Problemen voor de nieuwe luchthaven in de regio Murcia

Het zal nog zeker een jaar of meer gaan duren voordat het vliegveld Corvera in de deelstaat Murcia open zal gaan voor de eerste vluchten. Het is een nieuwe tegenvaller voor het vliegveld waarvan de bouw alweer bijna vijf jaar geleden werd afgerond. In overeenstemming met de Spaanse vliegdienst Aena zal het vliegveld van Corvera pas open gaan wanneer het huidige regionale vliegveld San Javier gesloten zal worden maar dat laat vanwege bureaucratische en organisatorische redenen nog wel even op zich wachten.

Murcia heeft al één vliegveld en dat is San Javier, van oorsprong een militaire vliegbasis die tevens dienst doet voor de burgerluchtvaart. Inwoners en bezoekers van de regio Murcia kunnen op dit moment gebruik maken van het vliegveld San Javier in de regio Murcia zelf of het vliegveld van Alicante. Omdat de regio Murcia ook een modern vliegveld wilde hebben werd een eigen private vliegveld gebouwd nabij Corvera wat op slechts 35 kilometer van het San Javier vliegveld ligt.

De bedoeling was dat dit nieuwe “Aeropuerto Internacional de la Región de Murcia” vliegveld de taken van het verouderde vliegveld San Javier zou gaan overnemen maar sinds dat de bouw in 2012 afgerond is is dat nog steeds niet gebeurd. Dat jaar waren er nog zo’n 2 miljoen passagiers die gebruik maakten van het San Javier vliegveld en was er vraag voor een beter en moderner vliegveld maar het aantal passagiers is inmiddels flink afgenomen naar 1.096.980 passagiers in 2016 wat dan ook een van de redenen is dat het Corvera vliegveld nog steeds niet is geopend.

De bouw van de nieuwe luchthaven in Corvera heeft toen 182 miljoen euro gekost en de onderhoudskost loopt op tot  minstens 22.000 euro. De aankomst- en vertrek terminal is in totaal 28.500 vierkante meter groot en er zijn 9 gates, 25 incheckbalies, 4 kofferbanden en het is zo gebouwd dat het jaarlijks een capaciteit van 3 miljoen passagiers en 23.000 vliegbewegingen aankan. Het vliegveld is gelegen tussen de gemeenten Corvera, Los Martínez del Puerto en Valladolises en ligt direct aan de A-30 snelweg en op slechts 35 kilometer van het Aeropuerto San Javier. Het vliegveld werd gebouwd met geld van de Autonome deelstaat Murcia en kan gezien worden als een private vliegveld wat dus (nog) niet bij de Aena groep van vliegvelden hoort.

De regionale autoriteiten hebben er vertrouwen in dat nog voor het einde van 2017 het Aeropuerto Internacional de la Región de Murcia open kan gaan en dat is op het moment dat Aena het San Javier vliegveld heeft gesloten. Er zijn twee grote problemen rondom de opening van het nieuwe vliegveld. Als eerste wil het bedrijf wat tot nu toe het vliegveld in beheer had, Aeromur, dit niet openen zolang er minder of rond de 1 miljoen passagiers zijn. Daarnaast eist Aena geld van de regionale deelstaat Murcia omdat ze net voordat men met de bouw van het nieuwe vliegveld begon ruim 75 miljoen euro hadden geïnvesteerd in het moderniseren en verbeteren van het San Javier vliegveld. Die schuld die Murcia aan Aena zou moeten betalen is inmiddels gedaald naar 38 miljoen euro omdat we nu vijf jaar verder zijn maar is nog steeds niet voldaan.

Ondanks het feit dat men bij de regionale overheid van Murcia optimistisch is en men voor het einde van 2017 het eerste vliegtuig wil laten landen op de 3 kilometer lange baan bij de nieuwe luchthaven ziet het er toch niet rooskleurig uit. Mocht Aena het groene licht geven dan moet er een nieuwe beheerder gevonden worden omdat Aena dat waarschijnlijk niet zal worden en Aeromur al heeft aangegeven dat zij er geen zin meer in te hebben. Daarnaast moet men vanaf dat moment opnieuw de vergunningen gaan aanvragen en het hele vliegveld uitvoerig gaan testen met vele proeflandingen. Dat zal maanden gaan duren dus eind 2017 is een mooi streven maar waarschijnlijk iets wat niet gehaald zal worden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *