Tontxu

José Antonio Ipiña García, beter bekend als Tontxu, is geboren op 17 augustus 1972 in Bilbao. Hij is een Spaanse zanger.

Biografie

Hij kreeg zijn eerste gitaar als cadeau van een vriend van de familie, Moncho Borrajo.

In 1990 begon hij op de zender “40 Principales” in Bilbao als presentator te werken en hij bleef hier vijf jaar.

Later vertrok hij naar Madrid waar hij begon met zingen in café Libertad 8. Daar leerde hij Rosana Arbelo, Andrés Molina, Rogelio Botanz en Paco Bello kennen waarmee hij ook in andere cafés in Madrid ging optreden.

In 1996 tekende hij een contract met de platenfirma EMI-ODEON en hier bracht hij ook zijn eerste albums uit: Se Vende (1997), Corazón de Mudanza (1998), Con un Canto en los dientes (2000) en Básico (2001).

In 2002 tekende hij dan een contract met TOOL Music en hier bracht hij twee albums uit: Contacto con la realidad (2004) en Cuerdas vocales y consonantes (2005).

In 2006 staat hij voor de eerste maal aan de andere kant van de mengtafel, hij is de producer voor een andere artiest Andrés Suárez met het album: Maneras de romper una ola.

In 2008 gaat hij weer naar een andere platenfirma waar hij zijn zevende album opneemt, En el nombre del padre.

In maart 2010 begint hij aan zijn eer tournee door Argentinië waar hij blij verrast is dat het publiek zijn zeven albums kent. In oktober 2010 begint hij aan zijn nieuw album, TONTXU SOLO, met alleen een begeleiding van zijn gitaar.

Samenwerking

Tontxu is een vriend van veel zangers uit Madrid en hij werkt samen met Kiko Tovar, Andrés Suarez en Números Cardinales,

Hij heeft opgetreden met Victor Manuel, Antonio Vega, Nacho García Vega, Ella Baila Sola, Inma Serrano, Olga Cerpa van de groep Mestisay, Joan tena, Ismael Serrano, Bebe, Marwan, Luis Ramiro, Alejandro Martinez, Pablo Sciuto, Kiko Tovar, Paco Bello, Cristina Narea, Paco Cifuentes, Luis Felipe Barrio en Matías Avalos, Fede Comín, Conchita…

L.S.E.

De laatste tijd trekt hij zich het lot aan van de doven en slechthorenden. Tijdens zijn optredens wordt hij nu vergezeld door een gebarentolk.

Discografie

  • Se Vende (1997)
  • Corazón de mudanza (1998)
  • Con un canto en los dientes (2000)
  • Tontxu Básico (2001)
  • Contacto con la realidad (2004)
  • Cuerdas vocales y consonantes (2005)
  • En el nombre del padre (2008)
  • Tontxu SOLO (2013)
  • Cicatrizando (2016)

Hij heeft een eigen website en die kan je vinden op Tontxu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *