Maria del Mar Bonet

maria

Maria del Mar Bonet i Verdaguer is geboren op Palma de Mallorca op 27 april 1947 en zij is een zangeres waarvan het repertoire grotendeels in het Catalaans is. Zij is tevens de zuster van de zanger Joan Ramon Bonet.

Zij studeerde keramiek op de school voor kunsten en ambachten maar uiteindelijk koos zij voor een carrière in de muziek. Zij kwam in Barcelona aan in 1967 waar zij ging zingen bij Els Setze Jutges en zij maakte deel uit van de beweging voor la Nova Cançó.

Vanaf toen nam zij folk albums op in het Catalaans. Bovendien gaf zij een aantal concerten in gans Europa maar ook in de Verenigde Staten, Japan en Latijns-Amerika. Zij hield zich ook bezig met het onderzoek naar verschillende nieuwe muziekvormen.

Tussen haar eerste werken vinden wij opnames van “Què volen aquesta gent?”, haar meest gecontesteerde lied en haar versie van “L’àguila negra”. Het origineel werd vertolkt door de Franse zangeres Barbara.

In 1974 vertolkte zij een aantal gedichten van Bartomeu Rosselló-Pòrcel en zij maakte er een album van. Hiervoor kreeg zij de medewerking van de muzikant Hilario Camacho en van Joan Miró voor het maken van de hoes.

In 1993 maakte zij een album met werk van Mikis Theodorakis, de teksten werden hiervoor vertaald naar het Catalaans.

In 2007 kreeg zij de “La Medalla de Honor” van het Catalaans parlement voor haar ganse werk.

Tijdens haar ganse loopbaan werkte zij samen met tal van andere artiesten zoals Lluís Llach, Ovidi Montllor, Milton Nascimento, Nacho Duato, Manolo García, Martirio, Georges Moustaki, Amancio Prada, Dulce Pontes, Maria Farantouri, Milva, Quilapayún en Haris Alexiou.

Discografie

  • Maria del Mar Bonet (1969)
  • Maria del Mar Bonet (1971)
  • Maria del Mar Bonet (1974)
  • A l’Olympia (1975) (Live uit de Olympia in Paríjs)
  • Cançons de festa (1976)
  • Alenar (1977)
  • Saba de terrer (1979)
  • Quico-Maria del Mar (met Francesc Pi de la Serra) (1979)
  • Sempre (1981)
  • L’àguila negra (1981)
  • Jardí tancat (1981)
  • Breviari d’amor (1982)
  • Cançons de la nostra mediterrània (Al Tall) (1982)
  • Anells d’aigua (1985)
  • Gavines i dragons (1987)
  • Ben a prop (1989)
  • Bon viatge faci la cadernera (1990)
  • Coreografies (1990)
  • El·las (1993)
  • Salmaia (1995)
  • Primeres cançons (1997)
  • El cor del temps (1997)
  • Cavall de foc (1999)
  • Raixa (2001)
  • Cants d’Abelone (met Rafael Subirachs) (2001)
  • Collita pròpia (2003)
  • Amic, amat (2004)
  • Terra Secreta (2007)
  • Bellver (2010)
  • Blaus de l’ànima. Més de 20 anys ben a prop (met Manel Camp) (2011)
  • Fira encesa. Canta Bartomeu Rosselló-Pòrcel (2013)

Een voorbeeld van haar muziek kan je hierna vinden:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *