Er komen steeds meer detectives bij in Spanje

Volgens de laatste gegevens van het Ministerie van Binnenlandse Zaken komen er in Spanje steeds meer officiële privé detectives bij. In 2015 werden er 3.792 licenties afgegeven aan privé detectives, dat waren er 360 meer dan in 2014. Ook het aantal onderzoekskantoren is toegenomen tot 1.421, wat er 50 meer zijn dan in 2014.

Het lijkt erop dat er steeds meer te controleren en bespioneren valt in Spanje. Hetzij voor zakelijke of privé doeleinden zoals het vreemdgaan, verzekeringsfraude of zelfs het opsporen van dierenmishandeling of milieuverontreiniging. 30% van alle privé detectives in Spanje zijn vrouwen terwijl de rest dus mannen zijn die het beroep van private speurder uitoefenen.

De meeste mensen denken nog steeds bij privé detectives aan de mannen/vrouwen met hoeden op, lange jassen aan en een vergrootglas in de hand. Uiteraard klopt dat beeld allang niet meer en wordt er steeds meer gebruik gemaakt van de technologie zoals camera’s en drones uitgerust met videocamera’s en computers. De detectives van deze tijd lijken in de verste verte niet meer op de Sherlock Holmes figuren.

Tegenwoordig wordt ook steeds meer de cybercriminaliteit onderzocht door privédetectives, een activiteit welke flink gestegen is van 49.935 in 2014 naar 60.154 in 2015. Deze vorm van onderzoeken worden meestal uitgevoerd in opdracht van het bedrijfsleven en/of door gemeenten.

Volgens de bond van privédetectives in Spanje heeft niemand zich zorgen te maken over de kwaliteiten van de speurders in het land want volgens gegevens zijn de Spaanse privédetectives de best opgeleide van Europa.

Men hamert er echter wel op dat het erg belangrijk is om te controleren of een privé detectives die men wil inhuren ook daadwerkelijk een licentie heeft en dus als professioneel en vertrouwelijke gezien kan worden. Er zijn namelijk duizenden “nep” privé detectives werkzaam in Spanje waarbij men niet zeker is van een gewaarborgde kwaliteit en al helemaal niet weet wat er met de gevonden informatie kan gebeuren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *