Javier Krahe

javier

Javier Krahe is geboren in Madrid op 30 maart 1944 en hij is een zanger met een voorkeur liederen met satirische teksten.

Biografie

Hij studeerde in Madrid aan het Colegio del Pilar, een college waar veel van de hedendaagse politici school gelopen hebben. Aanvankelijk studeerde hij bedrijfswetenschappen maar schakelde, door zijn liefde voor de film, na een tijd over op assistent regisseur.

Terwijl hij zijn militaire dienst deed leerde hij de liefde van zijn leven kennen, de Canadese Annick waarmee hij naar Canada gaat. Hier begint zijn carrière als schrijver en hij is geïnspireerd door Georges Brassens en Leonard Cohen. Zijn broer Jorge zet zijn teksten op muziek.

Terug in Spanje leert hij Joaquin Sabina en Alberto Pérez kennen. Als trio nemen zij in 1981 het album La Mandrágora  op en dat is dan weer de naam van een de zalen waar zij optraden.

Als solist debuteerde hij een jaar eerder, in 1980, met het album Valle de lágrimas. In dit album was al duidelijk zijn karakteristieke stijl merkbaar met ironische teksten, uitgekiende rijmen en eenvoudige muziek. Op de volgende albums gaat zijn stijl in de richting van de jazz.

In 1986 censureert de Spaanse televisie TVE zijn lied Cuervo ingenuo (een satirisch liedje op de dubbelzinnige ideologie van de toenmalige PSOE), wat zou uitgezonden worden als onderdeel van een concert van Joaquin Sabina.

In 2004 tijdens een uitzending van een programma van Canal PLus, Lo más plus maakt hij samen met Enrique Seseña een stukje “10 comentarios”. In dit programma zet men een Christus in de oven en er breekt en protest campagne van de conservatieve pers los. Hierdoor verklaart Jesús de Polanco, eigenaar van de groep PRISA (Canal Plus) Krahe als persona non grata.

In 1999 sticht hij samen met Pepín Tre, Santiago Segura, El Gran Wyoming, Faemino en Pablo Carbonell het onafhankelijk label “18 Chulos”. Op dit label zijn tal van albums uitgegeven: Dolor de garganta, Cábalas y cicatrices, Cinturón negro de karaoke, Querencias y extravíos en het huldebetoon …Y todo es vanidad.

Tijdens de jaren 2005, 2006 en 2007 trad hij regelmatig op in kleine zalen samen met Galileo of Clamores, soms waren er andere zangers/liedjesschrijvers bij zoals Riki López.

Zijn album Querencias y extravíos kwam uit in december 2007 en het werd verkocht in een pack waarin een boek zat met een aantal gesprekken dat de zanger had met de journaliste Paloma Leyra.

Discografíe

* Valle de lágrimas (1980)
* La Mandrágora (met Joaquín Sabina en Alberto Pérez) (1981)
* Aparejo de fortuna (1984)
* Corral de cuernos (1985)
* Haz lo que quieras (1987)
* Elígeme (en vivo) (1988)
* Sacrificio de dama (1993)
* Versos de tornillo (1997)
* Dolor de garganta (1999)
* Cábalas y cicatrices (live) (2002)
* …Y todo es vanidad (Homenaje a Javier Krahe) (2004)
* Cinturón negro de karaoke (2006)
* Querencias y extravíos (live) (2007)
* Toser y Cantar (2010)
* Las diez de últimas (2013)
* En el Café Central de Madrid (CD + DVD live) (2014)

Men kan hierna een voorbeeld van zijn muziek vinden:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *