Loonverschillen in Spanje

geld

Volgens de gegevens van het Spaanse Bureau voor de Statistiek (INE) is het gemiddelde bruto jaarsalaris sinds 2014 met 0,7% gestegen naar 22.858,17 euro. Dat is echter niet het meest voorkomende bruto jaarsalaris want dat is minder en staat op 16.490,80 euro, een verschil van bijna 6.400 euro. Dit verschil is groot maar het is sinds 2013 wat kleiner geworden want toen was het meest voorkomende bruto jaarsalaris nog 15.500 euro.

Omdat er in Spanje steeds meer tijdelijke en niet vaste contracten zijn, is ook daar een verschil in salarissen. Zo heeft een arbeider die een tijdelijk contract heeft gemiddeld een jaarsalaris van 15.680,54 euro terwijl iemand die een vast contract heeft 24.746,47 euro zal verdienen. Er is ook een groot verschil tussen fulltime en parttime banen. Zo verdient iemand die fulltime werkt 26.965,35 per jaar en iemand die parttime werkt slechts 9.794,79 euro op jaarbasis.

Het gemiddelde uurloon is vastgesteld op 11,51 euro waarbij er een verschil is tussen fulltime werkers met 12,01 euro per uur en parttime werkers met een uurloon van 8,53 euro.

Daarnaast is er nog steeds een te groot verschil in de salarissen voor mannen en vrouwen waarbij de mannen gemiddeld nog steeds 23,2% meer verdienen dan de vrouwen. Het verschil gaat de laatste jaren de goede richting uit maar het verschil is nog steeds te groot.

Alhoewel we de cijfers van het Spaanse Bureau voor de Statistiek niet betwisten is de realiteit in het echte leven vaak anders. Er is in Spanje nog steeds een enorm verschil in salarissen, van extreem laag naar enorm hoog. Het merendeel van de ruim 18 miljoen werkende Spanjaarden zit op of onder het jaarlijks gemiddelde.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *