Rosa León

rosa

Rosa León is geboren in 4 september 1951 en zij is een Spaanse zangeres en politica.

Zij begon haar muzikale carrière in de jaren 70 als onderdeel van de groep Rosa y Jorge. Jorge was Jorge Krahe en zij hadden op hun repertoire liederen met een sociaal-politieke inslag.

Zij namen hun eerste single, Las cuatro y diez, op in 1972 en in 1973 maakte zij haar eerste solo album, De alguna manera. Hierop stonden verschillende liedjes van Luis Eduardo Aute en twee gedichten van Mario Benedetti.

Na het opnemen in 1978 van het album Tiempo, dat geen hoge verkoopcijfers kende kwam zij in 1983 met het album “Rosa se está buscando en el espejo” en hiermee kwam ook het succes terug.

De laatste jaren deed zij meer de productie voor andere artiesten zoals El Consorcio, María Dolores Pradera, Clara Montes…

Haar politieke loopbaan

Aangezien zij zich van jongs af aan bezig hield met de politiek werd zij in 1977 lid van de Spaanse Communistische partij. Later scheiden de wegen van Rosa León en de Communistische partij zich en werd zij lid van de PSOE, de Spaanse Socialistische Partij.

Tussen mei 2004 en september 2007 was zij gemeenteraadslid in Madrid voor deze laatste partij. Daarna werd zij medewerkster van het Ministerie van Cultuur.

In augustus 2008 werd zij tot directeur benoemd van het Cervantes Instituut in Casablanca. Momenteel is zij directrice van het Cervantes Instituut in Dublín.

Discografie

* De alguna manera (1973)
* Cuentopos (1974)
* Al alba (1975)
* Oído por ahí (1976)
* Tiempo al tiempo (1978)
* Rosa se esta buscando en el espejo (1983)
* Canciones para niños (1983)
* Cuenta conmigo (1984)
* Amigas mías (1986)
* Y si partimos todo a la mitad (1986)
* Rosa León (1988)
* Canciones para niños 2 (1988)
* Paloma desesperada (1989)
* Mujeres (1992)
* ¡Ay amor! (1992)
* Los cochinitos (1995)
* Canciones infantiles (2001)
* Érase una vez (2006)

Een voorbeeld van haar muziek kan je hierna vinden:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *