einde van de jaren zeventig  van de vorige eeuw.

Het was de samensmelting van de traditionele groep Faíscas do Xiabre met de muzikanten Antón Seoane en Rodrigo Romaní. Zij hebben gedurende jaren een lang en onvermoeibaar werk verricht voor het herstel en het herbronnen van de volksmuziek uit Galicië.

Zij maken gebruik van traditionele instrumenten zoals de Galicische doedelzak, de tamboerijn of de draailier samen met meer universele instrumenten zoals de klarinet, de dwarsfluit, de viool of de bouzouki.

Hun eerste optreden was op 15 mei 1979 in het College van de Salesianen in La Coruña (Galicia). Hun veelzijdigheid die niet alleen tot uiting komt in hun werk als een groep maar ook door andere producties en samenwerkingen met andere artiesten leverde hen in 1986 de Premio Goya op.

Milladoiro is een van de belangrijkste ambassadeurs van de Galicische cultuur in de wereld.

Discografíe

* 1979 – A Galicia de Maeloc
* 1980 – O Berro Seco
* 1982 – Milladoiro 3
* 1984 – Solfafría
* 1986 – Galicia no país das Maravillas
* 1987 – Divinas Palabras
* 1989 – Castellum Honesti
* 1991 – Galicia no Tempo
* 1993 – A Vía Lactea
* 1993 – A Xeometria da Alma
* 1994 – Iacobus Magnus
* 1995 – Gallaecia Fulgit
* 1995 – As Fadas de Estrano Nome (live)
* 1999 – No confín dos verdes castros
* 1999 – Auga de Maio
* 2002 – O niño do Sol
* 2002 – Adobrica suite
* 2005 – 25
* 2006 – Unha estrela por guía
* 2008 – A Quinta das Lágrimas

Samenstelling

De originele groepsleden waren:

* Rodrigo Romaní: Keltische harp, gitaar, bouzouki, ocarina en zang
* Xosé V. Ferreirós: doedelzak, hobo, Uillean Pipes, fluiten, mandoline en bouzouki
* Nando Casal: doedelzak, klarinet, fluiten, kromhoorn
* Xosé A. F. Méndez: dwarsfluit, blokfluit
* Moncho García: bodhram, trommel (kleine), percussie
* Laura Quintillán: viool
* Antón Seoane: gitaar, accordeon, toetsen

De samenstelling van de groep zou vrij stabiel blijven met uitzondering van de vioolspeler die achtereenvolgens Michel Canada (1980-1991), Antón Seijo (1991-1998) en Harry.c vanaf 1998 tot op heden kreeg.

In 2000, verliet Rodrigo Romaní de groep om zich aan een solo carrière te wijden en hij werd vervangen door twee nieuwe muzikanten: Manu Conde (gitaar, bouzouki) en Roi Casal (2000-2009) (zoon van Nando Casal, Keltische harp.)

De groep heeft een eigen website en die kan je vinden op Milladoiro

Een voorbeeld van hun muziek kan je hierna vinden:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *