Oskorri

oskorri

Oskorri is een Baskische folkgroep en zij is opgericht in het begin van de jaren 70.

Hun eerste album is uitgekomen in 1975 was een eerbetoon aan de gedichten van Gabriel Aresti. De naam van de groep betekend in het Baskisch “”Rode Avondschemering”.

Jaar na jaar is het opmerkelijk hoeveel werk zij voortbrengen en hoe groot hun vermogen is om te experimenteren.

Zij begonnen hun loopbaan in de jazz maar zij speelden deze muziek met traditionele Baskische instrumenten.  Momenteel  is hun muziek meer geëvolueerd naar een stijl binnen de Europese volksmuziek. Oskorri is ook een van de oudste folkgroepen binnen Spanje.

Biografíe

De groep begint zijn loopbaan tijdens de periode van de Spaanse overgang naar de democratie, in een periode dat de Spaanse folk gedomineerd wordt door de groep Ez dok amairu.

Zowel door hun taalkeuze (Baskisch) als door hun keuze van hun eerste teksten (gedichten van Gabriel Aresti) kiezen zij voor het protest, iets wat de laatste tijd wel wat getemperd is.

Zij hebben in maart 1971 hun eerste concert in de aula van de universiteit van Deusto gegeven. Van die toenmalige groep is enkel Philip Natxo nog actief in de groep.

Zij brachten hun eerste album uit in 1975 en dat kreeg de naam “Gabriel Arestiren Oroimenez” (“In Herinnering aan Gabriel Aresti”).

Hun volgende album “Mosen Bernat Etxepare” bevatte liedjes met teksten van deze auteur die het eerste boek in de Baskische taal op zijn naam heeft.

Met het uitkomen van hun volgende albums kregen zij stilletjes aan hun eigen typische geluid.

Tijdens hun lange loopbaan hebben zij ook enkele verzamel albums gemaakt zoals “Alemanian euskaraz”, “Hamabost urte… eta gero hau” en “25 kantu-urte”. Hier deden dikwijls andere beroemde artiesten vanuit gans Europa aan mee.

Een aantal van hun liedjes zijn in het Baskenland uitgegroeid tot klassiekers, zoals “Euskal Herrian Euskaraz”, Aita-semeak en “Gora ta gora beti”.

XXXV Verjaardag

In december 2006 vierden zij hun vijfendertigste verjaardag en daarvoor brachten zij oudere liedjes terug uit samen met een andere groep, de Banda de Bilbao. Zij namen in het Arriaga theater een album op en hun tournee doorheen Spanje begon hier. Deze tournee duurde tot eind 2008.

Tijdens deze tournee speelden zij samen met de volgende groepen: Andrés Isasi, Legazpia, Azpeitia, Zizur Mayor, Pasajes, Estella, Tafalla, Tolosa, Berriozar, Guernica y Luno, Zarauz, Salvatierra, Araia, La SEM Santa Cecília de l’Olleria en nog een aantal anderen.

Huidige leden:

* Natxo de Felipe
* Antón Latxa
* Bixente Martínez
* Xabier Zeberio
* Gorka Escauriaza
* Íñigo Egia
* Josu Zalbide

Vroegere leden

* Fran Lasúen
* Kepa Junkera
* Txarli de Pablo
* Jose Urrejola

Discografíe

* Gabriel Arestiren Oroimenez (1975)
* Mosen Bernat Etxepare (1977)
* Oskorri (1979)
* Plazarik plaza (1980)
* …eta Oskorri sortu zen (1981)
* Adio Kattalina (1982)
* Alemanian euskaraz (1984)
* Hau hermosurie (1984)
* In fraganti (1986)
* Hamabost urte… eta gero hau (1987)
* Datorrena datorrela (1989)
* Hi ere dantzari (1991)
* Badok hamairu (1992)
* Landalan (1992)
* 25 kantu-urte (1996)
* Ura (2000)
* Vizcayatik… Bizkaiara (2001)
* Desertore (2003)
* Banda Band (2007)
* Dantza kontra dantza (2011)

Albums met kindermuziek

* Katuen testamentue
* Marijane kanta zan
* Doktor Do Re Mi

Albums met traditionele muziek en met medewerking van het publiek

* The pub Ibiltaria (10 albums)
* Iparragirre

De groep heeft een eigen website en die kan je vinden op Oskorri

Een voorbeeld van hun muziek kan je hierna horen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *