Xil Ríos

Xosé Antón Xil Ríos, beter bekend als Xil Ríos, is geboren in Moaña, Pontevedra en hij is zanger en componist. Hij is een levende legende in de cultuur uit Galicië.

Hij begon zijn carrière in 1971 op het Festival Bahía in Vigo waar hij in die wedstrijd als tweede eindigde na Joan Baptista Humet. Hij vertolkte daar “Un anaco de pan”, zijn eerste single.

Zijn tweede single werd uitgebracht op het Festival do Viño do Condado (Salvaterra do Miño) in 1972 . Het belicht het thema “Nosa Galicia”, en hij geeft een speciale aandacht aan het probleem van de immigratie.

Een ander belangrijk thema in zijn werk is “Aos meus amigos”, een werk dat op de Spaanse televisie onder het Franco regime gebannen werd. In het lied komt hij op voor de rechten van de zeelui. Sociale thema’s blijven doorheen zijn ganse carrière belangrijk voor hem.

In 1973 won hij de eerste prijs op het Festival Internacional da Canción do Miño (Orense).

Xil Ríos heeft ook een aantal populaire liedjes gemaakt en de populairste zijn: “Nosa Galicia” en “Miña Maruxiña” (uit de jaren 70), “Xirarei”, “Rapaciña Bonita”, “O cañeiro” en “De carallada”(uit de jaren 80), “Que non decaia”, “Baila” en “Meu País” (uit de jaren 90), “Vai e vén” en “O trai la la la” (uit de jaren 2000).

“Xa caerá” is het bekendste liedje uit “Son da Alma” (2010), zijn album uit 2010.

Discografie

  • Un anaco de pan (1972)
  • Nosa Galicia (1972)
  • Miña Maruxiña (1973)
  • A figueira (1973)
  • Vamos a beillar (1974)
  • Os mariñeiros (1974)
  • Xil Ríos (1974)
  • Miña rapaciña (1975)
  • Nunca cambiarás (1976)
  • Trouleada (1979)
  • Xirarei (1980)
  • Xirarei; Mar adiante (1980)
  • Giraré (1980)
  • A rapaciña galega (1980)
  • Tan ta ran tan (1981)
  • Tan ta ran tan; Cantiga dos cegos (1981)
  • E tén que ter (1981)
  • Rapaciña Bonita(1985)
  • Rapaciña Bonita; Miña compañeira (1985)
  • De Carallada (1987)
  • De carallada; Morena (1987)
  • Ledicia (1988)
  • Nosa Galicia (1991)
  • Romería galega (1992)
  • Que non decaia (1992)
  • Ai María, María (1992)
  • Baila (1995)
  • Xil Ríos (1996)
  • O mellor de Xil Ríos (1999)
  • Meu País (1999)
  • Quen non decaia (Colección “Son de Galicia”) (2002)
  • Vai e vén (2004)
  • O mellor de Xil Ríos. Vol.II (2005)
  • 15 cancións de ouro de Xil Ríos (2008)
  • Son da Alma (2010)
  • Xil Ríos. Pack 2×1 (2013)

Hij heeft zijn eigen website en die kan je vinden op Xil Rios.

Een voorbeeld van zijn muziek kan je hierna vinden:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *