Amancio Prada

amancio

Amancio Prada is geboren in Dehesas, Ponferrada in de autonome regio León op 3 februari 1949 en hij is een componist en zanger.

Hij is afgestudeerd in de sociologie aan de Sorbonne in Parijs waar hij ook nog afgestudeerd is in harmonie, compositie en gitaar.

Hij trad voor de eerste maal in Parijs op met Georges Brassens in december 1972.

Hij kreeg in Frankrijk zijn eerste bekendheid door zijn optredens op radio en televisie. Hij maakte er ook zijn eerste album “Vida e morte”.

De wortels van zijn muziek liggen in de populaire muziek en dat is met eigen werk of met teksten van oude en nieuwe dichters zoals Rosalía de Castro, Federico García Lorca, Agustín García Calvo en Chicho Sánchez Ferlosio.

In zijn werk komen er dikwijls thema’s aan bod uit Galicië en ze zijn gezongen in de plaatselijke taal die ook zijn eigen taal is. In het begin van zijn carrière was er tegen dit gebruik veel weerstand, een weerstand die vooral uit de plaatselijke krant “el Diario de León” kwam.

Discografie

  • Vida e morte (1974)
  • Rosalía de Castro (1975)
  • Caravel de caraveles (1976)
  • Lelia Doura (1977)
  • Cántico espiritual (1977)
  • Canciones de amor y celda (1979)
  • Canciones y soliloquios (1983)
  • De la mano del aire (1984)
  • Dulce vino de olvido (1985)
  • Sonetos del amor oscuro (1986)
  • Canta a Galicia (1986)
  • A dama e o cabaleiro (1987)
  • Navegando la noche (1988)
  • Trovadores, místicos y románticos (1991)
  • Cántico espiritual (1991)
  • Emboscados (1994)
  • Rosas a Rosalía (1997)
  • Tres poetas en el círculo (1998)
  • Cántico espiritual (1998)
  • De mar e terra (1999)
  • Escrito está (2001)
  • Canciones del alma (2002)
  • Sonetos y canciones de Federico García Lorca (2004)
  • Hasta otro día, Chicho (2005)
  • Rosalía siempre (2005)
  • Huellas de Salamanca (2005)
  • Zamora (2006)
  • Concierto de amor vivo (2007)
  • Vida de artista (canciones de Leo Ferré) (2007)
  • Coplas a la muerte de su padre. Jorge Manrique (2010)
  • Libre te quiero (2013)
  • Poeta en Galicia (2013)
  • Resonancias de Rosalía (2014)
  • La voz descalza (2015)

Amancio Prada heeft ook een eigen website en die kan je vinden op Amancio.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *